Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja Želimo, nadamo se, vjerujemo

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.02.2012., 15:10   #1
Arrow Hormonski nalazi

ovdje možete staviti nalaze hormona (ne zaboravite staviti i referentne vrijednosti i mjere) ukoliko želite interpretaciju istih.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 22:50   #2
Koji su ženski hormoni i čemu oni služe?

GnRH: hormon koji oslobađa gonadotropin. Otpušta ga hipotalamus koji izaziva lučenje hormona FSH i LH.

FSH (folikulostimulirajući hormon): hormon hipofize. Potiče nastajanje, rast i sazrijevanje folikula, odnosno jajnih stanica, a ubrzava i lučenje estrogenih hormona.

LH (luteinizirajući hormon): hormon hipofize. Zajedno s FSH hormonom, u jajnicima stimulira rast i sazrijevanje folikula, a također i biosintezu estrogena i progesterona. Najviša razina LH hormona je u sredini ciklusa kada stimulira ovulaciju i stvaranje žutog tijela.

Estrogen: ženski spolni hormon koji nastaje u jajnicima. Stimulira ponovni rast i obnavljanje sluznice maternice (endometrija) nakon menstrualnog krvarenja, priprema sluznicu maternice da primi oplođeno jajašce i stvara uvjete za daljnji razvoj maternice i dojki ukoliko dođe do začeća. Odgovoran je za lučenje vodenastog iscjetka grlića maternice. Prevladava u prvom dijelu ciklusa.

Progesteron: ženski spolni hormon koji nastaje u jajnicima. Izlučuje ga žuto tijelo koje nastaje nakon ovulacije (ostatak od puknutog ili punktiranog folikula), priprema sluznicu maternice za gniježdenje embrija te potpomaže održavanje trudnoće. Prevladava u drugom dijelu ciklusa.

HCG, beta-HCG (humani korionski gonadotropin): protein kojeg luči tkivo posteljice, a naziva se i hormonom trudnoće. Najvažnija mu je funkcija podrška žutom tijelu u jajniku koje u prvih sedam do devet tjedana trudnoće luči hormon progesteron (tzv. čuvar trudnoće). Beta-HCG je vrlo važan kao pokazatelj razvoja trudnoće, pogotovo na početku. Beta HCG može se naći u krvi žene otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon implantacije (ugnježđivanja). U vrijeme očekivane menstruacije (12-14 dana nakon ovulacije, ovisno o duljini menstrualnog ciklusa) razina beta HCG-a u krvi dostiže 100 IU/L, udvostručuje se u prosjeku svaka dva dana, a svoju najvišu razinu dostiže između osmog i desetog tjedna trudnoće kada iznosi otprilike 100.000-120.000 IU/L. Nakon toga vrijednost lagano pada sve do dvadesetog tjedna na oko 20.000 IU/L i na toj razini ostaje do kraja trudnoće. Kao i kod drugih nalaza, i ovdje mogu postojati manja odstupanja. Jednostavni urinski testovi reagiraju na vrijednosti HCG-a od 25 IU/L.

Kod medicinski potpomognute oplodnje HCG se koristi i za poticanje ovulacije. Treba napomenuti da se u žena koje su u postupku liječenja neplodnosti primale injekcije HCG-a taj hormon može zadržati u organizmu dva do tri tjedna nakon injekcije. To znači da ta skupina žena u ranoj fazi testiranja može dobiti lažno pozitivan rezultat na trudnoću.

Prolaktin: hormon hipofize odgovoran za stvaranje mlijeka nakon porođaja. Povišeni prolaktin može biti uzrok neplodnosti jer ima snažno inhibirajuće djelovanje na proizvodnju TSH hormona koji omogućuje pravilnu funkciju štitnjače te remeti izlučivanje GnRH hormona koji regulira kontrolu izlučivanja FSH i LH hormona koji su odgovorni za pravilnu funkciju jajnika.

Čest uzrok povišenom prolaktinu je povećani stres te se stoga prolaktin popularno naziva i hormon stresa.

TSH (tiroid stimulirajući hormon): hormon hipofize koji omogućuje pravilnu funkciju štitnjače, a štitnjača utječe na plodnost i/ili može utjecati na spontani pobačaj.

Iako su standardne referentne vrijednosti TSH 0,4-4,2 mJ/L (ove vrijednosti mogu minimalno varirati od laboratorija do laboratorija), neki MPO liječnici smatraju da je mogućnost začeća vjerojatnija kada je TSH oko 1-2 mJ/L. U Hrvatskoj većina MPO liječnika još uvijek smatra da je TSH u okviru standardnih referentnih vrijednosti u redu za začeće i ne prakticiraju smanjivanje TSH ispod 2 mJ/L.
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 23:16   #3
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 09:58   #4
poz

citajuci vase postove dali imam pravo sto mislim da su moji nalazi katastrofa a gin kaze sve ok...ovako izgledaju na papiru ufff..... ft4-12.84,ft3-4.81,tsh2.76,lh5.88,fsh8.81,prolakt332,andros11.13 ,e2-156,ftesto3.58,progest2.29...3 dan ciklusa a 23 dan cikl su ovakvi progest 55.28,muskarci 1.9-6.7 zene lut faza 14.5-55.8,fol faza 2.2-5.7,menop1.4-6.8,ovulacija2.5-12.6,molim vas jel lose ili nije hvala unp...
lulicca is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 10:30   #5
Quote:
lulicca kaže: Pogledaj post
citajuci vase postove dali imam pravo sto mislim da su moji nalazi katastrofa a gin kaze sve ok...ovako izgledaju na papiru ufff..... ft4-12.84,ft3-4.81,tsh2.76,lh5.88,fsh8.81,prolakt332,andros11.13 ,e2-156,ftesto3.58,progest2.29...3 dan ciklusa a 23 dan cikl su ovakvi progest 55.28,muskarci 1.9-6.7 zene lut faza 14.5-55.8,fol faza 2.2-5.7,menop1.4-6.8,ovulacija2.5-12.6,molim vas jel lose ili nije hvala unp...
Malo si zbuki sve napisala, i bez ref.vrijednosti, boldano mislim da ti je sve ok, osim testosterona, on ti je povišen za 3dc po ref.vrijednostima koje su meni na nalazu (0.22-2.9)
__________________
Lome me vali, nose me struje, oseka sreće, a tuge plima, šiba me nebo bičem oluje, al’ još se ne dam i još me ima’
roza82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 10:38   #6
Ovo su rezultati mojih hormona, ponovljenih, jer mi je fsh bio povišen 13.58 (3.5-12.5) 5dc, na predzadnjem nalazu...izgleda da se povisio od stresa i da je bilo trenutno jer je sad ok!!

hormoni 3dc
ESTRADIOL 132 ( 90.1-716 )
FSH 8.3 ( 3.5-12.5 )
LH 5.0 ( 2.4-12.6 )
PROLAKTIN 264 ( 29.5-513 )
TESTOSTERON 1.4 (0.22-2.9 )
TSH 1.46 ( 0.27-4.2 )
__________________
Lome me vali, nose me struje, oseka sreće, a tuge plima, šiba me nebo bičem oluje, al’ još se ne dam i još me ima’
roza82 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 17:55   #7
Quote:
roza82 kaže: Pogledaj post
Ovo su rezultati mojih hormona, ponovljenih, jer mi je fsh bio povišen 13.58 (3.5-12.5) 5dc, na predzadnjem nalazu...izgleda da se povisio od stresa i da je bilo trenutno jer je sad ok!!

hormoni 3dc
ESTRADIOL 132 ( 90.1-716 )
FSH 8.3 ( 3.5-12.5 )
LH 5.0 ( 2.4-12.6 )
PROLAKTIN 264 ( 29.5-513 )
TESTOSTERON 1.4 (0.22-2.9 )
TSH 1.46 ( 0.27-4.2 )
kvotam tvoj post jer bilo bi dobro da svi koji žele analizu...na ovakav način pišu svoje nalaze....

-boldano trenutna izmjerena vrijednost

-u zagradi referentne vrijednosti i da obavezno napišu koji dc je vađeno..
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 19:50   #8
Da li je bitan dan ciklusa za vađenje TSH?
Malo mi je bio povišen (2.96) prije par miseci,ovaj misec idem u postupak
a imala sam dosta stresno razdoblje,pa čisto da ga provjerim..
__________________
sara29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 19:56   #9
za TSH i druge hormone štitnjače nije bitan dan ciklusa
Ninna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2012., 20:01   #10
ok... to je i logično..hvalaa
__________________
sara29 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 11:35   #11
bok cure, nisam u MPO priči, ali sam vadila hormone, pa me zanima vaše mišljenje..

4dc

estradiol - 0,27 nmol/L (0,05-0,61)

FSH - 6,5 IU/L (3,5-12,5)

LH -4,6 IU/L (2,4-12,6)

prolaktin - 228 mIU/L (102-496)

TSH - 0,92 mIU/L (0,27-4,20)

fT4 - 19,5 pmol/L (12-22)

Zadnje uređivanje ribicaa : 09.02.2012. at 11:41.
ribicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2012., 20:20   #12
@ribica - sorry, nisam vidjela tvoj post. meni se tvoje vrijednosti cine sasvim u redu...

__________
vrijednosti od danas, 3.dc

LH 5,50 IU/L Ref 1,0 - 13,0 IU/L
FSH 8,90 IU/L 1,0 - 12,0 IU/L
E2 (Estradiol) 37,00 pg/ml > 15 pg/ml
Progesteron 0,81 ng/ml 1 ng/ml
Prolaktin 387,00 µIU/ml 98 - 550 μIU/ml
TSH 2,00 µIU/ml 0,35 - 3,5 μU/ml
Testosteron ukupni 0,21 ng/ml 0,1 - 0,79 ng/ml
DHEA-S 2,40 µg/ml 0,1 - 3,5 μg/ml
Cortisol 181,00 ng/ml 50 - 250 ng/ml

mada je progesteron u okviru, opet mi se cini dosta visok..sto vi kazete?
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2012., 22:32   #13
a koliki ti je inače na 3 dc??
__________________
kornjačica žabica
tina2701 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2012., 07:38   #14
Quote:
tina2701 kaže: Pogledaj post
a koliki ti je inače na 3 dc??
tako nekako između 0.3 i 0.6
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2012., 12:46   #15
Bok evo bila sam danas vaditi i progesteron, 22.dc

47,7 nmol/L (luteinska faza: 5,3 - 86,0)

što mislite?
ribicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2012., 13:13   #16
ja bih rekla da si progesteronska bomba
mislim da je vrijednost ok
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2012., 14:12   #17
Quote:
zoro007 kaže: Pogledaj post
ja bih rekla da si progesteronska bomba
mislim da je vrijednost ok
super, super ja mislila da mora biti blizu max ref. vrijednosti, sad mi je puno lakše. hvala ti
ribicaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.03.2012., 06:37   #18
Quote:
renate kaže: Pogledaj post
Meni su definitivno hormoni u haosu.21 dana ciklusa
E2/pg/ml (30-250) 62,70
FSH/mlu/ml (2_100) 11,90
Progeseron/ng/ml (0,2-25) 1,30

Molila bih da mi neko kaze koja je normalna vrednost za 21 dana ciklusa?
Jel kod mene veoma strasno stanje?
FSH ti je povisen, ako me pamcenje nije napustilo, ti imas nizak AMH.
pod pretpostavkom da ti je 'ovulacija' bila na 14dc, progesteronska vrijednost govori o tome ili da ovulacije vjerovatno nije bilo..odnosno da imas insuficijenciju zutog tijela. dakle da ti zuto tijelo ne radi kako treba i da se tu mrva ne moze ugnijezditi.

je li radjen ultrazvuk na taj dan?
__________________
Moje cure..L i N

Zadnje uređivanje zoro007 : 02.03.2012. at 06:45.
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2012., 20:11   #19
Evo sam danas dobila nalaze svojih 3 DC hormona. Cini mi se da je sve uredu ali me zanima i vase misljenje

LH 4, 63 (2,4-12,6)

FSH 5,94 (3,5-12,5)

Prolaktin 333 (102-496)

Estradiol 111,8 (46-607)

Testosteron 1,22 (0,29-1,67)

Vidim da mi je estradiol puno blizi donjoj granici, a to je navodno dobro za stimulaciju Mislim, tako sam citala, ali se pitam da li bi mi trebao mozda i estrofem nakon transfera (uz progesteron)? Inace mi je lutealna faza u prirodnim ciklusima puno duza (i do 16 dana) nego u stimuliranim ciklusima kada prokrvarim vec 13 dan nakon punkcije pa se pitam da li moji embriji uopce imaju pravu sansu prije nego se ja "oljustim" ?? Progesteron ovog puta nisam kontrolirala ali mi je zadnji put na 21 DC bio 50 i nesto....(s tim da mi je ovulacija bila kasna pa mi taj 21 dc nije bio vrhunac lutealne nego tek pocetak)

Da li mi je uredu omjer LH i FSH? (imam 32 godine)

PS. Ovaj ciklus krecem u dugi protokol (decapeptyl+menopur)
RedDoor is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2012., 07:05   #20
RedDoor,
koliko vidim, hormoni su u redu. estradiol ti je normalno nizak, upravo tako treba biti. omjer FSH i LH su ok.

progesteron nakon transfera - da bi bila sigurna bi trebala vaditi progesteron ca. na 7dpo. mozda da sljedeci put trazis depot verziju progesterona?

Quote:
mrsavicaaa kaže: Pogledaj post
Curke i dečki, može pomoć?!
podigla sam nalat spolnih hormona (E2 i FSH) pa kaže;

1. E2 77,5 pmol/L
2. FSH 7,8 IU/L

Oboje na 3. dan ciklusa.
Kužim da mi je E2 manji nego bi trebao biti, i što sad?!
Kod doktora za MPO sam naručena za 4.4., a za postupak u 5-om mjesecu.
Hoće mi stići podići E2?

AMH će biti gotov za 3 tjedna
mrsavicaaa,
podsjeti me, jesil ti imala los odgovor na stimulaciju? nisu ti radili LH? obicno se radi zajedno da se vidi odnos FSH/LH
idealno je da su ca. 1:1, ako je LH veci u odnosu na FSH, onda to upucuje na policisticne jajnike, suprotno na losiju rezervu/kvalitetu stanica (ovo zadnje ako je kvocijent veci od 2.2 ako se ne varam)

to s E2 moze znaciti i da ce se ovulacija desiti kasnije..dakle nakon 14dc..a za ostalo valja vidjeti.

kad budes isla u aprilu kod mpovca trazi da ti pobroji antralce, mnogi doktori vise polazu vrijednost u ono sto vide - antralci, volumen jajnika nego koliko je visok AMH.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 04:41.