Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Medicinski potpomognuta oplodnja

Medicinski potpomognuta oplodnja Želimo, nadamo se, vjerujemo

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.02.2012., 16:28   #1
Arrow Niska razina rezerve željeza (feritin) i nemogućnost začeća

mnogi repromedicinari ali i klasični ginekolozi niti u snu ne bi došli na ideju kontrolirati ferritin, tj.rezervu željeza u tijelu. pogotovo ako su vrijednosti hemoglobina i eritrocita u redu.

referentne vrijednosti za ženu u fertilnoj dobi se kreću između 10-120µg/L (ili čak 150µg/L ovisno o laboratoriju)

no ipak se vrijednost ispod 40µg/L (neki čak spominju 50µg/L) povezuje s nemogućnosti zatrudnjivanja i održavanja trudnoće. neke studije pokazuju da više od 50% žena s niskom rezervom željeza nakon suplementiranja željeza na kraju ipak ostvare trudnoću.

u mnogim slučajevima je dovoljna oralna suplementacija, kod vrlo niskih vrijednosti valja odvagnuti intravenoznu infuziju.

da li ste radili te pretrage i ako ste imali deficit koje su mjere poduzete? da li je došlo do trudnoće?
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 17:31   #2
A kako uopće vidit koliki mi je ferritin. Koga pitat uputnicu, di vadit?
jednababaroga is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 17:50   #3
uz ferritin valja izvaditi zeljezo, TIBC/Transferrin i UIBC
pretpostavljam da uputnicu daje doktor opće prakse. ne znam da li MPOvci daju takve uputnice
ja sam otišla na sistematski i muljala da imam obilne menstraucije, nabrojala par simptoma anemije i to obavila kod doktora opće prakse..ali nisam u HR.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 19:18   #4
Iako nisam Mpo trudnica nadam se da mogu podijelit svoje iskustvo... oduvijek imam problema sa željezom, ponekad sam pila neke preparate pa opet stala.
prije točno godinu dana bila sma na sistematskom i željezo mi je bilo ispod 4, a hemoglobin 90, doktorica mi je rekla neka uzimam željezo i to je to. Tada smo već skoro godinu dana radili na bebi, i bila sam na jednim konzultacijama kod dr. L. i on mi je prvi upozorio da te nalaze...rekoa mi je da sa takvim hemoglobinom mogu završiti na transfuziji a da i ako ostanem trudna da nema šanse da iznesem trudnoću.

Nakon toga sam dva tjedna dobivala intarvenozno željezo (jer sa bilo kakvim preparatima nema šanse da ga nadoknadim jer sam imala i jako obilne m). Idući mj. sam ostal t (iako nažalost sponatni u 10om tj.)
ALi nakon sponatnog odmah drugi ciklus nova trudnoća i evo me u 34om tj Cijelo vrijeme pijem Kendural C (tablete kojih ima za kupit samo na Dolcu i već u sebi sadrže vitamin C koji veže željezo i oni mi jedino nisu teško sjedali na želudac).

Feritin nisam nikad ja mislim provjeraval, ali sada znam da se željezo ne može promatrati samo za sebe, uvijek u kombinaciji sa hemoglobinom i kod mene je očito imalo veliki utjecaj na začeće.... Eto, sretno svima!
scottie is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 19:26   #5
upravo gledam svoj novi nalaz i zbunjuje me jedinica (neki čudan lab, svaka pretraga ima svoju jedinicu ) i piše umol/L. što je to? i kakv je odnos toga i µg/L? i ref interval je malo zbunjujuć 8.0-30.0 moje je željezo 12.4, ja sam svjesna da je to nisko, prije sam i uzimala željezo (već duže ne) ali ne mogu ocijeniti koliko je loše zapravo?

(već sam neki dan spomenula kako je na vidiku nova paranoja )
*Mare* is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 19:33   #6
To nešto niže, ali iznad dinje granice.... Kažem meni je bio ispod 4 prije t po istim ref.vrijed. kao tvoje.
Prije dva mjeseca mi je bio 18, ali sada mi je opet pao ispod 8...

A koliki ti je hemoglobin, to bi ti isto trebalo pisati ako si radila kks?
scottie is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 19:41   #7
Quote:
scottie kaže: Pogledaj post
To nešto niže, ali iznad dinje granice.... Kažem meni je bio ispod 4 prije t po istim ref.vrijed. kao tvoje.
Prije dva mjeseca mi je bio 18, ali sada mi je opet pao ispod 8...

A koliki ti je hemoglobin, to bi ti isto trebalo pisati ako si radila kks?
hemoglobin mi je "lijep" 138 g/L, a ref vrijednost 119-157 , vidim da je tvoj bio dosta ispod ovog mog
*Mare* is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 20:14   #8
Ma to ti je u redu, jedino sad ne znam kako se još gleda feritin u kombinaciji sa željezom i hemoglobinom...
Iako možeš uzeti jednu kuru nečega, moja preporuka definitivno Kendural C
scottie is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 21:08   #9
Nisam već neko vrijeme kontrolirala željezo. Inače sam već dugi niz godina anemična, zbog obilnih menstruacija i svakih nekoliko mjeseci uzimam preparate željeza. Nisam manjak željeza povezivala s nemogućnošću začeća, uopće to nisam znala

Ali, sad si me dobro podsjetila, vrijeme je da prekontroliram željezo (probat ću nažicati feritin). Vadila sam ga jednom davno i bio je snižen, nakon čega sam pila željezo 3 mjeseca.
__________________
In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer.../ Salt in the air, sand in my hair...
Sashica is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 21:39   #10
željezo ima dnevne oscilacije.
nakon obroka je vislje, i ovisi sto jedete.

Na taste isto varira otome jeste li zadnjih par dana jele zdravo ili svastarile.

Zeljezo jako ovisi i o tome jeste li zdrave.
kada se razbolite, zeljezo padne, zato su svi bolesnici bljedunjavi, pa se tijelo alarmira i pocima borbu protiv bolesti.
zato vam je zeljezo jako nisko kad ste bolesne, ali se samo poslije vrati u normalu i to ne spada u anemiju.

trenutni manjak zeljeza nije anemija.

Za cijelokupnu sliku se gleda prvenstveno hemoglobin
uibc
tibc
ferritin koji pokazuje zalihu koju tijelo ima.
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 21:50   #11
Mislim da naslov zbunjuje.

Rezerva zeljeza o kojoj zoroo prica je ferritin, pa bi bilo dobro da se i u naslov ubaci.
jer ovako na prvi pogled svi pomisle na nisko zeljezo, a ne radi se o tome, vec o zalih, o ferritinu kao takvom, koji niti ne mora uzrokovat niti anemiju.


Meni je hemoglobin visok 130-140, tibc/uibc isto uredni, nikad anemicna.

Slucajno sam pod prehladom vadila zeljezo i bilo je 9. mjesec ipo kasnije je samo se diglo na 23.

a ferritin mi je 50. po ovome sto zoroo prica na samoj je granici uvjeta za dobru plodnost.
ref. je 20-300, velik raspon, hematologica mi kaze da je to i dalje ok, za ne uzimat suplemente zeljeza.
s obzirom da mi je ostatak slike ok.
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2012., 22:04   #12
nije baš tako. repromedicinari smatraju da je 50µg/L dovoljno dobra rezerva. ok, bolje bi bilo 70-90µg/L ali je i 50 sasvim solidno. tako je mišljeno.
što se mene tiče lunica moza ubaciti u zagradi ferritin...jer sama vrijednost željeza može biti sasvim solidna, a ferritin nizak.
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2012., 10:12   #13
dakle..na vrijednost ferritina od 25µg/L sam dobila jednu infuziju zeljeza. ostalo cu morati suplementirati oralno.
vjerovatno ce mi trebati barem tri mjeseca ako ne i sest da popunim prazne rezerve, tako kaze doc
__________________
Moje cure..L i N
zoro007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 08:04   #14
Cure zamolila bih vas da me savjetujete...
Već smo skoro 2god idiopati,pa čitajući ovu temu sam na svoju ruku išla vadit feritin,željezo,TIBC i UIBC.
Nalazi su slijedeći
Fe 8,1 (8-30) mikromol/L
UIBC 64,7(26-59) -II-
TIBC 72,8 (49-75)-II-
Feritin 10 -II-
Tu čitam da feritin nebi smio biti ispod 40,a meni je 10!
Jel mi možete reći nešto o nalazima i o tome šta dalje i u kojeg doktora....
Hvala vam puno
vanny is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 09:05   #15
A hemoglobin?
scottie is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 09:13   #16
Nažalost nisam vadila hemoglobin.
vanny is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 09:20   #17
Quote:
vanny kaže: Pogledaj post
Nažalost nisam vadila hemoglobin.
Ako si radila KKS, onda ti piše, gore negdje na početku.
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 09:26   #18
Nažalost nisam ni KKS radila.
Išla sam privatno to izvadit.
Radila sam TIBC,UIBC,Fe,feritin i TSH.
Tako da sam nažalost hemoglobin izostavila....
vanny is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 09:37   #19
Quote:
vanny kaže: Pogledaj post
Nažalost nisam ni KKS radila.
Išla sam privatno to izvadit.
Radila sam TIBC,UIBC,Fe,feritin i TSH.
Tako da sam nažalost hemoglobin izostavila....
Gle, ovo svejedno izgleda kao ozbiljna anemija.
A što se tiče ferritina, za plodnost, jako je bitan. To su baš "zalihe" željeza, a samo željezo se mjenja na dnevnoj bazi, ali po ovima TIBC/UIBC se vidi da to baš ne štima.
Ne znam da li si već na "željezu", ako nisi, odi liječniku da ti hitno nešto da.
Bude ti vjerojatno zatražio da radiš i KKS.
__________________
"Slova su mi šljokava"
WandaTheFamous is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2012., 09:39   #20
Da odem u dr opće prakse?
Ne pijem ništa za željezo.
Imam doma kupinovo vini i jedem matičnu mliječ.
Sad neznam jel to dovoljno....

Zadnje uređivanje vanny : 07.03.2012. at 09:44.
vanny is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:56.