Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili
Korisničko ime
Lozinka

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.03.2012., 13:57   #1
sensis
Registrirani korisnik

Registracija: Mar 2012.
Novi Ford C-max, dizel ili benzinac, iskustva

Namjeravam kupiti novi Ford C-max, ali dvojim je li pametnije kupiti turbodizelaš 1.6 TDCi od 115 ks ili trenutno u ponudi atmosferski benzinac 1.6Ti-VCT od 125 KS? Razlika u cijeni je oko 16.000 kn.
S obzirom da je i razlika u potrošnji cca 2 litre, a teoretski kad bi ostala ista trenutna cijena dizela i benzina, vidim da se isplativost vraća tek na 63000 km. Kako je auto je prilično težak, oko 1500 kg odlučio sam se za malo jače verzije snage motora od minimalnih.

Što mi savjetujete, gore predloženi dizelaš ili benzinac?

I još jedno pitanje.
Ima li netko iskustva u vožnji novog C maxa, jer vidim na forumu da se raspravljalo samo o starom C maxu, a sa novim izgleda kao da još nitko od forumaša nema iskustva, ili se varam?
sensis is offline  
Old 29.03.2012., 14:19   #2
STINGer
Over and out

STINGer Avatar

Registracija: Dec 2002.
Moje jedino iskustvo je da ima totalno nezgodno postavljenu pedalu kvačila i da trebam dizati nogu s poda da ga stisnem... ko da vozim staru zastavinu hladnjaču

Nešto drugo nemam za reći, osim da mi se dizel za takav auto čini boljim izborom, ali mislim da bih u toj klasi radije pogledao Scenic
Old 29.03.2012., 14:19   #3
Z_interactive
Iđen vit štoj na forumu

Z_interactive Avatar

Registracija: May 2010.
sumnjam da netko ima iskustva s novim.
je bih ti savjetovao dizel jer je benzinac preslab a i mjenjač s 5 brzina nije baš za takav auto
c-max je praktički focus a neki su ovdje vozili novog pa bi trebalo bit odgovora s iskustvom
Old 29.03.2012., 15:03   #4
Cpl. Hicks
voli Shooto

Cpl. Hicks Avatar

Registracija: Jul 2003.
Bivša vozi(la) 1.6 tdci C-Maxa (2011. godište). Titanium sa hrpom dodatne opreme.

Uglavnom, auto je dosta dobro išao sa tim 1.6 tdci uz dosta malu potrošnju. Recimo, 4 odrasle osobe i pun prtljažnik i ne muči se na brdima, usponima i tako. Jasno, nije tu riječ o jurnjavi, no nije to tip vozila za to.

Nemam pojma kakav je benzinac, ali 1.6 115ks u takvom tipu vozila mi nije neko sretno rješenje.

Imala dva problema, nešto sa mjenjačem (selektor reikverca ili tako nešto), kvar uklonjen brzo i sa pražnjenjem akumulatora. To sam čitao da zna imati veze sa keyless entry sustavom na Fordu, no nemam pojma što je na kraju bilo.
Advertisement

Advertisement
Old 29.03.2012., 15:16   #5
sensis
Registrirani korisnik

Quote:
STINGer kaže: Pogledaj post
Moje jedino iskustvo je da ima totalno nezgodno postavljenu pedalu kvačila i da trebam dizati nogu s poda da ga stisnem... ko da vozim staru zastavinu hladnjaču

Nešto drugo nemam za reći, osim da mi se dizel za takav auto čini boljim izborom, ali mislim da bih u toj klasi radije pogledao Scenic
Scenic vozim zadnjih 9 godina i iako sam s njim zadovoljan, prešao bih na malo čvršći i masivniji auto. Uostalom, unutrašnjost Forda mi je sofisticiranija (protivnici forda rekli bi kičasta) i vozne osobine definitivno su u korist c-maxa.
sensis is offline  
Old 29.03.2012., 15:25   #6
vlastimir
Registrirani korisnik

Registracija: Apr 2008.
Ja sam prilično blizu odluke da si 10 godina staru agilu zamijenim novim monovolumenom. Još prije 3 godine dok sam ju registrirao mislio sam da mi je to zadnje registracija i da sljedeće godine dolazim s novim autom, ali........
Uglavnom, suzio sam izbor na C-MAX i Scenic, benzince.
U sljedeća 2-3 tjedna ću obaviti i test vožnje.
C-MAX je na akciji 132.000 kn druga razina opreme + automatska klima, alu felge, naslon za ruke, koža na volanu, 105 KS. Scenic u 3.razini opreme ima manje-više sve. 135.000 kn, 110 KS. Cijena za oba je bez metalik boje.
Renault ima 5 godina besplatne garancije, a Ford samo dvije što je prilično bitno, iako se kod Forda može nadoplatiti pa s 5 godina garancije da dođe na istu cijenu otprilike kao Scenic.
Dizajnom su mi oba OK, možda mi je malo C-MAX kičast unutra, ali preživio bih.
Vjerujem da ovi motori i nisu baš neka sreća i da nisu previše agilni, a da troše 9-10 litara u praksi. Ali meni to nije toliko bitno jer ne radim previše kilometara, a bitnija mi je udobnost i komoditet za cijelu obitelj. Pogotovo jer 3-4 puta godišnje idem u Dubrovnik i na par izleta od 300tinjak km.
Sad mi se Scenic čini profinjenijim i uvjerljivijim, ali se nadam da ću nakon test vožnji dobit puni dojam o oba vozila.
Ako netko ima volje, molim da se osvrne na ovu moju dilemu. Vjerujem da neće biti udaljavanja od teme topica.
vlastimir is offline  
Old 29.03.2012., 18:16   #7
sper
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2010.
Quote:
sensis kaže: Pogledaj post
Namjeravam kupiti novi Ford C-max, ali dvojim je li pametnije kupiti turbodizelaš 1.6 TDCi od 115 ks ili trenutno u ponudi atmosferski benzinac 1.6Ti-VCT od 125 KS? Razlika u cijeni je oko 16.000 kn.
S obzirom da je i razlika u potrošnji cca 2 litre, a teoretski kad bi ostala ista trenutna cijena dizela i benzina, vidim da se isplativost vraća tek na 63000 km. Kako je auto je prilično težak, oko 1500 kg odlučio sam se za malo jače verzije snage motora od minimalnih.

Što mi savjetujete, gore predloženi dizelaš ili benzinac?

I još jedno pitanje.
Ima li netko iskustva u vožnji novog C maxa, jer vidim na forumu da se raspravljalo samo o starom C maxu, a sa novim izgleda kao da još nitko od forumaša nema iskustva, ili se varam?
nema teoretske sanse da ti bude razlika 2 litra u potrosnji, dizel ti je puno bolji izbor.

znaci isplativost ce ti biti na 40000 KM ili prije, kad uzmemo samo potrosnju u obzir ali ti tu moras dodati i prodaju auta kasnije, a puno, puno ce ti lakse biti prodati dizel nego benzinca.

plus dizel ti je brzi, osjetno.
sper is offline  
Old 30.03.2012., 19:41   #8
sensis
Registrirani korisnik

Hvala svima koji su odgovorili na moju dvojbu uzeti dizel ili benzinac. S obzirom da radim cca 18000 km godišnje, dizel mi je i logičan izbor još pogotovo za ovako težak auto.

Vlastimire, baš me zanima kakav ćeš dojam u izboru C-maxa i Scenica imati nakon testnih vožnji pa te molim da ostaviš komentar.

Ja sam doduše samo sjedio u salonima u ova dva auta pa mi se C max ipak nešto više dopao od Scenica. Uostalom, kao što sam već napisao zadnjih nešto više od 9 godina vozim Scenic (kupio novi krajem 2002) pa bi mi rado došle i neke promjene glede čvrstine auta, stabilnosti i voznim osobinama što na svim testovima dokazuje da C-max 'pere' Scenica. Još kad tome pridodamo pohvale Dr.Željka Marušića na http://www.autoportal.hr/index.php/testc/2981onda to ima dodatnu draž na strani kvalitete C-maxa.
sensis is offline  
Old 31.03.2012., 02:17   #9
sper
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2010.
Quote:
Hvala svima koji su odgovorili na moju dvojbu uzeti dizel ili benzinac. S obzirom da radim cca 18000 km godišnje, dizel mi je i logičan izbor još pogotovo za ovako težak auto.

Vlastimire, baš me zanima kakav ćeš dojam u izboru C-maxa i Scenica imati nakon testnih vožnji pa te molim da ostaviš komentar.

Ja sam doduše samo sjedio u salonima u ova dva auta pa mi se C max ipak nešto više dopao od Scenica. Uostalom, kao što sam već napisao zadnjih nešto više od 9 godina vozim Scenic (kupio novi krajem 2002) pa bi mi rado došle i neke promjene glede čvrstine auta, stabilnosti i voznim osobinama što na svim testovima dokazuje da C-max 'pere' Scenica. Još kad tome pridodamo pohvale Dr.Željka Marušića na http://www.autoportal.hr/index.php/testc/2981onda to ima dodatnu draž na strani kvalitete C-maxa.
prijatelju da ti kazem odmah - apsolutno jedini test koji je mjerilo icega si ti i tvoj test. Provozaj svaki koji ti se svidja, pogledal malo i potrosnju tokom voznje i prostor.

Koliko je testova na ovom svijetu, toliko je pobjednika. To je naprosto nevjerovatno. Ja inace volim citat testove u stranim novinama, ali moras imat dozu realnosti kad citas. Evo ja sam citao francuski auto magazin i recimo u testu malih automobila se svako auto usporedjuje sa Cliom, jer je Clio u 2012 po njima apsolutni vladar klase :-).

Znaci ne kupuj bez testne voznje!
sper is offline  
Old 31.03.2012., 09:43   #10
to sam ja
Registrirani korisnik

Registracija: Jun 2007.
mojo savjet ti je dizel jest da je skuplji ali ljepse ga je voziti i trosit ce barem 2litre manje. benzinac nije sretno rjesenje za takav auto (mali okretni moment) i jos kad ces staviti unutra 4-5 ljudi nece ic s mjesta nek te ne zavarava to kaj ima 125ks kad ih ima na nekih 4500rpm moment je vazan a taj motor ga nema.
Old 31.03.2012., 18:43   #11
Corvin
Registrirani korisnik

Corvin Avatar

Registracija: Dec 2002.
Quote:
Još kad tome pridodamo pohvale Dr.Željka Marušića na http://www.autoportal.hr/index.php/testc/2981onda to ima dodatnu draž na strani kvalitete C-maxa.
Nebi se uopće mešal u to kaj buš kupil, ali moraš biti svjestan da je dotični doktor dokazani idiot, tako da njegova preporuka za bilo što u vezi auta vrijedi kao i golublje govno.
Corvin is offline  
Old 31.03.2012., 19:35   #12
Rok
Registrirani korisnik

Registracija: Nov 2009.
Nemoj benzinca u takav auto,Bog ti da zdravlja, sačuvat ćeš novčanik,a time i živce.

Imam ja Scenica (ne ovaj zadnji model) benzinca. Sjednu 4 osobe u auto,ne ide to. Ne daj bože da staviš pun prtljažnik.
Po gradu je potrošnja 11.5-12.5 l ,a pošto bi tvoj bio jači,valjda bi se nešto lakše nosio s težinom,pa bi trošio manje.
Ne izmišljam potrošnju,računao sam ručno,jednostavnim matematičkim računom.

Naravno,tko nema izbora ili baš želi benzinca,imat će benzinca,ali moja je iskrena preporuka dizel u takav auto.

Sretno u kupovini
Rok is online now  
Old 02.04.2012., 19:59   #13
sensis
Registrirani korisnik

Quote:
STINGer kaže: Pogledaj post
Pa na svim autima treba dizati nogu s poda da se stisne pedala kvačila. Sjećam se tamo krajem osamdestih kad sam tek počeo voziti aute da mi je bilo neobično da na frendovom legendarnom Citroen GS-u nisam trebao dizati nogu s poda, što mi je bilo neobično.
sensis is offline  
Old 03.04.2012., 00:33   #14
law_os
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2008.
1.6. na auto od 1500 kila.....to je entry level....nemoj se začuditi ako ti bude loše išao...vozio sam taj 1.6 dizel na more u focusu i nisam zadovoljan. Ja bih išao na 2.0 i 140 ks ako nije velika razlika u cijeni.
law_os is offline  
Old 04.04.2012., 10:12   #15
Vatanen
Registrirani korisnik

Vatanen Avatar

Registracija: Dec 2008.
Quote:
sper kaže: Pogledaj post
nema teoretske sanse da ti bude razlika 2 litra u potrosnji, dizel ti je puno bolji izbor.

znaci isplativost ce ti biti na 40000 KM ili prije, kad uzmemo samo potrosnju u obzir ali ti tu moras dodati i prodaju auta kasnije, a puno, puno ce ti lakse biti prodati dizel nego benzinca.

plus dizel ti je brzi, osjetno.
Benzinac je brzi jer ima vise ks a dizel elasticniji .

Quote:
to sam ja kaže: Pogledaj post
mojo savjet ti je dizel jest da je skuplji ali ljepse ga je voziti i trosit ce barem 2litre manje. benzinac nije sretno rjesenje za takav auto (mali okretni moment) i jos kad ces staviti unutra 4-5 ljudi nece ic s mjesta nek te ne zavarava to kaj ima 125ks kad ih ima na nekih 4500rpm moment je vazan a taj motor ga nema.
Benzinac ce ici i brze zbog vise snage samo ga treba utjerati visoke okretaje ali dizel ce biti elasticniji(flexibilniji) tj ugodniji za voznju zbog momenta na niskim okretajima.
Old 04.04.2012., 17:30   #16
sensis
Registrirani korisnik

Vatanen, upravo si prokomentirao ono na što sam se mislio osvrnuti u narednom postu.

Kao što je već napomenuto na ovoj temi, stvarno nema baš domaćih vozača koji su vozili novi C-max da daju svoj osobni sud. Uglavnom koji god C-max vidim u gradu i na cesti, svi su strane registracije.
Nadam se da će se konačno javiti netko sa osobnim iskustvom u vožnji ovog auta, a opet se nadam da to neće biti osvrt nekog djelatnika u prodaji ovlaštenog koncesionara za Ford vozila.
sensis is offline  
Old 05.04.2012., 13:24   #17
7000
Registrirani korisnik

Registracija: Aug 2004.
Vozim focus 1.6 tdci 90 ks, i to se ne može usporedit koliko je to ljepše voziti od 1.6 benzica sa 100 ks , sada su omjeri 115 ks dizel, 125 ks benzinac, dakle opet 10 ks je jači benzinac, ali vjeruj mi elastičnost i to što vuče već od niskih okretaja, te minimalistička potrošnja brzo će te uvjeriti da si donjeo pravu odluku ako uzmeš dizela. Dakle, ako lova nije problem dvojbe i nema.
7000 is offline  
Old 06.04.2012., 09:42   #18
Vatanen
Registrirani korisnik

Vatanen Avatar

Quote:
7000 kaže: Pogledaj post
Vozim focus 1.6 tdci 90 ks, i to se ne može usporedit koliko je to ljepše voziti od 1.6 benzica sa 100 ks , sada su omjeri 115 ks dizel, 125 ks benzinac, dakle opet 10 ks je jači benzinac, ali vjeruj mi elastičnost i to što vuče već od niskih okretaja, te minimalistička potrošnja brzo će te uvjeriti da si donjeo pravu odluku ako uzmeš dizela. Dakle, ako lova nije problem dvojbe i nema.
Zato sto mu je vrh momenta nisko na obrtomjeru pa je elasticniji,ljepsi za krstarenja po gradu i imas osjecaj da i bolje ubrzava od benzinca iako ne,motor sa vise ks ce uvjek bolje ubrzavati ako je mjenjac dobar.Taj dizel ce zato klasicno izdahnuti u visim okretajima tako da ce se gaserima i ljubiteljima bas brze voznje uvjek vise svidjeti benzinac i zivost u visokim rpm ne samo zbog zvuka, ali dizela je ugodnije voziti ko nije ljubitelj bas voznje na rubu pameti i obrtomjera a i manje trosi.
Old 06.04.2012., 10:04   #19
frANZi50
Registrirani korisnik

frANZi50 Avatar

Registracija: Apr 2006.
Ti ljubitelji brže vožnje moraju imati podeblji novčanik.

Za velike i teže aute jedini izbor je turbodizel. U ovom konkretnom slučaju po spritmonitoru benzinac troši 3l više od dizela.
frANZi50 is offline  
Old 06.04.2012., 14:20   #20
Vatanen
Registrirani korisnik

Vatanen Avatar

Quote:
frANZi50 kaže: Pogledaj post
ljubitelji brže vožnje moraju imati podeblji novčanik.
Uvijek bilo
Advertisement

Advertisement
Zatvorena tema

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja