Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Stomatologija i oralna higijena
Korisničko ime
Lozinka

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.07.2010., 01:33   #1
antelsd
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2010.
Oroantralna komunikacija - komunikacija između usne šupljine i maksilarnog sinusa

jel imao tko takvu situaciju? gdje se lječio,koliko je trajao oporavak?
antelsd is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2010., 07:39   #2
Chain
Registrirani korisnik

Chain Avatar

Registracija: Oct 2005.
Quote:
antelsd kaže: Pogledaj post
jel imao tko takvu situaciju? gdje se lječio,koliko je trajao oporavak?
tvoj problem se zove oroantralna komunikacija....nastala je zbog raspada ugruska nakon operacije ili se ugrusak uopce nije ni stvorio.
Rjesava se jednostavnim operativnim zahvatom kod kojeg se komadic sluznice navuce preko komunikacije i zasije. Oporavak koji ljude najcesce zanima je...a kad skidam savove...za par dana...
ides svojem stomatologu i trazis ga uputnicu za oralnu kirurgiju....fakultet, dubrava...gdje zelis...
Chain is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2010., 11:07   #3
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Nimalo bezazlena situacija. Nastoj izuzetno paziti da ne aspiriraš bilo kakvu hranu kroz rupicu, jer bilo bi jako zajebano da ti nešto dođe u sinus i izazove gnojenje.
Što hitnije kod stomatologa i na kirurgiju. Vjerojatno će te staviti na antibiotike.
Nastoj i češće mjeriti temperaturu.
Old 16.07.2010., 13:02   #4
antelsd
Registrirani korisnik

molim te ako znas da mi odgovoris,ovakva mi je situacija---14.05.2010. sam isao vaditi zub kutnjak 7,bio je vec pod upalom,zubar nije ni slikao nit išta vec ga isao vaditi i vadio ga 2h i probusio mi se sinus,kad je to vec napravio rekao mi da dođem za 4dana da pijem antibiotike,sutra dan ja odem kod oralnog kirurga on me operirao i to je bilo to--3dana nakon operacije ja osjetio opet dotok zraka na nos--nakon 2 dana odem u zareb u KBC DUBRAVA kod dr.Uglešića koji me pogledao kao da sam vreća krompira,sjeo na stolicu on mi zatvorio nos kaze da puhnem i ja puhnem i onda zrak nije prolazio,dodjem kući zrak ne prolazi mislim dobro je al sam onda osjetio da zrak prolazi u obrnutom smijeru--to je kad napučim obraze kao dijeca kad idu roniti-onda mi zrak dolazio u nos,al iz nosa dolje nije---odem kod oralnog kirurga,skinio mi šavove i stavio neku plastiku--sad jos imam plastiku,bojim se isprobavati jel zrak jos ide,nemam temperaturu nit ista,osjetim samo malu trenutnu blol kad pljunem i to je to----inače mi jos neka slina il gnoj gusti bude u ustima svaki put kad se probudim,sad ne znam jel ispod te plastike izlazi na mjestu di je bio zub l mi je to od umnjaka koji raste---ne znam sta da radim ako to ne zacijeli,di i kod koga da idem,dignio bi kredit i platio nekome samo da mi pomogne jer ovo nije normalno---molim te za savjet il bilo tko ako zna sta o tome
antelsd is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 16.07.2010., 14:30   #5
Endimion17
Forum je moj život

Registracija: Jun 2006.
Radi se o tome da to nije rupica u obliku doslovne rupe. To je puknuti donji "svod" maksilarnog sinusa. Stvorio ti se kao nekakav zalistak koji ponekad propušta u jednom, ponekad u drugom smjeru. Ljude ponekad zna jebeno boljeti to deranje zaliska po rupici.
To što ti se cijedi je tekućina iz sinusa. Sinus je skužio da postoji problem i sad se luči obrana.

Nastoj ne vršiti tlak u ustima. Vjeruj mi, ne želiš puniti sinus smećem i bakterijama iz usta kojih tamo ima pregršt.
Ako laganim podtlakom u ustima osjetiš da postoji prolaz, isrči (LAGANO) tu slinu. Ako vidiš da se napravio nekakav čep i da nema prolaza, ne provociraj. Te rupice se obično same od sebe, trebale bi nakon tjedan dana, dva tjedna, i u to vrijeme treba se ponašati prema eventualno stvorenom čepu kao prema delikatnoj stvarčici. Ne stvarati promjene tlakova u ustima.
Da, smršavit ćeš, jer ćeš slabije jesti, to budi siguran.
Ono što je zabrinjavajuće je to što si zub vadio sredinom svibnja. Kada si primijetio problem?

Izbjegavaj izgovarati praskave bilabijale kao što su B i P, iz očitih razloga. Briga te, tih tjedan dana nastoj šutjeti i pisati na papir.
Miruj, peri zube (da se ne stvaraju bakterije u prevelikoj količini), pij antibiotike i jedi meku hranu otvorenih usta. I sve reci doktoru. Pitaj ga i ne šuti. Znaju biti majmuni i praviti se blesavi, a radi se o opasnom stanju koje se može jako zakomplicirati.

Bitno je samo da su ti usta čista, da u njima nije tlak koji gura materijal u sinus i da ne provociraš raspad koaguliranog čepa u rupici.

Mogu reći samo da ti je stomatolog koji ti je vadio zub debilčina. Kad se vade molari i premolari, standardni test je lagano puhanje kroz začepljen nos i informiranje pacijenta o mogućem pogoršanju.
Old 16.07.2010., 21:45   #6
antelsd
Registrirani korisnik

Endimion17 hvala ti na odgovoru
antelsd is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2012., 08:47   #7
lupo120
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2011.
Koliko treba da ta "rupa" skroz zaraste?Meni je prošlo 2 tjedna od šivanja pa vidim da još to nije posve zaraslo pa se pomalo brinem..
lupo120 is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja