Ako misliš da je tako (ja iskreno ne znam), pokreni ustavnu tužbu.
ma ja sam gotov sa studiranjem i uvijek sam imao pokaz.
samo me zanima zašto je zgparkingu i ostalima zabranjeno naplaćivanje kazni, smiju naplatit dnevnu kartu,a zet nitko ni ne pomišlja tužit jer naplaćuje kaznu za neplaćanje? ista je stvar, samo druga podružnica. ne vidim razliku , javna usluga, praktički ista firma.
Kod parkinga se radilo o ugovornoj kazni, koja ne moze biti ugovorena za novacne cinidbe, nije se radilo o naplati same kazne. Imas citavu temu o tome ovdje.
pitala u čemu je kvaka a lik mi odgovori da nesmije o tome pričat
ukoliko ometaju signal mobitela, krše zakon.
Quote:
Bob_Rock_ kaže:
Zet bi trebao povisiti kazne za švercanje
zet bi trebao nama, poreznim obveznicima grada zagreba, koji ga prisilno financiramo, dati besplatne karte.
(a) kaj se tiče švercera, zbilja si naivan ak misliš da buju se oni prestali švercat samo zbog viših kazni.
Quote:
qwer kaže:
Ne blokiraju oni signal tako da ne možeš nikoga zvati jer to ne smiju. Ali ugase nekakav odašiljač ili slično (a to se nalazi u busu/tramvaju) pa poruka ne prolazi prema broju 8585 pa ne možeš dobiti niti povratnu poruku da si platio kartu.
glupost.
probaj poslati sms iz tramvaja dok se voziš u njemu i kontrolor stoji pored tebe.
uredno će biti poslan i stići će ti povratni sms.
ja sam živi dokaz toga, jer sam više nego jednom slala smsove iz vozila dok sam već bila unutra (za one koji ne znaju, sms kartu moraš kupit PRIJE ulaska u vozilo dakle, prije negoli uopće počinješ koristiti uslugu, a vrijeme karte teče od odmah, ne od trenutka ulaska u vozilo) (a) jer mi je prethodna sms karta, kupljena prije ulaska u vozilo, isticala, (a) par od tih puta su unutra bili i zetofci.
na stranu kaj te zaj* zbog toga i ne žele ti priznat uredno kupljenu kartu, jer kaj nisi izašla van i poslala novi sms pa se vratila natrag nutra i poradi čega sad bezveze kupujem pokaz, koristim javni prijevoz par puta mjesečno, upravo da se ne moram natezat s njima u takvim situacijama, jer, zakaj natjeravat švercere kad možeš poštene građane, al, da se vratim na početak, ne, ne ometaju nikakav signal, radi se samo o tome da oni ne mogu "provjeriti" valjanost sms karte kupljene nakon kaj su oni ušli u vozilo, al to je problem zeta, ne poštenih građana koji uredno kupe karte.
Zbog čega besplatne karte?Promjeni prebivalište pa nećeš plaćat prirez.Sami birate vlast koja će vas prisilno manje ili više derat.Kako imate čast govorit da ste iz velegrada tu privilrgiju morate i platit.
Quote:
google1 kaže:
A jesmo li mi kao građani dužni plaćati usluge privatnoj firmi? Neka ta firma plati dodatne radne sate policiji ili zaštitarskoj agenciji.
Ako jesmu, gdje da ja angažiram svog policajca da šteta samnom po gradu (nikad ne znaš što se može dogoditi), a budale nek plaćaju.
Bilo kojoj firmi ili osobi dužan si platit njihove usluge kao i netko drugi tvoje.Nigdje ga nećeš angažirat.Možeš angažirat samo privatnog zaštitara i tu uslugu platit.
__________________ Demokracija je kad poštuješ Zakone iako se sa njima ne slažeš.
Bok ljudi, trebala bi savjet vezano za kaznu.... Naime, ja sam učenica i imam pokaz već par godina,nikad kaznu nisam dobila i sad su ukinuli u 7.mj. besplatan prijevoz za učenike, ali ja i dalje ostvarujem pravo na bespl.pokaz i išla sam u poreznu i sve te papire predala u gradski ured gdje mjesec dana čekam da gospoda to ovjeri da mogu produljiti pokaz!
7.9. me kontrola uhvatila u busu i nisam dala osobnu već pokaz da bi mi gospođa napisala kaznu bezobzira što sam ja njoj pokušala objasnit da sam učenica i da na ZETOVOJ STRANICI PIŠE SLJEDEĆE: Đacima i studentima, koji su temeljem Odluke o socijalnoj skrbi ostvarili pravo na besplatan prijevoz u školskoj godini 2010./2011. koja završava, pravo istječe 30. rujna (đacima), odnosno 31. listopada (studentima).
Kako bi besplatan prijevoz ostvarili i u sljedećoj školskoj, odnosno akademskoj godini 2011./2012. koja započinje, trebaju svoje pravo ponovno regulirati u područnim uredima Gradske uprave. Nakon što im besplatan prijevoz bude odobren, svoj status uz Zahtjev ZET-a mogu produljiti na prodajnim mjestima ZET-a.
DAKLE,MENI ONA napiše kaznu 7.rujna a pravo mi istječe 30.rujna?!?! mislim ko je tu lud ja neznam, išla sam u ozaljsku gdje se onaj redar na ulazu derao na mene da moram platit pokaz i da nemam šta ić ja se žalit,sad sam dobila i opomenu pred tužbu...ima li itko savjet, da se žalim sada ili šta? btw gradski ured mi je dosad ovjerio te papire,tako da imam svu potrebnu dokumentaciju...
Pa ti i možeš zatražiti intervenciju policije kada god želiš. I to besplatno.
Na ovo bih samo dodao da te zaštitar ne može "zaštititi" od legitimnih radnji drugih osoba. Koliko god ga platio.
Nisi me shvatio, pitao sam jesmo li mi kao građani, odnosno državljani dužni kroz proračun RH plaćati Konzumu čuvanje prodavaonica, odnosno ZETu čuvanje tramvaja. Odakle uopće nekome ideja, da bi policija trebala intervenirati radi komunalnih prekršaja?
Neka plate zaštitarsku službu koja ima pravo legitimirati i djelovati unutar tramvaja ili neka plate dodatne radne sate policiji. Najbolje da mi iz proračuna financiramo privatne firme.
Na kraju krajeva, te kazne ZETa uopće nisu u skladu sa zakonom, što oni pričali. ZET i ti ste punopravne stranke u postupku, dakle vrijedi presumpcija nevinosti pred sudom.
Jednako kako ja ne mogu prijatelju ispisati uplatnicu jer navodno nije ispunio svoj dio činidbe, već moram dokazati krivnju, tako je i ZET dužan dokazati krivnju. Sve ostalo su priče za djecu..
Da, dužni smo. Policajac će postupati kod razbijanja stakla na trgovni "Konzum" jednako kao i kod razbijanja stakla na tramvaju poduzeća "ZET", ali jednako kao i kod razbijanja stakla na tvojoj kući. Ako netko nanese štetu trgovini "Konzum", policajac će ga legitimirati jednako kao onoga tko nanese štetu poduzeću "ZET", ali jednako kao i onoga tko nanese štetu tebi kao privatnoj osobi. I tako dalje.
Što se tiče "presumpcije nevinosti" koju tu spominješ, nije mi jasno na što ciljaš. Krivnja je dokazana tvojim zaticanjem u tramvaju/autobusu bez vozne karte. Kakvo daljnje dokazivanje bi bilo potrebno?
Da, dužni smo. Policajac će postupati kod razbijanja stakla na trgovni "Konzum" jednako kao i kod razbijanja stakla na tramvaju poduzeća "ZET", ali jednako kao i kod razbijanja stakla na tvojoj kući. Ako netko nanese štetu trgovini "Konzum", policajac će ga legitimirati jednako kao onoga tko nanese štetu poduzeću "ZET", ali jednako kao i onoga tko nanese štetu tebi kao privatnoj osobi. I tako dalje.
Gluposti.. hoćeš mi reći da ja mogu organizirati koncert, karta je 50kn, ali svi ulazi su otvoreni, ne želim imati troška sa zaštitarima, već želim čistu zaradu i onda pozvati policiju da provjeri i isprati one koji nemaju kartu i usput im napisati uplatnicu na 500kn koju ne moram ni dokazivati?
Quote:
Što se tiče "presumpcije nevinosti" koju tu spominješ, nije mi jasno na što ciljaš. Krivnja je dokazana tvojim zaticanjem u tramvaju/autobusu bez vozne karte. Kakvo daljnje dokazivanje bi bilo potrebno?
Sve sam ti napisao, ZET nije nikakva službena osoba i njegova riječ vrijedi koliko i moja, dakle on je dužan dokazati krivnju pred sudom. Ili mi hoćeš reći da ukoliko se ja zaposlim kao zetovac, ukoliko znam tvoje ime i prezime mogu ti svaki dan iz zajebancije pisati kaznu iako ti tramvaja nisi ni vidio?
... hoćeš mi reći da ja mogu organizirati koncert…
Vjerojatno znaš da je organizacija koncerta regulirana popriličnim brojem propisa, od kojih neki nalažu i obaveznu zaštitarsku/redarsku službu?
Quote:
google1 kaže:
... Sve sam ti napisao, ZET nije nikakva službena osoba i njegova riječ vrijedi koliko i moja, dakle on je dužan dokazati krivnju pred sudom…
I dokazat će ju izjavom svjedoka, u ovom slučaju kontrolora. U novim tramvajima, možda i snimkom.
Quote:
google1 kaže:
... Ili mi hoćeš reći da ukoliko se ja zaposlim kao zetovac, ukoliko znam tvoje ime i prezime mogu ti svaki dan iz zajebancije pisati kaznu iako ti tramvaja nisi ni vidio?...
A takvi slučajevi su dokumentirani? Inače, davanje lažnog iskaza pred sudom je puno teže djelo (čak i kazneno djelo), od švercanja u tramvaju (što je prekršaj). Bi li ti se isplatilo izgubiti dobro plaćeni posao radi toga da netko plati 2-3 kazne od 200 kuna?
Vjerojatno znaš da je organizacija koncerta regulirana popriličnim brojem propisa, od kojih neki nalažu i obaveznu zaštitarsku/redarsku službu?
Zašto ZET nije reguliran i po čemu se razlikuje? Zašto privatnik ZET ima pravo iskorištavati proračun RH, a ja kao jednakovrijedni privatnik ne smijem uzeti policajca da mi cvika karte?
I molim zakon koji radi tu razliku između njih i mene..
Quote:
I dokazat će ju izjavom svjedoka, u ovom slučaju kontrolora. U novim tramvajima, možda i snimkom.
Pa zar i u Sjevernoj Koreji toga ima? Ja tebe optužim da si mi ukrao 100kn i dokaz je to što sam ja rekao da si ti meni ukrao 100kn i ti si osuđen? Zašto? Zato jer ja radim u ZETu?
Zakon molim?
Quote:
A takvi slučajevi su dokumentirani? Inače, davanje lažnog iskaza pred sudom je puno teže djelo (čak i kazneno djelo), od švercanja u tramvaju (što je prekršaj). Bi li ti se isplatilo izgubiti dobro plaćeni posao radi toga da netko plati 2-3 kazne od 200 kuna?
Nije bitno jesu li evidentirani ili nisu, bitno je po treći put ponavljam da je kontrolor jednakovrijedna strana u postupku kao i ti i njegov iskaz se ne može uzimati bez rezerve.. on je tamo u funkciji oštećenog i mora dokazati da je oštećen.
Da je zakon ovakav kao što ga ti ovdje tumačiš nastao bi rusvaj u državi, jer svatko tko bi nekoga za nešto optužio spor bi dobio
Reguliran je gradskom odlukom u kojoj kontrolorima nije dana ovlast legitimiranja, a drugim zakonom je policiji dana ovlast legitimiranja osoba na zahtjev kontrolora.
Quote:
google1 kaže:
… Ja tebe optužim da si mi ukrao 100kn i dokaz je to što sam ja rekao da si ti meni ukrao 100kn i ti si osuđen?…
Nisi li na drugoj temi zastupao tezu da švercanje nije krađa?
Reguliran je gradskom odlukom u kojoj kontrolorima nije dana ovlast legitimiranja, a drugim zakonom je policiji dana ovlast legitimiranja osoba na zahtjev kontrolora.
Ne pričaj gluposti, nema nikakve posebne gradske odluke u kojoj se ne dozvoljava legitimiranje kontrolorima, već je takvo što dopušteno isključivo policiji i zaštitiarima (u zaduženom prostoru).
Kao što nema zakona koji daje ovlast legitimiranja policije na zahtjev kontrolora, već postoji zakon koji daje ovlast legitimiranja policije osoba za koje se sumnja da su načinile štetu nekoj pravnoj, ali FIZIČKOJ osobi.
Dakle kontrolor je pred zakonom isto što sam i ja..
Quote:
Nisi li na drugoj temi zastupao tezu da švercanje nije krađa?
Velike greške radiš.Policija će legitimirat osobu kada to on nje zatraži druga ovlaštena službena osoba što je u ovom slučaju kontrolor te će njemu dat podatke o legitimiranoj osobi.
Kontrolor ne može legitimirat po nijednom propisu, može samo tražit asistenciju policije.
Btw, što se toliko žestiš.Ako bi ZET angažirao zaštitare morao bi ih i platit a to bi tebi poskupilo kartu.Policija je najjeftinija.
__________________ Demokracija je kad poštuješ Zakone iako se sa njima ne slažeš.
Btw, što se toliko žestiš.Ako bi ZET angažirao zaštitare morao bi ih i platit a to bi tebi poskupilo kartu.Policija je najjeftinija.
(a) žesti se jer policija ima i važnijeg posla od fatanja švercera po tramvajima.
kad su meni usred bela dana z ulaza mrknuli biciklin, policija nije izašla na uviđaj već sam morala sama na črnomerec prijavljivat krađu... nekaj tipa - premala vrednost ukradenog ili kaj... ne sećam se više...
dok se u isto vreme zet koristi policijom zbog neplaćenih 10 kuna prijevozne karte.
žišku sad?
Ne znam jesi ti čitao cijelu raspravu ili uletio kao padobranac. Zet nije nikakva službena osoba, on je službena osoba koliko sam i je i kumica na placu. A policija postupa na temelju zakona o svojim ovlastima, ima pravo legitimirati osobu ukoliko se sumnja da je trećoj strani (bila ta treća strana ja, ti, baba s placa ili kontrolol zeta) počinila prekršaj. No ponavljam, to ne dokazuje ničiju krivnju, jednako kako ja ne mogu ganjati ZETovce po cesti i gurati im uplatnice zato jer su mi navodno recimo ukrali bilo što ili pak bili bezobrazni, već to moram dokazati na sudu, jednako tako moraju i oni. Sve drugo je običan apsorud..
A za drugi dio, ne znam je li tebi jasno da je ZET privatno poduzeće, od kojeg ja nemam nikakve koristi? Ja ne koristim usluge ZETa i ne vidim zašto bi ja njima financirao policiju da cvika karte? I ponavljam pitanje, mogu li ja organizirati koncert bez zaštitara, pa zvati policiju da legitimira i usput im prema nekom "magičnom" zakonu naplatiti odmah 10x od cijene karte, bez suda? Sve to opravdati tebi i ostalim poreznim građanima idejom da bi taj metal-punk koncert bio skuplji ukoliko bi zaposlio zaštitare? Ukoliko ne mogu, ko je taj ZET da smije?
Da se razumijemo, ne podržavam švercere i neplatiše, ali ti i ovaj drot morate shvatiti da je ovo pravna država i da kako i ja moram slijediti sve potrebne procedure i zakone, tako ne može biti popusta ni za ostale. Sve što ZETovac može u suradnji sa vozačem, zaustaviti vozilo, te objaviti da neće krenuti dok svi putnici u vozilu ne budu imali kartu, te kasnije eventualno na sudu tražiti naknadu štete, što jasno mora i dokazati. Odnosno da bi sav taj proces ubrzali mogu jednostavno angažirati zaštitare. A sve ovo hvatanje po tramvaju, vrijeđanje i maltretiranje koje provode su također prekršaji koji im se manje isplate od naplate kazne prema zakonu i sudskoj praksi..
Nisam padobranac nego čitam ali ne moram sve komentirat.
Spominješ pravnu državu i poštovanje propisa a ne znaš što piše u zakonima što nije ok.Policija provjerava identitet:
...11. na zahtjev službenih osoba tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe u slučajevima postojanja okolnosti iz točke 1. – 10. ovog stavka, ili ako je vjerojatno da je ta osoba povrijedila njihovo pravo. a ZET je pravna osoba bez obzira privatna ili državna.To smo konačno riješili.
Policija daje podatke o osobi koja nema kartu kontroloru i ne poduzima nikakve druge radnje po tom pitanju.Nema prijava ni suda od strane policije.I to smo riješili.
Koncert možeš održat u skladu sa zakonom a pri tome ti trebaju redari koje ćeš platit ili nećeš.Policija će obići skup a to nećeš morat platit.I to smo riješili.
ZET-u je jeftinije tj.besplatno da angažira policiju nego zaštitare ali tako piše u zakonu dase može tražit pomoć od policije.Isto vrijedi i za tebe,mene,i vodovod i kanalizaciju.Isto vrijedi i za HŽ i druge autobusne prijevoznike.I to smo riješili.
Sve je to jako jednostavno ako se pročita kaoji članak nekog zakona.
Nisam padobranac nego čitam ali ne moram sve komentirat.
Spominješ pravnu državu i poštovanje propisa a ne znaš što piše u zakonima što nije ok.Policija provjerava identitet:
...11. na zahtjev službenih osoba tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe u slučajevima postojanja okolnosti iz točke 1. – 10. ovog stavka, ili ako je vjerojatno da je ta osoba povrijedila njihovo pravo. a ZET je pravna osoba bez obzira privatna ili državna.To smo konačno riješili.
I uspio si i ovdje pogriješiti, jer zetov kontrolor nije pravna osoba, već fizička osoba pred zakonom. Pišeš nebuloze, umjesto da prihvatiš činjenicu da ZETovi kontrolori nisu nikakve službene osobe pred zakonom kao što si napisao, niti su u nekakvom povlaštenom položaju, već su pred zakonom isto što i ti.
Quote:
Koncert možeš održat u skladu sa zakonom a pri tome ti trebaju redari koje ćeš platit ili nećeš.Policija će obići skup a to nećeš morat platit.I to smo riješili.
I mogu li po zakonu napisati uplatnicu na 1.000 kn onima koji ne plate kartu od recimo 50 kuna? Gdje su te stavke zakona? Ja jedino vidim stavke zakona koja strogo zabranjuju novčane kazne kod neplaćanja novčanih činidbi.. odnosno u većem iznosu od novčane činidbe. Dakle po zakonu možeš tražiti naplatu tih 50 kn, a ne 1.000 kn..
Quote:
ZET-u je jeftinije tj.besplatno da angažira policiju nego zaštitare ali tako piše u zakonu dase može tražit pomoć od policije.Isto vrijedi i za tebe,mene,i vodovod i kanalizaciju.Isto vrijedi i za HŽ i druge autobusne prijevoznike.I to smo riješili.
Nebitno je što je ZETu jeftinije, i konzumu je jeftinije da ih 0-24 čuva policija i lovi kleptomane, ali jasno da to nije uloga policije, pa su zato ovi prisiljeni plaćati zaštitare.
… nema nikakve posebne gradske odluke u kojoj se ne dozvoljava legitimiranje kontrolorima...
Nisam to niti rekao, nego da gradskom odlukom u kojoj se spominju kontrolori, njima nije dana ovlast legitimiranja.
Quote:
google1 kaže:
… Kao što nema zakona koji daje ovlast legitimiranja policije na zahtjev kontrolora, već postoji zakon koji daje ovlast legitimiranja policije osoba za koje se sumnja da su načinile štetu nekoj pravnoj, ali FIZIČKOJ osobi...
Ne razumijem što ovime želiš reći. Ti si švercanjem počinio štetu pravnoj osobi, kontrolor je ovlašteni predstavnik te pravne osobe i ima pravo tražiti legitimiranje. Policija će postupiti po zahtjevu, dalje je na pravnoj osobi da te tuži, a kod dolaska na sud, taj kontrolor je svjedok. Ne znam što još nije jasno.
Quote:
google1 kaže:
… Odgovore molim...
Stvarno sam u stisci, pa bi te molio da ponoviš pitanja (ako tu negdje već nije odgovoreno).
Quote:
šmokljanica kaže:
… kad su meni usred bela dana z ulaza mrknuli biciklin, policija nije izašla na uviđaj već sam morala sama na črnomerec prijavljivat krađu…
Da je počinitelj bio tamo, policija bi izašla. Ovako moraš doći u postaju prijaviti djelo. Nema to neke veze jedno s drugim.
Quote:
google1 kaže:
… već to moram dokazati na sudu, jednako tako moraju i oni...
A problem je dokazati da si bio u tramvaju/autobusu, a nisi plato kartu?
Quote:
google1 kaže:
… I ponavljam pitanje, mogu li ja organizirati koncert bez zaštitara, pa zvati policiju da legitimira i usput im prema nekom "magičnom" zakonu naplatiti odmah 10x od cijene karte, bez suda? ...
Ne možeš.
Quote:
google1 kaže:
… Ukoliko ne mogu, ko je taj ZET da smije?...
Ne smiju niti oni. Policija ne naplaćuje kazne u ime „ZET-a“, samo utvrđuje osobne podatke osoba koje su ga oštetile i ustupa mu podatke. Samo to.