Quote:
hrvojepeletaic kaže:
Pozdrav svima, nisam se do sada javljao na forumu !
Znam da ima već thread "položaj žene u krščanstvu" no namjerno sam otvorio ovaj novi jer ne želim ići baš toliko duboko u temu - zanima me Vaše mišljenje oko ovog konkretnog detalja !
Odmah da kažem, ne smatram se stručnjakom na ovom području, iznijet ću samo neka svoja zapažanja.
Dakle, sve svjetske religije (ispravite me ako griješim) na ovaj ili onaj način zahtijevaju od žena da budu pokrivene - pod "pokrivenom" mislim prije svega na pokrivanje glave (kose) no osobno ne vidim ništa loše ni u pokrivanju dijela ili cijelog lica žene. E sad, iako i krščanstvo nalaže ženama da se pokre, krščanstvo je jedina religija koja je taj stari običaj tako reči u potpunosti odbacilo ! Ako zanemarimmo domorodačka plemena mislim da danas žene u krščanstvu koriste uvjerljivo najmanje odjeće od svih ostalih žena (opet, ispravite me ako griješim ali mislim da na žalost ne).
Ono što me zanima je kada je ta praksa nestala iz našeg društva? Većina "kumica" na placu i dan danas nosi marame, dakle ako pretpostavimo da su ih nosile i u mladosti ispada da su ih nosile 60-tih godine prošlog stoljeća a opet ako pogledamo slike iz tih godina žene su sve samo ne pokrivene.
Uz to, zanima me Vaše mišljenje, da li bi htjeli da i žene u krščanstvu ponovno počnu sa pokrivanjem glava? Da li bi podržali prijedlog da to postane obavezno (znam da zvući kao naučna fantastika), da li bi podržali inicijativu da se zabrane recimo minice, dekoltei do pupka i slična OTKRIVALA za žene (pošto ih nikako ne mogu nazvati pokrivalima)...?
|
dobra tema, no što se tiče pokrivanja žena zbog religijskih opredjeljenja i pokrivanje kumica sa maramama dan danas - tu ipak postoje razlike. prvotno, apostol pavao napravio je veliku nepravdu prema ženama u svojoj poslanici Korinćanima 11; žena po njemu ne smije pristupiti bogoslužju osim ako nije pokrila kosu ili ošišana, muškarac nije od žene, već žena od muškarca i ostale baljezgarije. da se razumijemo ne rađa muškarac ženu već obratno. no to nije poanta. kršćanke se ne moraju pokrivati jer to nije u religijskoj praksi još od doba prestanka karizmatske crkve. ta tradicija je izgubljena, a što se tiče kumica... e da, to je pak tradicija koja nema apsolutno nikakve veze s religijom već sa simbolikom. naime mlade cure na našim prostorima prije udaje nisu rezale kosu već je puštale. onog dana kada su se udale one su je rezale i stavljale maramu da bi pokazale da su zauzete, a odrezanu kosu prodavale vlasuljarima (mislim) i tim novcem pridonijele u miraz. to je bio jedan od običaja koji je sad uglavnom izgubljen, ali se još može vidjeti kao kod kumica na placu koje pak slijede primjere svojih majki i baki misleći da je to normalno nakon određenih godina. btw jeli tko vidio stariju ženu (a da nije muslimanka) s maramom igdje drugdje nego kod nas? ja bome nisam