Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Hardver
Korisničko ime
Lozinka

Hardver Hardverske teme, sve osim pitanja, problema i oglasa. Podforumi: stolna, prijenosna računala, periferija, overclocking, Tableti

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.06.2012., 22:53   #1
ervol
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2011.
Exclamation Zašto kreirati particije na modernim diskovima?

Bok, naručio sam PC sa 120GB SSD-a i 2tb za pohranu. SSD je sistemski, a ovaj od 2 tb, planiram podjeliti na 2 particije. Zanima me što je poželjno? Prije je važilo pravilo da se disk na više particija razbije zbog pristupa podataka. Da li je i danas tako? Znam da za neki drugi OS je potrebna zasebna particija, ali mislim imati minimalni broj jer bi spoio još neki disk na komp, tako da ću imati dovoljno "particija" fizički odvojenih.
ervol is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2012., 23:01   #2
cloudconnected6
Registrirani korisnik

Registracija: Jul 2010.
Quote:
ervol kaže: Pogledaj post
Prije je važilo pravilo da se disk na više particija razbije zbog pristupa podataka.
Zbog pristupa podataka?
cloudconnected6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2012., 23:14   #3
ervol
Registrirani korisnik

laički sam se izrazio.. zbog pristupa podacima. Podijela diska na sektore, te na taj način disk brže radi itd. nemam pojma ustvari, zato pitam. Znam da otkad znam za sebe radim particije.
ervol is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2012., 23:41   #4
ervol
Registrirani korisnik

Ovaj tip kaže da particije nisu potrebne, osim u slučaju dual boota.
http://www.computorcompanion.com/LPMArticle.asp?ID=326
ervol is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 12.06.2012., 23:51   #5
tiki66
tiki

tiki66 Avatar

Registracija: Mar 2006.
Pošalji poruku preko MSN korisniku tiki66
SSD bi pustio u jednom komadu, iovako je dosta malen.

HDD particioniraj ako ti baš treba. Npr. ako želiš imati nešto baš odvojeno, ili ako jednu particiju koristiš kao radnu drugu kao backup itd.
tiki66 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2012., 01:22   #6
Fosna
Moderator

Fosna Avatar

Registracija: Jun 2005.
Quote:
ervol kaže: Pogledaj post
Ovaj tip kaže da particije nisu potrebne, osim u slučaju dual boota.
http://www.computorcompanion.com/LPMArticle.asp?ID=326
Pa i dobro kaže, nema neke koristi od particija, osim u slučaju ako imaš samo jedan disk u kompu.
Fosna is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2012., 19:45   #7
Lastan
… a ne Genije

Lastan Avatar

Registracija: Mar 2008.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Lastan Pošalji poruku preko MSN korisniku Lastan Pošalji poruku preko Yahoo korisniku Lastan Pošalji poruku preko Skype korisniku Lastan
Quote:
Fosna kaže: Pogledaj post
Pa i dobro kaže, nema neke koristi od particija, osim u slučaju ako imaš samo jedan disk u kompu.
Uglavnom je u pravu, da. Barem dok si na Windowsima.

No priča oko swap particije je… hm… pogrešna.
Naime, Windowsi dinamički mijenjaju veličinu swap filea, koji se onda fragmentira. Čisto sumnjam da je šetanje glave diska između dviju particija gadnije od šetanja po fragmentiranom swap fileu (tj. pagefileu, kako se zove u Windowsima).

Linux pak podrazumijeva veći broj particija (barem /, /home i swap), što ima smisla s obzirom na pristup konstrukciji stabla direktorija. Većina stvari koje ljudi rade s particijama stvarno su glupe i nepotrebne, ali kad se radi o prosječno glupim korisnicima Windowsa, reinstalacija Windowsa daleko je vjerojatnija od bilo koje druge havarije, što opravdava podjelu na sistem i podatke.
Lastan is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja