Bok, naručio sam PC sa 120GB SSD-a i 2tb za pohranu. SSD je sistemski, a ovaj od 2 tb, planiram podjeliti na 2 particije. Zanima me što je poželjno? Prije je važilo pravilo da se disk na više particija razbije zbog pristupa podataka. Da li je i danas tako? Znam da za neki drugi OS je potrebna zasebna particija, ali mislim imati minimalni broj jer bi spoio još neki disk na komp, tako da ću imati dovoljno "particija" fizički odvojenih.
laički sam se izrazio.. zbog pristupa podacima. Podijela diska na sektore, te na taj način disk brže radi itd. nemam pojma ustvari, zato pitam. Znam da otkad znam za sebe radim particije.
Pa i dobro kaže, nema neke koristi od particija, osim u slučaju ako imaš samo jedan disk u kompu.
Uglavnom je u pravu, da. Barem dok si na Windowsima.
No priča oko swap particije je… hm… pogrešna.
Naime, Windowsi dinamički mijenjaju veličinu swap filea, koji se onda fragmentira. Čisto sumnjam da je šetanje glave diska između dviju particija gadnije od šetanja po fragmentiranom swap fileu (tj. pagefileu, kako se zove u Windowsima).
Linux pak podrazumijeva veći broj particija (barem /, /home i swap), što ima smisla s obzirom na pristup konstrukciji stabla direktorija. Većina stvari koje ljudi rade s particijama stvarno su glupe i nepotrebne, ali kad se radi o prosječno glupim korisnicima Windowsa, reinstalacija Windowsa daleko je vjerojatnija od bilo koje druge havarije, što opravdava podjelu na sistem i podatke.