Trebam autom na atest i moram napraviti par manjih zahvata na limariji, recimo pokrpati rubnik. Znači prvo to što je nabubrilo po brusim, zatim bi stavio kit sa vlaknima, e sada me tanim čime se on na nosi na rubnik, koliko se treba vremenski čekati da se osuši pa da ga onda brusim da ne bude grbi.
Danas sam dao napraviti auto lak u spreju i kupio bezbojni sprej da to nakon limarijskog zahvata pobojam.
Znači nemam za sada nikakva iskustva sa tim, ali za sve postoji prvi put, pa ako netko može objasniti kako ide postupak.
Dvokomponentni je, stavi uvijek malo otvrđivača, i ako imaš nekakvu garažu za pola sata je spreman za brušenje. Ajde, zima je, za sat vremena. Onda šmirgl 120 i polako skidaj. Ako imaš vibracionu brusilicu brusi sa njom, a one rotacijsko vibracijske izbjegavaj jer su brutalne. Ako baš netko ima ove jeftine sa njima slobodno radi jer su slabe i ne mogu napraviti štetu.
Dvokomponentni je, stavi uvijek malo otvrđivača, i ako imaš nekakvu garažu za pola sata je spreman za brušenje. Ajde, zima je, za sat vremena. Onda šmirgl 120 i polako skidaj. Ako imaš vibracionu brusilicu brusi sa njom, a one rotacijsko vibracijske izbjegavaj jer su brutalne. Ako baš netko ima ove jeftine sa njima slobodno radi jer su slabe i ne mogu napraviti štetu.
Daj mi prevedi, jer se u to ne kužim apsolutno ništa.
Uspio sam saznati da postoji obični kit i neki sa armaturom, vlaknima. Znači kad kupim kit armaturni tražim još otvrđivača?
Koliko otvrđivača moram staviti.
Jedinu brusilicu koju imam doma je ona normalno za željezo mala, ali imam neku plaču koja ima na sebi nešto ko brusni papir, onak ko lepeza, ne znam kak bi objasnio.
Za brusilicom sam mislio pobrusiti trulež dolje, a kad bi pokital onda bi ručno sa šmirgl papirom.
Sa čime se kit nanosi?
Otvrđivač dobiješ sa kitom, ne moraš tražiti. Ne mješaj puno kita jer brzo stvrdnjava. Uzmi recimo količinu kita kao pola mobitela, i na tu količinu istisni otvrđivača kao zrno graška. Dobro promješaj, i trpaj. Taj s vlakinima ti je bolji ako su rupe velike, a inače može i običnio bez vlakana. Obični bez vlakana se lakše, i ljepše brusi.
Kit nanosiš špahtlama, ili kupi male plastične za kitanje, nisu skupe, 7 do 10 kuna mali set sa 3 ili 4 plastične špahtle. Hrđu skini sa flexom kako si i rekao, a kit onda brusi ručno, ali kada se stvrdne našmirglati ćeš se. Ako nemaš ništa praktično za šmirglanje, možeš uzeti malenu daščicu, i šmirgl omotati oko daščice, biti će ti lakše za prste. Stavi neke rukavice da si ne pohabaš prste na šmirgl. Mislim da je to to.
Otvrđivač dobiješ sa kitom, ne moraš tražiti. Ne mješaj puno kita jer brzo stvrdnjava. Uzmi recimo količinu kita kao pola mobitela, i na tu količinu istisni otvrđivača kao zrno graška. Dobro promješaj, i trpaj. Taj s vlakinima ti je bolji ako su rupe velike, a inače može i običnio bez vlakana. Obični bez vlakana se lakše, i ljepše brusi.
Kit nanosiš špahtlama, ili kupi male plastične za kitanje, nisu skupe, 7 do 10 kuna mali set sa 3 ili 4 plastične špahtle. Hrđu skini sa flexom kako si i rekao, a kit onda brusi ručno, ali kada se stvrdne našmirglati ćeš se. Ako nemaš ništa praktično za šmirglanje, možeš uzeti malenu daščicu, i šmirgl omotati oko daščice, biti će ti lakše za prste. Stavi neke rukavice da si ne pohabaš prste na šmirgl. Mislim da je to to.
Uzet ću samo obični kit onda, šteta kaj nisam slikao, cijeli jedan dio je istrunul, oko 20 cm. uz sam rub i širine oko 1 cm.
Mislim da bi to onda mogao napuniti i običnim kitom i onda šmirglati.
Ima par udubina na kombiju pa me zanima postoji li neka impegnacija koju bi prvo namazao na lim, pa onda zakital udubinu da kasnije kit ne otpadne.
Imam još jedno pitanje, znači danas sam dao napraviti jednu bočicu boje po kodu koji je na kombiju lik je izmiješaso istu i k tome sam uzeo još taj bezbojni lak isto u spreju.
E sada ono što mene zanima jest to nakon koliko vremena smijem sa bezbojnim sprejat po laku?
Jel to sa sprejem ispadne donekle ok pobojano ili ispadne loše?
Pobrusi malo udubljenja, i ako se vidi lim namaži antikortozinom, pusti da se suši, a onda kitaj. Sprej špricaj sa nekih 15-ak cm udaljenosti. Ako je nitro suh je za 20 minuta do pola sata, i možeš gore sa bezbojnim. Ako nije nitro sušiti će duže, ali uvijek možeš taknuti prstom na nekom mjestu gdje se ne vidi, pa ako lijepi nije suho. Kada ne lijepi suho je, ali pričekaj koju minutu.
Ima par udubina na kombiju pa me zanima postoji li neka impegnacija koju bi prvo namazao na lim, pa onda zakital udubinu da kasnije kit ne otpadne.
svagdje gdje kitaš moraš brusnim papirom zmatirat farbu, inače bude otpadalo, btw daj nekom da ti to napravi pa gledaj za drugi put bar svako selo ima nekog tko je to radio, pa i običan maler
svagdje gdje kitaš moraš brusnim papirom zmatirat farbu, inače bude otpadalo, btw daj nekom da ti to napravi pa gledaj za drugi put bar svako selo ima nekog tko je to radio, pa i običan maler
Znači ako prije boju po šmirglam, odnosno udubinu kit neće otpasti.
Dao bi ja to nekom, ali najeftinija ponuda je bila 1000 kn. za mene previše, pa se uzdam use i u svoje kljuse.
Ista stvar je bila kad sam kupio T4 za zatamniti sva stakla koja se smiju lik reko 1400 kn. na kraju u kontumu kupio dvije alride ultra black folije za 90 kn. čitao po netu, gledao na jubitu filmiće i sam sam zatamnio, prvo staklo sam malo skiksao, ali ostala su ispala vrhunski.
To ti je svakak bolje od klasicnog kita ako imas malo vece povrsine,kit je vise za ravnanje!
Danas popodne sam se uspio uhvatiti kitanja, ako stignem sutra ću po slikati.
I da, imam mali problem sa bojanjem. Dao sam napraviti po kodu lak u spreju, pa sam krenuo po lakirati par ogrebotina i na par mjesta mi se boja iscijedila, ma kako pazio. Ima li neka fora ili?
Označeno ovdje je bila rupa, tu sam se namučio, kitalo se dio po dio.
Sve skupa sa bojom, lakom, armaturnim kitom, običnim kitom, otvrđivačem, brusnim papirom papirom 150, 1500 i 2000 i setom plastični špahtlica me koštalo 200 kn.
Ovaj prag na kojem je falil dio sam ja još dodatno proširil rupu i skinul sve ono korozirano dolje, a istu sam stvar napravio i na desnom rubniku, svu koroziju sam brusilicom po brusio, tako da je ispod ostalo svijetlo, pa sam zatim sve anti korozinom premazao, pa onda kitanje i bojanje.
Vidjet ću do kad će trajati, a i ostalo mi još boje pa lako po bojam.