Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.03.2003., 11:03   #1
Tikve, tikvice, buče, bundeve ...

... sam kupila, ali bas i ne znam sto s njima. A ne zelim ih pohati u ulju, nego pripremiti neko lakse jelo. Molim prijedloge.
btw, imam doma i mozzarele pa mozda......
Billi is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2003., 11:06   #2
Već sam jednom nekome na forumu napisala recept za rižoto od tikvica pa mi je taj/ta odgovorio da ne voli rižu

Znači - ako voliš rižu, možeš napraviti rižoto
verica is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2003., 11:08   #3
Narezhi ih na tanko onim chudom za ljushtenje krumpira, ofuri ili kratko prepeci na nekoj neljepljujucoj tavi i zachini na salatu ili samo masl. ulje i zachinsko bilje + cheshnjak ako volish.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2003., 11:13   #4
Ja ih volim punjene

Odrezi im krajeve i izdubi sredinu. Pomijesaj mljeveno meso ( recimo za 4 tikvice oko 10-15 dkg), rezanu sunku, malo kosanog persina, sjeckanog cesnjaka, jaje, malo soli, papra i time puni tikvice.Na malo ulja ( ja stavim maslinovo) prodinstaj jos malo persina i cesnjaka, dodaj tikvice i ostavi da se malo prodinstaju.
Propasiraj konzervu pelata i prelij preko tikvica, posoli i popapri i lagano kuhaj oko sat vremena. Prebaci sve u vatrostalnu zdjelu poslozi preko toga mozzarelu i jos kratko zapeci dok se sir ne rastopi.


Rizot od tikvica
na maslinovom ulju prodinstaj luk, cesnjak, persin, tikvice izrezane na kockice i podlij bijelim vinom, posoli popapri i dodaj konzervu pelata ( propasiranu) u to dodaj rizu i lagano kuhaj dolijevajuci vodu dok se riza ne skuha.
penelopa is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2003., 11:16   #5
hm, hm, znaci ima nade za mene. Thnx svima
Billi is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2003., 11:45   #6
naribaš tikvice, blago posoliš, kad odstoje ocjediš
pomješaš ih sa sirom i umješaš u gušću smjesu ko za palačinke
na ugrijanom ulju pečeš popečke!
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2003., 13:39   #7
Quote:
emili kaže:
naribaš tikvice, blago posoliš, kad odstoje ocjediš
pomješaš ih sa sirom i umješaš u gušću smjesu ko za palačinke
na ugrijanom ulju pečeš popečke!
Emili, upravo sam maloprije bobila slican recept, koja slucajnost. ideja mi se jaaako svidja.
Billi is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2003., 11:10   #8
Quote:
penelopa kaže:
Na malo ulja ( ja stavim maslinovo) prodinstaj jos malo persina i cesnjaka, dodaj tikvice i ostavi da se malo prodinstaju.
Propasiraj konzervu pelata i prelij preko tikvica, posoli i popapri i lagano kuhaj oko sat vremena. Prebaci sve u vatrostalnu zdjelu poslozi preko toga mozzarelu i jos kratko zapeci dok se sir ne rastopi.


može objašnjenje!
dinstaš izdubeni dio tikvice ili.....
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2003., 13:40   #9
Ne, izdubeni dio bacis ( ili ga mozes upotrijebiti u gore navedenim palacinkama )
penelopa is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2003., 13:41   #10
Quote:
penelopa kaže:
Ne, izdubeni dio bacis ( ili ga mozes upotrijebiti u gore navedenim palacinkama )
Ma obichno taj izdubljeni dio ima prevec sjemenki pa ga ja bacam chak i za te polpete od tikvica - tikvicu prerezhem na pola i zhlichicom izvadim sredinu. Manje i vode pushtaju kad se to uchini.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2003., 17:43   #11
S tikvicama mozes spremit i spagete,al zahtjevaju tikvice one uske dugacke zelene,talijanske zucchine.Ove bas i nisu za to.
Samantha is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2003., 23:37   #12
Najvise volim punjene mmm
A, dobre su mi i pohane.
Namche is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2003., 20:48   #13
Quote:
emili kaže:
naribaš tikvice, blago posoliš, kad odstoje ocjediš
pomješaš ih sa sirom i umješaš u gušću smjesu ko za palačinke
na ugrijanom ulju pečeš popečke!
Ili...ljeti ih izrezhesh na ploshke,ogulish koru, maknesh kospice, kao male shnicle i lijepo pohash na malo ulja s bijelim lukom.I salata uz to,i malo sira skripafca i divan lagani obrok.

A mozesh i samo naribati, dodati malo parmezana, cheshnjaka i raditi ih kao varivo, s dodartkom rajchice, paprike i tak.
Fino, lagano.

meni je to ljeti najfinije......
Vera Pavladoljska is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2003., 20:56   #14
zašto mi u ovo mrklo zimsko i hladno doba spominjete tikvice koje se nigdje ne mogu kupiti, odnosno mogu al su skupe ko sam vrag i niš ne valjaju i spominjete tako dobre recepte da ću se zagutit u svojoj slini?????
__________________
peku me oči.
chiquita is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2003., 21:09   #15
Vera Pavladoljska is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2003., 08:56   #16
Ovak, jedan dan sam napravila pitu od tikvica. Recept sam dosta izmijenila jer sam radila samo za sebe: brasno od oka, margo light umjesto maslaca, jogurt umjesto slatkog vrhnja, mocarela umjesto jaceg sira (to je ono sto sam imala doma a nije mi se dalo ici u ducan). I ispalo je super.
Drugi dan sam prokuhala narezane tikvice, stavila ih u vatrostalnu, gore naribala mocarele i zapekla. Bilo je super.
Billi is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2004., 16:17   #17
tikvice

pozdrav

Dobio sam hrpu tikvica. I sad ih moram nekako upotrijebiti. Volmi tikvice, i htio bih ih puniti nečime.
Pa zato: što god imate s tikvicama, pucajte!!!
Shoki is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2004., 19:14   #18
mozes ih pohat (cak mozes brasno izostavit: daklem, samo jaje i prezle), pa ih mozes dinstat s ostalim povrcem i koristit za umake.

Jako volim skuhat palentu, pa pretrest u namazan maslacem plitki tanjur (ili vise tanjura). Pustit pola sata da se hladi, a nakon toga izvadit ju, izrezat na ploske i pec na maslinovom ulju dok ne dobije zlatno-crvenu boju.
Za umak koristim na kockice izrezane tikvice, patlidjane i shi-take koje dinstam s pelatom, vinom, zacinima....

I jos jedno omiljeno jelo mi je slozenac od povrca. Jednostavno u vatrostalnu zdjelu poslazes npr. mladi krumpir (skuhas ga al ne bas do kraja i izrezes na ploske), pa red na ploske izrezanih tikvica, pa moze red nekog drugog povrca. Pece se cca pola sata, pa izbavis i poslazes red shi-take (obozavam ih), mozzarelu, cvjetove brokule i pokrijes listovima nekog sira. moze i jaje na vrh. I peces jos 10-tak minuta (naravski, vatrostalnu namazem maslacem, a sve zalijem maslinovim uljem i zacinima; shi-take i brokule drzim umocene u salici s maslinovim uljem i preostalim zacinima prije no kaj ih stavim na kraju)
xxGaladrielxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2004., 19:19   #19
'polpete' od tikvica - naribash tikvice, malo posolish, istisnesh vishak vode.

Dodaj cheshnjaka, pershina, parmezana, jedno jaje, krushnih mrvica, zachina po zhelji.

Oblikujesh polpete i frigash u ulju, pobrashnjene ili pak uvaljane u mrvice.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2004., 19:40   #20
joj, tikvice obozavam...ja ih najcesce izrezem na kockice, pa hitim u tavu 15 minuta, zacinim svim mogucim zacinima, cak stavim i muskatni orascic..uz to najcesce rizu ili tijesto...
a i super su za zgrilati, narezu se po duzini i bace na resetku..
traxdata is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:28.