Čemu služi? Upravo kako i naziv kaže - kvotanju više postova.
Kako se služiti njime? Sve postove koje kvotate kliknite multi-quote, a samo na zadnjem postu kojeg želite stisnite quote - i svi postovi koje želite nalaze se u vašem jednom postu.
I to je sva znanost multi-quote-anja.
Također, imate i opciju Edit, ako već objavite post, a shvatite da ste nešto zaboravili napisati, kliknete Edit (isto tako, ako naknadno nađete neki post koji želite kvotati, na tom postu stisnete Quote, kopirate ga, vratite se na svoj post i kliknete Edit, pejstate onaj kvotani post i nastavite tipkati.)
Ne zaboravite - štancanje postova umjesto multi-kvotanje može itekako rezultirati sankcioniranjem zbog kršenja pravila pdf-a.
Također koristite Edit već objavljenoga posta, jer svaki štancani post će biti obrisan.
Pravilo kao pravilo je meni jasno, ali mi nije najjasnija svrha tog pravila i voljela bi kad bi o tome mogli prodiskutirati.
Ako je svrha tog pravila spriječiti štancanje postova, onda se pitam što štancanje zapravo je i u čemu je problem?
Ako se radi o dva posta istog autora koja su objavljena jedan ispod drugog, a koji su spam koji zagušuje forum, onda ta dva posta kad se spoje i dalje jesu spam koji zagušuje forum.
Ako se pak radi o dva posta istog autora koji nisu spam, onda pretpostavljam da postoji i razlog zašto su ta dva posta odvojena. Ponekad se može raditi o brzini kojom neka diskusija ide, pa kad objavite jedan post u međuvremenu se već pojavio neki drugi na koji isto želite odgovoriti i dogodi se da na kraju imate dva posta za redom. U istoj toj diskusiji netko drugi tko je već pročitao onaj moj prvi post se vjerojatno neće vraćati na tu istu temu da samo pogleda da li sam ja u međuvremenu nešto dopisala, ali ako ima novog posta onda hoće.
Osim toga, odvojenim postovima se i smisleno mogu odvajati cjeline unutar jedne teme. Kada odgovarate različitim ljudima ponekad im želite posvetiti neku pozornost, a ne ih sve strpati u jednu bučnu gomilu. Tada im odgovorite odvojeno.
Ne predlažem ukidanje multi-quotea jer neki, pa i ja ponekad, ga rado koriste. No voljela bih da se ne spaja baš svaka dva odvojena posta uz prijetnju kartoniranjem zbog kršenja pravila, jer zaista ne vidim koja je svrha tog pravila. Ako mi netko može objasniti, bit ću zahvalna
Štancanje postova bi bilo kad forumaš napiše nekoliko (2+) postova jedan za drugim, a da su oni kratki i komotno mogu biti jedan. Period za njih je cca nekoliko minuta jer nakon par sati ili dana i misao je vjerojatno neka druga.
Neki korisnici, uglavnom novi, često pišu svaku rečenicu u novi post pa u minuti imamo nekoliko on-line postova koji bi se zapravo trebali čitati kao cjelina. Mnogi forumaši ne znaju koristiti tipku multiquote pa citiraju jedan post i upišu kratki odgovor, zatim drugi post i upišu kratki odgovor, pa treći post... To bi isto bilo štancanje.
Nije problem ako su ti postovi konkretniji ili nisu posve povezani jedan s drugim (to je malo teže za objasniti; ako je kompleksnija tema pa se na različite stvari forumaš osvrće u više od dvije rečenice), ali postaje nepregledno ako svaku rečenicu piše u novi post pa ih treba spajati kako bi imali smisla jer su dio jedne misli, ili kad imamo nekoliko citata i ispod svakog po tekst reda. Pogotovo ako je svaki put citiran cijeli tekst od pedeset redova (btw, u citatu ostavite samo dio na koji se vaš odgovor referira jer je teško znati na što se vaš komentar odnosi kad je u quoteu puno teksta).
Mnogi podforumi imaju navedeno u pravilima da se to ne radi i da se tekst koji se u jednom trenu (ili u par minuta) želi napisati, napiše u jednom postu kako se ne bi zagušila stranica s puno kvotova i malo odgovora ili s puno kratkih nepovezanih postova - ili se barem takvima čine dok se ne spoje u jedan.
Meni jako smeta kad mi se nekoliko postova poveže u multiquote.
Kao prvo, to je redovito nepreglednije i siguran sam da puno ljudi odustane od čitanja takve kobassice.
Kao drugo, postoji razlog zašto se raznim ljudima odgovara u zasebnim postovima: nerijetko topic zađe u barem nekoliko razdvojenih rukavaca. Osnovni vizualni problem forumâ je uprao njihova vizualna linearnost (blaženi Usenet ) - onda se nasilnim spajanjem postova u isti koš stavi nekoliko posve različitih rukavaca te rasprave.
Prema tome, skoro svaku primjenu tog pravila smatram besmislenom, nepotrebnom i štetnom - štancanje je štancanje, bilo napravljeno u jednom ili deset postova (ne misli valjda netko da je ikome do "nabijanja brojke" postova? Zar se za 10.000 dobije zlatni sat?). Čak i početničke onelinere je bolje brisati nego povezivati u jednako tako besmislene multiquote postove.
Mislim da se topici daleko više zagađuju quotanjem cijelih plahturina da bi se ispod njih napisalo pola rečenice, ili ih samo potpisalo.
Dakle, ako se ne radi o nepoznavanju multi-quotea, ako se ne radi o dijelovima jedne misli i tako to, onda to nije štancanje postova i neće se kartonirati, niti će se ti postovi spajati od strane moderatora?
Meni je Teta2U histerično napisala "Zadnje uređivanje Teta2U : Danas at 19:07. Reason: multi quote je objašnjen u pravilima ovog pdf-a -> ČITAJTE IH I PRIDRŽAVAJTE IH SE!!"
(JE LI DERANJE S USKLIČNICIMA BAŠ NEOPHODNO!?!?!? )
iako nisam mogla multikvotati post na koji sam odgovarala u toj drugoj polovici spojenog posta jer ga u trenutku kad sam pisala prvi post jednostavno još nije bilo.
Editirati svoj post kojeg je sugovornik u aktualnoj raspravi već pročitao, i dodavati nove elemente, a pogotovo cijeli odgovor na post, meni je nekako glupo i nefer prema sugovorniku jer pretpostavljam da čovjek ima pametnijeg posla u životu i na forumu od toga da istražuje što sam ja možda promijenila u nekom od postojećih postova.
I jako mi je glupo da mi se za to spaja postove i histerično upozorava na pravila podforuma (ili prijeti kartonima).
Dakle, ako se ne radi o nepoznavanju multi-quotea, ako se ne radi o dijelovima jedne misli i tako to, onda to nije štancanje postova i neće se kartonirati, niti će se ti postovi spajati od strane moderatora?
Onda bi posljedice mogle biti još gore. U smislu: Poznaje pravila a tupi po svom....
Na LJES-u me to ubije, ne da mi se više ni pisati. Znam, nije do moderatora, pravila su takva, ali brate mili, tiranija živa....
Kako može biti gore da se ono što nije štancanje ne kartonira?
Meni se čini da je štancanje zapravo spam, a za to već postoji predviđena mjera.
Nekorištenje multi-quotea nije štancanje postova nego je nekorištenje multiquotea.
Nisam to rekla, to je samo moje viđenje koje ne moraju dijeliti ostali moderatori. I mnogi ne misle tako, koliko vidim. Meni ne smeta više postova u nizu, štoviše, njihovo spajanje je samo dodatan posao. Ali spajam ako su nekako povezani, odnosno kad netko nastavi misao u drugi post, a ponekad i kad su samo jako kratki.
U početku sam redovito spajala postove koje su bili napisani u nizu od istog forumaša jer je takva smjernica moderiranja, ali sam uvidjela da po mom osobnom mišljenju to često nije najbolja ideja jer se ti postovi uglavnom referiraju na različite dijelove rasprave. A i spajanjem postovi nekad budu jako dugački, a jako dugačke postove nekad je teško čitati.
Jednom sam poslala pm upozorenja da se ne štancaju postovi i osjetila se pomalo nazzi.
Kako može biti gore da se ono što nije štancanje ne kartonira?
Meni se čini da se štancanje zapravo spam, a za to već postoji predviđena mjera.
Nekorištenje multi-quotea nije štancanje postova nego je nekorištenje multiquotea.
Ovaj, molim!?
Stvarno bi voljela da se jave onda i drugi moderatori ako moramo pitati svakog posebno.
Quote:
Enter Sandwoman kaže:
Ovaj, molim!?
Koji dio nije jasan?
U pravilima piše da će se kartonirati štancanje. Dakle, štancanje je problem, a zabluda je da je svako nekorištenje multi-quote automatski štancanje postova.
Po tome bi štancanje bilo neko zlonamjerno djelo, takoreći. Ne kužim zašto bi to itko namjerno radio: jedino što imam od svoje brojke je mogućnost da svaki biser, kad više ne zna što bi mi rekao, krene s bedastoćama o tome kako se iz moje brojke vidi da nemam život i da sam 24/7 na forumu. Opcionalno, da svoje frustracije iz RL-a (koji, kao što znamo, nemam), liječim na forumu.
Ovaj.
Quote:
darkić kaže:
Koji dio nije jasan?
Ako dođeš kao novi korisnik i pišeš i kvotaš kao lud, ne upoznavši se s pravilima, moderatori to spoje uz napomenu.
A što se tiče starosjedioca, i oni dobiju jezikovu juhu poradi istoga (mada im nije isti cilj kao prvoj skupini). Nekad se zna dogoditi da se u diskusiju između dvoje ljudi ubaci još njih 10. Kvotaš jedan post i odgovoriš na isti. Napisao si ga, a već se pojavio novi koji bi kvotala. Kvotaš ponovo a u međuvremenu nitko nije napisao ništa nakon tvog zadnjeg posta. I sad imaš dva kvotanja zaredom koji i nisu baš povezani iako jesu na istoj temi. Na LJES-u to ne prolazi ako se isto uoči u doglednom vremenu.
Ne znam kakve su kazne i da li je ikad itko kažnjen zbog istog ali znam da su opomene gorke.
A to je nekad gore od moguće kazne.
I da, znam da si isto napisala u uvodnom postu, ali morala sam i ja, jer mi to smeta.
U dvoje je sve lakše.
Zašto bi se uopće kažnjavalo forumaša jer je napisao dva posta jedan za drugim?
Jer je drugi post na koji odgovara napisan između trenutka kad je krenuo pisati odgovor i trenutka kad ga je postao?
Jer želi u jednom postu pisati o, na primjer, konkretnom problemu s kojim je otvoren topik, a u drugom o nekim općenitijim temama koje proizlaze iz tog topika?
Jer ne želi da mu jedan post sadrži citate deset postova i odgovore na njih, nego to rasporedi u više smislenih cjelina?
Ako netko ne zna koristiti multiquote, sve što treba napraviti je poslati mu pm s linkom na uputu kako to činiti.
Ako netko ne želi koristiti multiquote jer mu remeti pokušaj nabijanja broja postova pisanjem retardiranih onelinera, nema potrebe da mu se ti retardirani onelineri spajaju, možete ih jednostavno obrisati.
Ako netko ne želi koristiti multiquote onda kad mu taj multiquote ne odgovara i za to mu se prijeti, to mi je kao kažnjavanje čovjeka što si mu dao čekić, a on sad ne koristi čekić. A ti si mu ga dao. I može. To što njemu sad uopće ne treba čekić te ne zanima, ima čekić i neka ga lijepo izvoli koristiti.
Slažem se s Byronom i dodajem kako nikad ne kažnjavam "štancanje", a ponekad i sama napišem par postova u nizu, naročito na temema poput Misterija gdje se istodobno odvija više paralelnih rasprava.
Kriteriji kojim se vodim u odluci spojiti postove ili ne jesu duljina postova i vremenski period u kojem su nastali. Ako se spajanjem dvaju ili više postova dobije jedan koji nije prevelik a razmak između postova je mali, redovito ih spajam. Ne dijelim kartone zbog uzastopnih postova niti opominjem na temi, a kada primijetim da netko učestalo piše jedan post za drugim, pošaljem pp sa zamolbom da isto ne čini.
Osim štancanja postova, više me smeta, što na Zdravlju dosta često vidim, naročito kod forumaša s manjim brojem postova i kraćim forumskim stažom, slanje identičnih postova na više različitih tema. U tom slučaju brišem takve višestruke postove i ostavljam samo jedan, a ukoliko se praksa ponavlja, šaljem upozorenje pp-om.
__________________ Angel, que das luz a mi vida, eres el aire que quiero respirar... Angel, que alivias mis heridas, no te alejes, que muero si no estás...
Angel, llévame en tus alas, a la cima de este gran amor.... En tu alma, vive mi esperanza... En tus manos, está mi corazón.
Zadnje uređivanje El Gato Félix : 12.02.2012. at 10:50.