Bilo bi zanimljivo možda 100, 200, pa i 1000 godina, ali trebaš nekako utuči cijelu vječnost, a ja ju baš i ne bih volio "potrošiti" preokrečući kamenje po Zemlji.
Kada malo razmislim, i njuškanje po Svemiru bi mi dosadilo nakon kojeg milijuna godina.
A što bih trebao raditi preostalu vječnost? Tužno gledati kako pored mene prolaze eoni, milijarde i milijarde godina kako se stapaju u jedno..... Užas
Mene osobno plaši mogućnost vječnog postojanja
većinom ljudi tako kažu, radije bi haračili po svemiru
al znaš, brzo bi se oni vratili nazad, jer nemaju dobru viziju oko svemira, previše očekuju tako da bi razočaranje moglo biti golemo
s druge strane pak, zemlju kao ono poznaju pa već unaprijed predrasudaju da bi im bilo dosadno... a nitko još nije nigdje ni bio niti išta vidio od veličanstvenosti
baš su čudni ljudi, uvijek žure s nekim zaključcima umjesto da puste kreaciju
dosade neće biti svakako, kako neće biti niti bilo čega ostalog a lošeg
ako je rečeno da će biti savršeno a onda, kako bi moglo bit istovremeno i savršeno i dosadno
no dobro, u svakom slučaju, osobno me nikad nije zanimalo da nakon smrti budem anđeo na nebu i tamo baunjam skupa s ostalima, ne znam, preletavam s oblaka na oblak pa sjednem iako nisam umorna, jer se umorit nikad ne mogu zbog duhovnog stanja u koje sam pretvorena, recimo meni bi to bila dosada, a jedino u tom slučaju što bi bilo interesantno je to da bih komunicirala telepatski
obzirom da ne vjerujem u takvu predodžbu o anđelima čije je podrijeklo zemljanin, u tom slučaju radije prihvaćam vječan život na zemlji, imalo bi što da se radi, meni nikad ne bi dojadilo, a tim više i ne zna se točno koje će čovjeku biti sve mogućnosti, zna se samo da će biti otvorene nove knjige s novim pravilima, možda će u njima stajati da će ljudi ipak moći otputovati i do neke obližnje planete na jednodnevni izlet
to da je ljudima vječan život na zemlji stavljen u srca po stvaranju, to je jasno vidljivo iz tog da nitko ne želi umrijeti, svi bi htjeli živjeti još i još, a jedino što ih u tome koči i rastužava je činjenica da tijelo godinama stari i propada
kad bude maknuto to, tada će biti puno zabavnije
Vječni život u kojem bi dar telepatije bio dodijeljen samo Anđelima a ne i Ljudovima bi meni bio smrtno dosadan.
A i samo jednodnevni izleti na obližnji planet... a ne. Radije ću se onda ravnati po onoj: - "Raj je Raj, ali u paklu je ekipa".
vama ljudima čovjek niš nesme napisat, nit u šali, nit u zbilji, nit nestvarno, nit stvarno, ma niš al niš... jer vi odma skočite i zahaklate za nebitan detalj i uzmete ga kao uzor nečemu
većini ljudi nedostaje unutarnje dubine, spoznaje, osjećanja, kreacije, intuicije, da ne nabrajam ostalo a sve što je vezano za emocionalnu inteligenciju
znaš li da je nakon postala jedna prvi vrhu najtraženijih inteligencija uopće?
e da, napokon... a znaš zašto?... zato što je svijet toliko oledenio i odrvenio da sam svijet unutar svog svijeta pokušava pronaći raznolikost koja je nužno i hitno potrebna da bi se uspjelo spasiti ovo malo što se još spasiti da
(gledano globalno, u smislu općeg kaosa na planeti)
Što ono Pavao želi "vratiti se u domovinu ka Gospodinu" ? Ti ne?
Zašto "pobjednici" idu u "hram Gospodnji" na Nebu ?
35 A koji se budu našli vrijednima biti dionici onoga svijeta i uskrsnuća od mrtvih, neće se više ženiti, niti će se udavati.
36 Oni ne mogu onda više ni umrijeti; oni su kao anđeli i djeca Božja, jer su djeca uskrsnuća
Htio bih vam postaviti pokoje pitanje u vezi dolje citiranog teksta iz Novog Zavjeta iz Ivanovog Otkrivenja.
Tražio sam na forumu temu isključivo posvećenu citiranom dijelu teksta i otišao na složenu pretragu, utipkao Novi Jeruzalem, odabrao podforum religija i nisam našao na baš ovaku temu. Pa ako mod/admin zna gdje bi ta tema mobla biti neka spoji ovu temu s njom.
Evo teksta:
"(9) I dođe jedan od sedam anđela što imaju sedam čaša punih zala konačnih te progovori sa mnom: "Dođi, pokazat ću ti Zaručnicu, Ženu Jaganjčevu!" (10) I prenese me u duhu na goru veliku, visoku i pokaza mi sveti grad Jeruzalem: silazi s neba od Boga, (11) sav u slavi Božjoj, blistav poput dragoga kamena, kamena slična kristalnom jaspisu; (12) okružen zidinama velikim i visokim, sa dvanaest vrata: na vratima dvanaest anđela i napisana imena dvanaest plemena Izraelovih. (13)Od istoka vrata troja, od sjevera vrata troja, od juga vrata troja, od zapada vrata troja. (14) Gradske su zidine imale dvanaest temelja, a na njima dvanaest imena dvanaestorice apostola Jaganjčevih. (15) Moj subesjednik imaše mjeru, zlatnu trsku, da izmjeri grad, vrata njegova i zidine. (16) Grad se stere u četvorini: dužina mu jednaka širini. On izmjeri trskom grad: dvanaest tisuća stadija - dužina mu i širina i visina jednaka. (17) Izmjeri i njegove zidine: sto četrdeset i četiri lakta po čovjekovoj mjeri kojom je mjerio anđeo. (18) Zidine su gradske sagrađene od jaspisa, a sam grad od čistoga zlata, slična čistu staklu. (19) Temelji su gradskih zidina urešeni svakovrsnim dragim kamenjem: prvi je temelj od jaspisa, drugi od safira, treći od kalcedona, četvrti od smaragda, (20) peti od sardoniksa, šesti od sarda, sedmi od krizolita, osmi od berila, deveti od topaza, deseti od krizopraza, jedanaesti od hijacinta, dvanaesti od ametista. (21) Dvanaest vrata - dvanaest bisera: svaka od svoga bisera. A gradski trg - čisto zlato, kao prozirno staklo. (22) Hrama u gradu ne vidjeh. Ta Gospod, Bog, Svevladar, hram je njegov - i Jaganjac! (23) I gradu ne treba ni sunca ni mjeseca da mu svijetle. Ta Slava ga Božja obasjala i svjetiljka mu Jaganjac! (24) Narodi će hoditi u svjetlosti njegovoj, a kraljevi zemaljski u nj donositi slavu svoju. (25) Vrata mu se ne zatvaraju obdan, a noći ondje i nema."
Za početak imam dva pitanja. 1. Na koji način treba shvatiti ovaj tekst? Na doslovan ili prenesen način?
Rimokatolička crkva o raju naučava da je on mjesto bez prostora i vremena i da ćemo tamo otići ako to zaslužimo svojom vjerom i svojim djelima. Taj nauk nije u skladu s ovim tekstom, jer se u ovome tekstu navode točne veličine nebeskoga grada koji je sišao na zemlju, kojega obasjava božja slava, te mu ni sunce ni mjesec ni ikakvo drugo svjetlo ne treba. I u kojem se neče činiti nikakav grijeh. RKC u mnogim slučajevima inzistira na doslovnom shvaćanju Biblije, pa evo... ne znam što da mislim.
Treba shvatiti na prenesen način !
Zaručnica, Žena Jaganjčeva je Novi Izrael (Novi Jeruzalem) kao štoje je velika Bludnica stari Izrael (stari Jeruzalem)
Zaručnica je vjerna jednome kralju, dok nevjerna Bludnica bludniči sa više kraljeva
Zaručnica su oni koji su prihvatili Krista kralja.
Bludnica su oni koji su odbacili Krista kralja za druge kraljeve.
Iv 19:15 > Oni na to povikaše: "Ukloni! Ukloni! Raspni ga!" Kaže im Pilat: "Zar kralja vašega da razapnem?" Odgovoriše glavari svećenički: "Mi nemamo kralja osim cara!"
PS: Rimokatolička crkva ne naučava to što ti kažeš. Rimokatolička crkva naučava da je raj zajedništvo s Bogom i Isusom Kristom, ništa drugo. U to zajedništvo (kraljevstvo) se ulazi kroz Isusa Krista u Rimokatoličkoj crkvi.
Zadnje uređivanje Croaticum : 25.06.2012. at 23:07.
PS: Rimokatolička crkva ne naučava to što ti kažeš. Rimokatolička crkva naučava da je raj zajedništvo s Bogom i Isusom Kristom, ništa drugo. U to zajedništvo (kraljevstvo) se ulazi kroz Isusa Krista u Rimokatoličkoj crkvi.
Poznata mi je simbolika jaganjca i zaručnice, ali ne i ovog grada koji se spušta na Zemlju.
Pohađao sam vjeronauk i u jednom katekizmu s potkraj osamdesetih za srednjoškolce pisala je definicija koju sam naveo. Da je raj mjesto bez prostora... itd.
Poznata mi je simbolika jaganjca i zaručnice, ali ne i ovog grada koji se spušta na Zemlju.
Pohađao sam vjeronauk i u jednom katekizmu s potkraj osamdesetih za srednjoškolce pisala je definicija koju sam naveo. Da je raj mjesto bez prostora... itd.
Isto kao što je nevjerna Bludnica prikazana kao jedan grad (Babilon), tako je i vjerna zaručnica prikazana kao jedan grad (Jeruzalem)
Ovo su sve samo slike jedne pokvarene zajednice i jedne dobre zajednice. Biti u ovoj dobroj zajednici, je biti u raju, je biti na nebu, je biti u Božijem kraljevstvo, je biti u Novom Jeruzalemu itd. Raj nije jedno mjesto, nego jedno stanje.
Pa da. Ali, što na to imaju reći recimo - Katolici. I hoš, koliko jedan stadij ima (kilo)metara?
Jedan stadij ima 185 metara, neko ti je već rekao ovde.
Quote:
piskavac kaže:
Aha. A hoće li onda svi oni koji su bili raju i oni koji su dočekali u pravednosti Kristov Drugi Dolazak i živjeli na zemlji, - hoće li svi oni biti preseljeni u taj grad?
Eh, da još samo kažem, ako 1 stadij iznosi 185 metara onda 12 tisuća stadija iznosi 2 200+ kilometara. Eto, tolika će biti dužina i širina grada u izraženo u kilometrima. A to je stvarno oooooogromno. Ali ja bih ipak - radije živio u beskrajnom raju u kojem mogu putovati bilo gdje, kamo mi se prohtje, nego biti zarobljen u četiri gradska zida, ma koliko grad bio velik.
Taj Novi Jerusalim ima površinu Poljske, ako ti to nešto znači, jedino što je i u visinu te dužine. Prilično malo prostora, zar ne.
With our present knowledge of the universe it is impossible to point toward Paradise, i.e., heaven, as a distinctive place, though it would seem preferable to conceive of it as a place distinct from the earth.
A isto tako nije isto hoće li u gradu biti sto milijuna ljudi ili XY milijardi ljudi.
Koliko znam, broj od 144 000 spašenih duša znači po Katolicima beskonačan broj spašenih. Samo Jehovini Svjedoci tumače taj broj doslovno. (Ako se ne varam)
Malo-puno, to je relativno, ako si ograničen samo na taj grad. Koliko jedna svjetlosna godina ima u promjeru kilometara???
A isto tako nije isto hoće li u gradu biti sto milijuna ljudi ili XY milijardi ljudi.
Koliko znam, broj od 144 000 spašenih duša znači po Katolicima beskonačan broj spašenih. Samo Jehovini Svjedoci tumače taj broj doslovno. (Ako se ne varam)
broj i jeste doslovan, i zato je nejasno kako je moguće da je crkva iz njega učinila beskonačnost brojeva, svašta ljudima padne na pamet
broj i jeste doslovan, i zato je nejasno kako je moguće da je crkva iz njega učinila beskonačnost brojeva, svašta ljudima padne na pamet
A jebi ga, ne možeš svoje pipke položiti na milijardu ljudi, od njih kupiti lovu i pričati im kako će se spasiti samo 144000 ljudi. To bi jako brzo dovelo do osipavanja ovčica. Zbog toga promijeniš priču i veliš "144000 je u stvari beskonačno" i problem riješen
A jebi ga, ne možeš svoje pipke položiti na milijardu ljudi, od njih kupiti lovu i pričati im kako će se spasiti samo 144000 ljudi. To bi jako brzo dovelo do osipavanja ovčica. Zbog toga promijeniš priču i veliš "144000 je u stvari beskonačno" i problem riješen
ma kakvi pipci, nema nikakvih pipaka (bar ne kod razumnih)
a nit ima kupovanja spomenutog broja na način na koji su ljudi navikli kupovati
a nit se mijenja priča, doduše tek prosto nevjerojatno kako je crkva iz doslovnog broja učinila beskonačan broj, SF od njihovog horora
meni osobno takva matematika ne leži, al valjda leži onima koji i inače...
(znaš već, da sad ne smišljam metafore i usporedbe)