evo ovako našla sa mmalig ježa....prije 5 dana najprije sam mislila da se izgubio a kasnije saznala da mu je mama najverovatnije otrovana sa otrovom za miševe ...te da je i on preko mljeka isto otrovan ..ima florescentno zelenu stolicu ja ga za sad hranim na špricu sa mljekom jer nezna sam jesti ....jučer sam počela u mljeko stavljati paštetu za mačice i to mu davati ....ali o ježevima znam jako malo ....pa me zanima ako netko zna par stavri:
koliko često jež jede ...ovaj je kažu granični (trebao bi preći sa mljeka na tvrdu hranu)?
koja mu je temperatura dovljna ..?
kad se osamostali ?
ako ima zelenu stolicu dali je to znak trovanja ili bekterije?
dali kad ga vodim kod veterinara postoji neki popust pošto je to divlja životinjaili je svjedno ..i kolko u opće dođe pregled kod veta...hehe hrpa pitanja pa ako netko zna molim vas da odgovori.....
Radiš dosta dobro. Mladi jež jede često, češće nego mala beba. Pazi da mu mlijeko koje daješ ne dolazi direktno iz frižidera – malo ga ugrij, naravno ne preko 37-40 stupnjeva. Od “čvrste” hrane možeš mu davati larve kukaca, crve brašnare i slično, svježe mljeveno meso (opet zagrijano na sobnu temperaturu), smokve…
Joooooj, kako je predivan Ja bih jednog malenog, ja samo na vejike i debele nailazim.
Uglavnom, mislim da bi bilo pametno da, zbog stolice, probaš veterinara barem nazvat i pitat. A sad, ako ga odvedeš, teško je reći koliko će ti uzeti za pregled, sve ovisi o veterinaru. Ja sam u Rijeci i jednoj mojoj frendici nije uzeo ništa jer je donijela macu koju je našla na cesti, pa ono, učinila je dobro djelo i nije joj naplatio. Ja sam išla kod privatnika s kornjačom jer je imala upalu pluća i također mi nije ništa naplatio jer, kao, malena je životinja i potrošio je zanemarivu količinu vitamina na nju. Tako da probaj svakako, barem nazvati i držim fige da se ježić skroz oporavi
Nemoj mu davati mlijeko. Ježevi jako vole mlijeko ali od njega dobivaju sraćku. Probaj ga hraniti voćem i mesom (malo faširanog mesa) jer se time hrane i u prirodi.
Nemoj mu davati mlijeko. Ježevi jako vole mlijeko ali od njega dobivaju sraćku. Probaj ga hraniti voćem i mesom (malo faširanog mesa) jer se time hrane i u prirodi.
hvala vam svima na brzim odgovorima.....nažalost mali ježevi piju mljeko ....jer je ovo beba koja još nezna jesti znači htanim ga na špricu ....sad sam razgovarala sa jednom diiivnom ženom iz udruge za zaštitu divljih životina i ona mi je rekla da mora imati mlječni obrok svakih 5 sati po naj manje 2 ml a da mu navečer dam paštetu za mačiće......da za sad radim sve kako treba ali da nažalost se zbna dogoditi da nakon 2 tj muke ježići umru jer su otrovani ...tako da nema druge nego se boriti i dati mu svu ljubav ....ako još netko ima koji savjet slobodno nek napiše i pomogne nam....
ja sam isto iz rijeke pa ako mi možeš dati broj od tog diiivnog veterinara ...platila bih ja lječenje ako nije jako skup ..jer ipak ne radim a imam djete i 2 papige pa
Naši dvorišni ježevi uredno jedu hranu za mačke. Krckaju dehidrat. Možda da se raspitaš kod veta bi li mu mogla davati mlijeko prilagođeno za othranjivanje malih mačića? U Pet Centru ga možeš kupiti u prahu, pa se razređuje. A od "tvrde hrane" da mu uz voće daš neke kvalitetne konzervice ili vrećice za male mačiće? Npr. Royalove ili slično. Mislim, dobro je znati da ježevi jedu larve, ali otkud ti larve, pobogu! Najbolje da se raspitaš kod veta, a ako nije neki stručnjak za ježeve, nek te bar uputi na nekoga tko se bolje kuži u divlje životinje od njega. Barem da nazoveš pravu osobu i pitaš čime ga možeš hraniti, to te ne bu niš koštalo. Držim fige mališanu!
edit: vidim sad tvoj upis - možda bi mu bolje bilo mlijeko za mačiće, jer je ono prilagođeno i mačke od njega ne dobivaju proljev kao od običnog kravljeg. Pretpostavljam da bi onda i ježiću bolje odgovaralo. A u pet shopovima imaš za kupiti i bočicu i dudicu za othranjivanje beba životinjica, pa mu mlijeko možeš davati na to. Njemu će biti draže i ugodnije piti mljekeko dok može sam sisati flašicu, nego preko šprice.
Naši dvorišni ježevi uredno jedu hranu za mačke. Krckaju dehidrat. Možda da se raspitaš kod veta bi li mu mogla davati mlijeko prilagođeno za othranjivanje malih mačića? U Pet Centru ga možeš kupiti u prahu, pa se razređuje. A od "tvrde hrane" da mu uz voće daš neke kvalitetne konzervice ili vrećice za male mačiće? Npr. Royalove ili slično. Mislim, dobro je znati da ježevi jedu larve, ali otkud ti larve, pobogu! Najbolje da se raspitaš kod veta, a ako nije neki stručnjak za ježeve, nek te bar uputi na nekoga tko se bolje kuži u divlje životinje od njega. Barem da nazoveš pravu osobu i pitaš čime ga možeš hraniti, to te ne bu niš koštalo. Držim fige mališanu!
edit: vidim sad tvoj upis - možda bi mu bolje bilo mlijeko za mačiće, jer je ono prilagođeno i mačke od njega ne dobivaju proljev kao od običnog kravljeg. Pretpostavljam da bi onda i ježiću bolje odgovaralo. A u pet shopovima imaš za kupiti i bočicu i dudicu za othranjivanje beba životinjica, pa mu mlijeko možeš davati na to. Njemu će biti draže i ugodnije piti mljekeko dok može sam sisati flašicu, nego preko šprice.
puno ti hvala
evo ovako ....pošto sam se sad raspitala....šanse da prežive su mu samo ako pređe na krutu hranu jer je nažaost dobar dio otrova primio preko posanja ..u ruštvu za zaštitu divljih životinja su imali veći dio slučajeva da su im nakon 2 tjedna umrli pa me žena upozorila da se ne vežem previše....rekli su mi puno korisnih savjete stavrno su super
Odrasli ježevi jedu sve. Čak znaju psu ukrasti kosti. Pitaj veterinara koje bi mu mlijeko bilo najbolje dati (možda kozje ili neko drugo razrijeđeno) jer mu kravlje kvari probavu. Zato mu je onak plavo. A da mu ispasiraš jabuke? Papica ko za klinca. Možda nakon par tjedana umiru zbog dehidracije a ne trovanja ako im je stolica onako tekuća?
Ako proljev ne popušta, obavezno pitaj veterinara što mu dati protiv proljeva. Jedno od mogućih rješenja je i papica koja se daje ljudskim bebama kad imaju proljev, drži je svaka ljekarna - Milupa HN 25.
Kad poraste, evo što će jesti: kukce, manje kralješnjake, razne voćne plodove, gujavice, čak i ptičja jaja vole.
Inače, meni su najdraži bili kad sam jedne noći čula glasno uzdisanje, stenjanje i dahtanje na granici s kašljanjem. Ono, WUTF imaš dojam da se netko gangbanga pod prozorom. Kad ono, ježevi
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
hihi hvala ..i meni je diiiiivan ......moram vam staviti kako jede paštetu ..heheh kao prase je ..inače kako je počeo jesti krutu hranu stolica mu je puuuuuno bolja nadam se da će sve na kraju završti dobro ....
Samo ti njega hrani i timari i pazi i voli kao njegova mama. Ježa je korisno imati u dvorištu, čitala sam o raznim slučajevima gdje su ljudi ciljano, nakon što su vidjeli ježeve u karavani preko okućnice, počeli ostavljati komade voćki i mesa. Živinče se privikne na redoviti obrok i skoro nema izbora, pogotovo kad zagusti sa hranom.
Inače, jež je veliki šetač, a ti nađi modus da ti nakon đira došeta nazad. Imat ćeš više koristi nego misliš
Kod mene prolaze povremeno, ljeti, genijalni su kad ih uzmeš u dlanove i kad se "otklupčaju" i vidiš onaj lijepi nosić, vlažnu njuškicu i pametne oke
Znaj samo da su omnibusi za buhe i pazi ako imaš mačku ili psa.
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
da ježevi su stvarno korisne životinje...prošle godine donesla sa odraslog ježa iz jednog parka u Rijeci gdje su ga djeca maltretirala u gorski kotar kod mojih roditelja..... još uvjek je tamo ..višamo ga rijetko i to samo noću .....ali ljepo je znati da nas čuva od stalih nametnika
e sad nadam se da će joža doživjeti to da mi se može odužiti hahaha šalim se ...ali veselimse danu kad žće ponovno biti slobodan...
(3:39) skrivača: ne jebote fakat mi je zgodan boris novković ono jebiga, pjeva sranja al zgodan ej :D struji struuuja u mojim venama mrak okolo naaas čekam na tvoj znak čekam na tvoj znak tak :rofl:
(3:40) skrivača: fak, poslala sam mu friend rikvest slučajno :facepalm:
pogledaj ovaj blog, sigurno ces naći puno korisnih savjeta, a vjerovatno autorica ne bi imala ništa protiv ni da ju kontaktiraš. I ona je našla bebu ježicu i evo, stara je već tri godine