Pitanje - Nakon diplome na ekonomiji (dipl. oec.) po starom programu, odnosno novom (mag. oec.) dobiva se titula master of business economics - M. Econ.
Zanima me kako se titula sveučilišnog specijaliste (univ. spec. oec) nakon završenog specijalističkog poslijediplomskog studija prevodi na engleski?
M. Spec.? Kako to eventualno prevesti?
Koliko sam upućen, ne postoji adekvatan prijevod. Što onda staviti u CV?
Kako se nitko ne javlja, ja ću se javit, iako ne znam. Ne znam što je sveučilišni specijalist?
Ako je diplomski studij, onda Master (ili možda MBA za ekonomiju)
Ako je poslijediplomski, onda Phd
Ako je pitanje vezano uz podjelu na stručni, specijalistički, sveučilišni, toga u engleskom nema pa ne moraš ni naznačavat.
A moguće da nisam u pravu.
Možda da postaviš pitanje na podforumu Iza katedre, oni su imali temu s tim prijevodima, ja mislim.
Edit:
Možeš eventualno napisati u CV-u koliko godina traje takav studij, to bi moglo čitatelju životopisa približiti kakav je tip studija.
Zadnje uređivanje Alienica : 30.06.2012. at 16:11.
ne prevodi se nikako jer to zapravo i ne postoji po bolonji. to je najobičnija izmišljena lakrdija od strane fakulteta i kupovanje fiktivne titule. bez uvrede onima koji su to završili ali je tako.
Zezam se. Mislim da ni ne možeš nikako prevesti jer je takvo nešto naša vlastita izmišljotina i odraz kretenizma kreatora obrazovnih programa i općenito odraz idiotizma ekipe koja se bavi implementiranjem "bolonje" na našim sveučilištima.
Nisam posve sigurna (nisam ekonomist, a nemam još ni ikakvu titulu pa mi nije trebalo), ali mislim da ne treba prevoditi, nego staviti taj naziv na latinskom, trebali bi razumjeti ili moći po tome naći što je.
Nemojte pretvoriti temu u kritiku "bolonje".
Nisam posve sigurna (nisam ekonomist, a nemam još ni ikakvu titulu pa mi nije trebalo), ali mislim da ne treba prevoditi, nego staviti taj naziv na latinskom, trebali bi razumjeti ili moći po tome naći što je.
Nemojte pretvoriti temu u kritiku "bolonje".
Ja sam samo rekao da je to jedna od kretenskih posljedica. Ništa više.
A to što kažeš za prijevod na latinskome...možeš ti prevoditi na latinski što hoćeš, ali kako ćeš vani ljudima dati do znanja čime se baviš i za što si točno kompetentan unutar svoga područja ako kažeš da si sveučilišni specijalist, odnosno ako znaš da takva kategorija vani ne postoji niti je definirana. Pogotovo u situaciji kada šalješ svoj CV potencijalnome poslodavcu, a on tek onda odlučuje hoće li te pozvati na razgovor. Dakle, unaprijed mu ni ne možeš objasniti o čemu se radi.
Jedno- do dvogodisnji poslijediplomski koji ne zavrsava doktorskom titulom.
master < Univ. spec. < PhD
Ako bi bas morala nekom to objasnit, rekla bi da je to nesto poput dodatnog strucnog mastera.
da, ali to je čista debilana. poslijemagistarski magisterij? mislim wtf? to prema bolonjskom procesu ne postoji. univ. spec. je master samo zapakiran pod drugim imenom i on kao takav jedino može spadati pod cjeloživotno obrazovanje. sve ovo je kriminal što je politika napravila od akademskih titula kao i politika fakulteta koja jedino što želi je lova i zbog toga izmišljava fiktivna zvanja i titule.
ima toga još. ljudi koji postanu master studiraju studij koji se zove diplomski i pišu diplomski rad. to nigdje u svijetu nema da magistar piše - diplomski rad itd.
odgovorno tvrdim da razlike između tzv. diplomskog studija i izmišljenih poslijediplomskih specijalističkih studija nema jer se kolegiji recikliraju sa izmjenjenim nazivima. i to u 90% slučajeva.
Postoje pojedinci koji su univ. spec. stekli u inozemstvu studirajuci razne master programe (i to dobre programe, trenutno nepostojece u hrvatskoj).
Slazem se da to nema smisla ako se nastavi na istom fakultetu na kojem se dobije diploma/master.
e pa o tome se i radi, odnosno to pokazuje silovanje bolonjskog procesa i razlog zašto je to izmišljeno.
evo samo par primjera na brzinu:
1. BA ekonomije ne može upisati MA politologije jer FPZG daje eskluzivitet da to mogu upisati samo BA politologije. BA ekonomije zato mora nastaviti studij dalje na MA ekonomije a nešto iz politologije može upisati tek kada postane MA naravno na - poslijediplomskom specijalističkom studiju.
2. BA politologije ne može upisati MA prava jer oni imaju studij 5+0 ali nešto iz prava može upisati kada postane MA i to na nekom poslijediplomskom specijalističkom studiju na PF.
ili 3. zašto bi MA politologije upisivao poslijediplomski specijalistički studij na EFZG i platit ga nekoliko desetaka tisuća kuna kada može upisati MA na EFZG i ne platiti ništa jer se prve godina (preddiplomska ili tzv. diplomska) ne plaća ako se ispune sve obveze.
dakle, čista pljačka od fakulteta i dokaz kako su proveli bolonju.
ja sam u totalno drugom fahu,
imam diplomu iz prirodnih znanosti - priznatu ako master,
master iz tehnickih - vrlo usko specijaliziran - priznat kao univ.spec.
sad na doktoratu iz prirodno/tehnickih znanosti
Poanta bologne bi trebala biti mobilnost, no valjda ekonomski fakultet ima neku svoju ekonomsku racunicu...