Quote:
andrej5 kaže:
Pozdrav svima koji citaju ovaj pdf. Mislim da nema boljeg nacina za dobiti neke smjernice, savjete nego na forumu od nepristranih ljudi.... Ugl kupio sam lokal od cca 150 kvadrata na samom trgu (veci grad u pitanju). E sad ne postoji ni jedan coffee shop u blizini, a to mi se cini puno bolje od "obicnog" lokala, naime bili bi i kolaci, kroasani (jos jedan pokusaj imitacije S.) e sad me zanima koliko bi mi okvirno novaca trebalo da sve pribavim szo trebam, uredim interijer, okvirno.... Da li bi to bilo profitabilno? Ne mislim ja da cu preko noci zaraditi neku veliku lovu, ali da li bi bilo dovoljno da pokrijem troskove i da mi nesto ostane? Ako coffee shop nije dobra ideja a sto je onda?! Sugestije, prijedlozi.... I ne necu iznajmiti lokal , zelim nesto sam raditi.... Ako sam fulao topic premjestite, hvala!
|
Pa tesko je sad ovako napamet nekom to reci, osim ako taj netko nema bas svoj coffee shop.
Sto ti ja mogu reci je da je lagano izracunat potrebne troskove.
Stavis na papir sljedece: koliko ces morat placat za struju, koliko ostale troskove, izracunas koliko ces mjesecno trosit na zaposlene, izracunas za koliko ce te kostat zalihe na mjesecnoj-tromjesecnoj bazi, stavi jos neku cifru za nepredvidene troskove, raspitaj se za cijene kava, cajeva, kroasana, sto vec planiras imat u ponudi.
Stavis to na papir, onda izracunas koliko trebas imat gostiju dnevno-mjesecno, tromjesecno, da bi dobro poslovao i krenes.
Sve i da ides u minus, nakon 6mj. do godine dana taj minus tesko moze biti ne znam kako veliki.
Posebno obrati paznju na zakone, npr. u firmi u kojoj ja radim na vratima wc-a mora pisati wc, na ostavi - ostava, moras imat aparat za gasenje vatre, tekuci sapun.
Raspitaj se ili neka te netko savjetuje po tim pravim pitanjima tj. koje sve uvijete moras zadovoljit i nemoj se s tim zezat i olako shvacat jer kazne nisu male, a jedva cekaju da ti ih napisu.
Takoder budi malo inovativan ili barem nudi neke stvari koje drugi ne nude, nesto za grickanje po stolovima, happy hour kada je sve jeftinije, to ja ovako iz glave, ima tu more stvari.
Popricaj, barem na tom polju svi znamo nekog, s nekim tko vodi kafic, slusaj ga dobro i pokupi dobre stvari, a lose probaj reducirat.
Ljudi obozavaju ako ih pocastis, osjecaju se bitnima, naravno ne svakog ali redovite goste pocasti, nemoj skrtarit na jednoj-dvije cuge.
Ne znam sada tocno da li treba i tu neke uvjete zadovoljit ali onaj aparat hattricka je skoro uvijek pogodak, dijelis pare s njima kako se dogovoris, ljudi se vole zabavit na brzinu.
Kazem, detaljno sve prouci, detaljno sastavi sve na papiru i onda probaj to sto efikasnije realizirat u stvarnosti, nikud se nemoj zurit