Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija
Korisničko ime
Lozinka

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.07.2012., 00:54   #1
Remington
Banned

Registracija: Sep 2011.
Kako ateisti doživljavaju Isusa Krista?

Kako ateisti gledaju na njegov život, djelovanje i smrt, poruke i djela koje je odaslao Židovima i ostalim narodima?
Smatrate li da je dobra moralna i etička vertikala i za današnje doba?
Mislite li da je bio daleko ispred svoga vremena ili da je ipak živio u iluziji?

Razumijem da je među onim prljavim barbarima i nekulturnim divljacima bio neshvaćen, pa smatrate li stoga da bi ga danas naše napredno, kulturno i civilizirano društvo shvatilo? Drugim riječima, u čemu je to Isus iz Nazareta pogriješio da ga naša visoko obrazovana, načitana, tolerantna, multietnička i razvijena civilizacija ne prihvaća kao duhovnu vertikalu našeg vremena? Znači li to da smo prenapredni jer on je ipak živio prije 2000 godina, a mi smo već na mjesec sletili- halo - na mjesec smo sletili! Da li vam se ipak sviđa Isusovo djelovanje i razmišljanje ali ste kivni na crkvu jer ne prati Isusov nauk? Da li ga ne volite što je bio stolar? Ne znam.. Evo slobodno iznesite živo me zanima što ateisti misle o Isusu?

Hvala unaprijed na odgovorima i sudjelovanju
Old 06.07.2012., 01:09   #2
ursamajor
Registrirani korisnik

ursamajor Avatar

Registracija: Jun 2006.
Quote:
Remington kaže: Pogledaj post
Kako ateisti gledaju na njegov život, djelovanje i smrt, poruke i djela koje je odaslao Židovima i ostalim narodima?
Mislite li da je bio daleko ispred svoga vremena ili da je ipak živio u iluziji?

Razumijem da je među onim prljavim barbarima i nekulturnim divljacima bio neshvaćen, pa smatrate li stoga da bi ga danas naše napredno, kulturno i civilizirano društvo shvatilo? Drugim riječima, u čemu je to Isus iz Nazareta pogriješio da ga naša visoko obrazovana, načitana, tolerantna, multietnička i razvijena civilizacija ne prihvaća kao duhovnu vertikalu našeg vremena? Znači li to da smo prenapredni jer on je ipak živio prije 2000 godina, a mi smo već na mjesec sletili- halo - na mjesec smo sletili! Da li vam se ipak sviđa Isusovo djelovanje i razmišljanje ali ste kivni na crkvu jer ne prati Isusov nauk? Da li ga ne volite što je bio stolar? Ne znam.. Evo slobodno iznesite živo me zanima što ateisti misle o Isusu?

ta vertikala je prije navodnog utjelovljenja u vazda djevice (ili navodnog silaska među sapiense u duhovnom tijelu kako su mnogi kršćani tad vjerovali) navodno podavila sve što diše na zemlji a nakon potopa je navodno zaustavljala sunce i mjesec mojsiju i ekipi da pokolju milijune barbarskih žena, staraca i djece osim pokoje barbarske djevice koju bi poštedili za karanje.

srećom jahvine vertikale će nam navodno ponovo sić i poklat sve krivovjerno a mi ponovo na vertikali držat klinke od dvanaest.

Zadnje uređivanje ursamajor : 06.07.2012. at 02:17.
ursamajor is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 01:14   #3
Remington
Banned

Pitam te o Isusu Kristu a ne o Mojsiju ili Noi
Old 06.07.2012., 01:17   #4
GosponProljeće
Registrirani korisnik

GosponProljeće Avatar

Registracija: Mar 2012.
Meni Isus skroz ok lik.Pomaže okolo,dobar ko kruh,radi čuda,bavi se lijepim zanatom,druži s kurvama.
Pozitivan primjer i nemam niš protiv Isusa.
GosponProljeće is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 06.07.2012., 01:23   #5
Remington
Banned

Quote:
GosponProljeće kaže: Pogledaj post
Meni Isus skroz ok lik.Pomaže okolo,dobar ko kruh,radi čuda,bavi se lijepim zanatom,druži s kurvama.
Sjajno.

A bi li želio biti poput njega? (Pomagat okolo, biti dobar ko kruh, bavit se lijepim zanatom...)
Old 06.07.2012., 01:47   #6
ursamajor
Registrirani korisnik

ursamajor Avatar

Registracija: Jun 2006.
Quote:
život i poruka isusa krista je vjerna (tipološka) kopija mojsija, noe, jone, josipa, ilije i ostalih biblijskih likova.

http://www.forum.hr/showpost.php?p=3...6&postcount=20

mojsije mu je npr. sletio na novozavjetno brdo preobraženja kao što je jahvin sin (židovi bi naravno rekli jahve) doletio mojsiju na starozavjetno brdo preobraženja pa ja te zakonodavce ne mogu vrednovat izolirano.

Zadnje uređivanje ursamajor : 06.07.2012. at 02:14.
ursamajor is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 01:47   #7
Lozimka
Registrirana korisnica

Lozimka Avatar

Registracija: Oct 2011.
Ne volim ga jer ako je unaprijed znao da će umrijeti tada oni koji su ga ubili i nisu imali nekog izbora. Ne čini mi se to poštenim.
Lozimka is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 01:57   #8
GosponProljeće
Registrirani korisnik

GosponProljeće Avatar

Bi,bez zajebancije.Zapravo prilično jesam takav lik po prirodi ali naravno
pomalo iskvaren/pobunjen zbog surovosti svijeta.Celibat nula bodova.
Činjenica je da bi svijet bio ljepše mjesto da su svi malo više Isus,a manje barba Baraba.

Quote:
Sjajno.

A bi li želio biti poput njega? (Pomagat okolo, biti dobar ko kruh, bavit se lijepim zanatom...)
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 02:10   #9
Ego
Egomanijak

Ego Avatar

Registracija: Nov 2002.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Ego
Quote:
Nije li Isus ista osoba kao i Jahve?
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 02:32   #10
adamovo rebro
Registrirani korisnik

adamovo rebro Avatar

Registracija: Nov 2011.
Quote:
GosponProljeće kaže: Pogledaj post

I glupasto mi je kad kažeš (Remington) da je neko takav ka Isus pogrješija... >Mi smo< pogrješili...Ili >oni su<...Hmmm
Nisam ateist. Fasciniraje me ti surovi ljudi koji samo preživljavaju.
Znaći moje mišljenje se ne računa.. Ah
Old 06.07.2012., 02:40   #11
GosponProljeće
Registrirani korisnik

GosponProljeće Avatar

Jesus was a dreamer
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 04:01   #12
Siddig
Registrirani korisnik

Siddig Avatar

Registracija: Apr 2012.
kao referentnog tipa od kojeg se broje godine?
Old 06.07.2012., 04:10   #13
GosponProljeće
Registrirani korisnik

GosponProljeće Avatar

Isus u haljetku okupio ekipu na večeru,baca svoje lovačke(ja ovo ja ono ),a ovima već pun kurac svega.Kako noć odmiče,vino postaje krv,kruh postaje tijelo-shit gets freaky.
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 09:50   #14
krena
Antiguru Krishnamurti U.G

krena Avatar

Registracija: Nov 2009.
Quote:

Da li su rimljani bili baš toliki barbari je upitna stvar. Oni narodi koji su se prilagodili okupaciji su usporo počeli uživati u "pax romana" , u rimskom miru. Neki povjesničari tvrde da su mnoga plemena prije negoli su ih rimljani okupirali, živjeli u vječnim razmiricama i čarkama.

A ono što je donio Krist za ideal su nogi pokušavali tijekom povijesti, ali nikad nisu uspjeli. Kao što i Krist nije uspio.

A nije ni mogao uspjeti kada je bio KOMUNJARA : http://danas.net.hr/hrvatska/vbulic/...-bio-komunjara

Rodio se u štalici, na tvrdoj slamici. Maltene, kao socijalni slučaj. Djetinjstvo je proveo radeći s očuhom kao stolar. Dakle, bio je maloljetna radna snaga. Što je radio do tridesetih, ne zna se, a onda traži 'razvrgavanje Starog i uspostavljanje Novog zavjeta'. Traži promjenu, maltene revoluciju, pri čemu propovijeda jednakost svih ljudi pred Bogom.

Zadnje uređivanje krena : 06.07.2012. at 10:06.
krena is online now  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 10:24   #15
Nepoznati
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2005.
Quote:
Prvo, uopće nije jasno je li postojao, i tko je to bio ako jest.

Drugo, njegove poruke bi se mogle svesti na nekoliko originalnih rečenica, uz masu ponavljanja otrcanih frazetina iz staroga zavjeta, koje su znali valjda i galilejski vrapci na krovovima.

Treće, kaže da je došao samo Židovima, a ne drugima. Za druge su pseće mrvice sa stola samo.

Četvrto, bradati Grci su, ako je postojala izvorna poruka, sve zagadili svojom židovomržnjom, i totalno drugačijom, poganskom teologijom.

Peto, što se više odmičemo od Marka, to je skretanje od onog Isusa u evanđelju sve veće.

Šesto, crkveni oci su definitivno degenerirali sve oko Isusa, ako je bio.

Sedmo, car Konstantin je sve upakirao i falfsificirao, kako bi imao jednu crkvu jednog Boga oko jednog Cara.

..... Na kraju imamo nekulturno nasljeđe kršćanizama, sa svim grozotama koje ukazuju da bolje da tog Isusa nikad nismo niti upoznali.

Quote:
Po čemu? Možda par mudrih izrekao, ali ostatak je dreka vjerskog fanatika o skoroj propasti svijeta i paklu. Dakle gomila smrdljivog smeća i par bisera.

Quote:
Volio bih vjerovati da je bio ispred vremena. Pa okomio se na licemjerno svećenstvo, zar ne?

Quote:
Razumijem da je među onim prljavim barbarima i nekulturnim divljacima bio neshvaćen, pa smatrate li stoga da bi ga danas naše napredno, kulturno i civilizirano društvo shvatilo?
Drugim riječima, u čemu je to Isus iz Nazareta pogriješio da ga naša visoko obrazovana, načitana, tolerantna, multietnička i razvijena civilizacija ne prihvaća kao duhovnu vertikalu našeg vremena?
Kršćanstvo je najmasovnija religija na kugli zemaljskoj. Što bi još htio?

Quote:
Znači li to da smo prenapredni jer on je ipak živio prije 2000 godina, a mi smo već na mjesec sletili- halo - na mjesec smo sletili!
Na Mjesec sletili 6 puta, ali općenito mislim da se iznutra nismo mnogo promijenili od Isusove publike.

Quote:
Da li vam se ipak sviđa Isusovo djelovanje i razmišljanje ali ste kivni na crkvu jer ne prati Isusov nauk?
Ckrva prati Isusov nauk. Kao i Inkvizicija. Ne misliš li da je Inkvizicija to isisala iz malog prsta. Isus pripremio teren i naredio.

Quote:
Da li ga ne volite što je bio stolar?
Glupavog li pitanja. Zašto si ga postavio?

Quote:
Ne znam.. Evo slobodno iznesite živo me zanima što ateisti misle o Isusu?
Ovdje imaš moj širi odgovor na mom blogu:

http://znanost-i-biblija.blogspot.co...utom-zuba.html

A i ovo, što će te možda više razljutiti:

http://znanost-i-biblija.blogspot.co...vi-covjek.html

Old 06.07.2012., 10:33   #16
Nepoznati
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2005.
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
a onda traži 'razvrgavanje Starog i uspostavljanje Novog zavjeta'.
Ma gdi to?

Quote:
Traži promjenu, maltene revoluciju, pri čemu propovijeda jednakost svih ljudi pred Bogom.[/I]
A ovo još manje.

Izgleda da imamo "idealiziranog Isusa" i onaj kontradiktorni lik iz Biblije. Većina vjeruje u idelizirani lik dobrote, milosti, praštanja i božanskog znanja i čudesnih moći. Vrijeme je da se otrijezne od pijanstva s Isusom.
Old 06.07.2012., 10:34   #17
noonexxx
Registrirani korisnik

noonexxx Avatar

Registracija: Jun 2012.
Dijelim mišljenje s likom iz indexa. - Ja nisam ateist. Ja sam antiteist. Smatram da se protiv gluposti i licemjerja treba otvoreno boriti. Protiv Isusa nemam apsolutno ništa, kao niti protiv Trnoružice.
Old 06.07.2012., 10:37   #18
Daniel.N
Skeptik

Daniel.N Avatar

Registracija: May 2007.
Ovako, hajde moje mišljenje (iako sam agnostik a ne ateist).

Isus sigurno nije bio bog, niti je o sebi mislio kao bogu. To bi bilo izravno protiv židovske vjere, bog i čovjek nije isto.

No vjerojatno se predstavljao kao "mesija", "sin božji" itd. to je već išlo.

Osnovna Isusova misao je -- po meni -- sljedeća: Bog nije digao ruke od svog naroda (Židova) iako izgleda tako; kraj je blizu, uskoro dolazi Kraljevstvo božje.

Dakle, nema smisla oružana pobuna i sloboda na taj način i sl. nego ima smisla raditi stvari koje Bog cijeni, a to je ljubav prema bližnjemu -- što će donijeti slobodu u Kraljevstvu božjem.

Kraljevstvo božje dolazi "uskoro", što će vidjeti "neki od vas" (misli na ljude koji ga slušaju).

Isusova poruka je da je spiritualna sloboda bitnija od fizičke, što je OK.

Što se tiče predviđanja, tu je bio jako slab, prošlo je skoro 2000 godina a Kraljevstva božjeg nigdje, a što je najgore, izabranom narodu u međuvremenu je išlo jako loše...
Daniel.N is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 10:57   #19
adelon
registrirani

adelon Avatar

Registracija: Dec 2006.
Quote:
Daniel.N kaže: Pogledaj post
Osnovna Isusova misao je -- po meni -- sljedeća: Bog nije digao ruke od svog naroda (Židova) iako izgleda tako; kraj je blizu, uskoro dolazi Kraljevstvo božje, dakle, nema smisla oružana pobuna i sloboda na taj način i sl. nego ima smisla raditi stvari koje Bog cijeni, a to je ljubav prema bližnjemu -- što će donijeti slobodu u Kraljevstvu božjem.
(citat sam promijenio - spojio sam dvije rečenice u jednu /boldani dio/).

Zar nije bio uhićen baš na svojoj posljednjoj i baš u tu svrhu naoružanoj misiji, koja je imala biti vrh svega toga /konačni cilj njegovog dolaska na Zemlju/ i kojoj je prethodila tzv. posljednja večera?
adelon is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2012., 11:50   #20
Daniel.N
Skeptik

Daniel.N Avatar

Registracija: May 2007.
Quote:
adelon kaže: Pogledaj post
(citat sam promijenio - spojio sam dvije rečenice u jednu /boldani dio/).

Zar nije bio uhićen baš na svojoj posljednjoj i baš u tu svrhu naoružanoj misiji, koja je imala biti vrh svega toga /konačni cilj njegovog dolaska na Zemlju/ i kojoj je prethodila tzv. posljednja večera?
Da, to je jako kontradiktorno. Za to nemam objašnjenja, vjerojatno se dvoumio bi li ipak pobuna pomogla.

No takvih primjera ima mnogo, treba samo npr. gledati one pobunjenike u južnom Meksiku, pa IRA, malo prosvjedi, malo oružane metode, pa onda odustanu...

S druge strane ne znam što je on htio sa svojom malom četom u brdima, ali ljudi koji iz nekog razloga naprave skupinu koja se naoruža i ode u brda, šumu itd stvarno nisu rijetkost

Znam da je lik kontroverzan, nije konstantan, poručivao je i ovo i ono, ali većina njegove poruke, dulji dio vremena, do odlaska u gerilu, je "Bog uskoro dolazi, on će sve srediti".

Možda su ga i nagovarali, tipa poduzmi ti nešto konkretno, pa koliko su se puta Židovi bunili protiv Rimljana? To ne bi bio nikakav izuzetak...

(edit) Treba reći da i njegovim najbližim suradnicima očito nisu bili jasni njegovi ciljevi, stalno ga pitaju što si mislio, što namjeravaš, on stalno nešto objašnjava...

Dakako, kasnije je svatko mogao priču prilagoditi potrebama pokreta koji se razvio iz toga...

Ono što je nevjerojatno je kako se njegov kult proširio Rimskim Carstvom, pa je čak na kraju proglašen službenim, posljedice čega vidimo i dan-danas.

Zadnje uređivanje Daniel.N : 06.07.2012. at 12:04.
Daniel.N is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja