cost benefit .
Korist od spašavanja kitova je veća od štete uzrokovane ispuštanjem CO2 od izgaranja goriva koje je ništa u usporedbi sa time koliko se globalno CO2 ispusti.
Ah, da...nije toliko zanimljivo, nije toliko zabavno, a i o tamo nekoj studiji bas i ne mozes snimati dokumentarni akcijski serijal. Mozes, ali tko bi to gledao? Ja prvi ne bih.
E isto tako, zanimaju me i pro/kontra argumenti koje su Black Fish "eko aktivisti" uzeli u obzir pri planiranju.svog "pothvata".
S obzirom da sam diplomirao biologiju - ekologiju, ne samo da ne bih nikako rekao da je svejedno jer zaštita prirode i različiti aktivizmi nemaju veze s ekologijom kao disciplinom biologije, kao što s njom nema veze niti jedan od onih novotvorenica s prefiksom eko, nego me još i lagano iritiraju takva podmetanja.
Ne podržavam "eko"-terorizam i slične oblike rušilačkog aktivizma, ali znam da ovakav oblik ribolova dugoročno gledano donosi više štete nego koristi. Ovo što mi radimo nije "gospodarenje" morem nego bezobzirno i bezumno sakaćenje ogromnih resursa do te mjere da ih, iako prirodno imaju vrlo velik potencijal samoobnavljanja, potpuno iscjedimo do razine kad će nestati ili davati samo djelić onoga što bi mogli davati.
Akcije malo po malo imaju utjecaja ili se bar tako čini jer nisam siguran da li zbog promjene dolazi radi takvih pokreta ili radi razvoja svijesti da postojeći oblik gospodarenja resursima dugoročno gledano vodi tamo gdje ne bi htjeli završiti. Kao da netko pili granu na kojoj sjedi jer mu treba piljevine i što mu više piljevine treba to brže pili, umjesto da počne piliti drvo koje je posadio baš za tu svrhu.
Quote:
enfant terrible kaže:
a ti odjebi iz civilizacije i odi brst travu :top :
Zašto bi? Ja sam za iskorištavanje Zemlje, ali pametno i održivo, jer znam nešto povijesti i ostalih sitnica pa mi je jasno kamo ovakav stav o gospodarenju vodi.
Quote:
hlebinka kaže:
I išamarati crknutom ribom u maniri Michaela Palina.
Jako me zanima kakve će kazne dobiti s obzirom da se radi o strancima s plemenitim namjerama : cerek:
Nikakve.
Quote:
Velociraptor kaže:
ima li zgodnih aktivistica u toj ekipi? Tu ribu bi ja volio pustiti na slobodu...
Nije ti to za ništa, upoznao sam nekoliko njih. Nema tu pi*, ako nisi i sam vegefašist, ekoterorist...
Quote:
x-type kaže:
okapat kukuruze i krupmir? uzgajati ovce? ajme, pa trebalo bi pustiti kukuruz i krumpir da rastu prirodno, a ovce treba osloboditi iz zatočeništva. ne misliš li tako?
.
Zašto?
Ako želimo puno kukuruza i krumpira trebamo ga uzgajati, ovce isto tako. "Prirodno" bi bilo ne saditi krumpir, kukuruz i pasti ovce nego ih ubirati/uzimati iz prirode, a priroda nek se sama brine o sadnji i porađanju. Zato ako želiš puno kvalitetne tune, a da mora ostaju onakva kakvima smo ih i zatekli trebaš imati odvojenu kompletnu proizvodnju, a ne samo dohranjivanje konačnog produkta što se radi.
Pametno vođene šumarije sade npr. žir, presađaju i brinu se oko sadnica, paze na drveće do punog izrasta, skupljaju podmladak (žir) i pile uzgojenu drvnu masu.
Budale kupe motorke, kamione i odu u prašumu pa iskrče sve što se da prodati. Kad ostane golo tlo, premjeste se dalje. A obnovu ostave Bogu, duhovima i prirodi, koji to zbog samog opsega iskorištavanja ne mogu napraviti dovoljno brzo.
Hrvatska ima privilegiju (u odnosu na neke druge zemlje koje smiju loviti samo tunu težu od 30 kg) da smije loviti tunu od 8 kg naviše koja se mora dohranjivati u kavezima da bi porasla do tržišne veličine(60-100kg).
Posljenjih godina se osjeća da takva zaštita dajer rezultate i u moru je prisutan veći broj tuna koje ćesto nanose štetu ribarima koji love sitnu plavu ribu.
Sa ribljim resursom treba znati gospodariti (a ovo je jedan od boljih primjera) da bi ribolov bio održiv i iz mora se uzimalo a da se ne ugrozi riblji resurs i njegova reproduktivna moć.
Sva patetika i demagogija koju šire "ljubitelji prirode" je najčešće odraz neznanja, nepoznavanja tematike ili iznošenje nekih loših primjera iz povijesti,kao što je komparacija sa američkim bizonom, koje nisu danas primjerene.
Nisu bacili ekosustav u neravnotežu jer su to ribe ulovljene u moru i onda tovljene.
Laž.
Kali-tuna je nedavno dobila potvrdu da su uspjeli u Jadranu, u kontroliranim uvjetima, uzgojiti jajašca i larve Bluefine tune, odnosno plavorepe tune. LINK
Teroristi. Uhvatiti, naplatiti štetu iz njihove imovine i preodgojit za umrtvljivanje i čišćenje iznutrica ovih ribet'na.
...............
Evo u vijestima kažu da su bili nesposobni "osloboditi" tune, samo šteta na kavezima.
Zadnje uređivanje SVZH : 15.07.2012. at 19:26.
Reason: Dodatak
Kali-tuna je nedavno dobila potvrdu da su uspjeli u Jadranu, u kontroliranim uvjetima, uzgojiti jajašca i larve Bluefine tune, odnosno plavorepe tune. LINK
Teroristi. Uhvatiti, naplatiti štetu iz njihove imovine i preodgojit za umrtvljivanje i čišćenje iznutrica ovih ribet'na.
...............
Evo u vijestima kažu da su bili nesposobni "osloboditi" tune, samo šteta na kavezima.
Kali -tuna ulaževelike napore da uzgoji mlađ koju će se dalje moći uzgajati u kavezima.
Postigli su određeni uspjeh ali ne i najteži dio da te larve prežive i prerastu u mlađ pogodnu za uzgoj u kavezima.
Opremili su za to istraživanje i brod-mrijestilište i nadajmo se da će uspješno završiti taj projekt i uzgoj tune u potpunosti moći obavljati u kontroliranim uvjetima
Riječ je o pokretnom mrjestilištu jer je, ističu, za mrijest i razvoj iznimno bitna temperatura mora, a pokretno mrjestilište dalo bi idealne uvjete i mogućnost praćenja temperature. Zato je Kali tuna kupila brod Salonu, koji je sada u trogirskom brodogradilištu
I toćno su određene i nadzirane količine i velićine koje se smije loviti (kvote) koje se donose na godišnjoj razini temeljem praćenja te populacije u moru.
Hrvatska je članican te udruge, sudjeluje u njezinom radu i provodi njezine odluke.
Hrvatska ima privilegiju (u odnosu na neke druge zemlje koje smiju loviti samo tunu težu od 30 kg) da smije loviti tunu od 8 kg naviše koja se mora dohranjivati u kavezima da bi porasla do tržišne veličine(60-100kg).
Posljenjih godina se osjeća da takva zaštita dajer rezultate i u moru je prisutan veći broj tuna koje ćesto nanose štetu ribarima koji love sitnu plavu ribu.
Sa ribljim resursom treba znati gospodariti (a ovo je jedan od boljih primjera) da bi ribolov bio održiv i iz mora se uzimalo a da se ne ugrozi riblji resurs i njegova reproduktivna moć.
Sva patetika i demagogija koju šire "ljubitelji prirode" je najčešće odraz neznanja, nepoznavanja tematike ili iznošenje nekih loših primjera iz povijesti,kao što je komparacija sa američkim bizonom, koje nisu danas primjerene.
Plavorepe tune štiti ICCAT, de me nemoj nasmijavati. Jel ti išta znaš o njihovim preporučenim kvotama i ostalim odredbama? Ako je netko zaslužan što je tune manje nego što ih je ikada bilo to je upravo ICCAT. Daj mi neukome objasni kakvo je to gospodarenje kad je, od stanja da budu vrlo česte plave ribe, plavorepa tuna (sjeverna) došla do stanja ugroženosti s tendencijom prema kritično ugroženoj vrsti, a njezin rođak s južne polutke je već kritično ugrožen.
Ja nisam "ljubitelj prirode", ja sa izraziti antropocentrist ali smatram da je ovakav stil kojem je cilj zadovoljiti samo trenutne interese bez ikakvog pogleda prema onome što tek treba doći nevjerojatno glup i neprimjeren organizmu s ovako razvijenim mozgom a sliči najobičnijem parazitizmu.
Potpuno podržavam istraživanja Kali tune i nadam se da će uspjeti.
Spominjali smo nedavno problem prekomjernog izlova ribe u svim morima To je žalosni primjer, da se čovječanstvo ne može dogovoriti oko očitog dugoročnog interesa svih, zbog prevage kratkoročnih partikularnih interesa.
Jedna upravo objavljena znanstvena studija kvantificira očito. Tu je kako problem slobodnog tržišta, tako i državnih intervencija usmjerenih u pogrešnom smjeru.
»Smanjujući veličinu globalne ribarske flote, eliminirajući štetne vladine subvencije i provodeći učinkovit sustav upravljanja, globalno ribarstvo moglo bi biti vrijedno 54 milijarde USD svake godine, umjesto današnjih 13 milijardi. (...) Iako bi za preobrazbu globalnog ribarenja trebalo uložiti između 130 i 292 milijarde USD, autori studije procjenjuju da bi prihodi u samo 12 godina premašili troškove i da bi ukupna dobit kroz 50 godina bila tri do sedam puta veća od investicije.«
Svima poznati primjer posljedica prekomjernog izlova je bakalar. Možete li danas, kad je to rijetka delikatesa, zamisliti da je usoljeni bakalar nekad bio masovna hrana za siromahe? Prekomjerni izlov u Sjevernom moru doveo je do promjene ekološke ravnoteže i danas bakaalara ima deset puta manje nego prije.
»"Po zadnjim dostupnim statistikama, gotovo 30 posto tih zaliha se prekomjerno iskorištava (...), oko 57 posto se iskorištava u cijelosti (to jest, izlov je jednak ili graniči s maksimalnim stalnim prinosom), a tek 13 posto se ne iskorištava u cijelosti", dodaje FAO.«
Još jedan teks o prelovu i mogućim socijalno-ekonomskim alternativmaa vladajućem kapitalističkom sustavu koji stimulrira kratkoročan interes i pretjerano korištenje svih prirodnih resursa:
The EU now recognises that its fisheries management has been a disaster. Its green paper admits that 88% of European fish stocks are overexploited and 30% have collapsed(9). Its quota system encourages the dumping of millions of tonnes of dead fish at sea, while its efforts to reduce the fishing fleet’s capacity haven’t kept pace with technology. “In several Member States,” the paper reports, “the cost of fishing to the public budgets exceeds the total value of the catches.”(10) Last week, European fisheries ministers agreed a radical reform of the Common Fisheries policy by 2012, just in time for the extinction of the bluefin tuna.
Opći problem "forumašenja" je da veliku većinu komentara napišu ljudi koji prije pisanja ne posvete ni 30 sekundi razmišljanju o nekoj temi. tako se naravno brzo gomilom irelevanthih komentara zatrpa svaki suvisli i onemogućava diskusija.
Kreće se "na prvu loptu", kad je ugrožen ekonomski interes - interes kratrkoročan i poseban: to je apsolutno neprihvatljivo ugroziti, a za opći i dugoročni interes, kako bude.
Imamo primjere da se može održivo upravljati, kao što su šume (desetgodišnje šumarske osnove, koliko se drven mase smije izvući da se održi stalni prirast) ili lovišta (koliko se primjeraka razne vrste divljači može odstrijeliti svake godine, da broj druge godine bude podjednak).
Velika većina okolišnih (eko-) aktivista nisu eko-primitivisti, ne zalažu se za prestanak svake ljduske intervencije u okolišu. Možeš na nekom području odstrijeliti pet medvjeda godišnje. Rezultat će biti da će neki od mladih medvjeda, koji bi inače stradali u međusobnoj borbi za prostor, prežive, i iduće godine imaš jednaki broj odraslih primjeraka. Ako ih odstrijeliš šest, nećeš prve ni druge godine vidjeti bitnu razliku, ali s vremenom će broj odraslih primjeraka početi opadati. I onda će najednom umrijeti posljedni, i medvjeda više uopće neće biti, ništa se neće moći zaraditi prodajom prava na upucavanje.
Za ribu, dugo se vjerovali da takva vrsta obzira nije potrebna, zbog ogromnog broja ikre koju proizvode, da se svako tamanjenje odraslih primjeraka može nadoknaditi. Pokazalo se da ne može. Gore sam naveo primjer haringe: naglo je opao broj, 10 puta manje, ekološku nišu zauzele su za nas manje vrijedne vrste i bakalar se više ne može namnožiti.
Sad to prijeti tunama, koje svi rado jedemo, a još se, što je osobito diskutabilno, korisit za riblje brašno za tov stoke.
Kako već jednom napisah na Politici, uopće na razumijem ove aktiviste. Zašto napadaju uzgajališta tune? Zašto ne ganjaju ribarice? Pa kako tvrdi Kali-tuna oni tunu uzgajaju u zarobljeništvu. Ne radi se dakle o zaštiti tune kao vrste nego napadu na upotrebu tune za ljudsku ishranu ... Žao mi je, ali ja volim tunu. Pogotovo kao sushi ...
Jedna od namjena vlade jest da zaštiti javno dobro ugroženo od osobnih interesa beskupuloznih ljjudi il ikoruporacija. Ali što se događa kad vlade zakažu? (...) Zbog opstrukcije japanske vlade i malih država čije glasove kupuje, međunarodni zakon je danas nesposoban zaštiti ovu veličanstvenu vrstu od istrebljenja. (...) Vlade o tome ne brinu. Tune ne glasuju. (..)
Najveća prijetnja za plavoperu tunu je hvaranje mrežom malih riba koje se zatim premještaju u prepune moske kaveze, gdje ih se hrani dok ne narastu dovoljno da budu prodane u Japan. Kao i svako ribarenje koje je usmjereno na mladu ribu, utjecaj na populaciju je razoran. Sramotno, ta praksa je legalna u Mediteranu, i te farme tuna - koje žanju ali ne siju - su sada raširene na mnogim obalama.
Čak i kad brodovi koji snabdjevaju kaveze hvataju više tuna nego što dozvoljavaju njihove kvote, čak i kad hvataju manju ribu nego što pravila dozvoljavaju, čak i kad love van dozvoljenog razdoblja, nekoliko mediteranskih vlada ne čine ništa. Drugim riječima, one sudjeluju u ekocidu.
Zato je svrha ovog posta čestitati na akciji koju je grupa nazvana Black Fish poduzela u srijedu pored hrvatske obale. (...) Ti su ljudi, po mom sudu, heroji. Oni natupaju tamo gdje vlade zakazuju, da bi zaštitili našu zajedničku bašitnu. Oni su među nekoliko ljudi na Zemlji koji će moći dati jassan odgovor kad ih njihova djeca budu pitala što su učinili da spriječe izbježive ekološke tragedije s kojima smo sada suočeni.
Najveća prijetnja za plavoperu tunu je hvaranje mrežom malih riba koje se zatim premještaju u prepune moske kaveze, gdje ih se hrani dok ne narastu dovoljno da budu prodane u Japan. Kao i svako ribarenje koje je usmjereno na mladu ribu, utjecaj na populaciju je razoran. Sramotno, ta praksa je legalna u Mediteranu, i te farme tuna - koje žanju ali ne siju - su sada raširene na mnogim obalama.
Zašto napadaju uzgajališta tune? Zašto ne ganjaju ribarice?
Nemaju što oni koga ganjati, neka se drže zakona.
Svaki normalan čovjek je za maksimalnu moguću zaštitu prirode,ali briga njih da li je tuna uzgojena ili ulovljena, fanaticima je bitnija živina nego ljudsko biće.
Vrlo sumnjam u ove tvrdnje da "tunu uzgajaju sami". Novinski napisi su iz prošle godine i govore o istraživanju , piše:
Quote:
Sad još slijedi složeni posao s mnogo nepoznanica do uzgoja riblje mlađi iz koje će se moći dalje uzgajati tune.
Volio bih vidjeti nešto novije, i nešto u stručnoj, recenziranoj literaturi. Misliš da je nemoguće, da se radi samo o dimnoj zavjesi, da se skrene pažnja javnosti s problema? Ako Japanci to već više godina rade, svakako ima u literaturi.
Čak i članak na koji si dao poveznicu navodi kako su veliki problemi s izlovom tune. Ono na što upozoravaju aktivisti, jest da se doneseni propisi sustavno krše. Misliš li da je to nemoguće? Kod nas u Hrvatskoj recimo? Što ako su u pravu? OK, i ja volim tunu, ali ako mi kažu gle, smiješ je jesti najviše jednom tjedno, da se rezerve ne iscrpu, OK, prilagodit ću se. Misliš da je nemoguće da se dogodi kao s bakalarom? Gore sam dao poveznicu na izvještaj FAO, nisu to nikakvi teroristi ili fanatici, po kojem postoji problem prelova s većinom vrsta riba koje se danas love.
morbidangel piše da je antropocentrist, i zaista ovdje imamo borbu za dugoročni interes same industrije. Ribari rade pod pritiskom da moraju u što kraćem roku izloviti dovoljno, da otplate brodove idr.. I onda odjednom u sto godina intenzivnog kitolova pobiješ sve kitove, i gotovo, nema više kitova slijedećih sto milijuna godina.
U sličnoj situaciji, kad su svi u svijetu znali da unatoč zabrani postoji ilegalni kitolov, Greenpeace je nastavljao s nenasilnim akcijama, a radikalniji su osnovali organizaciju "Sea Shepards", te opremili ljude-žabe magnetnim minama i potopili dva ilegalna kitolovca. (Potopili su ih u luci i unaprijed javili, tako da nije bilo stradalih.) U Africi, u nekim rezervatima, vodi se pravi rat protiv krivolovaca koji ubijaju nosoroge idr. - čuvari imaju naređenje, čim na području rezervata vide čovjeka s puškom, bez upozorenja pucaju da ubiju. O tome je slavni Herman napravio strip "Afrika", i kod nas tiskan.
TKO ZNA koliko je stotina plavorepih tuna prošlu nedjelju pobjeglo iz svojih kaveza kraj otoka Ugljana u zadarskom arhipelagu. Materijalna šteta koju je pretrpjela Kali-tuna, najveća hrvatska firma koja se bavi uzgojem tune, vjerojatno je bila ogromna.
Pod okriljem noći eko-aktivisti okupljeni oko udruge "The Black Fish" krenuli su u akciju. Navukli su ronilačka odjela i boce, te se bez većih problema provukli pokraj naoružanog osiguranja koje danju i noću nadzire vrijedne kaveze. Noževima su aktivisti uništili kaveze i pustili na slobodu tune koje bi inače završile u kuhinji nekog restorana u dalekom Japanu.
Hehe koji teški idiotizam, ne mogu vjerovati
Ajde dobro da oni love tune i ugrožavaju vrstu ali ta firma sama uzgaja svoje tune.
I jesu li kreteni iz Black Fisha razmišljali o posljedicama? Radnici te firme najviše će izgubiti jer je velika mogućnost da ne ostvare profit i onda će ti isti forumaši koji zagovaraju to doći na pdf politika i kukati kako je kapitalizam loš kako radnici loše žive.
@master_mind_: dobro je da si samokritičan, ali ipak pretjeruješ, ovo što ti činiš je samo obični idiotizam, a ne teški.
Kao što vrlo jasno piše u člancima objavljenim prošle godine (usput, takva vrsta članaka redovno su "sponzorirani", kao novinar, znam kako stvari funkcioniraju), ta je firma tek najavila početak istraživanja na tome da "sama uzgaja svoje tune.
Quote:
Sad još slijedi složeni posao s mnogo nepoznanica do uzgoja riblje mlađi iz koje će se moći dalje uzgajati tune.
Takve firme gledaju unaprijed koliko treba da se obrne kapital, par godina. One ne brinu o tome, što nakon par desetljeća neće uopće biti tune, kao što danas nema bakalara. Paradoks je, da se ljudi koje ti zoveš kretenima zapravo bore za dugoročni interes samih ribara.
@master_mind_: dobro je da si samokritičan, ali ipak pretjeruješ, ovo što ti činiš je samo obični idiotizam, a ne teški.
Kao što vrlo jasno piše u člancima objavljenim prošle godine (usput, takva vrsta članaka redovno su "sponzorirani", kao novinar, znam kako stvari funkcioniraju), ta je firma tek najavila početak istraživanja na tome da "sama uzgaja svoje tune.
Takve firme gledaju unaprijed koliko treba da se obrne kapital, par godina. One ne brinu o tome, što nakon par desetljeća neće uopće biti tune, kao što danas nema bakalara. Paradoks je, da se ljudi koje ti zoveš kretenima zapravo bore za dugoročni interes samih ribara.
Oštriću, o ovoj firmi vidio sam nedavno prilog na HTVu, sami uzgajaju tune. Sarkazam ti ne leži jer je previše postosijalističkih šljamova u ovom društvu zbog kojih ekonomski nazadujemo i zbog kojih mladi odlaze vani raditi.
Čak i da ne uzgajaju tune, postoji zakonska procedura kako mogu sprječiti lov tune, neka pokušaju s tim.
da, pomoći će ribarima tako da ostanu bez moguće plaće. Očito je u pitanju paradoks paradoksa jer dok misle da im pomažu oni im u biti odmažu. A dok je više tuna u Hrvatskoj manje je ljudi u njoj. Ali hajde ko jebe ljude.
AAA, bilo ne na HTV-u? Onda je stvar naravno riješena.
Quote:
master_mind_ kaže:
Oštriću, o ovoj firmi vidio sam nedavno prilog na HTVu, sami uzgajaju tune.
Kaj je - je, ak je bio prilog na HTV-u, sve je dokazano! Samo bi postsocijalistički šljamovi mogli zakerat na nekakvim znanstvenim radovima i stručnim izvješćima.
Quote:
Čak i da ne uzgajaju tune, postoji zakonska procedura kako mogu sprječiti lov tune, neka pokušaju s tim.
Je, tako je bilo i u socijalizmu.
Quote:
da, pomoći će ribarima tako da ostanu bez moguće plaće.
Evo jedna mala ilustracija o čemu se radi, kad koristimo izraze "prelov" i "kolaps izlova". Riječ je o gore spominjanom atlanskom bakalaru.