Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija
Korisničko ime
Lozinka

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.08.2012., 11:39   #1
fgzcvijetic
In hoc signo vinces

fgzcvijetic Avatar

Registracija: Nov 2007.
Pristupanje novoj religiji

Poštujem svačiju potrebu za religioznošću ali....

svaka od postojećih religija svojedobno je imala je nekakvu "naprednu" ideju kojoj se puk, vođen nekakvim iskonskom osjećajem pravde, nade i željom za sigurnosti, priklonio i počeo ju štovati.

Već samo par generacija nakon uspostavljanja dotične religije imamo instituciju - vođe, tumače i mudrace dok se sama religija više ne širi izvornom svijetlom idejom već insitucionalno, nasljednim (plemenskim) ucjepljivanjem i običajem te od religije ideje postaje religija otaca.

E sad, da se pojavi neka nova religija koja je, teoretski, u potpunosti pravedna, posvećena čovjeku s najboljim namjerama, vođena i propovijedana od ljudi koji su u svakom pogledu moralne vertikale te iskreni zastupnici iste, religija koja zastupa Boga koji vam je čak i bliži nego li Bog koji dominira vašom religijom... bi li pristupili takvoj religiji ili bi ostali u okvirima one koju su vam ucijepili mama, tata, okolina... iako ste svjesni da ista nerijetko vrvi grijehom, nemoralom, politikanstvom i ostalim nepodopštinama koje se olako pravdaju ljudskim slabostima njenih zastupnika?
fgzcvijetic is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2012., 12:14   #2
Beljki
Nan Yar

Beljki Avatar

Registracija: Oct 2006.
Svaka velika organizacija vrvi sranjima pa i vjerska, a ni manje nisu imune (samo vise moci - vise sranja). Ne mozes imati veliku religiju koja bi bila imuna, kao niti onu koja bi se spontano toliko prosirila bez podrske drzave i njenih interesa, pa cak i nametanja.

Sve u svemu u danasnjem svijetu tesko zamislivo.
Beljki is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2012., 15:39   #3
fgzcvijetic
In hoc signo vinces

fgzcvijetic Avatar

Registracija: Nov 2007.
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Svaka velika organizacija vrvi sranjima pa i vjerska, a ni manje nisu imune (samo vise moci - vise sranja). Ne mozes imati veliku religiju koja bi bila imuna, kao niti onu koja bi se spontano toliko prosirila bez podrske drzave i njenih interesa, pa cak i nametanja.

Sve u svemu u danasnjem svijetu tesko zamislivo.
Organizacija, hijerarhija... nije li to nebitno u nekakvom iskonskom vjerovanju? S druge strane, ako imam religiju i njene zastupnike koji dušom i tijelom zastupaju istu nisu li oni vrijedni moje pažnje, zanimljiviji od egocentričnih šarlatana?

Na kraju priče, Bog može biti samo jedan, bez obzira kako ga mi opisivali i kroz koju ga religiju slavili.
fgzcvijetic is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2012., 11:07   #4
dr.Bojler
topla voda živa zgoda

dr.Bojler Avatar

Registracija: Jun 2011.
Quote:
fgzcvijetic kaže: Pogledaj post
Organizacija, hijerarhija... nije li to nebitno u nekakvom iskonskom vjerovanju? S druge strane, ako imam religiju i njene zastupnike koji dušom i tijelom zastupaju istu nisu li oni vrijedni moje pažnje, zanimljiviji od egocentričnih šarlatana?

Na kraju priče, Bog može biti samo jedan, bez obzira kako ga mi opisivali i kroz koju ga religiju slavili.
To samo pokatuje kako religija nema nikakve veze sa razumom.

Svevišnjeg širom svijeta prikazuju kroz x tumačenja. Rijetki su vjernici koji su neko od tumačenja odabrali i preuzeli razumski već naslijeđuju religiju svojih predaka i svoje okoline.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja