Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Na rubu znanosti

Na rubu znanosti Istraživanja bez granica

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.09.2012., 22:26   #1
Tamna materija ili Astralna ravan - sinonimi

Astronomi su već dugo vremena svjesni mogućnosti postojanja tamne materije/tvari u svemiru.
Zovu je tamnom jer s njom nikako nije moguće ući u interakciju (ako postoje, „čestice“ tamne tvari, one naprosto prolaze kroz vidljivu tvar kao da ne postoji. Poput „duha“ kroz zid u popularnoj ikonografiji).
Tamna tvar ne emitira ili reflektira nikakvo el.magnetno zračenje.
Nije ju moguće detektirati, vidjeti, „napipati“...energetski „pobuditi“, no bez obzira na to njezin se utjecaj na svijet kojeg poznajemo itekako osjeća.
Izračunato je i dokazano da galaksije nisu u stanju opstati u obliku u kojem se nalaze, jer im naprosto nedostaje mase.
Čitavo ono mnoštvo zvijezda i plina koje kruže oko/ili su vezane uz galaktiki centar (centar mase) nije u stanju generirati dovoljno gravitacijskog utjecaja da bi se međusobno privlačili u dovoljnoj mjeri i formirali galaktički „otok“ kojeg tvore.
Isto se odnosi i na međusobno privlačenje galaksija / tvorenje galaktičkih jata.
No bez obzira na to vidimo da postoje.
Moderna je znanost došla do zaključka da taj dio mase koja nedostaje, nadomješta tamna tvar koja iako nije u interakciji s vidljivom materijom, djeluje gravitacijski i drži ostatak vidlive materije na okupu.
Neki izračuni pokazuju da je ono što vidimo oko sebe (ne mislim pritom samo na vidljivu svjetlost, nego čitav spektar el.magnetnog zračenja koji smo u stanju detektirati), čini tek manji dio pojavnog univerzuma.
Navodno je čak 90 i više % gradivnog materijala svemira, tamna tvar.
Tek 5% vidljiva materija.
Galaksije su tek vrh ledenog brijega koji se nalazi na „površini“ onog što vidimo, i imaju oko sebe halo tamne tvari koji ih višestruko nadilazi svojim rasponom.
To znači da tamna tvar nisu tek puke slobodno krečuće čestice koje su razabacane kroz prostor (tek „filer“ vidljivoj ravni), nego da se i ona vrlo vjerojantno organizira u složene strukture poput onog što vidimo u vidljivom svemiru.
Mislim da nije neznastveno prepostaviti kako i na toj razini „nevidljive materijalnosti“ postoji složena organizacija koja slijedi određene zakonitosti.
Npr; tamnomaterijalne planete i planetarni sustavi (ili nešto slično tome...), s razvijenim životnim formama na tamnomaterijalnoj bazi koje koegzistiraju uz nas i s kojima nismo u interakciji na fizičkoj razini.
Ako uzmemo u obzir činjenicu da je tamana tvar 90% univerzuma, onda je ta ravan postojanja nesrazmjerno veća, raznolikija, fascinantnija i složenija.
Meni takovo nešto nije teško kontemplirati.

Možemo li tamnu materiju promatrati kao „astralnu ravan“?
Kao astralnu „tvar“ koja je na određen način također, suptilno-materijalno organizirana?
Ako je tako, onda nije neznastveno pretpostaviti da kao što se utjecaj tamne tvari može uočiti na galaktičkoj razini kroz njezin ko-gravitacijaki utjecaj/interakciju s vidljivom tvari (svaka galaksija ima naime „halo“ nevidljive tvari...kojeg možemo slobodno percipirati kao „auru“) – isti takav odnos može egzistirati na skali na kojoj se mi nalazimo.
I naše je fizičko tijelo tek vršak ledenog brijega na kojeg bi određenim zakonitostima moglo biti nakalemljeno astralno tijelo/halo tamne materije organizirane u određenoj formi.

Da skratim (puno sam nadrobila).

Što mislite o teoriji da je tih 90% nevidljivog univerzuma / tamne tvari koja ga tvori, u biti suptilnalna/ASTRALNA ravan...sa svim teško zamislivim čudesima koje ju čine; astralnim predjelima neviđene spektakularnosti, astalnim galasijama, supernovama, spektakularnim olujama koje višestruko nadilaze kavazare u našem spektru postojanja...s nezamislivim oblicima astralnog života...do točke postojanja astralnih civilizacija / inteligentnoga života?

Ovo je tek pokušaj nesputanog promišaljanja i nije utemeljeno na nikakvim znastvenim istraživanjima (izuzev činjenice da postojanje tamne tvari znanost poznaje i da je njezin utjecaj u stanju mjeriti).
__________________
* * * * *

Zadnje uređivanje Della17 : 02.09.2012. at 22:41.
Della17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 15:47   #2
pa nije loše razmišljanje..mislim,i mene podosta intrigira ta tamna tvar,zanima me što je to točno i na koji način "upotpunjava" svemir..mislim,sve što postoji ima neku svrhu,pa stoga i ovo zar ne?!e sad,iskreno nisam jos razmisljao o tome da bi i na toj "razini" moglo bit života il ičeg drugog,al kad malo bolje razmislim,tamna tvar zbilja tvori vecinu naseg svemira pa bi bilo nekak čudno da nema neku određenu svrhu,pa čak i da je to jos jedna "razina postojanja"..problem je sto ju mi nemozemo ocitat kao energiju,nemamo nista sto bi nam moglo dokazati djelovanje tamne tvari,pa stoga ovo jos uvijek spada u sf,al ti je tema i ideja jako dobra,sad cu imat o cem mozgat neko vrijeme,hvala
e i jos nesto,mozes li mi molim te dat neki izvor,gdje si nasla da se galaksije nemogu držat skupa same od sebe(laički rečeno, heh)tj. da sama masa planeta,zvijezda i sl. nije dovoljna da održi galaksiju skupa.eto,to me bas zanima,jer to prvi put cujem.
__________________
"Claude os, aperi oculos!"
heziod is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 18:39   #3
Evo jednog teksta koji je na neki način suma-sumarum onog što službena znanost danas zna o tamnoj materiji / kako je tumači;
Na engleskom je...nadam se da ti ne smeta. Izabrala sam ga jer stvari objašnjava prilično jednostavno

Super filmić koji onak - na brzinu - i super jednostvno objašnjava problem mase koja nedostaje / tamne materije

Filmić 2 (ima 3 djela)

Filmić 3...

Inače, kada sam napisala da nije totalna bedastoća razmišljati kako se tamna materija (ili ti ga 90% mase svemira koju čine super-suprilne čestice koje nismo u stanju vidjeti), organizira u složene strukture poput tamnomaterijalnih planeta i sl..., to nikako ne mislim "doslovno". Te strukture mogu biti puno čudnovatije / neobičnije, no konceptualno iste; otoci / nakupine tamne materije koji na naki način mogu biti ekvivalent strukture svemira kakvog mi vidimo.
Tamno materijalna galaksija ili "halo" koji okružuje galasije u vidljivom dijelu spektra, može imati sličan, ali i potpuno drugačiji oblik/formu.
Svi sastavni dijelovi te tamnomaterijalne galasije (mega strukture), također. Npr. tamnomaterijalne panete ne moraju biti kuglaste strukture po čijoj se površini kreću tamomaterijalni oblici "organizni"/životne forme, već se sve može događati unutar tih planetoidnih struktura (nešto poput kaplice vode u kojoj žive milioni mikroba, npr...).
Tko zna kako bi taj astralni (supersuptilno "materijani" svijet mogao izgledati).
Ono što ga u svakom slučaju može karakterizirati je složenost i spektakularnost koja veišestruko nadilazi sve što smo u stanju vidjeti u vidljivom svemiru.

Sama pomisao na to ostavlja me bez teksta.

Inače, da bi se stvar shvatila na pravilan način, potrebno je znati da tamna tvar može egzistirati na istom jestu gdje se nalazi vidljiva materija...tj. tijelo načinjeno od tamne materije može se nalaziti na istom mjestu (u isto vrijeme) gdje se nalazi i moje tijelo i kretati se svojim putem bez ikakvih problema. Takovo bi tijelo naprosto prošlo kroz moje bez ikakvog otpora (i ja i tamnomateijalno biće, jednostavno nebi bili svjesni jedno drugog, iako bi prolazili jeno kroz drugo). Isto se odnosi na planete itd...
__________________
* * * * *

Zadnje uređivanje Della17 : 03.09.2012. at 19:44.
Della17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 18:52   #4
Apsolutno ništa navedeno u prvom postu se ne kosi sa Zakonom logike niti s jednim postulatom službene znanosti. Svaka čast.
Quark is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 19:48   #5
Quote:
Della17 kaže: Pogledaj post
Da skratim (puno sam nadrobila)
Složio bih se s tim...


Quote:
Što mislite o teoriji da je tih 90% nevidljivog univerzuma / tamne tvari
Tamna tvar nije 90% univerzuma. Ne znam otkud ti taj podatak.


Quote:
koja ga tvori, u biti suptilnalna/ASTRALNA ravan...

A koja je fizikalna definicija astralne ravni? Što je u biti to ?Quote:
Ovo je tek pokušaj nesputanog promišaljanja i nije utemeljeno na nikakvim znastvenim istraživanjima (izuzev činjenice da postojanje tamne tvari znanost poznaje i da je njezin utjecaj u stanju mjeriti)

Čuo sam za brojne hipoteze o tome što bi tamna tvar bila i kako bi se detektirala.

Da bi ocijenio tvoju, morao bi znati što je astralna ravan, od čega je građena i koji mehanizam provjere u tom smjeru predlažeš?
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 19:52   #6
Quote:
Della17 kaže: Pogledaj post
Tamno materijalna galaksija ili "halo" koji okružuje galasije u vidljivom dijelu spektra, može imati sličan, ali i potpuno drugačiji oblik/formu.
U znanosti, takva hipoteza se zove MACHO objekti.


Quote:
Svi sastavni dijelovi te tamnomaterijalne galasije (mega strukture), također. Npr. tamnomaterijalne panete ne moraju biti kuglaste strukture po čijoj se površini kreću tamomaterijalni oblici "organizni"/životne forme, već se sve može događati unutar tih planetoidnih struktura (nešto poput kaplice vode u kojoj žive milioni mikroba, npr...).
Tko zna kako bi taj astralni (supersuptilno "materijani" svijet mogao izgledati).
Ono što ga u svakom slučaju može karakterizirati je složenost i spektakularnost koja veišestruko nadilazi sve što smo u stanju vidjeti u vidljivom svemiru.

Sama pomisao na to ostavlja me bez teksta.

Priča je lijepa, ali nema znanstvenog temelja. Ovaj citirani dio, mislim..


Quote:
Inače, da bi se stvar shvatila na pravilan način, potrebno je znati da tamna tvar može egzistirati na istom jestu gdje se nalazi vidljiva materija...tj. tijelo načinjeno od tamne materije može se nalaziti na istom mjestu (u isto vrijeme) gdje se nalazi i moje tijelo i kretati se svojim putem bez ikakvih problema. Takovo bi tijelo naprosto prošlo kroz moje bez ikakvog otpora (i ja i tamnomateijalno biće, jednostavno nebi bili svjesni jedno drugogi prolazili jeno kroz drugo). Isto se odnosi na planete itd..
To onda nije tamna materija koju fizičari traže. Takva bi zaista mogla prolaziti kroz našu materiju, primjerice WIMP čestice, ali to bismo itekako znali i osjetili - gravitacijski.
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 20:08   #7
Quote:
heziod kaže: Pogledaj post
moglo bit života il ičeg drugog,al kad malo bolje razmislim,tamna tvar zbilja tvori vecinu naseg svemira pa bi bilo nekak čudno da nema neku određenu svrhu,pa čak i da je to jos jedna "razina postojanja"..
To je zanimljiva pretpostavka. Koliko ja znam, samo jedna prava znanstvena hipoteza podržava takvo što, a zove se Randall-Sundrum model.

To je daleko previše napredna fizika za ovaj podforum, ali recimo samo da u tom modelu tamna materija nije materija koja je u našem Svemiru, nego u 'susjednom svemiru'. To je način kako bi u tamnoj materiji mogao netko 'živjeti'

Razlozi za ovo nisu zato što je to netko tek tako izmislio, nego je to model koji savršeno dobro objašnjava slabost gravitacijske sile u odnosu na ostale sile, a ima i drugih prednosti.Quote:
e i jos nesto,mozes li mi molim te dat neki izvor,gdje si nasla da se galaksije nemogu držat skupa same od sebe(laički rečeno, heh)tj. da sama masa planeta,zvijezda i sl. nije dovoljna da održi galaksiju skupa.eto,to me bas zanima,jer to prvi put cujem.
Ima pravo. Točno je da bi se galaksija razletjela da se vrti tom brzinom s tako malo materije. To nije teško i može razumjeti svak tko zna osnove Newtonove mehanike:

http://en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_rotation_curves

Drugi način kako znamo da nebarionska materija postoji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_lens
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 20:40   #8
wand_1;
Quote:
4Složio bih se s tim...
Ne znam kaj da ti velim?
Osjeti se ta jedna doza prepotentnog cinizma u tvojem "glasu", koja te na neki način definira (ukalupljuje bez obzira na sve ostalo što stoji iza nika pod kojim se javljaš; naobrazba, godine, životo iskustvo...wtwr), hebi ga.
Ima nas svakakvih.
Misli što te je volja.
Nije mi se problem s tvojim cinizmom nosit.
Ne smatram ga nikakvom poteškoćom.

Quote:
Tamna tvar nije 90% univerzuma. Ne znam otkud ti taj podatak.
Referiram se na materijal kojeg sam atačirala.
Pogledaj ga (nije zahtjevan). Osobno mislim da ti nisi ništa pametniji od svih onih ljudi koji su ga pisali/u njemu se pojavili.
Ukoliko ga misliš interpretirat na način da se počneš hvatat za moja "slova i zareze" i glumit autoritet koji će nas naučit pameti, nemoj.
Lijepo te molim.
Ipak je ovo podforum "na rubu onog što ti inače variš/čime se hraniš"?

Quote:
A koja je fizikalna definicija astralne ravni? Što je u biti to ?
Ne postoji znastvena definicija astralne ravni.
U pravu si.
Radi se o mojem promišljanju da bi tamna materija mogla biti ono što rubna područja znanosti smatraju "astralnom tvari" ili "astralnom sferom".
Ne tvrdim da je tako...samo glasno razmišljam.
Zato i pišem na temi na "rubu znanosti".
Kad bi se htjela jebat s tobom na čisto znastvenoj osnovi, učinla bih to na odgovarajućem podforumu.
Očito je da mi to nije namjera.

Quote:
Čuo sam za brojne hipoteze o tome što bi tamna tvar bila i kako bi se detektirala.

Da bi ocijenio tvoju, morao bi znati što je astralna ravan, od čega je građena i koji mehanizam provjere u tom smjeru predlažeš?
Moje je razmišljanje da bi tih 90% mase univerzuma koja nedostaje, a koja se spominje (vidi materijal kojeg sam atačirala), moglo biti "astralna materija".
Supersuptilni svijet, superfine materije koja poput materije u vidljivom svemiru, tvori složene strukture i slijedi složene zakonitosti.

Ovo je samo moje razmišljanje.

Nije utemeljeno u nikakvim istraživanjima koja provodi službena znanost...

Ne vidim nikakav problem u činjenici da se ti s time(mojim razmišljanjima) možda ne slažeš.

Ja se naime ne postavljam s pozicije autoriteta.

Quote:
Priča je lijepa, ali nema znanstvenog temelja. Ovaj citirani dio, mislim..
Slažem se i ne bježim od te činjenice.

Quote:
To onda nije tamna materija koju fizičari traže. Takva bi zaista mogla prolaziti kroz našu materiju, primjerice WIMP čestice, ali to bismo itekako znali i osjetili - gravitacijski.
Zasigurno.
Ali je isto tako sigurno da se gravitacijski utjecaj (mase na masu/tijela na tijelo) osjeća tek neznatno na našoj razini.
Tj., ti i ja nikako nebi bili u stanju osjetiti gravitaciski utjecaj koji između nas djeluje...bez obzira koliko si blizu stajali.
Sve je stvar proporcija (zemlja me privlači, ali ti ne).
Isto je i s mogućim gravitacijskim utjecajem kojeg bi neko (možebitno) tamno materijalno tijelo moglo vršiti na nas.
Može li se to na neki način detektirati/mjeriti...i da li bi se u slučaju da isti prostor kojeg zauzima zemlja, okuopira nakupina tamne matreije, gravitacijski utjecaj bitno pojačao (mi to osjetili kroz pojačano g-opterećenje) - iskreno, neznam.
__________________
* * * * *

Zadnje uređivanje Della17 : 03.09.2012. at 21:09.
Della17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 21:05   #9
Quote:
Della17 kaže: Pogledaj post
Ne znam kaj da ti velim?
Osjeti se ta jedna doza prepotentnog cinizma u tvojem "glasu", koja te na neki način definira (ukalupljuje bez obzira na sve ostalo što stoji iza nika pod kojim se javljaš; naobrazba, godine, životo iskustvo...wtwr), hebi ga.
Ima nas svakakvih.
Misli što te je volja.
Nije mi se problem s tvojim cinizmom nosit.
Ne smatram ga nikakvom poteškoćom

Što se ljutiš, samo se šalim


Quote:
Referiram se na materijal kojeg sam atačirala.
Pogledaj ga (nije zahtjevan). Osobno mislim da ti nisi ništa pametniji od svih onih ljudi koji su ga pisali/u njemu se pojavili.
Nisam naučio rukovati takvom literaturom još

Od ukupnog rasporeda energije i materije u svemiru, na tamnu materiju otpada 23%. Evo tko je to i kako izmjerio, bez sekundarne 'literature'

http://map.gsfc.nasa.gov/universe/uni_matter.html

To što netko ne razlikuje tamnu materiju i tamnu energiju, sasvim je drugi problem.

Samo mali hint: tamna energija je fundamentalno različita od tamne materije i ima sasvim suprotno djelovanje od nje.Quote:
Ukoliko ga misliš interpretirat na način da se počneš hvatat za moja "slova i zareze" i glumit autoritet koji će nas naučit pameti, nemoj.
Lijepo te molim.
Ipak je ovo podforum "na rubu onog što ti inače variš/čime se hraniš"?

Ako je na rubu, to je lijepo. To volim.


Quote:
Ne postoji znastvena definicija astralne ravni.
U pravu si.
Radi se o mojem promišljanju da bi tamna materija mogla biti ono što rubna područja znanosti smatraju "astralnom tvari" ili "astralnom sferom".
Ne tvrdim da je tako...samo glasno razmišljam.
Zato i pišem na temi na "rubu znanosti".
Znam da ne postoji, ali me laički zanima kako to ljudi zamišljaju....to je...što?

Pa zato sam se i javio. Tu ti počiva cijela ideja.


Quote:
Kad bi se htjela jebat s tobom na čisto znastvenoj osnoviQuote:
učinla bih to na odgovarajućem podforumu.
Očito je da mi to nije namjera.

Nisam tu sa čisto znanstvenom namjerom. Zanima me IDEJA.


Quote:
Moje je razmišljanje da bi tih 90% mase univerzuma koja nedostaje, a koja se spominje (vidi materijala kojeg sam atačirala), moglo biti "astralna materija".
Supersuptilni svijet, superfine materije koja poput materije u vidljivom svemiru, tvori složene strukture i slijedi složene zakonitosti.
Bojim se da nije to 90% mase univerzuma koja nedostaje. Po najnovijim istraživanjima postoji nevjerojatno velik atraktor van vidljivog svemira, fenomen koji se naziva dark flow

http://www.pbs.org/wgbh/nova/physics...able-universe/

Isto tako, treba razlikovati barionsku i nebarionsku tamnu materiju.

Nas ovdje zanima nebarionska.Quote:
Ovo je samo moje razmišljanje.

Nije utemeljeno u nikakvim istraživanjima koja provodi službena znanost.

Ne vidim nikakv problem u činjenici da se ti s time možda be slažeš.
Ne treba biti utemeljeno ni na čemu.

Samo me zanima kako si zamislila to. Čisto kao ideju.
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 21:07   #10
Quote:
Della17 kaže: Pogledaj post
Tj., ti i ja nikako nebi bili u stanju osjetiti gravitaciski utjecaj koji između nas djeluje...bez obzira koliko si blizu stajali
Ovisi koliko ti imaš kg

Ne, gravitacijski val ne bi, ali veće količine tamne materije bi. Pojedine masivne čestice sa slabom interakcijom koje imaju masu ne bismo osjetili.
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 23:01   #11
wand_1
Quote:
Što se ljutiš, samo se šalim
Nema ljutnje, wand...tata me je učil da se cinika mora odmah opalit po tintari.
Na taj se način cink ispuše, veli tata i razgovor se može nastavit u puno ugodnijem ozračju.

Quote:
Nisam naučio rukovati takvom literaturom još
Ono što sam atačirala, popularna je znanstvena interpretacije - istina bog - no to mi je bila i namjera. Prezentirat ono o čemu govorim na jednostavan/lako razumljiv način.
To što se radi o popularnom pristupu (kojim ti nisi naučio rukovati), nikako ga ne diskvalificira u bilo kojem pogledu.
Ti ga možda gledaš s visoka, no očito je da su ga bazirali na ozbiljnim istraživanjima i da ga prezentiraju ljudi koji se nalaze na špici te vrste istraživanja.
Btw, ono što si ti atačirao isto je popularna razina...za građanstvo.
Zar ne?

Quote:
Od ukupnog rasporeda energije i materije u svemiru, na tamnu materiju otpada 23%. Evo tko je to i kako izmjerio, bez sekundarne 'literature'
Pročitala sam ono što piše na astranicama JPL-a.
To je očito jedan od pogleda na stvari...no i u slučaju da je tamna materija 23% onog što tvori svemir, to je još uvijek 5x više od materije koju mi vidimo.
Zamisli sve galaksije koje smo u stanju detektirati...sve one milijarde galaktičkih jata koje se protežu do ruba vidljivog svemira i pomnoži to sa 5.
Vidljiva je materija dakle (prema JPL-ovim izvorima) tek petina onog čime je ispunjen prostor. Ostale 4/5 čini tamna tvar ili ti ga "astralna materija" koju ja ovdje kontempliram.
I više nego dovoljno da mogu nastaviti sanjati u miru.

Quote:
To što netko ne razlikuje tamnu materiju i tamnu energiju, sasvim je drugi problem.
Quote:
Samo mali hint: tamna energija je fundamentalno različita od tamne materije i ima sasvim suprotno djelovanje od nje.
Budi direktan.
Slobodno napiši "to što ne razlikuješ....".

Imala sam osjećaj da ćeš se zakačit za "nerazlikovanje" tamne materije od tamne energije...i to je ono što sam mislila kad sam napisala; "hvatanje za slova i zareze..."

Naravno da razlikujem tamnu energiju od tamne materije (konceptualno). Kada sam spominjala 90% mase, mislila sam na 90% materije (vidljivo/nevidljive), ne pritom i na energiju.
Izvore koje sam ja atičarala, na isti je način kvantificiraju.

Btw.tamna se energija može savim lijepo uklopiti u moja razmišljanja, s obzirom da je nešto što utječe na tamnu materiju i kao takva, u interakciji s njom, oblikuje taj moj "astralni" svijet...predstavlja njegov integralni dio.

Quote:
Znam da ne postoji, ali me laički zanima kako to ljudi zamišljaju....to je...što?
Pa zato sam se i javio. Tu ti počiva cijela ideja.
Quote:
Nisam tu sa čisto znanstvenom namjerom. Zanima me IDEJA.
Ok;
Složeni svijet nadperciptivne pojavnosti koji egzistira uz naš (vidljivi) dio materijalnog svemira, i koji se s njim na određenoj razini "dodiruje"/koji se na neki način na njega "nastavlja", "nadovezuje", ali koji isto tako (u većoj mjeri/najvećim dijelom)egzistira izvan njegove zone utjecaja (u vlastitoj sferi, izvan područja naše detekcije).
Činjenica da tamna materija doslovno prolazi kroz materiju (da nije tako, bili bi je u stanju detektirati...uhvatiti ciklotronima), samo je jedna od stvari koja to potvrđuje.

Taj svijet -sazadan od suptilne materije - može biti jednako (ako ne i više) intrigantan i fascinantan od ovog pojavnog.

Ako se petina materije manifestira u formi 100 i kusur elemenata unutar vidljivog sperktra materijalnosti...zašto se onih 4/5 nevidljive nebi također moglo na toj nama nedokučivoj razini, manifestirati u još toliko finijih čestica koje se organiziraju u jedanko složene strukture na mikro i makro kozmičkoj ravni.

Ja to volim zamišljati kao astralni svijet.

Kad kažem "astralni", mislim pojavan, stvaran...ali toliko fin i suptilan da ga mi jednostavno nismo u stanju detektirati.
Jedino što nas povezuje s njim je gravitacijski utjecaj...a moguće i nešto više od toga.
Možda je ono što nazivamo vitalnom energijom jedan dio našeg bića koji se proteže i u tom pravcu...npr.

Zašto ne?

Quote:
Bojim se da nije to 90% mase univerzuma koja nedostaje. Po najnovijim istraživanjima postoji nevjerojatno velik atraktor van vidljivog svemira, fenomen koji se naziva dark flow
Mogućnost da se materija jednog dijela svemira kreće u određenom pravcu / teče ka određenoj točci uslijed nekakvih nama još nepoznatih uzroka, ništa ne mjenja na stvari.

To ničim ne potire moje razmišljanje.

Ako taj fantomski "tok" nosi vidljivu materiju, na isti način to čini i onoj koju zovemo "tamna".

Ne znam zašto ga spominješ s obzirom da nije u kontradikciji s onim što sam ja nadrobila/pretpostavila.

Quote:
Isto tako, treba razlikovati barionsku i nebarionsku tamnu materiju.
Nas ovdje zanima nebarionska.
Wtwr...
Poanta onog što spominjem i dalje stoji.

btw...tamna je materija još uvijek područje špekulacije i ne počiva na postavkama koje bi se mogle nazvati "čvrstima".
Ne mislim na barionsku jer se ona sastoji od nama poznatih čestica koje ne svijetle.
Mislim na one čestice koje izlaze iz okvira onog što smo mi u stanju detektirati.
S obzirom da je to navodno (prema JPL-ovim podacima/špekulacijama) čak 4/5ukupne mase...spektar onog što je tvori, a mi nismo ustanju nikakvom "kemijom" ni u ludilu detektirati (i da sagradimo 300km-ski ciklotron prikopčan na 300 nuklearnih reaktora odjednom), uistinu je fascinantan.

Zar ne?
__________________
* * * * *

Zadnje uređivanje Della17 : 03.09.2012. at 23:27.
Della17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.09.2012., 23:24   #12
Quote:
Della17 kaže: Pogledaj post
Pročitala sam ono što piše na astranicama JPL-a.
To je očito jedan od pogleda na stvari...
Pa to ti je originalan pogled. Njihov satelit, njihovo mjerenje...


Quote:
no i u slučaju da je tamna materija 23% onog što tvori svemir, to je još uvijek 5x više od materije koju mi vidimo.
Da, to je razlika.

Jedno je reći da je tamna materija 90% univerzuma, a sasvim nešto drugo je reći da je tamna materija veliki udio ukupne materije.

Quote:
Budi direktan.
Slobodno napiši "to što ne razlikuješ....".
O, direktan sam ja...da sam siguran da si ti, rekao bi da si ti. Ne znam ja tko je to pisao, nisam bio siguran jel riječ o nekom nesporazumu. Na kraju se utvrdilo da jest, ali ne nesporazum, nego nepreciznost. 90% svemira nije isto što i 90% materije.


Quote:
Naravno da razlikujem tamnu energiju od tamne materije (konceptualno). Kada sam spominjala 90% mase, mislila sam na 90% materije
Kasnije mi je bilo jasno što si mislila. U prvom postu si rekla 90% univerzuma, a to nije...90% ukupne materije - to može proći.


Quote:
Činjenica da tamna materija doslovno prolazi kroz materiju (da nije tako, bili bi je u stanju detektirati), samo je jedna od stvari koja to potvrđuje.
Ovo nije sigurno. Prema potrebnom rasporedu masa da bi rotacijske krivulje galaksija bile ovakve kakve jesu, glavnina nebarionske tamne materije mora biti locirana kao halo nad galaksijom.

Dakle, nije u njoj. Kako to znamo? Jer na malim skalama gravitacijski sve štima. Uzmi cijelu galaksiju i vidjet ćeš ne samo da joj fali mase, nego i gdje ta masa mora biti. To negdje i izvan galaksije. Tamna materija sjedi na njoj.


Quote:
Taj svijet sazadan od suptilne materije, može biti jednako (ako ne i više) intrigantan i fascinantan od ovog pojavnog.
Ako se petina materije manifestira u formi 100 i kusur elemenata unutar vidljivog sperktra materijalnosti...zašto se onih 4/5 nevidljive nebi također moglo na toj nama nedetektibilnoj razini, manifestirati u još toliko finijih čestica koje se organiziraju u jedanko složene strukture na mikro i makro kozmičkoj ravni.

To bi moglo biti ukoliko prihvatiš hipotezu da tamnu materiju čine WIMP čestice. Međutim, detektori WIMP-a nisu uhvatili još ništa. S druge strane neutrine koji isto nemaju gotovo nikakvu interakciju s našom materijom i još nemaju masu lagano hvataju.


Quote:
Ja to volim zamišljati kao astralni svijet.
Kad kažem "astralni", mislim pojavan, stvaran...ali toliko fin i suptilan da ga mi jednostavno nismo u stanju detektirati.
Jedino što nas povezuje je gravitacijski utjecaj...a moguće i nešto više od toga.

Ne pomažeš ako ga nazoveš astralni, a zamišljaš ga samo kao nešto lijepo i fino...ima li kakvih detalja tu ? Neka konkretnija ideja?


Quote:
Možda je ono što nazivamo vitalnom energijom jedan dio našeg bića koji se proteže i u tom pravcu...npr.
To mi je malo previše nategnuto.


Quote:
Neznam zašto ti uopće spominješ jer nije u kontradikciji s onim što sam ja pretpostavila.
U kontradikciji je s mjerenjima. Ovo je nešto van kozmičkog horizonta.


Quote:
btw...tamna je materija još uvijek područje špekulacije i ne počiva na postavkama koje bi se mogle nazvati "čvrstima".
Apsolutno. To može biti materija ili uopće ne mora biti materija. Ono u što smo sigurni jest gravitacijski utjecaj ili naše nepotpuno razumijevanje zakona gravitacije na velikim skalama. Možda uopće nema nikakve tamne materije.


Quote:
S obzirom da je to navodno (prema JPL-ovim podacima/špekulacijama) čak 4/5ukupne mase...spektar onog što je tvori, a mi nismo ustanju nikakvom "kemijom" ni u ludilu detektirati (i da sagradimo 300km-ski ciklotron prikopčan na 300 nuklearnih reaktora odjednom), uistinu je fascinantan.
Zar ne?

Naravno da je kozmologija fascinantna i to više od alternative
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 00:06   #13
Wand mislim da si malo previše krenija džonom, a tema ima potencijala. Plus toga Della nije napisala ni jednu glupost, kakvih je Alternativa puna.
Quark is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 00:28   #14
wand_1;
Quote:
Njihov satelit, njihovo mjerenje...
ok

Quote:
...ali ne nesporazum, nego nepreciznost. 90% svemira nije isto što i 90% materije.
bitno da se razumijemio

Quote:
Ovo nije sigurno. Prema potrebnom rasporedu masa da bi rotacijske krivulje galaksija bile ovakve kakve jesu, glavnina nebarionske tamne materije mora biti locirana kao halo nad galaksijom.

Dakle, nije u njoj. Kako to znamo? Jer na malim skalama gravitacijski sve štima. Uzmi cijelu galaksiju i vidjet ćeš ne samo da joj fali mase, nego i gdje ta masa mora biti. To negdje i izvan galaksije. Tamna materija sjedi na njoj.
To mi sasvim razumno zvuči.
Zašto?
Zato što se vidljiva materija doima poput zamrznute tamne materije...onog njezinog dijela koji se krudificirao i sada (figurativno) viri iznad površine, dok se glavnina "ledenog brijega", nalazi pod vodom.
Recimo da je ono što mi vidimo kao galaksiju, tek djelić čitave slike koji se manifestirao unutar spektra el.magnetnog zračenja kojeg mi poznajemo.
Ostatak nam je naprosto skriven od pogleda/mogućnosti detekcije.
Mislim da to ne isključuje postojanje tamne tvari i unutar galaksije.
Implicira naprosto da je ona uz vidljivu materiju (koja dominira) tu puno rjeđa.
Moguće zato što je materija u biti jedna "supstanca" koja se uslijed određenih utjecaja pojavljuje u različitim gradacijama "krutog"/"manifestiranog", pa je njen veći dio u onom dijelu galaksije kojeg mi vidimo, tek promjenjeno "agregatno stanje" onog što se u većoj mjeri nalazi izvan galaksije, a kojeg zovemo "tamnim".
To bi značilo da je taj "astralni svijet", rjeđi u zoni vidljive materije i puno gušći / intenzivniji / životniji na njezinim rubovima.
Što bi onda moglo značiti ono što možda mi u svojem neznanju smtaramo astralnim svijetom u našem neposrednom okruženju, predstavlja tek blijedu sliku onog što se na toj ravni dešava na periferiji galaksije...u zoni u kojoj tamna matreija caruje.

Znam da zvuči ludo, no još uvijek koliko-toliko korespondira s faktima.

Quote:
Ne pomažeš ako ga nazoveš astralni, a zamišljaš ga samo kao nešto lijepo i fino...ima li kakvih detalja tu ? Neka konkretnija ideja?
Vizualiziram ga kao nešto složeno i jednako intreigantno, kao što je to pojavni svemir u zoni koju mi možemo detektirati.
Ne percepiram ga kao nešto beživotno i ispunjeno tek razbacanim subčesticama koje se ne povezuju i nisu u inerakciji jedne s drugima.

Zamišljam da bi mogo biti ispunjen astralnim tvorevinama (nečem sličnom planetima i pl.sustavima koji nastaju, traju i propadaju u ciklusima nastajanja i nestajanja, sličnima onima na našoj razini postojanja).
Zamišljam da bi takav svijet/crnomatrijalni univerzum mogla nastanjivati bića koja su u takovom okruženju (tamnomaterijalnih struktura epohalnih razmjera) u stanju egzistirati...

Quote:
To mi je malo previše nategnuto.
Zato i je tema ovog podforuma.

Quote:
U kontradikciji je s mjerenjima. Ovo je nešto van kozmičkog horizonta.
Što samo potvrđuje da postoje granice do kojih smo u stanju vidjeti.

Quote:
...Možda uopće nema nikakve tamne materije.
Možda.

Quote:
Naravno da je kozmologija fascinantna i to više od alternative
Isti klinac, samo s malo manje vizije.
Ne branim alternativu, samo onaj njezin dio koji se ne libi raznišljati izvan "kutije"/okvira u koji ju ukalupljuje poslovična/puka mjerljivost svijeta koji nas okružuje.
Čvrsto stojim na stanovištu da nesrazmjerni dio kreacije (ma što god to ona bila), izlazi iz sfere materijalne dokazivosti i da postoji limit do kojeg takovim pristupom možemo stići.
__________________
* * * * *

Zadnje uređivanje Della17 : 04.09.2012. at 00:41.
Della17 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 17:43   #15
Quote:
Quark kaže: Pogledaj post
Wand mislim da si malo previše krenija džonom, a tema ima potencijala. Plus toga Della nije napisala ni jednu glupost, kakvih je Alternativa puna.
Pa da vidimo još malo detaljnije u čemu se sastoji ideja...Praktički, zasad nam je ista meta i isto odstojanje kao i prije
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 17:53   #16
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Pa da vidimo još malo detaljnije u čemu se sastoji ideja...Praktički, zasad nam je ista meta i isto odstojanje kao i prije
Pa, sama tema je dobro i kvalitetno postavljena. Plus toga ovo je jedna od inteligentnijih tema na Alternativi, u usporedbi sa trenutno aktualnim žabokrečinama.

E, sad, na nama je da malo upotrebljavajući maštu, dostupne informacije i alternativni pristup problematici kreiramo svijet s onu stranu materije.

Nadajmo se samo da se na temu ne nakalemi neko tipa AŠ ili TF
Quark is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 18:00   #17
Quote:
Quark kaže: Pogledaj post
Pa, sama tema je dobro i kvalitetno postavljena. Plus toga ovo je jedna od inteligentnijih tema na Alternativi, u usporedbi sa trenutno aktualnim žabokrečinama


Quote:
E, sad, na nama je da malo upotrebljavajući maštu, dostupne informacije i alternativni pristup problematici kreiramo svijet s onu stranu materije.
To i čekam. Meni osobno ne ide. Sve što sam ikad zamislio, zamislio je prije mene netko drugi sa svojim modelom i to daleko boljim nego što je moj.

Da vidimo sad vas

Quote:
Nadajmo se samo da se na temu ne nakalemi neko tipa AŠ ili TF
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 18:27   #18
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
To i čekam. Meni osobno ne ide. Sve što sam ikad zamislio, zamislio je prije mene netko drugi sa svojim modelom i to daleko boljim nego što je moj.
Pa moram priznati da je situacija ista i kod mene. Mora da su me spizdile puste knjige i ubile mi maštu. Zasad sve nade polažem u Dellu17
Quark is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 18:30   #19
Quote:
Quark kaže: Pogledaj post
Pa moram priznati da je situacija ista i kod mene. Mora da su me spizdile puste knjige i ubile mi maštu. Zasad sve nade polažem u Dellu17
I ja isto.

Sad samo čekamo
wand_1 is online now  
Odgovori s citatom
Old 04.09.2012., 21:47   #20
Prvo od čega se može početi je činjenica da gravitacija djeluje i na tamnu materiju.
Što to znači?
Da se i ona „gomila“, tj.da nije uniformno raspoređena kroz svemir .
Ako se gomila, logično je zaključiti da se na neki način ponaša poput vidljive materije, i da poput vidljive materije, također tvori složene strukture.
MIKRO tvorevine koje bi bile ekvivalent „molekularnih“nakupina tih subatomskih čestica, MAKRO tvorevine nastale daljnjim gomilanjem tih „molekularnih“ nakupina do razine planetarnih tijela, i MEGA strukture (modelirane udruživanjem tih planetarnih tijela u tamnomaterijalne galatičke strukture...čiji utjecaj za sada jedini možemo detektirati).
Mi smo tih struktura za sada svjesni tek na mega razini zbog gravitacijakog utjecaja kojeg ta „tijela“ (zbog svoje nevjerojatne veličine) vrše na vidljive magastrukture na makrokozmičkoj ravni u „našem“/vidljivom djelu svemira.
S obzirom na prirodu tamne tvari (njezinu suptilnost), što se više spuštamo na skali veličine, pretpostavljam da je sve teže detektirati njezin gravitacijski „otisak“.
To ne mora značiti da je ona rijetka (tj.da je njezina gustoća svedena na razinu vakuma...nešto poput nakupine galaktičkog plina), nego da je na manjoj skali, gravitacijski jednostavno slabije djeluje.
Tako bi jedna tamnomaterijalna „planeta“ veličine npr.Jupitera, koja je dosegla odgovarajuću točku strukturalne gustoće (primjerene toj razini "materijalnosti"), imala tek minoran gravitacijski utjecaj na nas (možda i stotinama tisuća puta slabiji od vidljive materije).
Veći bi gravitacijski utjecaj na nas imao nekakav manji kameni asteroid, nego takova planeta.
Teško mi je zamisliti da se u periodu od 11milijardi godina sva ta silna subatomska masa koja se očito gravitacijski međusobno privlači, uspjela nagomilati/organizirati tek do stupnja nepreglednih oblaka rijetkog plina.
S obzirom na slabiji gravitacijski utjecaj, taj bi (za neše pojmove prozračan, eteričan svijet) mogao biti nevjerojatno usporen u smislu formiranja/nastanka planeta...sve bi se moglo dešavati puno sporije i trajati neusporedivo duže (eonima).
Strukture bi se polako formirale, dugo opstajale i imale spektakularne proporcije.
No brzina kretanja tim prostorima mogla bi biti dijametralno suprotna – nama nepojmljivo velika.
Zamislite privid kretanja kojeg ostavlja polarna svjetlost.
Kada je promatramo imamo dojam da se gigantske svjetlosne palahte, koje vise u postoru, u sekundi pomiču stotinama kilometara u svim pravcima...kao da plešu nekakav spektakularan kozmički ples.
Nešto tog tipa.

Čim pokušam vizualizirati takove životne oblike - tih proporcija - kako se na opisan način kreću tamnomaterijalnim predjelima, odmah „uđem u petu brzinu“ i pred mentalnim mi očima počnu iskrsavati nevjerojatne stvari/pojave/forme teškoopisive spektakularnosti.

Vidim prizor od kojih mi zastaje dah.

Doslovno.

Da se nebi bunili - govorim o vl.mašti (da umirim sve one koji zaziru od bilo čega što nije u domeni mjerenja čvrstim (metalnim) metrom i vaganja elektronskom vagom).
U ništa nikog ne uvjeravam.
Jednostavno sanjam (otvorenih očiju).
__________________
* * * * *

Zadnje uređivanje Della17 : 04.09.2012. at 22:18.
Della17 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:23.