Ali - jesi li zaista uvjeren da onima mnogobrojnima koji nisu čvrsti, nego imaju sve šanse da negdje na tom putovanju pokleknu i "izgube kontrolu" zbog mladosti, nezrelosti, emocionalne slabosti...vaše "informacije" pomažu - ili ih možda ipak ohrabruju u njihovom, zasad možda i "bezposljedičnom" korištenju droge?
Da, potpuno sam uvjeren da informacije (za razliku od tvog pomalo paternalističkog i generalizirajućeg pristupa) pomažu svima, a politike svih vlada koje bilježe pad u novoregistriranim ovisnicima zbog informativnih no-bullshit kampanja, diferencijacije droga i politike minimizacije štete kod onih koji drogu već uzimaju moj stav i potvrđuju.
Mislim da svi moraju shvatiti da odluka hoće li ili ne koristiti drogu na kraju dana ovisi o onoj osobi pred kojom se taj odabir i ponuda za korištenje droge nalazi. Ona će pravilnu odluku donijeti samo ako ima točne informacije kojima može vjerovati.
No ako ta osoba sluša moralizirajuće poruke kao što su "sve droge su zlo" i onda proba marihuanu te zaključi da to ni nije tako loše i da se nju može rekreativno koristiti, ona gubi povjerenje u one koji takve poruke odašilju te u njihove druge poruke. Nakon toga ona nema temelja vjerovati da je heroin tako strašan kakvim ga se prikazuje jer ako su lagali za marihuanu, što ih sprečava da lažu za heroin? I u tome leži cijela bit: neistinite, moralizirajuće, neznanstvene i propagandističke poruke umanjuju povjerenje i u konačnici promašuju cilj.
O tome dovoljno govori podatak da Hrvatska svake godine bez iznimke bilježi rat novoregistriranih ovisnika.
Mislim da svi moraju shvatiti da odluka hoće li ili ne koristiti drogu na kraju dana ovisi o onoj osobi pred kojom se taj odabir i ponuda za korištenje droge nalazi. Ona će pravilnu odluku donijeti samo ako ima točne informacije kojima može vjerovati...
Koja demagogija! Osobito u svjetlu činjenice da tu pametnu, zrelu i odgovornu odluku trebaju donijeti djeca od 14, 15, 16 godina, na ulazu u disco-club ili već poprilično "veseli" na nekom party-ju...
A s time da je hrvatska politika borbe protiv droge loša i neuspješna - mogu se složiti. Iako nam se argumenti o tome zašto je to tako sigurno razlikuju.
I ponovo tvrdim da to hoće li netko postati ovisnik ne ovisi samo o tome je li dovoljno informiran o "pametnoj" konzumaciji pojedinih droga, nego prvenstveno o strukturi ličnosti pojedine osobe i o njenoj zrelosti. Kakva je zrelost djece kojoj je danas droga vrlo dostupna, o tome valjda nećemo sporiti. I to je sigurno također jedan od razloga naglog povećanja broja ovisnika: danas je droga dostupna sve mlađoj (nezreloj) populaciji, koja onda prije bilo kakve zrelosti i sposobnosti donošenja pravilnih odluka, nažalost već skupi lijepi ovisnički staž.
Ajd da i ja mali osvrt napravim ovdje. Registrirao sam se samo za ovu temu jer sam alergican na bullshit. J*ebote, svacije informacije o drogama se temelje na ignoranciji, propagandi i mitovima, vec mi je slabo od toga. Iako vidim fala bogu ima i ljudi koji znaju sta pricaju ovdje.
Quote:
Piggy kaže:
Ecstasy,LSD,DMT,PCP...
Svatko ko ti kaze da ti LSD i DMT stete mozgu ili nema pojma ili laže. JEDINA opasnost od takvih droga (psihodelika) je pokretanje dusevne bolesti u ljudima sa predispozicijama za iste, a to se dogadja u iznimno, iznimno malom broju ljudi, te mogucnost vrste PTSP-a uzrokovane uzasno losim tripom, sto je gotovo nemoguce uz pravilnu pripremu. "Flashbackovi" obicno nisu trajni. SVE OVO se skoro nikome ne dogadja, procito sam na Erowidu da je ucastalost ovih pojava koje sam nabrojao 2:2000.
Nekakve druge opasnosti vezane uz tijelo NEMA. Jednostavno ne postoje i pomirite se s tim. Mozak ti ne krvari i ne dobijes rupe u njemu. Procitajte knjige i guglajte po netu, citajte po Erowidu, MAPS-u, Wikiju....najveca realna opasnost od tih droga je da sam sebe ne sjebes dok si pod utjecajem (al zato imas trip sittera), ali takodjer, samoubojstva tipa "mogu letit" su iznimno rijetka. Jedino za koje sam ikad cuo je Irac koji se bacio kroz prozor na gljivama 2004.g, sto je vodilo prohibiciji istih u Irskoj.
MDMA ima neke lose utjecaje, tj. nedostatak serotonina koji uzrokuje uzasan hangover i depresiju drugi dan, te "oksidiranje/paljenje" mozdanih stanica uzrokovano raspadanjem dopamina kojeg "preuzimaju" receptori serotonina posto je razina serotonina mala (jer se "istrosio" za vrijeme djelovanja droge) pa nemaju sta drugo preuzimat. No to se moze ublazit i skoro otklonit konzumiranjem Vitamina C i B komplex, 5HTP i magnezija, koji se mogu nabavit bilo gdje, koji takodjer i ublaze/otklone los osjecaj drugi dan.
Tak da je steta po mozak od Ecstacyja veoma preuvelicana, sto ces vidjet i ak pogledas film na linku niže.
Puno veca opasnost je dehidracija/pregrijavanje, kombiniranje s alkoholom i psiholoska ovisnost o exu, koja je opet gotovo nepostojeca kod LSD-a i DMT-a (jesam li rekao da fizicka ovisnost ne postoji kod nijedne od nabrojenih?)
I ne promoviram Ex ovdje, ja ga nikad nebi dirao, al istina je istina.
Ionako ce uskoro uci u medicinsku primjenu, MAPS ga testira za lijecenje PTSP-a.
S PCP-om se slazem, vrlo los.
Quote:
Cpatain Rbubish kaže:
Netočno je da E uništava kognitivne funkcije.
BBC je nedavno emitirao emisiju "The E generation at 40" u kojoj su intervjuirani prvi dugoročni korisnici E-a i stručnjaci koji su razbili veliki broj mitova koji postoje oko ecstasyja. Panika koja je stvorena oko E-ja u 90tima je bila tipična reakcija na nepoznatu drogu.
Nažalost, u domaćoj raspravi o drogama još uvijek dominiraju predrasude, a ne znanstvene činjenice jer je otvorena rasprava o drogama tabu pa će se domaća javnost načekati još koje stoljeće da posluša ovakvu emisiju.
Link na emisiju (22MB, zahtjeva free account na SendIt servisu)
Ovdje ima super dokumentarac o Ecstacyju, di se i usput vidi do kojih ce granica vlada ici u izmisljanju bullshita da njime hrani mase.
Quote:
nikolix kaže:
Smijesno je da se kod nas najvise koriste dvije od najopasnijih (sto se posljedica tice) i najbezveznijih droga (sto se efekata tice), a to su nikotin i alkohol. I naravno, to dvoje je legalno, dok neki psihodelici slove kao najopasnije i najteze droge, a zapravo im nikad nije dokazana nikakva stetnost, bar u fizickom smislu. LSD npr djeluje u tak malenim dozama (radi se o mikrogramima), da ne moze biti otrovan odnosno stetan, jer dosad nije poznata niti jedna tvar koja je u takvoj dozi toksicna odnosno stetna po organizam...
Mogao bi sad ovdje pokusat pobit bezbroj mitova o drogama, ali cinjenica je da je vecini (bar u nasoj naciji) mozak toliko ispran od strane vlasti i neznanja, da uopce nisu niti zainteresirani saznati istinu.... Zalosno
ps. samo da napomenem, ja ne opravdavam upotrebu droge i ne velim da je sva droga ok. Mislim prvenstveno na halucinogene psihodelike (psilocibin, meskalin, LSD, LSA, salvinorin A...) cija je stetnost apsolutno nikakva u usporedbi s alkoholom i nikotinom.
I jos jedna stvar - sto se moguce psihicke stete tice kod upotrebe halucinogena (bad tripovi, paranoje, itd), to si je svaki pojedinac sam kriv zbog lose pripreme. Halucinogeni nisu igracke, nego mocna sredstva za istrazivanje svijesti za koje se treba cak nekoliko dana prije pripremati kako bi iskustvo bilo korisno (ako koga zanima, google -> set & setting)
Ajd fala bogu netko ko zna sta prica. Postedio si me puno pisanja
Quote:
Cpatain Rbubish kaže:
@Goachild: Znam da ga ima, al još nije stekao popularnost na clubbing sceni...
Heh, a nikad mi nije bilo jasno ko bi isao na party, di se plese i krece, i onda se zaderat anestetikom koji te umrtvi, ili jos bolje, prikuje za pod ak dovoljno uzmes.
Quote:
Stana kaže:
Velike doze ketamina izazivaju halucinacije i dovode do depresije, amnezije, slabljenja motorike, delirijuma i prestanka disanja sa fatalnim posljedicama. Ćesto je viđen na rejv žurkama i u klubovima, a koristi se i kao droga za silovanja ("date rape drug").
Depresije? Mislis na depresiju kao osjecaj, ili "depresiju" kao utjecaj droge na stanje tijela?
Prestanak disanja? Moguce samo u iznimnim dozama. Niko ne prestane disat od normalne doze ketamina. Za silovanje ti je GoaChild (kojem isto dajem za znanje) vec reko, to je GBH, mnogo opasnija droga, cija rekreativna doza nije previse daleko od smrtonosne.
Quote:
Cpatain Rbubish kaže:
Osjećaj "upadanja" u K-hole ljudi opisuju kao da su "daleko od vlastitog tijela", izgubljeni u prostoru i vremenu, na granici svijesti i nesvijesti i nekima je to super, a neki se smrtno preplaše i više nikad ne dotaknu K.
Aye. Da nadodam, Ketamin je "dissociajtiv" (ili kak se vec zove na HR), dakle, "odvaja" tijelo od uma. To se takodjer postize i velikim dozama LSD-a ili Tryptamina kad se dogodi ego loss, al kod Ketamina je to "glavna stvar". K-hole je samo stanje kad to potpuno dodje do izrazaja zbog kolicine Ketamina. Potpuna odsjecenost.
Btw Ket nije "pravi" psihodelik, nego kao sto sam rekao, dissociativ sa svojstvima psihodelika. "Pravi" psihodlici su LSD, LSA, Psilocybin, Mescalin, DMT i otali Tryptamini, te Salvinorin A, koji je ipak mnogo drugaciji u djelovanju, psihodelik svoje vrste recimo...
Druga je stvar sto ljudi pod sirim smislom psihodelika shvacaju i Ket, i PCP, Muscimol, MDMA, DXM, sve one 2-CT-7 i njemu slicne, pa cak i travu u vecim kolicinama (ili unesenu oralno).
Ket za razliku od "pravih" psihodelika stvara prilicnu psiholosku ovisnost, a i unistava mozak sa cestom upotrebom.
Quote:
nikolix kaže:
*ebes tu svu kemiju, ne koriste americki starosjedioci meskalin (u obliku kaktusa) i psilocibin (u obliku gljiva) vec tisucama godina za bezveze
Word. LSD je jedina dobra "kemija" IMO, prije receno "polu-kemija", posto je samo neznatno nadogradjena molekula LSA, koji je potpuno prirodan.
A kakva je etika vas i vaših postova, najbolje bi vam, kad bi ih pročitao, rekao moj prijatelj, koji je godinama živio u paklu kojeg je kreirao njegov sin - koji nikad nije priznao ovisnost, nego samo "pametnu" uporabu droge. I koji u još gorem paklu od toga živi evo, već četvrtu godinu, od kad je taj "pametnjaković" umro od overdosea.
Ajd mi molim te reci jel umro od gljiva mozda? LSD-a? Kaktusa? DMT-a?
Ili mozda od Heroina, Kokaina ili Metha? Ajd molim te shvati da ak se netko razbije vozeci auto koji ima gresku, ne treba zabranit sve aute, vec taj sa greskom. Ako se neko penje na planinu bez opreme i znanja, padne i umre, oces krivit planinu mozda?
Nisam vidio nikoga ovdje na forumu da promovira smece koje stvara ovisnost i ubija glavu. Zapravo, nisam vidio da itko ovdje promovira ista. Ovdje se razmjenjuju informacije, da mozda netko nesto nauci, i u buducnosti ak vec odluci nesto unosit, da unosi nesto sto nije opasno kao druge stvari, nesto sto otvara um i daje moc samospoznavanja, a ne nesto sto magli um, zaglupljuje te i drugi dan budi u depresiji.
Mozda su informacije ovdje zato sto je bolje i sigurnije bit informiran nego neinformiran. Ili su mozda tu da takve zatvorne umove poput tebe koji ne vide dalje od svog nosa nauce necemu, da te nauce preispitivat ono sto ti drustvo i mediji bacaju pod nos i mislit svojom glavom koju ti je bog dao. Jednog dana kad se potrudis informirat se iz svih mogucih izvora o temi, i na temelju toga donjet zakljucak, mozda ces tog dana progledat kak se spada.
Zelis znat sto je prohibicija droge koju odrzavaju ljudi poput tebe donjela svijetu? Reci cu ti ja sto je donjela, donjela je do sve veceg i veceg koristenja droge iz godine u godinu, dala joj je status "zabranjenog voca", uzrokovala kontraefekt. Donjela je stvaranje najvcih kriminalnih organizacija na licu zemlje, donjela je izjednacavanje svih droga, i time ugrozila mladez koja nezna razliku izmedju gljiva i speeda, a pogodi sto je od tog dvoje dostupnije? Odgovorna je za cinjenicu da posto su sve droge ilegalne, te se ne kontroliraju, ljudi koji ih rade za profit u njih trpaju doslovno "svasta" sto nema veze sa tvari koju kupac misli da ce dobit, samo da bi ustedjeli, prodali manje za vise. A mnoge od tih tvari su izrazito stetne. Dovela je do zatvora prepunih nenasilnih "kriminalaca" koji su htjeli udovoljit istom onom nagonu koji je odgovoran za sve sto je covjecanstvo ikad postiglo: znatizelji.
A opet, duhan i alkohol su legalni, jer pogodi sto, donose velike novce. Od posljedica duhana godisnje umre vise ljudi nego od iceg drugog na licu zemlje. Nikotin je smrtonosan u samo ~50mg/kg, sto ga cini otrovnijim od Arsena. Usporedbe radi LD50 Kokaina je 1000mg/kg.
Alkohol je razorio vise obitelji i ubio vise zivota od svih ilegalnih droga zajedno.. Drka ti po pola tijela i sporo ali sigurno radi trajnu stetu. Al oni su legalni zato jer su se koristili "oduvijek" i donosili pare.
A pogodi jos nesto, vjerojatno nisi ni svjestan da su ti tablete protiv alergije i sirup protiv kaslja u ormaricu isto psihoaktivni i daleko stetniji od bilo kojeg psihodelika. Jesi svjestan da ti doma medju zacinima u kuhinji stoji droga koju mos kupit u Merkatoru za 7 kuna, halucinirat i umrijet ako je se previse najedes, a na ambalazi ni rijeci o tome? A na kraju, jesi svjestan da ti klinci mozda svaki dan na putu do skole prolaze pored lijepih bijelih cvjetova i crnih bobica koji su najjace i jedne od najopasnijih droga koje postoje, a opet su potpuno legalni i rastu po gradovima i selima. Zakon je tu da nas zastiti? Zasto su onda LSD i Psilocybin ilegalni, a prakticni bezopasni+sto imaju velike medicinske korisiti u polju lijecenja protiv drugih ovisnosti, te su oboje nesluzbeno prakticki dokazani lijekovi protiv OVOGA. Sto je toliko strasno kod Psilocybina, sto je toliko opasno ovdje:
Quote:
In 2006, a group of researchers from Johns Hopkins School of Medicine led by Roland R Griffiths conducted an experiment assessing the degree of mystical experience and attitudinal effects of the psilocybin experience; this report was published in the journal Psychopharmacology. Thirty-six volunteers without prior experience with hallucinogens were given psilocybin and methylphenidate (Ritalin) in separate sessions, the methylphenidate sessions serving as a control and active placebo; the tests were double-blind, with neither the subject nor the administrator knowing which drug was being administered. The degree of mystical experience was measured using a questionnaire on mystical experience developed by Ralph W Hood; 61% of subjects reported a "complete mystical experience" after their psilocybin session, while only 13% reported such an outcome after their experience with methylphenidate. Two months after taking psilocybin, 79% of the participants reported moderately to greatly increased life satisfaction and sense of well-being. About 36% of participants also had a strong to extreme “experience of fear” or dysphoria (eg, a “bad trip”) at some point during the psilocybin session (which was not reported by any subject during the methylphenidate session), with about one-third of these (13% of the total) reporting that this dysphoria dominated the entire session. These negative effects were reported to be easily managed by the researchers and did not have a lasting negative effect on the subject’s sense of well-being.
Jel ti ovo mozda zvuci na drogu koja unistava zivote? Jel ti ovo uopce zvuci na drogu?
A sad razmisli, ako nas zakon treba stitit, zasto je to ilegalno, a Datura raste naokolo po gradu? Sto ce bit kad neki klinac cuje da se moze zaderat od Dature? "Oh, nije ilegalna, onda sigurno nemoze bit losa!". Datura je Deliriant i otrov, i u svijetu svake godine umiru od prevelike doze. Jeben je taj zakon, nema sta. Nitko nikad nije umro od predoziranja THC-om, niti LSD-om kojed trebas 100 000 puta vise od obicne doze da umres, ni od gljiva kojih trebas pojest koliko si tezak da se predoziras Psilocybinom. A prije nego spomenes indirektne smrti, pogledaj alkohol.
Prirodni psihodelici su dar, koristeni su u skoro cijelom svijetu kroz cijelu povijest, tisuce godina, kao sredstvo komunikacije sa svime, sredstvo samootkrivanja, sredstvo stjecanja mudrosti, prosvijetljenja i drugacijeg, otvorenijeg pogleda na svijet, i onaj koji misli da moze ljudima zabranit samoistrazivanje, otvaranje uma, i PRIRODU, dio planeta kojeg smo svi dio, i to bez apsulutno ikakvih relevantnih argumenata, moze lagano odj*bat. Ljudi misle da sto vise haluciniras, to vise mozak umire. Ej! EEEJ!? Sta mislis da je sanjanje nego halucinacija? Spavanje unistava mozak? A sto mislite kakva je povezanost izmedju DMT-a koji je prirodno prisutan u mozgu, snova, i jednostavno neopisivih stvari koje ljudi dozive pod utjecajem istog?
Kljuc je informiranje, i sloboda misljenja i izbora. Jer laganje ljudima u vezi ovih stvari kako ih ljudi nebi koristili ima upravo suprotan efekt kad ti ljudi saznaju da im se muljalo cijelo vrijeme, bit ce "ah, to sve nije bila istina, ajmo se zaderat". Ali pitanje je sa cime ce se "zaderat"....
S druge strane, ako ljudima das tocne informacije, moci ce napravit pravi izbor, oni, a ne drzava za njih. Jer zabrana samospoznaje i prosirivanja vidika je ekvivalent zabrani samog misljenja.
Zapamti da je lijecnik u prvom redu prodavac, a tek onda onaj koji te lijeci. Mislis da novci od lijekova, mnogih koji su inferiorniji nekim zabranjenim substancama, ne idu nikome? Mislis da se koncept "samotretmana" svidja psihijatrima? Vjerujes sve sto ti "drustvo" i mediji bacaju pod nos? Think again.
Sama cinjenica da u americi mozes spusit vecu kaznu za gljive nego za kokain je odvratna.
Onog dana kad se razvrstaju "dobre" od "losih" droga, tog dana cu pocet vjerovat da ljudi na vlasti imaju pojma o stvarima o kojima odlucuju. A onog dana kad zabrane Salviju cu tu nadu zauvijek izgubit. Mogu si mislit sto ce doci prije...
Onog dana kad se razvrstaju "dobre" od "losih" droga...
Diverzifikacija tretmana različitih droga je ključna. Ne može se sva psihostimulativna sredstva tretirati identično jer upravo takav tretman pogoduje rastu ovisnosti.
Dodao bi ovome da to treba pratiti i razvijanje svijesti o razlici između zloupotrebe i upotrebe. U Hrvatskoj se svaka upotreba bilo koje nelegalne droge ujedno smatra i zloupotrebom što osim što je nonsens je i kontradiktorno stavu prema legalnim drogama (alkohol, nikotin) kod kojih je ta razlika priznata.
U javnost doduše sve više dopiru priče o ljudima koji su uspješni i korisni članovi društva koji rekreativno koriste droge (ali ih ne zloupotrebljavaju) pa se stidljivo radi na razbijanju predrasuda koje su mediji i država u svom ratu protiv droga ispiranjem mozga nametnuli u društvu. No to ne znači da još dugo nećemo slušati onu idiotsku "pušenje trave vodi heroinu" ili "svi koji koriste drogu na kraju završe kao kriminalci i kurve".
ROX my man jedan veliki rispektach
- rekao si sve ono sto se meni nije dalo pisati
demistificirao neke stvari neukim ljudima
sjedi 5 !
drago mi je sto si spomenuo i zlo zvano datura koju bas ti blesavi klinci zderu u nemogucnosti nabavljanja pravog psihodelika a zeljni eksperimentiranja ... obzirom da su recimo neke male slatke gljivice po zakonu zle poput silovanja male djece ...tj tu negdje je kazna po jacini ...pa onda lijepo cijela ekipa zavrsi na hitnoj sa spaljenim mozgom od skopolamina , atropina i ostalih otrovnih alkaloida
Prirodni psihodelici su dar, koristeni su u skoro cijelom svijetu kroz cijelu povijest, tisuce godina, kao sredstvo komunikacije sa svime, sredstvo samootkrivanja, sredstvo stjecanja mudrosti, prosvijetljenja i drugacijeg, otvorenijeg pogleda na svijet, i onaj koji misli da moze ljudima zabranit samoistrazivanje, otvaranje uma, i PRIRODU, dio planeta kojeg smo svi dio, i to bez apsulutno ikakvih relevantnih argumenata, moze lagano odj*bat. Ljudi misle da sto vise haluciniras, to vise mozak umire. Ej! EEEJ!? Sta mislis da je sanjanje nego halucinacija? Spavanje unistava mozak? A sto mislite kakva je povezanost izmedju DMT-a koji je prirodno prisutan u mozgu, snova, i jednostavno neopisivih stvari koje ljudi dozive pod utjecajem istog?
Svaka čast na svemu što si rekao
Još bi samo dodao jedan citat, koji je povezan i s ovim tvojim...
"If the words 'life, liberty, and the pursuit of happiness' don't include the right to experiment with your own consciousness, then the Declaration of Independence isn't worth the hemp it was written on."
Terrence McKenna (R.I.P.)
Dodao bi ovome da to treba pratiti i razvijanje svijesti o razlici između zloupotrebe i upotrebe. U Hrvatskoj se svaka upotreba bilo koje nelegalne droge ujedno smatra i zloupotrebom što osim što je nonsens je i kontradiktorno stavu prema legalnim drogama (alkohol, nikotin) kod kojih je ta razlika priznata.
Potpuno se slazem, no problem nije samo u Hrvatskoj. Osim u Peruu i Brazilu, i jedne iznimke u SAD-u, "spiritualna" upotreba psihoaktivnih tvari se zakonski izjednacuje sa zlouporabom. Zapravo, bilo kakva upotreba osim medicinske je zlouporaba. Hura za inteligenciju.
Pazi, trava je dekriminalizirana u pola Europe, a sad ce ona kao poostravat mjere, ma umri. Zadnji put kad je upotreba marihuane proglašena ekvivalentom ubojstva je 60-ih u V.Britaniji. Dakle, zena kasni samo cetrdesetak godina za ostali svijetom...
Quote:
nikolix kaže:
"If the words 'life, liberty, and the pursuit of happiness' don't include the right to experiment with your own consciousness, then the Declaration of Independence isn't worth the hemp it was written on."
Terrence McKenna (R.I.P.)
McKenna Svako malo se nadjem na Google Video trazeci njegove govore.
Evo jos jedna
"The goal of government should be to put itself out of business."
-Timothy Leary
car
__________________ ~"It's a totaly shattering experience that will rock your concept of reality and who you are. But if you are open to it, then it is beyond description"