Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Film

Film Art, cult and all that trash

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.01.2013., 10:28   #1
Impresije o filmovima koje smo pogledali u MMXIII

Pravila valjda znate. Ako ih ne znate, evo ih još jednom:

Upisujete, dakle, film koji ste danas/jučer/u zadnjih nekoliko dana pogledali. Neki osnovni podaci o filmu su dobrodošli, ali ne i nužni. Ono što je nužno je da o pogledanom filmu napišete svoju impresiju - što elaboriranije, to bolje. Razlomci, smajlići i/ili uobičajene općenitosti poput "odličan", "sranje" itd. se ne priznaju kao elaborirani dojmovi i bit će brisani tj. ako se ustanove kao jedini način na koji pojedini korisnik želi sudjelovati u topicu, kažnjavane kao spam.

Zapamtite, ovaj topic ne postoji kako bi si itko vodio privatnu evidenciju naslova koje je te godine pogledao, već kako bi ostalim korisnicima pomogao u odabiru koji film pogledati.

Također, diskusije na temu pogledanih filmova su dozvoljene, poželjne čak, a moderatori će ih, ako se ove rašire i počnu gušiti topic, odvojiti u zasebne teme ili spojiti sa već postojećima.

Nije pravilo, ali svoje gledanje filmova koji već imaju svoj topic, možda je bolje evidentirati u tim topicima, naročito ako imate namjeru diskutirati o njima.

ANEKS NA PRAVILA:
Brišu se i postovi čijim je autorima problem napisati naslov filma koji su pogledali, nego samo pejstaju imbd/wikipedia link.
__________________
Listen to the thunder
Mr Smoogj is offline  
Old 01.01.2013., 10:34   #2
Mogu i ja početi.

Uopće mi se nije dalo gledati "Hobita", ali sam se prisilio i ispalo je da se radi o sasvim OK dječjem filmu. A ima i pitrdžeksonovskih forica i više nego dovoljno, tako da mi je zapravo drago što će mi kćerka, kad malo stasa, imati priliku gledati ovakvog "Hobita".

Je li predugačak? Nije me smorio, osim malo u ekspoziciji. Mada, nisam siguran hoću li se prisiljavati gledati i preostala dva nastavka.

0111
__________________
Listen to the thunder
Mr Smoogj is offline  
Old 01.01.2013., 11:50   #3
što se tiče hobbita, kojeg sam također zadnjeg pogledao, neznam ni sam što bih rekao.
u pauzi (cinestar os) sam imao poriv otići. do tog momenta mi se film nije uopće svidio, dosadan, razvučen...bezvezan.
drugo poluvrijeme mi je ipak bolje sjelo ili sam spustio očekivanja. uglavnom nakon odgledanog filma nisam imao dojam da sam novac baš bacio.
efekata k'o u priči iako mi nisu svi bili baš na nivou, akcije također napretek a koja mi, opet, nije primjerena ekranizaciji tolkiena. ono što me jako smetalo su gegovi na razini charlie chaplina...

eto 6/10


smuđ, samo da pitam, čemu potpuna promjena naziva threada? nije li bilo dovoljno samo promijeniti godinu u naslovu?
__________________
X
mr X is offline  
Old 01.01.2013., 11:54   #4
Zakaj si promijenio naziv topika?

SULLIVANOVA PUTOVANJA (1941)- malo socijalne drame, malo komedije (i screwballa i slapsticka), malo melodrame, malo pustolovnog filma, malo krimića, a sve to uz autoreferencijalnost, i dobijete Sullivanova putovanja, holivudski žanrovski fenomen. Preston Sturges- stari majstor!

PALE FLOWER (1964)- nedavno spomenuti japanski film noir. Dobar film, ali ništa vise od toga. Od japanskih novovalovaca sam ipak navikao na veću dozu autentičnosti i kreativnosti. Ipak, tečna režija i dobri glumci ga čine vrijednim gledanja.

DOBAR, LOŠ, ZAO (1966)- za film koji gledam šesti put nemam što pametno napisati osim da je pun pogodak Deana Šoše da mi spoji novogodišnju noć. Leone me i uvukao u svijet vesterna ovim filmom, a ni danas mu ne sporim genijalnost.

ŠUMA SUMMARUM (2010)- inače mislim da se unutar okvira žanrovskog filma, naročito kriminalističkog, da izložiti čitav niz ''dubljih'' društvenih, političkih, moralnih i drugih pitanja, a debitantski film Ivana-Gorana Viteza to povrđuje; unutar jednog odmjerenog trilera koji u sebi sadrži dovoljno napetosti i zadovoljava moje žanrovske kriterije krije se čitav niz (aktualnih) društvenih konotacija.

Režija je sigurna, ritam je ugodan i dobro tempiran, svi likovi u filmu su dovoljno profilirani (iako su mi Zrinka i Domagoj malo dosadni, a njihovi dijalozi naporni), ima nekih inspirativnih narativnih postupaka, a ne fali ni humora. Ipak, scene nekrofilije i jebanja drveta su bezvezne.

Ranije teze o tome kako je film nekakvo prepisivanje Boormana su glupost jer su onda svi koji su snimali trilere u šumama samo prepisivači Boormana. Em šuma ima svoju simboličnu ulogu u naslovu filma kao mala intervencija u poznati izraz summa summarum, em sama kao prirodni ambijent alegorijski pogoduje izloženoj ideji filma jer ipak predstavlja nešto zatvoreno i pitanje je hoće li ''svjetla velegrada'' kao šira javnost na kraju uopće saznati cijelu istinu.

Sve u svemu, film koji bi trebao biti poticajan signal hrvatskoj kinematografiji da se približi žanrovskom filmu. Kroz povijest smo imali neke dobre žanrovske redatelje, i Vitez se ovim filmom upisao među njih. Jako dobro.

Zadnje uređivanje Media Blitz : 01.01.2013. at 12:02.
Media Blitz is offline  
Old 01.01.2013., 12:54   #5
Quote:
Media Blitz kaže: Pogledaj post
Sve u svemu, film koji bi trebao biti poticajan signal hrvatskoj kinematografiji da se približi žanrovskom filmu. Kroz povijest smo imali neke dobre žanrovske redatelje, i Vitez se ovim filmom upisao među njih. Jako dobro.
slažem se. meni je šuma summarum odlično napravljen i odglumljen film, scenaristički vrlo razigran i bogat, ni izbliza sličan ičemu što sam ikad pogledala u hrvatskoj kinematografiji.

od gomile detalja, posveta i slojeva koji i vrlo koncentriranom gledatelju na prvo gledanje mogu promaći, ovom bih prilikom izdvojila tek dirljivi hommage jednom budućem nobelovcu.
o drugima nekom drugom prigodom, jer sad kad je film konačno dospio na htv, sva je šansa da će vrlo uskoro i često biti repriziran.
__________________
zlo goveđe dovijeka june
mimma7 is offline  
Old 01.01.2013., 13:02   #6
Quote:
mimma7 kaže: Pogledaj post
od gomile detalja, posveta i slojeva koji i vrlo koncentriranom gledatelju na prvo gledanje mogu promaći, ovom bih prilikom izdvojila tek dirljivi homage jednom budućem nobelovcu.
o drugima nekom drugom prigodom, jer sad kad je film konačno dospio na htv, sva je šansa da će vrlo uskoro i često biti repriziran.
A gdje je tocno u filmu taj homage cupavom stvoru Miljenku? Visestruko gledanje BTW, i dalje nikako skuziti.
La Familia is offline  
Old 01.01.2013., 13:11   #7
Quote:
La Familia kaže: Pogledaj post
A gdje je tocno u filmu taj homage cupavom stvoru Miljenku? Visestruko gledanje BTW, i dalje nikako skuziti.
jer ako ti kažem, onda ćeš se i ti moći praviti pametan
__________________
zlo goveđe dovijeka june
mimma7 is offline  
Old 01.01.2013., 13:32   #8
Tjeras me da na danasnji dan opet sumiram u sumi (Vitezovoj), stvarno si okrutna. Sve sam ih "pronasao" (i Matica), fali mi jos samo on - Miljenko.
La Familia is offline  
Old 01.01.2013., 13:50   #9
Quote:
La Familia kaže: Pogledaj post
Tjeras me da na danasnji dan opet sumiram u sumi (Vitezovoj), stvarno si okrutna. Sve sam ih "pronasao" (i Matica), fali mi jos samo on - Miljenko.
i evo, sad bih ti ja dala hintić koji bi ti sve rekao, ali otkad je novi zakon na snazi, strah me je da bi me budući nobelovac mogao tužiti, a autor se ograditi od bilo kakve neumjesne interpretacije.
__________________
zlo goveđe dovijeka june
mimma7 is offline  
Old 01.01.2013., 13:55   #10
Pogledao opet

My Life as a Dog AKA Mitt liv som hund (1985)
http://www.imdb.com/title/tt0089606/Jedan od rituala svake godine je da ovaj film obavezno pogledam. Jedna ne baš laka porodična priča ispričana na jedan jednostavan način. Simbolika se nazire, film mogu gledati bukvalno svi, a svako će ga razumjeti na svoj način.

Odgovorno tvrdim, nakon što sam ovaj film pogledao 21 put u zadnjih ko zna koliko godina da je ovo najbolji evropski film svih vremena za mene. Neko se neće složiti, jer kod starijih filmova presuđuju dvije stvari, istinska kvaliteta djela i naša personalna osjećanja, sjeta, ono što nas veže za taj film.

Ovdje su sjećanja jača od svega, jer se i meni desila slična situacija kao u ovom filmu. Iako sam ga pogledao 21 put, ja se svaki novi put vraćam ovom filmu, budem tužan, budem srećan, a opet na kraju me nikada ne ostavi ravnodušnim i da mi volju za životom. Majka im se razboli, a dječak kreće u život. Sam. Nepripremljen. Neiskusan. Nevin. Bol, sjećanja na neke ljepše momente, prilagođavanje u novu sredinu..


Ovo je ono savršenstvo, onaj neizbrušeni dijamant koji čeka da ga njegov budući konzument konzumira, pa da ga odvede na jedne više, veće visine. Da mu pruži kroz tih 2 sata vremena volju za životom. Da mu da njegov smisao postojanja.


Za ovo djelo bi i 15/10 bila mala ocjena. Moja OGROMNA preporuka.
Juden is offline  
Old 01.01.2013., 14:06   #11
La sconosciuta aka The Unknown Woman (2006)

spoiler alert!!!

hvalevrijedna talijanska drama umotana u triler celofan koji je doduše, na rijetke rijetke momente djelovao malkec iritirajuće. iritirajući su bili i loše sinhronizirani nadosnimani glasovi, na osnovu kojih sam stekao dojam kao da gledam nekakvu instant tv seriju. i čudim se tome, jer rijetko sam, gledajući fimove u takvoj jednoj ozbiljnoj produkciji, nailazio na problem sinhronizacije
ipak, gledajući sveukupno, ovaj film ima više pozitivnih elemenata između kojih bi izdvojio par lucidnih nenametljivih kadrova (iz žablje perspektive sa zanimljivom pozadinom) kao i onaj kadar kad su glavnu protagonisticu pretukli prerušeni djeda mrazovi u onom atriju. dakle režiser, osim što ima razvijeni osjećaj za filmsku kompoziciju ima i taj umjetnički touch u sebi.
casting je odličan, odskaču glavna glumica i onaj negativac (on više izgledom).8/10

btw. sviđa mi se novi naslov, poticajan je
Ajutokintumi is offline  
Old 01.01.2013., 14:51   #12
Fast Five (2011)


Ne volim ovakve filmove iz razloga što su rijetko kad gledljivi. Međutim, Fast Five je bio ugodno iznenađenje, iako naravno ne i oduševljenje. Solidna zabava uz zabavnu glazbu i dobre aute. Užasno iritantni dijalozi koji izazivaju u meni izjavu ''You don't say'' ili pak možeš predvidjeti u riječ što će reći ili su pak dijalozi previše nepotrebni. Gluma prosječna do ispodprosječna.

Kao akciji namijenjenoj zabavi dajem 7.3/10, a kao filmu općenito 6/10.Flight (2012)


Očekivao sam da će biti dobro jer su kritike solidne, a bilo je još i bolje. Odlično režiran, dobar scenarij, tehnički i emocionalno realističan. Osobno meni je to možda i najbolja izvedba Denzela Washingtona i najbolji film o padu aviona ikad.

9,5/10
NOD14 is offline  
Old 01.01.2013., 16:36   #13


Nisam nikad bio neki "bondofil" pa ne mogu pričati o konkretnim razlikama u odnosu na prijašnje serijale, ali reboot je prilično dobar akcić/triler s karizmatičnim nastupima. Evica je prvom pojavom već dovoljan razlog za ocjenu više ^^ Šteta što su u jednoj od zadnjih scena odlučili kadar s "njom" odraditi u CGI pa na tren ispadne kao neki zombi (zar je zbilja bilo teško snimiti pravu glumicu pod vodom?).

Generalno mi je ok film, samo mi se čini da je visoke ocjene pokupio više na temelju kontrasta ondašnjim isfuranim Bondovima nego na vlastitim bodovima. Film je vidljivo neujednačen; prvi komad filma je non-stop potjera za XY osobom koja se odvuče u nedogled; drugi komad je smireno nadmudrivanje između suparnika; a treći je nešto kao izduženi cliffhanger za kraj.

3.5/5
Aerial_51 is offline  
Old 01.01.2013., 17:17   #14
"Mission: Impossible - Ghost Protocol" - nakon neuspjele akcije u Rusiji, američka vlada odriče se Ethana Hunta i njegovog čitavog tima, a oni moraju spriječiti pomahnitalog Rusa (a zar postoje ikakvi drugi Rusi ) u njegovom planu da uvuče svijet u nuklearni rat... Zabavan film, ništa više, ništa manje.

"Only Angels Have Wings" - film Howarda Hawksa o pilotima i osoblju na jednom malenom uzletištu negdje u Južnoj Americi... U film sam ušao misleći da se radi o nekakvoj komediji, ali ovdje je riječ o drami s elementima komedije. Film sam po sebi ništa posebno. Ima par napetih scena i to bi bilo to.

"The Last Emperor" - film Bernarda Bertoluccija o posljednjm kineskom caru, Pu Yiu... Odličan film, malčice prerazvučen, ali ok, trebao se iznijeti čitav veoma zanimljiv život ovoga čovjeka.
__________________
They are gone now. Fled, banished in death or exile, lost, undone. Over the land sun and wind still move to burn and sway the trees, the grasses. No avatar, no scion, no vestige of that people remains. On the lips of the strange race that now dwells there their names are myth, legend, dust. - Cormac McCarthy
Wild Horses is offline  
Old 01.01.2013., 18:39   #15
The Bourne Legacy (2012)


Nisam gledao prva tri filma pa neke stvari nisam razumio i znao na što se odnose. Film je solidan za one koji žele pogledati koliko-toliko solidan akcijski film jer su oni koji izlaze u zadnje vrijeme većinom loši. Glup kraj koji ostavlja prevelik dojam manjka ideje i nedovršenosti, iako je jasno da se radi o serijalu.

6.9/10


Savages (2012)


Film je predug, sadrži jako puno nasilja, gluma je prosječna, redatelj je često htio izazvati emocionalnu reakciju u scenama u kojima emocija nema, u dijelovima mi je wanna be Tarantino. Odlična Salma Hayek koja se istaknula među ostalim previše prosječnim glumcima. Kraj me je oduševio i gotovo mi je nespojiv s ostatkom filma koji je samo dobar. Da je ostatak dobar kao zadnjih 20 minuta, bio bi to i više nego odličan film.

7.5/10

NOD14 is offline  
Old 01.01.2013., 19:37   #16
Dredd

Solidna ekranizacija stripa i kvalitetan akcijski film.
Nije šokantno brutalan, nego onako taman.

Evo mu 8/10 čisto na ime toga što se izdvaja iz gomileWanted

Kakvo sranje od filma. Nevjerovatno je da Angelina Jolie majstorski zna odabrati loše filmove za glumiti u njima. Ili filmovi postanu takvi zbog nje. Ne znam. Baš i nije seksi u tom filmu. Ali ja ju i inače ne volim.
Da su više išli na komediju, možda bi film bio probavljiv iako sumnjam da bi išta spasilo taj film.
Radi se o zaista retardiranom filmu.
Preporučujem pogledati da vidite koliko loš može biti visokobudžetni akcijski film.

3/10
__________________
Old school.
Faca5 is offline  
Old 01.01.2013., 20:34   #17
Quote:
Faca5 kaže: Pogledaj post
Wanted

Kakvo sranje od filma. Nevjerovatno je da Angelina Jolie majstorski zna odabrati loše filmove za glumiti u njima. Ili filmovi postanu takvi zbog nje. Ne znam. Baš i nije seksi u tom filmu. Ali ja ju i inače ne volim.
Da su više išli na komediju, možda bi film bio probavljiv iako sumnjam da bi išta spasilo taj film.
Radi se o zaista retardiranom filmu.
Preporučujem pogledati da vidite koliko loš može biti visokobudžetni akcijski film.

3/10
Pretjeruješ. Kakvih sve akcijskih filmova ima, ovo je remek-djelo. Čak ima relativno visoke ocjene kritičara i 2 nominacije za Oscar. Možda ti je tematika retardirana jer je nerealna, ali film sigurno nije loše odrađen.
NOD14 is offline  
Old 01.01.2013., 20:43   #18
Quote:
NOD14 kaže: Pogledaj post
Pretjeruješ. Kakvih sve akcijskih filmova ima, ovo je remek-djelo. Čak ima relativno visoke ocjene kritičara i 2 nominacije za Oscar. Možda ti je tematika retardirana jer je nerealna, ali film sigurno nije loše odrađen.
Meni je film bio apsolutno retardiran, a zaista nisam zahtjevan što se tiče akcijskih filmova. Čak su mi i Expendables dragi.

Nominacije za Oscar? Sound editing i sound mixing...
__________________
Old school.
Faca5 is offline  
Old 01.01.2013., 20:47   #19
Quote:
Faca5 kaže: Pogledaj post
Meni je film bio apsolutno retardiran, a zaista nisam zahtjevan što se tiče akcijskih filmova. Čak su mi i Expendables dragi.

Nominacije za Oscar? Sound editing i sound mixing...
Pa dobro, zato sam i rekao da nije loše odrađen. Barem zvuk štima. Meni je bio zabavan i originalan, iako je metak koji se giba po krivulji, po zakonima fizike, užasno retardirana stvar.Čak sam ga igrom slučaja gledao dva puta i nije mi bio dosadan.
NOD14 is offline  
Old 01.01.2013., 20:56   #20Da se pridružim već napisanom...ovo sam si usnimila za pogledati na miru iz novogodišnjeg programa.


Film je doista drugačiji od onog što gledamo ili smo ikada gledali na hrtu, film koji više sliči nastavku srpskog nadrealističkog žanra osamdestih i tata bi sine nego ičemu iz kroacije. Ovo je vjerojatno i neka zavjera glede novog Brešana, nakon ovoga njegova Prvićka djeca neće izgledati ni malo provokativno.


Obilje keksa, nasilja, izopačenosti, pornografija, nekrofilija i pedofilija sve u jednom filmu u kojem se režiser ipak trudio da ključne scene ne budu eksplicite...a sve u cilju da se prikaže degeneracija društva. Jedan od najboljih dijaloga upravo je onaj između Matule i "Vesne" kada joj objašnjava kako funkcionira kapitalizam.

Mučan, apsurdan, umobolan, za naše prilike jako šokantan i totalno bolestan film a mnoge stvari u njemu su čak i u tom apsurdnom okruženju tu mač pretjerane, poput onog dijela s klistiranjem ali eto režiser je tako htio. Film pripada žanru crne trash komedije, svi likovi su profilirani i doista živopisni posebice Luka Petrušić i Navojec (ajme ono s pljuvanjem) a nadasve njihova primitivna zajednica u kojoj žive. Pre-smiješna mi bila scena kolaža na zidu s Štimcem kao asocijacija na kolaže u malim mjestima koje sakupljaju ugostitelji kada kod njih navrate zvijezde. I da, jezik Navojčeve familije (čitah) tako dobro ubrana mješavina slovenskog i bednjanskog.


Dobar zlokoban kraj.
Ocjena 6/10 jer je domaći
Fish 1968 is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 23:05.