Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas
Korisničko ime
Lozinka

Svijet oko nas Za one koji poštuju prirodu...
Podforum Poljoprivreda

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.12.2004., 10:06   #1
Roko
Prch

Roko Avatar

Registracija: Mar 2003.
Sta treba napraviti ovom liku ako ga uhvate?

i sto se dogadja u glavi takvih manijaka?

U BLIZINI Lopara na otoku Rabu pronađeno je deset tijela bjeloglavnih supova, zakonom zaštićenih ptica kojih u Hrvatskoj ima još samo 200-tinjak. Jedan sup pronađen je živ, ali teško je ranjen i pitanje je hoće li preživjeti, piše Jutarnji list.

Tijela ubijenih supova pronašao je mještanin Lopara Antun Marušić, o čemu je odmah obavijestio Eko centar u Cresu. Leševi ptica pronađeni su razbacani na kamenjaru u krugu 30-tak metara, a teško ozlijeđeni sup prebačen je na Cres.

Na tijelima tri supa pronađene su prostrijelne rane od sačme, a biolog Damjan Nenadić, stručni suradnik Eko centra, ne isključuje mogućnost da su ptice otrovane. Nenadić je dodao kako su supovi ubijeni nedavno, prije najviše tri dana.

Očevid na licu događaja izvršili su i djelatnici rapske policije, koji pretpostavljaju da su supovi ubijeni negdje drugdje, budući da nisu nađeni nikakvi materijalni dokazi likvidacije na mjesto gdje su pronađena tijela.

"Jutarnji" piše kako u Hrvatskoj živi 120 parova bjeloglavih supova, a žive na samo četiri otoka: Cresu, Plavniku, Krku i Prviću.

Voditelj Eko centra Goran Sušić šokiran je brutalnom likvidacijom tako velikog broja zaštićenih ptica: "Riječ je o presedanu, a za ovakav čin predviđena je kazna od 400 do 500 tisuća kuna."

Sljedećeg tjedna bit će poznati rezultati obdukcije koja će se provesti na institutu za patologiju zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, kada bi trebao biti objavljen i uzrok smrti ovih zakonom zaštićenih životinja.
Roko is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2004., 10:50   #2
Mljacko
Banned

Mljacko Avatar

Sad ćeš dobit deset kretenskih odgovora tipa "treba i njega tako"

Naplatit mu grdu kaznu i bok...
Mljacko is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2004., 22:51   #3
Timoleon Vieta
Registrirani korisnik

Timoleon Vieta Avatar

Registracija: Dec 2004.
Zatvorska kazna za takve stvari.
Timoleon Vieta is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2004., 00:13   #4
xxGaladrielxx
The Lulek, prosim lepo

xxGaladrielxx Avatar

Registracija: Nov 2002.
obdukcija vec bila. imas tu detalje
xxGaladrielxx is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 19.12.2004., 10:58   #5
valentina
milka ovisnica is back

valentina Avatar

Registracija: Feb 2004.
Pošalji poruku preko AIM korisniku valentina
ja stvarno ne mogu vjerovati da postoji takva osoba i sto su joj ptice krive... uzas!
Old 19.12.2004., 12:56   #6
xxGaladrielxx
The Lulek, prosim lepo

xxGaladrielxx Avatar

osim visoke novcane kazne obavezno im oduzeti lovacku dozvolu dozivotno te zabranu posjedovanja vatrenog oruzja. Povrh svega, psihijatra na godinu dana.
xxGaladrielxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2004., 13:32   #7
Shadowfax
*IRA*

Shadowfax Avatar

Lokacija: Potrebno je donijeti dvije sličice,osbnu i kopiju domovnice i pričekat satima.I svi se smiju da jedu i piju,da a završn točka je tuča majmuna.
Quote:
xxGaladrielxx kaže:
osim visoke novcane kazne obavezno im oduzeti lovacku dozvolu dozivotno te zabranu posjedovanja vatrenog oruzja. Povrh svega, psihijatra na godinu dana.
Potpisujem.

To što se dogodilo je prestrašno,ja zaisat ne mogu vjerovat. Još kad sam vidla sliku . Nece im niko ništa jel ne znaju ko je. Da je to napravio u bilo kojoj drugoj zemlji platio bi masnu globu,a zatvor nebi izbjegao.
Shadowfax is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2004., 17:00   #8
Roko
Prch

Roko Avatar

Quote:
xxGaladrielxx kaže:
mislim da se prema ovom slucaju ne treba postupiti blago jer ovdje nema vadjenja o ne znanju ili slucajnosti. 10 ptica se ne ubije slucajno. ovo je radjeno sa namjerom.

takodjer malo dijete u Hrvatskoj a da ne govorim na Cresu i Rabu zna da su Supovi ugrozena vrsta.

za ovo treba definitivno zatvorska kazna plus novcana tek tolko za primjer jer ce se takve stvari ponavljati. Pouceni proslogosnjim primjerom sa Vranskog jezera kad je sve popaljeno i na kraju "vuk pojeo magare" nikom nista. ako se ovaj tip ili tipovi izvuku uskoro slijedi novi incident.
Roko is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2004., 19:29   #9
grogo bolger
Sneguljac-patuljak nudist

grogo bolger Avatar

Registracija: Mar 2004.
šteta ptica baš mi ih je žao, a tom ljudskom smradu koji je to učinio ništa neće biti, ako ga i uhvate, ovo naše pravosuđe će ga osuditi na neku smješnu kaznu...... kadkad mi se čini da je bolja diktatura, jer bi se sa takvim postupalo po kratkom postuku, ah.....
Old 19.12.2004., 19:41   #10
Klota
Registrirani korisnik

Registracija: Dec 2004.
Quote:
Roko kaže:
mislim da se prema ovom slucaju ne treba postupiti blago jer .
pa kazna koja je zakonom predviđena je da boli glava. ne vjerujem da će je dotični moći platiti, pa će malo zasvirat. to sve, naravno, pod uvjetom da se dokaže. no, ne znam zašto ali
nekako imam gadan filing da se neće moći otkriti tko je to učinio.
to je misterija u našoj ogromnoj zemlji. to su takva prostranstva da se na krku nitko živ ne poznaje međusobno, nitko ništa nije vidio ni čuo... niti ne sluti tko tko ima nešto protiv supova...
eto sad se traži interna kontrula u mupu zbog sumnje da netki policajac štiti krivce/a
Klota is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2004., 20:53   #11
happygoose
Paris,Texas, Bliski Istok

happygoose Avatar

Da li netko moze uopce pojmiti koji bi razlog bio uopce iza smaknuca ovih ptica?

Tko profitira zbog ovoga, na ovaj ili onaj nacin?
Old 19.12.2004., 23:31   #12
xxGaladrielxx
The Lulek, prosim lepo

xxGaladrielxx Avatar

Quote:
Roko kaže:
mislim da se prema ovom slucaju ne treba postupiti blago jer ovdje nema vadjenja o ne znanju ili slucajnosti. 10 ptica se ne ubije slucajno. ovo je radjeno sa namjerom.
ak je onak kak pise u clanku kojeg sam linkala, nisu ubijeni slucajno i ovaj je dogadjaj reakcija na pokusaj zabrane lova na kvarneru, a slucaj nije usamljen.
Naravno da je potrebna zatvorska kazna ali ne vjerujem da je moguca kazna dulja od 2-3 mjesaca, daklem, time je moguce samo pojacat revolt vec i onak nabrijanih papaka. Ono za kaj se oni zalazu je lov pa im to jednostavno treba zabraniti, ali kao indivuduama. Takoder i posjedovanje bilo kakvog vatrenog oruzja, naravno uz kontrolu i zaplijenu onog kojeg trenutno imaju.
Ono kaj ce na njih posebno ponizavajuce djelovati je psihijatarska terapija pa nek se onda pusu po birtijama.
Il nek ih izruce talijanima (neki od supova su bili njihovi)
xxGaladrielxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2004., 00:00   #13
ginger
nerazumna

ginger Avatar

Registracija: Aug 2004.
Gotovo sam sigurna da nešto takvo ne može napraviti zrela ni normalna osoba...zrela i normalna u bilo kojem smislu, ni emocionalno, ni mentalno
Oko 150 bjeloglavih supova je do ovog događaja živjelo na teritoriju Hrvatske...još uvijek se ne zna koliki su stvarni razmjeri ove ekološke katastrofe, ali s moralnog i ljudskog stajališta to je prestrašno...
Otrovati tako životinje...životinje koje su zaštićene upravo zato što su pred izumiranjem...jednostavno ne mogu pojmiti koji to sklop u glavi pojedinca treba biti...ako ga uopće i ima...
I've certainly never taken the care of myself that I should have. I've done a lot of late nights without enough sleep and all that. But I've had fun. Whatever wrinkles are there, I've enjoyed getting them.
ginger is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2004., 00:01   #14
ginger
nerazumna

ginger Avatar

Registracija: Aug 2004.
Quote:
grogo bolger kaže:
šteta ptica baš mi ih je žao, a tom ljudskom smradu koji je to učinio ništa neće biti, ako ga i uhvate, ovo naše pravosuđe će ga osuditi na neku smješnu kaznu....
Na tv-u su se spominjale eventualne novčane kazne u slučaju hvatanja krivca...u što čisto sumnjam
I've certainly never taken the care of myself that I should have. I've done a lot of late nights without enough sleep and all that. But I've had fun. Whatever wrinkles are there, I've enjoyed getting them.
ginger is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2004., 21:46   #15
ezri
Pacijent

Nažalost, kako sad stvari stoje krivci neće biti uhvaćeni.
Lovački lobi je prejak.

Nije mi jasno, jessu li ptice na kraju samo otrovane, ili i otrovane i upucane? Po slikama i izjavam svjedoka ptice su ustreljene, ali Veterinarski fakultet spominje samo trovanje.

Odgovori s citatom
Old 21.12.2004., 08:31   #16
mestar
Registrirani korisnik

mestar Avatar

Registracija: Nov 2003.
Quote:
happygoose:
Da li netko moze uopce pojmiti koji bi razlog bio uopce iza smaknuca ovih ptica?

Tko profitira zbog ovoga, na ovaj ili onaj nacin?
Dugo vec traje sukob lovaca sa lokalnim stanovnistvom. Posebno na Cresu i Krku. Na Cresu je jos u doba Jugoslavije uredeno loviste sa divljim svinjama koje je bilo pod kontrolom i lovacki savez je dobro od toga zaradivao. Ocito se neko polakomio i lovci su rasirili divlje svinje po cijelom otoku (a i po otoku Krku, gdje se unazad desetak godina mogu pronaci i medvjedi). Obje vrste su agresivne prema ovcama kojima se lokalno stanovnistvo bavi. Samo za ilustraciju, moj sogor je imao na deset ovaca 8 janjaca, a sada ima 2! Razlog je sto divlja svinja ubija janjad, a cesto i ovce pobace zbog straha i bjezanja pred svinjom. Drugi problem je sto je svinja u stanju "preorati" i uništiti cijelu njivu u potrazi za plodovima. Na otocima je i bez toga problem prezivjeti, a ovakvo bahato ponasanje gdje se na silu naseljavaju agresivne vrste koje nikada nisu bile dio lokalnog eko sustava je prevrsilo svaku mjeru. Istina je da su mjestani uzeli stvar u svoje ruke i da postavljaju otrovanu hranu kako bi se rijesili svinja i medvjeda, ali nazalost stradavaju i bjeloglavi supovi (npr. na Krku prije 2-3 godine). Drzava nista ne poduzima, djelomicno zato sto je lovacki lobi vrlo jak, a djelomicno zbog trome i nerazumne birokracije koje jednostavno nije u stanju rjesavati probleme ravnoteze eko sustava. Samo za primjer cu navesti da je za odstrjel kosa kazna 800kn (kos je strahovito agresivni nametnik kad su u pitanju vinogradi i vocnjaci), a od drzavne ne dobijes niti kunu za nanesenu stetu! Ne mozes dobiti niti povoljan kredit kako bi mrezom zastitio vinograd (sto je vrlo, vrlo skupo). Kome je u interesu unistiti ovcarstvo i vinogradarstvo kojm se lokalno stanovnistvo tradicionalno bavi i zivi od toga? Lovcima! Iz Italije dolaze vrlo bogati ljudi koji masno placuju odstrjel i to je ogroman bussiness. Bojim se da ce lokalno stanovnistvo tesko istjerati pravdu, preveliki se novac obrce. A na kraju na stup srama biva razapet neki lokalni jadnicak na ciju se zamku ulovio sup. A ocaj, bijes i peticije koje se iz godine u godinu ponavljaju nitko ni ne vidi. Dovoljno je razgovarati sa obicnim covjekom da bi se shvatilo koliku dimenziju je ta katastrofa poprimila. I vrlo vazna cinjenica: lokalno stanovnistvo posve sigurno nema nista protiv bjeloglavog supa, stovise Cresani su ponosni na tu pticu. Svi dosadasnji slucajevi su bili nesretna posljedica otrovane hrane koja nije bila namjenjena supu. Naravno, ako se za ovaj slucaj dokaze da su supovi ubijeni puskama, onda je to nesto novo, suludo i do sada nevideno. Nadam se da ce ova strahota biti dovoljan poticaj da vlada napokon obuzda lovce i vrati stvari u normalu. Tada vise ni supovi nece biti ugrozeni.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2004., 09:59   #17
happygoose
Paris,Texas, Bliski Istok

happygoose Avatar

Hvala na opsirnom postu, jer vecina se bavila kako su ubijene ptice, a meni nije bilo jasno koja je cjela prica...

No ne mogu opravdati cinjenicu da lokalno stanovnistvo uzima pravdu u svoje ruke, jer tako nisu bolji od tih lovaca.

Cini se da uopce nema dijaloga.

A sto se tice bogatih lovaca iz Italije, dolaze oni u skoro sva lovna podrucja RH...

Da li lovacka drustva postavljaju ograde oko lovista?
Old 21.12.2004., 10:48   #18
mestar
Registrirani korisnik

mestar Avatar

Registracija: Nov 2003.
Quote:
happygoose kaže:
No ne mogu opravdati cinjenicu da lokalno stanovnistvo uzima pravdu u svoje ruke, jer tako nisu bolji od tih lovaca.

Cini se da uopce nema dijaloga.

A sto se tice bogatih lovaca iz Italije, dolaze oni u skoro sva lovna podrucja RH...

Da li lovacka drustva postavljaju ograde oko lovista?
To ti je ocaj. Ne opravdavam, ali mogu razumjeti razloge. Radi se o vrlo jednostavnim ljudima koji zive na otoku i od otoka. Ne moze se reci da nije bilo i legalnih inicijativa, osobno sam prosle godine potpisao peticiju na Krku da se uklone medvjedi sa otoka (ne ubiju, uklone u smislu preseljenja). Naravno, nista od toga.

Ograda je bila na Cresu (lovno podrucje prema Losinju), ali kako je sada cjeli otok preplavljen divljim svinjama, ograda ne igra preveliku ulogu.

Prosle godine se dosta govorilo o prirodnim metodama kojima bi se u roku 5 godina rijesio problem (nemam pojma o kakvim se metodama radi, jedan znanstvenik je govorio o kontroli populacije i sl.). Ali nitko ne moze nista poduzeti jer upravo lovci to stopiraju (Novi List cesto o tome pise). Na Cresu je zadnjih godinu dana poprilicno jaki otpor i ovcara i obicnih ljudi. Ne bi me cudilo da su supovi namjerno otrovani (ili upucani) kako bi se oblatilo ovcare i unistio otpor.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2004., 17:09   #19
Roko
Prch

Roko Avatar

nemoj se ljutiti ali onaj tko postavlja OTROV cak i za svinje nije pri sebi. Takodjer koliko ja znam Supovi su mesojedi a svinje i medvjedi svejedi ali preferiraju hranu biljnog podrijetla a ne crkotine(pogotovo svinje) Zasto taj ovcar kad je vec postavljao otrov za sinje nije otrovao pomije ili neki napoj nego crkotinu??

meni tu ipak nesto ne stima.
Roko is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2004., 17:33   #20
Elektra
Mrs. Wrbhhh

Elektra Avatar

Re: Sta treba napraviti ovom liku ako ga uhvate?

Quote:
Roko kaže:
i sto se dogadja u glavi takvih manijaka?

Voditelj Eko centra Goran Sušić šokiran je brutalnom likvidacijom tako velikog broja zaštićenih ptica: "Riječ je o presedanu, a za ovakav čin predviđena je kazna od 400 do 500 tisuća kuna."
Treba ih kazniti novčanom kaznom te oduzimanjem lovačke dozvole te dozvole za posjedovanje vatrenog oružja.
Odgovori s citatom
Advertisement

Advertisement
Sponsored links

Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja