Tija san do Zagreba poć autobuson direktno Dalmatinon, ali kako ujutro takvoga autobusa nema, ukrca san se u onoga Promet Makarska šta gre u 9.30 i vozi klasikon. Priko Knina i Macole. Ništo mu je škrokavalo paljenje, pa smo iz Splita krenili na guranje, u Knin i Macole smo palili na nizbrdicu, a u Karlovac nije gasija motore. Tako smo u Zagreb došli ka u karocu. U Splitu smo imali sunčanih 17 Celzijusa, a u Zagreb nas je dočeka samo jedan. A i on je bija negativan. I sve sivo. Nebo, zrak, stabla, kuće. A plus toga ima san i jedan osjećaj. I nikako ga se nisan moga oslobodit. Nikad, baš nikad pri nisan tako doživija Zagreb. Uvik san ga ćutija ka grad svoje mladosti, odrastanja, prijatelja, baluna i prilipih uspomena. Je, i sad ga tako ćutin, ali ovi put je prevladalo ono drugo. A to drugo, to ću iznit onako kako mi je nahrupilo, a vi me nemojte vatat baš za svaku besidu. Dakle: “Zagreb je jedna velika, sebična, samodovoljna, evropska mrcina, koji je iščića sve sokove iz cile Hrvatske, pa se sad razvije deset puti brže od ostalih, i gleda sebe i samo sebe, i savršeno ga boli ona stvar šta se događa oko njega. Sva politika, industrija, trgovina, dizajn, kultura, sport, zdravstvo, arhitektura, školstvo, sve se to koncentriralo u Zagreb, i Zagreb buja i širi se ka oni debeli zadovoljni prasac...”
Eto, dosta san reka. I kad se meni ovako skupilo, kojemu je Zagreb dil nečega najlipšega, mogu zamislit kako je onima koji Zagreb uvik gledaju izdaleka. Možda je došlo vrime da oni šta nas vodu razmislu malo o policentričnom razvoju, decentralizaciji ili kako se to već zove. I to se skupilo meni koji san iz Splita. Iz drugoga grada Hrvatske. I kad san ja ka Splićanin osjetija tu drastičnu razliku u razvoju, kako bi tek reagirali oni koji dođu u Zagreb iz kojega manjega mista. Je, s Dalmacijon se niko i ništa ne more mirit. Imamo najlipše more, otoke, masline, lavandu, ribe i klimu na svitu, ali, ima bit, da nan to ni dosta. A možda je i dosta, ali ne znamo upravit. A možda bismo i znali upravit da dobijemo veće ovlasti. Samo, ol su oni u Zagreb pizde, pa će se poć dobrovoljno riješit zlatne koke. Zato bi i koka tribala mrvu žešće zakokodakat. E, ali oni gori i za to imaju spasonosnu formulu. A ona glasi: “U Dalmaciji autonomaši opet dižu glas.”
Majstori, svaka čast!
ja mislim da bi za Hrvate najbolje bilo da osnuju kojih 500
dubrovackih republika pa nek svaka onda radi za sebe jer jednom
bijase Pesta, pa Bec, pa Beograd, a sad vidim i Zagreb je dosao na red
Tito je bio dalekovidan, znao je što znači kad se jedna regija razvija brže nego druga u istoj državi
to sam već i prije rekao kad se počeo autoput raditi da će se Dalmacija poćet osjećati ugrožena od ostatka Hrvatske čim se autoput završi
young.but.dead kaže: a kako objašnjavaš onda da se istra, kvarner ili varaždin npr razvijaju jako dobro, možda i bolje od zagreba ...
slažem se da treba više decentralizirat državnu upravu i pomoc nerazvijenim krajevima, pogotovo onima koji su bili pogođeni ratom al velik dio krivnje za stanje ima i lokalno stanovništvo - u ovom slučaju dalamatinci koji su btw ljenobe... i zašto svi splićani dolaze u zg studirat a faxevi postoje i splitu!?
A kako ti objašnjavaš da je ministarstvo turizma locirano u Zagrebu, a ne u Dubrovniku?
Kako objašnjavaš da je ministarstvo poljoprivrede locirano u Zagrebu, a ne u Osijeku?
Kako je npr. ministarstvo, stajaznam, šumarstva locirano u Zagrebu, a ne recimo u Lici?
Kako ti objašnjavaš da je recimo za svaki hebeni papir potrebno ići u Zg?
Nemoj mi reći da je potrebno da sve vazne drzavne institucije trebaju biti na jednom mjestu, jer u trenutnim globalnim informatičkim uvjetima to je uvjet koji ne postoji.
Sramota je da se u Zg-u grade takve perverzne stvari kao sto su stupići koji izlaze iz zemlje u Tkalčićevoj, dok su brodske veze sa otocima takve da ako neki učenik sa Hvara ili Brača poželi preko tjedna pogledati kakvu kazališnu ili kino predstavu, automatski mora spavati negdje u Splitu.
I ne pušim priče kako je to sve u Zg-u izgrađeno sa novcem koji su stanovnici glavnog grada sami privredili, jer to jednostavno nije istina.
Istina je da se Zagreb maćehinski odnosi prema svim drugim regijama u zemlji, mozda cak i gore nego sto je bio slučaj sa Beogradom. A i nije istina da su dalmatinci lijeni, jer nije slika tih jebenih stupića u zgradi UN-a u New Yorku, nego je slika djela dalmatinskog težaka.
gotuslip kaže: Tito je bio dalekovidan, znao je što znači kad se jedna regija razvija brže nego druga u istoj državi
to sam već i prije rekao kad se počeo autoput raditi da će se Dalmacija poćet osjećati ugrožena od ostatka Hrvatske čim se autoput završi
ne kuzim gdje je tu logika
opce je poznato da infrastruktura donosi ulaganja
i gospodarski rast, upravo je Tito sadio tvornice po pripizdinama
bez dostatne infrastrukture pa su metalne sipke maltene prevozene helikopterima.
tribal_force kaže: A i nije istina da su dalmatinci lijeni, jer nije slika tih jebenih stupića u zgradi UN-a u New Yorku, nego je slika djela dalmatinskog težaka.
dakalo kaže: ne kuzim gdje je tu logika
opce je poznato da infrastruktura donosi ulaganja
i gospodarski rast, upravo je Tito sadio tvornice po pripizdinama
bez dostatne infrastrukture pa su metalne sipke maltene prevozene helikopterima.
to je općepoznato gospodarstvenicima koji su i doveli Hrvatsku gdje je sada
stara hrvatska poslovica je da štala gradi kuću, a ne kuća štalu
osobno smatram da je decentralizacija jedna od najvecih podvala,
naime decentralizirana drzava je puno skuplja od centralizirane, drugo je pitanje odnosi sa gradjanstvom i otvaranje ureda koji bi im bili na dohvat ruke.
gotuslip kaže: to je općepoznato gospodarstvenicima koji su i doveli Hrvatsku gdje je sada
stara hrvatska poslovica je da štala gradi kuću, a ne kuća štalu
za velike infrastrukturne projekte se ne moze ocekivat da vrate novac za godinu ili dvije, treba pricekat dobrih 15-20 godina pa
podvuci crtu, no cinjenica je da trziste nekretnina raste, takodjer
jadranske luke osjecaju porast prometa. skepticara je uvijek bilo i uvijek ce bit no cinjenica da je izgradnja infrastrukture dobar potez koji vec sramezljivo pokazuje rezultate.
young.but.dead kaže: stupići u tkalči su plaćeni novcem građana zagreba koji plaćaju najviši prirez u državi
Nebitno cime su placeni. Mislim da je malo prerazmetljivo kitit se ko paun i jos kukat kako ti je lose dok u drugim gradovima iste drzave mozes zaorat brazdu posred glavne ulice. I onda se jos pitate zasto postoji antagonizam...
...al dobro, ostavimo ulice po strani. Tko placa npr. osoblje bolnica, renoviranje infrastrukture, nabavu aparata i lijekova? Nije li to drzavna stvar? Zato onda tu postoje drasticne razlike u odnosu na Zgb i ostale gradove?
young.but.dead kaže: pa rekao sam da već da se slažem da treba decentralizirati državnu upravu
ali neki ljudi ( a čini mi se da si i ti jedan od takvih) samo traže alibi za vlastite neuspjehe
ponovit ću pitanje jer nisi dao smislen odogovor : kako se istra i varaždin uspjevaju dobro razvijat?
stupići u tkalči su plaćeni novcem građana zagreba koji plaćaju najviši prirez u državi
Varaždin se dobro razvija jer su mu bliži Beč i Budimpešta nego Zagreb, oduvijek.
Istra i nije tako jako razvijena kao što ti misliš. Kad si zadnji put bio u nekom istarskom gradu u, recimo, veljači.
A što se tiče prireza. To je Zg odgovor na sve, mi plaćamo najveći prirez u Hrv. Zar je prirez tako izdašna financijska stavka da može podnijeti sve komunalne perverzije koje se zamisle u glavnom gradu??? Ne budi glup.
Najbolje žive oni koji su najbliže oltaru, to je činjenica. To je jako gadljivo, prljavo i nemoralno, ali tako je. Da se mene pita vlada bi imala sjedište u Vukovaru ili Gospiću, pa bi vidio kako bi se fine političke guzice potrudile popraviti ceste i u tim gradovima jer bi im dosadilo truckanje na putu do posla.
mene osobno ne bi smetalo da je glavni grad recimo Split jer je sve to Hrvatska! stvar je da postoje odredjene snage
koje za neki racun stalno brundaju.
nikad zadovoljni, s tim Hrvati pokazuju svoju nedoraslost
imat svoju drzavu!
tribal_force kaže: Najbolje žive oni koji su najbliže oltaru, to je činjenica. To je jako gadljivo, prljavo i nemoralno, ali tako je. Da se mene pita vlada bi imala sjedište u Vukovaru ili Gospiću, pa bi vidio kako bi se fine političke guzice potrudile popraviti ceste i u tim gradovima jer bi im dosadilo truckanje na putu do posla.
Pih... pa jedina stvar koja u Vukovaru funkcionira i je ona cesta koja vodi do hotela. Gadovi smrdljivi.
nisam Zagrebcanin, zivio sam nekih 8 godina prije odlaska u inozemstvo i danas tamo imam stan, onako sa strane
imam osjecaj da Split kao nijedan drugi hrvatski grad
ima kompleks zvani Zagreb. sad oni jedini financiraju
Zagreb, mos se mislit.
izaberite si ljude koji ce nesta napravit za taj grad,
a ne cijelo vrijeme krivce trazit u drugima i bit zavisni na tudja
postignuca.