Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.02.2013., 20:19   #1
Nagli rast online učilišta

Nevjerojatno je koliko se besplatnih kolegija pojavilo u zadnje vrijeme. Neke su ponudila postojeća sveučilišta kao dodatak standardnim, fizičkim kolegijima, neke nude nezavisne ustanove bez prijašnjeg iskustva u sveučilišnom biznisu. Evo par najpoznatijih:

Udacity https://www.udacity.com/
Coursera https://www.coursera.org/
Khan Academy https://www.khanacademy.org/
MIT OpenCoursWare http://ocw.mit.edu/index.htm

Katalog sa linkovima: http://www.openculture.com/freeonlinecourses
Wikipedija o MOOC (Massive open online course) http://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course
---
Poslovni modeli su jako različiti. Neki nude certifikate o završenom kolegiju besplatno, neki ih naplaćuju. Neki daju besplatna predavanja i naplaćuju samo izlazak na ispit i to u fizičkim prostorijama sveučilišta, uz nadzor. Mnogi se financiraju iz donacija.

Upitna je, naravno, kvaliteta znanja koju polaznici mogu očekivati nakon odslušanog kolegija, međutim, to je problem i kod fizičkih kolegija.

Ja sam oduševljen mogućnostima i samim brojem različitih kolegija. Upisao sam ih desetak na različitim stranicama. Od nekih sam odustao nakon prvog sata, neke sam nastavio pratiti i raditi zadatke.

Mnogi su samo snimili predavanja i lupili ih na net. To je malo neinventivno po mom osobnom dojmu, ali u nekim slučajevima je odlično ispalo - velika je stvar moći slušati predavanje jednog nobelovca. Drugi pak kombiniraju nove metode sa starima, koriste 'interaktivna' okruženja za učenje, pa se tako može učiti fizika pomoću programiranja putanja tijela koja se kreću po ekranu. Prisutni su i različiti načini evaluacije rada, "ispiti"..
----
Koristite li usluge besplatnih učilišta? Kakvi su dojmovi? Je li vam bitan certifikat? Što predviđate o budućnosti sveučilišta i učenja općenito?
Aphex is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2013., 00:09   #2
Ne koristim, ako mi zatreba u budućnosti i budem imala opciju online, zašto ne bih iskoristila?!

Ako je reforma u bilo kojoj sferi života podrazumijevana, zašto se ljudi čude kod promene školstva?!

Internet je budućnost.

Nove generacije su Instant.

Uzmi certifikat i go on...koga briga za težinu znanja koje imaš. Pokaži ti šta znaš, a certifikate batali...
Natashinka is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2013., 01:18   #3
Prvo bih navela još jednu stranicu s kolegijima koja nije navedena u prvom postu: https://www.edx.org/

Osim toga, i ovdje se mogu naći neka predavanja: http://www.ocwconsortium.org/en/courses/search

Ja sam bila sretna kao malo dijete kad sam čula za courseru, udacity i slične stranice. Ponajviše zato što mi se sviđa što i dalje, bez obzira na to što sam već diplomirala, mogu slušati predavanja, učiti, na jednom mjestu imati ogroman izvor znanja i izbor kolegija koji me zanimaju. Sviđa mi se i što postoji nekoliko kolegija koji se baš tiču onog što mene zanima i izvan moje struke.

Zasad sam upisala dva kolegija, prvi je prilično jednostavan, svaki tjedan kratki filmiću u trajanju 10-20 minuta, te po jedan kviz za provjeru, i jedan za zadaću. To mi se sviđa, i to mi je nedostajalo tijekom mog studiranja, više zadaća, više provjera (tako se gradivo ipak bolje proradi). Mana je to što materijala ima malo, ne moraš pisati eseje ili pretjerano razmišljati, a i ne možeš pitati usred predavanja ono što te zanima.

S druge strane, drugi je kolegij puuuno temeljitiji i opširniji. Prije svakog predavanja potrebno je pročitati jedan ili dva članka, a svaki tjedan predavanje uključuje par klipova u trajanju od gotovo sat vremena. Tu je još i zadaća. A i forum za diskusiju. Tu se već puno više radi. Mana je opet to što ti se profesor nikako ne može posvetiti jer vas na nekih kolegijima ima i 100 do 200 tisuća. Iako, čak mi se čini da ovaj profesor jednom tjedno po sat vremena odgovara na neka pitanja, tako nešto.

Prednost ovakih stranica je što možeš naučiti jaaako puno, mana je što ti nedostaje profesor kojemu možeš postaviti dodatna pitanja (iako takvih i u fizičkom svijetu nekad nema ). Fali više evaluacije i povratnih informacija.

Pitanje je što će u budućnosti biti s time. I sad ima on-line sveučilišta koji daju diplome, no ne znam koliko se te diplome cijene i priznaju u svijetu. Također, moguće je da se desi da većina sveučilišta dopusti takav oblik stjecanja diplome - pitanje je hoće li se tada diploma s "fizičkog" fakulteta više cijeniti nego ova stečena on-line studiranjem. Možda se tada pristupi kolegiji ograniče i svatko dobije mentora, ne znam. A i, ipak je lijepo doživjeti studentski život, bar u nekoj mjeri.

Čitala sam da su europska sveučilišta dosad bila skeptična prema on-line kolegijima, kao i mnoštvo drugih fakulteta, no da većina počinje razmišljati o pokretanju svojih on-line kolegija budući da ne žele zaostajati za drugima. Neki predviđaju da će on-line kolegiji imati utjecaj na fakultete kao što je i internet imao na knjižare. Pet kolegija s coursera.org već se priznaje kao, čini mi se, predmeti koje moraš odslušati da bi mogao slušati neka predavanja kada dođeš na koledž, tako nešto.

Koliko mi je bitan certifikat? Pa, ne znam, ali recimo da bih, ako bi bilo relevantno, spomenula da sam i što sam slušala i radila na nekim kolegijima.

Meni je fora mogućnost on-line studiranja (baš da steknem diplomu). Po bolonji su izvanredni studiji u manjini, a ovo bi se donekle moglo usporediti s time. Sviđa mi se što postoji mogućnost da kasnije, uz posao i obaveze koje će donijeti godine, studiram. Nedostajali bi mi socijalni kontakti, vjerojatno i mogućnost povezivanja s drugim kolegama, pitanje je kako bi se obavljala praksa ili neki praktičan rad ako je potreban... a i za on-line studiranje je potrebna disciplina.

Bilo kako bilo, i mene zanimaju mišljenja o on-line studiranju. Pogotovo me interesira kakva će biti budućnost takvog načina studiranja.

Evo i jednog članka o tome, vidim da sam neka mišljenja preuzela iz njega: http://h-alter.org/vijesti/kultura/p...anje#news_view

Zadnje uređivanje Orcisus : 19.02.2013. at 01:26.
Orcisus is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2013., 18:37   #4
Osobmo koristim Courseru i prezadovoljan sam. Probao sam i udacity ali nema se vremena za više...

Kćerkica koristi Khan Academy, također mogu reći - odlična stvar.
__________________
Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.
InterMezzo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2013., 22:47   #5
Završila sam jedno predavanje na Courseri i taman gledam što bih još mogla upisati
__________________
I am what I am
Most motherfuckers
Don't give a damn
Teeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2013., 14:32   #6
Coursera i sl. online tačejevi

Pozdrav svima,

Nekidan sam malo gledala po netu i naišla na informacije o Courseri, Udacity i sl. Koliko viidm dobije se neki certifikat koji se dobije na kraju online tečaja (s time da se na Courseri plaća, a na ovom drugom ne).

Mene interesira da li postoji neki takav europski tečaj koji bi također bio besplatan, ili ne bi puno koštao. Ne vjerujem da kod nas išta znači nekakva potvrda o završenom tečaju američkih collega i sl.

Hvala unaprijed!
emma123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2013., 20:48   #7
Teško da će ti netko slati besplatno te certifikate, što ti nije dovoljno da ga isprintaš,
__________________
Life sucks and then you die.
xfairguy is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.04.2013., 22:11   #8
Quote:
xfairguy kaže: Pogledaj post
Teško da će ti netko slati besplatno te certifikate, što ti nije dovoljno da ga isprintaš,
Ma dobro.. mene zanima jel netko zna za neke Europske po povoljnim cijenama?
Na Ucidy-u se može besplatno isprintati, samo to neki europski pa mislim da nista nece vrijediti u hr... ne očekujem da to ude isto kao formlano obrazovanje, naravno.. ali opet da ima bar nekakvo značenje priliko zapošljavanja.. ako ništa u smislu da sam širila vidike..)
emma123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2013., 14:57   #9
Quote:
emma123 kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima,

Nekidan sam malo gledala po netu i naišla na informacije o Courseri, Udacity i sl. Koliko viidm dobije se neki certifikat koji se dobije na kraju online tečaja (s time da se na Courseri plaća, a na ovom drugom ne).

Mene interesira da li postoji neki takav europski tečaj koji bi također bio besplatan, ili ne bi puno koštao. Ne vjerujem da kod nas išta znači nekakva potvrda o završenom tečaju američkih collega i sl.

Hvala unaprijed!
Koliko sam ja popratila neke tečajeve s Coursere, nisu se plaćali.
Naravno da bi potvrda US faksa značila i kod nas, ali je problem u ovome:
Quote:
For some courses, subject to your satisfactory performance in the Online Course as determined in the sole discretion of the instructors and the Participating Institutions, you may be awarded a statement acknowledging your completion of the class (“Statement of Accomplishment"). This Statement of Accomplishment, if provided to you, would be from Coursera and/or from the instructors. You acknowledge that the Statement of Accomplishment, if provided to you, may not be affiliated with Coursera or any college or university. Further, Coursera offers the right to offer or not offer any such Statement of Accomplishment for a class.
Quote:
You acknowledge that the Statement of Accomplishment, and Coursera’s Online Courses, will not stand in the place of a course taken at an accredited institution, and do not convey academic credit. You acknowledge that neither the instructors of any Online Course nor the associated Participating Institutions will be involved in any attempts to get the course recognized by any educational or accredited institution. The format of the Statement of Accomplishment will be determined at the discretion of Coursera and the instructors, and may vary by class in terms of formatting, e.g., whether or not it reports your detailed scores or grades in the class, and in other ways.
__________________

..and if your glass heart should crack.. be the change you want to see in the world
One day, I will find the right words and they will be simple.
Meadow is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2013., 15:53   #10
Odavno već pratim online predavanja i takve tečajeve ovih "većih" fakulteta i sveučilišta i mogu reći da se isplati samo zbog znanja dobivenog, možeš eventualno u životopisu nadodati kao dodatni trening ili što već ali veće akreditacije sumnjam da ćeš dobiti od takvih tečajeva.

Rade na tome da online predavanja budu malo više "mainstream" i sigurno će uspjeti u tome ali ne u bližoj budućnosti. Barem ne po meni.
Bourne- is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2013., 22:37   #11
Tako i ja. Ima vrlo zanimljivih stvari, neke traže baš velik angažman. Upravo čekam da objave datum početka "Videogames and Learning". Odličan je to način umrežavanja, a nekako živim u nadi da i u CVu dobro izgleda (iskreno zainteresiranom poslodavcu, jasno).
__________________
The only problem/with haiku is that you just/get started and then
rh4ps0dy is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 17:12   #12
Meni je za sad Coursera najbolja.

I kako vi to mislite stavit u CV ako ne dobijemo nikakav certifikat?
__________________
vrijeme je da se krene.
Ensi is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2013., 22:39   #13
Meni je stigao certifikat na mail, u pdfu, isprintala sam.
__________________
The only problem/with haiku is that you just/get started and then
rh4ps0dy is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2013., 18:14   #14
To je super onda.
Jedva cekam da privedem kraju svoj tecaj.
__________________
vrijeme je da se krene.
Ensi is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2013., 22:04   #15
dal vi imate problema sa logiranjem na courseru?
ne mogu se logirat ni registrirat
hackett is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2013., 23:38   #16
Meni radi skroz ok, zg, bnet.
enigma in red is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2013., 01:31   #17
Quote:
hackett kaže: Pogledaj post
dal vi imate problema sa logiranjem na courseru?
ne mogu se logirat ni registrirat
proradilo.
hackett is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2013., 13:05   #18
Imam pitanje, upisala sam prvi tečaj na Courseri, zanima me koja je razlika između običnog certifikata i onog koji se plaća ( signiture track )? Da li na ovom prvom certifikatu piše moje ime i prezime i isplati li se uopće davati lovu za taj signiture track i kao malo fenci bolji certifikat o uspješnom pohađanju?
__________________
*Gazing through the window at the world outside.
Wondering will Mother Earth survive.
Hoping that mankind will stop abusing her, sometime.*
ChienSaintHuber is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2013., 02:30   #19
Quote:
ChienSaintHuber kaže: Pogledaj post
Imam pitanje, upisala sam prvi tečaj na Courseri, zanima me koja je razlika između običnog certifikata i onog koji se plaća ( signiture track )? Da li na ovom prvom certifikatu piše moje ime i prezime i isplati li se uopće davati lovu za taj signiture track i kao malo fenci bolji certifikat o uspješnom pohađanju?
Na prvom, običnom Statement of Accomplishment isto piše ime i prezime, datum, ime predmeta, rečenica o predmetu, potpis predavača, ime predavača, ime faxa, ali na dnu piše:
"PLEASE NOTE: THE ONLINE OFFERING OF THIS CLASS DOES NOT REFLECT THE ENTIRE CURRICULUM OFFERED TO STUDENTS ENROLLED AT
THE UNIVERSITY OF XY. THIS STATEMENT DOES NOT AFFIRM THAT THIS STUDENT WAS ENROLLED AS A STUDENT AT THE XY IN ANY WAY. IT DOES NOT CONFER A XY GRADE; IT DOES NOT CONFER XY
CREDIT; IT DOES NOT CONFER A XY DEGREE; AND IT DOES NOT VERIFY THE IDENTITY OF THE STUDENT."

A valjda na tom specijalnom to ne piše.

Nekako mi se ne čini da se zbog toga isplati plaćati. Poslodavac kojeg bude zanimao posebni certifikat, zanimat će ga i obični.
Eurifesa is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2013., 23:02   #20
Coursera je super, položio sam 2 tečaja vezana uz produkciju muzike. Svakako preporučam svima koji žele naučiti nešto novo.
__________________
People change. Memories don't.
ironman7 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:47.