Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost

Duhovnost Slobodnim stilom...

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.03.2013., 00:52   #1
Svemir svjestan sebe

Nedavno sam pročitala knjigu dr. sc. Amita Goswamija s navedenim naslovom i zanima me je li je čitao još netko, ili nešto slično.
Goswami spaja kvantnu fiziku i duhovnost i tvrdi da je upravo kvantna fizika ta koja je na putu da dokaže mnoge paranormalne stvari. Inače, on univerzalnu svijest za koju vjeruje da postoji naziva kvantnom sviješću i govori o njezinoj nelokalnosti. Smatra da upravo takva, nelokalna svijest omogućuje i telepatiju, i viđenje na daljinu i slične stvari i da bi se fizika trebala više otvoriti i takvim eksperimentima. Meni je knjiga super i preporučila bih je svima koji u svojoj duhovnoj potrazi ne žele isključiti znanost kao nekakvu smetnju.
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 02:47   #2
Ups, nisam pročitala knjigu, tek članak o njoj ako se ne varam, u " Svjetlosti", pročitala sam "Tao fizike" i " tajni život mrava", knjige u kojima se povezuje suptilno i eminentna znanost, i odmaraju zbog neisključivosti u promatranju stvarnosti.
A zaključci iz knjige, koja lokalna ili nelokalna energija omogućuje telepatiju i sl.-- tu je ponegdje i jedna sila u priči.( a negdje su pisali i o tkz. stojnom valu, koji je svugdje istovremeno,...), može se razmišljati i raspravljati, no autor nema minus.
Misao kao forma svakako je po sebi svjesna, kao i sve.
I svaki dio njene strukture.
Energija koja jest.
Život je jedan jedini, sva pojavnost u kojoj se iskazuje progovoriti će upravo o tome, bilo fizičaru, bilo duhovnom znanstveniku, ako ne previdi navikom neki od aspekata stvarnosti, jer- izdvajanje suptilnog( duhovnog?) aspekta od fizičkog , konkretnog je poput negiranja jedne" polovice stvarnosti" , polovice života, što svakako drži podalje od znanja.
Univerzalnost života znači i univerzalnost svijesti, ono je što mislim susreće autor knjige, i tumaći " elegantno" , koristeći uvide- termine fizičara. Taj uvid u jedinstvo manifestacije, to mi je eto najbitnje, kao vrata k znanju.
Nema mjesta čuđenju ili čemu god, u navođenju autora navedene knjige na dane zaključke, nužnost definiranja" sveprisutnih" igrača u postojanju, postoji samo Jedan život ispoljen kroz bezbrojne forme.
sorry, ako je post fulao temu,.malo neugodno je odgovoriti na nepročitanu knjigu, a ... volim te " spojeve", izazov su, vrlo ugodan.
__________________
kad god nešto razumijem navučem se na to. zato pažljivo biram. svi su ljudi anđeli, to razumijem

Zadnje uređivanje atko : 06.03.2013. at 02:52.
atko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 13:39   #3
Quote:
pronađena kaže: Pogledaj post
Goswami spaja kvantnu fiziku i duhovnost i tvrdi da je upravo kvantna fizika ta koja je na putu da dokaže mnoge paranormalne stvari
Poznavajući kvantnu fiziku mogu reći da bi to mogao biti malo duži put dokazivanja.

.
Quote:
Inače, on univerzalnu svijest za koju vjeruje da postoji naziva kvantnom sviješću i govori o njezinoj nelokalnosti.
To nam slabo pomaže jer nam Goswami ništa ne govori o našoj, mentalnoj svijesti.

On samo uvodi novi pojam, univerzalne svijesti.


Quote:
Smatra da upravo takva, nelokalna svijest omogućuje i telepatiju, i viđenje na daljinu i slične stvari i da bi se fizika trebala više otvoriti i takvim eksperimentima.
Isto tako, nelokalnost takve svijesti nam isto tako ne pomaže, jer se nelokalno može prenositi samo kvantna, ali ne i klasična informacija.

Budući da telepatija i gledanje na daljinu podrazumijevaju prenošenje klasične, a ne kvantne informacije, to nam sve skupa ne pomaže ništa.


Quote:
Meni je knjiga super i preporučila bih je svima koji u svojoj duhovnoj potrazi ne žele isključiti znanost kao nekakvu smetnju
Ja bih je radije preporučio onima koji su u potrazi za duhovnošću, ali da pritom svakako ignoriraju i znanstveni i filozofski dio.

Duhovni dio je uvijek legitiman, kao i svačiji..

Međutim, knjiga je trebala ostati na tom, dualističkom dijelu, jer filozofski i znanstveni dio ne valjaju ništa.
wand_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 14:34   #4
Ali, Wande, pa ne može se svakom doktoru znanosti koji je otvoren i duhovnom razvoju pripisivati da govori gluposti.
Uostalom, Goswami je kvantne skokove pripisao upravo individualnoj svijesti jer univerzalnoj to ne treba. Ona jest. Tu smo opet na teoriji struna koju, uostalom, zastupa dosta velik, iako ne i većina, dio znanstvene zajednice.
Kip Thorne: "8. predviđanje: fizičari će do 2020. godine shvatiti zakone kvantne gravitacije za koje će otkriti da su jedna od inačica teorije struna..." (iz ogleda Nagađanja o budućnosti)
Ovdje nastojim navoditi znanstvenike, iako sam temu postavila kao spoj duhovnog i znanstvenog, kao i sam autor.
Svijest jest neobjašnjiva, ali kako ćemo je ikad objasniti ako neprestano poričemo individualna iskustva i ako istraživanja koja obuhvaćaju izvantjelesna iskustva, iskustva bliske smrti, mistike, jogije i sl. uglavnom nailaze na podsmijeh znanstvene zajednice iako se pokazalo da se svijest nikako ne može objasniti niti pokusima(koji su se uglavnom donedavno svodili na bihevioralne, ali danas je ipak neuroznanost napredovala), niti matematičkim izračunima?
Već je prije na nekim temama raspravljano ( ti i Cherie) kako bitrebali izgledati pokusi s telepatijom i sl, ali koji je tvoj prijedlog za pokuse koji bi objasnili svijest ako poričeš pokušaje onih koji se upuste u tu teško uhvatljivu tematiku.
Ipak ovdje na Duhovnost najviše zalaze upravo oni koji su imali neobjašnjiva iskustva, a ostali su otvoreni potencijalnim objašnjenjima s koje god strane dolazila. Vjeruj mi, rijetko komu s takvim iskustvima neće zvučati pomalo smiješno kad netko kaže: "Sve si si to samo umislio/la."
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 15:52   #5
Knjigu nisam čitao. Nešto slično? Da, course.

Mislim da bi moglo biti vrijeme tražiti dodir znanosti i duha pošto smo primijetili da znanost ima imanentnu tendenciju apstrahiranja od bitnoga, odrezanja, što nas dugoročno ne može zadovoljiti. U ostalome je nedavno počelo novo tisućljeće, za koje baš i ne vidim neki novi dobar Schwung.

No moramo paziti da ne probamo podbaciti duh znanosti, nego naopako. Naravno da znanost servira čitavi menu interesantnih koncepta, ali jesti već moramo sami, iskreno, pažljivo, u duhu koji prolazi kroz po-mene.
Ne smijemo pitati šta da mislimo.

Mislim da ova tema nije anketa: tko je čitao knjigu, tko nije?

I tako bih postavio pitanje: A šta je to "kvantna svijest"?
Itto is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 15:54   #6
Quote:
pronađena kaže: Pogledaj post
Ali, Wande, pa ne može se svakom doktoru znanosti koji je otvoren i duhovnom razvoju pripisivati da govori gluposti.
Nisam ja rekao da on govori gluposti. On je otvoren duhovnom razvoju i to je sasvim u redu.

Međutim, čini mi se posve promašen pokušaj da se to poveže s kvantnom fizikom.

Na kraju krajeva, nije li to nepotrebno? Ako kvantna fizika ne dokaže to što on tvrdi, on svakako neće odustati od svojih duhovnih uvjerenja, dakle, logički je ispravno da on kvantnu fiziku niti ne uključuje u taj problem.

Iako je razumljiv njegov motiv. On je kvantni fizičar, pa to znanje primjenjuje na sve, pa tako i duhovni razvoj, isto kao što čekiću svaka stvar izgleda kao čavao..


Quote:
Uostalom, Goswami je kvantne skokove pripisao upravo individualnoj svijesti jer univerzalnoj to ne treba.
Hmm..ne poklapa mi se baš to s onim što ja znam o njegovom radu. Jel može neki odlomak gdje se vidi to što kažeš?


Quote:
Ona jest. Tu smo opet na teoriji struna koju, uostalom, zastupa dosta velik, iako ne i većina, dio znanstvene zajednice.
Većina, da..

Quote:
Kip Thorne: "8. predviđanje: fizičari će do 2020. godine shvatiti zakone kvantne gravitacije za koje će otkriti da su jedna od inačica teorije struna..." (iz ogleda Nagađanja o budućnosti)
Ako se ne varam ovo je Thorne pisao kasnih '80-tih, sada je izvjesno da do 2020. godine nećemo biti ništa pametniji po tom pitanju.

Quote:
Svijest jest neobjašnjiva, ali kako ćemo je ikad objasniti ako neprestano poričemo individualna iskustva i ako istraživanja koja obuhvaćaju izvantjelesna iskustva, iskustva bliske smrti, mistike, jogije i sl. uglavnom nailaze na podsmijeh znanstvene zajednice
Da, ali ako prihvaćamo individualna iskustva kao dokaz i istinu (vjerujemo na riječ ljudima), onda to ne možemo primjeniti samo na duhovnost i svijest, nego na sve što postoji.

Da takvo što primjenjujemo u pravu, ekonomiji, tehnici, medicini ili slično, civilizacija bi se odavno urušila.

Podsmjeh nije tu zato što je netko zločest, nego zato što je to smiješno. To je situacija gdje netko ne igra po pravilima. Kao da igrač na nogometnoj utakmici uzme loptu rukom nosi je preko pola terena i zabije gol, te se veseli i hvali kako je dobar nogometaš...


Quote:
iako se pokazalo da se svijest nikako ne može objasniti niti pokusima(koji su se uglavnom donedavno svodili na bihevioralne, ali danas je ipak neuroznanost napredovala), niti matematičkim izračunima?
Zapravo, dosta se učinilo na tom pitanju zadnjih 20 godina. Znanost polazi od tzv. komputacijske teorije uma i na tome bazira svoje eksperimente i saznanja.

Ta teorija uma u znanosti nema konkurenciju, jer su gotovo svi ostali pokušaji čisti dualizam koji se kosi sa znanstvenom metodom.


Quote:
Već je prije na nekim temama raspravljano ( ti i Cherie) kako bitrebali izgledati pokusi s telepatijom i sl, ali koji je tvoj prijedlog za pokuse koji bi objasnili svijest ako poričeš pokušaje onih koji se upuste u tu teško uhvatljivu tematiku.
Pa to je dosta komplicirana tema za koju treba dosta predznanja iz kognitivnih znanosti..Niej baš za ovaj pdf.


Quote:
Ipak ovdje na Duhovnost najviše zalaze upravo oni koji su imali neobjašnjiva iskustva, a ostali su otvoreni potencijalnim objašnjenjima s koje god strane dolazila. Vjeruj mi, rijetko komu s takvim iskustvima neće zvučati pomalo smiješno kad netko kaže: "Sve si si to samo umislio/la."
Što ti se čini, ako netko ima neobjašnjivo iskustvo, da li će taj više tražiti zadovoljavajući odgovor ili istinu ?

Ljudi kad traže bilo kakav odgovor instinktivno žele potvrditi hipotezu, a ne opovrgnuti istu.

Pri tome ne želim omalovažavati ničija iskustva. Da parafraziram: 'o iskustvima se ne raspravlja'
wand_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 16:14   #7
Quote:
pronađena kaže: Pogledaj post
koji su imali neobjašnjiva iskustva
Sva iskustva su objašnjiva, druga je stvar što mi ne znamo objašnjenje.

Nekad su se ljudi dovikivali sa jednog brda na drugo. Danas se dovikuju sa jednog kontinenta na drugi. A doći će vrijeme kad za komunikaciju neće trebati ništa ni reći.
To je sve stvar medija koji prenosi informaciju.
Postoji nevidljivi medij koji krije sve tajne. On ima svoje zakonitosti koje su jako puno drukčije od ovih za koje mi znamo. Te zakonitosti se zovu korespondencije. Ljudi o tome ništa ne znaju, doslovno ništa.

Kao što bi se pastiri iz srednjeg vijeka čudili telefonu jer nisu znali za em zakone, tako se i mi čudimo nekakvim nelokalnostima jer ne poznajemo korespondencije.

Ja poznajem neke korespondencije, dovoljno da mogu naslutiti kako sve ima svoje vrlo jasno i logično objašnjenje. Nema tu nikakvih čarobnih štapića niti mistike. Sve će to jednog dana postati znanost.
Hepi is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 16:22   #8
'Svemir svjestan sebe' - inače, mislim da je ovo malo krivo. Očito je da našoj svjesnosti dobrim dijelom doprinosi naš mozak, kroz radio dolazi takav signal, jel. Ali obične nakupine materije, tipa kamen, drvo to nemaju i oni ne mogu biti svjesni u smislu u kojem smo mi. Nije svemir svjestan sebe, nije jedna galaksija svjesna toga što je galaksija i svega što je okružuje. Več je univerzalna svijest ta koja je svjesna sebe kao jedno drvo, kamen, kao galaksija i nakupinu galaksija, preko mene je. npr svjesna sebe kao 'ja' kao jedan individualni organizam. Hmm, ne znam kako se bolje izraziti.. ali nije teško skužiti poantu. Ali dobro, morao bih u detalje objasniti kako bi te stvari funkcionirale.. sad dali je to dobra ideja i dali je ovo tema za to..

Samu knjigu nisam pročitao, sumnjam da bi tu kvantna fizika o tome nešto mogla reći. Ali neka i dalje taj čovjek razmišlja o tome iz te perspektive ako mu je to baš zanimacija u životu.

Zadnje uređivanje Ironrage : 06.03.2013. at 16:51.
Ironrage is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 16:48   #9
Šta je to uopće svijest? Ili svjesnost?

Ad hoc mislim da ćemo doći u slijedeću kontroverzu: je li stvari postoje za sebe ili u svjesnosti?
I tu postoji tendencija - pošto se ne može ozbiljno držati postojanje stvari za sebe - taj "objektivitet", realizam spasiti kroz delegaciju. Jedan forumaš veli: svari postoje samo u svjesnosti, ali u svjesnosti izvjesne osobe Bog. Možda navedena knjiga proba: stvari postoje u *svjesnosti *za *sebe.
Sa tim svime još ništa nije dobiveno.

A sa druge strane - da, naravno - postoji neki nelokalni univerzalni supstrat svake svjesnosti, ali taj supstrat još ne mora per se biti svjestan.
---

U ostalome: A šta su to korespondencije?
Itto is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 17:11   #10
um i svijest nisu isto.
svjesnost je proces u osnovi kreacije, mijene...
um je područje misl, misaonh formi, suptilno područje stvorenog, suptilna forma .
Misao um -materija, svjesnosr proces , kretnja, koju u najgrubljoj materiji nazivamo toplnom.
Um je svjestan, kao i sve stvoreno, zbog toga može se u njemu kreirati misao.
majmunima se ugrađuju neki čipovi ili što već, prate moždane aktivnosti , sorry, ovlaš pročitano, no ponosni su znanstvenici na taj najnoviji prustup mozgu.
I kakva god i čemu god bila ta otkrića, uvidi, odnositi će se na vezu mozga i uma. ne na sam proces svjesnosti , već na um i njegove forme, misli.
Urjecaj misli, forme , na ukupnost forne, koje god.
Duhovna učenja promatraju svjesnost kroz element vatre.
I uz promjene svjesnosti, inicijacije, vezana su toplinska kretanja, promjene.....
fizičar koji to zna, lako će odgovore o svjesnosti i njenoj aktivnosti potražiti kroz termodinamičke opite, entropija , što već.
Naravno da proces svjesnosti djeluje " u nečemu", iskazanoj ovako ili onako energiji.
kvantna teorija može pomoći sagledavanju kretnje, mijene, utjecajnosti formi, ali govori o učincima svjesnosti, procesa kreatora....
Znanstvenik koji ne zahvaća apstraktno, duhovno, područje ideje, može se samo vrtiti u krug.
__________________
kad god nešto razumijem navučem se na to. zato pažljivo biram. svi su ljudi anđeli, to razumijem
atko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 17:31   #11
Quote:
Ironrage kaže: Pogledaj post
'Svemir svjestan sebe' - inače, mislim da je ovo malo krivo. Očito je da našoj svjesnosti dobrim dijelom doprinosi naš mozak, kroz radio dolazi takav signal, jel. Ali obične nakupine materije, tipa kamen, drvo to nemaju i oni ne mogu biti svjesni u smislu u kojem smo mi.
Razmišljaš u dobrom smjeru. Sad još samo trebaš odgovoriti zašto naš mozak proizvodi svijest, a drvo ili kamen ne, iako su i mozak i drvo i kamen građeni od jednih te istih atoma. Jedno, drugo i treće su u krajnjem slučaju nakupine materije.


Quote:
Itto kaže: Pogledaj post
I tako bih postavio pitanje: A šta je to "kvantna svijest"?
Kod Goswamija kvantna svijest je univerzalna pojava sa kvatnomehaničkim svojstvima poput nelokalnosti, što on u svom razmišljanu koristi kao medij ili nosilac za objašnjenje raznih 'paranormalnih' pojava.

Dok Goswami time ne objašnjava ništa vezano za tzv hard problem, odnosno za problem naše individualne mentalne svijesti, neki daleko poznatiji znanstvenici su pokušali i u tom smjeru. Tako je poznata formulacija teorije svijesti kao kvantnomehaničke pojave,odnosno uma kao računala, koju su postavili Penrose i Hameroff, koji isto tako u jednom dijelu objašnjavaju neobične pojave, poput pretpostavke o zagrobnom životu.

Međutim, ove hipoteze su se u znanstvenom, logičkom i filozofskom smislu pokazale potpuno promašene.


Quote:
Itto kaže: Pogledaj post
Šta je to uopće svijest? Ili svjesnost?

Osnovni problem je što se teško složiti oko definicije.


Quote:
atko kaže: Pogledaj post
um i svijest nisu isto.
svjesnost je proces u osnovi kreacije, mijene...
Može neki primjer proizvoda uma i neki primjer proizvoda svijesti i u čemu je točno razlika?
wand_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 18:34   #12
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Razmišljaš u dobrom smjeru. Sad još samo trebaš odgovoriti zašto naš mozak proizvodi svijest ...
objasni zašto to ne bi bila znanstvena dogma? - proizvodnja svijesti.

Quote:
Kod Goswamija kvantna svijest je univerzalna pojava sa kvatnomehaničkim svojstvima poput nelokalnosti, što on u svom razmišljanu koristi kao medij ili nosilac za objašnjenje raznih 'paranormalnih' pojava.
pa zar misliš da mi svi nismo "usidreni" (povezani) u kvantnoj svijesti? (polju) nije li K. S. baza sveg pojavnog?

Quote:
Dok Goswami time ne objašnjava ništa vezano za tzv hard problem, odnosno za problem naše individualne mentalne svijesti, neki daleko poznatiji znanstvenici su pokušali i u tom smjeru. Tako je poznata formulacija teorije svijesti kao kvantnomehaničke pojave,odnosno uma kao računala, koju su postavili Penrose i Hameroff, koji isto tako u jednom dijelu objašnjavaju neobične pojave, poput pretpostavke o zagrobnom životu.

Međutim, ove hipoteze su se u znanstvenom, logičkom i filozofskom smislu pokazale potpuno promašene.
vjerojatno stoga što manifestacije u kvantnom području izmiču logičkom objašnjenju.
fbuki is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 18:45   #13
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Razmišljaš u dobrom smjeru. Sad još samo trebaš odgovoriti zašto naš mozak proizvodi svijest, a drvo ili kamen ne, iako su i mozak i drvo i kamen građeni od jednih te istih atoma. Jedno, drugo i treće su u krajnjem slučaju nakupine materije.
Hmm, ako proizvodi onda je ono samo jedan 'fenomen' koji se događa u mozgovima malo razvijenijih bioloških bića.

A ako ne, ako postoji jedna univerzalna svijest, onda svijest postoji od najmanje skale nadalje. E sad kako bi to funkcioniralo, pokušat ću objasniti a ti ako želiš možeš gledat na ovo čisto filozofski, o nečemu o čemu bi bilo zanimljivo razmisliti.

Počnimo od jednoga jednostavnoga atoma. Recimo da taj atom postoji u tom 'oceanu' te univerzalne svijesti. Sada si zamisli da to polje prožime okolo elektronog omotaća te time ustvari čini jedan dodatni komponent jednog atoma. Pod 'prožima' mislim na to kako npr. šakom uhvatiš nešto. Okolo jezgre postoji elektronski oblak, i okolo elektronskog oblaka postoji to još jedno polje te svijesti koje prožima sve do jezgre atoma i zauzima i onaj "prazni prostor"..najvjerojatnije znaš o čemu govorim. Nije bitno kakvi je atom, to dodatno polje je tu. E sada, to polje je svjesno cijelog atoma, i svjesno je sebe kao sam taj atom, inividualnost. Sada kada bi se taj atom spojio sa još jednim atomom, ta fluidna polja svijesti bi se spojila i ta svijest bi svejedno bila svjesna sebe kao sam taj jedan atom, ali bi i bila svjesna sebe kao cijela jedna molekula. Može se 'vidjeti' kao oboje. I sada kako se molekule spajaju, dobijemo neku nakupinu materije.. na primjer; kap vode. Okolo jedne kapi vode postoji to polje svijesti koje je rezultat spoja polja svijesti okolo svih molekula. To polje okolo kapi vode je svjesno same kapi i 'vidi' sebe kao sama ta kap. Sada zamisli da ta kap padne u ocean, individualnost same te kapi 'nestane' i tu je samo ta svijest koja je svjesna cijelog oceana. Naravno, ta svijest može vidjeti sebe i kao svaka molekula koja čini taj ocean, i kao svaki atom koji čini tu molekulu vode. Ista stvar bi važila za svu nakupinu materije, nije bitno koju. Ali, nije sam kamen svjestan, nego je ta svijest svjesna sebe kao sam taj kamen (njega) i svega ispod te skale.

Promatrajući iz te perspektive, sva materija je anemirana. Što je to što zoveš 'Ja' drugo nego ta svijest koja anemira tebe iz najniže skale nadalje?

Uzmimo ovu sliku za primjer:Počnimo od stanice. Okolo jedne stanice postoji to polje svijesti koje je svjesno sebe kao sama ta stanica, to polje svijesti je rezultat spoja svijesti koje postoji okolo svake organelle, to polje svijesti okolo jednog djela jedne stanice je rezultat spoja polja svijesti koje postoji okolo svake makromolekule, itd.. dolje i dolje sve do subatomskih čestica i dolje do onih najosnovnijih tvari. Ustvari, na početku sam se malo krivo izrazio - recimo da je to polje svijesti okolo elektronskog omotaća i jezgre rezultat spoja svih svijesti koje postoje okolo subatomskih čestica i niže koje tvore atom.

Uglavnom, stanice se spajaju u tkiva. Jedna skala više. Okolo svake stanice postoji to polje svijesti, no kada se dvije ili više stanice spoje to polje svijesti se spoji sa ostalim poljima i svjesno je sebe kao samo to tkivo, iako sebe može biti svjesno i kao svaka stanica, i tako sve niže i niže na skalarnoj stvarnosti. Zatim svako tkivo tvori organ, to polje svijesti okolo jednog organa se spaja sa ostalim poljima i svjesno je sebe kao sam taj organ. Ne da je sam organ svjestan.. da ne bude zabune. Ta svijest koja je jedna je svjesna sebe kao i kroz sve. Organi tvore organske sustave, svako polje svijesti okolo svakog organa se fluidno spaja zajedno i ta svijest iako je svjesna sebe kao svaki organ i sve niže u toj skali, je svjesna sebe i kao jedan cijeli sustav. E sada, organski sustavi se spajaju u jedan individualni organizam. Okolo jednog organizma postoji to polje svijesti koje je svjesno sebe kao sam taj organizam i rezultat je spoja svih polja koje anemiraju sve niže skale. Ti si sebe svjestan kao 'Ja', ali si i nakupina mnogih drugih stvari koje se sve skalarno spajaju. Tvoj mozak je kao radio koji prima taj signal svijesti i transformira ga u takav signal kojeg mi zovemo - samo svjesnost. Što misliš zašto recimo kada ljudi imaju nde to 'tijelo' kada je izvan tijela ima sam oblik biološkog tijela? možda zato jer je to ta svijest koja je anemirala sve skala zajedno.

Ali ovo nije kraj skale.. ovo je tek kao početak. Recimo da okolo svakog indivualnog organizma postoji to polje svijesti, što bi bila 'kolektivna svijest' drugo nego ta svijest okolo svakog individualnog organizma - spojena u jednu svijest. E sada mi ljudi kolektivno tako ne funkcioniramo.. očito. Možemo biti svjesni sebe samo kao 'ja' u večini slučajeva, ako bi funkcionirali normalno i prirodno moglo bi sebe biti svjesni i kao naša vlastita rasa, pa i cijela ljudska rasa zajedno. Promatraj kako se 'ljudi' spoje u nekim nogometnim utakmicama, npr. Iako isto to i postoji i drugdje u prirodi - jesi vidio kako funkcionira jato riba u moru? svaka riba je individualna, ali mogu funkcinirati skladno kao jedan organizam. Ima tu još mnogo primjera.

No da idemo još jednu skalu više, imamo naš cijeli planet. I da, po ovome okolo cijelog planeta postoji to jedno polje svijesti koje je svjesno sebe kao cijeli planet, ali i kao sve niže u toj skali. Zato jer je ta zajednička svijest cijelog planeta rezultat spoja svijesti svih nižih skala koje čine taj planet i svega što se nalazi na njemu. Jeste da je malo new age govoriti o 'gaia svijest' ali ima istine u tome. Uglavnom, još jedna skala više i imamo cijeli sunčev sustav, svaki planet je anemiran - i samo sunce, svaka ta svijest je svjesna sebe kao svaki taj planet individualno, i sada si zamisli da se te svijesti okolo svih planeta i okolo samog sunca spoje - imamo svijest okolo cijelog sunčevog sistema i ta svijest je svjesna sebe kao sam taj sistem - ali i kao sve niže u toj skali. Ali skala ide još dalje, ista stvar postoji okolo svih zvijezda i sistema, i sve zvijezde kada se spoje čine jednu individualnu galaksiju. I ta svijest okolo jedne galaksije je svjesna sebe kao sama ta galaksija, ali i kao sve niže u toj skali.. svaka zvijezda, svaki planet, i niže i niže.

Finalna skala bi bila jednostavno to što se svako polje svijesti okolo svake galaksije spoji zajedno. Ta svijest se vidi kao svaka galaksija individualno, ali i kao sve galaksije zajedno. To bi ustvari bila ona tamna materija. Uglavnom, tako bi se ta svijest 'vidla' kao sebe ali i kao cijeli svemir.. sve što postoji. To ti je ta univerzalna svijest.. ili bolje rečeno, kako je ona raspoređena po svemiru i koji je odnos između nje i samog svemira. Ne da je sam svemir svjestan. Više bi bilo točno to da je ta svijest svjesna svemira. Tako bi to nekako u tom slućaju funkcioniralo.


Zadnje uređivanje Ironrage : 06.03.2013. at 19:04.
Ironrage is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 19:38   #14
Ako u prirodi ne postoji svijest, kako to da mi imamo svijest?

Jer ako smo biokemijski strojevi, trebali bismo biti ništa drugo nego roboti, nakupina kosti, mišića i kemikalija
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 20:03   #15
Quote:
fbuki kaže: Pogledaj post
objasni zašto to ne bi bila znanstvena dogma? - proizvodnja svijesti
To je radna znanstvena hipoteza, jer se s njom može raditi putem znanstvene metodologije.

Znanost ne može imati dogme jer se mijenja iz dana u dan i prilagođava novim saznanjima. Znanost uvijek kreće od pretpostavki.

Od te hipoteze da mozak proizvodi svijest se kreće jer se to može testirati.

Ako se nešto ne može testirati, onda to nije znanost, nego - nešto drugo. Što god to bilo.

Ja ne kažem da su druge pretpostavke zabranjene ili manje vrijedne, samo kažem da nemaju veze sa znanošću.

Ne treba svoju vjeru pokrivati niti pojačavati sa znanstvenim spoznajama. To je uvijek pogrešno.


Quote:
pa zar misliš da mi svi nismo "usidreni" (povezani) u kvantnoj svijesti? (polju) nije li K. S. baza sveg pojavnog?
Ti imaš pravo misliti da smo usidreni u čemu god i nazvati to kako god hoćeš, pa čak i terminom 'kvantna svijest'.

Ja ću ti samo ponoviti da to nema veze sa kvantnom teorijom koja postoji u znanosti.


Quote:
vjerojatno stoga što manifestacije u kvantnom području izmiču logičkom objašnjenju.
Ne, nego jednostavno za to što se te ideje pogrešne unutar same kvantne teorije.

Recimo to je kao da netko kreće od pretpostavke da je x^n+y^n=z^n i na tome dalje gradi svoju teoriju.

A kasnije se pokaže da jednadžba jednostavno nije točna unutar matematike.

To je ono zašto ne funkcioniraju kvantne teorije uma. Kad ideš riješiti te jednadžbe, dobiješ besmislice.

Quote:
Ironrage kaže: Pogledaj post
Hmm, ako proizvodi onda je ono samo jedan 'fenomen' koji se događa u mozgovima malo razvijenijih bioloških bića.
Ti si rekao da proizvodi u prethodnom postu. Prije nego napišeš opet neke duge traktate, odluči se. Proizvodi ili ne ? Ako proizvodi, u čemu je razlika između nakupine materije koja se zove 2.5 kg mozga od kamena od 2,5 kg ?

Ovo drugo je zasad višak....


Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Ako u prirodi ne postoji svijest, kako to da mi imamo svijest?
Ili još bolje, ako u prirodi postoji svijest, kako to da je nemaju sve biljke, životinje i sva tvar na istoj razini kako je imamo mi ?
wand_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 20:12   #16
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Ti si rekao da proizvodi u prethodnom postu. Prije nego napišeš opet neke duge traktate, odluči se. Proizvodi ili ne ? Ako proizvodi, u čemu je razlika između nakupine materije koja se zove 2.5 kg mozga od kamena od 2,5 kg ?

Ovo drugo je zasad višak....

Ili još bolje, ako u prirodi postoji svijest, kako to da je nemaju sve biljke, životinje i sva tvar na istoj razini kako je imamo mi ?
Rekao sam da smo svjesni na ovaj način kakvim jesmo zbog našega mozga, a ne da on sam stvara svijest. Radio ne stvara signal. Moje mišljenje.

Razlika.. a valjda po tome što sama struktura i izgled nije ista, ovo drugo je kamen i dio mozga je sazdan od neurona i tako dalje. Da, na 'najmanjoj' skali nisu u pitanju isti atomi/molekule koje tvore te 'nakupine materije'.

I da, zna se več neko vrijeme da su i neke životinje samo svjesne. Imaju i one mozak koji na taj način obrađuje taj signal u tu formu. Sve ostalo u prirodi što nema mozak funkcionira na način kojeg sam gore objasnio.

No ovo je čisto "filozofski" pogled na samu prirodu svijesti, nebih ti baš mogao dati čvrste materijalne dokaze za to.
Ironrage is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 20:19   #17
Quote:
Ironrage kaže: Pogledaj post
Rekao sam da smo svjesni na ovaj način kakvim jesmo zbog našega mozga, a ne da on sam stvara svijest. Radio ne stvara signal. Moje mišljenje.
OK..

Quote:
Razlika.. a valjda po tome što sama struktura i izgled nije ista, ovo drugo je kamen i dio mozga je sazdan od neurona i tako dalje
Dakle, po tebi nema zapreke da se od kamena napravi model mozga ili drugog radio uređaja koji bi primao svijest ?


Quote:
Da, na 'najmanjoj' skali nisu u pitanju isti atomi/molekule koje tvore te 'nakupine materije'.
Kako misliš, nisu isti atomi u pitanju..ne razumijem?


Quote:
I da, zna se več neko vrijeme da su i neke životinje samo svjesne. Imaju i one mozak koji na taj način obrađuje taj signal u tu formu. Sve ostalo u prirodi što nema mozak funkcionira na način kojeg sam gore objasnio.
Dobro..


Quote:
No ovo je čisto "filozofski" pogled na samu prirodu svijesti, nebih ti baš mogao dati čvrste materijalne dokaze za to.
To i ne tražim, samo dosljednost.

Dakle, po tebi, mogući su i drugi radio uređaji za prijem svijesti ?
wand_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 20:22   #18
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Kako misliš, nisu isti atomi u pitanju..ne razumijem?
nije ista konstelacija atoma
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 20:26   #19
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
nije ista konstelacija atoma
Konstelacija je zviježđe

http://www.vokabular.org/?lang=sr-la...h=KONSTELACIJA

Vjerojatno si mislio na nešto drugo ?
wand_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2013., 20:28   #20
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Dakle, po tebi nema zapreke da se od kamena napravi model mozga ili drugog radio uređaja koji bi primao svijest ? Kako misliš, nisu isti atomi u pitanju..ne razumijem?
Ako nekim čudom/čarolijom od i iz atoma koji tvore običan kamen možeš napraviti jako dobro organizam i mozak na način na koji je to priroda napravila tijekom dugog vremena evolucije, da.. ne vidim razloga zašto taj organizam nebi mogao biti svjestan. Možda ne toliko svjestan ovakvog širokog spektra postojanja kakvog smo mi.. ali da, bilu bi tu svijesti.

Quote:
Dakle, po tebi, mogući su i drugi radio uređaji za prijem svijesti ?
Mozak je koliko znam jedini koji nešto takvoga može.

Srebrni-medvjed, "nije ista "konstelacija" atoma " - da. nešto u tom stilu. Sve u prirodi tvore atomi i razne čestice, ali ne isto. Atomi vode i kamena nisu isti.. pa to je osnovna kemija i biologija, ne znam zašto se o tome postavljaju pitanja.
Ironrage is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:48.