Ja sam radila na više mjesta, pa tako imam i različita iskustva, od super pozitivnih do super negativnih.
Zaključak je - gdje mačke nema, miševi kolo vode.
Tamo gdje je odluka o nepušenju na radnom mjestu donesena od uprave/direktora/šefova - tamo se bez pogovora i provodila, i koliko sam vidjela, nitko od pušača nije umro zato što je morao pušiti u kuhinji, na balkonu i sl.
Tako je bilo na 3 posla.
Ali tamo gdje se išlo linijom manjem otpora, gdje je šefovima bilo svejedno, tamo se sve moralo rješavati u rovovima, bitkom prsa o prsa, pa tko živ, tko mrtav.
Kad sam imala sreće, dopala bi me nepušačka soba, a kad nisam - uvijek bi ih zamolila da ne puše, i nikad, ali BAŠ NIKAD pušač, ili više njih, nisu poštovali činjenicu da sam nepušač.
U najgorem slučaju se ženska počela histerično derati na mene da sam balavica i kako se usuđujem i prijetila mi je svime i svačime, te su me na kraju (očito na njenu intervenciju) preselili u drugu sobu.
U drugim slučajevima sam doživjela da mi pušači tvrde da oni ne mogu raditi ako istovremeno ne puše (baš zanimljivo, da su u Americi, pitam se da li bi odjednom mogli, ili bi radije bili nezaposleni??), pa sam ili tražila premještaj, ili sam onima manje agresivnima morala svaki put govoriti da izađu iz sobe (kao, dogovorimo se da neće, ali ipak par puta dnevno zapale u sobi, nadajući se da će im proći, pa ja koji put zažmirim, a koji put ih upozorim - i to mi je tonu živaca pojelo.)
Uglavnom, zanimljivo je kako se oni bore za svoja prava, i odbijaju prihvatiti ta ograničenja, a ne pada im na pamet da svaki put kad on provodi svoje ''pravo'' na pušenje netko drugi mora odustati od svog prava na čisti zrak. A pušiti se može i na drugom mjestu, dok ja imam samo jedan zrak za udisanje u svom uredu.
Ili mi nepušači nemamo pravo disati, moramo se odreći prava na kisik, da jadnim pušačima ne bi uskratili njihovo zadovoljstvo (a ne potrebu, kao što oni to vole prikazati). Mi bi trebali biti građani drugog reda i šutke trpiti, jer tko sam ja da bi imala pravo na zrak?
I u sobi s 5 nepušača, uvijek je važniji onaj jedan pušač i njegova prava...
Misle li oni o ičijim pravima i potrebama, osim svojim vlastitim?
Očito ne, i dok se mi nepušači sami ne pobunimo i ne izborimo za svoja prava i normalne uvjete rada, neće nam pomoći ni jedan zakon.
Osobno, sad kad netko u uredu puši, idem ravno šefu i kažem da nemam namjeru raditi dok mi se ne osigura nepušačka soba. malo finijim rječnikom, ali ne odustajem dok problem ne bude riješen.
da sam poslodavac.... ja bila sam...
zaposlila bih osobu koja zna, hoce i moze raditi...
nepushac koji nema pojma, manje mi koristi od pusaca koji zna...
__________________ Konačno! "Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog kinološkog saveza zabranjeno je izlaganje kupiranih pasa na kinološkim manifestacijama u organizaciji Hrvatskog kinološkog saveza i njegovih članica koji su oštenjeni nakon 1.1.2013. godine." Bojan Mataković, tajnik HKS-a
Joj, dajte prestanite generalizirati i trpati sve pušače u isti koš. Nisu svi pušači gremlini kojima je jedini cilj zagorčavati vaš nepušački život. Ja sam već rekla da sam za potpuno ukidanje pušenja na radnom mjestu iako sam pušač.
Postoje ljudi sa kojima se teško dogovoriti u vezi bilo čega, pušenje je samo jedna od stvari. Ja trenutno radim sa kolegicom koja drži temperaturu u sobi na 25 stupnjeva, radijatore odvrnute do kraja i ne da zračiti sobu. Vodi se bitka za svaku molekuku kisika koju uspijem prokrijumčariti unutra. I uopće je ne zanima što je pretoplo i zagušljivo, njoj je hladno i to je to.
Ali ne sumnjam uopće da bi ona kao Nepušač ustala u pravedničkom gnjevu i branila svoje pravo na svjež zrak da ja slučajno zapalim.
kak možeš *slučajno* zapaliti?
uistinu je problem upravo u tome da se s nekima ne možeš dogovoriti; da neki nameću svoje iako nekima to nikako ne paše.
ova koja toliko pojačava grijanje je ista kao i pušači koji puše u nepušačkim sobama. ja, zimogrozan, to tvrdim.
nitko se ovdje, koliko vidim, ne žali na pušače koji puše samo u za to predviđenim prostorima.
svi se žale na one koji znaju da nekome smeta, ali ih ne jebe pol posto.
a da je takva većina pušača - je.
tako mi je drago što je velika većina mojeg društva nepušačka - inače bismo se svi morali dimiti jer jedan ne može bez cigarete.
kao moja sestra, koja nije mogla kavu popiti bez cigarete, pa se čudila što ne želim sjediti s njom. ja sam bio netolerantan. ne bi njoj nikad palo na pamet biti tolerantnom, pa jednom ne zapaliti.
sva sreća da se ostavila cigareta.
ova koja toliko pojačava grijanje je ista kao i pušači koji puše u nepušačkim sobama. ja, zimogrozan, to tvrdim.
nitko se ovdje, koliko vidim, ne žali na pušače koji puše samo u za to predviđenim prostorima.
svi se žale na one koji znaju da nekome smeta, ali ih ne jebe pol posto.
a da je takva većina pušača - je.
tako mi je drago što je velika većina mojeg društva nepušačka - inače bismo se svi morali dimiti jer jedan ne može bez cigarete.
kao moja sestra, koja nije mogla kavu popiti bez cigarete, pa se čudila što ne želim sjediti s njom. ja sam bio netolerantan. ne bi njoj nikad palo na pamet biti tolerantnom, pa jednom ne zapaliti.
sva sreća da se ostavila cigareta.
Ovo *slučajno* se odnosilo na *kad bih ja jednom zapalila u uredu*
Ja ne spadam u tu tvoju većinu jer sam već rekla da smatram da se na poslu uopće ne bi smjelo pušiti. U životu nisam zapalila u nepušačkom stanu (niti pitala!) dok mi domaćin sam nije ponudio pepeljaru.
To je stvar kućnog odgoja, a ne pušača i nepušača.
Joj, dajte prestanite generalizirati i trpati sve pušače u isti koš. Nisu svi pušači gremlini kojima je jedini cilj zagorčavati vaš nepušački život. Ja sam već rekla da sam za potpuno ukidanje pušenja na radnom mjestu iako sam pušač.
Točno to!
Slažem se u potpunosti.
Kod mene recimo svi puše, ali moramo izlazit van pred zgradu
I to je ok, jer nam je fino friško unutra kad se vratimo Nema onog smrada ustajalog duhanskog dima. A i manje se trujemo tokom dana.
cyra kaže: Ovo *slučajno* se odnosilo na *kad bih ja jednom zapalila u uredu*
znam.
sorry.
kojiput ne mogu odoljeti provokaciji
Quote:
Ja ne spadam u tu tvoju većinu jer sam već rekla da smatram da se na poslu uopće ne bi smjelo pušiti. U životu nisam zapalila u nepušačkom stanu (niti pitala!) dok mi domaćin sam nije ponudio pepeljaru.
To je stvar kućnog odgoja, a ne pušača i nepušača.
nisam ni rekao da spadaš u nju.
ja samo govorim o tome da se taj jedan dio pušača tako karakteristično ponaša.
kao što ti ne pušiš u stanu nepušača, tako ja ne prigovaram pušačima koji puše kod sebe doma.
meni ako ne paše, mogu se pobrati.
bitno da se mi svi ovdje kužimo i slažemo