Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija > Teologija i religijska praksa

Teologija i religijska praksa Religije/denominacije, teološka i ostala vjerska pitanja

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.05.2013., 14:03   #1
Aisha r.a. i njen odnos s Poslanikom a.s.

Hvala BigJasonu što nam je sastavio uvodni post.

Tema je izdvojena iz već postojeće rasprave.

Ovdje je primaran naglasak na životu Muhamedove supruge Aishe r.a., te njenom odnosu s Poslanikom a.s.
Često Muhamedov brak s Aishom bude predmetom kontroverzi u raznim temama, pa ćemo sad imati mjesto gdje se o tome može raspraviti.

Uživajte.Quote:
BigJason kaže: Pogledaj post
Iako u ranoj historiji islama ne možemo pronaći niti jedan valjan dokaz koji bi ukazao da je Muhammeda kritikovao bilo tko povodom njegovog braka sa Aišom bint Ebu Bekr (za koju se kaže da je bila njegova najmlađa žena i po opisima jako mlada) u zadnjih nekoliko godina muslimani su suočeni sa izrazito oštrim i ozbiljnim kritikama raznih vrsta od strane kritičara islama a ova je u samom središtu njihove pažnje.

Ona se sama po svojoj prirodi izdiže nad drugima iz razloga što se sa njom dovodi u pitanje sama moralnost islamskog poslanika Muhammeda.

Napisani su brojni tekstovi ,crtane karikature,pa čak pisane i knjige poput one iz 2008 godine ''Dragulj Medine'' (The Jewel of Medina ) autorice Šeri Džons (Sherry Jones) koja je izazvala buru negodovanja muslimana širom svijeta. ( Dragulj Medine )

Da bi se detaljnije pozabavili ovom tematikom potrebno je se osvrnuti na neke osnovne historijske dokaze iz autentičnih islamskih spisa.

Aiša bint Ebu Bekr

‘Ā’ishah bint Abī Bakr (612–678) ( Aisha) bila je kćerka Ebu-Bekra (prvog halife) i Umm Rumman . Po ranim islamskim spisima odlikovala je se ljepotom i dobrim pamćenjem.Kada je imala oko 4-5 godina njen otac ju je zaručio za Džubejr ibn Mutima (Jubayr ibn Mut'im) ali kada je Džubejrov otac Mutim (Mut`im ibn `Uday) čuo da je Ebu Bekr prihvatio islam i ostavio politeizam odlučio je da prekine zaruke svog sina sa Aišom.

Brak između Muhammeda i Aiše

Nakon smrti Muhammedove prve žene Hatidže (Khadija bint Khuwaylid) , Muhammed je bio samac pa mu je jedne prilike došla žena Osmana ibn Maz'una tj. Havla bint Hakim i upitala ga ;

"Allahov Poslaniče, da li bi se ti oženio?"

Poslanik je upitao: "S kojom?"

Ona mu je odgovorila: "Želiš li djevojku koja nije bila udavana (bikr), ili želiš ženu koja je ranije bila u braku (sejjib)?"

On je pitao: "Ko je djevojka?"

Odgovorila je: "Aiša - kćerka tebi najdražeg Allahovog stvorenja (misli na Ebu Bekra)."

Nakon toga, pitao je: "A ko je žena koja je bila u braku?"

"Sevda bint Zem'a", odgovorila je.

Poslanik joj je tada rekao da ide i zaprosi ih za njega.


(Prenosi Ahmed u Musnedu)

Nakon toga je Muhammed imao snove u kojima je sanjao Aišu :

Aiša u vezi s tim kazuje da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:

"Tri puta si mi se u snu pojavljivala. Nakon toga, melek mi te je kradom doveo u odjeći od svile i rekao mi: 'Ovo ti je supruga.' Kad sam ti otkrio lice i vidio da si to ti, rekao sam: 'Kad je od Allaha, nek' bude tako.''
(Prenose Buharija i Muslim)

Na osnovu ovih predaja muslimani vjeruju da je Muhammedu brak sa Aišom bio objavljen od Boga i samim tim blagoslovljen.

Također se navodi hadis u kojem se vidi način na koji je Muhammed zaprosio Aišu od njenog oca Ebu Bekra i njegova reakcija :

''Narrated 'Ursa:
The Prophet asked Abu Bakr for 'Aisha's hand in marriage. Abu Bakr said "But I am your brother." The Prophet said, "You are my brother in Allah's religion and His Book, but she (Aisha) is lawful for me to marry."


(Sahih Bukhari 7.18)

Spor oko Aišinih godina u vrijeme udaje

Po konsenzusu /idžmi islamskih učenjaka (sunnitskih) dvije zbirke hadisa –Buharijeva i Muslimova su autentične i sami hadisi unutar njih se smatraju vjerodostojnim.U tim zbirkama navedeno je sedam hadisa koji jasno preciziraju da je Aiša imala 6 godina kada se udala , a 9 godina kada je imala prvi odnos sa Muhammedom.

Ipak postoje i određena islamska historijska djela koja su pisana neovisno o hadisima a koja govore da je Aiša u tom vremenu trebala imati više godina.
Tako danas postoje dvije grupe koje oponiraju jedna drugoj po pitanju stava o starosti Aiše u vrijeme udaje.

1. Prva grupa koja je ujedno i daleko raširenija prihvata vjerodostojne predaje iz hadiskih zbirki,stavljajući akcenat u odbrani –da je Aiša u to vrijeme bila šerijatski punoljetna i potpuno spremna za brak.Zaista postoji čak i vjerodostojan hadis od same Aiše koja je rekla :

''When the girl reaches nine years of age, she is a woman.''
(Sunan al-Tirmidhi, Kitab al-Nikah)

2. Druga grupa pak koristi određena historijska djela koja nisu na stepenu autentičnosti kao što je slučaj sa sahih/vjerodostojnim hadisima.Ta djela su sastavljena na način da su se uzimale sve vrste izvještaja bez podrobne provjere istinitosti samih predanja,a u njima samima ima nemali broj proturiječja povodom opisa istih događaja koji dolaze od različitih prenosioca.


Pokušajmo u ovoj temi rasvjetliti ovu problematiku!


Pokušajmo iznijeti sve dokaze kojim raspolažemo kako bi napokon odgovorili na pitanja :

1. Koliko je zaista Aiša imala godina u vrijeme braka?

2. Da li se na osnovu svega iznešenog Muhammed može moralno diskreditovati i da li ga se može optuživati za pedofiliju?


Jer neki muslimani na ovom forumu su tvrdili da je Muhamed poseksao Aishu puno kasnije, kad je njoj došlo do seksa, a da je prije toga živjela kod njega i njegove žene kao posvojče.[/QUOTE]
Ti muslimani ignorišu jasne vjerodostojne (sahih) hadise koji jasno kažu da je Ajša imala 6 godina kada se udala za Muhammeda a 9 kada je imala prvi seksualni odnos sa njim.

Recimo u slijedećim vjerodostojnim hadisima jasno čitamo da se Ajša igrala sa lutkicama kada je Muhammed došao kod nje u sobu kako bi imali prvi sex :

Narrated Aisha:
The Prophet engaged me when I was a girl of six (years). We went to Medina and stayed at the home of Bani-al-Harith bin Khazraj. Then I got ill and my hair fell down. Later on my hair grew (again) and my mother, Um Ruman, came to me while I was playing in a swing with some of my girl friends. She called me, and I went to her, not knowing what she wanted to do to me. She caught me by the hand and made me stand at the door of the house. I was breathless then, and when my breathing became all right, she took some water and rubbed my face and head with it. Then she took me into the house. There in the house I saw some Ansari women who said, "Best wishes and Allah's Blessing and a good luck." Then she entrusted me to them and they prepared me (for the marriage). Unexpectedly Allah's Apostle came to me in the forenoon and my mother handed me over to him, and at that time I was a girl of nine years of age.
(Sahih Al-Bukhari, Volume 5, Book 58, Number 234)

Također ostale vjerodostojne hadise o ovom slučaju možeš pogledati na slijedećoj stranici Link


Quote:
Meadow kaže: Pogledaj post
I ako nije točno da je Muhamed seksao Aishu kad je imala 9 godina, mene zanima odakle njima uporište u zakonodavcu (vjerskom !!!) da stave granicu od 9 godina? Jesu li to izmislili ili kako?

(cut)
Tačno je Meadow da je Muhammed seksao Ajšu kada je imala 9 godina,tačno je bar po vjerodostojnim hadisima koji to tvrde.

Što se tiče ovog zakonodavnog propisa da je seks dozvoljen sa 'djevojkom' koja ima prvi menstrualni ciklus (jer tada je po islamu punoljetna) to je upravo proklamovano iz ovog slučaja.Obično te godine prve menstruacije su upravo od 9-14 godina.

Dosta vjerodostojnih hadisa govore o ovom slučaju a islamski učenjaci ovo pokušavaju da opravdaju sa tvrdnjama da je i prije Muhammeda postojao takav običaj -da se 'djevojke' od 9 godina ili nakon prve menstruacije smatraju ženama.

I ja sam bio jedan od onih koji su slučaj Ajše branili određenom faličnom studijom koja kada se stavi pod ozbiljnu kritiku islamskih učenjaka -nema ni truna imunosti i ruši se kao kula od karata.To koriste pojedini forumski muslimani anonimusi koji nisu nikakav autoritet u islamu ili oni koji pokušavaju na sve načine da prikriju autentične predaje o svom Poslaniku,a koje u ovakvom slučaju ruše njegov moralni kredibilitet kao čovjeka i Poslanika.

Najbolji odgovori i najpošteniji ja bih rekao,a koji dolaze od strane islamskih učenjaka ( a ne forumskih neznalica i anonymusa) su slični ovakvom jednom tekstu koji piše profesor tefsira i kur'anske antropologije Dr. Safvet Halilović na ovom linku :

Link

Ima i boljih odgovora svakako ali svi od strane islamskih učenjaka su slični i nitko od njih ne pokušava opovrgnuti autentičnost toliko vjerodostojnih predaja koji govore da je se Ajša zaista udala sa 6 godina a prvi sex imala sa 9.Ona je lično prenijela neke od tih hadisa.

Treba biti pošten od strane muslimana pa iznositi stvari onakve kakve jesu.

Zadnje uređivanje blue bird : 23.05.2013. at 10:57.
BigJason is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 14:54   #2
Quote:
BigJason kaže: Pogledaj post
Ti muslimani ignorišu jasne vjerodostojne (sahih) hadise koji jasno kažu da je Ajša imala 6 godina kada se udala za Muhammeda a 9 kada je imala prvi seksualni odnos sa njim.
Kako ono nazivamo osobu koja ima spolne odnose s djetetom?
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:05   #3
Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Kako ono nazivamo osobu koja ima spolne odnose s djetetom?
Danas je poznato kako je nazivamo ali islamski učenjaci pokušavaju iz petnih žila dokazati da je to u tadašnje vrijeme bilo uobičajeno i da nikako nije mogao biti čin pedofilije.

Ja to ipak ne mogu svariti niti sam ikada mogao.

Možda bih mogao svariti da je dob za udaju bila oko 15-16 godina u to vrijeme i u takvim okolnostima ali 9 godina je meni lično ogavno.Po meni je to dijete i tada kao i danas.
BigJason is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:06   #4
samo što ti na ovom linku ne piše koliko je godina imala Aiša...
piše samo beliga tj. punoljetna...

u islamu se ženska osoba koja dobije prvo pranje smatra punoljetnom....

answering islam nije validna stranica za dobijanje odgovora o islamu

evo stajališta najmjerodavnije islamske institucije u Evropi tj. islamske zajednice u BiH
LINK
treba li naglasiti da vehabije i slični njima nisu ovog stajališta

naglasak je da je Aiša bila punoljetna... koje su godine u pitanju ne može se sa sigurnošću reći

zanimljivo je da buharija i Muslim prenose hadise od nje iz godina prije hidžre...
radi se kako neki tvrde o djevojčici koja nije imala ni 9 godina... s tim da odbijete još 80 dana jer je hidžretska godina kraća za 10 dana...
u svakom slučaju ima dobar članak u ovdje ko zna englseki
MukaFFa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:09   #5
Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
samo što ti na ovom linku ne piše koliko je godina imala Aiša...
piše samo beliga tj. punoljetna...

u islamu se ženska osoba koja dobije prvo pranje smatra punoljetnom....

answering islam nije validna stranica za dobijanje odgovora o islamu

evo stajališta najmjerodavnije islamske institucije u Evropi tj. islamske zajednice u BiH
LINK
treba li naglasiti da vehabije i slični njima nisu ovog stajališta

naglasak je da je Aiša bila punoljetna... koje su godine u pitanju ne može se sa sigurnošću reći

zanimljivo je da buharija i Muslim prenose hadise od nje iz godina prije hidžre...
radi se kako neki tvrde o djevojčici koja nije imala ni 9 godina... s tim da odbijete još 80 dana jer je hidžretska godina kraća za 10 dana...
u svakom slučaju ima dobar članak u ovdje ko zna englseki
Čekaj, znači po silamu je djevojčica nakon što dobije prvu menstruaciju fair game?!
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:28   #6
Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
samo što ti na ovom linku ne piše koliko je godina imala Aiša...
piše samo beliga tj. punoljetna...

u islamu se ženska osoba koja dobije prvo pranje smatra punoljetnom....

answering islam nije validna stranica za dobijanje odgovora o islamu

evo stajališta najmjerodavnije islamske institucije u Evropi tj. islamske zajednice u BiH
LINK
treba li naglasiti da vehabije i slični njima nisu ovog stajališta

naglasak je da je Aiša bila punoljetna... koje su godine u pitanju ne može se sa sigurnošću reći

zanimljivo je da buharija i Muslim prenose hadise od nje iz godina prije hidžre...
radi se kako neki tvrde o djevojčici koja nije imala ni 9 godina... s tim da odbijete još 80 dana jer je hidžretska godina kraća za 10 dana...
u svakom slučaju ima dobar članak u ovdje ko zna englseki
Vrlo dobro se zna koliko je Ajša imala godina na osnovu jasnih i validnih autentičnih hadisa.

Samo oni koji ne žele da prihvate te činjenice (a dužni su jer se sahih/vjerodostojni hadisi kod sunnita prihvataju i drugi su izvor vjere) pišu ovakve zamršene i muljatorske odgovore.

Ljevaković mulja po ovakvim škakljivim pitanjima i apsurdno je da kaže da se pravi broj godina ne zna kada je navodno sljedbenik hanefijskog mezheba koji prihvata vjerodostojne hadise iz Buharije i Muslima.

Recimo na jednom drugom mjestu (gdje se upravo pita o vjerodostojnosti buharijeve i muslimove (sahih) zbirke hadisa) on to jasno tvrdi :

Vjerodostojnost hadisaPitanje

Kako ćemo znati koji hadisi su vjerodostojni a koji nisu? I da li su svi hadisi u Sahih Bukhariju i Sahih Muslimu vjerodostojni?

Odgovor
Ulema koja se bavi proučavanjem hadisa i koji dobro pozanaju hadiske nauke (muhaddisi) su ti koji će dati ocjenu o vjerodostojnosti hadisa. Općeprihvaćen je stav kod muhaddisa da su hadisi u Sahihul-Buhari i Sahihu Muslim vjerodostojni (sahih).

http://www.rijaset.ba/index.php?opti...136&Itemid=544

I sada kada prizna da su to vjerodostojne zbirke hadisa i nakon što mu se ponudi nekoliko tih istih vjerodostojnih hadisa u slučaju Ajše iz tih istih zbirki on kaže -ne može se sa sigurnošću reći koliko je imala godina.
Pametnom dosta da shvati o čemu se ovdje radi.
BigJason is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:29   #7
Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Čekaj, znači po silamu je djevojčica nakon što dobije prvu menstruaciju fair game?!
Upravo tako.
BigJason is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:45   #8
Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
(cut)
u svakom slučaju ima dobar članak u ovdje ko zna englseki
Baš je 'dobar' i 'autoritativan' članak koji piše jedna novinarka koja je postala muslimankom,ona je pravo mjerodavna da govori o ovim pitanjima a učenjaci koji su doktorirali islamske nauke na islamskim fakultetima (ne američkim) su 'vehabije'.

Evo nešto više o autorici ovog smiješnog teksta :

Link
BigJason is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 15:55   #9
Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Kako ono nazivamo osobu koja ima spolne odnose s djetetom?
PEDOFIL
__________________
“Some people like me, some don't. I don't understand, Where the difference comes from. My heart like them all. For a simple childish reason. We all are created equal, we all are humans.”
hellaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:00   #10
Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Čekaj, znači po silamu je djevojčica nakon što dobije prvu menstruaciju fair game?!

ispada da djevojčice koje dobiju menstruaciju sa 9 a te su zbilja s medicinskog stajališta rijetke ..su zrelije od onih koje dobiju menstruaciju sa 17!!!


ovim zakonom žele reći da odgovornost za svoja ponašanja stječeš hormonalnim promjenama a ne intelektualnim razvojom
__________________
“Some people like me, some don't. I don't understand, Where the difference comes from. My heart like them all. For a simple childish reason. We all are created equal, we all are humans.”
hellaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:02   #11
Quote:
hellaa kaže: Pogledaj post

ispada da djevojčice koje dobiju menstruaciju sa 9 a te su zbilja s medicinskog stajališta rijetke ..su zrelije od onih koje dobiju menstruaciju sa 17!!!


ovim zakonom žele reći da odgovornost za svoja ponašanja stječeš hormonalnim promjenama a ne intelektualnim razvojom
Zapravo logično ako se žene gleda kao reproduktivni potencijal koji što prije treba pustiti u pogon a ne ravnopravnu ljudsku osobu.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:06   #12
Quote:
hellaa kaže: Pogledaj post
ovim zakonom žele reći da odgovornost za svoja ponašanja stječeš hormonalnim promjenama a ne intelektualnim razvojom
hormonalne promjene utječu na intelekt
sedam7x is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:07   #13
a kako ti onda komentarišeš validan podatak da je aiša prilikom preseljenja 53. god. nakon hidžre imala 77 godina...

kao što rekoh ulema se ne može složiti u vezi broja aišinih godina jer predaje koje govore o aišinim godima imaju pouzdan lanac prenosilaca. međutim nedostak je što se radi o čovjeku koji je u trenutku prenošenja tog hadisa drugom prenosiocu bio senilan!

također njena sestra Hafsa je imala 100 godina kada je preselila...raspon njenih godina kreće se između 9 i 19...

big Jasone...
ti imaš punu slobodu da slijediš ili da kritukuješ tumačenja islama koja potiću od wehabita...
ali ono što ne možeš je da takava učenja nama sunitima namećeš kao jedina validna
isto tako ja imam slobodu da kritikujem ono što oni pokušavaju napraviti od islama...

ja sam duboko svjestan da bi oni voljeli popaliti sve knjige koja se ne slažu sa njima... ali to opet nije islam

a ako već insistiraš da to jest islam onda opet nije sav islam.
__________________
Milostivi; Poučava Kur'anu; Stvara Čovjeka; Poučava Bejjanu(objelodanjujućem govoru) (55:1-4)
MukaFFa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:13   #14
Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Zapravo logično ako se žene gleda kao reproduktivni potencijal koji što prije treba pustiti u pogon a ne ravnopravnu ljudsku osobu.

fuj!!!!

uzmeš joj krpene lutke i gurneš jednu živu u ruke ...pa djete odgaja dijete ....

a mama i tata promatraju na koga unuće sliči ..dok legitimni muž od nekih 50, 60, godina ponosno trlja svoj belly button jer je uspija još jednom dobiti sina ..ako ne ,onda ovoj maloj ne gine još jedno dvoje troje djece izroditi do 16te po kratkom postupku...

ajde bas me zanima tko će reći da nisam upravu ?
__________________
“Some people like me, some don't. I don't understand, Where the difference comes from. My heart like them all. For a simple childish reason. We all are created equal, we all are humans.”
hellaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:34   #15
Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
a kako ti onda komentarišeš validan podatak da je aiša prilikom preseljenja 53. god. nakon hidžre imala 77 godina...
kao što rekoh ulema se ne može složiti u vezi broja aišinih godina jer predaje koje govore o aišinim godima imaju pouzdan lanac prenosilaca. međutim nedostak je što se radi o čovjeku koji je u trenutku prenošenja tog hadisa drugom prenosiocu bio senilan!

također njena sestra Hafsa je imala 100 godina kada je preselila...raspon njenih godina kreće se između 9 i 19...
Radi se o čuvenoj 'internet studiji' kojom se pokušava osporiti autentičnost sahih predaja o Ajšinim godinama,i ta studija mi je jako poznata ali je također i jako slaba.Možeš pronaći temu o Ajši na ovom forumu ili navesti na ovoj temi ako moderatori dozvole,pa ću ti lično dokazati zašto je neodrživa i zašto je nitko od ozbiljnih islamskih učenjaka današnjice ne koristi kao odbranu po pitanju Ajšinog slučaja.


Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
big Jasone...
ti imaš punu slobodu da slijediš ili da kritukuješ tumačenja islama koja potiću od wehabita...
Dokaži da su ova tumačenja koja iznosim to što tvrdiš-wehabitska!

Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
ali ono što ne možeš je da takava učenja nama sunitima namećeš kao jedina validna
Sunniti prihvataju sve sahih zbirke hadisa a ti i još neki sa tobom ovdje to ne rade.

Kako si ti onda sunnit?


Jusuf Kardavi jasno kaže da oni koji tako postupaju poput vas (odbacuju sahih predaje) nisu sunniti nego mu'tezile!?

Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
isto tako ja imam slobodu da kritikujem ono što oni pokušavaju napraviti od islama...
Imaš pravo ali se vidi koliko si uspješan u tome.

Quote:
MukaFFa kaže: Pogledaj post
ja sam duboko svjestan da bi oni voljeli popaliti sve knjige koja se ne slažu sa njima... ali to opet nije islam

a ako već insistiraš da to jest islam onda opet nije sav islam.
Upravo bi vi voljeli revidirati hadiske zbirke i možda i paliti knjige koje su potpuno autentični izvor rane historije islama.Ovaj forum je pun takvih primjera sa vaše strane.Samo to nećete moći uraditi,moći ćete neukim u islamu prodavati vaša sterilna tumačenja islama ili na koncu prihvatiti činjenice koje dolaze iz islamske bašte a ne neke neprijateljske i tuđe.
BigJason is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:37   #16
Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Prvo da pozdravim Meadow,Ega i Hellu i pohvala što se dogovarate oko nekih stvari u privatnim porukama, neću u detalje jer ćete reći da nije istina oko mojih nestalih, čudnih i kažnjavanih postova i da me ne bih opet kaznili.
hahahahahhahaha ... da ja ti s njima inaće pijem kavu a ponekad i kolače zamjesimo pa onda stanemo razvijati strategiju kako će mo jednog fussilata na forumu kartonirati
ono.... man wtf?!?!


Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Da sam ja moderator kaznio bih vas
Hvala svemiru pa nisi

Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
što ste svašta napisali u nekim svojim postovima, neke rečenice su bile jako teške i uvredljive, ali kad su neki na forumu zaštićeni kao neke najugroženije životinjske vrste onda nije niti čudno da prođu nekažnjeno, opet ste me kaznili na istu foru, pa jel vi vidite šta vi pišete,a ne ja, kako se vi ... ma ništa, nema veze.
referiraj uvredljive rečenice ...


Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Ooo.. BigJasoneee.. prijatelju mooj, pa stigao si na forum, nije te dugo bilo, a ja se već bio upitao gdje si ti, gdje je tvoje tumačenje i da me “izrešetaš“ sa svojim linkovima koji idu kontra tvoga tumačenja.
Izuzetno mi je drago što ima obrazovanih i dobro potkovanih osoba kao BigJason koji mi je definitivno proširo pogled i doprinio mom boljem razumjevanju islama.
Hvala mu na vremenu i trudu .
Hvala čovjeku što naša pitanja dobivaju konkretne odgovore.


Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Tebi Meadow i ostalim istomišljenicima ne možeš drugačije objasniti nego usporediti neke stvari oko tih pitanja što uporno neki spominju, jer 100x ću vam reći da nemate obdaren razum po pitanju islama i da imate uzak pogled shvaćanja i razmišljanja po pitanju islama, a vi opet po istom.
Obdaren razumom za islam
Jel se to dobije rođenjem ili kakoQuote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Evo vam zamišljeni primjer u krščanstvu, papa Ivan Pavao II.
Da je papa oženio djevojčicu koja je maloljetna svi na svijetu bih se zgrozili i okrenuli glavu od pape i prestao bih biti vođa vjernika, neki bih ga i ubili zbog toga, jel tako, tako je!
A papa je oženio mladu punoljetnu djevojku i nakon nekog vremena stupio u odnos s njom, imao je sve pohvale od svojih vjernika i nitko mu nije prigovorio kad je sve radio kako treba, ali nakon papine smrti nađe se jako mala skupina vjernika koji su poslije primili krščanstvo i nisu mogli prihvatiti dobrotu pape i njegovu odličnu biografiju, pa su išli spletkariti s informacijama kako da razjedine generacije što će doći poslije njih. Onda izmišljaju svašta, papa je putnički trgovac,loš vođa, oženio djevojčinu staru 6 godina, pa to ne prolazi, pa onda kažu oženio je djevojčicu od 9 godina, to kod nekih prođe itd, govorili su svašta protiv pape, samo da ga ocrne i da vjernici predju u njihovu skupinu ..itd, da ne idem previše u detalje tako je bilo u islamu, tj, sa božijim poslanikom Muhammedom, sallAllahu alejhi ve sellem, svašta su ružno rekli i napisali o njemu i njegovoj prošlosti i to se najviše proširilo među generacijom od kada su nastali mediji(tv,internet ...)
Možda nisi dobro shvatio , al ovo je tema žene u muslimanskim društvima ,ne u krščanskim ,ali da nebi bilo dilema i daljenjeg raspredanja na ovu temu jasno i glasno ču ti ponoviti svatko tko se seksa sa djetetom je pedofil


Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Ja bih zamolio svakoga da ne piše takve izjave kao što piše Meadow,Ego, BigJason, Hellaa ...itd, jer to ništa nije točno i bezobrazno od vas. ako ovaj post opet bude kažnjen ili obrisan onda će svi na forumu vidjeti kakva ste vi složna ekipa.
A ja bi zamolila da me se ne ušutkava na ovom forumu.

Također bi zamolila da se oglase žene muslimanke kojih se ovo tiće te ravnopravno sudjeluju u razgovoru , iskažu svoja mišljenja i stavove.


Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom i da neće više biti takvih provokativnih pitanja i replika o svemu tome.
Ne vidim nikakav tvoj odgovor na niti jedno postavljeno pitanje.

.....nisam uspila naći niti jedan tvoj komentar na linkove koje sam postavila ja a niti Meadow , pa te lijepo molim za konkretne komentare vezano za suknju princeze od saudijske , za sjajne japanke djevojčice iz Irana , te za osudu nasmrt 16 godišnje djevojčice ...za spolnu zrelost sa 9 godina ...

definitivno imaš o čemu pisati ......
__________________
“Some people like me, some don't. I don't understand, Where the difference comes from. My heart like them all. For a simple childish reason. We all are created equal, we all are humans.”

Zadnje uređivanje hellaa : 08.05.2013. at 16:49.
hellaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 16:42   #17
Prvo da pozdravim Meadow,Ega i Hellu i pohvala što se dogovarate oko nekih stvari u privatnim porukama, neću u detalje jer ćete reći da nije istina oko mojih nestalih, čudnih i kažnjavanih postova i da me ne bih opet kaznili.
Da sam ja moderator kaznio bih vas što ste svašta napisali u nekim svojim postovima, neke rečenice su bile jako teške i uvredljive, ali kad su neki na forumu zaštićeni kao neke najugroženije životinjske vrste onda nije niti čudno da prođu nekažnjeno, opet ste me kaznili na istu foru, pa jel vi vidite šta vi pišete,a ne ja, kako se vi ... ma ništa, nema veze. nažalost obrisao mi se post, ovaj put mojom krivicom, ali sva sreća što sam odlučio kopirati tekst na PC i prenijeti opet na forum, zbog drugih.

Ooo.. BigJasoneee.. prijatelju mooj, pa stigao si na forum, nije te dugo bilo, a ja se već bio upitao gdje si ti, gdje je tvoje tumačenje i da me “izrešetaš“ sa svojim linkovima koji idu kontra tvoga tumačenja.

Tebi Meadow i ostalim istomišljenicima ne možeš drugačije objasniti nego usporediti neke stvari oko tih pitanja što uporno neki spominju, jer 100x ću vam reći da nemate obdaren razum po pitanju islama i da imate uzak pogled shvaćanja i razmišljanja po pitanju islama, a vi opet po istom.

Evo vam zamišljeni primjer u krščanstvu, papa Ivan Pavao II.
Da je papa oženio djevojčicu koja je maloljetna svi na svijetu bih se zgrozili i okrenuli glavu od pape i prestao bih biti vođa vjernika, neki bih ga i ubili zbog toga, jel tako, tako je!
A papa je oženio mladu punoljetnu djevojku i nakon nekog vremena stupio u odnos s njom, imao je sve pohvale od svojih vjernika i nitko mu nije prigovorio kad je sve radio kako treba, ali nakon papine smrti nađe se jako mala skupina vjernika koji su poslije primili krščanstvo i nisu mogli prihvatiti dobrotu pape i njegovu odličnu biografiju, pa su išli spletkariti s informacijama kako da razjedine generacije što će doći poslije njih. Onda izmišljaju svašta, papa je putnički trgovac,loš vođa, oženio djevojčinu staru 6 godina, pa to ne prolazi, pa onda kažu oženio je djevojčicu od 9 godina, to kod nekih prođe itd, govorili su svašta protiv pape, samo da ga ocrne i da vjernici predju u njihovu skupinu ..itd, da ne idem previše u detalje tako je bilo u islamu, tj, sa božijim poslanikom Muhammedom, sallAllahu alejhi ve sellem, svašta su ružno rekli i napisali o njemu i njegovoj prošlosti i to se najviše proširilo među generacijom od kada su nastali mediji(tv,internet ...)


Evo ukratko par izjava i zakona od te zalutale skupine namjenjena pripadnicima sunneta(sunnije čine oko 90%) pa ćete shvatiti neke stvari od kuda toliko krivih informacija, s kojima vi baratate.

Zakon i tradicija im je da se moraju razilaziti sa njima(sunnijama).
''Nešto se desi i ja moram naći rješenje, ali nema nikoga da upitam za mišljenje od onih koji te slijede'', a on mi reče: ''Idi kod učenjaka sunnije u tom mjestu pa ga upitaj za mišljenje. Kada ti odgovori, postupi suprotno jer u tome ćeš naći istinu.'' ...

Oni tako govore i njihov je zakon takav:
''Uporedite to pitanje sa predajama sunnija, pa ono što bude odgovaralo njihovim predajama, to odbacite, a ono što ne bude, to prihvatite.''
''Ako se pred vama nađu dva različita hadisa, prihvatite ono što se suprotstavlja sunnijama.''


Razumije te li sada od kuda iskrivljena povijet o pravim muslimanima i lažne informacije.

Oni proklinju mnoge ashabe, halife i žene, a posebno Ebu Bekra, Omera, Aishu ...itd.
Ima dosta njihovih jako ružnih i izmišljenih izjava prema ženama od nekih božijih poslanika, pogotovo ružne riječi prema ženama od božjeg poslanika Muhammeda, sallAllahu alejhi ve selem.
Šta misliš od koga je krenulo da Isa(Isus),alejhisselam, ima ženu i svakakve pogrbne riječi rekli, pokušavaju to dokazati preko nekih pojedinaca, da je imao ženu ili da je bio ... sramota me to i reči,svašta loše izjave za sve, a pravi muslimani i muslimanke vjeruju i vole sve božije poslanike, sallAllahu alejhi ve selem, i nikoga ne obožavaju pored Uzvišenog Allaha.

Ja bih zamolio svakoga da ne piše takve izjave kao Meadow,Ego, BigJason, Hellaa ...itd, jer to ništa nije točno i bezobrazno od vas. ako ovaj post opet bude kažnjen ili obrisan onda će svi na forumu vidjeti kakva ste vi složna ekipa.
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom i da neće više biti takvih provokativnih pitanja i replika o svemu tome.
__________________
DA'WA...
savjeti...
MUHAMMED, SALLALLAHU 'ALEJHI WE SELLEM
Fussilat is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 08.05.2013., 17:04   #18
Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Evo vam zamišljeni primjer u krščanstvu, papa Ivan Pavao II.
Da je papa oženio djevojčicu koja je maloljetna svi na svijetu bih se zgrozili i okrenuli glavu od pape i prestao bih biti vođa vjernika, neki bih ga i ubili zbog toga, jel tako, tako je!
A papa je oženio mladu punoljetnu djevojku i nakon nekog vremena stupio u odnos s njom, imao je sve pohvale od svojih vjernika i nitko mu nije prigovorio kad je sve radio kako treba, ali nakon papine smrti nađe se jako mala skupina vjernika koji su poslije primili krščanstvo i nisu mogli prihvatiti dobrotu pape i njegovu odličnu biografiju, pa su išli spletkariti s informacijama kako da razjedine generacije što će doći poslije njih. Onda izmišljaju svašta, papa je putnički trgovac,loš vođa, oženio djevojčinu staru 6 godina, pa to ne prolazi, pa onda kažu oženio je djevojčicu od 9 godina, to kod nekih prođe itd, govorili su svašta protiv pape, samo da ga ocrne i da vjernici predju u njihovu skupinu ..itd, da ne idem previše u detalje tako je bilo u islamu, tj, sa božijim poslanikom Muhammedom, sallAllahu alejhi ve sellem, svašta su ružno rekli i napisali o njemu i njegovoj prošlosti i to se najviše proširilo među generacijom od kada su nastali mediji(tv,internet ...)
Punoljetnu kao dobila prvu menstruaciju?
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 17:55   #19
Quote:
hellaa kaže: Pogledaj post
hahahahahhahaha ...

...

Ne vidim nikakav tvoj odgovor na niti jedno postavljeno pitanje.

.....nisam uspila naći niti jedan tvoj komentar na linkove koje sam postavila ja a niti Meadow , pa te lijepo molim za konkretne komentare vezano za suknju princeze od saudijske , za sjajne japanke djevojčice iz Irana , te za osudu nasmrt 16 godišnje djevojčice ...za spolnu zrelost sa 9 godina ...

definitivno imaš o čemu pisati ......
Neću ti puno komentirati Hella jer mi fali još jedan karton za bann, iz ove tvoje replike i one o google earth se da zaključiti kako ti shvaćaš moje postove, neka drugi zaključe da li ti uopće pročitaš i shvatiš kako treba.
Vidim ja da ti puno vidiš i shvaćaš jesam li ja dobro odgovorio ili ne.
Uhh,, suzdržat cu se od teksta što sam sada mislio napisati da shvatite još bolje, ali neki će to shvatiti kao uvreda, i odmah karton, a to ne bih bila nikakva uvreda, ma nema veze.


Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Punoljetnu kao dobila prvu menstruaciju?
Ego, Hella ...itd

Istraživači Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu su zaključili kako su grudi počele rasti djevojčicama godinu dana ranije nego što je to bio slučaj prije 20 godina – oko devet godina i deset mjeseci. Usporedbe radi, djevojčice su bile na pragu zrelosti oko 15. godine prije stotinjak godina.

Morao sam citirati ovaj tekst, da vidite razliku između danas i par stotina godina, i nemamo dalje o čemu raspravljati kako je bilo prije 1400 godina i usudite se uspoređivati spolnu zrelost i neke druge pojave danas i prije 1400 godina, sto mnogi kažu i potvrđuju da je bilo kasnije nego danas.

Ne stignem odgovoriti na sve kad ja ne zujim toliko dugo na PC kao neki pojedinci, rasprava je otišla u drugom pravcu, pa sam replicirao post od Meadow što su mnogi navalili da se ismijavaju i pišu u neznanju, a to što ti i drugi tvrdite o smrtnoj kazni i kažnjavanju ..itd, ajde molim te nađi podatke i slobodno pitaj za pomoć u privatnoj poruci svoju ekipu o smrtnom kažnjavanju u zadnjih 10 ili 100 godina u KSA ili drugim islamskim državama, koliko je bilo krađe i smrtne presude.
Onda usporedi podatke o krađi, silovanju,maltretiranju i razvodu braka u zadnjih 10 godina i usporedi s tim podatcima samo iz Zagreba u zadnjih 10mjeseci.(prostituciju nemoj uspoređivati, da ne osramotimo Zagreb) Razlika je ogromna, dajem ti na razmišljanje gdje je razlika nevjerovatno mala u takvim i drugim zločinima, znači usporedi grad manje od milijun stanovnika sa državom koja ima 25x više stanovnika od Zagreba.

Primjer, po javnom svjedočenju mnogih nemuslimana(političari i poznati) koji su otišli u Dubai i ne mogu vjerovati kad je džuma namaz(petak) svi napuste svoje radnje i upute se džamiji da klanjaju, da im nitko ništa ne ukrade, a ne kao u Zagrebu, u sred bijela dana opljačkaju kladionicu, poštu, banku ... i još pritom nekoga rane iz oružja, o maltretiranju i pokušaju silovanja da i ne govorimo kakvo je stanje u Zagrebu.

"O vjernici, kad se u petak na namaz pozovete, kupoprodaju ostavite i pozurite ka spominjanju Allaha, to vam je bolje, neka znate!”

Smatram da sam dovoljno rekao u zadnja 2 posta o vašim replikama.
Samo što neki ne shvaćaju kako treba, pa opet repliciraju, nema veze, samo vi uživajte!
__________________
DA'WA...
savjeti...
MUHAMMED, SALLALLAHU 'ALEJHI WE SELLEM
Fussilat is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2013., 18:16   #20
Quote:
Fussilat kaže: Pogledaj post
Istraživači Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu su zaključili kako su grudi počele rasti djevojčicama godinu dana ranije nego što je to bio slučaj prije 20 godina – oko devet godina i deset mjeseci. Usporedbe radi, djevojčice su bile na pragu zrelosti oko 15. godine prije stotinjak godina.

Morao sam citirati ovaj tekst, da vidite razliku između danas i par stotina godina, i nemamo dalje o čemu raspravljati kako je bilo prije 1400 godina i usudite se uspoređivati spolnu zrelost i neke druge pojave danas i prije 1400 godina, sto mnogi kažu i potvrđuju da je bilo kasnije nego danas.

Dakle, koliko je onda imala kad ju je oženio i koliko kad je jel... konzumirao brak?

Quote:
Ne stignem odgovoriti na sve kad ja ne zujim toliko dugo na PC kao neki pojedinci, rasprava je otišla u drugom pravcu, pa sam replicirao post od Meadow što su mnogi navalili da se ismijavaju i pišu u neznanju, a to što ti i drugi tvrdite o smrtnoj kazni i kažnjavanju ..itd, ajde molim te nađi podatke i slobodno pitaj za pomoć u privatnoj poruci svoju ekipu o smrtnom kažnjavanju u zadnjih 10 ili 100 godina u KSA ili drugim islamskim državama, koliko je bilo krađe i smrtne presude.
Onda usporedi podatke o krađi, silovanju,maltretiranju i razvodu braka u zadnjih 10 godina i usporedi s tim podatcima samo iz Zagreba u zadnjih 10mjeseci.(prostituciju nemoj uspoređivati, da ne osramotimo Zagreb) Razlika je ogromna, dajem ti na razmišljanje gdje je razlika nevjerovatno mala u takvim i drugim zločinima, znači usporedi grad manje od milijun stanovnika sa državom koja ima 25x više stanovnika od Zagreba.

Primjer, po javnom svjedočenju mnogih nemuslimana(političari i poznati) koji su otišli u Dubai i ne mogu vjerovati kad je džuma namaz(petak) svi napuste svoje radnje i upute se džamiji da klanjaju, da im nitko ništa ne ukrade, a ne kao u Zagrebu, u sred bijela dana opljačkaju kladionicu, poštu, banku ... i još pritom nekoga rane iz oružja, o maltretiranju i pokušaju silovanja da i ne govorimo kakvo je stanje u Zagrebu.
Da, divno je biti žena u Saudijskoj Arabiji.
__________________
Zli zeleni kefir
Zvijeri / Degu U penziji
Ego is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 10:58.