Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija > Hrana i zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Hrana i zdravlje Posebni režimi prehrane

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.07.2013., 12:05   #1
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Prehrana kod multiple skleroze: OMS i/ili Swankova dijeta

Otvaram ovu temu kako ne bismo nepotrebno opterećivali temu o multiploj sklerozi na Zdravlju.

Radi se o dvije specifične dijete, od kojih je Swankova ispitana na 140 ljudi tijekom 30 + 15 godina praćenja, i makar se danas kaže da ne zadovoljava sve kriterije znanstvenog istraživanja, ipak je to jedino dugoročno, odlično dokumentirano istraživanje s vrlo indikativnim rezultatima (u najkraćim crtama - svi sudionici, njih 70-ak koji su ustrajali, dočekali su duboku starost POKRETNI, što je za MS vrlo nevjerojatno, dok su oni koji su konzumirali više zasićenih masnoća od propisanog imali uobičajen tijek bolesti).

OMS (overcoming multiple sclerosis) dijeta je bazirana na Swankovoj, ali dodatno zaoštrena, sukladno novim, recentnim istraživanjima (npr. o opasnostima mliječnih proteina za oboljele od MS-a).

OMS dijeta:

-provodi se tijekom cijelog života

-najbitnije je držati količinu zasićenih masnoća ispod 20 grama dnevno (pa i ispod 15), te maknuti mliječne proteine

-mogu se jesti:
riba i svi morski plodovi, bjelanjak, svo voće, svo povrće, sve žitarice i mahunarke, orašasti plodovi, ekstra djevičansko maslinovo ulje (s tim da iako nije izrijekom spomenuto, ja bih tu dodala i druga hladno prešana ulja u umjerenim dozama - ali to je moja interpretacija), kakao (čisti, umjereno), soja, tofu, seitan, alkohol (npr. vino) - umjereno

-izbjegavati:
meso i suhomesnati proizvodi, žutanjak, mlijeko i mliječni proizvodi (npr. sladoled), masnoće: svinjska mast, maslac, vrhnja, hidrogenizirana biljna ulja i SVI PROIZVODI KOJI IH SADRŽE (keksi, lisnata tijesta, krafne, buhtle, kolači iz slastičarnice, čokolada, štrukli, pizza (osim ako nije s povrćem i maslinovim uljem)

SWANKOVA DIJETA

-isti princip, ali dopušta se meso (ne crveno prvih godinu dana) u manjim količinama, te jaja i mliječni proizvodi s manje od 1% m.m.


Pored toga, u početku dijete, nekih 9 mjeseci trebalo bi uzimati dovoljne količine omege 3 (o tome na inicijalnoj temi o MS-u) i D vitamina (isto), vježbati, meditirati, dovoljno spavati.

S obzirom da smo više-manje svi navikli bar jednom dnevno jesti nešto s nogu, iz dućana ili fast food, ova dijeta nije jednostavna, jer zahtijeva svakodnevno kuhanje (ili veću količinu, pa zamrzavanje) i promjenu navika.

Ja prva ne mogu je slijediti, tek uvodim po jedan takav obrok dnevno, možda dva.
Zato je ova tema za pokušaje i pogreške, podršku, tips & tricks, što skuhati ili imati u pričuvi za brze i jednostavne obroke, kako napraviti klasičan recept sa zamjenskom masnoćom, kako napraviti slatkiše bez zasićenih masnoća, čime zamijeniti mlijeko i sl.

S obzirom da forum na originalnoj stranici,odnosno tamošnji forumaši, nikako ne podržavaju ljude koji nisu uspjeli u jednom danu 100% preći na tu prehranu, i tako obeshrabruju mnoge koji malo po malo pokušavaju, voljela bih da ova tema ne bude u tom smislu isključiva - jer meni je itekako jasno što znači odreći se sve omiljene hrane do kraja života (ja ne mogu), i ne mislim kao što oni kažu da je to pitanje SVE ili NIŠTA. Mislim da se svaki trud računa.

Napomena:
OMS i Swankova dijeta NISU low fat, nego low saturated fat (niske u zasićenim masnoćama), ne služe mršavljenju i predviđene se da ih slijedi čitav život

Napomena 2:
Obje dijete dolaze uz relevantna znanstvena istraživanja, koja možete potražiti na originalnim OMS stranicama

Napomena 3:
Tema nije "za" ili "protiv" ovih načina prehrane, već isključivo podrška, informacije i razmjena iskustava MS pacijenata koji su odlučili isprobati / pokušati / u potpunosti ili djelomično slijediti blažu Swankovu ili strožu OMS dijetu.
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 12:10   #2
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Linkovi:

http://www.overcomingmultiplesclerosis.org

http://www.overcomingmultiplescleros...-Program/Diet/

http://www.swankmsdiet.org/About%20The%20Diet

Matična tema o multiploj sklerozi na Zdravlju: http://www.forum.hr/showthread.php?t=591492
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 13:48   #3
Amelie77
Registrirani korisnik
 
Amelie77 Avatar
 
Registracija: May 2011.
Postova: 292
Drago mi je da je otvorena posebna tema
Ja slijedim OMS pristup i uglavnom ću pisati o tome. Nadopunila bih femmelatin - OMS pristup nije samo zaoštrena verzija Swankove dijete, već je proširen i obogaćen, te se ovdje na temelju rezultata znanstvenih istraživanja jako vodi računa o razini vitamina D (razina bi trebala biti oko 150nmol/l), potiče se vježbanje i meditacija.

Također, treba napomenuti da OMS program ne isključuje primjenu lijekova. Temelji se na pristupu da ćemo učiniti maksimalno - sve što treba za zdravlje, s ciljem da zaustavimo i smanjimo napredovanje ove teške i zastrašujuće bolesti.

Rezultati postoje i vrlo su impresivni. Dr. Swank je govorio da njegova dijeta djeluje na oko 95% ljudi. Postoje svjedočanstva njegovih pacijenata koji su još uvijek živi i funkcioniraju odlično nakon godina života s MS-om.

Na žalost, kako kod nas, tako i u ostatku svijeta, njegov pristup nije dovoljno prepoznat i prihvaćen. Razlog? Njegovo istraživanje koje je započeto krajem 40-tih godina, ne odgovara strogim standardima koji se očekuju od znanstvenih istraživanja u današnje vrijeme - ispitanici nisu slučajnim odabirom stavljani u eksperimentalnu i kontrolnu grupu, već su uspoređivane grupe "good dieters", odnosno ljudi koji su slijedili njegove upute o prehrani, i "bad dieters", odnosno ljudi koji ih se nisu pridržavali kako treba, ljudi su se raspoređivali u grupe sami, svojom odlukom da slijede ili ne slijede preporuke.
Rezultat toga je da se o tom pristupu neurologe ne uči na fakultetima, te oni to smatraju nekakvim nedokazanim pristupom.

No, mnogi od nas ne misle tako. Pogotovo kada su rezultati tu i vrlo su impresivni.
Najnovija knjiga u kojoj su skupljene priče ljudi koji su godinama primjenjivali OMS pristup je Recovering from Multiple Sclerosis
Knjiga je divna i vrlo inspirativna, imat ću još komentara na nju.

Očekujem da ćemo na ovoj temi razgovarati o svemu, a ne samo o receptima.
Što se tiče recepata, baš sam danas vidjela jako zanimljiv, provjerit ću pa stavim sutra
Amelie77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 15:16   #4
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Evo ja sam danas doručkovala i ručala po OMS-u, a onda maznula jedan keks.
Ipak mislim da je to bolje, nego da sam doručkovala lisnato iz pekare, ručala ćevape ili tjesteninu s umakom na bazi vrhnja, ili pojela cijelu kutiju keksa.

Doručak su bile miksane zobene s voćem, orašastim plodovima i žlicom lanenog ulja (ono se jako preporučuje, jer nam daje omega 3), ručak je bilo varivo od ječma i leće s povrćem i maslinovim uljem i svježa paprika.
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 04.07.2013., 16:43   #5
Margi81
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2012.
Postova: 33
Evo i ja se trudim paziti na prehranu - hvala Femme na njenim savjetima i OMS saznanjima.

Uglavnom preko tjedna pazim šta jedem i idem i na fitness..
..ali onda dođe vikend i raspametim se - jedem sve što ne smijem.

Također uglavnom doručkujem orašaste plodove i voće.
Super su mi i sitno usitnjene zobene pahuljice u kombinaciji sa bademovim mlijekom, cimetom i medom. Smijemo li jesti med?

Sad po ljetnim vrućinama radim salate od svega i svačega; npr skuham zob / ječam / pšenicu/ pir kako koju žitaricu (koja mi taj dan bude zanimljiva) i u to stavim svježeg povrća, limuna, ulja maslinovog - lanenog, malo peršina ili kopra..malo kukuruza...bude stvarno jako fino.

E onda odem kući mami za vikend i osjećam se nekako slobodno pa fulam dan sa sendvičima koje obožavam - njih mi se najteže odreći :-(

Smije li se jesti tuna iz konzerve?
Margi81 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 19:56   #6
Pješčani sat
VIP gošća
 
Pješčani sat Avatar
 
Registracija: Sep 2006.
Lokacija: turistkinja
Postova: 20,556
super tema!
ja sam na Swanku, potpuno, s time da su mlijeko i mliječni proizvodi izbačeni, i ne unosim gluten.
ostavljat ću tu recepte čim ulovim vremena, za par dana.
__________________
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Pješčani sat is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 22:52   #7
VK-ZG
Registrirani korisnik
 
Registracija: Jan 2010.
Postova: 650
tema je savršena

Polako i ja uvodim red i disciplinu u hranu al polako. Trenutno sam na bolovanju pa imam vremena isprobavati recepte i redovito jesti a kad krenem raditi onda ću imati (nadam se) plan i program za svaki dan što ponijeti na posao.

današnji meni

doručak chia sjemenke+bademovo mlijeko+ribizl

kupila sam si kuhalo na paru pa je otvorena sezona ovim

fileti od oslića, batat,crveni luk,češnjak

salata rajčica i krastavci (češnjak)

koristim limun i maslinovo ulje i pokušavam smanjiti sol

večera integralni toast i 2 kuhana bjelanjka

između obroka grickam bademe,orahe, grožđice i razne sjemenke


e i sad imam vremena za čitati knjige
__________________
Album slika
VK-ZG is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2013., 08:12   #8
Amelie77
Registrirani korisnik
 
Amelie77 Avatar
 
Registracija: May 2011.
Postova: 292
Ja često znam napraviti popečke iz pećnice - to je nešto ovakvo , ili ovakvo
no, ja koristim ono što mi je pri ruci. Baza mi često zna biti kuhano proso ili slanutak, u to dodam zgnječeni kuhani krumpir, celer, kelj, karfol, sojine ljuskice (ne sve to, stavim što imam), okaru od izrade sojinog/rižinog/bademovog mlijeka, luk prepržen bez ulja, protisnuti češnjak, začini po želji. Ne treba uopće dodavati ulje. Po potrebi malo brašna ili usitnjenih zobenih pahuljica za zgušnjavanje.
Na lim staviti papir za pečenje. Žlicom uzimati smjesu, staviti na papir, stanjiti viljuškom. Peči u pećnici, kad se malo zapeče okrenuti - peče se oko pola sata na 200 stupnjeva.
Preko gotovog popečka se može prelijati malo lanenog ulja ili neki umak/preljev po želji.

Kolačići:Anzac Biscuits with Ginger
Meni su se jako dopali, naribani đumbir daje fini osvježavajući okus. Naravno, ovaj recept treba prilagoditi. Nikako koristiti maslac! Ja sam umjesto maslaca dodala maslinovo ulje - oko 6 žlica masl. ulja (svaku žlicu računam kao 2g zasićenih masnoća); šalica zobenih pahuljica (kupiti sitne ili usitniti u blenderu), umjesto golden sirupa dodala sam 2 žlice agavinog nektara, može i med; brašno; 1/2 šalice smeđeg šećera (koristim Muscovado); šalica brašna; kokos nisam dodala jer se u OMS ne koristi; 1/2 žličice naribanog svježeg đumbira (bez đumbira to nije to ) + žlica vruće vode i 1/2 žličice praškaza pec.
Oblikuju se kuglice, stave na papir za pečenje, stanje u oblik kolačića, peče se.
Na dan pojedem 1-2 pa mi to traje jako dugo. Čak su i moji ne-OMS ukućani rekli da su im fini kolačići


Nedavno sam radila najjednostavnije kolačiće koji postoje. Uzme se banana, zgnječi, dodaju se usitnjene zobene pahuljice i grožđice, u omjeru da se mogu oblikovati kuglice. Stavi se na papir za pečenje i peče se dok se malo zažari. Mirišu savršeno, jako su fini. Budući da nemaju nikakvih masnoća, može ih se pojest sve odjednom Sljedeći put ću dodati i malo narezane jabuke jer mi se čini da bi savršeno odgovaralo.
Za ovo postoji negdje recept ali ne mogu naći.

Na posao svaki dan nosim malu kutijicu sa svojim zdravim grickalicama - malo grožđica, 2 datulje, 2 suhe smokve, par oraha, lješnjaka, badema, ako imam kakav kolačić - grickam tijekom dana.
Nosim i svoje homemade sojino ili dr. mlijeko - 1 staklenu bočicu. I 2 šnite kruha koji sama pečem u pekaču, a radim ga od integralog, raženog i crnog brašna, bez ulja, umjesto ulja savršeno funkcionira okara od izrade biljnog mlijeka. Kruh namažem nekim pekmezom ili džemom bez dodanog šećera. Namjeravam raditi i domaći humus pa ću mazati tim.

Dosta za danas

Quote:
femmelatin kaže: Pogledaj post
S obzirom da forum na originalnoj stranici,odnosno tamošnji forumaši, nikako ne podržavaju ljude koji nisu uspjeli u jednom danu 100% preći na tu prehranu, i tako obeshrabruju mnoge koji malo po malo pokušavaju...
Oprosti, ali moram reagirati. Molim te, nemoj tako govoriti, netko bi ti mogao i povjerovati. Ljudi tamo su predivni, podržavaju svakoga, savjetuju svakoga. Znam jer sam pročitala cijeli forum, danima sam čitala. Ali ne možeš očekivati da će ti netko tamo povlađivati i reći da je ok ako se ne pridržavaš pravila. OMS recovery program je OMS recovery program. Ako ga slijediš možeš očekivati da će ti pomoći. Ako ga slijediš djelomično, imat ćeš i djelomične rezultate. Pa i George je rekao da ga neki pitaju zašto im OMS ne djeluje. Najčešće ispadne da ti u nečem ne slijede program - ili se povremeno počaste nečim masnim, ili ne paze na vit. D ili već nešto. Pa ako ne slijediš OMS nego ga slijediš na pola, onda nemoj jambrat da ne djeluje, sam si kriv. Nitko ti tamo neće reći da je ok da se dnevno počastiš keksom, čokoladom, sirom ili nečim sličnim. Ne zato što te osuđuju nego zato što OMS djeluje kada ga se primjenjuje, a ne kada ga se ofrlje primjenjuje.
Ti imaš sreće, možda za sada, možda možeš ovako nastaviti cijeli život i bit ćeš dobro. Svatko ti želi da budeš dobro.
Ali kako bi netko mogao napisti da je ok da se program djelomično provodi. Ne samo radi tebe, radi drugih koji će doći i to pročitati.
Mene i ovdje brine da će netko novi doći i povesti se za primjerom da će sve biti ok ako napola primjenjuje program. E pa neće. Ako netko ima agresivniji oblik bolesti, neće mu biti dobro ako program primjenjuje napola.

I da, zbrajanje zasićenih masti da se ne bi prešlo 15g dnevno isto nije dobar pristup. Ono što bi trebalo je težiti 0. Nuli. Nula se ne može postići, ali može se postići recimo oko 5 g zasićenih masti dnevno.
Zašto? Objasnio je George, baš tebi. 15 g ili 20 g je donekle proizvoljna granica, Swank je morao dati neki broj, neku vrijednost. Ali i sam Swank je rekao da su najbolje rezultate imali ljudi koji su imali najmanje moguće vrijednosti unosa zasićenih masti.
Nama bi svima vjerojatno cilj što manji invaliditet, odnosno da bolest što manje utječe na nas. Najbolji način za postizanje toga je smanjiti zasićene masti na najmanju moguću i izvedivu mjeru. A ne zbrajati zasićene masti u šniclu ili kolaču ili nečem sličnom.

Ma, mogla bih cijeli dan pisati, bolje da sad stanem.
Amelie77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2013., 09:26   #9
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Pa da i ja reagiram: nisam nigdje rekla da sam očekivala da će mi netko reći da program djeluje ako ga se ne držiš.
Ali istina je, da ako napišeš da ti ne uspijeva i da ne možeš i da naprosto (privremeno ili trajno) odustaješ od nekog segmenta - tamo nemaš što raditi. Been there, done that i tamo više ne zalazim, a javilo mi se i drugih ljudi na pp da iz istog razloga više tamo ne pišu.

Tamo su jedino i isključivo ljudi koji su 100% na programu i iskreno, meni djeluje poput sekte. 100% ili NIŠTA.

E pa, život nije crno bijel i 99% nije "ništa", 90% nije "ništa" - za njih tamo je, i ja ne želim da ovo postane 100% ili ništa tema, jer je to najlakši način da 99% ljudi odustane.

Ja sam prije dosta godina, pridržavajući se određene dijete, završila u poremećaju prehrane i psihički me to dotuklo... tako da jako dobro znam zašto nisam sad spremna na radikalne promjene, ne želim od jedne dijagnoze upasti u drugu.

Ako nekom kažeš, gle, ili se od sutra do kraja života ovog pridržavaj ili ćeš završit u invalidskim - ja mislim da ćeš time rastjerati sve one koji nisu spremni za tako radikalnu promjenu, ili time podržavamo da ljudi završe u nekoj vrsti opsjednutosti i paničarenju, kao tamo na forumu gdje je cura SLUČAJNO popila kavu s mlijekom i očajavala da je sad sve propalo?!

Zato je ova tema namijenjena biti friendly i onima koji pokušavaju i onima koji posrću i onima koji odustaju pa se vraćaju, ali bez osuđivanja i zastrašivanja.

Znači, pričamo o hrani. Ne plašimo ljude da će loše završiti ako ne jedu 100% tako. Svatko donosi svoje odluke i ima svoj mozak i zna guglati. Linkove sam stavila. Ovo nije kopija OMS stranica ni foruma, samo jedna mala tema sa savjetima i iskustvima oko ove dvije dijete. O cijelom programu i njegovoj uspješnosti možemo i na matičnoj temi.

Pišimo, dakle, o hrani i pustimo jedni druge da odaberemo svoj put, bez uvjeravanja da je netko u pravu, a drugi u krivu.

Zadnje uređivanje femmelatin : 05.07.2013. at 09:37.
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2013., 09:32   #10
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Quote:
Margi81 kaže: Pogledaj post
Evo i ja se trudim paziti na prehranu - hvala Femme na njenim savjetima i OMS saznanjima.

Uglavnom preko tjedna pazim šta jedem i idem i na fitness..
..ali onda dođe vikend i raspametim se - jedem sve što ne smijem.

Također uglavnom doručkujem orašaste plodove i voće.
Super su mi i sitno usitnjene zobene pahuljice u kombinaciji sa bademovim mlijekom, cimetom i medom. Smijemo li jesti med?

Sad po ljetnim vrućinama radim salate od svega i svačega; npr skuham zob / ječam / pšenicu/ pir kako koju žitaricu (koja mi taj dan bude zanimljiva) i u to stavim svježeg povrća, limuna, ulja maslinovog - lanenog, malo peršina ili kopra..malo kukuruza...bude stvarno jako fino.

E onda odem kući mami za vikend i osjećam se nekako slobodno pa fulam dan sa sendvičima koje obožavam - njih mi se najteže odreći :-(

Smije li se jesti tuna iz konzerve?
Med je ok, tuna isto (ako nije u maslinovom ulju, isperi pod vodom). Ali na plac često ima svježe tune, 120 kn kila, znači jedan šnicl od 200 grama je 24 kune, jeftinije nego pizza iz dostave.

Ja ne volim "posljedice" spremanja ribe, pa ju ispečem u pećnici u vrećici - prije napravim umak od češnjaka, peršina, limuna i maslinovog, tim premažem i pečem 20 minuta na 200, uz to krumpir u kori i neku zelenjavu.

Nema pranja suđa i pećnice i ne smrdi cijeli stan po ribi.
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2013., 11:47   #11
Amelie77
Registrirani korisnik
 
Amelie77 Avatar
 
Registracija: May 2011.
Postova: 292
Quote:
femmelatin kaže: Pogledaj post
Pišimo, dakle, o hrani i pustimo jedni druge da odaberemo svoj put, bez uvjeravanja da je netko u pravu, a drugi u krivu.
Ne brini, neću ti kvariti temu, tako si je zamislila, tako si ju otvorila i očekuješ da tako bude, ja sam rekla što mislim. Odnosno sad ću reći do kraja.

Problem je što je ovo jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se uopće bilo što priča o Swanku i OMS-u. Na žalost, nekome je ovo jedini izvor informacija. Tu ima ljudi koji se možda ne javljaju i ne pišu, a ovi linkovi koje si stavila im ne koriste baš ništa jer ne znaju engleski. Ne znaju baš svi engleski. Dolaze ovdje da se informiraju i nauče nešto, a ti uporno ponovno i ponovno pišeš da se ne treba programa pridržavati 100%, da je ok ako se pridržavaš nečeg a nečeg ne, daješ im primjer kako jedeš koješta i nije ti ništa... Pitam te koliko je to ozbiljno? Zapravo retoričko je, ne moraš se truditi.
Znam ja da je ovo forum i ništa više, ali opet ponavljam, nekim ljudima je ovo jedini izvor informacija. Žalosno ali istitino.

I dalje mislim da je potrebna jedna cjelovita tema gdje će ljudi moći dobiti na jednom mjestu sve informacije, a ne da ih traže na nepreglednoj MS temi.

Quote:
femmelatin kaže: Pogledaj post
Pa da i ja reagiram: nisam nigdje rekla da sam očekivala da će mi netko reći da program djeluje ako ga se ne držiš.
Ali istina je, da ako napišeš da ti ne uspijeva i da ne možeš i da naprosto (privremeno ili trajno) odustaješ od nekog segmenta - tamo nemaš što raditi. Been there, done that i tamo više ne zalazim, a javilo mi se i drugih ljudi na pp da iz istog razloga više tamo ne pišu.

Tamo su jedino i isključivo ljudi koji su 100% na programu i iskreno, meni djeluje poput sekte. 100% ili NIŠTA.

E pa, život nije crno bijel i 99% nije "ništa", 90% nije "ništa" - za njih tamo je, i ja ne želim da ovo postane 100% ili ništa tema, jer je to najlakši način da 99% ljudi odustane.
Da, nisi rekla to, ali kad stalno i stalno ponavljaš to da život nije crno bijel i tih 90% i 99% i ne znam koliko %, ispada kao da govoriš da je to tako ok.
Stalno i stalno govoriš da su kao sekta, čak si im to rekla "u lice" - pa što si očekivala kako će reagirati, još su se pokazali supertolerantni. I onda kažeš da promoviraš OMS, a stalno kritiziraš. Je li to promocija?
Ako ti nešto ne možeš, ne znači da netko drugi ne može, a ti obeshrabruješ. Bez ikakve potrebe.
Osim toga, ti nisi došla i rekla - ljudi pomognite mi, želim se do kraja ovog pridržavati, već si nastupila na način - ja bi to ovako, zašto vi to tako strogo tražite.

Isto kako tebe smeta to što ti oni kažu da se trebaš pridržavati programa ako hoćeš da djeluje, tako mene smeta ovaj "to je prestrogo - 90%99% - nije život crno bijel" pristup.
Ljudi o kojima govorimo nisu sektaši nego su to ljudi koji su na svojoj koži osjetili kako je to kad ne možeš iz kreveta, kad jedva dišeš, kad te pogađa relaps za relapsom. Prigrlili su program i vide koliko im je pomogao, i radi toga preporučuju i drugima čega da se pridržavaju. U najboljoj namjeri, da bi pomogli. U najboljoj namjeri kažu ti što nije dobro, isto da bi pomogli. I onda im netko kaže u lice da su sekta, tim istim ljudima kojima je OMS pomogao da se dignu iz kreveta i normalno žive.
Da budem blaga, reći ću samo da bi mene to smetalo.

Ono što ja mislim je da treba težiti ka 100% i poticati svakoga na to. To ne znači da će se bilo koga osuđivati ako to ne uspije, ali tome treba težiti a ne govoriti - i to je bolje nego ništa.
Da bi sve ovo uopće počelo djelovati treba vremena. Godine. Zašto potratiti dragocjeno vrijeme na polovično djelovanje? Pa barem Swank nije težak za pridržavanje, to može svatko.

Evo, sad sam rekla sve na tu temu. Uživajte
Amelie77 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 00:58   #12
re-xp
Registrirani korisnik
 
Registracija: Apr 2006.
Postova: 277
dr. Roy Swank, dr. Jelinek i drugi nadograditelji bazične Swankove dijete

http://www.liebems.net/diaeten/swank

Bitno je reći da terapijski pristup dr, Roy Swanka datira od 1950. godine. Njegov bazni pristup terapiji se je bazirao na oštroj redukciji zasičenih masnih kiselina, to jest na najviše na 15 gr. dnevnog unosa. Njegove prehrambene preporuke se nalaze u linku. Znanstvene spoznaje su od tog vremena tada bitno napredovale i postoji cijeli set vrlo kvalitetnih nadogradnji u terapijskim postupcima nakon prvotno postavljenih preporuka o prehrani kod MS-a dr. Swanka.

Upalnih procesa u CNS-u nebi niti bilo da je zaštitna membrana (endotel) u krvožilnom sustavu u CNS-u nije oštečena, pa zbog toga je značaj epa/dha nezasičenih omega 3 masnih kiselina radi smanjenja upale vrlo važna. Treba voditi računa da prisustvo omega 3 masnih kiselina bude ujednaćeno raspoređena u serumu oboljelog uzimatelja radi kontinuiranog i snažnog antiupalnog i imunomodulatornog djelovanja.

Zbog otvora nastalih oštečenjem tkiva endotelu oboljeloga, serum sa svim komponentama koje unosimo prehranom dolazi u neposredni kontakt s tkivom CNS-a te zbog prisutnih razno raznih antitijela i proteina molekularno mimikričnih produbljuje upalne procese. Taj aspekt problema je vrlo važan da se razumije zbog čega se neka hrana preporuča da ne jede. Nije problem registrirati
korisniku dijete koliko se takozvane zabrane osjete na razinu simptoma bolesti.

Nadalje u današnjem svijetu zbog velike upotrebe antibiotika i same nepravilne prehrane dolazi vrlo često do disbalansa crijevne flore i do permeabilnosti crijeva.što potencira dotok ditektno u serum nepravilno provarenih tvari koje su strane našem tijelu jer se takvomu serumu se nalazi mnoštvo uzročnika upalnih procesa. Naglasak kod terapiskog postupka i savjetao pregrani da se pomno vodi računa o sanaciji permeabilnih crijeva i uspostavi izbalansirane crijevne flore.

Svaki novelacija Swankove dijete je išla za tim da poboljša bazičnu terapiju.
U njegovo vrijeme nije bilo frakcija ribljeg ulja sa potencijama 1500 mg od 5ml
ribljeg ulja. Epa/dha su snažni stimulatori proizvoddnje prostglandina Pg1 i Pg3.hormona koji ima jako antiinflamatorno djelovanje.

Pošto je svima dobro poznata važnost prostglandina u protuupalnim procesima, zbog toga se je u terapijski postupak radi dodatnog stimuliranja prostglandina uvelo ulje nočurka i ulje boreča radi nji GLA nezasićene masne kiseline ali ovog puta je to grupa omega 6 masnih kiselina. GLA nezasičena masna kiselina je djelotvora n u dnevnim dozama od već od1600 mg. Najbolje je kombinirati unos GLA iz oba izvora (ja uzimam 3xkapsule od1300 mg ulja od boreča/a300mgGLA/ i 6Xkapsula od 1300 mg ulja nočurka /124mgGLA/).

Zbog dosta primjera bitnog poboljšanja bazične dijete dr Ry Swanka od različitih autora svakoj bolesnoj osobi je stalo da ima što potpunija saznanja o liječenju MS- putem biokemijskih procedura kroz svakodnevnu prehranu (http://www.liebems.net/sitemap- na stranici su navedeni različiti autori koji naglašavaju svaki pojedinačno važnost njihovih aspekata kod njihovih terapijskih pristupa).Spoznaje, iskustva i savjeti ljudi koji se efikasno liječe prehranom od MS-a se svakodnevno šire, a savjeti dr. Jelineka su samo jedni od svih tih savjeta u vezi prehrambenih dijeta kod MS-a.
Liječnje MS-a prehranom i suplementima nije baš jednostavan postupak za oboljelog jer se odabrani prehrambeni koncept provodi do kraja života i prehrana ostupa od prehrambenih nvika ostatka ostale familije ili kad se kreće na put gdje oboljeli ne može organizirati vlastite kuhinje.
Primjena Hasapa u Biokovki prošle godine mije stvorilo poteškoće u provođenju dijete i škodilo zdravlju. Nisu htjeli kuhati zelenje i ribu koju bi im kupovao kao prethodnih godina. Svoje maslinovo ulje to se podrazumjevalo jer i drugi pacijenti ga donose i koriste umjesto njihovog maslinovog ulja od komine. Na socijalne prepreke i nerazumjevanja oboljeli se treba naviknuti i rješenje za prehranu treba si unaprijed organizirati.
re-xp is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 01:57   #13
lana_sa
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2011.
Postova: 182
Super tema,citam vrlo rado .nego zanima me kad je "kasno" za poceti ?Swank spominje neke skale,.ali meni je to nejasno.sta se najvise gleda?
lana_sa is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 06:05   #14
kukurikuhil
Banned
 
Registracija: May 2013.
Postova: 202
Šećer (i većina UH) je otrov i za zdrave, bježite od toga.
kukurikuhil is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 12:39   #15
ajant
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2006.
Postova: 1,290
e super za temu, ja se polako prilagođavam, tražim ideje, pa će tema biti super

za doručak često jedem musle sa 6 vrsta voća, tako se zovu , mješavina par žitarica i nešto suhog voća
još dodam koju grožđicu samo, to sa zobenim mlijekom

neko je spominjao na onoj temi namaz, slanutak, mrkva
pravim namaz od slanutka, mrkve i tunjevine, sa masl. i lanenim uljem

tunjevinu koristim u salamuri, ne onu u ulju
__________________
Lista debila : Ja
ajant is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 15:27   #16
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Hummus

Humus je odličan namaz, a sadrži samo maslinovo ulje od masnoća (i tahini - sezamove sjemenke).

Postoje mnogi recpeti, ima na coolinarici, a kad se isproba jednom, svatko može sebi sam nešto dodati ili oduzeti.
Ja ću sad prepisati recept iz knjige Mozak koji traje (Vida Demarin), u njemu nije spomenut tahini. Njega možete kupiti ili napraviti sami jednostavno - sezamove sjemenke prepržiti na tavi bez ulja, dok ne posmeđe (meni su jednom gadno zagorile) i samljeti dok ne postane pasta.

sastojci:
1/2 kg kuhanog slanutka
1/2 šalice limunovog soka
1/4 šalice vode
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinovg ulja* (*uzmite ekstradjevičansko, po OMS programu)
1/2 žličice soli
malo crvene paprike (navrh noža)
crni papar, fino nasjeckani peršin

Miksajte sve zajedno (ja u blenderu, može štapni mikser i sl.) dok se napravi kompaktna smjesa, ako je pregusto dodajte vode, na kraju se umiješa peršin. Dodajte i tahini, svoj ili kupovni, ako želite.
Jede se kao namaz uz npr. cjeloviti prepečenac ili kao umak uz sirovo, na štapiće narezano povrće (mrkva, celer, korabica, brokula)

Ukupno masti (po osobi) 7 grama, od toga nezasićenih 5,8, zasićenih 1,2 grama.
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 15:37   #17
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Zamjene mliječnim proizvodima

Bademovo mlijeko

-lakše ga je i jeftinije napraviti sam, nego davati 30 kuna za litru (s dodacima, šećerom, vanilijom i sl.) u dućanu.

1) 100 grama oguljenih badema (preliti kipućom vodom i prstima skinuti kožice) ubaciti u blender s 500-600 ml hladne vode

2) miksati minutu-dvje

3) procijediti kroz gazu

Cijena - 9 kuna za 600 ml mlijeka, uz vrijeme pripreme par minuta. Znači manje od 18 kuna za litru, a u dućanu je cca 30 kn.

Mlijeko je gotovo, u hladnjaku traje max tri dana.
Možete ga koristiti samo (za kavu, musle, frape...) ili napraviti napitak tako da unutra dodate (smiksate) datulje, malo vanilije.

Vrhnje od indijskog oraščića

Radi se isto kao bademovo mlijeko (samo ne treba ništa guliti), samo stavite malo vode (možda 1:1, nisam sigurna), i dodajte vode po ptrebi dok ne postignete konzistenciju kupovnog vrhnja za kuhanje.
Trajanje je jednako, 3 dana.
Dobro dođe za umake na bazi vrhnja. Nisam sigurna jel se smije kuhati - valjda smije, ne sjećam se.

I mlijeko i vrhnje su neutralnog, blagog okusa.

Jogurt ne znam kako napraviti, ali dobri su sojini marke Sojade (obični i voćni)

Zadnje uređivanje femmelatin : 06.07.2013. at 15:47.
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 15:51   #18
Margi81
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2012.
Postova: 33
Evo recept za jedan "zimski kolač" tako sam ga nazvala jer sam ga radila cijelu zimu i već mi dosadio bio, ali je fini i svi koji su ga probali su tražili recept - brz je i jednostavan;

Ide svega po šalica; zobene pahuljice, pšenični griz, mljeveni orasi (ja sam probala umjesto oraha staviti i bademe), naribane jabuke (povećam dozu na tri šalice)...Zatim šalica ulja (ja stavim pola šalice maslinovog), šalica mlijeka (naravno, stavljam bademovo).. šalica meda (stavim pola šalice)Sve se zajedno smiješa...volim dodati i svježe iscjeđeni sok od naranče..pa malo naribam korice limuna....stavim još na kraju i malo lanenih sjemenki i cimeta....

Ukoliko je smjesa previše rijetka, stavi se još malo oraha, zobenih..što već tko više voli...
Vjerojatno se može natrpati još svašta nešta - tko ima ideje..

Istresti u tacnu na papir za pečenje i peći pola sata do 40-ak min na temperaturi od 180° do 200° - zapravo, ako volite više zapečno, pecite duže. Treba provjeravati kad se kolač dovoljno osuši onda je i gotov.

I to je drugi kolač koji sam ja ispekla u životu, pa me za isti veže i sentimentalna vrijednost

Zadnje uređivanje Margi81 : 06.07.2013. at 15:58.
Margi81 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 16:06   #19
femmelatin
Registrirani korisnik
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 3,540
Quote:
ajant kaže: Pogledaj post
e super za temu, ja se polako prilagođavam, tražim ideje, pa će tema biti super

za doručak često jedem musle sa 6 vrsta voća, tako se zovu , mješavina par žitarica i nešto suhog voća
još dodam koju grožđicu samo, to sa zobenim mlijekom

neko je spominjao na onoj temi namaz, slanutak, mrkva
pravim namaz od slanutka, mrkve i tunjevine, sa masl. i lanenim uljem

tunjevinu koristim u salamuri, ne onu u ulju
Musle ti je još jeftinije da si sama napraviš, ako ti se da. Kupiš si pahuljice (može i miješane, ne samo zobene), grožđice, bademe i lješnjake, suho voće po želji i sve to pomiješaš u nekoj većoj zdjeli i jedeš dok ne potrošiš.

U ovim kupovnima zna biti i šećera, pa usput se riješiš i toga (tj barem ja koja pokušavam skinut koju kilu, šećer nije zabranjen po OMS-u)
femmelatin is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2013., 17:45   #20
lana_sa
Registrirani korisnik
 
Registracija: Aug 2011.
Postova: 182
Quote:
Margi81 kaže: Pogledaj post
Evo recept za jedan "zimski kolač" tako sam ga nazvala jer sam ga radila cijelu zimu i već mi dosadio bio, ali je fini i svi koji su ga probali su tražili recept - brz je i jednostavan;

Ide svega po šalica; zobene pahuljice, pšenični griz, mljeveni orasi (ja sam probala umjesto oraha staviti i bademe), naribane jabuke (povećam dozu na tri šalice)...Zatim šalica ulja (ja stavim pola šalice maslinovog), šalica mlijeka (naravno, stavljam bademovo).. šalica meda (stavim pola šalice)Sve se zajedno smiješa...volim dodati i svježe iscjeđeni sok od naranče..pa malo naribam korice limuna....stavim još na kraju i malo lanenih sjemenki i cimeta....

Ukoliko je smjesa previše rijetka, stavi se još malo oraha, zobenih..što već tko više voli...
Vjerojatno se može natrpati još svašta nešta - tko ima ideje..

Istresti u tacnu na papir za pečenje i peći pola sata do 40-ak min na temperaturi od 180° do 200° - zapravo, ako volite više zapečno, pecite duže. Treba provjeravati kad se kolač dovoljno osuši onda je i gotov.

I to je drugi kolač koji sam ja ispekla u životu, pa me za isti veže i sentimentalna vrijednost
Ovi zvuci jako ukusno,obavezno probam
lana_sa is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off





Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 14:08.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2009 Forum.hr
Ad Management by RedTyger