Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.07.2013., 15:20   #1
Feministički ćorsokaci - o podjeli rada i ostalom

U zadnje vrijeme čujem i čitam u feminističkim krugovima stalno neke spike (jer su doslovce spike) o "neplaćenom kućnom radu žena" itd. Razumijem potrebu za emancipacijom i podržavam je, ali ne razumijem dok takvo jadikovanje postane samo sebi svrhom i dok se ne promišlja stvar dalje od te njihove "emancipacije" (kao da se, osim po nekim zabitim selima, žene nisu odavno emancipirale - samo što još uvijek većina njih nije prihvatila sve odgovornosti koje idu uz građanski svijet). Ne kužim, tko bi trebao točno prati veš, kuhati i ostalo u obitelji? Ako je to muškarac (i dozvoljavam tu mogućnost, uopće ne kažem da ne), tko će njemu platiti taj rad? Kakve su to gluposti? Pa brineš se za svoje vlastito domaćinstvo, to je neotuđeni rad. Zašto bi meni itko platio što perem svoje gaće koje ću nositi i što perem gaće svojoj djeci? Ako ne možeš prati gaće svojoj djeci, za koga si vraga radila/radio tu nesretnu djecu onda? Ja to zaista ne razumijem ali vjerujem da postoji netko tko razumije i tko mi može objasniti.

Pretpostavljam da bi za te ekonomistički osvještene feministice (koje su zapravo najčešće infantilne osobe nespremne za suradnju i gotovo sociopatski sebično nastrojene samo za svoje privatne interese) željele da svako pere svoje. I to je u redu. Ali onda npr. dolazimo do sljedeće situacije: u domaćinstvu imamo jednu veš-mašinu npr. (ako imamo dvije, to nije ekonomski, a nismo pijani milijuneri; ako jesmo, onda ova cijela priča o "neplaćenom radu" gubi smisao jer nas baš briga). OK, ja ću onda koristiti veš-mašinu za svoj šareni veš, a žena će koristiti za svoj veš (recimo da nema djece još, da ne kompliciramo stvar dodatno još). Ali to opet nije ekonomično. Potrošit ćemo više vode zbog takvih hireva. Gdje je tu ekonomija i ekonomičnost? Ja tu vidim samo glupe liberalno-feminističke hireve... Nadalje, ako ćemo i skupa prati šareni veš, kako ćemo se onda dogovoriti, da svatko stavlja svoj veš iz korpe unutra? Npr. nađemo se jedan dan onako u predsoblju ispred kupaonice svaki ponedjeljak u 15 h recimo i onda uzmemo korpu i svatko stavlja u mašinu svoj dio rublja. Nije li to neracionalno racionaliziranje stvari? Nije li to također na neki način neekonomično, kad bih ja npr. mogao raditi u to vrijeme nešto za novac ili bi žena mogla raditi nešto za novac, a ja bih prao veš. Ne bih imao ništa protiv, dokle god je stvar stvarno racionalna, a ne dok su u pitanju ovakve budalaštine kojima pojedinci i grupe u trenucima kad su sociopatski nastrojeni (nekad im to postane životnim stilom) idu zajebavati poštene ljude i liječiti neke svoje hiperbolizirane "traume iz djetinjstva" ili to što su eto, oh, trebali živjeti u zlom patrijarhalnom svijetu... To sve potonje je IMO jedan običan psihološki mehanizam opravdanja njihovih vlastitih sociopatskih tendencija. I pod sociopatijom ovdje mislim nedostatak osjećaja za druge ljude u zajednici, a onda i šire u društvu.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2013., 17:38   #2
Feminizam je izgubio bitku. Podsjećaju me na nekadašnje četnike iz tzv. "krajine" koji i dalje pričaju kako će izbiti na granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag, a u pauzi između tih bulažnjenja pričaju ovakve slične pričice.
Pseudopod is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2013., 19:21   #3
Ne znam kako je tko uredio svoje kućanstvo - kakav je dogovor, sporazum između partnera u zajednici po pitanju podjele rada odn. kućanskih poslova.
Ali...
Ali danas je žena još uvijek vrlo opterećena kućanskim poslovima ukoliko unutar kućne zajednice ne postoji dogovor ili je muškarac jednostavno tako "predestiniran" da smatra kako bi žena trebala "potegnuti" više nego on ako uopće i "poteže".
Ondje gdje je na ženi - sve - a još uvijek ima jako mnogo zajednica koje tako funkcioniraju (postoje i žene, mahom su to ipak žene starije generacije ili one u izumiranju bar u našem današnjem, modernom društvu (sic!!) koje sebe rado vide i žive u toj ulozi - žena, majka, kraljica - iako vjerujem nijedna ne bi imala ništa protiv da joj je taj rad bio i priznat na način da je plaćen - da je i ona imala plaću za svoj rad a ne samo muž od čije se plaće živjelo (a ona bila o njemu ekonomski ovisna) a živi i danas, vjerujem, u mnogim kućanstvima) nije ni najmanje čudno ni nelogično što žene razmišljaju na ovaj način: ja to shvaćam kao (feministički) glas koji indicira kako žene i danas obavljaju većinu kućanskih poslova (a pomoć muškarca joj ovisi o njegovoj dobroj volji dok se njen angažman podrazumijeva) i ako je već takav "nepisani" status žene u obiteljskoj zajednici - tad bi bilo fer da on bude i nekako novčano valoriziran.

Kako bi to bilo moguće izvesti u praksi, ne znam (postoje li iskustva nekih razvijenih zemalja?) ali po meni najbolji je način - načelni dogovor među partnerima, jer brak je savez. Supružnici su dvije pruge što stoje paralelno jedna naspram druge a da bi kompozicija vlaka mogla nesmetano i sigurno voziti svoj vozni red - trebaju stajati ravnopravno usklađeni.
Anemona is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 03:12   #4
Quote:
Pseudopod kaže: Pogledaj post
Feminizam je izgubio bitku.
Ja mislim upravo suprotno i mislim da je dobro da je tako. Naime, prvi val feminizma i drugi val feminizma su dobili bitku i do stanovite mjere je dobro da su je dobili. Priča bi trebala biti više manje završena (osim pojedinačnih korekcija tamo gdje treba, ali to će ionako trebati do kraja vremena, to su pojedinačni slučajevi koji nemaju veze s općim stanjem stvari pun) i postoje mnoge važnije bitke. Ovako se samo spama javni sektor i zahtjevaju (!) se neke stvari (pitanje tko je adresat zahtjeva) bez da se promišljanju njihove implikacije. Npr. s jedne strane imaš "slut parade" ili kako se to zove (prva riječ je svakako tu, samo ne znam je li "pride" ili "parade" ili kako već) gdje se žene "ponose što su kurve", a s druge strane ti ne bi smio reći da je neka žena "slut". Mislim, meni osobno je svejedno, nijedna od poznatih mi i bliskih osoba nije tako ništava egzistencija, ali neka mi netko kaže da to nije čista pojmovna shizofrenija. Što sad na kraju, jel se ponosiš što si kurva ili nisi kurva? Jesi li slut ili nisi slut? E da, "slut walk" se to zove, "slut fest" i razne druge stvari. Dokon pop i jariće krsti. Nije ni čudo da su oni Ameri na Vrhovnom sudu u Iowi otišli onda u jedan pak drugi ekstrem. Jer što drugo očekivati u takvom duboko pobrkanom svijetu, u svijetu hipertrofije prava bez odgovornosti itd. itd.? Ja osobno ne bih išao tako daleko kao ovi u Iowi jer je to preširoko (mada nisam ni čitao taj zakon, vrlo je lako moguće da "novinari" kenjaju, još jedna stvar koja ne bi trebala biti njihov posao, ali eto jest, jer se sve izokrenulo, ima već neko vrijeme; "amerikanizacija života" rekao bi Gramsci), ali svakako recimo smatram da bi trebalo biti ilegalno da žene dolaze u nekim ultra kratkim suknjama na posao, osim ako taj posao ne bi bio striperski klub ili prostitucija. Isto bi se onda moglo i odrediti za tipove, da budu ravnopravni, da ne dolazi neukusno odjeven (čitaj, neke kratke hlače za kupanje itsl.) na neki posao koji zahtjeva drugačiji "dress-code". Evo, još jedna od perverzija suvremenog svijeta: na posao možeš doći odjeven kako želiš, ali na feštama i raznim "zabavama" imaš "tematski" dress-code. Čovjek bi se htio ići zabaviti, ali ne, on mora doma gubiti vrijeme smišljajući kako će se "tematski" odjenuti, hi-hi to je baš zabavno, hi-hi. Da ne spominjemo da nisu svi obijesni retardi koji imaju pune ormare odjeće koje će odjenuti jednom u životu... I da ne žele svi biti. I kupovati odjeću za jednu zgodu koja je banalna (vjenčanje se ne bi trebalo računati jer bi ono trebalo biti jednom u životu, za razliku od fešte gdje se ideš družiti ili šta već i vjenčanje nije banalno; osim možda za neke Amerikance i njima slične, itd.).
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 03:35   #5
Quote:
Anemona kaže: Pogledaj post
Ondje gdje je na ženi - sve - a još uvijek ima jako mnogo zajednica koje tako funkcioniraju (postoje i žene, mahom su to ipak žene starije generacije ili one u izumiranju bar u našem današnjem, modernom društvu (sic!!) koje sebe rado vide i žive u toj ulozi - žena, majka, kraljica - iako vjerujem nijedna ne bi imala ništa protiv da joj je taj rad bio i priznat na način da je plaćen - da je i ona imala plaću za svoj rad a ne samo muž od čije se plaće živjelo (a ona bila o njemu ekonomski ovisna) a živi i danas, vjerujem, u mnogim kućanstvima) nije ni najmanje čudno ni nelogično što žene razmišljaju na ovaj način
Tradicionalne žene sigurno ne razmišljaju na taj način. Tako razmišljaju one koje djecu nikad nisu imale niti će ju vjerojatno imati, a u ime tobože "oslobođenja" ovih prvih. Nerijetko su u pitanju i muški homoseksualci i homoseksualci općenito. Npr. kakve ovo veze ima sa zdravim razumom?

http://libcom.org/files/imagecache/a...Untitledas.png

To je s ove stranice, tu je i tekst koji je tobože protiv kapitalizma, feministička kritika Marxa , glupi partikularisti ...

"Homosexuality and heterosexuality are both working conditions... but homosexuality is workers' control of production, not the end of work."

???!

Šta?!
Tko smišlja to? Kakvi napušeni i karijeristički "liberal arts" umovi to smišljaju (koji, btw, uništavaju sintagmu "artes liberales")? Ili je naprosto riječ o kronično (dugogodišnje) premalo namirnica životinjskog podrijetla kod nekog anarho-vegana-homoseksualca pa su počeli atrofirati centri za najviše kognitivne funkcije? Pitanje je ozbiljno jer je puno vegana ovih dana, pogotovo u tim nekim "kvazi-sve" vodama, a veganstvo kao isključivi oblik prehrane, pa... šta da ti kažem, da, vodi između ostalog i u gore navedene stvari... Možda jest "tužno" da čovjek mora jesti između ostalog i hranu životinjsko porijekla i da je brza cerebralizacija počela kad su naši biološki preci počeli jesti meso, ali tako je to... Osim ako to nije zavjera zle svjetske mesne kompanije koji su potplatili znanstvenike!!!

Quote:
Anemona kaže: Pogledaj post
ja to shvaćam kao (feministički) glas koji indicira kako žene i danas obavljaju većinu kućanskih poslova (a pomoć muškarca joj ovisi o njegovoj dobroj volji dok se njen angažman podrazumijeva) i ako je već takav "nepisani" status žene u obiteljskoj zajednici - tad bi bilo fer da on bude i nekako novčano valoriziran.
Ne razumijem. Tko bi trebao novčano valorizirati taj rad? OK, Sj. Američke Države (no pun intended) nikad nisu imale socijalizam i razumijem da su oni barbari (to je preblaga riječ), ali kod njih je vjerojatno muškarac bio taj koji je valorizirao. Dakle, došao bi doma s novcem, dao bi ga ženi za hranu i ostalo (dakle prehranjivao ju je dok je ona radila jednako tako koristan rad kod kuće), a ostalo bi joj i za odjeću i slične stvari. Dakle, rad joj je valoriziran. S druge strane, kod nas si imala (i još imaš), pronatalitetnu politiku, dakle ženama takvim bi plaćala država. Ali čak ne vidim ni za time neku potrebu, samo hoću reći da postoji npr. kategorija "socijalne skrbi" koja je OK, neki smatraju da je i nepotrebna, ali ne idimo sad tamo. Mislim, de facto imaš majku državu koja ti plaća činjenicu da si se ti odlučio/la (ili ti se desilo, svejedno, što ne paziš, a-ha da, seksualni odgoj je sotonska stvar) prokreirati. Znači, perverzno na neki način. Mene još uvijek zanima, tko bi trebao plaćati taj rad? Hrvatska udruga poslodavaca? Porezni obveznici (kao u primjeru socijalne skrbi)? Muž (kao u prvom gore primjeru)? Pa plaćen joj je rad... To je kao da ja tražim da mi netko plati što si perem suđe... Svašta, pa ja sam ga zaprljao, ja ga moram i oprati da imam za kasnije. To što meni to može biti mrsko je potpuno druga stvar; ja moram poraditi na tome da naučim obavljati svoju dužnost pranja suđa, inače sam na tom području nezreo.


Quote:
Anemona kaže: Pogledaj post
Kako bi to bilo moguće izvesti u praksi, ne znam (postoje li iskustva nekih razvijenih zemalja?) ali po meni najbolji je način - načelni dogovor među partnerima, jer brak je savez. Supružnici su dvije pruge što stoje paralelno jedna naspram druge a da bi kompozicija vlaka mogla nesmetano i sigurno voziti svoj vozni red - trebaju stajati ravnopravno usklađeni.

Zadnje uređivanje Druid : 14.07.2013. at 03:44.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 11:01   #6
Quote:
Druid kaže: Pogledaj post
Dakle, došao bi doma s novcem, dao bi ga ženi za hranu i ostalo (dakle prehranjivao ju je dok je ona radila jednako tako koristan rad kod kuće), a ostalo bi joj i za odjeću i slične stvari. Dakle, rad joj je valoriziran. S druge strane, kod nas si imala (i još imaš), pronatalitetnu politiku, dakle ženama takvim bi plaćala država. Ali čak ne vidim ni za time neku potrebu, samo hoću reći da postoji npr. kategorija "socijalne skrbi" koja je OK, neki smatraju da je i nepotrebna, ali ne idimo sad tamo.
Moram ti reći da gledaš iz jedne perspektive, ajde poduzmi drugu, stavi se u nečiju kožu.

Muž, koji tebi, domaćici, daje sve potrebno, jednog dana veli da se zaljubio i da te ostavlja i tako si ti ostala na suhom.

Tko će ti dati sad "sve potrebno"? Imaš li neku vrijednost "minulog rada"? Možeš li od toga dobiti neku penziju? Tko će ti dati sad posao, jer država sigurno neće, nemaju ni fond za ostavljene? Što ćeš reći na nečiju primjedbu da si na takvu mogućnost trebala misliti ranije?
planinar is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 13:57   #7
Quote:
planinar kaže: Pogledaj post
Moram ti reći da gledaš iz jedne perspektive, ajde poduzmi drugu, stavi se u nečiju kožu.

Muž, koji tebi, domaćici, daje sve potrebno, jednog dana veli da se zaljubio i da te ostavlja i tako si ti ostala na suhom.

Tko će ti dati sad "sve potrebno"? Imaš li neku vrijednost "minulog rada"? Možeš li od toga dobiti neku penziju? Tko će ti dati sad posao, jer država sigurno neće, nemaju ni fond za ostavljene? Što ćeš reći na nečiju primjedbu da si na takvu mogućnost trebala misliti ranije?
U pravu si, kao što često jesi.
Mislim da bi se to onda trebalo rješiti na sljedeći način: neka joj muž koji radi u tom slučaju fino uplaćuje staž, mirovinsko i sve ostalo i mislim da onda nema govora o "minulom radu" i problem smo riješili dosta dobro, zar ne? Ja nisam ni slučajno za to da žena ne radi izvan kuće, lol, nemoj me krivo shvatiti, samo gledam te neke ekstremne primjere gdje je to slučaj. Naravno da se nisam svega dotaknuo (kako bi to bilo i moguće?), zato si ti tu kao nadopuna i korektivni element.

Sigurno nije rješenje u seksualiziranju ekonomije i ovakvim gore pričama...
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 14:19   #8
Quote:
planinar kaže: Pogledaj post
Moram ti reći da gledaš iz jedne perspektive, ajde poduzmi drugu, stavi se u nečiju kožu.

Muž, koji tebi, domaćici, daje sve potrebno, jednog dana veli da se zaljubio i da te ostavlja i tako si ti ostala na suhom.

Tko će ti dati sad "sve potrebno"? Imaš li neku vrijednost "minulog rada"? Možeš li od toga dobiti neku penziju? Tko će ti dati sad posao, jer država sigurno neće, nemaju ni fond za ostavljene? Što ćeš reći na nečiju primjedbu da si na takvu mogućnost trebala misliti ranije?
Pa mislim da je na sudu da taj problem riješi u brakorazvodnoj parnici. Znam da se smatra da je sva imovina stečena u braku zajednička imovina oboje supružnika, i kao takva se dijeli pri razvodu. Također, u gorenavedenom slučaju bi, pretpostavljam, muž imao obavezu plaćanja alimentacije bivšoj supruzi. Bi li ona nekako mogla dobiti i njegovu mirovinu (ili dio) ako ovaj odapne, to ne znam. Ali to je onda dosta usko pitanje nadopune zakona, bez potrebe za radikalnim rješenjima.
nitko drugi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 14:52   #9
Quote:
nitko drugi kaže: Pogledaj post
Pa mislim da je na sudu da taj problem riješi u brakorazvodnoj parnici. Znam da se smatra da je sva imovina stečena u braku zajednička imovina oboje supružnika, i kao takva se dijeli pri razvodu. Također, u gorenavedenom slučaju bi, pretpostavljam, muž imao obavezu plaćanja alimentacije bivšoj supruzi. Bi li ona nekako mogla dobiti i njegovu mirovinu (ili dio) ako ovaj odapne, to ne znam. Ali to je onda dosta usko pitanje nadopune zakona, bez potrebe za radikalnim rješenjima.
Postoji masa žena koje se s predumišljajem udaju, rađaju dijete (ili više djece) i onda se rastaju i dvadesetak godina žive od alimentacije. Poznato mi je to iz prve ruke. Tako da mislim da zaista više nije potrebno nadopunjavati zakon u korist žena, nego eventualno u korist muškaraca.

@Druid - sve si fantastično dobro formulirao i napisao. Slažem se s tobom 100%.
Sigmund is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 16:17   #10
Quote:
Druid kaže: Pogledaj post
U pravu si, kao što često jesi.
Mislim da bi se to onda trebalo rješiti na sljedeći način: neka joj muž koji radi u tom slučaju fino uplaćuje staž, mirovinsko i sve ostalo i mislim da onda nema govora o "minulom radu" i problem smo riješili dosta dobro, zar ne? Ja nisam ni slučajno za to da žena ne radi izvan kuće, lol, nemoj me krivo shvatiti, samo gledam te neke ekstremne primjere gdje je to slučaj. Naravno da se nisam svega dotaknuo (kako bi to bilo i moguće?), zato si ti tu kao nadopuna i korektivni element.

Sigurno nije rješenje u seksualiziranju ekonomije i ovakvim gore pričama...
Da, sve je moguće riješiti sporazumom, jedino treba gledati kad sporazuma nema i nije moguć, tko više gubi, tu ne bi trebalo biti većeg nesrazmjera....
planinar is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 16:21   #11
Quote:
nitko drugi kaže: Pogledaj post
Pa mislim da je na sudu da taj problem riješi u brakorazvodnoj parnici. Znam da se smatra da je sva imovina stečena u braku zajednička imovina oboje supružnika, i kao takva se dijeli pri razvodu. Također, u gorenavedenom slučaju bi, pretpostavljam, muž imao obavezu plaćanja alimentacije bivšoj supruzi. Bi li ona nekako mogla dobiti i njegovu mirovinu (ili dio) ako ovaj odapne, to ne znam. Ali to je onda dosta usko pitanje nadopune zakona, bez potrebe za radikalnim rješenjima.
Sve je u redu ako ima imovine i ako se može podijeliti, no, ako nema, ili je opterećena kreditima, onda je opet važno tko je speman zarađivati od svog rada. Domaćice u tom smislu baš nisu konkurentne na "tržištu rada"....
planinar is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 17:51   #12
Quote:
Pseudopod kaže: Pogledaj post
Feminizam je izgubio bitku. Podsjećaju me na nekadašnje četnike iz tzv. "krajine" koji i dalje pričaju kako će izbiti na granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag, a u pauzi između tih bulažnjenja pričaju ovakve slične pričice.
Naprotiv, kolega. Upravo retorika domaćih antifeminista neodoljivo podsjeća na četnička bulažnjenja:

8. mart i feminizam
http://www.youtube.com/watch?v=Eh_z3T-Lbr0

Prava čoveka tj. muškarca
http://www.youtube.com/watch?v=jmZ9aBLZeBE

Naši i prekodrinski desničarski pećinari kao da prepisuju jedni od drugih, međusobno se natječući u primitivizmu i retardaciji.
Npr. i jedni i drugi se groze civilizacijskih dosega iz razvijenijih sredina kao što su skandinavska društva. Paradoksalno, smatraju sebe domoljubima, patriotima, što već ne, ali ne žele da njihovi narodi žive na razini švedskog socio-ekonomskog standarda, jer tamo su muškarci diskriminirani.
__________________
Evo nam opet banane!
protagora is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 17:52   #13
Quote:
planinar kaže: Pogledaj post
Sve je u redu ako ima imovine i ako se može podijeliti, no, ako nema, ili je opterećena kreditima, onda je opet važno tko je speman zarađivati od svog rada. Domaćice u tom smislu baš nisu konkurentne na "tržištu rada"....
Koliko ja znam, a možda griješim, ne postoji nikakav društveni problem napuštenih domaćica koje žive kao beskućnice, ili makar nešto približno slično tome. Prema tome, ne znam o čemu se ovdje raspravlja? O nekom hipotetskom budućem problemu, ili o čemu? S druge strane, postoji sasvim realni problem velikog broja muškaraca kojima iz raznoraznih razloga nije dopušteno da viđaju svoju djecu ili im je dopušteno da ih viđaju jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, a pri tome su prisilijeni plaćati trećinu svoje plaće za alimentaciju, dok se trošenje te alimentacije od strane žena koje od nje žive poput parazita ni na koji način ne kontrolira, tako da nitko ne zna u kojoj je mjeri ta alimentacija potrošena na dobrobit djece, a u kojoj mjeri na dobrobit njihove biološke majke.
Sigmund is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 17:56   #14
Quote:
protagora kaže: Pogledaj post
Paradoksalno, smatraju sebe domoljubima, patriotima, što već ne, ali ne žele da njihovi narodi žive na razini švedskog socio-ekonomskog standarda, jer tamo su muškarci diskriminirani.
Imaš neku konkretnu primjedbu u vezi s tim? Opčinjenost skandinavskim socijalnim modelom je već malo naporna. To će valjda ući u anale kao jedna od najvećih mistifikacija u evropskoj povijesti. Kao, imamo "dobar" kapitalizam. ma, moš mislit... Pitaj njih tamo što misle...
Sigmund is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 18:01   #15
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Koliko ja znam, a možda griješim, ne postoji nikakav društveni problem napuštenih domaćica koje žive kao beskućnice, ili makar nešto približno slično tome.
Socijalni problemi nisu samo osobe koje spavaju ispod mosta.

Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Prema tome, ne znam o čemu se ovdje raspravlja? O nekom hipotetskom budućem problemu, ili o čemu? S druge strane, postoji sasvim realni problem velikog broja muškaraca kojima iz raznoraznih razloga nije dopušteno da viđaju svoju djecu ili im je dopušteno da ih viđaju jednom tjedno ili jednom u dva tjedna, a pri tome su prisilijeni plaćati trećinu svoje plaće za alimentaciju, dok se trošenje te alimentacije od strane žena koje od nje žive poput parazita ni na koji način ne kontrolira, tako da nitko ne zna u kojoj je mjeri ta alimentacija potrošena na dobrobit djece, a u kojoj mjeri na dobrobit njihove biološke majke.
Prosječne alimentacije u RH iznose oko 9oo kn. Troškovi uzdržavanja djeteta premašuju rečeni iznos. Dakle, o kakvom to parazitizmu naklapaš? Molim te da se suzdržiš od daljnjeg vrijeđanja zdravog razuma.
__________________
Evo nam opet banane!
protagora is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 18:05   #16
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Imaš neku konkretnu primjedbu u vezi s tim? Opčinjenost skandinavskim socijalnim modelom je već malo naporna. To će valjda ući u anale kao jedna od najvećih mistifikacija u evropskoj povijesti. Kao, imamo "dobar" kapitalizam. ma, moš mislit... Pitaj njih tamo što misle...
Nakon duljeg boravka tamo znam što misle o svojim problemima (jer svako ih društvo ima), a znam i što misle o našim balkanskim rupama i pećinama i koliko se zgražaju nad našim 'modelom'. Sasvim opravdano, jer da, oni žive desetak puta bolje od nas, u svakom pogledu.
__________________
Evo nam opet banane!
protagora is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 18:22   #17
Quote:
planinar kaže: Pogledaj post
Da, sve je moguće riješiti sporazumom, jedino treba gledati kad sporazuma nema i nije moguć, tko više gubi, tu ne bi trebalo biti većeg nesrazmjera....
Dobro, s ovim nisi rekao ništa novo zapravo.
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 18:45   #18
Quote:
protagora kaže: Pogledaj post
Prosječne alimentacije u RH iznose oko 9oo kn. Troškovi uzdržavanja djeteta premašuju rečeni iznos. Dakle, o kakvom to parazitizmu naklapaš? Molim te da se suzdržiš od daljnjeg vrijeđanja zdravog razuma.
Naklapam o ženama koje zloupotrebljavaju pravni poredak, a što sam napisao u ranijem postu. O ženama koje se s predumišljajem udaju i rađaju djecu samo zato da bi mogle živjeti od alimentacije. Ne vrijeđam zdravi razum, nego govorim iz vlastitog iskustva. Osim toga, nije li i majka dužna doprinijeti nešto novca za uzdržavanje djece?

Zadnje uređivanje Sigmund : 14.07.2013. at 18:53.
Sigmund is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 18:45   #19
Quote:
protagora kaže: Pogledaj post
Nakon duljeg boravka tamo znam što misle o svojim problemima (jer svako ih društvo ima), a znam i što misle o našim balkanskim rupama i pećinama i koliko se zgražaju nad našim 'modelom'. Sasvim opravdano, jer da, oni žive desetak puta bolje od nas, u svakom pogledu.
[ironija]To naravno nema nikakve veze[/ironija] s njihovim geografskim položajem, s činjenicom da smo mi uvijek bili ratna zona (i to ne "sami od sebe" nego uvijek na čvorištu između raznih velikih imperija), s činjenicom da oni imaju otrpilike podjednaki broj stanovnika na višestruko većoj površini, da leže na nafti, da imaju fin geostrateški položaj što se tiče mira da se razvijaju stoljećima itd. itd.

No to više nije tema. Nisam vidio da je bilo tko odgovorio na neka pitanja iz uvodnog posta za koja nisam baš vidio da ih ljudi postavljaju na taj način nigdje... Nemojte sad samo početi se gađati klišejima i "platitudama" (navodnici jer ta riječ ne postoji u hrvatskom jeziku još uvijek ni kao tuđica, a mislim da bi trebala ).
Druid is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2013., 18:49   #20
Quote:
protagora kaže: Pogledaj post
Nakon duljeg boravka tamo znam što misle o svojim problemima (jer svako ih društvo ima), a znam i što misle o našim balkanskim rupama i pećinama i koliko se zgražaju nad našim 'modelom'. Sasvim opravdano, jer da, oni žive desetak puta bolje od nas, u svakom pogledu.
A s kojom to podlogom, uvidom, i na temelju kojeg znanja misle o nama i o našim "pećinama" ? I tko to misli - skandinavci, crnci ili balkanci (poput tebe)? To da u materijalnom pogledu žive bolje od nas, to ne sumnjam. To nije sporno.
Sigmund is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 20:40.