Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Europska unija

Europska unija Ujedinjeni u različitosti

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.09.2013., 00:13   #1
EU - Bliska budućnost

EU je danas organizacija od 28 članica. Prvotno, EZ je startala kao unija 6 država članica koje su imale za cilj političko i ekonomsko ujedinjenje Zapadne Europe u obrani od komunizma. EZ je organizacija koja je nastala kao produkt američke vanjske politike, te ima za cilj američku kontrolu nad Europom. Kako je s vremenom EU rasla, tako se mijenjala i njena struktura. EU je proširivala svoje ovlasti i svoju funkciju.

Padom Berlinskog zida i rušenjem SSSR i komunizma, EU je postaja sve veća i sve moćnija. Imala je nekoliko krugova proširenja te danas tvori 28 članica. U sustavu Eurozone je danas 17 članica, te te države više nemaju monetarni suverenitet, već njihovim financijama upravlja ECB i EU komisija.

Što je krajnji cilj EU? Krajnji cilj EU je eurofederacija. Jedna država kojom bi vladala EU komisija i EU parlament. Značaj nacionalnih država bi bio nikakav. Države članice više ne bi imale fiskalnu i monetarnu suverenost, njihove vojske su i onako pod NATO kontrolom, a nacionalni parlamenti bi služili isključivo kao institucije koje bi potvrđivale EU direktive. Treba reći kako su ovi ciljevi zacrtani davno prije potpisivanja Rimskih sporazuma, kada je nastala EZ.

EU je godinama bila bogata i jaka organizacija, labavog političkog uređenja i zapravo je bila isključivo ekonomska unija. Danas je EU organizacija u teškoj ekonomskoj krizi, s gotovo 30 milijuna nezaposlenih (oko 505 milijuna stanovnika), državama s ogromnim dugovima koje ne ispunjavaju kriterije Maastrichta i unija koja je sve nestabilnija.

Stoga, kako vidite budućnost EU?

Moje viđenje:

- stvaranje europske federacije i uništavanje nacionalnih država
- potpuna energetska ovisnost o Rusiji i Bliskom istoku
- islamizacija Europe i dovođenje velikog broja radne snage iz Afrike
- ekonomska nestabilnost i posuđivanje velikih kredita od Kine
- nekonkurentnost EU uslijed većih cijena rada od Azije i drugih država, ali i standarda
- socijalno i demografsko urušavanje
- na kraju svega krah EU kao tvorevine, stvaranje više manjih unija i nestajanje Bruxellesa kao glavnog grada EU
Revenger20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 00:42   #2
Kao prvo, u Europi vlada jedna ogromna demografska, politicka, ekonomska i socijalna kriza. Da pojasnimo - demografska znaci da sve ili gotovo sve drzave Europe gube svoje stanovnistvo, da se radja manje djece nego sto umire ljudi, i da stanovnistvo sve vise i vise stari. Posljedica toga je manjak radne snage, odnosno sve manji broj onih koji rade i uzdrzavaju one koji primaju mirovine. Politicka - Europa je na raskoraku. Jedni zagovaraju federalizaciju, dakle sto tjesnije povezivanje drzava clanica, a monetarna unija je samo prvi korak do tog cilja. Drugi pak, poput Velike Britanije, zagovaraju labavu uniju drzava kao sto je bila do sada, odnosno vracanje na ono sto je nekad predstavljala Europska zajednica. Ekonomska - nikad veci broj mladih bez posla, sve drzave ili imaju deficit veci od dozvoljenog ili su na putu da dodju do toga, Grcka u najvecim problemima u zadnjih 100 godina, Spanjolska i Italija na putu da postanu nove problematicne clanice. Uglavnom perspektiva sto se tice zaposljavanja i smanjivanja dugova nikako nije dobra. Politika stednje ne daje rezultate. Socijalna kriza - nesigurnost posla, dakle posao je danas vrlo lako izgubiti i vrlo tesko pronaci, obitelji sve teze i teze zive, mirovine se smanjuju, a troskovi zivota rastu, cijene su porasle vise nego duplo u zadnjih 10 godina. Sve to dovodi do osjecaja bespekspektive, a u konacnici do socijalnih nemira i bunta stanovnistva.

E sad dolazimo do sljedeceg problema, a to je problem imigranata i njihove asimilacije u drustvo drzave koja ih je primila i dala im posao i krov nad glavom. A ta politika se moze nazvati frazom svima nama znanom pod nazivom - multi-kulti.
Multi-kulti je nesto sto ce Europu upropastit za narednih nekoliko stoljeca. Ne bi bilo nikakvih problema kad bi se recimo imigranti potpuno asimilirali u drustvo koje ih je prihvatilo. Ali ne, oni ne uce jezik, ne prihvacaju svoje domacine, ne postuju zakone, zatvaraju se u geta, zive u toj drzavi vise desetljeca i ne znaju ni jednu rijec na tom jeziku, odbijaju raditi, primaju socijalnu pomoc, prave nerede na ulicama...ukratko - ponasaju se onako kako se ponasaju kod sebe u svojoj zemlji, umjesto da postuju zakone i obicaje zemlje koja ih je prihvatila i dala im kucu i placa im socijalnu pomoc.
Sto se Svedske naprimjer tice, oni su primali sve i svasta, nisu imali nikakvog kriterija po kojem su primali imigrante. Svicarska i Njemacka su naprimjer veliki broj izbjeglica iz zemalja ex-yu jednostavno poslale nazad kada je rat u njihovim zemljama zavrsio. Svedska je sve njih ostavila. To jer samo jedan primjer. Da ne govorimo o drugim imigrantima koji nicime ne pridonose svedskom drustvu nego stvaraju razdor u njemu praveci vlastite cetvrti, geta, u kojima oni doslovno vladaju. Ali Svedska zato danas placa visoku cijenu takvoj politici...
Sto se tice buducnosti takve politike,mislim da je svakome sa dva grama mozga jasno da je ona potpuni promasaj i da vodi u nestabilnost, sukobe i razgradnju homogenih drzava.

Ja zaista ali zaista ne vidim svjetlu perspektivu za Europu u narednih 50 godina i nadalje. Bojim se da je ono sto nas ceka, a to je ekonomska neodrzivost, nestabilnost, neredi, strajkovi, prosvjedi, bankroti europskih drzava jedan za drugim, getoiziranje pojedinih imigrantskih cetvrti, represija nad domicilnim stanovnistvom...bojim se da nas ceka repriza "dark ages", kako zovu srednji vijek. Ali sa jos gorim posljedicama. Europa nazalost srlja u propast, i to nitko ne vidi. Bojim se da ce europski kontinent biti srediste nestabinosti i nesigurnosti, a kakve li ironije, zamisao politicara kada su stvarali EU bila je sigurnost, prosperitet, jednakost i napredak. A sada im se sve to obija u glavu. Tko misli da govorim gluposti, neka prouci malo dogadjaje u Nizozemskoj, Svedskoj, Danskoj, London je cini mi se presao 50% populacije koji su ne-engleskog porijekla, a to je samo pocatak...za 50-ak godina Europljani ce postati manjina u vlastitim domovinama. I takva akcija izazvat ce - reakciju - pojavu antiuseljenickih, nacistickih i sovinistickih pokreta. I sto dobijemo kada sucelimo jednu i drugu stranu? Dobijemo nerede i kaos koji vode u gradjanske ratove.

Dakle sto ceka Europu u narednim desetljecima - ceka ju slijedece:
Nezaposlenost mladih ce sve vise i vise rasti, to se vise neda zaustaviti, a s druge strane imat cemo sve vise i vise umirovljenika jer stanovnistvo stari, a ne radja se dovoljno djece, sve drzave imaju negativan prirast stanovnistva. Kao posljedica toga, Europljani ce morati uvoziti (a to vec i rade) radnu snagu iz ne-europskih drzava, primarno africkih i bliskoistocnih. A to su ljudi koji jako tesko mijenjaju svoje navike, kulturu i obicaje. Oni ce htjeti dovesti svoje obicaje sa sobom, i nametnuti ih drugima. Sve to dovest ce do promjene strukture stanovnistva, tako da ce se starosjedioci poceti osjecati ugrozenima...dodajte na to mlade koji ce biti nezadovoljni jer nemaju posla, jer gladuju, mirovine koje ce se sve vise i vise smanjivati...zaista lijepa buducnost ceka Europu u desetljecima koja su pred nama.

Ne pise nam se dobro i mislim da bi trebali ljude polako pripremati na to. Ono sto je nekad zamisljeno pod "Europom blagostanja" danas se pretvorilo u Europu nesigurnosti, nemira, besperspektive i beznadja.

Zadnje uređivanje John_Wayne : 27.09.2013. at 00:47.
John_Wayne is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 01:00   #3
Europi treba ekonomija bazirana na zdravim temeljima, a ne na socijalnoj državi i nekakvim materijalnim pravima za velike društvene skupine.

Nažalost, svaki put kad sam o tome pisao ovdje proglasili su me libertarijanskim ekstremistom
krcmije is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 01:14   #4
Uglavnom narednih 5 godina ce biti jako zanimljivo...ocekuju nas velike promjene i turbulentna razdoblja. Ova tema bi trebala, osim rasprave o buducnosti, posluziti kao svojevrsni "update" gdje ce se stavljati sve sto se dogadja vezano uz buducnost Europske Unije, pa da za par godina imamo kronoloski poredane dogadjaje zahvaljujuci kojima cemo moci doci do odredjenih zakljucaka...jer sve odluke koje ce se donositi u blizoj buducnosti imati ce odjeka na Europu u narednih par desetljeca. Ovo je kljucno razdoblje za Europu, jer ovakve krize i nestabilnosti nije bilo od razdoblja pred drugi svjetski rat. A sto se tice nezaposlenosti mladih i opcenito besperspektivnosti mislim da nije bilo nikad gore.
John_Wayne is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 01:18   #5
http://www.presstv.ir/detail/2013/08...-than-thought/

Počnimo sa Španjolskom. Najveća nezaposlenost u EU (oko 6 milijuna ljudi), ekonomija u dubljoj recesiji nego što se očekivalo.
Revenger20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 01:29   #6
Tko bi rekao pred 15-ak godina, da ce jedna Spanjolska, koja je tada bila u 10 najvecih ekonomija svijeta (u medjuvremeno je debelo ispala iz tog kruga), danas doslovno grcati u dugovima, problemima, nezaposlenoscu i padu ekonomije. Grcka je vec odavno u knock-downu, a mislim i da ce se Italija pridruzit tom drustvu...Hrvatska i Slovenija su vec odavno tu, samo one su premale da bi se o njima pisalo i nemaju preveliki utjecaj na europsko gospodarstvo, za razliku od Spanjolske i Italije.
John_Wayne is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 10:10   #7
gubitak ekonomskog značaja na karti svijeta. europska unija će do 2025. imati isti udio u svjetskoj ekonomiji kao u stanovništvu, oko 7-8%!
to znači da europljani više neće biti natprosječnog dohodka.

EU već 25 godina ima gospodarski rast ispod svjetskog prosjeka, zadnjih 5 godina ima stagnaciju, a idućih deset će imati rast ispod trećine svjetskog rasta.

druga stvar je socijalna kriza-uzrokovana demografskim pritiskom. zbog slabe ekonomske propulzivnosti u europi se ne otvaraju nova radna mjesta, a u mirovinu idu jako brojne generacije. naprosto neće biti koga da radi za te umirovljenike i sve skuplji zdravstveni sustav. iznimka od toga je par država (njemačka, skandinavija, benelux, austrija) koje će vjerojatno imigracijom iz ostatka EU usisat radnike.

sad, kako bi se to moglo rješit je upitno- jedan način je dodatno opterećivanje cijene rada visokim porezima da se održi socijalni sustav. to će uzrokovati prolongiranje nezaposlenosti usprkos odljevu u mirovinu.
drugi način je privatizacija zdravstva, kresanje penzija. to će uzrokovat socijalni debakl i smanjenje životnog vijeka, kao u varšavskom bloku nakon pada komunizma.

u svakom slučaju, biti će jedna "pozitivna" stvar, a to je smanjenje useljeničkog pritiska ne europu. već sada, ekonomska migracija u europu je splasnula, i uglavnom se svodi na izbjeglice iz ratom pogođenih krajeva.
u budućnosti toga će biti još manje, a one zemlje EU koje će bolje stajat, će imat sasvim dovoljno useljenika iz periferije EU.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 13:31   #8
Sve veća nezaposlenost mladih.
Sve više umirovljenika kao uteg na ekonomiju.
Sve veći broj imigranata iz Afrike i Bliskog istoka, gdje stanovništvo raste a nemaju uvijete za život.

Porastom imigranata, nasiljem i sukobima za poslove, prvi puta u desetljećima bijelci počinju preipsitivati vlast Franfurtske Škole i ultraliberalnih elita.

Do 2030., Europa će biti pakao za sve
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 14:10   #9
Momci, uglavnom se slažem s napisanim, samo je tragedija u tome što se svakoga tko se ovo usudi javno izreći, automatski proglašava rasistom, fašistom, šovinistom, goničem crnih robova...u revijalnom tonu.
njetočkanezvanova is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 14:31   #10
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Sve veća nezaposlenost mladih.
Sve više umirovljenika kao uteg na ekonomiju.
Sve veći broj imigranata iz Afrike i Bliskog istoka, gdje stanovništvo raste a nemaju uvijete za život.

Porastom imigranata, nasiljem i sukobima za poslove, prvi puta u desetljećima bijelci počinju preipsitivati vlast Franfurtske Škole i ultraliberalnih elita.

Do 2030., Europa će biti pakao za sve
vi povezujete nepovezivo.

sa sve većom nezaposlenosti SIGURNO neće biti i sve veći broj imigranata. to je međusobno isključivo.
prije će biti sve veći broj imigranata po bliskoistočnim naftnim zemljama.

broj imigranata bi se drastično smanji sutra, samo da europa prestane financirati azilante. a sa socijalnom krizom će do toga doći.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 14:33   #11
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
vi povezujete nepovezivo.

sa sve većom nezaposlenosti SIGURNO neće biti i sve veći broj imigranata. to je međusobno isključivo.
prije će biti sve veći broj imigranata po bliskoistočnim naftnim zemljama.

broj imigranata bi se drastično smanji sutra, samo da europa prestane financirati azilante. a sa socijalnom krizom će do toga doći.
Azilanti su zadnje na ćemu će bijeli liberali štedjeti...

Nisam ni rekao da oni dolaze kao radna snaga, niti u to vjerujem, osim u par zemalja.

Osim toga, negdje se moraju preliti, te zemlje rastu a razvoj tih društava uopće ne ide naprijed, negdje moraju završiti
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 14:44   #12
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Azilanti su zadnje na ćemu će bijeli liberali štedjeti...

Nisam ni rekao da oni dolaze kao radna snaga, niti u to vjerujem, osim u par zemalja.

Osim toga, negdje se moraju preliti, te zemlje rastu a razvoj tih društava uopće ne ide naprijed, negdje moraju završiti
zašto bi morali? bit će ih više tamo i to je sve. s tim da nije točno da sve te zemlje ne idu naprijed. egipat je u dreku, sirija zbog rata. ostatak ima solidan ekonomski rast.

svijet se uglavnom razvija, europa je ta koja stagnira. uostalom, koliki je pritisak imigranata na hrvatsku? grčku? portugal?
dapače, grčka ih je gro izbacila zadnjih godina.

nema para, nema imigracije.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 14:52   #13
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
zašto bi morali? bit će ih više tamo i to je sve. s tim da nije točno da sve te zemlje ne idu naprijed. egipat je u dreku, sirija zbog rata. ostatak ima solidan ekonomski rast.

svijet se uglavnom razvija, europa je ta koja stagnira. uostalom, koliki je pritisak imigranata na hrvatsku? grčku? portugal?
dapače, grčka ih je gro izbacila zadnjih godina.

nema para, nema imigracije.
Sjeverna Afrika ekonomski stagnira.

I nitko ne priča o Portugalu, nego o sjevernim zemljama, koje sve više, poput Švedske, imaju četvrti u koje nije pametno ići, dok su sredinom 20. stoljeća bila uspiejšna društva s malo kriminala
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 15:35   #14
Ja mogu jasno da pricam sa njemackog gledista.

Jeste da su azilanti problem. Ali najveci problem je taj da se silom sopstveni narod, koga ima puno vise, tjera u siromastvo. Azilanti ne stoje u znaku da Nijemcima konkuriraju za radno mjesto, jer ne smiju raditi.

Realne plate padaju. Ocigledno se to i hoce da bi se moglo konkurirati sa proizvodima i uslugama po cijelom svijetu. Isticem Kinu.

Problem u tome je sto gotovo cijeli narod nece vise dugo podrzavati takvu politiku. Vidljivo je koliko se vodje te najvece dvije partije Njemacke muce oko stvaranje velike koalicije; svjesni tome da ce se narodu iducih godina i dalje zaostravati zivotna situacija.

Mogucnost promjene politicke karte je velika.

Treba znati da je samo 16% Nijemaca misljenja da je CDU dobila izbore. 62% pripisu Merkel pobjedu. Treba se po tome znati da se ovdje odavno smatra da se SPD i CDU vise ne razlikuju bitno.

Ako dakle uzmemo u obzir da ce se pod velikom koalicijom pogorsati situacija, vise nego moguce je da ce za cetiri godine dati glas pravoj lijevici, koja je trenutno treca snaga i koja bi bila vodeca partija opozicije.

AfD, sa desnom tendencijom takodjer. Sef partije Bernd Lucke skandalno usporedio je demokraciju "apcesom raka". AfD nije poznata po svom programu gdje se moze ipak citati da nemaju nista protiv azilanata pod uvjetom da ne ulaze u socijalni sistem, nego po samo jednoj paroli da se treba izaci iz EU.

A posto se smatra da je velika koalicija od CDU/SPD, te dvije najvece i s time najutjecajne partije smatraju da su jednaki, u vezi neuspjeha savladanja problema naroda, odgovarati ce obadvije. Za Grcku ljudi uopce nemaju vise razumijevanja, pogotovo ako bankrotira.

A Merkelici je ovo zadnji period vladanja.

Mogucnost, skoro neizbjezno , da ce se dizati vrijednost partija na rubu lijevice i desnice.

Iduce godine najkasnije do slijedecih izbora ce biti kljucne.
Ravell is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 16:18   #15
Quote:
Revenger20 kaže: Pogledaj post
Stoga, kako vidite budućnost EU?

Moje viđenje:

- stvaranje europske federacije i uništavanje nacionalnih država
- potpuna energetska ovisnost o Rusiji i Bliskom istoku
- islamizacija Europe i dovođenje velikog broja radne snage iz Afrike
- ekonomska nestabilnost i posuđivanje velikih kredita od Kine
- nekonkurentnost EU uslijed većih cijena rada od Azije i drugih država, ali i standarda
- socijalno i demografsko urušavanje
- na kraju svega krah EU kao tvorevine, stvaranje više manjih unija i nestajanje Bruxellesa kao glavnog grada EU
Podpisujem.
ArthurPendragon is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 18:16   #16
Europa nije ratovala punih 68 godina,što je odličan podatak.Ako krenemo gledati samo iz tog kuta,Europi je zajamčena dobra budućnost.
A oko ekonomije se možemo nadglasavati koliko hoćemo.
Tko je rekao da Indija godišnje izbaci na tržište 20.000 inženjera strojarstva?
Tko je rekao da afričke zemlje idu velikim koraciman naprijed?
Kina je već stara vijest,a za Rusiju još treba pričekati,iako i kod njih nema krize.

Europa je dobro mjesto za život,ako uračunamo komunalnu infrastrukturu i opcije za standard života.To je još uvijek najbolje mjesto za život,ako uračunamo statistike oko stope kriminala,sigurnosti itd.

Pitanje je;kako mi vidimo budućnost te Europe?
Što mi hoćemo vidjeti od Europe?
Svijet se mijenja,a nitko ne zna na što..Svijet je krcat ljudima,a nitko ne zna do kada..Svijet još uvijek počinje od Europe.
Mi smo centar svijeta,a vjerujem da ne znamo kamo s tim centrom..
Sloterdijck is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 21:00   #17
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Sjeverna Afrika ekonomski stagnira.
za razliku od europe koja propada

Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
I nitko ne priča o Portugalu, nego o sjevernim zemljama, koje sve više, poput Švedske, imaju četvrti u koje nije pametno ići, dok su sredinom 20. stoljeća bila uspiejšna društva s malo kriminala
sjeverne zemlje će imati taj problem, još 30 godina. no i one će uglavnom uselit ljude s europske periferije, puno više nego izvan europe.
i portugal je europa.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 21:12   #18
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
za razliku od europe koja propadasjeverne zemlje će imati taj problem, još 30 godina. no i one će uglavnom uselit ljude s europske periferije, puno više nego izvan europe.
i portugal je europa.
Tako je. Ljudi su se zapalili po citavom forumu na azilante, sto ne cini nikakav jako bitan problem trenutno. Samo Grcku pogadja logorima izbjeglica tesko.

Problem su ljudi koji dolaze novih clanica koja imaju pravo boravka i poslovanja po standardu niskoplacenih koji unistavaju cijene rada. Poljska jos uvijek, Rumunija, Bugarska pogotovo. A nada je da ce biti jos jevtinije sa nama, jer smo jos vise prisiljeni. Pa Srbija, Albanija, Makedonija, Kosovo...Za robstvo globalizacije.
Ravell is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2013., 22:41   #19
Quote:
Ravell kaže: Pogledaj post
Tako je. Ljudi su se zapalili po citavom forumu na azilante, sto ne cini nikakav jako bitan problem trenutno. Samo Grcku pogadja logorima izbjeglica tesko.

Problem su ljudi koji dolaze novih clanica koja imaju pravo boravka i poslovanja po standardu niskoplacenih koji unistavaju cijene rada. Poljska jos uvijek, Rumunija, Bugarska pogotovo. A nada je da ce biti jos jevtinije sa nama, jer smo jos vise prisiljeni. Pa Srbija, Albanija, Makedonija, Kosovo...Za robstvo globalizacije.
gle, ta periferija europe i ulazi u EU da popuni rupu nastalu iza 2020. zbog odlaska baby boomera u penziju.

i to je sve. u europu kao cijelinu, bit će sve manji pritisak imigranata. na periferiju se više nitko ne gura, a u središte će sve manje, s izuzetkom skandinavije.
treba unati da imigranti, posebice ilegalci, ne dolaze u europu na standard europljana. nego na šrot.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.09.2013., 03:56   #20
Za nekih 25-26 godina (dakle oko 2040-te) od EU ce ostati samo skelet. Ni jedna drzava EU nece biti medju prvih 15 ekonomija svijeta...a od Evrope ukupno...samo Rusija I Turska ce biti medju prvih top 10.
Toliko o olinjaloj prostitutki.
charry is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:15.