Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Europska unija

Europska unija Ujedinjeni u različitosti

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.11.2013., 23:16   #1
EU - Europski parlament

Struktura upravljanja Europskom unijom

Nastala kao ugovorna međunarodna organizacija sa najvažnijim ciljem olakšavanja trgovine između država na europskom kontinentu Europska unija u međuvremenu je evoluirala preko ekonomske zajednice u državnu zajednicu, da bi potpisivanjem najprije Maastrihtskog ugovora 1992-e, a onda i Lisabonskog 2007 (stupio na snagu 2009) poprimila najveći dio karakteristika političke konfederacije. Tvorci i najvatraniji Eurofili to međutim nikada neće dragovoljno priznati - službeno oni Europsku Uniju nazivaju organizacijom "sui generis" (jedinstvenom, samo jednom takve vrsti, neusporedivom sa bilo čim drugim).

Ono što je međutim sasvim usporedivo sa brojnim drugim političko-državnim entitetima jesu institucije Europske Unije, koje kako po svojem ustrojstvu tako i po nadležnostima kojima raspolažu najbliže odgovaraju ustroju država konfederalnog tipa kakva je današnja Švicarska konfederacija ili bivša jugoslavenska socijalistička federacija nakon ustavnih reformi 1974-e godine - a u manjoj mjeri usporedive su i sa ustrojstvom federalnih institucija Sjedinjenih Američkih Država.

Europska Unija ukupno ima sedam institucija sa konfederalnim nadležnostima (kako ih definira politološka teorija i povijesna praksa) i tim institucijama, kao i njihovom radu posvećena je ova "krunska" tema podforuma Europska Unija.

Institucije Europske unije:
  • Europski parlament - zakonodavno tijelo Europske Unije sa ograničenim ovlastima i normativno podređeno suverenitetu nacionalnih parlamenata zemalja članica na njihovim državnim teritorijima
  • Europsko vijeće - Tijelo vrhovne političke vlasti u Europskoj Uniji čije se redovite sjednice održavaju u šestomjesečnim intervalima uz mogućnost sazivanja izvanrednih tematskih ili hitnih sjednica Europskog vijeća. Članove Europskog Vijeća sačinjavaju čelnici izvršne vlasti zemalja članica (Predsjednici Vlada odnosno Premijeri, a u slučaju Republike Francuske Predsjednik Republike) Lisabonskim ugovorom uvedena je dužnost Predsjednika Europskog Vijeća, koji bi po klasičnoj politološkoj definiciji temeljem opisanih ovlasti i nadležnosti bio Predsjednik Europske Unije, a u prvom mandatu obavlja ga belgijski političar Herman van Rompuy. Svim sjednicama Europskog Vijeća dužni su nazočiti Predsjednik Europske komisije i Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Sjednice Europskog vijeća održavaju se ili u Bruxellesu ili u glavnom gradu države koja trenutno Predsjedava Europskom Unijom, a 2000-e godine učinjena je i za sada jedina iznimka kada se sjednica Europskog Vijeća održala izvan tadašnjeg teritorija Europske Unije, u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu, a s ciljem poticanja Hrvatske i država regije jugoistočne Europe za poduzimanje reformi neophodnih za njihovo buduće učlanjenje u Europsku Uniju.
  • Vijeće Europske unije - Tijelo koje je po svome sastavu slično Europskom vijeću ali sa bitno drugačijim ovlastima i položajem u strukturi vlasti Europske unije. Čini ga 28 Ministara u vladama država članica Europske unije, najčešće je riječ o Ministrima vanjskih Poslova ili Ministrima europskih poslova, ali ovisno od predloženog dnevnog reda sjednica Vijeća europske unije (koje se još neformalno naziva i "Konzilijem") može se organizirati i sa sastavom drugih Ministara u nacionalnim vladama poput Ministara poljoprivrede, unutarnjih poslova, za zaštitu okoliša ili nekih drugih. Vijeće europske unije ima zakonodavnu vlast koju dijeli sa Europskim parlamentom - u klasičnoj politološkoj strukturi vlasti Europski parlament imao bi ovlasti Donjeg parlamentarnog doma, dok bi Vijeće europske unije odgovaralo onome što se naziva "Gornjim domom" parlamenta (u državama u kojima takvi domovi postoje). Vijeće europske unije odgovorno je u suradnji sa EU Parlamentom usvajati Zakone i proračun Europske Unije, a zaduženo je i za koordiniranje primjene zajedničke ekonomske i društvene politike u zemljama članicama i jedino je ovlašteno zaključivati međunarodne ugovore u ime Europske Unije.
  • Europska komisija - Ima funkciju Vlade Europske unije koja Parlamentu i Vijeću Europske Unije upućuje na usvajanje prijedloge europskih zakona, zaduženo je za primjenu mjera Europske politike koje donosi Europsko vijeće, ima funkciju "čuvara ugovora" (u stručnoj terminologiji još poznata i kao funkcija "čuvara državnog pečata"), to jest tijela koje ovjerava usklađenost nacionalnih zakonodavstava sa europskom pravnom stečevinom, te je zaduženo za pregovaranje o sklapanju međunarodnih ugovora u ime Europske Unije.
  • Europski sud pravde (Europski Sud) - Ima isključivu, konačnu i nedjeljivu nadležnost tumačenja Europskog zakonodavstva (funkcija slična onima koje u klasičnim političkim sustavima obavljaju Ustavni sudovi), te nadležnost odlučivanja u pravnim sporovima između država članica Europske unije, EU institucija, te pravnih i fizičkih osoba sa sjedištem na teritoriju država članica Europske unije.
  • Europski revizorski sud - Nadležan je za kontrolu i stalni nadzor troškova funkcioniranja Europske unije i za sporove koji se bave korištenjem novca iz proračuna Europske Unije i srodnih fondova.
  • Europska središnja banka - Zajedno sa središnjim bankama država članica Europske unije čini Europski sustav središnjih banaka, tijelo koje je kolektivno odgovorno za određivanje monetarne politike u svim državama članicama Europske unije. Uz tu temeljnu funkciju koja se odnosi na cijeli teritorij Europske unije, Europska središnja banka raspolaže i dodatnim ovlastima koje se odnose samo na države članice Europske unije koje kao svoju nacionalnu valutu primjenjuju Euro (€) - a koje se kolokvijalno nazivaju Eurozonom. Samo u tim državama Eurozone Europska središnja banka odgovorna je za stabilnost cijena za što joj je na raspolaganju instrument nadzora novčanih tokova i instrument emisije novca.



Kako se novi podforum bude razvijao, zajedno sa Europskom Unijom i Hrvatskom kao njenom članicom, te kako koja od navedenih 7 institucija Europske unije bude postajala više ili manje relevantna za hrvatske građane i život u Hrvatskoj općenito, tako će i moderatori po potrebi ovu diskusiju razdvajati na odvojene teme koje se mogu baviti jednom (nekom) od postojećih institucija Europske unije.

Do tada, o svima njima raspravljamo i razgovaramo na ovoj jedinstvenoj temi, a sve sukladno motu same Europske unije:

Ujedinjeni u različitosti

.

Zadnje uređivanje PowerLock : 18.11.2013. at 09:24.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 20:20   #2
Trebalo bi napraviti podforum Zajedničke politike EU.

http://ec.europa.eu/policies/

Ovako je malo konfuzno, ne vidiš od stabala šumu
Rain is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2013., 14:18   #3
Mislim da je pojam zajednička politika, važeća samo za velike članice, a za male članice to možemo nazvati diktatom!
__________________
Europske vrijednosti https://www.youtube.com/watch?v=4_vC...ature=youtu.be
pukovnikz is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2013., 20:25   #4
Quote:
pukovnikz kaže: Pogledaj post
Mislim da je pojam zajednička politika, važeća samo za velike članice, a za male članice to možemo nazvati diktatom!
Ne bih se složio da je riječ o diktatu. Sve zavisi od konstelacije interesa. Kako god bilo, u korist tih zajdničkih politika odrekli smo se dobrog dijela vlastitog suvereniteta.

Zadnje uređivanje Rain : 06.12.2013. at 20:41.
Rain is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.12.2013., 16:14   #5
Quote:
Rain kaže: Pogledaj post
Ne bih se složio da je riječ o diktatu. Sve zavisi od konstelacije interesa. Kako god bilo, u korist tih zajdničkih politika odrekli smo se dobrog dijela vlastitog suvereniteta.
Što jest jest, u njiovu korist, mi se dosta toga odrekli!
__________________
Europske vrijednosti https://www.youtube.com/watch?v=4_vC...ature=youtu.be
pukovnikz is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2013., 15:50   #6
EU navodno želi uvesti teror takozvane "tolerancije": http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/...e-gradane.html
Corvus27 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2013., 17:15   #7
Quote:
Corvus27 kaže: Pogledaj post
EU navodno želi uvesti teror takozvane "tolerancije": http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/...e-gradane.html
Nekako me to podsjeća na bratstvo i jedinstvo, partiju i tekovine revolucije... mogli bi opet zbog viceva u zatvor!
__________________
Europske vrijednosti https://www.youtube.com/watch?v=4_vC...ature=youtu.be
pukovnikz is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2013., 21:32   #8
Quote:
Corvus27 kaže: Pogledaj post
EU navodno želi uvesti teror takozvane "tolerancije": http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/...e-gradane.html
Ma ovo je malo pretjerivanje.

Ovo će i mali prgovci na istoku Europe odbaciti smao tako, ali i veće zapdne države ako im nije po volji.

EU je i dalje politički slaba organizacija, sve ovisi od članice do članice
Michael Collins is online now  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2013., 18:59   #9
Kako stoje naši zajednički interesi u Istočnom partnerstvu?
Ja ne znam kako druge zemlje,ali je Hrvatska izgubila priljev ruskih turista..
Bljedolik is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2013., 14:16   #10
Može li mi netko sa sigurnošću reći hoće će se nove članice u EU primati isključivo referendumom u svakoj dosadašnjoj članici?
Clogad is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2014., 23:16   #11
Evo "našeg" EU-kukurikavca kojem izgleda nije do EU-zajedničke politike "on USA-way":
Quote:
PARADOKSALNI COPY/PASTE

Picula napao Reding zbog Sjedinjenih država Europe

Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, kritizirao je u razgovoru za tportal potpredsjednicu Europske komisije i europsku povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding, koja se u govoru na novogodišnjem prijemu nizozemskog teleoperatera KPN zauzela za transformaciju Europske unije u Sjedinjene države Europe ...
opširnije na:
http://www.tportal.hr/vijesti/svijet...va-Europe.html

Zadnje uređivanje arthura : 10.01.2014. at 23:27.
arthura is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2014., 21:47   #12
Još jedan eurofob "EU-a na američki način":
Quote:
Vuljanić: Elite i Sjedinjene Europske Države – zločinački prijedlog

"Kao da je to elementarna nepogoda ili kao da su Marsovci došli i ukrali nam blagostanje. Te su nam elite i njihovi poslodavci ukrali i naše nacionalne države, a kradu nam i Europu." ...
opširnije na:
http://www.vecernji.hr/hrvatska/vulj...ostanja-914573
arthura is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2014., 22:45   #13
http://rt.com/news/remote-car-disable-eu-413/

Iako nismo tehnološki na razini Francuske i Italije, naši panduri imaju neloš proračun i uopće ne sumnjam da će se u slučaju uvođenja ovakve bolesne mjere i oni modernizirat.
Johnny Quid is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2014., 18:59   #14
Ne znam koliko će ostati od "zajedničke politike EU-a" kada se razmaše ovo:
Quote:
EU obnavlja nacional socijalizam

Vjerojatno ste nakon euroizbora već imali prilike pročitati mnoge mračne i zloguke tekstove kojima se upozorava na sve izraženiju fašizaciju ujedinjene Europe.

Brojne otvoreno nacističke i radikalno desne stranke antiimigrantskog predznaka svile su svoje crno gnijezdo u velebnim parlamentarnim zdanjima u Bruxellesu i Strasbourgu ili su barem u njima poduplale broj snesenih jaja. Kakvi će se strvinari izleći iz te recesijske generacije, hoće li moći međusobno surađivati usprkos teorijama krvi i tla koje im se međusobno često preklapaju i potiru? – pitanja su kojima odgovora ne nalazi još ni kristalna kugla.

Naš HČSP je, primjerice, u više nego bratskim odnosima s mađarskim Jobbikom premda ovi stalno iskazuju teritorijalne aspiracije prema dijelovima Slavonije i Međimurju.

Batinaši njemačkog NPD-a načelno ne vole Židove, Turke i Grke, no šef grčke Zlatne zore Ilias Kasidiaris svejedno ih poziva na suradnju i ljubav i ponosno nosi istetovirani kukasti križ na desnom ramenu....
više na:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Novo...cijalizam.aspx
zenodor is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2014., 22:21   #15
Quote:
pukovnikz kaže: Pogledaj post
Mislim da je pojam zajednička politika, važeća samo za velike članice, a za male članice to možemo nazvati diktatom!
Pa, slažem se.
Takođe, mislim da su male članice i manje cijenjene, zbog svojih mogućnosti. (materijalnih uglavnom).
Minikali is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2014., 07:40   #16
Konstituiranje novog saziva euro-parlamenta popraćeno prosvjedom 24 zastupnika britanskog UKIP-a koji su za vrijeme intoniranja neslužbene EU himne, bethovenove Ode radosti, okrenuli leđa orkestru i EU zastavi.

http://www.youtube.com/watch?v=rOGhhOTsNZ0



Dogovorna EU demokracija rezultirala je prvim potezom koji ukazuje da suštinska vrijednosno-svjetonazorska podjela između najvećih stranaka ljevice i desnice u EU parlamentu više ne postoji: Nakon što su pro-eu socijalisti podržali izbor Jean Claude Junckera za Predsjednika Europske komisije, jučer su u Parlamentu zastupnici Europske pučke stranke podržali socijalističkog kandidata Martina Schulza da i u novom sazivu nastavi obnašati dužnost Predsjednika EU parlamenta. Čudna odluka imajući u vidu donedavno inzistiranje da ona grupacija koja je osvojila najviše glasova - u duhu demokracije - mora imati svoga Predsjednika EU komisije, da bi samo nekoliko dana kasnije u Parlamentu svi oni zajedno za Predsjednika podržali kandidata grupacije koja je izgubila izbore
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2014., 07:48   #17
Quote:
PowerLock kaže: Pogledaj post
Konstituiranje novog saziva euro-parlamenta popraćeno prosvjedom 24 zastupnika britanskog UKIP-a koji su za vrijeme intoniranja neslužbene EU himne, bethovenove Ode radosti, okrenuli leđa orkestru i EU zastavi.

http://www.youtube.com/watch?v=rOGhhOTsNZ0



Dogovorna EU demokracija rezultirala je prvim potezom koji ukazuje da suštinska vrijednosno-svjetonazorska podjela između najvećih stranaka ljevice i desnice u EU parlamentu više ne postoji: Nakon što su pro-eu socijalisti podržali izbor Jean Claude Junckera za Predsjednika Europske komisije, jučer su u Parlamentu zastupnici Europske pučke stranke podržali socijalističkog kandidata Martina Schulza da i u novom sazivu nastavi obnašati dužnost Predsjednika EU parlamenta. Čudna odluka imajući u vidu donedavno inzistiranje da ona grupacija koja je osvojila najviše glasova - u duhu demokracije - mora imati svoga Predsjednika EU komisije, da bi samo nekoliko dana kasnije u Parlamentu svi oni zajedno za Predsjednika podržali kandidata grupacije koja je izgubila izbore
A što se čudiš? Jesu li Hrvati u parlamentu ili nisu?
Nismo ni došli a već smo im uvalili postizborne koalicije i kupovinu mjesta.
I da nam predstavnici u EU parlamentu nisu sposobni.
Niti godinu dana a već su naučili evropu kako se kod nas igra.
HvalaNaRibama is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.07.2014., 11:53   #18
Prvo obraćanje Nigela Faragea u novom sazivu Euro-parlamenta:

http://www.youtube.com/watch?v=hq4J9Mre-ks
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2014., 10:01   #19
a candidate who believes in austerity for the many and tax breaks for the few

Jean-Claude Juncker želi doći na čelo europske komisije, iste one koja je angažirana za tužbu protiv njegovog poreznog režima. Trebao bi biti zadužen za istragu nad poreznom oazom na kojoj je kao premijer Luksemburga inzistirao.

http://www.theguardian.com/commentis...ker-commission

Mene zanima hoće li onaj ORAHovac glasovati za Junckera? Mislim da Vuljanić ne bi.
nitko drugi is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.03.2015., 08:34   #20
nije bas zazivila tema.

evo malo novosti o inicijativi hrvatskih eurozastupnika, hdz i hss, ostali ne smatraju potrebnim reagirati na srpske besmislice:

tanja fajon i ekipa kontra inicijative hrvatske da ukine zakon koji je mimo stecevine eu
dakle, draga tanja veli ovako:

Quote:
Zabrinuta sam kad vidim pritiske poput poziva da Srbija revidira zakon o ratnim zločinima. Taj poziv ne bi trebao ovdje biti postavljen. Taj zakon je u skladu s međunarodnim zakonodavstvom i europske države također imaju slične zakone - rekla je Tanja Fajon, slovenska europarlamentarka koja je uime europskih socijalista "izvjestiteljica u sjeni" za Srbiju.
e sad, znam da ce se u hrvatskoj mnogi dignuti na zadnje noge i psovat tanji sve po spisku ali ovo kaj je rekla je za nas fenomenalno. naime, ako parlament odbije uloziti napore da sa srbijom mimo sluzbenih kanala, dijalogom na marginama, dogovori povlacenje spornog zakona - hrvatskoj ne preostaje nista drugo nego napraviti isto ono kaj je slovenija napravila nama odnosno blokirati srbiju, izravno i bez milosti.

ne znam samo da li ostali parlamentarci ne vide da nam zapravo rade uslugu jer lamentiranje europskog parlamenta ionako ne bi iznaslo rjesenje pa nam ovao ostaje da svoje interese branimo kao i svaka druga clanica unije - svim raspolozivim sredstvima.
__________________
počivaj u miru generale
Aquila non captat muscas
7nationarmy is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:57.