Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Europska unija

Europska unija Ujedinjeni u različitosti

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.12.2013., 21:41   #1
EU - Kako do novca iz Europskih fondova? Savjeti i iskustva

Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije, Pepublici Hrvatskoj se otvaraju i brojne mogućnosti korištenja EU fondova o čemu ovih dana svi govore, a malo je upoznato sa samom problematikom funkcioniranja i mogućnosti dobivanja bespovratnih potpora(grantova). Kako se sam bavim tom problematikom, nastojat ću približiti našim forumašima što nam se to nudi i na koji način.

Zašto Hrvatska ima mogućnost, tj. pravo na korištenje EU fondova?
Glavni razlog je jačanje ekonomske i socijalne kohezije te dostizanje standarda ostalih, razvijenijih članica zajednice. primarno je EU fondovima da koriste javnom, a ne privatnom interesu.

Što nas očekuje u programskom razdoblju 2014.-2020 ?
Postvaljen je zajednički strateški okvir zajednice, koji se sastoji od slijedećih komponenti:
1. Kohezijski fond
2. Strukturni fondovi- Fond za regionalni razvoj i Socijalni fond
3. Fond za pomorstvo i ribarstvo
4. Fond za poljoprivredu i ruralni razvoj

Svaki fond obuhvaća namjenska ulaganja u određene sektore, tako da npr. kohezijski fond obuhvaća ulaganja u okoliš i promet, Fond za regionalni razvoj usmjerava se na jačanje ekonomske kohezije, Socijalni fond usmjerava se na podizanje zaposlenosti, mobilnosti radne snage , investiranje u obrazovanje.
Svi ovi fondovi su usmjereni na razvoj lokalne zajednice (JLS, županije, civilne udruge isl.), te i na gospodarstvo ( što je dosada bio manji slučaj kroz PHARE program i IPA IIIc) i poljoprivredu i ribarstvo (zamjena za IPARD).

Kako je kod nas još u tijeku bilo predstavljanje Operativnih programa za razdoblje 2007-2013 ( predpristupni fond IPA), tako su predstavljeni Operativni programi iz slijedećih područja:
-Promet
-Okoliš
-Regionalna konkurentnost (jačanje malih i srednjih poduzetnika)-30 mil. EUR-a
-Razvoj ljudskih potencijala

Za ove operativne programe uskoro slijedi raspisivanje Natječaja, koje će provoditi nadležna Ministartstva. Potrebno je napomenuti da će prvi put kod malog i srednjeg poduzetništva i hotelskog sektora biti dozvoljena ulaganja u izgradnju i adaptaciju proizvodnih pogona i hotela. Ovih dana(uskoro) bi trebao izaći ovaj natječaj prema najavama, vjerujem vrlo interesantan za poduzetnike iz realnog(gospodarstvenog) sektora.

Za programsko razdoblje EU 2014-2020. godine, očekuje nas slijedeća alokacija sredstava:
Operativni program "Konkurentnost i kohezija" - 5,8 mlrd EUR
Operativni program "Ljudski resursi" - 1,9 mlrd EUR
Operativni program "tehnička pomoć" - 0,32 mlrd EUR

Ukoliko uspijemo pripremiti kvalitetne projekte, educirati sve zainteresirane strane u procesu, podići tehničku razinu institucija i lokalne uprave za pripremu okvirnih smjernica, bit ćemo u mogućnosti ostvariti pozitivan efekt ulaska u članstvo EU i podići svoju razinu konkurentnosti i približiti se stupnju razvoja zajednice. EU fondovi nisu "daleko" , nego naš alat za bolju budućnost svih dijelova Hrvatske.

Više o Eu fondovima i natječajima se može saznati na :
www.strukturnifondovi.hr
www.mrrfeu.hr
www.minpo.hr
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2013., 10:27   #2
Zaboravili ste najbitnije:"Za 1€ koji ćemo im uplatiti, oni nama daju 3€!"
Zato je bitno da im uplatimo što više!

Da li ste se sad probudili iz hibernacije? Ovo je stara propaganda, od prije referenduma. Hrvati su u međuvremenu progutali i mamac i udicu. Evo nas, tu smo, u EU rupi. Dok ste Vi spavali svašta se izdogađalo. Uveli smo sankcije Siriji, dug LB prebacili u sukcesiju, u nezaposlenosti približili se vrhuncima, izgubili tržište CEFT-e, postavili ćirilićne ploče, ulazimo u proceduru prkomjernog deficita, razmišlja se i o pozivanju MMF-a, platili smo EU članarinu i stigli u "smeće".
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2013., 11:29   #3
Quote:
goran2hr kaže: Pogledaj post
Zaboravili ste najbitnije:"Za 1€ koji ćemo im uplatiti, oni nama daju 3€!"
Zato je bitno da im uplatimo što više!

Da li ste se sad probudili iz hibernacije? Ovo je stara propaganda, od prije referenduma. Hrvati su u međuvremenu progutali i mamac i udicu. Evo nas, tu smo, u EU rupi. Dok ste Vi spavali svašta se izdogađalo. Uveli smo sankcije Siriji, dug LB prebacili u sukcesiju, u nezaposlenosti približili se vrhuncima, izgubili tržište CEFT-e, postavili ćirilićne ploče, ulazimo u proceduru prkomjernog deficita, razmišlja se i o pozivanju MMF-a, platili smo EU članarinu i stigli u "smeće".
Mogli bi razvijati teoriju, pa recimo i teoriju zavjere Eu i slično. Ovo je tema što mi možemo dobiti iz EU, a ono što moramo dati je definirano Ugovorom o pristupanju, što je referendumom prihvaćeno. Koliko ćemo mi uplatititi u EU proračun već je određeno, a na nama samima je izvući što više. Bilo je tema na gospodarstvu i prije, gdje sam napomenuo da je problem kod nas uz rat, pretvorbu i ne postojanje koncenzusa o strukturnim reformama. Da smo ih proveli kao neke druge zemlje iz bivšeg istočnog bloka koje su članice EU, bilo bi nam bolje. Tko može odrezati sve troškove na rashodovnoj strani ? Svi se vežu na proračun, a nema "nove proizvodnje!". Da tema ne ode predaleko....

Ne branim EU , fondove, ali iskustva drugih zemalja govore da se može podići stupanj razvijenosti. Uvaženi kolega, malo proučite Projekte koji su isfinancirani u RH od strane EU fondova- IPA, IPARD, SAPARD, PHARE na strani lokalne zajednice i gospodarstva, pa ćete vidjeti i efekte. Veliki infrastrukturni projekti (željeznice, okoliš, otpad idr.) se može financirati jedino novcem EU fondova i to je jedino održivo. Politika zaduživanja i života preko realnih mogućnosti nas je dovela ispod nivoa 90-tih! Poznajem brojen poduzetnike koji su u krizi rasli, uveli su novu tehnologiju da bi opstali na velikom EU tržištu, ulažu u inovacije i zapošljavaju mnogo ljudi uz iznadprosječne plaće. To je dokaz da imamo pamet, a uz vanjske potpore(grantove) da se može postići dosta.

Zadnje uređivanje hkolar : 03.12.2013. at 11:31. Reason: korekcija teksta
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2013., 12:27   #4
Ne mozemo nista povuci jer Hrvatska nije podjelita na pravedni nacin na 5 regija. O tme je upozoravao i Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.
Intervju u kojem tvrdi da ce Grciceva podjela Hrvatske unistiti Slavoniju:

1. Gospodine Ribić, jeste li kao direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje znali da se u Zagrebu radi nova statistička regionalna podjela Hrvatske?
Da je to gotova stvar saznao sam u utorak ujutro, kad sam otvorio Jutarnji, a prva riječ koju sam izgovorio bila je: 'Katastrofa!' Pa to je kao da ja s Boltom trčim na sto metara.

2. Je li ta podjela utemeljena na zakonu?
Ovo je odlučeno bez potrebnih konzultacija s partnerskim vijećima statističkih regija i bez Hrvatske zajednice županija. Napravljeno je to suprotno načelima regionalne politike, partnerstvu i solidarnosti Zakonu o regionalnom razvoju i strategiji regionalnog razvoja RH.
3. Koje su vaše glavne zamjerke novom regionalnom ustroju?
Jednostavno rečeno, ne govori se istina, siromašne regije stavljaju se u isti koš s najbogatijima. Laže se da je Grad Zagreb na 64 posto BDP-a europskog prosjeka. Nije dobro kada se stvari grade na lažima, a to je slučaj s ovom podjelom. Grad Zagreb trebao je biti ono što i jest, posebna NUTS II regija, a za to je imao sve uvjete jer više od pola zemalja članica Europske Unije ne udovoljava indikativnom kriteriju da im NUTS II regije imaju više od 8OO.OOO stanovnika.

4. Slavoncima i Baranjcima BDP je preko noći skočio sa 36 na 64 posto. Tko će imati najviše koristi?
Nažalost, kao i do sada, najviše će koristi imati najbogatiji. Grad Zagreb i Sjeverozapadna Hrvatska ce profitirati, a mi ćemo stradati.

5. Što Slavonija i Baranja konkretno gubi dajte neki primjeri?
Da je Slavonija i Baranja ostala na svom BDP-u, koji je 34 posto, mogli, bismo povlačiti novac od EU još 50-ak godina, a ovako su nam mogućnosti ograničene na 14 godina. Ne slažem se s izjavom premijera Milanovića kako nam je cilj da za 10 godina ne moramo povlačiti sredstva EU. Mi ćemo i dalje uplaćivati godišnju članarinu EU pa nam ie valjda interes vratiti uplaćeni novac!

6. No, ministar Grčić kaže da ćete imat i iste uvjete za izvlačenje novca?
Zbog njihova spajanja nespojivog i fingiranja prosjeka, Kontinentalna Hrvatska dospjet će na 75 posto BDP-a EU, a zapravo će Grad Zagreb imati 200 posto BDP-a EU. Slavonija i Baranja i dalje će biti na 30-40 pusto BDP a EU.

7. Što predlažete, Zagreb kao zasebnu regiju?
Osobno smatram da bi Hrvatsku trebalo podijeliti u pet NUTS II regije i to nije ništa novo, to stoji i u Planu 21 na stranici 14. Pet NUTS II regija - Istočna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Centralna Hrvatska (Grad Zagreb) te Sjeveno-jadranska i Južno-jadranska Hrvatska - za tu podjelu imamo sve potrebne kriterije koje EU traži od nas.

8. Vaša županija povukla je najviše novca iz fondova EU. Kako radi vaš ured u Bruxellesu?
Ured u Bruxellesu bio je pravi pogodak, što potvrđuju i naši rezultati. S današnjim danom bilježimo 221 odobren projekt EU, vrijedan ukupnu 748,705.505,75 kuna.

9. Što ste planirali graditi i raditi, a sada bi moglo biti ugroženo?
Ideja je puno, mnogi projekti su već gotovi, npr. sjeverni kolektor grada Osijeka i proćistač ukupne vrijednosti 71 milijuna eura. S ono malo novca što imamo projektiramo i dalje, projekte poput Hostela, novog Zoološkog vrta. Ipak, svjesni smo da u ovoj centraliziranoj državi za nas ostaje malo novca. Ne dobijemo li značajnu pomoć, bojim se da ćemo ostati na začelju, ali ne zato što plačemo i ne radimo ništa, nego zato što nam ni lijevi ni desni nisu dali da se razvijemo.

10. Jeste li požalili što ste se nakon Gregoriane iz Vatikana vratili u Osijek?
Diplomirao sam, magistrirao i specijalizirao filozofiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a doktorirao filozofiju na Papinskom sveučilištu Urbanina u Gradu Vatikanu. Uvijek sam se želio vratiti u domovinu i to sam učinio. Nije mi žao što sam se vratio, ali me boli nepravda bogatih prema siromašnima i protiv toga ću se uvijek borili.
http://www.hrvzz.hr/hr/novosti/hrvat...slavoniju.html
racunajnamene is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2013., 15:51   #5
Ja sam vec otvorila istu temu pa me cudi sto moderator nije to spojio sve u jednu temu.


Na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu danas je predstavljen od EU sufinanciran projekt „OrtoFLEX" koji za cilj ima razviti prototip stroja za automatiziranu proizvodnju prilagođenih leđnih ortoza. Ortoza kralježnice (leđna ortoza) ortopedsko je pomagalo koje se koristi za potporu, korigiranje i poboljšanje tjelesnih pokreta. Pomagalo drži kralježnicu u pravilnom položaju i time poboljšava njenu ukupnu funkciju.
Projekt, vrijedan gotovo 580 tisuća Eura, u iznosu od 80 posto financiran je sredstvima fonda Europske unije. Pored znanstvenih institucija, u projektu bi trebali sudjelovati i hrvatski poduzetnici i obrtnici na aktivnostima izrade softverskih rješenja za digitalizaciju torza i fizičkih komponenti stroja. Projekt je krenuo u lipnju ove godine, a trajat će dvije godine.

Na predstavljanju projekta još je spomenuto kako je ovo ogledni primjer povlačenja sredstava od EU o kojemu se toliko govori te kako je to put kojim osim znanstvenih institucija trebaju krenuti i druge institucije, ali i domaći poduzetnici. Također je sa žaljenjem utvrđeno kako su, čini se, hrvatski poduzetnici priključenje EU dočekali poprilično nespremni, jer se i na ovom projektu putem javnih natječaja otvorila šansa za isporuku informatičke opreme vrijedne preko 50 000 Eura, ali se na natječaj nije javila niti jedna informatička tvrtka.

Na kraju je izražena nada u eventualno buduće osnivanje medicinsko – tehnološkog centra ili bar formiranje odgovarajućeg zavoda pri Strojarskom fakultetu, na kojemu bi zajednički surađivali stručnjaci iz tehničkih i medicinskih znanosti uz snažno uključenje gospodarstvenika i poduzetnika.

http://www.sbplus.hr/slavonski_brod/...x#.Up3fVdJBmuo
racunajnamene is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2013., 19:43   #6
Quote:
racunajnamene kaže: Pogledaj post
Ja sam vec otvorila istu temu pa me cudi sto moderator nije to spojio sve u jednu temu.
Moram priznati da nisam pretraživao "Blisko politici" pa je nisam ni vidio, sad sam je pregledao i pošto se u tvojoj temi pisalo dosta općenito (o političkim aspektima, kriminalu i još koječemu vezano uz fondove) odlučio sam tu temu sada zatvoriti, ali je i povezati ovdje linkom kao "dodatno štivo". Sve to u nadi da će mo ovu temu usmjeriti na način koji će biti "osobno relevantan" onim forumašima koji doista pripremaju projekte i žele kandidirati za novac iz fondova.

Želio bih dakle da na ovoj temi - a ako tu moju želju potvrde i sami forumaši - raspravljamo manje općenito "politički", a više konkretno, dakle kako građani sami mogu kandidirati za novac iz fondova ili sudjelovati u projektu koji će povlačiti novac. O političkom aspektu samih fondova, prepiranjima oko istih vezano uz ograničenja u proračunu EU i slično - možda je bolje raspravljati na susjednoj top temi o radu i djelovanju EU institucija, to jest na općoj EU temi "Ujedinjeni u različitosti".

Slijedi poveznica na temu koju je u rujnu 2013-e otvorila forumašica racunajnamene:

Fondovi Europske Unije
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 12:04   #7
Zanimanje hrvatske javnosti za EU fondove je naprosto očaravajuće

Mislim da je tu problem u slaboj informiranosti javnosti što su i kako se koriste fondovi. Kada bi bar neke opće smjernice bile poznate, mislim da bi se više ozbiljnih ljudi odlučilo na korištenje fondova, a manje onih koji misle da je to neka neograničena gomila novca koja jedva čeka financirati bilo koju ideju koja nam padne na pamet
A tu odgovornost leži na Vladi, ali i na medijima.

Ali eto, šta je tu je. Ja sam vam isto na usluzi sa svojim znanjem o EU fondovima i mogu vam odgovarati na pitanja i pokušati približiti tematiku. Pa ako ne nikako drugačije, bar da preko foruma ljudi vide da li im se to isplati ili ne.
Daario Nahar1s is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 14:02   #8
Ovi fondovi se mogu dobiti od 2014. do 2020. godine.


Mjera 302
Treći prioritet IPARD programa ima za cilj i povećati prihode ruralnog stanovništva kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti na farmi i/ili izvan nje, stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti na farmi i/ili izvan nje, očuvati postojeća radna mjesta, povećati opseg usluga za stanovnike ruralnog područja i poboljšati kvalitete usluga koje se pružaju te poboljšati socijalnu strukturu u ruralnim područjima.

Mjera 302 – „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ omogućava ostvarenje spomenutih ciljeva, a omogućuje ulaganja u sljedećim sektorima:
sektor ruralnog turizma,
sektor tradicijski obrti,
sektor izravna prodaja,
sektor slatkovodnog ribarstva,
sektor usluga,
sektor prerade na poljoprivrednim gospodarstvima,
sektor obnovljivih izvora energije

Zadnje uređivanje racunajnamene : 04.12.2013. at 15:11. Reason: krivia informacija , tocno je od 2014 do 2020. godine
racunajnamene is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 14:30   #9
Da, tema stvarno "rastura"
Ako je suditi po interesu forumskog puka za ovu temu, nije ni čudo da se projekti ne predlažu i novac ne povlači.
gromukoprive is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 14:59   #10
Na Godišnjoj konferenciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 7. lipnja 2013. dodijeljene su nagrade za najuspješniji EU projekt u Hrvatskoj za razdoblje 2010.-2012.


Na temelju on-line glasovanja od 4. ožujka do 20. svibnja 2013., te ocjena stručnog žirija prvo mjesto zaslužio je projekt „Razvojem umjetničkih vještina do svijeta rada“, drugo „Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane“ i treće „Civitas Elan“.
http://www.strukturnifondovi.hr/izbo...skoj-2010-2012
racunajnamene is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 15:12   #11
Quote:
hkolar kaže: Pogledaj post
Mogli bi razvijati teoriju, pa recimo i teoriju zavjere Eu i slično. Ovo je tema što mi možemo dobiti iz EU, a ono što moramo dati je definirano Ugovorom o pristupanju, što je referendumom prihvaćeno. Koliko ćemo mi uplatititi u EU proračun već je određeno, a na nama samima je izvući što više. Bilo je tema na gospodarstvu i prije, gdje sam napomenuo da je problem kod nas uz rat, pretvorbu i ne postojanje koncenzusa o strukturnim reformama. Da smo ih proveli kao neke druge zemlje iz bivšeg istočnog bloka koje su članice EU, bilo bi nam bolje. Tko može odrezati sve troškove na rashodovnoj strani ? Svi se vežu na proračun, a nema "nove proizvodnje!". Da tema ne ode predaleko....

Ne branim EU , fondove, ali iskustva drugih zemalja govore da se može podići stupanj razvijenosti. Uvaženi kolega, malo proučite Projekte koji su isfinancirani u RH od strane EU fondova- IPA, IPARD, SAPARD, PHARE na strani lokalne zajednice i gospodarstva, pa ćete vidjeti i efekte. Veliki infrastrukturni projekti (željeznice, okoliš, otpad idr.) se može financirati jedino novcem EU fondova i to je jedino održivo. Politika zaduživanja i života preko realnih mogućnosti nas je dovela ispod nivoa 90-tih! Poznajem brojen poduzetnike koji su u krizi rasli, uveli su novu tehnologiju da bi opstali na velikom EU tržištu, ulažu u inovacije i zapošljavaju mnogo ljudi uz iznadprosječne plaće. To je dokaz da imamo pamet, a uz vanjske potpore(grantove) da se može postići dosta.
Pa upravo i razvijate teoriju. U praksi imamo pušionu. I to ne slučajno, nego programirano. I ne bih to nazvao zavjerom, nego prodajom mačka u vreći. Sada smo tobože 6 miliona u plusu, a samo zbog ulaska u EU i odustajanja od ZERP-a, častimo Talijane i Slovence sa 300 miliona, plaćamo stanove "traktoristima" i u Srbiji . A gdje je sve drugo. Očajno provedeni pregovori ("Nema alternative!!", "domaća zadaća"). Zbog ulaska u EU slijedi nam čak i izgledan gubitak teritorija. Naravno ovo radi na principu poker-automata. Neko mora nešto i dobiti, nekom će to ispasti dobro, ali kao nacija u većini gubimo. I sam sam u poduzetništvu i vidim oko sebe krizu, pad narudžbi, neplaćanje, otkaze, poplavu stečajeva i predstečajeva. Ministar više ni sam ne zna koga bi prije iscjedio i koju krepanu kravu izmuzao. Kukaju i seljaci i ribari. Pa gdje su ti benifiti od ulaska (milijarde €€€€€€, za 1 € dobiješ 3 €, željno tržište od 500.000.000 kupaca....)? Sada nam je gore nego na dan prije ulaska, a da ne pričamo o danu prije potpisivanja SSP-a. U predreferendumsko vrijeme tema obaveza i davanja prema EU se izbjegavala, a također i obaveze sufinanciranja svakog projekta od strane RH. Čini se to i danas. Za eurofile to nije poplarna tema. Zar stvarno vjerujete da EU političari žele Hrvatima pokloniti novce ili uzeti, prepustiti nam svoje tržište ili ciljaju na naše pa otvaraju šoping centre, zaposliti svoje ljude ili Hrvate....? Koji dobrotvori..
Inače, ako možete, Vi ili bilo tko drugi, uzmite im te novce iz fondova. Jad će biti manji. Ali dizati EU-niju u vis kao naš blagoslov i spas?!
Također pitanje krivnje za neuspjeh u "povlačenju" (zanimljiv izraz), koja se svaljuje na Hrvate (neorganizirani, nesposobni, Balkanci, bez projekata, lopovi...). Iako se ja ne slažem s tim i mislim da ako naši Dudeki pregovarači nisu imali pojma, oni s druge strane su znali što rade i raznim komplikacijama, postigli da "povlačenje" ide kako ide. Ali recimo da je tako. Da su Hrvati nesposobni dobro "povlačiti" i da se s tim moramo pomiriti. Razlog više, da bježimo što prije iz toga.
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2013., 16:19   #12
nebi se štel mešati ali stvarno nebi ja to gledam čisto iz kuta sigurnosti
ta ideja o trgovini i ujedinjenju tvornica ugljena i čelika nije loša samo je iz 1950. mogli bi koj put napraviti i update te ideje, nit je dosta rudnika nit je dosta tvornica, mladi nezaposleni i tako to...lako zastrane u extremizam, ovo u Ukrajini se bude teško prodalo rusima, neki novi 'comrade Andropov' se samo smije iz Lubjanke zna su ga dobro ovi stariji poučili, teško to cold war ide kod rusa
hoodloon is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2013., 06:40   #13
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje koordinira proces programiranja europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova u RH za razdoblje 2014.-2020. godina objavilo je Konzultacijski dokument na sljedećoj web stranici: http://www.strukturnifondovi.hr/partnerske_konzultacije.

Konzultacijski dokument daje sažeti prikaz prijedloga strategije i područja ulaganja u proračunskom razdoblju 2014.-2020. godina koji su ključni za korištenje sredstava iz EU fondova.

Objavom ovog dokumenta MRRFEU želi potaknuti javnu raspravu o ciljevima i ulaganjima u sljedećoj proračunskoj perspektivi. Primjedbe na Komunikacijski dokument mogu se dostaviti MRRFEU elektronskim putem do 20. siječnja 2014. godine.

Ovo je korisno, pa tako da uvaženi forumaši koji nisu zadovoljni s načinom povlačenja sredstava, Eu fondovima, imaju ideje i prijedloge za poboljšanje operativnih programa, mogu se javiti sa svojim prijedlozima.

Zadnje uređivanje hkolar : 05.12.2013. at 06:44. Reason: uređivanje sadržaja
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2013., 06:47   #14
Quote:
racunajnamene kaže: Pogledaj post
Ovi fondovi se mogu dobiti od 2014. do 2020. godine.


Mjera 302
Treći prioritet IPARD programa ima za cilj i povećati prihode ruralnog stanovništva kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti na farmi i/ili izvan nje, stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja kroz razvoj i diversifikaciju ruralnih aktivnosti na farmi i/ili izvan nje, očuvati postojeća radna mjesta, povećati opseg usluga za stanovnike ruralnog područja i poboljšati kvalitete usluga koje se pružaju te poboljšati socijalnu strukturu u ruralnim područjima.

Mjera 302 – „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ omogućava ostvarenje spomenutih ciljeva, a omogućuje ulaganja u sljedećim sektorima:
sektor ruralnog turizma,
sektor tradicijski obrti,
sektor izravna prodaja,
sektor slatkovodnog ribarstva,
sektor usluga,
sektor prerade na poljoprivrednim gospodarstvima,
sektor obnovljivih izvora energije
Radi se na tome, da jedan oblik IPARDA ide još 2014.godine, jer se neće stići napraviti operativni planovi za ruralni razvoj. Traje još programiranje i akreditacija. Trenutno još nije izvjesno što će biti u prvom dijelu 2014.
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2013., 07:06   #15
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU jućer je raspisalo prvi natječaj. Odnosi se na jačanje poslovne infrasturkture.

Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu

Fond: Europski fond za regionalni razvoj

Operativni program: OP Regionalna konkurentnost 2007-2013

Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)

Status: otvoren od 04.12.2013. do 03.02.2014.

Nadležno tijelo: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Područje: pružanje potpore i usluga poduzetnicima, turizam, infrastruktura

Prijavitelji: jedinice lokalne samouprave, jedinice regionalne (područne) samouprave, lokalne/regionalne javne institucije, poduzeća/trgovačko društvo i organizacije u većinskom javnom vlasništvu, lokalne/regionalne turističke zajednice i organizacije, potporne institucije za poduzetnike

Min. potpora: 1.000.000,00 € Max. potpora: 10.500.000,00 €

Eu sufinanciranje projekta: min. 95% do max. 99%

Sažetak:


Cilj ovog Poziva je razvoj javne poslovne infrastrukture: poduzetničkih zona, poduzetničkih potpornih institucija, razvojno-istraživačke i turističke infrastrukture kako bi se potaknuo rast malih i srednjih poduzeća, privukla ulaganja, unaprijedio turistički potencijal u Republici Hrvatskoj te na taj način doprinijelo uravnoteženom regionalnom razvoju.

Sva dokuemntacija se nalazi na dolje navedenoj stranici.

Vidjeti na www.strkturnifondovi.hr
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2013., 07:09   #16
Vezano uz prije navedene aktivnosti oko Konzultacija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU organizira druge Partnerske konzultacije pod nazivom „Hrvatska i fondovi Europske unije 2014.-2020.:Ulaganje u budućnost“, koje će se održati u Hotelu Westin u Zagrebu od 4.-6. prosinca 2013. godine.

Ovime se nastavlja proces savjetovanja sa zainteresiranim partnerima i javnosti vezano uz planiranje i programiranje europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Kohezijske politike za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020. godine, započet u lipnju 2013.

U nastavku pogledajte dnevni red;

http://www.strukturnifondovi.hr/drug...ke-kozultacije

Izvor- strukturnifondovi.hr
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2013., 09:56   #17
Evo ja imam par prijedloga pa me sad zanima da li se daju fondovi za ijednu od ovakvih stvari , u kojoj instituciji treba predati zahtjev i tko bi to trebao napraviti - načelnik općine možda?

Koji od svih tih fondova dodjeljuje novce za:

- pokretanje proizvodnje cvijeća na 1 jutru zemlje,
- preuređenje parkova,
- izgradnja dječjih vrtića,
- otvaranje kuglane , plesne škole , teretane , općinske tržnice

Već sam čitala kako je EU financirala nekakvo natjecanje u oranju u jednom selu što ja smatram da je bacanje novaca.

Ako mi nešta bolje padne na pamet reći ću svoje pitanje.
racunajnamene is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2013., 11:21   #18
Quote:
racunajnamene kaže: Pogledaj post
Evo ja imam par prijedloga pa me sad zanima da li se daju fondovi za ijednu od ovakvih stvari , u kojoj instituciji treba predati zahtjev i tko bi to trebao napraviti - načelnik općine možda?

Koji od svih tih fondova dodjeljuje novce za:

- pokretanje proizvodnje cvijeća na 1 jutru zemlje,
- preuređenje parkova,
- izgradnja dječjih vrtića,
- otvaranje kuglane , plesne škole , teretane , općinske tržnice

Već sam čitala kako je EU financirala nekakvo natjecanje u oranju u jednom selu što ja smatram da je bacanje novaca.

Ako mi nešta bolje padne na pamet reći ću svoje pitanje.
Uvažena kolegice,
Kako je razdoblje IPA gdje su bile neke gore navedene aktivnosti uključene pri kraju, u 2014.godini se očekuje iz Socijalnog fonda te Fonda poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisivanje natječaja. Izgradnju dječjih igrališta, općinskih tržnica će biti moguće isfinancirati iz EU fondova. Ako ste čitali ovaj upravo objavljeni natječaj za JLS , bitno je imati pripremljenju projektnu dokuemntaciju(tehnički dio), što košta samog investitora.
Vezano uz prvu stavku "pokretanje proizvdnje cvijeća na 1 jutru zemlje" znam da su pojedine županije imale natječaje za taj vid proizvodnje, a bilo je i na drugim izvorima.

Kako spominjete osobe koje bi to trebale napraviti, sam "Načelnik Općine" bi trebao samo voditi projektni tim, odrediti prioritete razvoja Općine, i sukladno Planu ukupnog razvoja definirati Strategiju razvoja. Ostalo trebaju odrađivati ljudi s iskustvom i referencama (stručni konzultanti) na prijavi i provođenju projekata za Jedinice lokalne uprave i samouprave. S druge strane Županijske razvojne agencije su dobile značajna sredstva kako iz državnih fondova, tako i iz županijskih proračuna, pa im je osnovna namjera i cilj jačanje i poboljašavanje kvalitete života i gospodarskih uvjeta na lokalnoj razini. Neke to rade vrlo uspješno, neke manje, ali to nije vezano uz temu. Sami projekti nisu jednostavni jer je dugačak proces od prijave, ugovaranja i provođenja, ali iz mog stečenog(radnog) iskustva , to je vrlo moguće i izgledno.

Nadam se da sam Vam odgovorio na pitanja.
hkolar is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2013., 16:09   #19
g. hkolar je mnogo toga razjasnio .
Ima mnogo načina ali i mnogo projekata za razvoj poduzetništva ,turizma ,ruralnoga razvoja sela , ili čak neke turistične destinacije seoske zanimljivosti !!! koja ima istorijski značaj . .... . Svaka takva ideja mora početi kod kranjeg korisnika sredstava :
Od ideje do konačnog rešenja .......... i zatvoriti financijsku konstrukciju . vreme rada na projektu 1-2 godine , puno zavisi od opčinskih razvojnih prostorskih planova .
nema malih ili velikih projekta , postoje samo dobri i loši ! Tako je to dobro funkcijonirlo u Sloveniji .
Ko ima namjeru da koristi sredstva neka počne odmah razvijati svoju ideju projekta .
jozko is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.12.2013., 17:41   #20
Zna li tko kakva je situacija s medicinskim turizmom (fondovi), točnije dentalnom medicinom i jesu li imena iz dolje navedenog linka pravo mjesto za obratiti se za info i pomoć ili ima nešto "direktnije"?
http://limun.hr/main.aspx?id=811158&Page=31
__________________
"Our gratest glory doesnt consist in not falling, but in rising every time we fall" J.Kano, founder of Judo
"Mozda je nerazumno ocekivati od ljudskih bica da budu razumna." Robbins, Osnove patologije
Juji is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:16.