Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci
Korisničko ime
Lozinka

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih kućnih životinjica
Podforum: Plava šapa, Fotoalbum ljubimaca

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.01.2005., 20:44   #1
poirot
Registrirani korisnik

poirot Avatar

Registracija: Jun 2003.
Buldozi

Koliko brige zahtijevaju buldozi? Jesu li jako zahtjevni ili ne? To mi je presladak cucak i oduvijek sam htio imati jednog, ono, da se možemo fino izdrepiti na kauču i spavat cijelo vrijeme Nemam baš previše vremena ni volje za neke fancy-shmansy stvari pa te tolko da znam ak je jako zahtijevan da ne mučim ni sebe ni jadnu životinju.
Old 21.01.2005., 22:42   #2
maxina
Registrirani korisnik

Registracija: Feb 2004.
svaki pas zahtijeva brigu.
e,sad,što ti podrazumijevaš pod "fancy-shmansy" stvari?
maxina is offline  
Old 22.01.2005., 09:23   #3
paučko
otišo po cigare i nesto

Registracija: Dec 2004.
A što bi ti radio sa svojim buldogom? Buldog ti inaće treba svaki dan tri puta u fancy-shmansy šetnju, moraš mu kupovat fancy-shmansy hranu, moraš ga vodit kod fancy-shmansy veterninara kad se razboli, a i na fancy-shmansy cijepljenja, bilo bi lijepo kad bi se fancy-shmansy igrao s njim...
Old 22.01.2005., 09:26   #4
Billi
Pas sa licem

Billi Avatar

Registracija: Feb 2003.
Re: Buldozi

Quote:
poirot kaže:
previše vremena ni volje
zaboravi! ovo nije stav koji bi trebao imati prije nego bi nabavio cucka. cucak je toplokrvno stvorenje sa brdom osjecaja. i potreba.
Billi is offline  
Advertisement

Advertisement
Sponsored links

Old 22.01.2005., 15:11   #5
poirot
Registrirani korisnik

poirot Avatar

Nisam mislio tako, mislio sam da li mu je potrebno puno više pažnje nego ostalim vrstama jer sam npr. čuo da se kote carskim rezom. Koliko je to točno ne znam, ali me zanima je li i što se svega ostalog tiče puno zahtjevniji ili je kao i svaka druga vrsta psa?
Old 22.01.2005., 18:24   #6
paučko
otišo po cigare i nesto

Registracija: Dec 2004.
ako uzmeš mužjaka - nema problema
ako steriliziraš ženku - nema problema
to je što se tiće carskog reza...

ali inaće, istina je da imaju nešto više zdravstvenih problema, što znaći više posjeta veterinaru. muće ih probavni i dišni sustav, zubi, oći, kukovi...
Old 23.01.2005., 00:09   #7
maxina
Registrirani korisnik

Quote:
poirot kaže:
Nisam mislio tako, mislio sam da li mu je potrebno puno više pažnje nego ostalim vrstama
ne,pas nije za tebe.eventualno ribice,ali i u to nekako nisam sigurna...
maxina is offline  
Old 23.01.2005., 00:49   #8
Paw
Srdačna patkica

Paw Avatar

Registracija: Nov 2002.
Re: Buldozi

Quote:
poirot kaže:
Koliko brige zahtijevaju buldozi? Jesu li jako zahtjevni ili ne? To mi je presladak cucak i oduvijek sam htio imati jednog, ono, da se možemo fino izdrepiti na kauču i spavat cijelo vrijeme Nemam baš previše vremena ni volje za neke fancy-shmansy stvari pa te tolko da znam ak je jako zahtijevan da ne mučim ni sebe ni jadnu životinju.

Buldozi nisu onakvi psi kakvima se čine; jaki i puni naboja. Ta pasmina izuskuje dnevnu šetnju kao svaka druga, ali bez nekakvih extra išetavanja/istrčavanja. U zreloj dobi čak su i malo lijeni, velike spavalice.
Sve ono što se misli za terijere, buldozi su sušta suprotnost.
Tako, ako si miran/staložen karakter, kojem ne treba pas za dnevni kondicioni trening i koji nije lud za aportom (kao npr. lovne pasmine) - ovo bio bio idealan pas za tebe.
Prednost mu je kratka dlaka. Nedostaci kao što je već gore rečeno, ja bih još dodala s velikim naglaskom na displaziju kukova i agresivno regiranje 'u trenutku' - što znači da u momentu reagira na izazov drugog psa, napada i povlači se, tj. vrača u fazu 'miroljubivu kućnu mazu'. Posljedice njegova napada uopće nisu zanemarive. Stoga treba znati hendlat s njim, ali sve se to da sredit u koraku, tj. bitne su okolnosti u kojima pas živi s naglaskom na socijalizaciju s ljudima i drugim psima iz susjedstva od najranije dobi.
Ti su psi jako skupi, zato dobro prošvrljaj uokolo i pogledaj sve ponude.. obrati pažnju na ribu iz Splita - ta je najskuplja u Hr.
Pse iz Mađarske zanemari, ako si u mogućnosti odi do Italije
Old 23.01.2005., 01:36   #9
poirot
Registrirani korisnik

poirot Avatar

E hvala ti Paw, baš sam to htio znati. Drugi su me očito krivo skužili jer nisam mislio nabaviti cucka i nikad ga ne pogledati, već sam dosta puta čuo da su puno zahtjevniji od ostalih pasmina a ja jednostavno nisam u mogućnosti imati psa koji zahtjeva pažnju 24 sata dnevno, tako da bi mi pasmina poput buldoga najviše odgovarala, upravo zbog toga što nisu previše živahni. Imam veliko dvorište tak da kretanje nije problem ali zbilja nisam baš neki rekreativac i ne da mi se baš svaki dan ići s njim u 5 kilometarske šetnje.

Još jedna stvar - jesu li isključivo kućni psi ili ih se može držati i u dvorištu?
Old 23.01.2005., 01:43   #10
Paw
Srdačna patkica

Paw Avatar

Quote:
poirot kaže:
Još jedna stvar - jesu li isključivo kućni psi ili ih se može držati i u dvorištu?

Kamo sreće da svi psi imaju pored tople peči i dvorište u kojemu se mogu proluftati

Imaš 5 za dvorište
Old 23.01.2005., 14:04   #11
maxina
Registrirani korisnik

Quote:
poirot kaže:

buldozi su preosjetljiva pasmina da bi ih se moglo držati u dvorištu-česti su problemi sa repom(screw tail-zahtijava redovito brisanje guze vlažnom maramicom,nakon svake velike nužde),kožom ,očima i kukovima.Osim toga,zahtijevaju kontakt što bliskiji sa vlasnikom,što je manje sa njim i što su udaljeniji,pas se osjeća zapostavljen i tužan je.
ako si pod "fancy shmansy" mislio šetnju i kretanje-onda buldog jest pas za tebe.poprilično su lijeni i što su stariji sve manje se kreću.no,ono na što su mislili ti koji su te upozoravali da su zahtjevni-mislili su na zdravstvenu brigu.to je pas koji zahtijeva posebnu prehranu(inače dobiva prištiće po koži,upale...),redovitu brigu oko očiju,čistoće...
evo što kaže jedna vlasnica buldoga:

"Da li je bulldog pravi pas za vas?
Bulldog je:

¤pas koji jako voli i treba ljudsko društvo i puno pažnje
¤pas sa odličnim smislom za humor
¤pas koji zna biti užasno tvrdoglav
¤pasmina koja je, nažalost, sklona mnogim zdravstvenim problemima

Dakle najbolji vlasnik za buldoga bio bi:

¤netko tko ima puno vremena za svog psa
¤netko tko voli puno maziti svog psa
¤netko tko će njegovu inteligenciju znati dobro usmjeriti "za sebe",a ne suprotno
¤netko tko je blag,a istovremeno čvrst i odlučan
¤netko strpljiv tko ne odustaje lako
¤netko tko će voljeti njegovo klaunovsko ponašanje
¤netko tko je svjestan mana ove pasmine i tko će moći prepoznati rane znakove bolesti

Bulldog nije za nekoga tko:

¤želi psa za dvorište
¤želi sportskog psa,duge šetnje svaki dan, trčanje, agility
¤želi da mu pas automatski posluša svaku naredbu
maxina is offline  
Old 23.01.2005., 14:10   #12
maxina
Registrirani korisnik

evo ti i par linkova:

osnovna njega buldoga
prehrana buldoga
sve o zdravlju,česte bolesti
bulldog FAQ
bulldog FAQ2
maxina is offline  
Old 23.01.2005., 18:52   #13
Paw
Srdačna patkica

Paw Avatar

maxina.. nisi li ti gore napisala da ta pasmina nije za poirota

Puno pomažu linkovi zar ne .. ništa iz iskustva, iz glave
Old 24.01.2005., 08:57   #14
Billi
Pas sa licem

Billi Avatar

poirot, jel ti mislis na engleskog?
ja imam francuza, ima skoro tri godine, nikakvih bolova, bolesti, prezdrav i preaktivan klaunic! jaki emotivac, trazi brdo paznje. to znaci da kad sjedis ona MORA lezati na tvojoj nozi, ko cicak je uz mene. je, voli spavati. ima kratku dlaku ali se linja, slini, jako hrce, inace je dobrica po karakteru ali vele da i mogu biti grdi igraci a englezi jos gori. to je ipak borbeni pas.

also, osjetljivi su na vrucinu, to znaci da u ljeti rikava u autu iako imam klimu! inace se voli voziti u autu, ali...na suvozacevom sjedalu only!!!
Billi is offline  
Old 25.01.2005., 10:14   #15
maxina
Registrirani korisnik

Quote:
Paw kaže:
maxina.. nisi li ti gore napisala da ta pasmina nije za poirota

Puno pomažu linkovi zar ne .. ništa iz iskustva, iz glave
draga Paw, ljupka i simpatična,kao i uvijek...
pa,ja se nadam da pomažu linkovi-iako je iskustvo bitno,ponekad je dobro dobiti i neutralne informacije
a nisam ja nigdje kasnije niti rekla da ta pasmina jest za bilo koga (pogotovo sto poirot nije precizirao ,sve do zadnjeg posta što podrazumijeva pod fensy šmensy) namjerno sam dala linkove,pa neka čovjek sam vidi i odluči.
ovo zadnje,budući da dolazi od vlasnice - maltezerice, neću komentirati

peace
maxina is offline  
Old 25.01.2005., 16:19   #16
Paw
Srdačna patkica

Paw Avatar

Quote:
maxina kaže:
ovo zadnje,budući da dolazi od vlasnice - maltezerice, neću komentirati

peace

PONOSNA vlasnica maltezerice je prošla, pročitala i vidjela nešto više .. al nema veze..

Čim je čovjek na netu, dovoljno je 'bistar' da u guglu utipka 'search' .. a kad netko dođe na forum s upitom, znači da želi informacije 'uživo'.

Tvoji linkovi su stvarno super, ali mislim da linkove ljudima treba natrpati samo onda kada pitaju.
Općenito u linkovima su neke definicije prenapuhane.

Uvijek za peace
Old 26.01.2005., 10:30   #17
Billi
Pas sa licem

Billi Avatar

moje iskustvo sa Nominal vs. Real sto se tice pasa je prilicno. nis kaj pise nema veze sa praxom. zapravo, velika kolicina stvari.
dobro je imati bazu podataka, ali vlastita iskustva najvise pomazu.
Billi is offline  
Old 26.01.2005., 19:00   #18
maxina
Registrirani korisnik

znam da iskustvo govori više no 1000 internetskih stranica, no ja,kad se neko dvoumi oko pasmine ili da li uopće nabaviti psa nastojim na sve načine dati što više info.Imam nekoliko primjera koji su ružno završili upravo iz razloga što se vlasnici tih životinja nisu dovoljno informirali o životinjama koje su danas , na žalost u njihovom posjedu.
Primjerice,cura iz susjedstva-kupila si je samojeda bez da uopće išta zna o pasmini.bio joj je simpa-bijeli i kudrav.da je bilo gdje(knjige,net,forumi...)samo prvu stranu pročitala znala bi da su to radni psi koji (kao i svi polarni)zahtijevaju puno šetnji i istrčavanja.No, ona ga drži u dvorištu,šetnju mu priušti jednom tjedno
Kad sam joj u frendli tonu htjela reći kakvi su zahtjevi samojeda,blijedo me gledala.samojedi?trčanje?pa ovaj moj uopće ne želi van! a pritom se nije dosjetila povezati činjenicu da pas laje 20h dnevno sa njegovom željom za izlaskom.i da od kud meni ta informacija?...
za poirota ne vjerujem da je išta guglao,jer tada ne bi pitao da li buldozi mogu živjeti u dvorištu( ok ,kao šetnja,luftanje...),ali živjeti?...
maxina is offline  
Old 27.01.2005., 19:10   #19
poirot
Registrirani korisnik

poirot Avatar

Ljudi, hvala puno na linkovima i na svemu rečenom. Nisam nimalo guglao o buldozima, a i samo pitanje je bilo postavljeno onako ovlaš. Jednostavno su mi se neke kockice u životu posložile, tako da sad razmišljam o nabavljanju kućnog ljubimca. Naravno da sam još jako daleko od samog čina ali sam htio otprilike saznati što me čeka ako se odlučim za buldoga. Nekak mi se sve rečeno čini ostvarivim osim držanja u kući jer još uvijek živim s roditeljima a oni su protiv držanja životinja u kući. Osim ribica, naravno, tak da će proći još dosta vremena prije nego se zbilja odlučim.

U svakom slučaju, hvala svima na odgovorima
Old 27.01.2005., 21:06   #20
maxina
Registrirani korisnik

e,sam da ti velim još- moji su bili protiv toga da pas uopće ostane kod nas (našla sam je,i udomila "samo na 2-3 dana dok ne nađem udomitelja").onda,kad je ostala, bili su protiv psa u kući,jer imamo macu(dežurnu razmaženku),"pa bi to njoj bio preveliki šok"
uglavnom,da ne duljim,evo moja pesica baš njonja tu pored mene dok ti ovo pišem.
u svakom slučaju je pohvalno da se unaprijed raspituješ za budućeg ljubimca,a obradi malo svoje.ko bi mogao odoljet malom buldogiću?
maxina is offline  
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Zatvorena tema

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja