Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.01.2005., 05:38   #1
Nadjev za tortilje

Totilje punjene sa svim i svačim radim već odavno,tako da sam izradu samih tortilja doveo do vrhunske kvalitete ali sa nadjevom nikako.Spremao sam ga od govedine,puretine,piletine,svinjetine,gnječio sam fažol,stavljao kumin ali kada bude gotovo pari da sam skuha gulaš.Ako imate koji dobar recept molio bi da ga napišete.
 
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 09:00   #2
Ne znam kako ti ne uspije nadjev, ocito da dodas jako puno vode. Meni je najbolje s piletinom.
Za 6 tortilla uzmem nekih 400 grama pilecih prsa, izrezem na kockice, stavim da na ulje, odmah dodam jednu papriku izrezanu na kockice, sve to dinstam pod poklopcem 10-ak minuta bez vode, onda dodam 100 ml.vode, puno chilija, bijelog luka, papra i to je to.Izdinstam jos nekoliko minuta bez poklopca da sva voda ispari.
Prethodno namazem tortile sa smjesom vrhnja i bijelog luka u prahu, na to stavim nadjev, zatim zamotam. Stavim u vatrasotalnu pospem s malo mlj. sira i zapecem 10-ak minuta. Uvijek mi ispadnu odlicno.
Blowne is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 10:25   #3
Re: Nadjev za tortilje

Quote:
lulica kaže:
Totilje punjene sa svim i svačim radim već odavno,tako da sam izradu samih tortilja doveo do vrhunske kvalitete
Ajde molim te otkrij tajnu! Ja sam par puta probala ali nije baš ispalo bajno.
Hellgirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 10:58   #4
Zna li netko recept za nadjev s govedinom i fazolom(grahom)?
A i onaj s racicima bi mi dobro dosao
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 11:30   #5
ne znam da li ce vam se svidjeti moj nachin, ali moji doma vole.


Ja nikad sve skupa ne trpam u tavu, jer mi onda previshe omekani.


Najprije narezhem kapulu na ploshke i razdvojim na kolute, pa bacim na tavu, malo posolim i vrlo kratko poprzhim, pa ju maknem na stranu.

Pa onda tako redom svo povrce koje cu koristiti -narezano na trakice, u tavu, zachinim, kratko poprzhim pa sa strane.


I na kraju meso, kad je skoro gotovo ubacim prethodno pripremljeno povrce i sveskupa zachinim.


Ponekad serviram i posebno u zdjelicama, da svatko iskreira svoju tortilju.


a uz to OBAVEZNO onion ringse...to kod mene chak i pas jede
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 11:34   #6
svježi sir smiksaš s avokadom i sokom od limuna. ne može jednostavnije.
__________________
Life is not a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well preserved body, but rather to skid in broadside, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming "Wow, what a Ride!"
tilla is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 11:36   #7
Re: Nadjev za tortilje

Quote:
lulica kaže:
ali kada bude gotovo pari da sam skuha gulaš.Ako imate koji dobar recept molio bi da ga napišete.

eto, da ne bi doshlo do toga, svaku namirnicu posebno kratko poprzhi.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 11:51   #8
MAgic kako radis onion ringse?
Sto koristiti od zacina? POstoji li neka kombinacija-odredjeno meso-odredjeno povrce da je posebno uspjesna?
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 12:05   #9
ja cu ti napisati kako ih ja radim, makar ne znam da li je to bash originalan recept.

I moji ih vole jako hrustave

Uzmi nekoliko kapula, narezhi ih na ploshke - ne pretanko i razdvoji na kolutice, ubaci u zdjelu s ledenom vodom (to valjda kapuli stisne pore pa ostane sochna ali tvrda), procijedi ih i pusti da se osushe.

Pripremi smjesu slichno kao za palachinke od 1 jajeta, soli, papra (ja stavim onaj crveni, kajenski), oshtro brashno, kukuruzno (mozhe i palenta), malo ulja i malo vode, mrvica prashka za pecivo.

Kapula slabo 'hvata' na sebe tu smjesu, pa ju ja malo pobrashnim prije na nachin da u plastichnu vrecicu ubacim par zhlica brashna, u to ubacim kolute, pa njezhno promuljam unutra i izvadim. Na taj nachin, kad zamochish u smjesu za przhenje ona ostane lijepo priljepljena sve okolo.

I przhim u dosta zagrijanog ulja, ocijedim na papiru.


Serviram uz onaj bijeli umak s cheshnjakom.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.01.2005., 12:39   #10
umak za torilje

crvenu luk na kockice pa na malo ulja... na to paprika, pa rajcica, sol, malo crvene paprike, persin, te meso na kockice (piletine, teletina) i dinstaj skoro dok ne pokuhash svu vodu... tad dodaj kukuruz i kuhani grah te uz mijesanje na laganoj vatri kuhaj dok se skroz ne pokuha voda...

kad uzmesh zlicu tog umaka ne smije ti se u zlici odvajati voda...

eto tak ja delam

eh da... to u tortilje... vrhnje s pershinom i cesnjakom na tortilje
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2005., 12:17   #11
a jel ima netko tu da radi sam tortilje?
to je obicna palacinka, zar ne?
ja bi to sama radila jer one u ducanu su mi mrvicu precijenjene.

inace moj recept do sad je bio:
kupim konzervu gotovog fazola za tortilje
izdinstam mljevenu teletinu na kapuli i pomijesam sa tom konzervom i to je to.
na tortilju slazem tu smijesu, sir, salatu, kiselo vrhnje, kukuruz.

od sad cu fazol sama raditi po tu vidjenom receptu
Bocca della Verita is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2005., 12:24   #12
Imate li ideju sto umjesto kisele vrhnje

Voljela bi ih spremati za goste,ali ako stavim vrhnju i polijem sirom moram kuhati duplo jer ja ne smijem jesti.
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2005., 12:56   #13
Quote:
Noemi kaže:
Imate li ideju sto umjesto kisele vrhnje

Voljela bi ih spremati za goste,ali ako stavim vrhnju i polijem sirom moram kuhati duplo jer ja ne smijem jesti.
gle, vrhnje ja radim kao poseban umak koji si svatko sam stavlja na tortilje

tako da sebi mozesh umutiti posebno jogurt s istim zacinima ko i vrhnje

nije komplicirano a rjesis problem
atlantis is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.01.2005., 22:25   #14
Tortilje od prvog dana radim sam,ne pada mi na pamet kupovati gotove,mislim da su preskupe.
Evo vam moj recept:
sol,500 gr brašna i cca 250 gr margarina mješati rukom dok vam se ne stvore sitne fine mrvice, nakon toga postepeno dodavati mlaku vodu.Vodu dodajem sve do one granice kad mi se počima ljepiti za ruke.Kad mislite da je dosta mišajte još dvi minute,napravite male balote(6 kom) i ostavite ih pola sata pokrivene.Po stolu bacim brašno i razvaljam ih na veličinu tanjura na debljinu cca 3 mm.Tava mora biti maksimalno ugrijana,tada stavljam tortilju i pečem 15 sec. sa jedne pa 15 sec. sa druge strane.Kad ih nafilujem sa onim mojim gulašom onda ih zapečem max. 3 min. na najjaču temperaturu.
Eto nadam se da će vam biti uspješno,makar iz druge
 
Odgovori s citatom
Old 27.01.2005., 23:55   #15
umjesto margarina po orginalu bi trebala ici svinjska mast, pa tko voli...
luigi19 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2005., 07:58   #16
Quote:
lulica kaže:
Tortilje od prvog dana radim sam,ne pada mi na pamet kupovati gotove,mislim da su preskupe.
Evo vam moj recept:
sol,500 gr brašna i cca 250 gr margarina mješati rukom dok vam se ne stvore sitne fine mrvice, nakon toga postepeno dodavati mlaku vodu.Vodu dodajem sve do one granice kad mi se počima ljepiti za ruke.Kad mislite da je dosta mišajte još dvi minute,napravite male balote(6 kom) i ostavite ih pola sata pokrivene.Po stolu bacim brašno i razvaljam ih na veličinu tanjura na debljinu cca 3 mm.Tava mora biti maksimalno ugrijana,tada stavljam tortilju i pečem 15 sec. sa jedne pa 15 sec. sa druge strane.Kad ih nafilujem sa onim mojim gulašom onda ih zapečem max. 3 min. na najjaču temperaturu.
Eto nadam se da će vam biti uspješno,makar iz druge

hvala!
potrudit cu se napraviti ih, ako nista, onda zbog onih pustih emulgatora sto su u kupovnima.
Bocca della Verita is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2005., 08:01   #17
Brasno ide kukuruzno ili obicno?
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2005., 08:07   #18
verziju spravljanja tortilji davno je nam je objasnila njasa (tnx ) i stvarno je jednostavna i ispada savrsheno.


Ja mijesham tri vrste brashna - obichno, oshtro i kukuruzno (po malu shalicu svakog). Pa zalijem shalicom vruce vode u koju sam rastopila pol zhlichice soli i dodam pol shalice masnoce.

Umijesim, pustim da odstoji i onda formiram tortilje i kratko pecem na tavi uz okretanje.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2005., 09:12   #19
probao sam i sa dodavanjem kukuruznog brašna.Odlične su,samo su teže za napravit,tako da se može dodati ali u malim količinama.Ja sam dodavao oko 30% od količine koju spremam.
 
Odgovori s citatom
Old 28.01.2005., 09:36   #20
Ja sam nedavno eksperimentirala sa nadjevom od tunjevine i bilo je za prste polizat.

Ovako - za četiri tortilje (nas je dvoje, pa ej to čisto dosta, a obično jedna ostane oko koje se u ponoć tučemo ).

Dvije konzerve tunjevine (tuna steaka ili komada, nikako onaj šrot mljeveni, meni je K-plus Tuna komadi super), pelati (pomogućnosti oni izrezani na kockice) kapula, maslinovo ulje, konzerva crvenog graha, češnjak, začini po želji, 10 dkg sira (edamer, podravec, gauda...). Bešamel umak, parmezan.

Bacit sitno isjeckanu kapulu na maslinovo ulje, dodati ocijeđenu tunjevinu, češnjak, pelate i ostale začine. Kratko prodinstat. Ostavit da se hladi, pa u čitavu smjesu umješati naribani sir.

Pripremiti jedno 3 dcl bešamel umaka i u njega dodati malo pelata i pola vrećice parmezana.

Puniti tortilje nadjevom, poredati u protvan i zaliti pripremljenim umakom (ja ne volim da mi je hrana "suva" - šta'š ).

Staviti u vruću prećnicu i zapeći jedno 15-tak minuta na 200, dok se ne stvori ona fina korica od bešamela i parmezana.

Za to vrijeme obično poslužim onaj kukuruzni chips - nachos sa umakom kojeg pripremim od 2 dcl kiselog vrhnja, sitno sjeckanog češnjaka i kopra.
__________________
Kod nas je najvažnija žena ŽM-56, SMB boje koja služi za razmožavanje žive sile i vatrenih sredstava, a sastoji se samo od spolnog organa i šapke.
te@ is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 19:12.