Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.07.2014., 23:43   #1
Gotska teorija o porijeklu Hrvata

Što mislite o istinitosti dotičnog teksta?
Moje je misljenje da je ovaj tekst poveca glupost, ali me zanima misljenje ostalih, pogotovo kojima je profesija povijest, genetika i slično.Hrvati su imali burnu i raznoliku prošlost.Hrvati su jedini narod koji je desetlječima bio izložen lažima i pritiscima o njihovom porijeklu.No srečom danas je vrijeme kad je sloboda govora uobičajena pojava među sve češčim ljudima željni istine i govora.

Hrvatima se desetlječima nametala slavenska teorija koja tvrdi da su hrvati slavenski narod , i to je u bivšoj državi bilo prihvačeno iz razloga da se stvori jedinstvena slavenska čista država.Gotska teorija koju su zastupali mnogi pisci i znanstvenici potkrepljujući je logičnim i uvjerljivim dokazima su nažalost pogubljeni u vrijeme bivšeg režima.Time je hrvatski narod pretrpio ogromnu katastrofu kada je 4.5 milijuna ljudi originalno prevareno !No danas uvjerljivo znamo da hrvati niti jesu slaveni niti imaju haplogrupu slavena(R1a)u brojci večoj od 25%.U hrvatskoj imamo svega 24% haplogrupe R1a i to su uglavnom slaveni koji su došli prije hrvata na ova područja.No R1a nije samo slavenska nalazimo je u baltičkim zemljama ali je u večini izražena u slavena pa ju stoga zovemo slavenskom.U hrvatskoj imamo još tipova haplogrupa.Tu je haplogrupa I koja je inače haplogrupa hrvata.E sad imamo dva podtipa te haplogrupe. I1 i I2 - I1 je nordijska haplogrupa nastala u skandinaviji negdije prije 4000-6000 .g. prije krista i imamo haplogrupu I2 koja je nastala prije oko 17.000 .g. na balkanu.. Inače haplogrupa I i potječe sa balkana (30.000). Kod hrvata u hrvatskoj prema najnovijim

genetičkim istraživanjima sprovedenim od berlinskog instituta za genetiku u radu sa zagrebačkim mladim znanstvenicima amaterima došli su do sljedečih saznjanja. U hrvatskoj su prisutne 4 haplogrupe u večem broju nego ostale .Prva i najneočekivanija je haplogrupa I1 koja se u hrvata nalazi čak 23% što je iznenadilo sve osim sjetimo se starih pisaca pogubljenih zbog svojih teorija koji se tek danas pokazuju točne! Osim haplogrupe I1 tu je haplogrupa I2 koja je u 39% u hrvata , zatim sljede slavenska haplogrupa R1a sa 24% i na dnu ljestvice stiže nam haplogrupa R1b iliti keltska haplogrupa sa 14% inače najizraženija u kelta iako je nose i germanski narodi.E sad da ne bude zabune u hercegovačkih hrvata mi imamo preko 70% haplogrupe I2 što baca sjenu na njihovu povijest jer tu sad dolazi pitanje dali su onda oni hrvati ! Prema najlogičnijim tezama hercegovački hrvati nisu hrvati porijeklom iz bjele hrvatske več su oni starosjedioci balkana koji su se u doticaju sa hrvatima sa sjevera izmješali te tako dobili status hrvata ali opet to ništa ne znaći ako vi imate haplogrupe I2 i kod germana koja je naravno u manjem broju nego na balkanu .No dosta o genetici prijeđimo na porijeklo.

No treba napomenit da ni germanski narodi nemaju haplogrupu I1 više od 50% i kod njih su pristune grupe R1a i R1b tako da nisu germani samo haplogrupe I1 to je samo haplogrupa nordijaca nastala u skandinaviji .
Odmah da pojasnimo germanske haplogrupe su I1 , R1b koja je germanska ali više keltska haplogrupa i I2 - dakle hrvati te tri haplogrupe imaju u 85% slučajeva točno onako kako piše u stranim atlasima.

Hrvati su slavenizirano gotsko pleme porijeklom iz Bjele Hrvatske.Ta Bjela Hrvatska danas zauzima prostor istočne njemačke i zapadne poljske te sjeverne češke.Tu su pornađene ploče sa natpisima churvati(salla) , chrubate(leipzig)... A pronađene su ploče na runskom koje u prijevodu daju ime churbatek ili chorvat tu je još niz ploča da ne duljimo .Bjelu hrvatsku nikad nisu naseljavali slaveni kako se mislilo ili ajmo reć kako su nam nametnuli državnici bivše jugoslavije.Zanimljivo je to da se u naše porijeklo petljala politika koja uopče nema veze sa strukom genetike! A sve znanstvenike koji su vjerovali u gotsku teoriju su pogubili.Inače hrvatska je na svakoj povjesnoj karti bila označena kao germanski narod. Hrvate su svi narodi u europi nazivali barbarima , braćom vandala ili sjevernim ljudima što se odnosi na bjelu hrvati koja se donekle nalazi u južnom sjeveru europe.U britanskim atlasima,irskim,finskim,belgijskim vi imate da su hrvati označeni kao germanska skupina naroda . Kod njih djeca uče da su hrvati germanska skupina naroda ,a sramotno je da u hrvatskoj uče o slavenskoj teoriji ,a kad bi uspoređivali hrvatsku genetiku i znanost sa britanskom ili belgijskom nebi imali smisla s obzirom da je njihova genetika od hrvatske razvijenija x puta.

U njemačkoj i poljskoj imamo desetine sela sa nazivima kroaten,kroatiech,kroatzurg,harvatnji,curbati nekada je u njemačkoj postojala mala pokrajina curbatia ta pokrajina se nalazila u istočnoj njemačkoj nedaleko leipziga . Na tom području su danas sela sa nazivima hrvata.Vrlo vjerojatno su hrvati upravo živjeli na tom području.. Isto tako istraživanja pokazuju da njemci istočne njemačke sličniji su hrvatima nego ostali stanovnici njemačke ,a inače poznata činjenica objavljenja od ministra dragana primorca : da su hrvati genetski najsličniji njemcima, njemci istočne njemačke toliko se podudaraju sa hrvatima da je gotovo sigurno da su potomci hrvata ostali u bjeloj hrvatskoj dok se odjeljak hrvata od njih odjelio i nastavio prema jugu.

Bjelu Hrvatsku su nastanjivala plemena ostrogota i langobarda ali na istoku.I to u 5st. dakle slaveni ni blizu nisu bili bjele hrvatske tako da je presmiješno što se tvrdilo da su hrvati iz bjele hrvatske slaveni koji su tjekom 5st obitavali na prostoru bjele hrvatske, slaveni na to područje dolaze tek poslije 7st zbilja smiješno i ne logično !Hrvati su ostrogotsko pleme koji su naselili današnji prostor hrvatske iz razloga što nisu znali umjetno gnojit zemlju te kad je ona prestala davat plodove oni bi se selili kao i svi germanski narodi nisu znali za umjetno gnojenje dok su slaveni znali za umjetno gnojenje zemlje puno prije.Hrvati su došli na današnji prostor hrvatske tu su pokorili avarska plemena te slavenska.No dolaskom drugog vala slavena poslije dolaska hrvata u 7st slaveni su postali apsolutna večina na balkanu te su hrvati kao ostrogotsko pleme slavenizirani! Njihov jezik je slaveniziran . No ne sasvim! Mitjel Yoshomaja nedavno objavio zbirku riječi od čak preko 1000 rano germanskih riječi još očuvanim u hrvatskim narječjima Za vrijeme vladavine SHS prisilno su neke riječi germanske maknute iz hrvatskog govora tako da znamo da su hrvati još u srednjem vijeku imali preko 3000 rano germanskih rijeći. Što je logično s obzirom da konstantin spominje hrvatski narod kao gotsko pleme čiji je jezik nalik na barbarski jezik vandala te da se srbi ne mogu sporazumjevat sa hrvatima. Hrvati su se još do prije 300 godina teže sporazumjevali sa drugim narodima balkana jer su u svom govoru još uvijek imali germanice.Manje poznata činjenica da hrvatski grb crveno bjelo su ostrogoti nosili na svojim štitovima otuda dolazi hrvatski grb.Jer hrvatski grb upravo predstavlja štit i boje crveno bjele.Ako se makne grb hrvatska zastava je ista nizozemska zastava.Germani su jedini narod svijeta koji su prvi osnivali kraljevstva . Ni jedan narod svijeta nije osnivao monarhije osim germana.A hrvati su imali kraljevstvo još u 10 st u hrvatskoj.Ostrogoti su što više i nastanjivali ovaj prostor hrvatske i otuda dolaze zapisi kako su hrvati i ostrogoti zajedno ratovali protiv bizanta . Konstantin spominje jedan narod na prostoru hrvatske koji se bori protiv bizanta no to definitivno nisu samo hrvati nego su to hrvati kao ostrogoti iz bjele hrvatske te ostrogoti iz središnje njemačke!

Nedaleko slavonskog sela brođanci i blizini bizovca vrše se arheološka iskapanja . Tu su pronađeni razni predmeti koji pripadaju hrvatima i to zasigurno. Predmeti ptoječu iz 7st dakle za vrijeme doseljenja hrvata.Pronađeni su drveni kotači, štitovi sa runskim simbolima , mačevi sa runama na dršci te simbolima zmaja što je germanski simbol . Najčudnija pronađena stvar tog nalazišta je koža skandinavskog soba ! Koji je u to vrijeme nastanjivao prostor tadašnje bjele hrvatske . Dakle netreba imat mozga da se shvati da su to definitivno germanska skupina naroda (hrvati).
Filthy Animal is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2014., 23:43   #2
Mnogi pisci srednjeg vijeka i pape u svojim zapisima spominju bjele hrvate germanski narod iz Bjele Hrvatske koji je pokorio avare i slavene te naselio prostor uz more i panoniju.Također i najnovija biogenetska istraživanja Hrvata u usporedbi s drugim europskim narodima, pokazuju da su rani Germani i Goti mogli imati bar neki manjinski udio u etnogenezi Hrvata.E sad jedina prepreka zbog koje znanstvenici ne žele prihvatit gotsku teoriju kao istinu je ta što su hrvati bili pogani nakon dolaska na prostor hrvatske a germani su prihvatili 2 st prije arijanski oblik krščanstva! No ! To postaje suvišno smiješno ! Sama riječ gotska teorija govori o hrvatima kao gotima a zna se da su neka gotska plemena i ostrogotska prihvatili krčšanstvo tek poslije 7st ! Dakle opet ima logike , zašto hrvati onda nebi bili pogani kad su i neka germanska plemena bila pogani tada! Nisu sva germanska plemena prihvatila arijanski oblik krščanstva prije 7st. Primjerice ostrogoti i langobardi te gepidi su dosta kasnije prihvatili krščanstvo ! Hrvati se u jugoslaviji nikako nisu mogli uklopit zbog svog ne slavenskog porijekla i zbog osiječaja ne pripadnosti sa ostalim narodima jugoslavije otuda dolaze ideje kako se srbi i hrvati mrze oduvijek.

Naša kultura je nevjerojatna slična germanskoj iako to mi ne znamo jer mi znamo samo za slavensku kulturu. No neki naši običaji potječu upravo od germana.Dragan primorac je nedavno napravio istraživanje u kojem je iznjeo svoje podatke kako su hrvati genetički najsličniji narod njemcima .Naši mačevi hrvatski iz 7st i 8 kakvi su nađeni diljem hrvatske najsličniji su to jest isti su mačevi kakvi su nosili vojnici ostrogotskih plemena i drugih germanskih.Usporedite samo !

Sve u svemu ako nečemo vjerovati svim ovim materijalnim dokazima onda čemo i moramo vjerovat krvlju! Jedan narod se riječima može prevarit ali krv se ne može prevarit niti slagat ! Ona če uvijek biti dokaz istine i naša oznaka porijekla !
Filthy Animal is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 02:53   #3
Ako je na području današnje Hrvatske zaista i bilo pripadnika Gotskih plemena, ona su asimilirana prvenstveno radi većinske Slavenske populacije, tako da su nakon nekog vermena nestali, kao da ih i nije bilo.
Jezik nam je ostao tipičan - Slavenski, kultura tipična Slavenska.
Ukoliko slijedimo takve teorije, onda možemo slobodno reći da u su Hrvati podrijetlom Česi, Mađari, Srbi, Slovenci, Talijani, itd.
Sve su te narodne skupine naseljavale djelove Hrvatske za vrijeme Hazburške Monarije te kasnije Austro-ugarske Austro-ugarske.
Ili Iliri iz Antičkog doba.
Schlange86 is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 03:34   #4
Što određuje je li neki narod "slavenski narod"?
Jezik kojim taj narod govori.
Znači, Hrvati su slavenski narod koliko i drugi slavenski narodi: Rusi, Bugari, Srbi, Makedonci, koji svi imaju neslavenska imena.
Jednako kao i Poljaci, Ukrajinci, Slovaci, Slovenci, koji imaju slavenska imena.
Sve ostalo je, blago rečeno, nesporazum.
__________________
Ponosni Slaven bez članova u jeziku
ramiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 03:42   #5
Zagrebački mladi znanstvenici amateri
Pametnom dosta
BookOfLife is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 04:49   #6
Quote:
ramiro kaže: Pogledaj post
Što određuje je li neki narod "slavenski narod"?
Jezik kojim taj narod govori.
Znači, Hrvati su slavenski narod koliko i drugi slavenski narodi: Rusi, Bugari, Srbi, Makedonci, koji svi imaju neslavenska imena.
Jednako kao i Poljaci, Ukrajinci, Slovaci, Slovenci, koji imaju slavenska imena.
Sve ostalo je, blago rečeno, nesporazum.
Hrvatsko ime se može objasnt na hrvatskom jeziku

2 solucije

Od hrvanje, tj hrvati, ratnički stalež, hrvanje-borba
Čak recimo mislim da u grčkom ime aleksandar u prijevodu znači nešto tipa 'onaj koji se hrvo', ili naša verzija bi bila Hrvoje, Hrvo-je

Od Hrbat, sa klasičnom promjenom iz b>v, hr'batos, oni koji nastanjuju uz planinski lanac, bili to karpati ili dinaridi.
Slični nazivi, Goranci, Zagorci, Gorci, ali i recimo Poljaci prema polju.
Preko toga dobijemo i dobijemo da je Crljena gora u prijevodu Crvena Hrvatska, tj južni dio hrbata, crveno jug, hrbat-gore, a Crljena tj po novome Crna gora se stvarno nalazi na samom jugu dinarskog hrbata, tj. Crnogorci=CrvenohrvatiŠto se tiče gota, pitanje je dal su zapravo uopće postojali, i ako jesu, dal su uopće bili germani, pošto većina napisanog o njima je falsifikat iz 19 stoljeća romantične njemačke škole, koji su gori mitomani od srba

Zadnje uređivanje Divljak414 : 01.08.2014. at 05:05.
Divljak414 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 16:58   #7
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?s...word=hrvati+se
"h" je tu neetimiloško, tj. naknadno je dodano

Aleksandar znači "branitelj ljudi", prvi put se spominje kao drugo ime Trojanca Parida (Paris).

Goti itekako jesu postojali i govorili su germanskim jezikom. Držali su do svojih tradicija pa su i dugo nakon što su se potpuno romanizirali imali germanska imena.
__________________
Ponosni Slaven bez članova u jeziku
ramiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 20:03   #8
Quote:
ramiro kaže: Pogledaj post
http://hjp.novi-liber.hr/index.php?s...word=hrvati+se
"h" je tu neetimiloško, tj. naknadno je dodano

Aleksandar znači "branitelj ljudi", prvi put se spominje kao drugo ime Trojanca Parida (Paris).

Goti itekako jesu postojali i govorili su germanskim jezikom. Držali su do svojih tradicija pa su i dugo nakon što su se potpuno romanizirali imali germanska imena.
onda vjerojatno dolazi od Hrbat, što je i logičnije, jer se poklapa geografski

Goti možda jesu postojali, ali jordanes sigurno nije orginal iz antike, nego je napisan od njemačkih mitomana, kao i arijevske biblije
Divljak414 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 22:08   #9
Takve korjene Njemačke mitomanije možemo pronaći u pokušajima prodora na Istok, tokom 19. i 20. stoljeća.
Schlange86 is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2014., 23:39   #10
Moja haplogrupa R1a. Tvoja? Ja sam po svemu tipični Hrvat. Jel me sada ne priznaješ? Imaš online testove za kupit pa vidi što si.
Goti su postojali. Imaš i dosta grobova otkrivenih na podrucju RH...
paxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 00:44   #11
Meni je najbliza keltska teza, sa jakom substratom romanskog tipa u dinarskim dijelovima, sto se tice temelja geneze stanovista. I u skolama se ucilo da su davni preci kelti, iliri, i tracani. Cak bih u tu keltsku grupu ukljucio i Cehe i ostale "slovene" ukljucuju jugoslovene, npr imas galiciju u ukrajini itd, (kod nas ima dosta keltskih naziva rijeka i predijela, Krka, Semberija (Kumbrija) itd.). Naravno da ima i nordijskog i avarskog gena, bilo je dosta mjesanja.

Sto se tice naziva Hrvat, to je strani naziv, mi to ne razumijemo, i tu ima dosta nagadjanja, od Iranskih teza do boga pitaj cega jos. Npr. Jedna teza moze biti od DAI, kad su ti "vojnicki hrvati" dosli u Ninsku regiju, rekli su ovdje je divno i tu cemo zaposjesti. I sad, grcka rijec za leglo, ili krevet, je krabbatos. Tu ima tona teza.

Sto se tice kulturoloskog zaceca, mislim da je nesumnjivo i opce prihvaceno, da je to rani srednji vijek u Ninu.
Cojek is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 03:23   #12
sve starije u historiografiji od, cca 1989, sto se tiče porijekla hrvata je goli qrac. gotska teorija je nastala, ne bez razloga u NDH, kao sto je i slavenska teorija (osim ocitih razloga) nastala u doba romanticarskog panslavizma, te kao sto je npr avarska teorija nastala u vrijeme kad je hrvatska zeljela biti 'mitteleuropa'. da bi razumio proces 'nastajanja', tj. postojanja hrvatom preporucam ti ovu knjigu https://www.academia.edu/233260/Beco...ieval_Dalmatia

a genetike se ostavi, jer etnicitet nije vezan za krvno porijeklo, vec je ideoloski odabir
Adriat1c is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 03:47   #13
ugl iza toga teksta stoji osoba koja se u njemu spominje - Mitjel Yoshomaja - zapravo jedan hrvat koji nonstop vandalizira wikipediju sa svojim psiho-teorijama i mislim da je postao i na ovom forumu. on ti je hrvatska verzija onih srpskih psihopovjesnicara koji tvrde da su srbi izgradili egipatske piramide i sl.

Zadnje uređivanje Adriat1c : 02.08.2014. at 03:57.
Adriat1c is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 10:27   #14
Quote:
Adriat1c kaže: Pogledaj post
.... da bi razumio proces 'nastajanja', tj. postojanja hrvatom preporucam ti ovu knjigu https://www.academia.edu/233260/Beco...ieval_Dalmatia
opet se potura ta knjiga ...hrvati nisu imali konje do odlaska avara.
To sam više puta napomenuo ali se podmeću risarije, kao na naslovnici te knjige, bez ikakvog povijesnog dokaza.

Evo smo ovdje malo o tomu raspravljali, pa i o tim sirotim gotima koji su došli u Dalmaciju preko Grčke i Albanije (poznato iz povijesnih kretanja naroda koji se drže mora jer imaju brodove a opet ne može stoka i zaprega na brodove pa mora obalom) a ne preko Panonije di bi kroz guste šume i močvare bili laka meta za pljačku¸
http://www.forum.hr/showthread.php?t=808112&page=4

http://www.forum.hr/showpost.php?p=4...1&postcount=65

inače se čini da ova gotska teorija dolazi iz Bosne (link) tako da ja tu više ni bih objašnjavao

Zadnje uređivanje istox : 02.08.2014. at 10:45.
istox is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 15:00   #15
O ranom porijeklu Hrvata piše u ovoj knjizi.

http://www.amazon.com/Velikaya-Horva.../dp/5288039488
mozak_free is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 15:30   #16
Quote:
istox kaže: Pogledaj post
opet se potura ta knjiga ...hrvati nisu imali konje do odlaska avara.
To sam više puta napomenuo ali se podmeću risarije, kao na naslovnici te knjige, bez ikakvog povijesnog dokaza.

Evo smo ovdje malo o tomu raspravljali, pa i o tim sirotim gotima koji su došli u Dalmaciju preko Grčke i Albanije (poznato iz povijesnih kretanja naroda koji se drže mora jer imaju brodove a opet ne može stoka i zaprega na brodove pa mora obalom) a ne preko Panonije di bi kroz guste šume i močvare bili laka meta za pljačku¸
http://www.forum.hr/showthread.php?t=808112&page=4

http://www.forum.hr/showpost.php?p=4...1&postcount=65

inače se čini da ova gotska teorija dolazi iz Bosne (link) tako da ja tu više ni bih objašnjavao

ta "risarija" je historicistička slika Celestina Medovića od prije 100 godina (doslovno) i nema nikakve veze sa tekstom u knjizi, stavljena je upravo iz razloga sto fantasticno ocrtava glupave migracijske teorije. i ne vidim kakve veze imaju konji sa bilo cime?!
Adriat1c is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 17:56   #17
Tu je tvrdnju promovirao Ante Pavelić i njegova svita.
Catarga Pascu is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 17:59   #18
...svaka zajednica uzima pravo da istrijebi, uništi ili bar učini neškodljivima one pojedince, koji je radi posve posvemašnjeg nedostatka vrlina slabe i upropaštavaju...

To je iz naukovanja g.Pavelića preuzeto vjerojatno iz programa NSDAP-a..
Otuda ističe i gotska superiornost nad Slavenima,koje je potrebno odstraniti..
Catarga Pascu is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2014., 19:34   #19
Postoje razne teorije o podrijetlu Hrvata. Gotsku teoriju ili germansku smatram izmišljenom. Najviše vjerujem teoriji koju većina stručnjaka smatraju istinitom - iranska.
DJ_Bobo is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2014., 00:22   #20
a šta je bilo s tadašnjim stanovnicima potomcima ilira i rimljana morali su prebivati i na širem području od otoka tako je za mene nešto kao mješavina svih teorija s tim da bi barem značajan dio trebao imati romansko-ilirske ali ova gotska čak na zvuči loše
tommyabarth is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:58.