Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Europska unija

Europska unija Ujedinjeni u različitosti

Pogledaj rezultate ankete: Podržavate li pristupanje Republike Hrvatske u Višegradski savez?
Podržavam 102 87.18%
Protivim se 12 10.26%
Nemam mišljenje 3 2.56%
Glasovatelji: 117. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.08.2014., 12:03   #1
Hrvatska i Višegradski savez (grupa, skupina, regija)

Pročitati poruku#2!
Već više od stotinu godina vodi se bitka o tome u kojoj asocijaciji će Hrvati moći ostvariti svoje težnje i tu su se razvijale razne teorije i razni pokreti su nametali svoja rješenja. Posljednje koje nam je bilo nametnuto je bilo podvrsta panslavizma (jugoslavenstvo) koji nam je nakon skoro tisuću godina dokinuo državnost i ubacio nas u zajedničku državu sa Srbima čiji je jedini interes bio minimalizirati i potpuno izbrisati hrvatsku nacionalnu svijest i državnost. Naravno, to je odrađivala Srbija, ali ako se pogleda šira slika tu je i njen vjerni saveznik Rusija kojoj je panslavizam pomogao u širenju svog uticaja na ove prostore, jer širenje Srpstva je na neki način i širenje Ruske interesne zone. Oni se smatraju praoslavnom braćom i njihovi ideolozi poimaju svijet po onoj „gdje je praoslavlje tu su Srbi/Rusi“. Na kraju krajeva i upisi ovdje na forumu pokazuju da Srbi privatiziraju ideju panslavizma i da se Hrvatska u toj varijanti neće usrećiti.
Za uvid u to razdoblje najbolje je pogledati ovaj video: https://www.youtube.com/watch?v=ezVckUHxoPI#

Hrvatska je prije toga bila u savezu srednjeeuropskih zemalja i s njima joj je bilo teško, ataci na državotvornost i pokušaji asimilacije Hrvata u razne druge narode (procesi germanizacije, mađarizacije, italijanizacije...) su ostavljali teške ožiljke na državotvornoj ideji. Mali narodi rijetko mogu sami (tu pričamo i o narodima puno većima od nas), prisiljeni su na suradnju i dopunjavanje s drugim narodima i neki to odrade tako da nađu zajedničke interese i komplementarno se nadopune s drugima, dok su neki vječne sluge i potlačeni.

Ipak današnji nivo svijesti i političke i društvene je umanjio u većini zemalja osvajačke porive, jednostavno je razdoblje mira od 70-ak godina u Europi pokazalo da se može i u miru rasti i graditi i današnja situacija dovodi do toga da velika većina razvijenih zemalja nema više pretenzije prema našem teritoriju. Danas se suradnja može postići s puno manje straha i opreza nego prije stotinjak godina i Hrvatska bi trebala razmotriti opcije koje joj se nude.

A nude se tri.

Prva je da bude dio EU-a, nevezana na buduće balkanske asocijacije, članica koja će biti južna granica EU-a dok se ne pridruže druge zemlje, a to neće biti tako skoro. Iz te pozicije Hrvatska može itekako profitirati i ukoliko učvrsti granicu prema jugoistoku u periodu koji slijedi može napraviti fini odmak od balkana i regije.

Druga opcija je da bude kao članica EU-a i NATO-a lokomotiva za vlakić balkanskih zemalja. Naravno da ta opcija veže Hrvatsku u novu grupaciju zemalja i vezivanje s njima u neku vrstu „skupine“ ili „podunije“ ili „regije“ povlači za sobom idetifikaciju Hrvatske kao dijela „tog svijeta“.

Treća opcija i po meni najkvalitetnija od svih je zbližavanje i ulazak u skupinu zemalja koje se nazivaju Višegradska skupina (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska).

Ulaskom Hrvatske u tu interesnu zonu ona se pozicionira unutar EU-a i NATO-a zajedno sa zemljama koje od suradnje s Hrvatskom mogu imati koristi, kao i Hrvatska od suradnje s njima. Stvara se blok koji može usuglašavati zajedničku unutar europsku politiku i tako dobivati na snazi u institucijama EU-a. Osim toga, položaj Hrvatske je strateški vrlo interesantan tim zemljama jer su preko Hrvatske spojeni na otvorena mora i ne moraju preko ničijeg teritorija prevoziti robu i time u budućnosti smanjuju eventualne pritiske na sebe koji se nečesto pokušavaju pojačati blokadama. Spojem na Hrvatsku imaju jeftin i brz pristup lukama iz kojih su brzo i jeftino spojeni sa Sueskim kanalom i Gibraltarom.

Hrvatska se ulaskom u ovu grupaciju zemalja veže na svoje povijesno i kulturno nasljeđe iz kojeg je otrgnuta iza prvog svijetskog rata i čiji manjak je napravio ogromnu štetu našem kulturnom i svakom drugom nasljeđu. Do tada smo napredovali, kako tako, a od otrgnuća Hrvatska je po mom mišljenju nazadovala u gotovo svim sferama života.

No gledajući širu sliku sukoba istoka i zapada koji danas bjesni na ovim prostorima, pozicioniranje Hrvatske u međuprostoru i „na usluzi“ i istoku i zapadu bi moglo biti jako dobro i pozitivno. Osim što možemo biti tampon zona, možemo unutar te svoje pozicije sačuvati neke vrijednosti koje baštinimo, a koje nam kulturološki ugrožava zapad. Prije svega se radi o nekim tradicionalnim vrijednostima koje su žestoko ugrožene (obitelj, religija, nacionalna privrženost), a opet možemo se i trajno distancirati od istoka i drugog seta vrijednosti za koje se dokazalo u prošlom stoljeću da nam nisu prirodne i da ih nikako ne možemo apsorbirati (banaliziranje, mitomanija, narodnjaci i narodnjaštvo...). Mislim da se u takvom okruženju može postići onaj fini balans u kojem se neke vrijednosti mogu preuzeti iz kolektivnog kruga, tradicionalne vrijednosti, a da ostane dovoljno osobne slobode da se svatko može individualno razvijati u sasvim posebnu jedinku.

Pozicija unutar tampon zone nam može pomoći dakle u očuvanju našeg izvornog identiteta za koji smatram da je izuzetan, a s vremenom komponente tog identiteta možemo širiti i na istok i na zapad i tako obogatiti ukupnu svjetsku baštinu. Ne kako bi kolonizirali okolinu i nametali, nego kako bi okolini i ukupnoj svjetskoj baštini pridodali svoje pozitivne elemente. To jednostavno kao mala država ne možemo sami, a kroz skupinu država Višegrada bi mogli.
Moj stari stav je da je prostor u kome se nalaze zemlje Višegradske skupine još koliko toliko sačuvao te neke vrijednosti koje su se na zapadu danas pogubile. Drugačiji mentalitet i drugačiji razvojni put ovih zemalja je među njihovim građanima još uvijek ostavio onaj neki drugačiji, socijalniji, društveniji, prisniji, topliji dodir i još uvijek taj prostor nije do kraja pobrisan konzumerizmom zapada u kome „sve stvari imaju cijenu, ali ništa nema vrijednost“.
Iako sam pobornik zapadnih vrijednosti, slobodnog tržišta, slobodnog kretanja roba i usluga, slobode govora i slobode življenja gdje se nagrađuju oni koji su sposobniji i kvalitetniji, ipak i ta slika mora imati ono ljudsko lice koje se pomalo na zapadu gubi. Sloboda nije bezgranična i društva moraju nametati granice slobode, ona bi trebala prestajati tamo gdje počinje sloboda onog drugog. Danas se na zapadu pojmom „sloboda“ brane i oravdavaju inverzije u tuđu slobodu i u nekim krajnjim slučajevima sloboda se tumači po onoj „robovlasnik ima pravo biti slobodan i bogatiti se“, ali se nitko ne pita za slobodu robova, niti vodi računa o njihovoj slobodi. Zamjenimo radikalnu sliku roba slikom ljudi koji na svojim plećima nose današnji svijet, onima koji rade od jutra do sutra kako bi osigurali golu egzistenciju i zapitajmo se da li je to sloboda.
Smatram da je prostor ovih zemalja ipak sačuvao još neke vrijednosti iz te priče i da danas pogubljenom svijetu može ponuditi ono što mu strahovito fali. Neku novu viziju razvoja koja će iz zapadnog svijeta ostaviti vrijednosti koje i sam štujem (slobodnog tržišta, slobodnog kretanja roba i usluga, slobode govora i slobode življenja gdje se nagrađuju oni koji su sposobniji i kvalitetniji), ali u njih ugraditi i elemente koji su tako svojstveni ovim prostorima u kojima još uvijek čovjek čovjeku nije samo vuk, nego nekad i čovjek.
I panslavizam je tako dobio konkurenciju. Dobio je ideju i zajednički interes koji u skupinu veže nekoliko naroda kojima je zajedničko to što su uvijek bili u žrvnju velikih sila. Neke od tih zemalja su nekad za račune tih sila potirale susjede, pogotovo Mađarska. No danas je Mađarska na braniku baš tih vrijednosti koje je vrijedno sačuvati:
(Govor Viktora Orbana u Kraljevskom institutu za međunarodne odnose (Chatham House) u Londonu)
Sa zemljama Višegradskog saveza danas možemo raditi na očuvanju tih vrijednosti i zajednički glasnije izvikivati u prilog njihove zaštite i očuvanja. Kad se u tu obranu vrijednosti ukomponiraju dobit koju možemo postići ekonomski, politički i strateški mislim da u ovom trenutku nijedno drugo određenje nije ni izbliza dobar izbor kao ulazak Hrvatske u Višegradsku skupinu.
Mislim da su nam vrata otvorena, doduše neki bi ih rado zatvorili. Ali podsjetit ću na riječi Viktora Orbana prilikom posjeta Zagrebu. Kad je izišao iz automobila, pružio je ruku Jadranki Kosor i rekao joj:
Quote:
Ja sam ambasador Hrvatske u Mađarskoj
Ja sam štovatelj predsjednika Franje Tuđmana i on je jedan od mojih političikih uzoraJa sam prijatelj Hrvatske i idemo zajedno napraviti velike stvari
Ruka nam je pružena. Pitanje je samo da li će je oni koji odlučuju uzeti. Ako budu odlučivali panslavisti, odabrat će regiju. Ako budu odlučivali neki naizgled suvereni odabrat će opciju da smo ničiji, da smo dobra granica EU-a. Oni manje realni i više munjeni će nas izvaditi izvan te granice jer su uvjereni da smo nebeski narod i da možemo sami.
Koliko je taj izbor dobar govori i podatak da se o njemu uopće na hrvatskoj političkoj sceni ne priča niti ga itko ozbiljnije razmatra. Nove politička preslagivanja će nužno kao temu nametnuti i gradnju LNG terminala i vezanje Hrvatske i Poljske plinovodom, a samim time će se i politička dimenzija priče nametnuti. Ono što treba napraviti je hrvatskim građanim predstaviti tu alternativu jer je mnogi nisu svjesni. Kad im se ona predstavi i kad oni pogledaju sve njene opcije, siguran sam da će građani stvoriti pritisak prema stranci/strankama koje dolaze i da će one morati udovoljiti volji građana i početi raditi na približavanju Hrvatske Višegradskoj skupini.
No nije svejedno da li si unutar Višegrada mala Mađarska ili mala Poljska ili nafurena frajla Češka. Nadajmo se da će i tu Hrvatska doć na svoje i isprofilirati sebi svojstvenu politiku koja će biti slična svemu pomalo, ali različita od svega pomalo. Jer ipak kad se stvari iskreno pogledaju u toj skupini smo ipak mi najbliži nebeskom narodu.

Zadnje uređivanje [email protected] : 17.10.2015. at 21:51. Reason: Lektoriranje i grafička obrada teksta bez sadržajnih zahvata.
Pene79trator is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 15:28   #2
Prirodna regija za RH je srednja europa, dakle VS

Moderatorska upozorenja:
Quote:
Primijetio sam da neki ovu raspravu koriste kao preizbornu oglasnu ploču za pljuvanje po "protivnicima".
To sad prestaje

Po mom skromnom mišljenju tema Višegradske skupine je vrijedna i trebalo bi ju ozbiljno shvatiti.
Veselim se vašim doprinosima raspravi na temu.
____________________________
__________________
__________________
MAKNITE BAN MARASOVCU

Zadnje uređivanje [email protected] : 17.10.2015. at 21:30. Reason: Moderatorska upozorenja
Wikiceha is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 15:59   #3
po meni treba vidjeti kakvi su odnosi tog saveza s njemcima. poljaci i donekle česi imaju često averziju prema njemcima, u tom slulčaju hrvatska tu ne treba biti, ili biti kao korektiv.

njemačka je naš strateški partner, i to ne smije biti žrtvovano.
__________________
Progressivism is more similar to fascism than it is communism. Progressives unlike communists don't support abolishing social classes, private property, or the state. Progressives like fascists just support more state control over the economy in a way that preserves private property and class society except that unlike fascists progressives also support liberalism.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 16:02   #4
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
po meni treba vidjeti kakvi su odnosi tog saveza s njemcima. poljaci i donekle česi imaju često averziju prema njemcima, u tom slulčaju hrvatska tu ne treba biti, ili biti kao korektiv.

njemačka je naš strateški partner, i to ne smije biti žrtvovano.
Njemacka nije sto je bila, plus Njemci kao kolektiv nisu bili uopce odusevljeni sirenjem clanstva EU ... a i prije je to bila so called saveznistvo vecinom zato jer blesavi Hrvati u kljucnom momenetu povijesti nisu imali viziju da bi znali sto i kako dalje (primjerice koncem WW2).

svi drugi su znali i ucinili sto treba, ali HR ko slijepci -ne.

razdvjena i podijeljena drzava iz koje ima vise stanovnistva van nego u samoj maticnoj drzavi.

sto nam samo taj podatak govori uopce?

.

Zadnje uređivanje Grazia : 05.08.2014. at 16:47.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 16:05   #5
Quote:
Grazia kaže: Pogledaj post
Njemacka nije sto je bila, plus Njemci kao kolektiv nisu bili uopce odusevljeni sirenejm clanstva EU ... a i prije je to bila so called saveznistvo vecinom zato jer blesavi Hrvati u kljucnom momenetu povijesti nisu imali viziju da bi znali sto i kako dalje (primjerice koncem WW2).

svi drugi su znali i ucinili nesto, ali HR ko slijepci -ne.
ništa tu nije so called, u svim ključnim trenutcima njemačka politika je uz hrvatsku, bila i OSTALA, i to se ne smije ugrožavat.

bilo kakvo poljsko kompleksaštvo ne treba dozvolit da to poremeti.
__________________
Progressivism is more similar to fascism than it is communism. Progressives unlike communists don't support abolishing social classes, private property, or the state. Progressives like fascists just support more state control over the economy in a way that preserves private property and class society except that unlike fascists progressives also support liberalism.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 16:09   #6
podržavam da se konačno maknemo sa Balkana i vratimo kamo oduvijek pripadamo u Srednju Europu


Hrvatska i Hrvati su prije svega Zapadno orjentirani i Zapadna kultura kroz povijest ,a tek onda Slaveni. Kokotiranje sa panslavenizmom i jugoslavenstvom i savez sa istočnjacima Srbima i Muslimanima nas koštao odnosno unazadilo nas par desetljeca i promjena (dio) mentaliteta na gore.

Evo ti što je Ksaver Šandor Gjalski, duboko razočaran jugoslavenskom idejom u koju je vjerovao i za koju se borio, u romanu pronevjereni ideali, o ujedinjenju napisao:
"bacili smo europejštinom i zapadnom kulturom oplemenjene dijelove zemlje i naroda u pandže istočnog, staroturskog barbarizma i bizantinske pokvarenosti, jednom riječju, orijentalnog zla, strašan, strašan grijeh“Evo kako je to izgledalo u Jugi razlika između dijelova koji bili u Habsburškoj monarhiji koji bili Zapad (napredni) i dijelova koji bili pod Turskom odnosno istočnjaka (zaostali)


U Jugoslaviji je procenat nepismenih bio vrlo visok još
20-ih godina. Nepismeno je bilo 51,5% stanovništva: u južnoj Srbiji 83,88%, Bosni
i Hercegovini 80,55%, Crnoj Gori 65,91%, severnoj Srbiji 65,44%, Hrvatskoj - Sla¬
voniji 32,10%, Vojvodini 23,3%, Sloveniji 8,85%. Živko Avramovski, nav. delo, 330
(izveštaj iz 1925)


G. E. R. Gedye, dopisnik engleskog i američkog tiska iz srednje i jugoistočne Europe, napisao: "Taj sam grad (Zagreb) prvi put vidio 1925. Izgledao mi je kao moderni njemački grad. Koliko je različit bio Beograd. Bilo je, naravno, neizbježno da će građanin Zagreba, sa svom svojom kulturnom superiornošću, kao uvredu primiti činjenicu da je tretiran ne kao jednak, već skoro kao pripadnik porobljene rase. Horda srpskih oficira, bogato plaćena od prihoda teških hrvatskih poreza izmiljela je iz orijentalnog Beograda i raširila korupciju i prinudu".
space shuttle is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 16:15   #7
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
ništa tu nije so called, u svim ključnim trenutcima njemačka politika je uz hrvatsku, bila i OSTALA, i to se ne smije ugrožavat.

bilo kakvo poljsko kompleksaštvo ne treba dozvolit da to poremeti.
to vi misite jer vam tako trabunjaju u novinama stalno.

presutio se fakt da su Njemci skoro demonstrirali glede (zadnjeg) prosirenje Unije i da Merkel od straha nije moga odgovoriti na poziv posjete Hrvatksoj zbog toga.

samo se njeguju neki urbani mitovi i jeftini senzacionalizam - ovi su nam fol priajatelji, ovi su nam neprijatelji i babaroge , a reklo bi se najvise sami sebi najveci nepriajtelji, sto je najtragicnije.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 16:19   #8
Quote:
Evo ti što je Ksaver Šandor Gjalski, duboko razočaran jugoslavenskom idejom u koju je vjerovao i za koju se borio, u romanu pronevjereni ideali, o ujedinjenju napisao:
"bacili smo europejštinom i zapadnom kulturom oplemenjene dijelove zemlje i naroda u pandže istočnog, staroturskog barbarizma i bizantinske pokvarenosti, jednom riječju, orijentalnog zla, strašan, strašan grijeh“
a jugoslavenstvo je bilo samo (jedno od) by product ideje panslavenstva jel tako.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 17:22   #9
Quote:
Grazia kaže: Pogledaj post
to vi misite jer vam tako trabunjaju u novinama stalno.

presutio se fakt da su Njemci skoro demonstrirali glede (zadnjeg) prosirenje Unije i da Merkel od straha nije moga odgovoriti na poziv posjete Hrvatksoj zbog toga.

samo se njeguju neki urbani mitovi i jeftini senzacionalizam - ovi su nam fol priajatelji, ovi su nam neprijatelji i babaroge , a reklo bi se najvise sami sebi najveci nepriajtelji, sto je najtragicnije.
ne dušo, ti si boldano pročitala u novinama, tj. u biltenu SDPa, iako svi znamo zašto gospođa merkel nije došla u HR.

hrvatska je jedina članica protiv čijeg primanja većina u njemačkoj nije imala ništa, a njemačka POLITIKA je posebno tu bila neprikosnovena.
__________________
Progressivism is more similar to fascism than it is communism. Progressives unlike communists don't support abolishing social classes, private property, or the state. Progressives like fascists just support more state control over the economy in a way that preserves private property and class society except that unlike fascists progressives also support liberalism.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 17:26   #10
Srednja Europa je naš povijesni, kulturni, prirodni pa i religijski krug.

Do 1918. s Balkanom nemamo ništa, nažalost, tada smo silom otrgnuti od srednje Europe i doživjeli smo vrlo nazadne procese
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 17:41   #11
Quote:
Corvus27 kaže: Pogledaj post
Meni su od balkana dobre jedino sevdalinke, ćevapi, sarma, burek, pečena paprika. A inače što dalje to bolje.
Ma gle, imaš masu Engleza koji švrljaju Balkanom u 19. stoljeću, jedu lokalnu hranu, uživaju u glazbi i krajoliku te arhitekturi , nose narodnu nošnju i odjeću, ganjaju lokalne cure.

Ali su oni i dalje kulturno samo Englezi, bez obzira na tu opčinjenost Balkanom.

Ja obožavam Japan, ali to ne znači da je on moj kulturni krug.

Ja kulturni krug dijelim sa mojim vršnjacima od Praga i Ljubljane do Krakova i Bratislave, dakle srednje Europe, kao i ti, budući da smo sunarodnjaci.
Michael Collins is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 17:46   #12
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Ma gle, imaš masu Engleza koji švrljaju Balkanom u 19. stoljeću, jedu lokalnu hranu, uživaju u glazbi i krajoliku te arhitekturi , nose narodnu nošnju i odjeću, ganjaju lokalne cure.

Ali su oni i dalje kulturno samo Englezi, bez obzira na tu opčinjenost Balkanom.

Ja obožavam Japan, ali to ne znači da je on moj kulturni krug.

Ja kulturni krug dijelim sa mojim vršnjacima od Praga i Ljubljane do Krakova i Bratislave, dakle srednje Europe, kao i ti, budući da smo sunarodnjaci.
ako ti smatras da pripadas tom krugu to je ok,ali ne znaci da svi hrvati
tako razmisljaju

mnogi vide hrvate u krugu gdje su srbi,slovenci,bošnjaci,crnogorci jer
hrvati zive na tom podrucju i na mnogim mjestima su izmjesani s tim
narodima

zasto ne vidim sta imam zajednicko sa nekim iz praga a nemam sa jednim
srbinom ili bošnjakom iz banja luke ili bihaća
balkanunited is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 17:47   #13
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
ne dušo, ti si boldano pročitala u novinama, tj. u biltenu SDPa, iako svi znamo zašto gospođa merkel nije došla u HR.

hrvatska je jedina članica protiv čijeg primanja većina u njemačkoj nije imala ništa, a njemačka POLITIKA je posebno tu bila neprikosnovena.
'svi znamo zasto'/ tko to 'svi'? - mislis ti pretpostavljas, nagadjas ili mislis zasto nije.


(nisam citala nista u hrv novinama nego bilo na britanskoj TV kako Svabe demonstriraju protiv prosirenja Unije i puna im je kapa i Unije i pogotovo njenog prosirenja - meaning tadasnjeg uclanjenja Hrvatske.)

to isto bilo u HR na TV-u jel da bi se pokazao support Njemaca prema Hr - sve ko ludi docekali bas to jel.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 17:51   #14
Quote:
Pene79trator kaže: Pogledaj post
...
Podržavam ideju o pristupanju Hrvatske u Višegradsku skupinu, ali mislim da to neće ovisiti o nama nego o interesima velikih sila, u prvom redu SAD-a. Ako oni procjene da bi se našim ulaskom u tu skupinu stvorio jaki blok koji bi spriječio prodor ruskog utjecaja prema Zapada, onda bi naši političari sasvim sigurno dobili mig da poguraju stvari u tom smjeru. Bez tog impulsa sa strane čisto sumnjam da će naši išta poduzeti po tom pitanju.

Zadnje uređivanje Cromanst : 05.08.2014. at 18:03.
Cromanst is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 18:03   #15
Quote:
Cromanst kaže: Pogledaj post
Svakako da po podržavam ideju o pristupanju Hrvatske u Višegradsku skupinu, ali mislim da to neće ovisiti o nama nego o interesima velikih sila, u prvom redu SAD-a. Ako oni procjene da bi se našim ulaskom u tu skupinu stvorio jaki blok koji bi spriječio prodor ruskog utjecaja prema Zapada, onda bi naši političari sasvim sigurno dobili mig da poguraju stvari u tom smjeru.
da, i upravo zato je vazan ovaj 'shift' u vanjskoj politici Njemacke npr prema Hrvatskoj.

a kako se tu nedabnvo desio 'shift' desila se i promjena odnosa Velike Britanije prema Hrvatskoj.

ako budu pametni hrv politicari ovo mi moglo izvrsno zavrsiti. ali jbga... jedno veliko ako jer regijonashi tj. politicki jugosloveni su bili predominantno na vlasti i prije u Hrvatskoj (i na svim vodecim pozicijama dakakko) i tako to je dijelom ostalo i nakon raspada ex-yu naravno.

sad se nesto kao natezu i igaju povuci-potegni igru ko na Mediteranskim Igrama ali kako ide ona stara: 'sve je dobro sto se dobro svrshi'.

iliitga ako svrsi tamo di triba.. hmm moglo bi bit dobro i za UK i za RH.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 18:08   #16
Quote:
divizija kaže: Pogledaj post
po meni treba vidjeti kakvi su odnosi tog saveza s njemcima.
Pa nisu nešto naročito - ali kao što Grazia reče, ni Njemačka više nije što je bila:
Quote:
Vučić: Srbija i Nemačka sada su saveznici

NEMAČKA i Srbija okrenule su novu istorijsku stranicu u međusobnim odnosima!

Za kancelarku Angelu Merkel, dve države su podigle stepen saradnje na još viši nivo, a za premijera Aleksandra Vučića „Srbija i Nemačka sada su saveznici“.

To su i ključne poruke dveju najjačih političkih figura Berlina i Beograda posle njihovog zvaničnog susreta u sredu u nemačkoj prestonici.

Merkelova i Vučić zajedno su najavili nove investicije Nemačke u Srbiju, čvršće ekonomske veze, pojačanu ulogu Beograda u stabilnosti zapadnog Balkana i reforme koje će da ubrzaju evropske integracije naše države.

Službeni avion srpske vlade „Falkon“ sleteo je u sredu na berlinski aerodrom „Tegel“ tačno u 09.12. Već na pisti osetila se izrazita gostoljubivost prema premijeru Vučiću.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna...a-su-saveznici


Ja inače - možda i iz razumljivih razloga - nikada nisam bio opterećen Njemačkom kao takvom. Biti saveznik Njemačke značilo je dva puta biti gurnut u svjetske ratove i dva puta izaći kao poražen u tim ratovima.

Što se Višegradskog saveza tiče - nastao je kao rezultat inicijativa prvih postkomunističkih vlada Mađarske, bivše Čehoslovačke i Poljske sa svrhom lakše tranzicije na tržišno gospodarstvo sve tri države - postojala je i politička komponenta ali nikada nije bila naročito naglašena - uglavnom se svodilo na orgaanizacijsko pospješivanje komunikacija između tri države na svim razinama vlasti; Višegrad nikada nije donosio formalne odluke o glasovanju u bloku na bilo kojem multiratelarnom forumu (ranije OESS i Vijeće Europe, danas EU).

Nakon te prve faze, odnosno sa ulaskom četiriju država (po raspadu Čehoslovačke) u EU, Višegrad se približava Velikoj Britaniji - postaje projekt kojemu je London i zaštitnik i najvažniji politički konzultant. I kao rezultat tog utjecaja Britanije danas imamo situaciju da 3 od 4 zemlje Saveza nisu - i ako se njih pita ne namjeravaju još jako duko - usvojiti euro kao svoju nacionalnu valutu.

U tom dijelu Slovačka je otkazala poslušnost - dobrim dijelom jer se ne želi previše vezivati ni naslanjati na mađarsku politiku sa kojom ima brojne nesuglasice. A to je značajan detalj - jer pokazuje da je Savez ustrojen na način koji dopušta visoku razinu autonomije svojim članicama. Nitko se nije pretjerano puno ljutio na Slovačku, nikome nije palo na pamet tražiti njeno izbacivanje iz Saveza - iako je u jednom trenutku donijela odluku koja je izravno udarala na temelj cijele svrhe postojanja Višegrada.

Britanija uskoro odlazi iz EU-a, a naslanjajući se na sve što Pene79trator piše u uvodnom postu, ali i saznanja iz drugih izvora - sva je prilika da će infrastrukturu Višegradskog saveza nakon Britanaca preuzeti Sjedinjene Američke Države, a koje imaju viziju potaknuti izgradnju zasebne i distinktne ekonomske baze za funkcioniranje saveza - gdje bi projekt plinovoda za ukapljeni plin Jadran-Baltik koji bi u cijelosti prolazio teritorijem sadašnjih članica Saveza i Hrvatske bio temelj te ekonomske distinktosti a koja bi onda podignula kako važnost tako i utjecaj Saveza na jednu kvalitativno sasvim novu razinu.

I da, u toj viziji, Hrvatska je punopravna članica Višegradskog saveza - a naše nove kako bi se nekad reklo "bratske", a po modernoj terminologiji "partnerske" države bile bi Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska.
PowerLock is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 18:31   #17
Quote:
PowerLock kaže: Pogledaj post
Što se Višegradskog saveza tiče - nastao je kao rezultat inicijativa prvih postkomunističkih vlada Mađarske, bivše Čehoslovačke i Poljske sa svrhom lakše tranzicije na tržišno gospodarstvo sve tri države - postojala je i politička komponenta ali nikada nije bila naročito naglašena - uglavnom se svodilo na orgaanizacijsko pospješivanje komunikacija između tri države na svim razinama vlasti; Višegrad nikada nije donosio formalne odluke o glasovanju u bloku na bilo kojem multiratelarnom forumu (ranije OESS i Vijeće Europe, danas EU).

Nakon te prve faze, odnosno sa ulaskom četiriju država (po raspadu Čehoslovačke) u EU, Višegrad se približava Velikoj Britaniji - postaje projekt kojemu je London i zaštitnik i najvažniji politički konzultant. I kao rezultat tog utjecaja Britanije danas imamo situaciju da 3 od 4 zemlje Saveza nisu - i ako se njih pita ne namjeravaju još jako duko - usvojiti euro kao svoju nacionalnu valutu.

U tom dijelu Slovačka je otkazala poslušnost - dobrim dijelom jer se ne želi previše vezivati ni naslanjati na mađarsku politiku sa kojom ima brojne nesuglasice. A to je značajan detalj - jer pokazuje da je Savez ustrojen na način koji dopušta visoku razinu autonomije svojim članicama. Nitko se nije pretjerano puno ljutio na Slovačku, nikome nije palo na pamet tražiti njeno izbacivanje iz Saveza - iako je u jednom trenutku donijela odluku koja je izravno udarala na temelj cijele svrhe postojanja Višegrada.

Britanija uskoro odlazi iz EU-a, a naslanjajući se na sve što Pene79trator piše u uvodnom postu, ali i saznanja iz drugih izvora - sva je prilika da će infrastrukturu Višegradskog saveza nakon Britanaca preuzeti Sjedinjene Američke Države, a koje imaju viziju potaknuti izgradnju zasebne i distinktne ekonomske baze za funkcioniranje saveza - gdje bi projekt plinovoda za ukapljeni plin Jadran-Baltik koji bi u cijelosti prolazio teritorijem sadašnjih članica Saveza i Hrvatske bio temelj te ekonomske distinktosti a koja bi onda podignula kako važnost tako i utjecaj Saveza na jednu kvalitativno sasvim novu razinu.

I da, u toj viziji, Hrvatska je punopravna članica Višegradskog saveza - a naše nove kako bi se nekad reklo "bratske", a po modernoj terminologiji "partnerske" države bile bi Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska.
izvrstan text.

sto dodati na to - pa nista lol, sve si rekao.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 18:37   #18
Quote:
Corvus27 kaže: Pogledaj post
Pa što fali ćevapima, bureku, i döner kebapu ? Meni su dobri, a za tebe ne znam.
mislim da nije bila poata da li su dobri ili ne, nego da se zeljelo, vise nego prije prezentirati ono sto definira Hrvatsku kao Hrvatsku.

u Dubrovniku recimo to jako dobro rade i turisti cijene takvo sto - autenticnost jel. pa cak i u jelima koja mogu okusati.. (u Shpanjolskoj recimo stalno jedem paellu kad odem jer stalno mi to nude lol - to je nacionalno jelo tamo -u Italiji npr risotto ili pizzu - jer ih ima na stotine vrsta etc. )

(ljudi takva jela identificiraju sa tim drzavama. sto identificira Hrvatsku? pa recimo meni - jela 'ispod peke' ili ono kako pechu janjce u Klisu npr. toga tesko da ima igdje izvan HR...chevapi ne bas ili burek ili kebab, to su bosanski specijaliteti).

Zadnje uređivanje Grazia : 05.08.2014. at 18:51.
Grazia is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 18:49   #19
Quote:
Grazia kaže: Pogledaj post
da, i upravo zato je vazan ovaj 'shift' u vanjskoj politici Njemacke npr prema Hrvatskoj.

a kako se tu nedabnvo desio 'shift' desila se i promjena odnosa Velike Britanije prema Hrvatskoj.
nije jedan od ovih shiftova se nije desio. posotji samo shift hrvatske OD njjemačke, ka velikoj britaniji, koji pritom nema što ponudit niti želi.
__________________
Progressivism is more similar to fascism than it is communism. Progressives unlike communists don't support abolishing social classes, private property, or the state. Progressives like fascists just support more state control over the economy in a way that preserves private property and class society except that unlike fascists progressives also support liberalism.
divizija is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.08.2014., 20:00   #20
Quote:
Pene79trator kaže: Pogledaj post
Treća opcija i po meni najkvalitetnija od svih je zbližavanje i ulazak u skupinu zemalja koje se nazivaju Višegradska skupina (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska).
Radi realnije slike, a zbog jednog dijela tvog pisanja (koji ozbiljno "žulja" HR puk), mislim da je u redu da se kažu neki fakti, za koje sam skoro siguran da ih barem 75% naših ljudi uopće nije svjesno, pa razmišljanja o VS u civilizacijskom kontekstu imaju pogrešno "posložena". Naglasak je na prvom HR susjedu, a i slijedećem najbližem unutar VS.
Quote:
Pene79trator kaže: Pogledaj post
Sa zemljama Višegradskog saveza danas možemo raditi na očuvanju tih vrijednosti i zajednički glasnije izvikivati u prilog njihove zaštite i očuvanja.
To si napisao vjerojatno iz razloga što ne znaš "realno stanje na terenu" jedine članice VS koja graniči sa Hrvatskom , a to je 1001% kontradiktorno tezi da je glavni cilj Hrvatske "otklon" od "istoka". Očuvanje istih vrijednosti unutar VS je i fakt koji je izuzetno "rastezljiv" jer jedna statistika govori o 750.000, a ja, na licu mjesta, sam 99% ubjeđen da je bliže ovom broju. Da ne budem pogrešno shvaćen, meni to nikada nije, a niti mi danas smeta. Dapače, "luđe" je živjeti. Karta gustoće naseljenosti.
Vezano za ovu temu iz linkova, a znajući "default" HR percepciju o tom narodu, naglašavam da je u HU 2/3 tog naroda u full-u socijaliziran, kao i to da postoje i "bijeli" Romi. I za Orbana se "šuška" (i osporava) da je "koktel" bijelog Roma i Židovke. (prvi pasus u linku u podnaslovu Származás).
U medijima po svim pitanjima imaju ISTOVJETAN tretman kao svi.
Maleni
Svjetski poznati stari "vukovi", akademski svi "potkovani".
"Salatica" od "dna" pa do "vrha". Ovdje je "spojeno, nespojivo": ZG studio, a u njemu ovo
Željenom "otklonu" od "istočnjaštva" prilažem video. Vrlo bitno ga je (po)gledati. Šta pričaju svima će biti jasno iako ne razumiju jezik. Jedan od "specijalaca" je na vrhu krova stavio mercedeov znak.
Pitanje je da li su Hrvati mentalno spremni, "zreli", "sposobni" za takvo "ozračje", jer defacto i ono jeste sastavni dio vrijednosti VS-a. Ne samo u HU, nego i SK. Za CS i PL ne znam.
Quote:
Pene79trator kaže: Pogledaj post
očuvanju našeg izvornog identiteta za koji smatram da je izuzetan
Duuuboko se nadam da ne misliš u USA kontekstu o "izuzetnosti"
Quote:
Pene79trator kaže: Pogledaj post
Jer ipak kad se stvari iskreno pogledaju u toj skupini smo ipak mi najbliži nebeskom narodu.
"otklon" od "istočnjaštva"?!?
__________________
Take five
leonas is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:59.