Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.11.2014., 12:16   #1
Dodatak pravilima: konstruktivna rasprava, otvaranje tema i svašta nešto - molimo pročitati

Kako su se znale ponavljati neke stvari, smatramo potrebnim jasno i glasno obrazložiti ono bitno:1. TROLL HUNTING, u što ulazi prozivanje drugoga trolom, međusobna podbadanja i imputiranja "trollaš, ti trolaš, a ne ipak ti trolaš", nagađanja je li netko trol ili ne, provokacije u smislu kad se ne slažemo s drugim mišljenjem da ga prozivamo trolom i bilo što slično - NISU dopuštene.


Za upise koje smatrate da su nekonstruktivno trolanje, prijavite na trokutić.
Za forumaša kojeg smatrate trolom provokatorom i sl., prijavite na trokutić.2. PROZIVANJE DRUGOGA KLONOM, kao i nagađanje o tuđem identitetu, drugim možebitnim nickovima i sl. - NIJE dopušteno javno po temama.

Ako smatrate da je netko klon, prijavite trokutićem, ili PM-om.

KAKO OTVARATI TEME - bitno za postavljače novih tema

1. Prvo, pogledati imamo li takvu temu već naznačenu u indexu. Ako imamo, nema potrebe ponovno ju otvarati, već je dovoljno samo se uključiti u već postojeću.

2. Ako imamo već postojeću temu, a recentno se dogodilo nešto važno za što smatrate da zaslužuje posebnu temu, možete ju otvoriti, ali isključivo se bazirajući na taj događaj.

Primjer: imamo skupnu temu o Papi Franji općenito, no sad je Papa izjavio nešto što se podiglo buru prašine, tipa "Ako ateisti čine dobra djela, spašeni su". Dakle, o tome se može otvoriti nova tema gdje se raspravlja isključivo o tome, a općenito o Papi Franji u njegovu temu.

Nakon nekog vremena, ukoliko nova tema zamre, ili se tematski krene ispreplitati s postojećom, mogu se pripojiti jedna drugoj.


3. Što znači kvalitetan uvodni post?
Dvije, tri krnje rečenice, onako zbrda-zdola, ipak ne.
Samo link + "kako vam se to čini", također - ne.


Kvalitetan uvodnik bi trebao imati obrazložene pojmove o kojima se želi raspravljati, stajalište postavljača te pozivati na raspravu.

Može također sadržavati i link na članak/citat, uz obrazloženje postavljača, te kraće isječke teksta. To znači recimo, 2, 3 paragrafa srednje veličine, a ne nabacane gomile nepreglednog teksta.4. NEUTRALNO VS. AFIRMACIJSKO VS. NEGACIJSKO STAJALIŠTE TEME
Tema može biti postavljena s neutralnog, ali i s afirmativnog ili negacijskog stajališta. Sukladno uvodniku teme i stajalištu s kojeg starta, tema se i moderira.

Primjer:
ako imamo temu recimo o snazi molitve, i postavljača zanimaju osobna iskustva drugih, onda je tema afirmativne prirode i prilazi joj se sukladno tomu. Onda tu nema spam upadica u stilu: "Koja molitva, kome je to ikad pomoglo, u što vi vjerujete" i sl.

Ako imamo temu koja je neutralnog stajališta, dakle u uvodniku se propituje snaga molitve vs. placebo efekt, onda je to druga priča i možemo se dati u negiranje same molitve i njene snage.


Primjer negacijske teme jest "Dokaz da Bog postoji". U toj temi pišemo razloge zbog kojih smatramo da Bog ne postoji, i da religijska vjerovanja nemaju smisla jer nam u prvom redu, nedostaje dokaz. Možemo reći da su Jahve/Allah imaginarni entiteti za koje dokaza nemamo.

Kao primjer, u temi poput "Umjetnost u islamu", upadice tipa "Allah je entitet za koji nemamo dokaze, to je sve imaginacija" tretira se kao spam.


Što nas vodi do sljedeće točke.....


4. KONSTRUKTIVNA VS. NEKONSTRUKTIVNA KRITIKA/PLJUCANJE/ISMIJAVANJE
Kritika uvijek mora biti primjerena:
- mjestu (dakle, tema koja je ili neutralna ili negacijska),

- načinom (argumentirano, smireno i lijepo obrazloženo što poziva na daljnju raspravu i razmjenu misli, a ne dreka, širenje netrpeljivosti ili mržnje, ismijavanje/podjebavanje/ruganje = kasapljenje).


Pogledajmo još malo konstruktivnu vs. nekonstruktivnu kritiku u sljedećoj točci....


5. GENERALIZIRANJE svetih tekstova, religijskih učenja i sl.
Konstruktivno:
"Dijelovi Biblije Starog zavjeta nisu u redu, gledano s današnjeg civilizacijskog dosega, jer pozivaju na mržnju i ratove"

Nekonstruktivno:
"Biblija je genocidna knjiga... tko normalan/pametan može nju uzimati kao nekakvo mjerilo..."

Kao što je vidljivo, razlika je u prvom primjeru gdje se fokusiramo na DIJELOVE Biblije koji nam nisu u redu, dok u drugom primjeru dajemo generalizirajuće opaske, za čime nema potrebe.


Konstruktivno:
"Neki muslimani u svijetu se ponašaju fundamentalistički, interpretirajući Qur'an na nasilan način"

Nekonstruktivno:
"Svi muslimani su mrzitelji, fundamentalisti i zagovaratelji zla".

Kao što vidimo, razlika je u prvom primjeru gdje se fokusiramo na NEKE muslimane čije ponašanje osuđujemo, dok u drugom primjeru generaliziramo cijelu jednu skupinu ljudi, što je višak.
__________________

..and if your glass heart should crack.. be the change you want to see in the world
One day, I will find the right words and they will be simple.
Meadow is offline  
Old 21.11.2014., 02:11   #2
6. OFFTOPIC

Kao što je poznato, pdf- je tematski podijeljen i funkcionira tako da su teme međusobno jako različite, počevši od različitih religija/konfesija, preko različitih motiva, detalja i događaja.

S tim u svezi, razgovarati o nekom detalju koji ne pripada toj konfesiji ili događaju, remeti se ontopic diskusija glavne tematike, što na kraju dovodi do offtopic diskusije i zbrčkanosti rasprave, pa se više ne zna što je glavna tema.

S obzirom da imamo opširno uređen index popisanih tema, nema potrebe za konstantnim offtopicom.
KAKO SUDJELOVATI U TEMAMA?

- Razmisliti --- o čemu se želi razgovarati. Potom potražiti tu temu u indexu već popisanih, otvoriti ju i napisati reply. Ili potražiti preko Google tražilice imamo li temu koja možda nije u popisu. Ako ju ne nalazite u popisu, otvoriti novu temu sukladno naputku gore citiranom.

Ako ne znate gdje vaša razmišljanja mogu ići, slobodno se javite pa će se pronaći odgovarajuća tema.


Ako je tema mala po broju postova, i nije baš konstruktivna (jako bitno), te je stara godinama, nemojte ju podizati, već otvorite novu. Ako je pak tema manja, ali jako kvalitetna, s kvalitetnim uvodnikom i odgovorima, pa iako je stara godinama, možete ju pokrenuti.

Ovo samo i isključivo kao iznimka, a ne pravilo, ukoliko ne nalazite niti jednu recentniju temu istog/sličnog sadržaja.
QUOTE I SUDJELOVANJE U ODGOVORIMA

KAKO NASTAVITI RASPRAVU AKO ŽELIM ODGOVORITI NA OFFTOPIC UPIS, A NE ODVESTI TEMU U OFF?

Recimo da se u nekoj temi kao offtopic detalj pojavi neki upis, koji je vama zanimljiv i o kojem želite razgovarati. Što onda učiniti?

Pogledati u popisu tema imamo li već takvu temu, i razmisliti gdje bi taj odogovor mogao ići.
Tada kvotati taj upis u prikladnu temu i tamo nastaviti diskusiju.

U prvotnoj temi možete ostaviti poruku zainteresiranim sugovornicima da ste raspravu prebacili u odgovarajuću temu.
ŠTO UČINITI KAD DOĐU "NEPOZNATI" FORUMAŠI KOJI NE ZNAJU VODITI DISKUSIJU?

Uputiti ih da pogledaju ovu temu.

Uputiti ih da je njihovo pisanje u temi offtopic, te im reći da pronađu prikladnu.

Prijaviti upise na trokutić i NE ŠIRITI daljnju diskusiju, osim ako se ne mislite kvotati u prikladnoj temi i tamo nastaviti (kako je gore objašnjeno).


Isti naputak vrijedi i za druge forumaše koji ne sudjeluju inače na pdf-u, pa nisu upoznati s pravilnikom ponašanja, te krenu kasapiti, vrijeđati, spamati itd. IGNORE.
__________________

..and if your glass heart should crack.. be the change you want to see in the world
One day, I will find the right words and they will be simple.

Zadnje uređivanje Meadow : 24.07.2015. at 11:13.
Meadow is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:57.