Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest i povijesne teme

Povijest i povijesne teme Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.02.2005., 23:17   #1
Da li su Dubrovcani bili Srbi ili Hrvati?

Poznato je da su povjesnicari pristrasni, pa pisu sto zele a ne bas kako je.Navodim tekst i link srbijanske jedne verzije ovog pitanja,gdje se navode i hrvatski povjesnicari,cak i knjiga sa dokazima,strana...pa ako moze ko provjeriti da li je istina!?

.........................

http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-...rticle-11.html

Čak je i jedan papa, Lav DžIII, javno i pismeno priznao Dubrovčanima da su Srbi
UVEK SRPSKI PONEKAD LATINSKI NIKAD HRVATSKI
Piše:
Slobodan
Jarčević "U Dubrovniku, od pamtiveka, govorilo se srpski, govorilo - kako od pučana, tako od vlastele, kako kod kuće tako i u općini", pisao je hrvatski istoričar Natko Nodilo


Natko Nodilo je, uz Franju Račkog, utemeljivač hrvatske istorije. Krasila ga je privr-ženost istini. Zaključke je donosio samo na osnovu pouzdanih izvora i nije podlegao pritiscima hrvatskih državotvoraca 19. veka, koji su od naučnika tražili da svoje radove prilagođavaju "istorijskim dokazima" o prisustvu hrvatskog naroda i hrvatskog jezika "diljem" Dalma-cije, Slavonije, Srema, Like, Korduna, Banije, Hercegovine, Bosne, Baranje i Dubrovnika.

Doslednost istini Natko Nodilo je dokazao i svojim delom "Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka" (JAZU, Zagreb, 1883. sveska 65, strane od 92. do 128), gde je, o jeziku Dubrovnika, napisao ovako:

"U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik."


--------------------------------------------------------------------------------

Katoličanstvo ispovedaju i Španci, i Francuzi,i Nemci... pa ih niko zbog toga ne smatra Hrvatima.

--------------------------------------------------------------------------------

Nodilo je bio potpuno u pravu, mada se, danas, ne bi našao niko u Hrvatskoj, ko bi se usudio da podrži ovaj njegov naučni sud. Priznavanjem Dubrovčana katolika za Srbe, bilo bi srušeno sve u temelju zvanične hrvatske istorije, pa i tvrdnja o "povjesnom pravu" hrvatske države na ovaj grad sa srpskim stanovništvom i srpskom civilizacijskom baštinom.

Dubrovački dokumenti otkrivaju da je zvanični jezik Republike bio latinski, ali se, pored njega, pominje i domaći jezik; nekad kao srpski, nekad kao ilirski, nekad kao slavinski, nekad kao vlaški, ali nikad kao hrvatski.

To što su Dubrovčani ispovedali katoličku veru, kao i Hrvati, ne govo-ri ništa o srodnosti Dubrovčana i Hrvata. U pitanju je priroda širenja katolicizma u srpskim zemljama; na jadranskoj obali i zaleđu. To je činjeno zahvaljujući dominaciji Vatikana, Venecije, Mađarske i Austrije u ovom delu Balkanskog poluostrva. Ne znamo da li se iko, temeljno, bavio istorijskim fenomenom da je jedino Srbima zabranjeno da ispovedaju katoličku veru!?

Da bi ovo bilo primamljivo i značajno istraživanje, opominje nas i činjenica da su katolici Dalmacije, Slavonije, Hercegovine, Bosne, Dubrovnika i drugih srpskih krajeva, sve do prvih decenija 20. veka, sebe smatrali Srbima. Vremenom su svi oni postali "Hrvati" i među njima nema više onih koji se osećaju Srbima.

Institucije Katoličke crkve ne bi same uspele da prevedu Srbe, sa velikog područja, na katoličanstvo, pa onda da ih pohrvate, da im nisu pomagale navedene katoličke države: pritiscima i privilegijama, a i kroz prosvetnu, kulturnu i informativnu delatnost. Ove države su, radi preobraćanja Srba katolika i Srba pravoslavaca u Hrvate, posezale i za golom vojnom i policijskom silom, što je dostiglo vrhunac u oba svetska rata, kad je ovo pomagala i Nemačka. Dubrovčani su se dugo opirali uknjiženju u hrvatsku rubriku, jer nisu pristajali na tako nešto, samo zbog toga što ispovedaju kato-ličanstvo. Na kraju, tu veru ispovedaju Nemci, Italijani, Španci, Francuzi i drugi narodi i nikom ne pada na pamet da ih zbog toga, smatra Hrvatima!

Dubrovčani nisu dozvoljavali da ih religija sputava u narodnom osećanju. Za srpstvo su se borili javno, književnošću, prosvetom, štampom, kao i delatnošću u različitim društvenim organizacijama. Činili su to iako su protiv sebe imali i Vatikan, i mletačku, i mađarsku, i austrijsku, i nemačku, i hrvatsku vlast; u svakom periodu neku od njih, ili više njih - odjednom.

Zanimljiv je primer pokušaja pohrvaćenja Dubrovčana katolika u ne tako davnom vremenu - 1901. godine. Hrvatski državotvorci su i godinama pre toga svojski radili na tom poslu. Između ostalog, bacili su oko i na "Zavod Svetog Jeronima" u Rimu, kojeg su osnovali i izdržavali Srbi Dubrovčani. Papa Lav Trinaesti je bio uveren da su Dubrovčani, početkom 20. veka, već bili pripremljeni za prevođenje u hrvatstvo, pa je, svojom bulom, ovaj zavod preimenovao u "Hrvatski zavod Svetog Jeronima".

Dubrovčani katolici su žestoko protestvovali protiv ove odluke pape Lava Trinaestog. Papa je ustuknuo. Bojao se, tada, duže polemike o suštini srpstva i hrvatstva, a i rasprave o pravoslavlju i katoličanstvu. Poslao je pismo Dubrovčanima katolicima, obaveštavajući ih da se iz imena ovog zavoda briše dodata reč "hrvatski". No, i posle ovog izvinjenja, papa je i dalje strahovao od pokretanja javne rasprave o narodnosti i jeziku Dubrovčana, pa im se obraća, kao Srbima katolicima, telegramom i 1903. godine.

Pismo i telegram pape Lava Trinaestog Dubrovčanima objavljeni su u srpskom listu "Dubrovnik", ali su ti brojevi godinama traženi i uništavani od strane budnih graditelja hrvatske države i nacije, pa je pitanje da li su, pored onih u arhivi Vatikana, ovi a tekstovi Lava Trinaestog igde još sačuvani.

Pohrvaćenje Srba Dubrovnika i Srba drugih srpskih krajeva činjeno je krađama, između ostalog, lirskih i junačkih narodnih pesama, koje su skupljali Srbi katolici, pa čak i katolički sveštenici. Te pesme je Matica hrvatska objavljivala kao "hrvatske narodne pjesme". Ovakav postupak Matice hrvatske podstakao je Dubrovčanina katolika (Srbina) Luju Vojnovića, brata pesnika Ive Vojnovića, da u srpskom listu "Dubrovnik" (1897, u broju 35) napiše oštru kritiku Matičnog postupka, proročki nagoveštavajući iščezavanje Srba katolika, uz genocid Hrvata nad Srbima. On svoj članak zaključuje ovim rečima:

"Srbe preko Drine! I ta se lozinka slijepo sluša i slušaće se do onog usudnog dana koji mora da dođe, kad će jedan veliki katakli-zam oboriti sve te umjetne ograde, ili... ili, jaoh, porušiti i posljednje bedeme narodne srpske zgrade i tada će - Hrvati biti zadovoljni!

Herostrata (potpaljivač Artemidinog hrama u Efesu) će pomenuti Kliomuza zaštitnica istorije."

.......................

i jos neke teme o tome:

http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-...rticle-13.html

http://www.srpsko-nasledje.co.yu/sr-...rticle-15.html
blablator is offline  
Old 17.02.2005., 23:19   #2
ideš
__________________
Serem vam se na anifašizam.
frch is offline  
Old 17.02.2005., 23:21   #3
koji im je ***** došao 1991 umesto da su bratji otvorili vrata grada.. oni bre počeli da pucaju.. ustaše im ispraše mozak bre pa misle da su rvati... kad ono... nisu
oni su Srbi samo to ne znaju treba im reći
__________________
Serem vam se na anifašizam.
frch is offline  
Old 17.02.2005., 23:26   #4
Ne treba im reci.
Oni to jako dobro znaju.
Velebit is offline  
Old 17.02.2005., 23:37   #5
Quote:
frch kaže:
koji im je ***** došao 1991 umesto da su bratji otvorili vrata grada.. oni bre počeli da pucaju.. ustaše im ispraše mozak bre pa misle da su rvati... kad ono... nisu
oni su Srbi samo to ne znaju treba im reći


Da stvarno, treba bre neko da im kaže.
__________________
I Love U
Vuco is offline  
Old 17.02.2005., 23:43   #6
Zato ti postojis.
Pinkl na rame, pa u Dubrovnik.
Velebit is offline  
Old 17.02.2005., 23:48   #7
Ma nemoj bre da zajebavaš brate Srbine... naravno da su Dubrovčani Srbi... i ti si Srbin, a i ja sam Srbo... Svi smo mi bre Srbi.
__________________
I Love U
Vuco is offline  
Old 18.02.2005., 02:17   #8
Svi Srbi. Samo Veljko Kadijevic, eto, nije (vise.)

LjutiBronxBomber is offline  
Old 18.02.2005., 07:05   #9
Tko su uopće Srbi s obzirom da su više od 50 %, danas deklariranih u stvari Vlasi i Crnogorci a ima podosta i Turaka.

Prva glupost iz ovog gore velikosrpskog uradka je da su Dubrovčani govorili srpski. Srpski prije 200 godina uopće nije postojao ali naravno da je po Srbima bio rasproistranjen po vascelom svetu.
Dubrovčani govore svojim ikavskim hrvatskim dijalektom.

A tamo daaaaaaaaaaleko od mora, na Adi-ciganliji Srbi još uvijek pišu samoutješne romane.
Ber is offline  
Old 18.02.2005., 07:39   #10
Quote:
Ber kaže:
Tko su uopće Srbi s obzirom da su više od 50 %, danas deklariranih u stvari Vlasi i Crnogorci a ima podosta i Turaka.

Prva glupost iz ovog gore velikosrpskog uradka je da su Dubrovčani govorili srpski. Srpski prije 200 godina uopće nije postojao ali naravno da je po Srbima bio rasproistranjen po vascelom svetu.
Dubrovčani govore svojim ikavskim hrvatskim dijalektom.

A tamo daaaaaaaaaaleko od mora, na Adi-ciganliji Srbi još uvijek pišu samoutješne romane.
matematicar is offline  
Old 18.02.2005., 07:43   #11
Ovaj bi se topic trebao zvati MALI STUPIDARIJ

Dubrovčani su, koliko je poznato, uvijek govorili ijekavski štokavski . Taj je govor bio jako sličan onom u Crnoj gori i donekle onom u južnoj Srbiji i Hercegovini. Kada je kao zajednički jezik prihvaćena ijekavica onda je tome svakako doprinijela i činjenica da najveći dio naše renesansne književnosti potječe iz Dubrovnika. Možda je presudno bilo to što je većina naroda između Slovenije i Makedonije govorila ijekavski. No kod Hrvata većinski je govor bio ikavski (koji Dubrovčani nikada nisu govorili) i on je na neki način žrtvovan većinskom ("srpsko-hrvatskom") govoru.
Kasnije su Srbi (u Srbiji) odustali od zajedničkog dogovora i uveli ekavicu kao dominantni sjevernosrpski govor.
Tako smo mi dobili, kao službeni jezik, ijekavicu, koja jest bila dubrovački govor (i jezik njihve književnosti), ali manjinski govor kod Hrvata.

Na kraju valja reći da je kod formiranja nacija presudnu ulogu imao državno-pravni okvir i vjeroispovjed, a ne jezik/govor.

Zato je besmisleno pitanje jesu li Dubrovčani bili Srbi i govorili srpskim jezikom u vrijeme kada nije postojala srpska (kao ni hrvatska) nacija i nije postojao službeni jezik.

Dubrovčani su bili Dubrovčani (građani Republike), a kada se trebalo opredjeliti postali su Hrvati - i gotova priča.
__________________
All you have is what you are
and what you give.
adriatic is offline  
Old 18.02.2005., 07:55   #12
Re: Ovaj bi se topic trebao zvati MALI STUPIDARIJ

Quote:
adriatic kaže:
Taj je govor bio jako sličan onom u Crnoj gori i donekle u južnoj Srbiji i Hercegovini. .
Da?
Od kada se to u južnoj Srbiji govori ijekavski ?
Ber is offline  
Old 18.02.2005., 08:00   #13
Sve pjesme o Kraljeviću Marku izvorno su na ijekavici.
__________________
All you have is what you are
and what you give.
adriatic is offline  
Old 18.02.2005., 08:07   #14
Quote:
Da li su Dubrovcani bili Srbi ili Hrvati?
Ni jedno ni drugo. U srednjem vijeku su bili jednostavno - Dubrovčani. Kada je u 19 st. počeo proces nastanka NACIJA bilo je različitih struja. Neki su bili oduševljeni srpskom borbom za nezavisnost, pa su se u skladu sa idejom sveslovenskog jedinstva počeli smatrati Srbima, dok je kod drugih prevagnuo osjećaj pripadnosti katoličanstvu, kojem su pripadali Hrvati i oni su se počeli tako izjašnjavati. Spletom kasnijih istorijskih okolnosti prevladalo je ovo drugo.
__________________

Now the sun's gone to hell
And the moon's riding high
...
Semargl is offline  
Old 18.02.2005., 08:19   #15
Quote:
Semargl kaže:
Ni jedno ni drugo. U srednjem vijeku su bili jednostavno - Dubrovčani. Kada je u 19 st. počeo proces nastanka NACIJA bilo je različitih struja. Neki su bili oduševljeni srpskom borbom za nezavisnost, pa su se u skladu sa idejom sveslovenskog jedinstva počeli smatrati Srbima, dok je kod drugih prevagnuo osjećaj pripadnosti katoličanstvu, kojem su pripadali Hrvati i oni su se počeli tako izjašnjavati. Spletom kasnijih istorijskih okolnosti prevladalo je ovo drugo.
vid bogati! samo zbog katolicanstva postali hrvati?

kud ce suza neg na adriatkovo oko!

a kako to nisu bili dalmatinci il crnogorci il vlasi kad su bile te pravoslavne crkve a ne i srpska ?

oli ti se crnogorci i vlasi nisu borili protiv turaka?
__________________
datum izmjene potpisa 10. Travanj
"Krist je, istina, bio Arijac"
neupitno: Perzijski vjerski pisac ZARATUSTRA (Zoroaster), Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru...
WeM is offline  
Old 18.02.2005., 08:39   #16
Ovaj bi se topic trebao zvati MALI STUPIDARIJ

Quote:
adriatic kaže:
Zato je besmisleno pitanje jesu li Dubrovčani bili Srbi i govorili srpskim jezikom u vrijeme kada nije postojala srpska (kao ni hrvatska) nacija i nije postojao službeni jezik.

Dubrovčani su bili Dubrovčani (građani Republike), a kada se trebalo opredjeliti postali su Hrvati - i gotova priča. [/B]

Ovdje se previše isprazno blebeće. Ovo je podforum "Povijest .." pa molim da se držite teme ili se suzdržite od ovakvih izljeva.

HRVATSKA NACIJA je POSTOJALA jos dok su "srbi" i srbi bili pod turcima!
a tako je i sa jezikom, zvali ga ilirskim, slavinskim il kako god vec!

Upozoravam sve sudionike ove rasprave: držite se teme i bez vrijeđanja i podmetanja. Inače će biti brisanja, a tko pretjera ide na hlađenje. - adriatic
__________________
datum izmjene potpisa 10. Travanj
"Krist je, istina, bio Arijac"
neupitno: Perzijski vjerski pisac ZARATUSTRA (Zoroaster), Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru...

Zadnje uređivanje adriatic : 18.02.2005. at 11:42.
WeM is offline  
Old 18.02.2005., 08:54   #17
Nisu li oni izravni potomci ilira koji su živjeli na ovim prostorima prije dolaska slavena.
Stoga teško bi se moglo reći da su izvorno Srbi!
demosten is offline  
Old 18.02.2005., 09:35   #18
Quote:
Sve pjesme o Kraljeviću Marku izvorno su na ijekavici.
Koji zajeb.

A znaš li ti odakle je babajko Kraljevića Marka?

Po narodnim pismama.

Goji majka tri sina nejaka,
u Lovreću niže Opanaka:
jednom ime Uglješa bijaše,
a drugi se Gojko zovijaše,

treći biše dite Vukašine,
baš babajko Kraljevića Marka.
Bihu dica roda gospodskoga,
gospodskoga, ali ubogoga.

Babo im se Mrnjavac zoviše,
on starinom Hercegovac biše
od Lovreća grada bijeloga;
odonlem je pleme Kraljevića.


Stari su ljudi sve do nedavno mislili da je ovo i prava istina i da je car Dušan kad je ratova protiv Bosne i Hrvatske doša do Lovreća i pokupio sa sobom ko malog ćaću Kraljevića Marka jer su Mrnjačevići bili stara plemenitaška hrvatsko-bosanska obitelj zapisana još u fojničkom grbovniku. Tek se kasnije pokazalo da Kraljević Marko nije iz roda Mrnjačevića već nekog arumunskog roda, a pjesme o njemu nemaju nikakvu povijesnu važnost već su se raširile po cijelom Balkanu pa ih je čak bilo i na kajkavskom dijalektu. Najstarije zapisane pisme o Kraljeviću Marku su baš na ikavici.

Evo, pobre, pleme Kraljevića
od Mrnjavca, staroga plemića:
i sada se to pleme nalazi
u Lovreću ispod Studenaca,

po imenu Mrnjavac Ilija,
kojino je na glasu delija.
Vijali se svioni barjaci
nek su zdravi Mrnjavčevi janjci!

Zadnje uređivanje Zavelim : 18.02.2005. at 10:07.
Zavelim is offline  
Old 18.02.2005., 09:37   #19
Thumbs up

Quote:
Ber kaže:
Tko su uopće Srbi s obzirom da su više od 50 %, danas deklariranih u stvari Vlasi i Crnogorci a ima podosta i Turaka.

Prva glupost iz ovog gore velikosrpskog uradka je da su Dubrovčani govorili srpski. Srpski prije 200 godina uopće nije postojao ali naravno da je po Srbima bio rasproistranjen po vascelom svetu.
Dubrovčani govore svojim ikavskim hrvatskim dijalektom.

A tamo daaaaaaaaaaleko od mora, na Adi-ciganliji Srbi još uvijek pišu samoutješne romane.
odgovor je za 5+, moj naklon
bravo
 
Old 18.02.2005., 09:41   #20
E Blablatore ! nesreca je sto Srbi vole Dubrovnik, ali imaju sadisticku erotsku orijentaciju, pa su ga pretukli jer im nije bio vjeran.
Sjedalo je njih nekoliko "historicara" godinama u dubrovackom arhivu i kopkali da iznesu pred Akademiju dokaze da je Dubrovnik srpski grad. Tako su mededi navalili s Akademskim svedodzbama u ruci.
O cemu govorimo ? Etnicko pitanje ?
Znamo da je Dubrovnik postojao prije dolaska slavena, potekao od grcko-rimske kolonije Epidaurus - s dodatkom starosjedioca ilira ili ko je vec bio, ne zna se bas, a kad su iza brda sljegli slaveni ko garantira da su bili srbi a ne hrvati ?
U svakom slucaju, etnicka cistota nije dubrovacki pojam. Dubrovcani imaju vrlo jak identitet koji ne potrebuje doprinos etnickih ciscenja i plemenskih afirmacija da se izrazi. Stari Dubrovcanin se ne pita potjece li iz VI vijeka od ilirskog ili hrvatskog plemena nego sto je njegova familija pridonijela dubrovackoj republici.
Oblite privatorum publica curate (zaboravite privatne poslova, bavite se javnim) pise na Knezevom Dvoru i to je geslo imalo odraz i na vlastelu i na puk. Dubrovacki identitet se gradio vjekovima.
Govorimo li o povijesti i kulturi ?
Znamo da je Dubrovnik bio nezavisan grad, Republika, sa osobnom kulturnom tradicijom. Ni srpskom ni hrvatskom, dubrovackom. (cf. Semargl i Adriatic)
Po Marinu Drzicu Hrvat se zove Hrvat, a Zidov, Zudio a Njemac , Tudesak. Sto ne znaci da Dubrovnik nije naselilo pretezno hrvatsko pleme, ali sto ukazuje na izvjesnu razliku u iskazu osobina.
Dubrovcanin iz Grada, Konavljanin, Lopudanin, Mljecanin, ni to nije sve isto ("mi nijesmo ljudi, mi smo mjecani"je staro podrugivanje)


Anyway, XXI vijek, dubrovcani su se slobodno izjasnili kao dio Hrvatske i to se postuje. Tu ne mozes nista. pa sve da je slavensko pleme koje je sljeglo s Popovog polja u 8-9 vijeku bilo cistokrvno srpsko. Pitanje rase je nacisticko pitanje, dolazilo ono od srba ili hrvata. U demokraciji je vazno to da politicki Dubrovacko-neretvanska zupanija je dio Hrvatske.
Dubrovnik je svjetski grad. To znaju i u Zagrebu i u Beogradu.
A sveti Vlaho je Armenac... Nas cuva Sveti Vlaho !
krazykat is offline  
Zatvorena tema


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 17:29.