Palo dvi kapi kiše. Ponuda na pijaci desetostruka - cijena dole! Jedna vezica 15 kn, a uz nagovaranje dvi za 25 kn. Istinabog nisu baš predebele, ali prihvatljivo.
računam: ako kupim 10 vezica...pokrila sam putni trošak, ak kupim 20...postajem švercerica, ak kupim sve onda sam poduzetnica
tak je i todo počeo
nema veze, sutra ću!
al mislim da bi ih za vikend moglo bit brdo! u branje!
Quote:
Kladi kaže:
računam: ako kupim 10 vezica...pokrila sam putni trošak, ak kupim 20...postajem švercerica, ak kupim sve onda sam poduzetnica
tak je i todo počeo
Gledam zemlju jučer ujutro, nakon tih par kapi kiše...zemlja je potpuno suha, kao da ni te dvije kapi nisu pale. E sad, jesu se šparoge uspile ogrebati za koju kap, čut će se.
Lokacija: Tamo gdje pjevaju morske orgulje i gdje je pozdrav ...cu
Quote:
palj kaže:
Gledam zemlju jučer ujutro, nakon tih par kapi kiše...zemlja je potpuno suha, kao da ni te dvije kapi nisu pale. E sad, jesu se šparoge uspile ogrebati za koju kap, čut će se.
Jučer popodne u omiljenom zadarskom vrtu za šparoge i pored niza berača - naramak, pa prema tome ne da su se ogrebale nego dobro napile!
jučer kod mene cijeli dan padala kiša, danas udrilo sunce i mi krenili u šparoge!
stric je išao negdi po polju vratio se s punom kesom šparoga...doslovno za 10 ljudi
rodica i ja brali oko kuća i po šumi, nabrali pola kese! i vidili blavora kako se sunča
bilo ih je brdo!!
sutra za ručak šparoge
dio ću sačuvat pa ću smislit neki quiche! al neće ostat puno, jer se dijelilo na 3 dijela
Lokacija: Tamo gdje pjevaju morske orgulje i gdje je pozdrav ...cu
Obzirom da je cijeli dan na Uskrs padala kiša, jučer okrenila bura Glavni čovik otiša u vlaje sa prijateljam i donio punu kesu šparoga. Skuvali sinoć za nas i prijatelje zelenu večeru.
kako se sparuge zamrznu, trebam li ih prije prokuhati ili tako nesto ili ih samo iskidam na komadice ?
Ovisi što ćeš kasnije od njih raditi. Ako su za juhu, blanširaj ih 1 min i smrzni. Ako su za rižoto najbolje ih je okrenuti što kraće na vrelom maslinovom ulju, ohladiti i smrznuti. Ako ih upotrebljavaš za izradu tijesta najbolje je smrznuti pripremljenu pastu. Ovo vrijedi za divlje šparoge, kod vrtnih je drugačije.
Ovisi što ćeš kasnije od njih raditi. Ako su za juhu, blanširaj ih 1 min i smrzni. Ako su za rižoto najbolje ih je okrenuti što kraće na vrelom maslinovom ulju, ohladiti i smrznuti. Ako ih upotrebljavaš za izradu tijesta najbolje je smrznuti pripremljenu pastu. Ovo vrijedi za divlje šparoge, kod vrtnih je drugačije.
tnx da za divlje me i zanima
sad cu si samo jos pogooglati kako se to blansira i rjeseno
tnx da za divlje me i zanima
sad cu si samo jos pogooglati kako se to blansira i rjeseno
Zakuhaj dosta vode, isključi grijanje vode tako da ne vrije, baci šparoge u vodu, drži ih unutra 1 min, ocijedi i odmah ih prebaci u puno hladne vode. Posudu s hladnom vodom pripremi unaprijed tako da u hladnu vodu dodaš još dosta leda. Važno je da kad vrele šparoge premjestiš u hladnu vodu trenutačno prestane njihovo zagrijavanje i izvana i duboko iznutra. Tada ih ocijedi i zamrzni.
koliko dugo mogu šparoge stajati u frižideru od trenutka branja do trenutka upotrebe?
odnosno ima li neki vremenski rok nakon kojeg više nisu za upotrebu?
a špinat?
turinica kaze: otac uzgaja domaće bijele šparoge, bez ikakvih dodavanja, čista ekologija... a ukus... božanstven. No, jednom se odlučio da dio robe proda u Splitu na pazaru..., no najveći dio ljudi uopće nije znao o čemu se radi!
Gdje ima u Splitu bjelih sparoga.
Trazim vec dugo vremena nigdje nisam nasao.