Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija > Psihokauč

Psihokauč Prozac Nation

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.05.2015., 12:27   #1
Tema o psihofarmacima - vol. II

Budući da nam je stara tema dosegla 10 000 postova, otvaram novu temu za diskusiju, preporuke i savjete o psihofarmacima.

Na temi je zabranjeno nuditi ili tražiti psihofarmake i namjerno iznositi neistinu o djelovanju nekih farmaka ili njihovim općim svojstvima. Postovi koji potiču prestanak uzimanja lijekova, osobito na svoju ruku i bez konzultacija s liječnikom koji ih je propisao, bit će brisani i sankcionirani.

Nijedan savjet napisan na ovoj temi ne može zamijeniti preporuku liječnika i svatko je odgovoran za svoje postupanje u virtualnom i stvarnom životu. Ipak, svi su diskutanti pozvani iznijeti svoje vlastito iskustvo i dobronamjerni savjet.

Lijepo vas molim da poštujete pravila podforuma Psihologija i raspravu držite u granicama pristojne komunikacije.
Almost Rosey is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 13:00   #2
TOX
Quote:
Mogu li AD-ovi imati utjecaja na osjećaj fizičke iscrpljenosti. Ili da preformuliram pitanje, unatoč normalnom snu i dalje se osjećam strgano i umorno, a krvna slika je ok?
Naravno da je moguce.. ali opet treba poceti od jednostavnijih pitanja.. kreces li se dovoljno, jesi li pusac, pijes li mnogo kave, prehrana; jedes li premalo ili previse, cime se hranis, itsl. Mozda kada bi promijenio navike, sve bi doslo na svoje..

Mozda je nedostatak zeljeza, meni je krvna slika bila u redu, ali ipak posto sam se osjecala grogi i falilo mi je nesto zeljeza, trazila sam da mi ga pripisu.. Moze biti svasta..

Najbolje, odi psihijatru.. mozda bi mogao poceti smanjivati doze ili da ti da AD koji nije povezan s usivanjem..

Ako nije preintimno pitanje, koji AD koristis?
__________________
I never fall apart because I never fall together

Zadnje uređivanje n i k s : 09.05.2015. at 13:30.
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 16:29   #3
buduci da ne mogu kvotati na zatvorenoj temi, samo zelim reci @zvonx veliki potpis na post
ray of light is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 16:41   #4
10 somova smo prešišali..a jesmo frikovi

Ali i nakon ove manje gomile postova neki pojedinci kao npr. mlada dama @Niks između ostalih i dalje tvrde kako AD-ovi izazivaju ovisnost.
Naravno, reći će ona - ne svi ali neki.

Koji ?

Hajde da jednom zauvijek riješimo pitanje ovisnosti o AD-ovima.
Što je to uopće ovisnost ?

Ovdje mislim na fizičku ovisnost a ne psihičku kao npr. ovisnost o internetu ili televiziji i slično.

Da ne izmišljam toplu vodu evo što kaže Wiki...

''Fizička ovisnost je stanje organizma koje nastaje uslijed uzimanja tvari koje uzrokuju ovisnost, kad više za održavanje homeostaze organizmu više nije dovoljno unošenje hrane i redovna fizička aktivnost i san (tj. osnovne ljudske potrebe), nego postoji fizička potreba organizma za određenim stimulansom na koji se organizam privikao.

Takvo stanje se očituje raznolikim simptomima, ovisno o tvari o kojoj je čovjek ovisan. Organizam fizički ovisnog čovjeka može postići homeostazu samo ako je stimulativna tvar prisutna u organizmu.''.

Takvih supstanci u AD-ovima jednostavno nema.
Čak kada se AD-ovi uzimaju doživotno i dalje nema bojazni da će izazvati bilo kakvu ovisnost. Govorim o svim AD-ovima, čak i onima u kojima može biti i sedativa, anksiolitika.
AD-ovi nisu stimulativi.

Prava ovisnost praćena neizdrživom željom ili potrebom, zloupotrebom ali i potrebom za sve VEĆIM količinama da bi se osigurao ISTI učinak kod AD-ova NE POSTOJI.
Znači - mi nemamo potrebu uzimati sve veću količinu AD-ova da bi, kako Wiki kaže - za održavanje homeostaze.
Za isti učinak nije potrebno uzimati sve veću količinu AD-ova jer se tako neće dobiti ništa, može se samo obrnuto dogoditi, da učinak AD-ova izostane.

Nadam se da je ovo konačno jasno.

Sustezanje (inhibicija) ili ustezanje je subjektivni osjećaj koji nastaje kao posljedica naglog prekida farmakoterapije AD-ovima.
Osjećaj koji prati glavobolja, mučnina, povraćanje, proljev, temperatura i općenito stanje koje sliči gripi.

Ista pjesma je i sa antipsihoticima. Nema govora o ovisnosti.
Naime, većina nas, gotovo svi uzimamo nekakve simbolične količine pa cijeli problem ovisnosti o antipsihoticima gubi smisao.

Kada sam se već raspisao, želio bih reći nešto o tzv. istim lijekovima različitih proizvođača, generički lijekovi.
Oni bi trebali biti jednakovrijedni kao originalni lijekovi a nastali su nakon isteka patenta ili jednostavno u nekim državama gdje nema prava na patent, izlaze istovremeno kao i original.

Da, osnovna tvar od koje se sastoji pojedini lijek je potpuno ista, da je obrnuto taj lijek ne bi bio generik.
Problem je u pomoćnim tvarima.

E sad, pričati o pomoćnim tvarima bih mogao 6 dana..
Uglavnom, riječ je o nekim sastojcima lijekova a koji nisu djelatna tvar.
Npr. izgled tablete, apsorpcija i oslobađanje u organizmu ( npr. rapid - retard), djelovanje ljekovite ( djelatne ) tvari, smanjuju nadražaje i alergije, razna punila da bi se dobila određena masa tablete (laktoza), sposobnost vezivanja
i gomila drugih svojstava.

E tu postoji razlika između originala ( npr. Seroquel ) i generika (npr. Q-pin ili Loquen..).
To govori da razlike među proizvođačima postoji i to nije samo subjektivan osjećaj.

Eto vam sad...
Bluzara stari is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 17:27   #5
Bluzara stari hvala na postu.. Spomenuo si i genericke lijekove, a to je bilo mije pitanje..

Uglavnom, pijem zoloft kojeg trenutno nema u ljekarnama pa sam dobila Haleu.. I nakon 2 dana Halee pocinjem se osjecati psihicki lose.. Ja pomislila od Halee.. Ali onda mislim da nije, jer je glavna tvar ista (sertalin), a ove pomocne mislim da nisu bitne za psihu nego mozda na fizicke reakcije (povracanje, proljev, glavobolja)...

Ili grijesim?!
danielić is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 17:58   #6
Quote:
danielić kaže: Pogledaj post
Bluzara stari hvala na postu.. Spomenuo si i genericke lijekove, a to je bilo mije pitanje..

Uglavnom, pijem zoloft kojeg trenutno nema u ljekarnama pa sam dobila Haleu.. I nakon 2 dana Halee pocinjem se osjecati psihicki lose.. Ja pomislila od Halee.. Ali onda mislim da nije, jer je glavna tvar ista (sertalin), a ove pomocne mislim da nisu bitne za psihu nego mozda na fizicke reakcije (povracanje, proljev, glavobolja)...

Ili grijesim?!
Danielić, možda si samo umislila da ti je gore.
Evo ti moj primjer (nije za ad, nego za beta blokator). Pila sam nebilet i doktorica me prebacila na nebivolol (kao jeftiniji je i ne nadoplaćuje se). To inače pijem zbog tahikaradija već godinama. Prvih par dana kada sam prešla na nebivolol sam si umišljala svašta, mjerila tlak deset puta na dan, čak mi se i povisio.. srce mi je znalo preskakati od straha jer sam mislila da nebivolol nije dovoljno dobar kao nebilet.
Nakon razgovora sa internistom (kojem beskrajno vjerujem) shvatila sam da je to potpuno isti lijek i da nema razloga za brigu.
Od tada mi je ovaj zamjenski lijek super, tlak odličan, tahikardija nema.
Dakle, sve sam si umislila. Mislim da je to slučaj kod tebe i zato ne brini. Opusti se i reci sama sebi - sve je ok i svakim danom će biti sve bolje, što i hoće, vjeruj mi
My time is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 19:22   #7
My time hvala na podrsci :*
danielić is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 19:50   #8
Quote:
Bluzara stari kaže: Pogledaj post
10 somova smo prešišali..a jesmo frikovi

Ali i nakon ove manje gomile postova neki pojedinci kao npr. mlada dama @Niks između ostalih i dalje tvrde kako AD-ovi izazivaju ovisnost.
Naravno, reći će ona - ne svi ali neki.
Rado cu se ponoviti, posebno za tebe Bluzara, jer te zapamtih.. Ti si kao moj decko, PTSP.. i drago mi je da se drzis.. On je s 18 god otisao u vojnu policiju pa na ratiste, takodjer je sad dobro, ne koristi ljekove vise..

Sto se tice ADa, da neki stvaraju ovisnost, znam po sebi i po odgovoru na to identicno pitanje koje sam postavila jednom od vodecih psihijatara u hrv., na ovom podrucju, dr. Davora Moraveka.. u srijedu idem njemu na konzultacije po tom pitanju i cim dobim generalni uvid u problem, ovdje cu ga zabiljeziti.

Po pitanju fizicko - psihicke ovisnosti (prosla sam ih, nazalost, sve); kada ne uzmam Velafax (AD), doticne pocinju nakon 3- 4 dana: napadi panike (koje u zivotu nisam imala osim kad sam bez tog lijeka), emocionalne halucinacije - krivi uvid u realnost, oscilacije u raspolozenju iz minute u minutu, tremor, nepokretnost.. dalje nisam istrazivala, jer kad je frendica (koja je samnom bila taj dan - na svu srecu) vidjela da samnom nesto nije u redu, odmah me pitala: Niks, ti danas nisi nesto popila? Tada sam se sjetila i sto, odmah do ljekarne, digla AD (kojeg mi se nije dalo dic', jer kaj ce mi to sranje, koje je najmanje bitno - u mojoj bolesti) i spasila se za pol sata nakon sto je poceo djelovati.

Decko povise mene, na staroj temi, ne popije AD, takodjer Velafax, oci mu pocinju titrati gore-dolje, takodjer napadi, itsl.. Vrati se pa procitaj.. Takodjer ne moze bec tog lijeka..

Prijateljica koja me taj dan spasila, kad je micala AD (ne radi se o Velafaxu) nije iz kuce mogla izaci: napadi panike, agorofobija, pricala mi je da bi se skvrcila u krevetu i ne bi bila u stanju maknuti danima, takodjer 'emocionalne halucinacije', itsl.

Sve ovo cu jos potkrijepiti linkovima koje cu uskoro dobiti i zapisati objasnjenje psihijatrije Vinogradska, jer mene na to nitko nije upozorio.. Ja sam bezveze navucena na nesto sto mi ne treba, upisali su mi ga jer to ide uz moje stanje, i uvijek prije bih te ADove zaboravljala, ali ovaj puta, k'o za vraga ne, ja sam se uspjela zakaciti nakon 4 mjeseca i nakon opisanog napada ga vise ne 'ispustam iz vida'..

Dali je moje iskustvo vama irelevantno, to je dr. stvar, da ja i jos dosta ljudi koje poznajem bez ADa ne mogu, jer im ocito fali nesto sto on sadrzava, to je tako.. Da ja prozivljavam krizu iz, nazalost podebljeg iskustva, usudjujem se tvrditi - svakako..

Pobogu, radite sto zelite, ja nikome ne solim pamet, vec dajem dobronamjeran savijet.. Zabiljeziti cu ostatak cim prikupim drugih argumenata te medicinske materije.

Quote:
Prava ovisnost praćena neizdrživom željom ili potrebom, zloupotrebom ali i potrebom za sve VEĆIM količinama da bi se osigurao ISTI učinak kod AD-ova NE POSTOJI.
Znači - mi nemamo potrebu uzimati sve veću količinu AD-ova da bi, kako Wiki kaže - za održavanje homeostaze.
Za isti učinak nije potrebno uzimati sve veću količinu AD-ova jer se tako neće dobiti ništa, može se samo obrnuto dogoditi, da učinak AD-ova izostane.
To je vec tzv. narkomanija..

Pa svi znaju da AD nije koka ili hors ali nije zagarantirano da nece svaka budala popiti saku/e prije nego utvrdi doticno gradivo..

Samo jos ovo: sto mislis da su tvrtke koje prizvode ADove neki veliki autoriteti i zele nam dobro, neprofitne organizacije? kojima nije cilj 'cak' (ovo pisem ironicno, jer to je najmanje sto rade) i navuci ljude na vlastiti proizvod.. Daj, promisli malo..

Eto, lijep pozdrav!
__________________
I never fall apart because I never fall together

Zadnje uređivanje n i k s : 09.05.2015. at 20:28.
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 21:15   #9
Quote:
n i k s kaže: Pogledaj post

Samo jos ovo: sto mislis da su tvrtke koje prizvode ADove neki veliki autoriteti i zele nam dobro, neprofitne organizacije? kojima nije cilj 'cak' (ovo pisem ironicno, jer to je najmanje sto rade) i navuci ljude na vlastiti proizvod.. Daj, promisli malo..

Eto, lijep pozdrav!
Zamijenila si problem ovisnosti sa problemom ustezanja.

Svaki lijek, bez obzira bio on original ili generik, prolazi kroz rigorozne provjere kvalitete odnosno ako je generik, mora biti ekvivalent originalu.

Nagađanja i teorije zavjere da proizvođači ubacuju u lijekove tvari koje izazivaju neku vrstu ovisnosti su neozbiljne i bez pokrića.

Iskreno, nisam MOD niti kritiziram njihov rad ali da jesam, nažalost bih te banirao. Iako tebi može izgledati grubo i drsko od mene ipak razmišljam o velikom broju bolesnika koji piju lijekove i nakon tvog posta se brinu da li je to točno.
A to nije točno niti je ovo podij za SF romane..

Za proizvodnju bilo kakvih lijekova a generika posebno postoje Regulatorne neovisne agencije koje periodično lontroliraju milion stvari kod proizvodnje.
Prije nego proizvođač dobije licencu za proizvodnju on prolazi kroz identične provjere i kontrole kao da je lijek - original.
U Americi je to osobito rigorozno.

A da te malo iznenadim - pojedini generici su bolji od originala !!
Ha, kako sad to, sigurno se smiješ grohotom.

To su tzv. generici sa dodanom vrijednošću ili generici sa modificiranim i poboljšanim aktivnim supstancama.
Ili...kroz tehnološke inovacije se uvode novi oblici lijekova koji su za pacijenta ''dobitak na bingu'' kroz jednostavnije primjene, bolje tolerancije, bržeg djelovanja a, posebno važno za nas, sa manje nuspojava.

Dakle, dobro razmisli kada nešto tvrdiš jer treba stajati iza toga, dokazati kroz neka proučavanja ili priložiti nama na uvid, što ti još nisi napravila.

Liječnik o kojem govoriš je dobro upoznat sa pojmovima ovisnosti i ustezanja tako da neću saznati ništa novo ni poslije tvog posjeta.
Bluzara stari is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 21:30   #10
@Bluzara
Ni prvi ni zadnji put da se loša subjektivna iskustva ispoljavaju kao djetinjasti napad na vanjske objekte - U ovom slučaju farmaceute i njihov proizvod. Na svu sreću što imamo ljude poput tebe na ovom forumu da smire strasti i smanje laži.
HVALA!!!
__________________
Kobasom u čelo
Tox is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 21:44   #11
Bluzara; meni su naškodili, da šutim i trpim? Pa čovječe, ja sam (kako si me bolno podkurio, pa ću se tom terminologijom i posližiti) SF bolesnik? Da se maknem s ovog pdf-a jer se ti ne slažeš samnom? Pročitao si Torreove pamflete.. što bi njemu savjetovao? Isključenje iz društva.. Prijavi me, to je tvoje pravo.

Rečeno da su generici loši - nije moja izjava.. tu si nešto pomiješao i obratio se na krivu adresu. Ja se osobno držim lijeka koji mi je dan u početku i provjereno - iskustveno mi odgovara, te ih ne želim mijenjati.. pročitao si kako je na prošloj temi dečko pio xanax, a kad su mu dali helex dobio je osip? Danielic ima sličan problem.. Dakle, radije se držim onog što meni individualno odgovara..

S dr. Moravekom se dopisujem, čujem i vidim, kao i s cijelom Vinogradska ekipom.. dakle, on mi je na pitanje dali ADi i zašto stvaraju ovisnost rekao: neki ADi stvaraju ovisnost, dođi mi u sri na konzultacije.. prekomplicirano je preko maila opisati zašto.. Dakle, itekako sam potkrijepila svoju tvrdnju, kao i svaku dosad.. Činiš li ti isto? 'ko sam ja da te prozivam.. Zašto se mučim da provjerim sve što pišem? Da pametujem tebi, kao ti meni? NE.. već zbog ljudi koji ovo čitaju..

Kako si ti toliko siguran u svoje savjete, da možda ti ne činiš ono što pripisuješ meni? Neprovjereno pričaš.. jer jedini link koji si stavio je s wiki, koja je najlošija baza istinitih podataka na netu, btw..

Bez uvrede, ali molim te nemoj me podcijenjivati i razgovarati se samnom u stilu 'prepucavanja'.. Ja zaista nisam od vrste 'internet ratnika'.. Možemo se normalno razgovarati, učinak će biti isti - hoću reči npr. urlaš li ili lijepo pričaš, ono što govoriš ostaje isto.. a možeš i na pp ako želiš, pa udri..
__________________
I never fall apart because I never fall together

Zadnje uređivanje n i k s : 09.05.2015. at 22:29.
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 21:47   #12
Quote:
Tox kaže: Pogledaj post
@Bluzara
Ni prvi ni zadnji put da se loša subjektivna iskustva ispoljavaju kao djetinjasti napad na vanjske objekte - U ovom slučaju farmaceute i njihov proizvod. Na svu sreću što imamo ljude poput tebe na ovom forumu da smire strasti i smanje laži.
HVALA!!!
Molim te, potkrijepi ovu svoju izjavu.. Unaprijed hvala..

btw. odgovorih ti na post..

lijep pozdrav!
__________________
I never fall apart because I never fall together

Zadnje uređivanje n i k s : 09.05.2015. at 22:06.
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 22:39   #13
Niks, koliko ja shvaćam to što pišeš, ne škode ti lijekovi (AD) nego njihovo neredovito uzimanje.
Za razliku od sedativa koji se uzimaju po potrebi, antidepresive treba uzimati redovito. Ne preskakati, ne dovoditi se u situaciju da ostaneš nekoliko dana bez njih i sl.
Kao što dijabetičari moraju svaki dan uzimati inzulin. Ako jedan dan ne uzmu, stanje će im se pogoršati. No bilo bi pogrešno iz toga zaključiti da inzulin stvara ovisnost i šteti. Naprotiv, inzulin nadoknađuje ono čega organizam dijabetičara ne proizvodi dovoljno prirodnim putem.

Ne radim u farmaceutskoj industriji niti išta slično tome. I nemam iluzija da su lijekovi super (još je Paracelsus rekao: "Sve je otrov, važna je doza") i da nemaju nikakvih nuspojava. Nažalost, vrlo često imaju. No ako su nuspojave manje zlo od bolesti zbog koje se lijekovi uzimaju, a obično jest tako, onda je uzimanje lijekova koje su nam liječnici propisali dobra odluka.
__________________
Obliti privatorum publica curate!
Martian7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2015., 23:56   #14
Quote:
Bluzara stari kaže: Pogledaj post
10 somova smo prešišali..a jesmo frikovi

Ali i nakon ove manje gomile postova neki pojedinci kao npr. mlada dama @Niks između ostalih i dalje tvrde kako AD-ovi izazivaju ovisnost.
Naravno, reći će ona - ne svi ali neki.

Koji ?

Hajde da jednom zauvijek riješimo pitanje ovisnosti o AD-ovima.
Što je to uopće ovisnost ?

Ovdje mislim na fizičku ovisnost a ne psihičku kao npr. ovisnost o internetu ili televiziji i slično.

Da ne izmišljam toplu vodu evo što kaže Wiki...

''Fizička ovisnost je stanje organizma koje nastaje uslijed uzimanja tvari koje uzrokuju ovisnost, kad više za održavanje homeostaze organizmu više nije dovoljno unošenje hrane i redovna fizička aktivnost i san (tj. osnovne ljudske potrebe), nego postoji fizička potreba organizma za određenim stimulansom na koji se organizam privikao.

Takvo stanje se očituje raznolikim simptomima, ovisno o tvari o kojoj je čovjek ovisan. Organizam fizički ovisnog čovjeka može postići homeostazu samo ako je stimulativna tvar prisutna u organizmu.''.

Takvih supstanci u AD-ovima jednostavno nema.
Čak kada se AD-ovi uzimaju doživotno i dalje nema bojazni da će izazvati bilo kakvu ovisnost. Govorim o svim AD-ovima, čak i onima u kojima može biti i sedativa, anksiolitika.
AD-ovi nisu stimulativi.

Prava ovisnost praćena neizdrživom željom ili potrebom, zloupotrebom ali i potrebom za sve VEĆIM količinama da bi se osigurao ISTI učinak kod AD-ova NE POSTOJI.
Znači - mi nemamo potrebu uzimati sve veću količinu AD-ova da bi, kako Wiki kaže - za održavanje homeostaze.
Za isti učinak nije potrebno uzimati sve veću količinu AD-ova jer se tako neće dobiti ništa, može se samo obrnuto dogoditi, da učinak AD-ova izostane.

Nadam se da je ovo konačno jasno.

Sustezanje (inhibicija) ili ustezanje je subjektivni osjećaj koji nastaje kao posljedica naglog prekida farmakoterapije AD-ovima.
Osjećaj koji prati glavobolja, mučnina, povraćanje, proljev, temperatura i općenito stanje koje sliči gripi.

Ista pjesma je i sa antipsihoticima. Nema govora o ovisnosti.
Naime, većina nas, gotovo svi uzimamo nekakve simbolične količine pa cijeli problem ovisnosti o antipsihoticima gubi smisao.

Kada sam se već raspisao, želio bih reći nešto o tzv. istim lijekovima različitih proizvođača, generički lijekovi.
Oni bi trebali biti jednakovrijedni kao originalni lijekovi a nastali su nakon isteka patenta ili jednostavno u nekim državama gdje nema prava na patent, izlaze istovremeno kao i original.

Da, osnovna tvar od koje se sastoji pojedini lijek je potpuno ista, da je obrnuto taj lijek ne bi bio generik.
Problem je u pomoćnim tvarima.

E sad, pričati o pomoćnim tvarima bih mogao 6 dana..
Uglavnom, riječ je o nekim sastojcima lijekova a koji nisu djelatna tvar.
Npr. izgled tablete, apsorpcija i oslobađanje u organizmu ( npr. rapid - retard), djelovanje ljekovite ( djelatne ) tvari, smanjuju nadražaje i alergije, razna punila da bi se dobila određena masa tablete (laktoza), sposobnost vezivanja
i gomila drugih svojstava.

E tu postoji razlika između originala ( npr. Seroquel ) i generika (npr. Q-pin ili Loquen..).
To govori da razlike među proizvođačima postoji i to nije samo subjektivan osjećaj.

Eto vam sad...
samo se djelomicno slazem s tobom, jer sta god da ti pio i ne mozes bez toga , znaci da si ovisan , ako ti godinama uzimas i Ad i Ap sta to znaci ? to ti je potreba isto kao sto je meni xanax, iako ja mogu popit i 3 i nijedan...vec kako kad i zato mi je cudno takvo razmisljanje, neki piju Ad cijeli zivot, a neki piju xanax cijeli zivot, u cemu je razlika? osim da nekom pase jedno, nekom drugo...ja sam sad u jako teskom psihickom razdoblju jr mi neki nalazi opet nisu u redu i jako se bojim ali nisam povecala dozu, 2 x 0.5 i to je to...a nije bezrazlozni ni iracionalni strah....a inace nikad nisam imala te neke derealizacije, titranje, i niz tih nekih sustezajucih nuspojava...tako da svako bez neceg ne moze...
vegga is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2015., 08:57   #15
Quote:
Martian7 kaže: Pogledaj post
Niks, koliko ja shvaćam to što pišeš, ne škode ti lijekovi (AD) nego njihovo neredovito uzimanje.
Martian, od tog dana ja Velafax vise ne preskacem, a od tog dana je proslo 4 i pol godine.. i UVIJEK ga 'drzim na oku'. To je postao lijek koji ako mi nestane ja padam u depresivna stanja, nepokretnost, sto se sve polako razvija do pravih napada..

Kao sto sam vec u prijasnjoj temi napisala, sada Velafax (AD) smanjujem.. vec sam na pola doze koju sada isto prepolavljam.. Dakle, micem ga polagano i u srijedu cu se konzultirati s psihijatrom na koji nacin tocno cemo ga maknuti zauvijek.. Jer meni taj lijek nije bio potreban, vec po mojem F-u oni ga pripisuju svima.. stoga ga zelim maknuti..

Ali, Martian, kriza i jest stanje kada lijek ne mozes maknuti bez zescih muka i problema, kada ti je lose ako ti taj lijek nije u organizmu, a to me priupitao Bluzara.. Jer prije ja sam 3 god pila Seroxat, pa 2 god Mirzaten (ADi) i oboje sam maknula bez problema.. samo sam ih pestala piti.. Tako i moj decko i moji poznanici.. Zasto me onda Velafax zeza?? Ja ne razumijem, zato pod hitno idem Moraveku da cujem u cemu je trik..

Eto, hvala ti

Vegga, drzi se!
__________________
I never fall apart because I never fall together

Zadnje uređivanje n i k s : 10.05.2015. at 09:20.
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2015., 10:06   #16
Ja bih se usudila reci da smatram kako postoje psihicka i fizicka ovisnost. Kod fizicke ovisnosti se razvijaju simptomi ustezanja kod naglog prestanka uzimanja. Neki lijekovi mogu razviti samo fizicku ovisnost, bez psihicke. Moguce da su takvi lijekovi neki antidepresivi. Ne tvrdim to izricito jer nemam iskustva s njima. Benzici pak razvijaju fizicku, a kod nekih ljudi i vrlo lako psihicku ovisnost.
FIRST is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2015., 10:19   #17
FIRST, po meni je to podosta neodvojivo jedno od drugog.. psihičko - fizičko (u momentima skidanja tableta)..

Čovjek treba imati veliku volju i snagu za to maknuti, ako moze..
Previše je tu različitih vrsta bolesti i ovisnosti da bi se išta moglo generalizirati i sa sigurnošću tvrditi, svaki čovjek je svoja priča.. i mislim da je upravo zato toliko i teško ovdje nešto togatipa baš tvrditi..

Lijepi postovi, btw..
__________________
I never fall apart because I never fall together

Zadnje uređivanje n i k s : 10.05.2015. at 10:33.
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2015., 10:53   #18
[QUOTE=Martian7;54157283]Niks, koliko ja shvaćam to što pišeš, ne škode ti lijekovi (AD) nego njihovo neredovito uzimanje.
Za razliku od sedativa koji se uzimaju po potrebi, antidepresive treba uzimati redovito. Ne preskakati, ne dovoditi se u situaciju da ostaneš nekoliko dana bez njih i sl.
Kao što dijabetičari moraju svaki dan uzimati inzulin. Ako jedan dan ne uzmu, stanje će im se pogoršati. No bilo bi pogrešno iz toga zaključiti da inzulin stvara ovisnost i šteti. Naprotiv, inzulin nadoknađuje ono čega organizam dijabetičara ne proizvodi dovoljno prirodnim putem.

A šta je to drugo nego jedna vrsta ovisnosti ako moraš svaki dan uzimat lijek da bi mogao funkcioirat

I nemojte pisat dezinformacije, ako niste upućeni i školovani, orginal lijekovi nisu isti ko i "orginal", osjetio na svojoj koži sa jakim osipom, a i znam ženu koja je skoro umrla jer su joj dali zamjenski lijek ( ne znam za kaj je trošila ali skoro se je udavila ), osnovna supstanca lijeka je u srži ista, ali ne i ostali kemijski dodaci..

A sad zakaj daju zamjenske?, ili nema orginala ili radi skupoće lijeka (Hzzo ), zato ako več trošite nekaj od ljekarija, inzistirajte uvijek na lijeku sa kojim znate da niste imali problem..

Osobno mogu reći po sebi da anksiolitici definitivno nakon kratkog roka izazivaju ovisnost, u pravom smislu riječi, na osobnom primjeru u tijeku 3 mjesečnog korištenja xanaxa u osnovnom početnom 0,25mg osjetio sam simptome sustezanja, u smislu paničnog napada, ako ga ne bih uzeo, jake uznemirenosti, tak da po meni su ti lijekovi dobri samo za povremeno uzimanje ili za imati ih "pri ruci"..

Nadalje kao što sam i pisao iz osobnog iskustva, na prošloj temi, bez obzira što recimo na primjeru xanaxa i misara, u osnovi imaju istu radnu supstancu, djelovanje im je različito, znači recimo na mene djeluju, da sam od xanaxa več u početnoj dozi 0,25mg 1x dnevno, cijeli dan pospan, a od misara nema pospanosti nego se izrazito smirim, od tih anksiolitika sam još par dana koristio helex ( od njega me i je sjebo osip) on ima malo odgođeno djelovanje, lijepo umiri, a li ne djeluje brzo kao xanax.

Po meni od to troje lijekova koje sam koristio, za probleme paničnih napada koga muče povremeno, najbolje je imat pri ruci xanax, definitivno najbrže djeluje i sreže ga u startu..
Nino81 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2015., 11:14   #19
Quote:
FIRST kaže: Pogledaj post
Ja bih se usudila reci da smatram kako postoje psihicka i fizicka ovisnost. Kod fizicke ovisnosti se razvijaju simptomi ustezanja kod naglog prestanka uzimanja. Neki lijekovi mogu razviti samo fizicku ovisnost, bez psihicke. Moguce da su takvi lijekovi neki antidepresivi. Ne tvrdim to izricito jer nemam iskustva s njima. Benzici pak razvijaju fizicku, a kod nekih ljudi i vrlo lako psihicku ovisnost.
Jako lijepo napisano i objašnjeno

Koja je preporuka po vama, najsigurnija, za povremene panic atake, a da nisu ansiolitici ili antidepresivi, zbog te njihove karakteristike razvijanja ovisnosti, normabel? leksaurin? Znači za primjer imao sam u dvije godine 5-6 puta PA, pd toga sam dva/tri uspio izgurat bez pomoći ljekarija, a za ove ako bih predosjetio popio bih lexsaurin ( od njega me pak boli glava, uzimal sam onaj od 1.5mg) ili u zadnje vrijeme xanax..

Uglavnom ja idem sutra kod dr, pa ču ju to sve i preispitat, za svoju neku sigurnost, jer budimo realni priče sa foruma, neta su jedno a drugo ono što kažu liječnici iz osobnog iskustva..

A i ima nekaj u tome kaj vele redom skoro svi liječnici u zadnje vrijeme, da treba izbjegavat internet i samoliječenje/traženje simptoma na netu, jer skoro svaka pizdarija koja me je bolela, odmah je proizašlo da je karcinom, ili nekaj sa smrtnim ishodom, pa se čovjek samo dodatno usere i izbedira..

Na svome primjeru ; imal sam žestoke bolove u želucu kaj sam skoro umiral od bolova, na netu pročital da je moguća kila koja ako se ne intervenira, od nje more čovjek umrijeti, odmoh povlekel špage, spakiral se za bolnicu, i sam Bog kaj imam frenda dr, koji me ultrazvučno pregledal i utvrdil da me samo drka trbušna nerovoza..

Uglavnom moj savjet je, ako su neki problemi, otići do liječnika zapisat si na papir pitanja i sa njim prodiskutirat, djeluje bolje od bilo koje psihoterapije ( naravno ovo pričam za privat liječnke, ovi u javom zdrastvu obično samo odjebu čovjeka po kratkom postupku)

Najgore je kopat po netu i forumima jer se čovjek nađe u 90% bolesti, to i sam radim i onda samo brijem

I treća stvar znam da zvuči glupo ali treba imat i povjerenja u doktore kada daju neki lijek jer ako se ide proučavat, a pogotovo nuspojave, obično ih onda čovjek i dobije, mislim na nuspojave.. Zajebana psiha stvar

Isprika malo i na offtopicu ali ovo su neke stvari iz mog osobnog iskustva, a možda nekome pomogne..
Nino81 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2015., 11:57   #20
Quote:
Nino81 kaže: Pogledaj post
ako več trošite nekaj od ljekarija, inzistirajte uvijek na lijeku sa kojim znate da niste imali problem..
eto, ponavljam: s ovim se slazem i generalno bi se ljudi, po mom misljenju, trebali toga drzati..

Nino, drago mi je da se ides posavjetovati.. Sretno!
__________________
I never fall apart because I never fall together
n i k s is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:46.