Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.09.2015., 11:04   #41
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Ne kažem da je veliki inovator; prenio sam da to kažu CNN i IFJ, da je njegov Concept One nagrađen na raznim sajmovima, a mogu se na netu naći i drugi koji se s time slažu (više se ne sjećam gdje sam točno vidio, što spomenuh, prvi put tekst o0 njemu - na nekom od specijalizirani servisa vijesti koje pratim - Renewables International, World Environment News, Green Car Report itd.).

Radio sam kao novinar, i u ovakvim stvarima prva metoda je pitati dotičnu tvrtku. Ima mail, pitajte! O patentima, ovdje očito bar dvojica ljudi znaju više od mene.
Napisali ste da, citiram, ima hrpu inovacija. Kao novinar mislim da bi bilo profesionalno navode provjeriti prije re-dsitribucije, a ne vjerovati PR-u tvrtke. Ovako kad jedan novinar prenosi od drugog, za cas imamo situaciju da je web pun clanaka o velikom inovatoru, a izvor im je gore spomenuti isti.

Ja ne tvrdim da je sigurno tako, ali ja na europskoj trazilici patenata nisam nasao vise od tri relevantna.

Dakle nije poanta da ja pitam tvrtku, poanta je da novinari provjere informacije.

P.S. A ako patenata nema, onda nema niti investicija. Pa ono sto se prikazuje kao investicije su, kao sto sam pisao, vjerovatno samo narudzbe.

Zadnje uređivanje JTB : 18.09.2015. at 11:10. Reason: P.S.
JTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2015., 11:08   #42
Quote:
more kaže: Pogledaj post
oslobođeni su optužbe na vrhovnom sudu.
Ali ti misliš na ovo
Tereti ih se za 58 milijuna kuna teške malverzacije zemljištem u Sibinju pokraj Slavonskog Broda. Riječ je o vrijednom zemljištu koje je država 2008. darovala općini radi gradnje zone malog gospodarstva. Tadašnji sibinjski načelnik Ivica Batinić i član općinskog poglavarstva Ivan Mišković, tereti se, prodavali su tu zemlju na namještenim natječajima i po proizvoljnoj cijeni. Parcele su kupili, među ostalima, i optuženi poduzetnici Ivan Rimac te Željko Garić.– Kupci nisu planirali na njima ništa proizvoditi, nego ih dalje prodati za bitno veći iznos – istaknula je tužiteljica Zorka Fumić u završnoj riječi. Rimac je preprodajom parcele, prema optužnici, zaradio 3,5 milijuna eura.

ne najbolje da je izgubija na prodaji tada bi bija uzoran komunista.

Ali iz Hrvata nikako izbaciti komunistički mozak.Vidite po toj presudi ni jedan trgovac u RH ne bi izašao iz zatvora.Pa normalno da ljudi nešto kupuju da bi to prodali po većoj cijeni.Po toj optužnici ja ne bi nikada ni izlazi-ja iz zatvora.1/2 Evropljana bi bilo u zatvoru
Mislim da bi u razvijenim kapitalističkim državama mnogi naši uspješni businessmani izdržavali kazne dugogodišnjeg zatvora. Ali ako je vrhovni sud ukinuo presudu onda očito nije kriv, kao što ni Sanader nije kriv.
Guud is online now  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2015., 11:08   #43
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Glede pak ove tvoje želje - hm... ne radi li se tu o nekim poslovnim tajnama? Zašto bi ti besplatno stavljali na raspolaganje takve podatke? Ne govorimo o čistoj znanosti i fundamentalnim istraživanjima.

Zato što mogu napisati što god žele...daj malo tehničkih podataka, da vidimo oko čega to stoji. Ovako može pisati što god žele.
X-Plosiv is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2015., 11:55   #44
Quote:
JTB kaže: Pogledaj post
Napisali ste da, citiram, ima hrpu inovacija. Kao novinar mislim da bi bilo profesionalno navode provjeriti prije re-dsitribucije, a ne vjerovati PR-u tvrtke.
E pa sad, ovdje se ipak mogu pozvati na određeni stupanj ležernosti (vidi moj post #40 o tom pojmu). Jer ipak ne pišem profesionalni tekst, za koji ću par dana istraživati. (Samo određeni stupanj, jelte. Sve je u pravoj mjeri...)

Međutim, u svojim tekstovima, onome iz 2014. i ovim sada, nikad nisam citirao PR tvrtke. Prije prvog teksta, vidio sam bar deset raznih napisao o Rimcu i njegovom Concept One na engleskom, francuskom i njemačkom.

Quote:
Ovako kad jedan novinar prenosi od drugog, za cas imamo situaciju da je web pun clanaka o velikom inovatoru, a izvor im je gore spomenuti isti.
Da, to je opasnost koje sam više nego svjestan. Ispred onoga što citiraš, citirao sam Wall Streat Journal, prije toga CNN - to su visokoprofesionalni kolege novinari i urednici bez senzacionalizma; mislim da im mogu vjerovati (da se radilo o napisima na Fox News i The Sun, ne bih se ni osvrnuo). Upravo sam ubacio kao dodatak u #40, da na specijaliziranom sajtu "Green Car Report" ima 119 napisa gdje se spominje Rimca.

Aha, evo malo dodatnoga surfanja - ako me sjećanje ne vara, ovo je prvi tekst koji sam čitao u kojem se spominje Matu Rimca i Concept One, što sam ranije spomenuo - evo taman je četvrta godišnjica!

Rimac Concept One is An Electric Stunner From….Croatia?

Bio je na tom sajmu u Frakfurtu i nakon toga izazvao senzaciju i poplavu tekstova, kako rekoh, bar na tri jezika koliko sam vidio.

The Rimac Concept One electric supercar, when Croats legitimately want to outdo Tesla Motors

»Where do these guys come from? It was quite a surprise to learn they’re from Croatia. We knew the Croatian coastline with its many islands as a yachting paradise, but we had never heard of a Croatian car company. That made us a bit suspicious. How can it be that people coming from nowhere, without any automotive background, suddenly show up with a car with Ferrari-like performance? That just sounds incredible, yet Mate Rimac has proven engineering skills.«

U ove četiri godine nije razvio serijsku proizvodnju, ali koliko vidim, dobro posluje, zapošljava nove ljude, privlači novi kapital... On ima i dalje planove da sagradi tvornicu i zapošljava tisuće ljudi (usput, dečko danas ima 27 godina - 2009. je imao 21, i ako je tada malo znao, bio tatin sinčič koji voli brze aute, a za dve godine napravio senzaciju - pa da, moguće je). Meni se čini vjerojatnijim da u tome neće uspjeti nego da hoće, pogotovo u Hrvatskoj - svoje inovacije i invecije prodaje Mercedesu i drugima, pa će oni to iskoristiti...

Nema puno takvih tvrtki u Hrvatskoj (druga slično uspješna je spominjani DOK-ING). Zaposlio je ljude, privukao kapital iz inozemstva, izvozi... Predmijevam da bismo mogli razvit tu malo pozitive, ha?
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!

Zadnje uređivanje Zoran Oštrić : 18.09.2015. at 12:15.
Zoran Oštrić is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2015., 12:11   #45
Nisam negativan prema kompaniji kao takvoj, to sam vec napisao. Super da radi i da proizvodi.

Prodali su nesto tih auta i tu je velika marza po primjerku. Narudzbe izvana koje imaju su sigurno isto dobar izvor prihoda.

Ali za snove o necem vecem, proboju u mainstream automobile, ipak trebaju patenti. Nitko ne ulaze u nezasticene tehnologije osim ciljano za konkretne narudzbe.

No ako stvarno nema vise od ta tri patenta, onda treba prestati pricati o velikom inovatoru i staviti stvari u perspektivu i nazvati stvari pravim imenom. Pogotovo ako se propita od kuda informacije o 24 patenta.

I da budemo realni, doci do velikih znastveno-tehnoloskih proboja sa inzinjerima koji _nemaju_ ili nisu imali znatnu izlozenost modernoj industriji i state-of-the-art tehnologiji, nije jako vjerovatan scenarij. Nije nemoguce, ali stvarno nije jako vjerovatno.

P.S.
Ne pricam to bezveze jer, iako sam ne radim u toj industriji, zivim na sat vremena voznje od najvecih i najbogatijih svjetskih F1 i trkacih kompanija i igrom slucaju znam neke ljude koji rade u nekima od njih. Pa recimo da imam nekakvu ideju o kakvoj razini tehnologije, certificiranja i investiranja je rijec.

Zadnje uređivanje JTB : 18.09.2015. at 12:22. Reason: P.S.
JTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2015., 17:27   #46
Evo što radi PR koji košta više od Koncepta1: Novim poduzetnicima vaučeri od 8 tisuća kuna Znači, u tekstu ni spomena Rimcu, ali zato je slika tu:



Jebem ti i prodane novinare i državu i..
NicolasBourbaki is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 10:48   #47
Quote:
JTB kaže: Pogledaj post
Prodali su nesto tih auta i tu je velika marza po primjerku.
Trgovci imaju maržu, ne proizvođači. Prodaja automobila nije glavni izvor prihoda tvrtke.

Quote:
iako sam ne radim u toj industriji, zivim na sat vremena voznje od najvecih i najbogatijih svjetskih F1 i trkacih kompanija
Moj prvi susjed je instalater plinskog grijanja, pa ne tvrdim da se kužim u taj posao.

Quote:
NicolasBourbaki kaže: Pogledaj post
Evo što radi PR koji košta više od Koncepta1: (...) Znači, u tekstu ni spomena Rimcu, ali zato je slika tu (...) Jebem ti i prodane novinare i državu i..
Dakle, imaju dobar PR. Pa? To je loše?

Međutim, kao novinar (BUNS, Nicholas, daleko je ovo od teorije skupova! ) mogu reći da je gotovo sigurno da se ovdje ne radi o nekoj plaćenoj reklami - stavi se fotografija a Rimac Automobili to plate. Novine traže zgodnu fotku za ilustraciju tekst u svojoj arhivi, a Rimac je prototip mladog poduzetnika - nemamo puno takvih. Fotografiju je snimio netko iz JL nekm prilikom, ona im je u arhivi i JL ima autorsko pravo na nju, ne osoba na slici.

To je, prije, rezultat metode gerilskog marketinga, Super stvar, ima knjiga o tome na hrvatskom, a prije nekoliko godina prenio sam na svom blogu članak Mirele Holy Gerilske komunikacijske strategije. Ona tu metodu dobro primjenjuje.
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!
Zoran Oštrić is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 11:12   #48
Moje je mišljenje kako su "proizvodi" dotičnog samo ušminkana nula. Dizajn je doista hvale vrijedan, ali za baterije i elektro motore samo trebaš imati novac jer znanje da se naprave Rimac nema, čak niti elementarno.
Tako da isti prodaje samo omot kao i njegov "stari".
Što se tiče kapaciteta baterija jedva su dovoljne za par minuta vožnje pod "punim gasom". Viši napon "grozdova" baterija, struja je manja za istu snagu, pa vodiči mogu biti i tanji/lakši jer su manji i gubici zbog otpora/impedancije.

Bilo bi pametnije da ode do Ruđera i zamoli znalce da mu nacrtaju rudimentarne pojmove.
__________________
+ Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away." - sedam sekretara skoja -

saugaro is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 11:17   #49
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Trgovci imaju maržu, ne proizvođači. Prodaja automobila nije glavni izvor prihoda tvrtke.


Moj prvi susjed je instalater plinskog grijanja, pa ne tvrdim da se kužim u taj posao.


Dakle, imaju dobar PR. Pa? To je loše?

Međutim, kao novinar (BUNS, Nicholas, daleko je ovo od teorije skupova! ) mogu reći da je gotovo sigurno da se ovdje ne radi o nekoj plaćenoj reklami - stavi se fotografija a Rimac Automobili to plate. Novine traže zgodnu fotku za ilustraciju tekst u svojoj arhivi, a Rimac je prototip mladog poduzetnika - nemamo puno takvih. Fotografiju je snimio netko iz JL nekm prilikom, ona im je u arhivi i JL ima autorsko pravo na nju, ne osoba na slici.

To je, prije, rezultat metode gerilskog marketinga, Super stvar, ima knjiga o tome na hrvatskom, a prije nekoliko godina prenio sam na svom blogu članak Mirele Holy Gerilske komunikacijske strategije. Ona tu metodu dobro primjenjuje.
Nemojte se praviti da niste shvatili sto sam mislio sa terminom marza o ovom kontekstu. Nije potrebno. Profit margin sa engleskom - margin, marza..

Takodjer rekao sam da ne radim u auto industriji, a ne da nisam iz srodne struke.

I takodjer, ono sto niste citirali, da sam u kontaktu sa ljudima koji rade u auto (ukljucivsi i F1) industriji pa imam dobru ideju oko toga sto su inovacije, a sto nisu, sto su patenti i o kojim razinama investicija se radi, ako govorimo o necem ozbiljnom.

Ostajem pri prije recenom - patente nismo pronasli i raspolozivi podaci o investicijama podupiru tezu da tvrtka ne posjeduje velike inovacije.

Elektricni bicikli u verziji kakve Rimac radi su isto opskuran proizvod vjerovatno visoke marze i sigurno malog prometa. Takodjer rupa u legislaturi koja vapi da ju se zatvori (bicikl ili motocikl?).

Sto vas smeta da stavljam teze o velikom inovatoru pod upitnik? Rekao sam vise nego jednom da smatram da je pozitivno da se radi i proizvodi. Ali staviti stvari u ispravan kontekst molim.

Ako navodite da ste kao novinar pisali o tvrtci, a istovremeno se pravdate lezernoscu neprovjeravanja izvora onda ostajem pri tome da nije profesionalno odgovorno. S jedne strane spominjati sebe kao novinara i time si davati tezinu, a s druge strane se pravdati da nije vase podrucje i da u lezernoscu niste provjeravali izvore.
JTB is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 11:24   #50
Quote:
more kaže: Pogledaj post
evo opet pišem i ponavljam. zadnjih 30 dana Integrated Asset Management (Asia) Limited, Britanski Djevičanski Otoci,China Dynamics Holdings,NEW AUTOMOVILE DEVELOPMENT LLP London (kolumbija),Adriano Mudri,Ziad Tassabehji,CONSULTING GROUP LIMITED, Hongkong su mu dali u gotovini i uplatili na račun 7,8 miljona $, prije par godina BMW mu je dao par miljona €,Mercedes x miljona €. kinezi x miljona. Španjolac mu je prije 3 godine dao 2 miljona € I Rimac Automobili ne proizvodi automobile nego prodaje inžinjerske usluge i prototipove kupcima koji imaju novce .
zašto nije prije,u 2014 prihodi su mu malo veći-10 mil kuna,prije toga dvije godine po 3,5 mil kuna...

što se tiče rimac automobili doo,vlasnici i jesu neki od ovih kaj su gore uplatili novce...

složit ćeš se da je to veliki novac,ako je istina,a za kaj točno...

na kraju,nedavno je izjavio da je plaća preko 10 000 neto,a ono prosjek 3500...

meni sve to malo vuče na previše PR-a,kojeg kod njega stvarno ne fali, i ono najgore u RH,što mi nije jasno....

to mi liči na onog znanstvenika Davora Pavunu koji je malo doašu ovamo da bude superstar,a vani ga skoro ni nema...
mgrci43 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 11:30   #51
Bicikli su druga firma i tu Rimac daje lovu a lik koje je smislio bicikl radi i razvija sve to dalje...kakav točno dogovor imaju neznam al tak ispada..bicikl je postojao i lik se dofurao s njim do Rimca di su dalje dogovorili posao....auto je skoro ista priča jer je tu idea njegova i onaj bmw je presložen i vozi uredno ali za concept 1 je tamo već bila grupa jako dobrih inžinjera koji su sve to dodatno razvili i usavršili.

znaći kapital -- Rimac
znanje i sve ostalo -- entuzijasti, ing. i ostala ekipa

patenti su bacanje love jer izum treba zaštitit u čim više zemalja pa malo love tu malo tam i ode lova koju može utrošiti npr. na cnc stroj i razviti dalje sve to
tak da vjerojatno zato nema službenih patenata..osim nekih zbilja nužnih njima al to ih je par komada valjda prijavljeno
__________________
ako je dobro i brzo nije jeftino ako je dobro i jeftino nije brzo ako je jeftino i brzo nije dobro
werdas is online now  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 11:32   #52
dupli post može brisanje
__________________
ako je dobro i brzo nije jeftino ako je dobro i jeftino nije brzo ako je jeftino i brzo nije dobro
werdas is online now  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 11:36   #53
U biti na kraju on će ostati na e-biciklima jer za to je velika potražnja i budućnost, a automobili će ostati koncepti i to je to jer ipak treba imati lovu (sponzora kao Tesla i US vlada sa injekcijom od 3 mlijarde $) danas za proizvodnju takvih automobila
homosapiens is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 12:20   #54
meni se čini da je to balon, bez sadržaja, puno promocije i pokušaj stvaranja nekog američkog imidža, silicijska dolina, imitiranje, zatim drži kao neka predavanja (prepiske ideja od tesla companie), a vi to ne kužite jer smo mi vrh vrhova u zanosti (eto zato je on iritantan tip, pogotovo mlađoj tehnološki obrazovanoj populaciji)..ali kao što kaže uvodničar, tehnologija je skroz realna stvar i nema tu puno tople vode.
traži se način povećanja gustoće energije po kg akumulatora..to nikakav managament (to je tesla compania još u onom prvom roadsteru pokazao , a ovi imitirali pa usavršili, možda ili nisu) ne može nadoknaditi, može uštedjeti ali i povećati kvarove i nepouzdanost vozila u exploataciji.

bicikl je malo preskup zar nije? konkurencija za tu lovu nudi i motocikle.

vidite sad novi e. koncept porschea ili bmw (e sad može reći da je on to njima izmislio i mi ne možemo vjerovati, jer je to malo vjerojatno)..bilo je puno takvih kompanija koje su imale super alektrični auto, i nestale su..
hipotetski da netko ima super prespektivan proizvod, tad mu je najlakše to prodati ili pripojiti posao velikoj kompaniji...startup je više pogodan za nematerijalne proizvode, programe i manje elektronske uređaje i rješenja.
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 15:39   #55
Dalja diskusija nema smisla. Već smo rekli svaki svoje i dalje bi bilo puko ponavljanje.

za one koje zanima tematika baterija, upravo sam napisao jedan opsežniji članak. Veći dio je o stacionarnim baterijama, ali ima i o automobilskim.

Industrija baterija velike snage: budućnost koja je počela
__________________
Apeliram glede javnog istupanja, pa makar i pod nickom na Netu: Ispeci, pa reci! Triput mjeri, jednom sjeci!

Zadnje uređivanje Zoran Oštrić : 20.09.2015. at 15:52.
Zoran Oštrić is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 16:00   #56
Quote:
homosapiens kaže: Pogledaj post
U biti na kraju on će ostati na e-biciklima jer za to je velika potražnja i budućnost, a automobili će ostati koncepti i to je to jer ipak treba imati lovu (sponzora kao Tesla i US vlada sa injekcijom od 3 mlijarde $) danas za proizvodnju takvih automobila
Bicikli su preskupi i nešto su između e-bicikla i e-motocikla, dakle nisu ništa specijalno u obje kategorije. Taj proizvod nema skoro ništa sa Rimcem jer ga je kompletno razvio jedan inženjer prije nego je došao raditi kod njega.
Rimac je veliki glumac, ipak ja ga podržavam dok god posluje po svim propisima ove države i daje ljudima plaće. Smetaju me samo ovi neinformirani novinarčići koji padaju na jeftine fore i misle da je tip otkrio toplu vodu u najmanju ruku. Svatko može danas sa dovoljno love napraviti šasiju od cijevi u garaži, navući karbonsku školjku i ušminkati auto iznutra. Može napisati da je to auto koji ima 1500ks i domet 800km, treba se pojaviti recimo u Ženevi i svi će pisati o tebi, naročito naši novinari. Ukoliko si dovoljno spretan možeš i uvaliti tako nešto nekom bogatom Arapu, plaćanje unaprijed isporuka za godinu-dvije. Daj meni milju Eura i ja ću sklepati tako nešto, to što neće zadovoljavati nikakve sigurnosne standarde ili neće napraviti tisuću km bez kvara nije bitno.
Nego, neka mi netko da neki link sa testom tog njegovog auta, da li je ikoji ozbiljniji auto magazin dobio koji primjerak i napravio ozbiljniju vožnju sa njim da potvrdi te performanse i da svoje neovisno mišljenje o tom čudu?
Možda se ja ne znam služiti dobro sa tražilicama na netu, meni to još nije pošlo za rukom.
Bhakti is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 16:51   #57
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post
Ja bih prefolmulirao pitanje... Jeste li spremni uloziti svoj novac u njegovu ideju (i poduzece, jel...)?
Nitko ne odgovori na ovo jednostavno pitanjce
__________________
Cogito, ergo oposum....
Garofeeder is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 18:34   #58
električni auti na baterije su teška uvreda pravom Tesli!

auti na komprimirani zrak imaju isti domet ali nemaju ni PR ni poticajna sredstva iz proračuna jer mafija zarađuje na poluproizvodima s baterijama.. a ako hoćeš performanse postoji i torij...
nobrainer is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 19:14   #59
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post
Nitko ne odgovori na ovo jednostavno pitanjce
Ja ne bi. Čak i da firma posluje ok zasad, ne izgleda kao nešto perspektivno a iza PR članaka i nepokrivenih izjava o dometima, snagama, brzinama i novitetima, čini se kao da jedva krpa kraj s krajem s obzirom da prodaje svoju imovinu za isplatu plaća. Vjerojatno je još u fazi startupa pa ima velike početne troškove koje Rimac krpa iz tko zna kojih izvora. Ali u svakom slučaju njegovi proizvodi se ne čine kao nešto što će tržište samo tako prihvatit jer je malo zakasnio u svemu tome a ne nudi ništa novo.

Što se tiče baterija, ili općenito spremnika energije raznih vrsta - njih koči sigurnost. Naime s porastom gustoće energije u nekom akomulatoru povećava se i opasnost upotrebe istog. Vjerojatno se zato još drže kemijskih baterija, dok vodik, komprimirani zrak, a da ne kažem neke oblike nuklearne energije uopće ne dolaze do izražaja. Od svega su fosilna goriva najpovoljnija - em što imaju veliku gustoću energije, em što su relativno sigurni. S obzirom da mi ne proizvodimo to spremište energije nego samo eksploatiramo cijena prozivodnje ne postoji, a cijena eksploatacije i distribucije je vjerojatno puno niža nego što mi mislimo, a najviše ovisi o manipulacijama samih trgovaca i proizvođača. Ali čak ni kao takva nema konkurencije.

A po pitanju ekologije, nemojte se zavaravat oko prednosti el. vozila naspram klasičnih. Svi vodni kapaciteti su popunjeni danas, obnovljivi izvori energije kao vjetrenjače su vrlo "upitne" isplativosti (i ekologije), o PV pločama da ne pričam, dok se ljudi bune protiv nuklearne energije. Ostaju jedino termoelektrane, koje se zapravo jedine i rade ako se želi povećat proizvodni kapacitet el. energije. Najjeftinije su za sagradit, tehnologija je dostupna svima, brza izgradnja i time najdraže svim investitorima. Tako da ta eko struja dolazi od vrlo ne-eko izvora. Sigurno da bi bila prednost da imamo samo nekoliko centralinih većih zagađivača koje je lakše kontrolirat nego puno manjih poput klasičinih auta danas, ali to je jedina ekološka prednost el. auta nad klasičnim.

Quote:
nobrainer kaže: Pogledaj post
električni auti na baterije su teška uvreda pravom Tesli!

auti na komprimirani zrak imaju isti domet ali nemaju ni PR ni poticajna sredstva iz proračuna jer mafija zarađuje na poluproizvodima s baterijama.. a ako hoćeš performanse postoji i torij...
Bilo bi zanimljivo izmislit izmjeničnu bateriju
__________________
--- WIKI IS YOUR FRIEND ---
mako is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.09.2015., 19:52   #60
Quote:
nobrainer kaže: Pogledaj post
električni auti na baterije su teška uvreda pravom Tesli!

auti na komprimirani zrak imaju isti domet ali nemaju ni PR ni poticajna sredstva iz proračuna jer mafija zarađuje na poluproizvodima s baterijama.. a ako hoćeš performanse postoji i torij...
zašto, pa on je namjeravao postići nemoguće (možda je moguće ali tema je biznis a ne fizika), bežični prijenos struje, to mu nije uspjelo a i nikome nakon njega.

koliki su gubici u prešanju zraka u posebne spremnike, toplina jelda, a i težina spremnika (posljedino vozila) je problem ?

a i el. auti imaju punjenje (kući na utičnici) i kada se uzme u obzir sva matematika isplativosti (elektrane, mreže, vozila i puno ostalih faktora), onda je postotak korisnosti jako mali, a i traži se otplata investicije..
ok. je sve dok je to trend a porezni obveznici i potrošači električne struje plaćaju doprinose za takve tehnologije..

hibridna vozila jedina imaju smisla (tu bi ulagao i inovirao), a isključivi električna samo mali auti za grad, mopedi, i naravno bicikli u hibrid verziji. (ako pogledamo na internet ponudu prodavača, sve nam je jasno, to su trendovi i realnost u smislu investiranja)
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:12.