Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Europska unija

Europska unija Ujedinjeni u različitosti

Pogledaj rezultate ankete: Hoće li Macron biti uspješniji od Hollandea?
Da 10 47.62%
Ne 11 52.38%
Glasovatelji: 21. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.09.2009., 03:44   #1
F - Francuska Republika - Emmanuel Macron - novi francuski predsjednik

Francuzima će svakako biti jasno da Balkan geoekonomski gravitira prvenstveno Njemačkoj, te da je dugoročno njemačka uloga na Balkanu presudna. Budući da je francuski interes za Balkan prvenstveno motiviran nacionalnom sigurnošću, odnosno da je Balkan došao u red francuskih prioriteta nakon pobune radikalne, muslimanske mladeži u Parizu i drugim gradovima, te da je njemački interes prvenstveno geostrateški - izlaz na Mediteran - ovi su interesi dugoročno komplementarni. Naime, da bi Balkan prestao biti prijetnja europskom miru i stabilnosti, potrebno je balkanska društva reorganizirati, dekriminalizirati i ekonomski razviti, kako bi se ista mogla integrirati u Europu. Radi toga će Francuskoj biti u interesu njemačko dugotrajno obvezivanje na izgradnji i razvoju balkanskih društava, dok će Njemačkoj biti neophodno francusko vodstvo u razbijanju sadašnjih kriminalnih elita Balkana, koje elite su "izbacile Nijemce iz sedla", i koje su se "legitimirale kao prepreka realizaciji njemačkih interesa na Balkanu". Stoga su interesi ove dvije najznačajnije zemlje kontinentalne Europe na Balkanu komplementarni.

Europska unija ne može čekati Amerikance

Već početkom ove godine čuli su se u kuloarima stranih diplomatskih predstavništava u Zagrebu glasovi da "Europa ne može čekati Amerikance da pronađu vremena za Balkan".

Tadašnju nervozu europskih diplomata izazvali su događaji na Kosovu vezani na rast terorizmu sklone sekte Vahabita, te poziv njenog kosovskog vođe, imama Shefqeta Krasniqija na obračun sa katolicima (kojeg je izrazio izjavama da je Majka Tereza bila "prostitutka").

No tada se smatralo da će nova administracija u Washingtonu ipak donijeti rješenje.

Kako je vrijeme odmicalo, vidjelo se da se nova administracija posvetila nekim drugim kriznim žarištima u svijetu, te da se novi predsjednik SAD-a fokusirao na domaću reformu zdravstvenog sustava, tako da skoro trećinu svojeg radnog vremena troši na reformu zdravstva.

Tako se nakon Karamarkovog državnog udara, za kojeg nije izvjesno da li ga je predsjednik Obama uopće akceptirao, u kuloarima stranih diplomatskih predstavništava u Zagrebu čulo "da balkanska kriza neće čekati američki Kongres da izglasa reformu zdravstva, pa da Obama nađe vremena za Balkan".

Dva razloga zbog kojih Europljani neće čekati Amerikance

Raspad balkanskih društava doveo je do dva paralelna procesa, koji, neovisno jedan od drugoga, vode balkanska društva, sa "brzinom koja akcelerira", u izvjesnu novu, ozbiljnu krizu.

To su:

• preuzimanje kontrole nad podzemljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore od strane albanske mafije, odnosno klana Osmani, koji je povezan sa vojnom obavještajnom službom Islamske republike Iran, čime Iran preuzima stratešku kontrolu nad kaotičnim i posrnulim balkanskim državama;

• rast ekstremne muslimanske sekte Vahabita, koja uzima maha po dijelovima Bosne i Hercegovine, srpskog i crnogorskog dijela Sandžaka, te Kosova.

Stoga se u krugovima nekih europskih eksperata strahuje da će na Balkanu, ako se trend nastavi, u slijedećih nekoliko godina broj Vahabita prerasti jedan milijun.

(Točne brojke o konverzijama na vahabitsku sektu nisu poznate, dijelom i iz razloga što se sekta širi prijelazima imama koji su formalno uključeni u sunitske Islamske vjerske zajednice sa sunitske na vahabitsku granu Islama, te propovijedanjem nove interpretacije Islama u već postojećim džematima Islamske vjerske zajednice.

Stoga je moguće odrediti koliko je imama prešlo Vahabitima, ali je jako teško procijeniti koliko je vjernika među Vahabitima. Brojka od "milijun Vahabita" označavala bi ukupan broj vjernika u džematima čiji su imami prihvatili vahabitsko učenje.) http://www.necenzurirano.com/index.p...=1510&Itemid=1
messengerx is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2009., 14:50   #2
F - Francuska Republika

Europska unija ni ne treba cekati Amerikance koji su btw vec 1998.g. "zapišali" ovo podrucje svijeta tkz. "Americko-Jadranskom poveljom".
Vidi link:
http://www.hrt.hr/arhiv/2003/05/02/HRT0051.html
http://www.hrt.hr/arhiv/2003/05/02/HRT0041.html

Europi bi bilo bolje da radi na svom novom projektu (Sarkozy-eve) "Mediteranske Europe" i da se više ne osvrce na samrtni hropac svoje smrežurane-starice "Mittel-europe" koja bi evo, i na svojoj samrti, htjela još uvijek ovdje "biti glavna".
android is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2009., 07:55   #3
Quote:
messengerx kaže: Pogledaj post
.... dok će Njemačkoj biti neophodno francusko vodstvo u razbijanju sadašnjih kriminalnih elita Balkana, koje elite su "izbacile Nijemce iz sedla", i koje su se "legitimirale kao prepreka realizaciji njemačkih interesa na Balkanu". Stoga su interesi ove dvije najznačajnije zemlje kontinentalne Europe na Balkanu komplementarni....
Uskoro će nijemci biti "izbačeni iz sedla" i u samoj Njemačkoj. Po predviđanju "Američkog instituta za demografska istraživanja" već 2050.g. u Njemačkoj dominantan će biti Islam a u Francuskoj čak i nešto prije.
Stoga, drž'mo se amera i koncepta "Mediteranske Europe" - to je taj "novi svijet" u kojem ćemo uskoro živjeti (u kojem već znatnim dijelom i živimo).
grejp_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2009., 08:49   #4
Quote:
grejp_ kaže: Pogledaj post
Uskoro će nijemci biti "izbačeni iz sedla" i u samoj Njemačkoj. Po predviđanju "Američkog instituta za demografska istraživanja" već 2050.g. u Njemačkoj dominantan će biti Islam a u Francuskoj čak i nešto prije.
Stoga, drž'mo se amera i koncepta "Mediteranske Europe" - to je taj "novi svijet" u kojem ćemo uskoro živjeti (u kojem već znatnim dijelom i živimo).
Ma super čovječe.
Ne znam kome "normalnom" ne odgovara da bude kršćanska država pod patronatom USA i još okružena islamskim državama. "Malo mi smrdi na Izrael".
Ali bar budemo imali američko oružje, najsofisticiranije, a i nuklearku budu nam posudili.
__________________
...ja sam opušten i relaksiran...welcome to america...
rockyxxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2009., 10:37   #5
Hebiga čovječe, Zakon cijelog svemira je: "Stalno je samo to - da se sve mijenja"
Zašto bi onda i na ovom planetu bilo drugačije !?

edit:
Darwin: Ne preživljavaju ni najveći ni najaći, ni najmanji ni najslabiji - već preživljavaju "oni" najprilagodljiviji na (poglavito brze/nagle) promjene.

Zadnje uređivanje grejp_ : 08.09.2009. at 10:48.
grejp_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2009., 21:04   #6
Ja bi volio da oni preuzmu stratesko vodstvo na podrucu JI Europe.Za vrijeme Napoleona Hrvatska je dozivjela procvat dok su nas ovi kasnije samo pljackali i osiromasivali.
__________________
U ratu s demagozima.
Inox 18/10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2009., 00:25   #7
Quote:
Inox 18/10 kaže: Pogledaj post
Ja bi volio da oni preuzmu stratesko vodstvo na podrucu JI Europe.Za vrijeme Napoleona Hrvatska je dozivjela procvat dok su nas ovi kasnije samo pljackali i osiromasivali.
i to u samo 6 godina njihove vladavine...

jako puno cesata su napravili...ona serpentinasta cesta od Omiša prema Zagori

kakvi zavoji,kakav uspon
starks is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2009., 04:42   #8
19. prosinca 2006., Nacional br. 579

Francuzi u Splitu u oružanoj diplomaciji
__________________
NON ßENE PRO TOTO LIßERTAS VENDITUR AURO !!!

Zadnje uređivanje [email protected] : 10.09.2009. at 11:30.
Gospar is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.09.2009., 08:17   #9
http://www.nacional.hr/clanak/29982/...oj-diplomaciji
... "Sto trideset pet kadeta iz Francuske i SAD-a, Španjolske, Indonezije, Egipta, Maroka, Madagaskara ove godine završava svoj sveučilišni ciklus i trogodišnju vojnu izobrazbu plovidbom od 22 tjedna tijekom koje stečena znanja primjenjuju u praksi."....

Eto već 2006., kod Francuza, je i na (vojnom) djelu zaživio koncept "Mediteranske Europe".
grejp_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2009., 12:04   #10
Thumbs up Francuska će podržati i priznati Republike SJ Irsku,Škotsku i Wales

http://www.walesonline.co.uk/news/wa...1466-23372694/ Francuska podržava separatiste u Škotskoj i Walesu sa ciljem rušenja Britanske monarhije i uspostave slobodnih demokratskih nacionalnih republika Walesa i Škotske,u obje republike su pobjedile separatističke republikanske nacionalističke partije koje su formirale koaliciju i preuzele vlast.Sada je London poput Beograda 1991 zabrinut nad sudbinom Ujedninjenog Kraljevstva a kraljevska obitelj se boji da ne ostane bez prijestola Wales se polako odvaja od UK-a dobili su svoju vlast,parlament,policiju i program na bbc http://wales.gov.uk/splash;jsessioni...7878142?orig=/ http://www.facebook.com/group.php?gid=2327513577 http://www.bbc.co.uk/wales/ http://www.south-wales.police.uk/ U sjevernoj Irskoj je ponovo počeo rat za slobodnu republiku Irsku http://www.youtube.com/watch?v=6vH7IOnuVyU http://www.youtube.com/watch?v=RpIqJ...eature=related Uskoro će referendum za nezavisnost Škotske a na izborima je pobjedila SNP Škotksa nacionalna partija sa 37% a večina Škota sada više nego ikada žele kraj monarhije i slobodnu republiku Škotsku.Francuska i NJemačka podržavaju tu inicijativu,NAKON što su konačno prebrojani glasovi s jučer održanih izbora, postalo je jasno da je najveći broj mjesta u novom škotskom parlamentu dobila Škotska nacionalna stranka (SNP) koja se zalaže za nezavisnost Škotske, odnosno nestanak Velike Britanije.

Iako vođa škotskih separatista Alexander Salmond cijeli dan nije krio ogromno zadovoljstvo, njegovi planovi o raspisivanju referenduma za nezavisnost će ipak morati malo pričekati jer 47 mjesta u škotskom parlamentu ipak nije dovoljno za sastavljanje vlade.

Laburisti, koji političkim krajolikom Škotske dominiraju od 1950-ih, te koji su imali vlast od devolucije i formiranja posebnih škotskih institucija 1997. godine, su na izborima osvojili 46 mjesta. Na trećem su mjestu konzervativci s 17 mjesta, a Liberalni demokrati su sa 16 osvojenih mandata pali na četvrto mjesto. Ostala mjesta su pripala 2 kandidata Zelene stranke i nezavisnoj zastupnici Margo McDonald.

Iako se prije izbora špekuliralo kako bi SNP mogla ući u koaliciju s Liberalnim demokratima, trećom po veličini britanskom strankom koja je najsklonija promjenama ustavnog poretka Ujedinjenog Kraljevstva, to je malo vjerojatno nakon što je njen čelnik Menzies Campbell, inače Škot, odbacio mogućnost zajedničkog programa, s obzirom da se njegova stranka protivi nezavisnosti Škotske.

Novu škotsku vladu će, po svemu sudeći, ponovno sastaviti laburisti, ali bitno oslabljeni i prisiljeni ne samo na suradnju s Liberalnim demokratima, nego i sa svojim ljutim protivnicima iz Konzervativne stranke.

S istim problemima će se suočiti i laburistički čelnici u Walesu, gdje je ta stranka izgubila većinu u regionalnoj skupštini.

U Engleskoj su, pak, na izborima za gradska i lokalna vijeća konzervativci pod vodstvom Davida Camerona nanijeli težak poraz laburistima. Prema sada objavljenim rezultatima (iz 306 od 312 lokalnih vijeća), konzervativci su od svojih protivnika preuzeli 38 vijeća, te dobili 875 novih vijećničkih mandata širom Engleske.

Tony Blair, s druge strane, ne posustaje u "spinu" te tvrdi kako su laburisti prošli daleko bolje nego što su im to još samo prije par dana predviđali mediji. David Cameron, pak, tvrdi da je njegova stranka na ovim izborima pokazala da je itekako sposobna dobiti sljedeće parlamentarne izbore.

BBC je na temelju izbornih rezultata projicirao 40 % glasova za konzervativce, 27 % za laburiste i 26 % za Liberalne demokrate na nacionalnoj razini.

Većina britanskih komentatora se slaže da je kolaps laburista u Škotskoj težak udarac za vladajuću stranku, s obzirom da je ministar financija i Blairov nasljednik Gordon Brown rodom iz Škotske. Svi se slažu da će Brownu biti daleko teže od Blaira uspostaviti autoritet nacionalnog vođe, s obzirom da mu je rodna gruda okrenula leđa. http://www.opendemocracy.net/ourking...nce_referendum
messengerx is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2009., 12:15   #11
http://www.snpyouth.org/ysi/images/s.../euroyouth.pdf http://www.snpyouth.sco.eu/ Škotska dobila podršku Europe za referendum i odcepljenje od Monarhije UK-a,sa pravom Škotske na priključenje EU. http://www.snp.org/
messengerx is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2009., 12:55   #12
Korzika:Nakon pobjede Le Penovog NF-a podignuta dva spomenika Napoleonu

Spomenik Napoleonu u Bastiji (Korzika)Francuska Spomenik Napoleonu u njegovom rodnom mjestu Ajaccio Korzika Francuska http://www.poncho.si/html_files/Image/napoleon.jpg http://travel.webshots.com/photo/136...61128711XWLAmp Korzika je postala centar Le Penovog NF-a tamo je sa nadpolovičnom večinom pobjedila ta stranka i sada Korzika je odskočna daska za Le Penov Nacionalni Front koji planira osvojiti vlast u Francuskoj 2012 Izgleda da je Ajaccio postao Francuski Split koji kontrira Sarkozijevom Parizu
messengerx is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2009., 14:53   #13
messengeru imaš 100% pogrešnu fikciju o Splitu i Le Pen-ovoj "moći" u Francuskoj.
Split je 85% za "Mediteransku Europu", a već sutra, kroz regionalnu autonomiju unutar RH (ako bude i to trebalo).
Dosta nam je ovdje Mitteleuropskih (Habzburško-Bavarsko-švapskih) proseravanja i talijanaško-iredentističke onanije s Dalmacijom.
Ta vremena su daaavno već prošla - za sav razuman svijet, pogotovo otkako je "Jonska cesta" povezala Portugal, Španiju, Francusku, Švicarsku, Italiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Grčku i Tursku sa Azijom.
To je ta prava Euro-Azijska integracija - zajedno sa onom "Mediteranskom" tj. Euro-Afričkom, posredstvom Sredozemnog mora. I sve to kroz jedan-jedini (1) projekt !!!
Taj proces ovakovog povezivanja (naroda i država) više ni dragi Bog ne želi (niti može) zaustaviti.

Zadnje uređivanje android : 11.09.2009. at 15:26. Reason: dopuna
android is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2009., 20:14   #14
Eto, zaboravih spomenuti i našu susjednu Sloveniju koja, sa cca. 35 km, također participira u (gore) spomenutoj "Jonskoj cesti" a Slovenci nam, evo, (napokon) skidaju i blokadu prema EU.
Bravo Jadranka!
android is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2009., 23:16   #15
Nisam siguran da vehabiti imaju neku sansu ovde (bosna)...jer bosanski muslimani su suniti...ne vjerujem da i Iran ima nekog uticaja samim tim, mozda kroz neki kriminal...komsije muslimani mi kazu da muskarac koji hoce da bude vehabija mora da nosi bradu i kratke hlace i ne smije nista da radi, dobija u zavisnosti od djela bosne u kom zivi oko 1000 KM ( oko 500 evra), a zene u pola manje ako su umotane...samim tim vidite da to nije nista ozbiljno...u bosni su drugi problemi, daleko ozbiljniji i tezi, netreba narodu prodavati maglu....gora stvar je americki imperijalizam kog smo osjetili na svojoj kozi...navedite mi bar jednu drzavu u kojoj su ameri prisutni da je stabilna, da je u njoj red i mir...
klaudije is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 20:35   #16
F - Republika Francuska (zbirno)

Mislim da je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo s jednim od najjacih igraca u Europi.

Par stvari mi za sada upadaju kao vazne:

Sarkozy je preuzeo incijativu oko promjena u EU. To se i nas tice, jer do naseg ulaska (ako udjemo) vecina stvari ce biti gotova, tako da se moze reci da on kroji okruzenje u kojem ce se i Hrvatska nalaziti. Ako uspije, sigurno ce ga raditi prema svojoj drzavi. Kako vam se cini Francuska kao ogledni primjerak drzave za zivot?

Druga stvar su predsjednicki izbori u travnju sljedece godine. Iako je Sarkozy nepopularan, ljevica je izabrala prilicnog blijedog kandidata, Hollanda. Sto mislite, ima li on sanse, razlika mu se drasticno topi?

Treca stvar, koja je mozda trenutno i najvaznija je ta da je najveca svjetska banka francuska, BNP Paribas, a ni Societe Generale nije beznacajan. Prilicno su izlozeni ostatku Europe tako da moze biti da i Sarkozy kopa da oni ne nastradaju (zapravo, gotovo je sigurno). Koliko je ozbiljno ugrozen kreditni rejting Francuske i ovih divova?
Primitive is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 21:16   #17
Svaka cast Francuzima. Kad su irske banke odlazile u klinac, Irci su bili prisiljeni 'to take one for the team' preuzimajuci balans trulih dugova ekskluzivno na ledja poreznih obveznika Irske. A sad kad Francuske banke odlaze u klinac sad bi Sarkozy da cijela Eurozona izbavlja. Nije lose, nije lose. Mozda bi im bilo bolje da problemu pristupe ko Nijemci i Spanjolci i da se pretvaraju da banke nisu u nikakvim probelmima i da asseti (truli krediti) vrijede koliko su vrijedili 2007-me.

Inace problem Francuske je u sporom rastu ekonoije. Njemaca i Francuska su prije desetak godina bile u istoj banani (10% nezaposlenost, 4-5% budget deficit i 1% rast). Francuzi su i dalje u istim problemima pa je stoga reakcija trzista manifestirana kroz smanjeno povjerenje u mogucnost otplate dugova.

Druga stvar je ta sto trziste sad trenutno pokusava ugraditi u cijenu / kamate obveznica vlada eurozone cinjenicu da je vjerojatni ishod krize Eura u izdavanju zajednickih obveznica pa stoga sada i zemlje takozvane jezgre prolaze kroz re-pricing rizika. I Njemacka je isto pogodjena jer je zadnja emisija obveznica imala mlaku potraznju. To je logicna posljedica.
__________________
Meh
Gordon Gekko is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 21:24   #18
Nekako ne čujem baš o krizi u Francuskoj kao u velikoj većini Europe.

Čak nema ni problema sa imigrantima ili studentima i sindikatima u svakom dnevniku kao prije koju godinu.

Sada je smao pitanje Sarkozyeve osobne popularnosti, no mislim da će opet dobiti
__________________
Everybody Makes Fun Of The Redneck-Until the Zombie Apocalipse!
Kyle Reese is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 21:31   #19
Quote:
Kyle Reese kaže: Pogledaj post
Čak nema ni problema sa imigrantima.......
To je zato sto je 100 zapaljenih auta u predgradjima Pariza - business as usual. Ne mislis valjda da su se sve one nezaposelne bitange iz Sjeverne Afrike odjednom prihvatile posla i mirnog zivota u predgradju?
__________________
Meh
Gordon Gekko is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2011., 22:25   #20
Gordon
Bas sam cekao da ti dodjes pa da te upitam
Hrvatski novac se stampa u inozemstvu, dodje s autom u neko skladiste u Zagreb na to skladiste stavu neku tabelu i kako oni dalje distributiraju taj novac?
Pitanje dva koji su troskovi stampanja novca u % od stampanog novca?

Hvala

Zadnje uređivanje Nicolas Poussin : 28.11.2011. at 22:39.
Nicolas Poussin is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:15.