Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti

Društvene znanosti Sociologija, antropologija, etnologija... Podforum: Jezikoslovlje

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.04.2005., 18:10   #1
Arheologija

Ovako, ubacio bih ovdje nešto o arheologiji, zapravo više o samom doživljaju nalazišta pa ako neko osjeća potrebu da nastavi neka slobodno dopiše svoje redove. Ustvari, volio bih čuti nekoga ko isto osjeća povodom ove teme.
Svaki odlazak na arheološku lokaciju izaziva u meni posebnu pažnju, i više, fascinira me. Ima nešto u tim "ruševinama" što me oduševljava. Sama pomisao da je to mjesto nekada živjelo svoj život, da su tu ljudi nekada radili, odmarali se, gradili, rušili, tukli se, voljeli i trudili se da njihov dom i kada njih ne bude bilo pokaže da je tu neko živio izaziva interesovanje kod mene.
Problem je što su često, barem kod mene, te lokacije na udaru raznih graditelja koji bi po svaku cijenu da zaposjednu komad zemlje ne bi li se dočepali profita.
Godine 2003. sam bio na arheološkom nalazištu (ovdje) koje je na nekih 4 ili 5 kilometara od onoga što se smatra gradom. Da sad ne dužim o tome kako je bilo jedna "sitnica" mi je zapala za oko. Po sred nalazišta je prolazila, ni manje ni više, nego pruga!
Da ne pričam kako se brine o zidinama i ostalim djelovima lokaliteta. Možda bi mi neki ultra-racionalista rekao : "Koga briga za ono što je bilo, daj da gradimo za danas i za budućnost!"
Ne znam, meni je to cinično. Subjektivan sam kada se govori o tim mjestima tako da takve "primjedbe" ne bih ni komentarisao.
Dakle, idete li nekad na slične lokacije i da li idete tamo svojom voljom, uživate li u tome ?
__________________
The Sun will be shining, this night is forever, hold tight!

Zadnje uređivanje Cousteau : 19.04.2005. at 18:53.
Cousteau is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2005., 11:23   #2
Re: Arheologija

Quote:
Cousteau kaže:
Problem je što su često, barem kod mene, te lokacije na udaru raznih graditelja koji bi po svaku cijenu da zaposjednu komad zemlje ne bi li se dočepali profita.
Godine 2003. sam bio na arheološkom nalazištu (ovdje) koje je na nekih 4 ili 5 kilometara od onoga što se smatra gradom. Da sad ne dužim o tome kako je bilo jedna "sitnica" mi je zapala za oko. Po sred nalazišta je prolazila, ni manje ni više, nego pruga!
Danas u Hrvatskoj bi jako teško prošlo ovo stajalište o građenju na arheološkim nalazištima.
Pretpostavljam da je pruga izgrađena u vrijeme Austro - Ugarske, a sa inžinjerskog kuta gledanja u ono vrijeme bilo je gotovo nemoguće postaviti trasu na obroncima kotline (izgradnjom vijadukata) jer trasa pruge nesmije imati nagibe veće od par %.
Koliko ja znam kroz povijest je više starih gradova bilo nekoliko puta nadograđivano preko starijih ruševina, vjerojatno zbog činjenice da je neki grad nastao tamo zato jer to i "jest" dobra lokacija. (Ako se ne varam Troja ima 7 slojeva, od čega je 4. onaj iz Homerovog epa, prvi arheolozi su jednostavno uniđtili gornja 3. da dođu do pravog - to je jednako ružno).
Lijepu obnovu grada sam vidila prije par dana u Celju, oni se stvarno trude obnoviti svoj stari grad, začudilo me što su gotovo kompletne obzide odradili u cigli koju su samo maskirali kamenim oblogama.
U Hrvatskoj mi se čini da je posebno zgodno obnovljen dvorac u Dekaniću.
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.04.2005., 13:02   #3
OK. Ni kod nas se sada ne bi moglo graditi na takvim mjestima, ali govorio sam o pruzi koja je nastala prije 50-ak godina, možda i manje. Nije to tako davno.
__________________
The Sun will be shining, this night is forever, hold tight!
Cousteau is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2005., 11:12   #4
nije davno, ali ni tada svijest o arheologiji još nije bila na visini, bar mislim.
imamo u Hrvatskoj i svježije...ono s prekrivanjem Salone asfaltom.
__________________
tko zna, zna.tko ne zna, dva.
Dunj@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 10:49   #5
Quote:
[email protected]@ kaže:
(Ako se ne varam Troja ima 7 slojeva, od čega je 4. onaj iz Homerovog epa, prvi arheolozi su jednostavno uniđtili gornja 3. da dođu do pravog - to je jednako ružno).
Kad arheolozi izadju na teren, oni ciste lokalitet do najdonjeg/najstarijeg sloja. Naravno, takvo se istrazivanje podrobno dokumentira i najcesce se izvodi u fazama pa jeno takvo manje iskapanje zna trajati i do desetljece.

Dakle, ironicno - arheolozi, zapravo, uniste lokalitet, jer je to jedini nacin da se na istom obavi arheolosko istrazivanje (doduse, postoji i sondirano istrazivanje, ali ono nikad nije tako precizno jer se, ponekad bas izvan sondiranog podrucja, krije neki prijelomni point).
Malik Tintilinić is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 11:37   #6
"nije davno, ali ni tada svijest o arheologiji još nije bila na visini, bar mislim.
imamo u Hrvatskoj i svježije...ono s prekrivanjem Salone asfaltom."

Moram priznat da nisam detaljno pratila slučaj, ali ostalo mi je u sijećanju da su radili neke konzervacije prije provljačenja asfalta.

Sijećam se da je 80 -tih moja mama vodila gradilište u Dubrovniku, bila je riječ o nekakvoj kanalizaciji ili uređaju za pročišćavanje i kod iskopa rova su otkrili ostatke neke crkve, radovi su stajali godinu dana, za koje vrijeme su arheolozi to slikali, odnosili, konzervirali , naknadno je objekt i izveden tamo.

"Kad arheolozi izadju na teren, oni ciste lokalitet do najdonjeg/najstarijeg sloja. Naravno, takvo se istrazivanje podrobno dokumentira i najcesce se izvodi u fazama pa jeno takvo manje iskapanje zna trajati i do desetljece."

Da, to bi tako trebalo biti, ali informacija je iz biografija Shellingera (mislim da se tako zove), ovdje je očito bila riječ o obliku "zlatne groznice".
d@d@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2016., 10:32   #7
Tisuću godina pošto su se Vikinzi hrabro otisnuli preko od Grenlanda do Novog Svijeta u potrazi za drvom i plijenom, u Kanadi je pomoću satelitske tehnologije otkriveno nalazište koje možda ukazuje na postojanje arheološkog 'svetog grala' - drugog vikinškog naselja u Sjevernoj Americi, mnogo južnije od dosad prvog i jedinog poznatog.

Skupina arheologa predvođena Amerikankom Sarah Parcak na krajnjem jugozapadu Newfoundlanda pronašla je ostatke koji su možda bili građevina drevnih skandinavskih moreplovaca. Lokacija im je postala zanimljiva jer su na infracrvenim snimkama iz satelita zapazili konture neke nastambe ispod tla.

Dosad je nazočnost Vikinga u Americi potvrđena jedino na krajnjem sjeveru Newfoundlanda, u mjestu L'Anse aux Meadows. Tamo su 1960-ih godina pronađeni temelji osam građevina i vikinški artefakti. Arheolozi su zaključili da se radilo o vikinškom selu podignutom između 900. i 1050. godine. Arheolozi od tada tragaju o drugim znacima vikinškog naseljavanja u Americi, 500 godina prije Kolumba, ali dosad bez uspjeha.

Prošle je godine Sarah Parcak proučavajući na stotine satelitskih fotografija visoke rezolucije otkrila kako bi na brdovitoj lokaciji koju je nazvala Point Rosee, 600 kilometara južnije od L'Anse aux Medowsa, moglo biti vikinških tragova. Na terenu su prvo očitanja magnetometrom pokazala neobično veliku količinu željeza, a zatim su prvim iskapanjima pronađeni ostaci koja ukazuju na metalurška znanja koje domorodačko stanovištvo Newfoundlanda nije imalo. Koristeći se radiokarbonskim datiranjem utvrđeno je da se radi o ostacima ruda koji potječu negdje između 800. i 1300. Potom su otkriveni i rovovi građeni u vikinškom stilu.

Znanstvenicima je tada postalo jasno da lokacija jako obećava. 'To je jako uzbudljivo, jer znamo da im je L'Anse aux Meadows služio samo kao privremena postaja za daljnja putovanja', rekla je agenciji AFP Karyn Bellamy-Dagneau, kanadska povjesničarka specijalizirana za skandinavski srednji vijek. Nastavak iskapanja predviđen je ovog ljeta. 'Lokacija vrišti, Molim vas, iskopajte me!', uzbuđeno govori Parcak, profesorica na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, koja je prošle godine dobila nagradu za svoj pionirski rad u korištenju satelitskih snimaka u arheologiji.

'Point Rosee odlično odgovara opisu lokacije kakvu bi koristili Vikinzi. Trebalo bi im mjesto koje je lako dostupno s plaže i s kojeg puca vidik na sve strane. Ovo je mjesto savršeno. Možete vidjete na sjever, zapad i jug', kazala je arheologinja za National Geographic, časopis koji je djelomično financirao njezino istraživanje. S obzirom da su se mnoga dosadašnja istraživanja o Vikinzima u Americi pokazala pogrešnima, znanstvenici su oprezni. 'Ne možemo još zaključiti da su Vikinzi, ali nema ni druge varijante', kaže profesor arheologije Andrew Fiske sa Sveučilišta Massachusetts u Bostonu. On misli da kako bi struktura otkrivena u Point Roseeu mogla biti kovačnica.
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2016., 16:17   #8
Ptičja perspektiva može dosta pomoći: Marin Zaninović je zahvaljujući preletima nad Hvarom uspio uočiti parcelaciju koja je opstala još iz antičke Grčke (https://hr.wikipedia.org/wiki/Starogradsko_polje).
__________________
"..ono, alisa u zemlji cudesa izgleda kao prirucnik formalne logike", ..a unda
Registar izdajnika
Pjesma nad pjesmama
Ista dy Ajelo is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2016., 12:41   #9
Pravosuđe ženevskog kantona naredilo je zapljenu arheoloških predmeta iz Palmire (Sirija), Jemena i Libije koji su se čuvali u franko lukama u Ženevi, navodi se u priopćenju objavljenom u petak.

Franko luke su skladišta u kojima se mogu čuvati svakovrsni predmeti bez plaćanja carine i PDV-a. Oduzeti predmeti su bili uskladišteni od 2009. do 2010. i carinska kontrola u travnju 2013. "pokazala je da su možda nabavljeni nezakonito", ističe se u priopćenju ženevskog ministarstva pravosuđa. Ured za kulturu u Bernu kojemu su se carinici obratili početkom 2015., zatražio je ocjenu stručnjaka koji je potvrdio autentičnost tih predmeta te je u veljači pokrenut kazneni progon.

Među oduzetim predmetima su Afroditina glava i dva bareljefa s grobnice. Najvjerojatnije datiraju iz 4. i 3. st. poslije Krista. Tri predmeta su iz Palmire u Siriji koja je na UNESCO-ovoj listi kulturne baštine. Pet predmeta je iz Jemena i odražavaju povijest kulture juga Arapskog poluotoka. Na kraju, Afroditina glava je iz Libije i svjedoči o helenizaciji sjeverne Afrike, dodaje se iz istog izvora.

Većina predmeta je stigla u Švicarsku iz Katara, a jedan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako navodi ženevsko ministarstvo pravosuđa, istraga je pokazala da su ta kulturna dobra opljačkana. Dok se čeka njihov povratak zemljama iz kojih potječu, povjerit će se na čuvanje ženevskom Muzeju za umjetnost i povijest kako bi na kraju bili izloženi javnosti.
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:32.