Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Žensko zdravlje

Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.04.2005., 02:51   #1
Gljivica Candida albicans

Najčešći uzročnik (90 - 95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u našim crijevima. U 2 - 8% uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata. Pod različitim utjecajima, prije svega kod liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili korištenja imunosupresivnih lijekova, uporabe oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitus, kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Učestalost ove infekcije je 5 - 8% svih ginekoloških pacijentica, a među pacijenticama koje se žale na pojačani iscjedak u 21% se radi o gljivičnoj infekciji.


Simptomi: Veoma neugodan svrbež uz pojačan bjelkast iscjedak, sirastog karaktera. Spolni odnos je bolan, a za vrijeme mokrenja javlja se peckanje ili žarenje. U muškaraca se bolest očituje najčešće crvenilom i svrbežom glansa penisa i prepucija. Infekcija se često može dijagnosticirati samo na osnovu ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscjetka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne pretrage najčešće nepotrebne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza, može se načiniti kultura brisa rodnice na specijalnoj podlozi (Sabouraud-agar ili Candida-II-agar).

Liječenje: Lijekovi izbora u liječenju gljivične infekcije su derivati imidazola: clotrimazol (Canesten, Plimycol) i polienski antibiotici kao što su nistatin (Nystatin, Moronal), amfotericin (Ampho-Moronal) i natamycin (Pimafucin) koji se ženama propisuju u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može trajati svega jedan dan ili duže: 3 - 7 dana. Muškarcima se lijekovi protiv gljivica propisuju u obliku krema ili tableta. Kod "recidivirajućih" - infekcija koje se ponavljaju, nezaobilazno je sistemno liječenje s fluconazolom (Diflucan) ili itraconazolom (Orungal) u vidu tableta ili kapsula. Iako se u 2/3 slučajeva gljivična infekcija ne prenosi spolnim odnosom, za vrijeme liječenja se savjetuje izbjegavanje spolnog kontakta.

Alternativne mogućnosti: Ženama koje se nikako ne mogu osloboditi gljivične infekcije preporuča se prehrana bogata biljnim vlakanima uz izbacivanje rafiniranih šećera i ugljikohidrata: Anti-Candida dijeta, kao i ponovno uspostavljanje ravnoteže crijevne flore uz crijevne biokulture (probiotici) kao što su acidofilus (kapsule ili jogurt) ili LGG jogurt. Od velike koristi može biti i homeopatski lijek Candida Yeast, koji predstavlja jednu vrstu oralnog cjepiva protiv gljivica. Može se nabaviti i bez recepta, dolazi u vidu zrnaca i koristi se 3 - 5 puta dnevno po 1 - 2 zrnca (oralno). Candida Yeast podstiče imunološki sustav crijeva na stvaranje protutijela koja djeluju lokalno u crijevima i na taj način ograničavaju, odnosno ometaju rast gljivica. Izbjegavati kemijske iritanse, hulahopke, usku odjeću i tanga gaćice. Intimno rublje potrebno je prati na najmanje 60° C. Nakon završenog liječenja korisno je potpomoći u obnovi prirodne vaginalne flore. U tu svrhu se mogu koristiti vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili izravni unos kulture laktobacilusa u rodnicu. Jednostavna metoda koje se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mliječne kiseline (Ac. lactici) ili sirutke. Na isti način možete upotrijebiti 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofilus koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode. Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Ostale vrste ispiranja rodnice (sapuni, šamponi, gelovi, čajevi) se ne preporučuju zbog narušavanja normalne bakterijske flore.
__________________
The people who are trying to make this world worse are not taking the day off. Why should I? BOB MARLEY
talia is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2005., 02:53   #2
kandida djeta

Neosporna je povezanost antibiotika i rafiniranih životnih namirnica u prehrani s pretjeranim razmnožavanjem gljivica u crijevima i rodnici. Gljivice koriste u svojoj prehrani prije svega ugljikohidrate, i što je veća ponuda ugljikohidrata, to gljivice više rastu. Obzirom da gotovo uvijek gljivičnoj genitalnoj infekciji prethodi, ili je istodobno prisutna gljivična crijevna infekcija, osobito je potrebno obratiti pozornost na prehranu. Hrana i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i rafinirano brašno mogu pogodovati pretjeranom rastu gljivica u crijevima i rodnici. Mliječni proizvodi, osobito mlijeko i sladoled također pogoduju razmnožavanju gljivica zbog visokog sadržaja mliječnog šećera.
Namirnice koje se ne preporučuju!

šećer
slatkiši: keksi, kolači, bombone, čokolada
sladoled
slatki namazi: med i marmelada
bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna: peciva, žemičke, bijeli kruh itd.
tijesta od bijelog brašna
toast od bijelog brašna
slatko voće (grožđe, lubenice, kruške)
sušeno voće (suhe smokve)
voćni sokovi s visokim sadržajem šećera (sok od grožđa)
pivo
slatka vina
likeriNemirnice koje se preporučuju!

sve vrste povrća, što više u sirovom ili kuhanom obliku
salata, rajčice, krastavci, zelje, kupus
jestive gljive, luk češnjak, mahunarke, začinsko bilje
limun
meso peradi ili divljač
riba, rakovi itd.
bistre juhe
svakodnevno male količine fermentiranih životnih namirnica kao što su obični jogurt (acidofil, LGG jogurt, AB kultura) i kiselo zelje, koji su prirodni izvori laktobacila
cijeđeni sokovi od povrća bez dodataka šećera
umjereno: smeđa riža, krumpir, ražev kruh


Gljivice se u crijevima često nalaze u formi nakupina između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Stoga se za vrijeme medikamentoznog liječenja preporučuje koristiti namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari, koje sa svoje strane mehanički potpomažu odstranjenju gljivičnih nakupina.
Namirnice s visokim sadržajem vlakana i balastnih tvari
povrće produkti žitarica
cvjetača
brokula
zeleni kupus
crveni kupus
bijeli kupus
kiselo zelje
poriluk
celer
mrkva
mahune ražev kruh
zobene pahuljice
pšenične klice
__________________
The people who are trying to make this world worse are not taking the day off. Why should I? BOB MARLEY
talia is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2005., 02:55   #3
gljivicna infekcija i prehrana

Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (90 - 95%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima našeg crijeva. Pod različitim utjecajima, a prije svega kod liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili uporabe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitus kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Posljedica ovog bujanja gljivica nije samo lokalna infekcija rodnice, već i utjecaj na propustljivost sluznice crijevnog trakta, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje bi inače bile kod intaktne funkcije sluznice crijeva u potpunosti eliminirane.


Uobičajeni simptomi gljivične infekcije su peckanje, crvenilo, neugodan osjećaj i svrbež, te bjelkasto-žućkasti sirasti iscjedak iz rodnice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lijekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno izliječiti sveukupnu gljivičnu bolest, a ne samo lokalnu infekciju, te simptome kandidijaze svrstava u pet kategorija:

Opći simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema kemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti.
Probavni simptomi: plinovi, nadutost, učestali zatvor i proljevi, probavne smetnje, grčevi u crijevima.
Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
Hormonalne smetnje: neredovita mjesečnica, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.
Prehrana kod gljivične infekcije podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakova prehrana je istodobno i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Neke se žene osjećaju mnogo bolje odabirući namirnice po ovim preporukama i odlučuju se nadalje zadržati ovaj način prehrane. Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu prehranu kako bi se ustanovio njihov učinak. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno javljaju, tako ćete točno znati koju hranu doista trebate izbjegavati.

Prehrana bez kvasnih gljivica podrazumijeva

izbjegavati šećer, kao i
izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni.
Izbjegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljičnog dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišteni u proizvodnji. Potrebno je izbjegavati: maltozu, kukuruzni sirup, umjetna sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu, laktozu, mliječni šećer sadržan u mliječnim proizvodima.

Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni: Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati, industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (osim "domaćeg" pripremljenog od svježih rajčica), potom izbjegavati hranu koja sadrži ocat, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistacije i kikiriki.

Umjesto toga jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice popute smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva.

Suplementi: Pokatkad promjena načina prehrane nije dovoljna u obrani od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije od koristi mogu biti i slijedeći dodaci prehrani:

Lactobacillus acidophyllus: radi se o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uvjetima naseljavaju kako crijeva, tako i rodnicu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Također su mnogobrojni suplementi koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.
Sredstva protiv gljivica: Osim lijekova, od pomoći mogu biti ekstrakt limunovih sjemenki, češnjak, kaprilna kiselina i berberin, koje možete potražiti u nekoj od trgovina zdrave hrane. Ova sredstva se ne resorbiraju u krv, pa ih možete uzimati i za vrijeme trudnoće i dojenja.
Candida Yeast: homeopatski pripravak koji potpomaže uspostaviti zdravu ravnotežu gljivica u organizmu.
Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezij, elementi u tragovima i esencijalne masne kiseline pospješuju obrambenu sposobnost organizma i sprječavaju povrat gljivične infekcije.
__________________
The people who are trying to make this world worse are not taking the day off. Why should I? BOB MARLEY
talia is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2005., 02:56   #4
Imate li neka iskustva i savjete u vezi kandide?
__________________
The people who are trying to make this world worse are not taking the day off. Why should I? BOB MARLEY
talia is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2005., 22:13   #5
Quote:
talia kaže:
Imate li neka iskustva i savjete u vezi kandide?
na zalost, imam iskustva, ne i savjete.
tu i tamo zna mi se desiti da me napadne.
dugo vremena nista, pa se onda u kratkom intervalu izredaju dvije infekcije. ne razumijem zasto se dogode, dokica veli da se poremeti unutarnje mikroflora, to kuzim - ali zasto se ona poremeti? usljed cega?

e pa me sad zanima koliko
- kondom
- slina
- malo zesci seks (dulji..)
- intimni sapuni i maramice
- psihicki faktori (koji)

imaju utjecaja na to remećenje mikro flore.

inače mi je ginićka u poliklinici harni, tam znaju svakog vraga, fakat su super, ali jos uvijek nisam dosla do zakljucka STO TOCNO kod mene dovede do razmnozavanja inace miroljubivih bića koje imam(o) stalno?

nije mi to sad neki generalni bed, par dana je karantena, ali sa vaginaletama i kremama uviek sve brzo prođe. nikad nista ne uzimam na svoju ruku, draze mi je da to dokica pod mikrosokopom vidi, jer se zna desiti da je kandida udruzena sa jos nekom gamadi tipa gardnerella... pa ljecenje trea biti kombinirano.

iako je pitanje bilo - imate li savjete... sorry... ja sam se morala malo izjadat
Kris79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2005., 22:49   #6
Quote:
Kris79 kaže:
na zalost, imam iskustva, ne i savjete.
tu i tamo zna mi se desiti da me napadne.
dugo vremena nista, pa se onda u kratkom intervalu izredaju dvije infekcije. ne razumijem zasto se dogode, dokica veli da se poremeti unutarnje mikroflora, to kuzim - ali zasto se ona poremeti? usljed cega?

e pa me sad zanima koliko
- kondom
- slina
- malo zesci seks (dulji..)
- intimni sapuni i maramice
- psihicki faktori (koji)

imaju utjecaja na to remećenje mikro flore.

inače mi je ginićka u poliklinici harni, tam znaju svakog vraga, fakat su super, ali jos uvijek nisam dosla do zakljucka STO TOCNO kod mene dovede do razmnozavanja inace miroljubivih bića koje imam(o) stalno?

nije mi to sad neki generalni bed, par dana je karantena, ali sa vaginaletama i kremama uviek sve brzo prođe. nikad nista ne uzimam na svoju ruku, draze mi je da to dokica pod mikrosokopom vidi, jer se zna desiti da je kandida udruzena sa jos nekom gamadi tipa gardnerella... pa ljecenje trea biti kombinirano.

iako je pitanje bilo - imate li savjete... sorry... ja sam se morala malo izjadat

canesten tableta sto se samo ubaci unutra, tretman od jedan dan, je stvarno
na srecu odavno nisam imala problema.
__________________
If there's one thing you can say about mankind, there's nothing kind about man.
Cinnamon Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 22:49   #7
E drage moje, ja sam skužila da je alkohol kod mene uzrok svemu! Od kad ne pijem nema ih!!
Edina is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 23:11   #8
hehe,imate na rodi kult cesnjaka za gljivice i upale, uglavnom malo zarezan rezanj cesnjaka staviti u rodnicu preko noci, to ponoviti par dana i lijeci svakakva cuda, nisam jos isprobala
ili ulje lavande i cajevca zajedno nakapati na vatu i staviti preko noci???
chani is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 23:53   #9
Quote:
chani kaže:
hehe,imate na rodi kult cesnjaka za gljivice i upale, uglavnom malo zarezan rezanj cesnjaka staviti u rodnicu preko noci, to ponoviti par dana i lijeci svakakva cuda, nisam jos isprobala
ili ulje lavande i cajevca zajedno nakapati na vatu i staviti preko noci???
a cula sam i za foru namocen tampon u lgg jogurt ostaviti preko... sta ja znam... nekolio sati. navodno vraca mikrofloru u ravnotezu. nisam probala. nekako sam skepticna prema tim home made ljekovima.
Kris79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2005., 00:44   #10
Quote:
chani kaže:
hehe,imate na rodi kult cesnjaka za gljivice i upale, uglavnom malo zarezan rezanj cesnjaka staviti u rodnicu preko noci, to ponoviti par dana i lijeci svakakva cuda, nisam jos isprobala
ili ulje lavande i cajevca zajedno nakapati na vatu i staviti preko noci???
Brrrrr....to mora da peče ko'sam vrag
A za jogurt sam čula od onih koiji su probali...kažu da pomažu i kupke, kada se u lavor stavi jedan jogurt u malo mlake vode, pa sjedi desetak minuta u tome...smiri crvenilo i svrbež.
Općenito, rodnica je kiseli medij, i sve što snizuje pH pogoduje normalnoj flori. Treba izbjegavati pranje uobičajenim sapunima za tijelo koji su alkalični i koristi kiseli, posebne za intimno pranje (pH 5,5 ili niži).

Candida se voli naseliti nakon terapije antibioticima, koji poubijaju konkurentsku saprofitnu floru...
__________________
I am what I am... svidjelo se to nekome ili ne.
Riječanka is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2005., 01:08   #11
Quote:
Kris79 kaže:
a cula sam i za foru namocen tampon u lgg jogurt ostaviti preko... sta ja znam... nekolio sati. navodno vraca mikrofloru u ravnotezu. nisam probala. nekako sam skepticna prema tim home made ljekovima.
tampon namocen u LGG jogurt DVA sata (tako pise na stranici poliklinike Harni pa sad...)
mene zanima jel mozes nes zeznut jos vise ako ides se bavit tim ljekovima na svoju ruku ako sama zakljucis sta ti je po simpotomima ili ti od tog tampon-jogurta nis nece bit
jer homeopatski lijek ne cini nikakve lose ucinke makar ga primjenio kad ne treba a sad dal je i ovo takvo...
__________________
-x-
hana is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2005., 05:50   #12
Quote:
hana kaže:
tampon namocen u LGG jogurt DVA sata (tako pise na stranici poliklinike Harni pa sad...)
mene zanima jel mozes nes zeznut jos vise ako ides se bavit tim ljekovima na svoju ruku ako sama zakljucis sta ti je po simpotomima ili ti od tog tampon-jogurta nis nece bit
jer homeopatski lijek ne cini nikakve lose ucinke makar ga primjenio kad ne treba a sad dal je i ovo takvo...
Za to sam cula i od jedne prije, da je imala svako malo kandidu u trudnoci i da joj je doktorica preporucila da se maze jogurtom.
__________________
The people who are trying to make this world worse are not taking the day off. Why should I? BOB MARLEY
talia is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2005., 22:08   #13
hmmm, godinama imam slican problem .. proljeće je posebno teško, ali sve mi se čini:
alkohol je definitivno potencira
koristim isključivo hygea-u i to mi se pokazalo ok
više i ne idem ginekologu za to: 3-6 dana terapije canestenom i ok sam za neko vrijeme...
ugljikohidrati su za mene upitnik... ne jedem kruh, ni tjesteninu ni pizzu, gdje ih ono josh ima?
ne smijem piti jogurte ni lgg-e jer imaju glutena...
koje su mi opcije?
__________________
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.
Thelma&Louise is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2005., 23:37   #14
- bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis

uzrocnik Gardnerella vaginalis - se i u normalnim uvjetima nalazi u rodnici, kao i debelom crijevu, a kod njenog prekomjernog razmnožavanja (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) nastaje bolest. Ovdje se radi prije o neugodnoj i bolnoj poremetnji normalne vaginalne flore, nego o tipičnom upalnom procesu.

Jel to npr primjer koji "zahtjeva" lijecenje tamponom namocenim u lgg jogurt?

znam da je malo offtopic ali kad vec pricamo o tom jogurtu i tome
__________________
-x-
hana is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2005., 10:10   #15
da si skrolala malo vishe stranicu s koje si kopirala tekst, nashla bi dio 'lijechenje' gdje jasno pishe da je to anaerobna bakterija koja zahtijeva primjenu lijekova, nikakvih jogurata ni elgegea ni nish slichnog.


candida je gljivica - gardnerella je bakterija.
magic is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2005., 11:52   #16
@ magic
skrolala jesam
i pise da se u alternativnom ljecenju moze koristit taj lgg zato i pitam
nije mi jasna ta razlika izmedu bakterija i virusa bas do kraja
jedno prodje samo od sebe a drugo se mora lijecit antibiotikom zar ne? tako nes smo ucili u skoli
__________________
-x-
hana is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2005., 12:37   #17
Quote:
hana kaže:
@ magic
skrolala jesam
i pise da se u alternativnom ljecenju moze koristit taj lgg zato i pitam
nije mi jasna ta razlika izmedu bakterija i virusa bas do kraja
jedno prodje samo od sebe a drugo se mora lijecit antibiotikom zar ne? tako nes smo ucili u skoli
Virusi: virusi su čestice građene od DNK/RNK (genom) i ovojnice (proteinske + moze bit ih jos).
Virusi su uglavnom manji od stanica ili veličine nekih najmanjih bakterija. Također virusi se ne mogu razmnožavati neovisno o stanici domaćina.

Bakterije: su s druge strane veće od virusa, te su utjelovljene kao prokariotske stanice. Umnožavaju se diobom stanice, tj nije im potrebna stanica domaćina.

Gljive: su eukariotske stanice i imaju drugačiji sastav stijenke od bakterija. Često uzrokuju oportunističke bolesti.
lilo is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2005., 01:59   #18
Evo par korisnih mjesta gdje se mozete informirati na svjetskom nivou.
Nisam imala pojam da candida predstavlja toliku problemcinu.
Po nasim stranicama nasla sam samo uobicajene metode u vidu diflucana, canestena i sl.

www.geocities.com/HotSprings/4966/program.htm

http://forum.lowcarber.org/showthread.php?t=125305
__________________
"It's like the riddle of the Sphinx... why are there so many great unmarried women, and no great unmarried men?"
Tzitza is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.06.2005., 17:32   #19
Quote:
Kris79 kaže:

inače mi je ginićka u poliklinici harni, tam znaju svakog vraga, fakat su super...
ja sam tam bila par puta i nisam bash primjetila da su super osim da su skupi...ne znam, mozda sam u krivu

uglavnom sto se tice ovih prirodnih metoda lijecenja ja cu uvijek radije koristiti prirodne lijekove nego antibiotike i bilo kakve kemije

ovo sa jogurtom je odlicno, takodjer i sa cesnjakom....ne mora se cak sam cesnjak staviti u rodnicu nego se skuha 10 dkg cesnjaka u pola litre vode i sa tim se ispire...ja probala ....smrdi al boze moj cesnjak je ipak cesnjak!!!
mush mushi is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.06.2005., 10:56   #20
Quote:
mush mushi kaže:
uglavnom sto se tice ovih prirodnih metoda lijecenja ja cu uvijek radije koristiti prirodne lijekove nego antibiotike i bilo kakve kemije
ja takodjer,

Quote:
mush mushi kaže:
ovo sa jogurtom je odlicno, takodjer i sa cesnjakom....ne mora se cak sam cesnjak staviti u rodnicu nego se skuha 10 dkg cesnjaka u pola litre vode i sa tim se ispire...ja probala ....smrdi al boze moj cesnjak je ipak cesnjak!!!
ajde malo poblize objasni kako to pripremas, i koliko se ispires dugo, na koji nacin itd., pliz
__________________
Falling in love is the best way to kill your heart because then it's not yours anymore. It's laid in a coffin, waiting to be cremated.

V. V.
Tigrica is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:35.