Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje
Korisničko ime
Lozinka

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Dječje zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.04.2005., 20:26   #1
Indigo Girl
20 sklekova u minuti

Indigo Girl Avatar

Registracija: Feb 2003.
Promjena prehrane - promjena kilaže?

Ok, znam da sam upravo otvorila topic i tvrdim da je previše ovakvih tema, ali moram i ovo pirupitati. Uostalom, nije da tražim savjet nego čisto nekakvu teoriju ili mišljenje...

Da li se tijelo navikne na određene namirnice? Recimo, da već 5 godina jedem skoro pa svakodnevno čokoladu. I da je sada prestanem jesti na par mjeseci, iako je čokolada poznata po tome da deblja, ne bih skinula kile, možda bih ih čak i dobila?

Isto tako, ako sam naviknuta na krumpir i meso svakodnevno, i male količine voća i povrća, a sad počnem jesti samo voće i povrće, vrlo rijetko meso i krumpir, kilaža neće pasti?

Znam da nema smisla ali ipak...voljela bih biti sto posto sigurna da je loša hrana loša bez obzira na sve
Indigo Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2005., 12:35   #2
MacGregor
Registrirani korisnik

MacGregor Avatar

Registracija: Mar 2005.
Re: Promjena prehrane - promjena kilaže?

Quote:
Indigo Girl kaže:
...voljela bih biti sto posto sigurna da je loša hrana loša bez obzira na sve
ja tvrdim: loša hrana je loša hrana, bez obzira na sve

bolje je unositi u sebe 80% zdrave a 20% nezdrave hrane nego 100% nezdrave ..
dakle, ništa se ne postiće preko noći, počni mjenjati svoje prehrambene navike ...

Quote:
Indigo Girl kaže:
Da li se tijelo navikne na određene namirnice? Recimo, da već 5 godina jedem skoro pa svakodnevno čokoladu. I da je sada prestanem jesti na par mjeseci, iako je čokolada poznata po tome da deblja, ne bih skinula kile, možda bih ih čak i dobila?

nema šanse da bi se počela debljati ako prestaneš jesti čokoladu, opasnost je samo ako umjesto čokolade navališ na fast-food tj. nastaviš sa visokokaloričnom hranom ..

Quote:
Indigo Girl kaže:
Isto tako, ako sam naviknuta na krumpir i meso svakodnevno, i male količine voća i povrća, a sad počnem jesti samo voće i povrće, vrlo rijetko meso i krumpir, kilaža neće pasti?

nije rješenje da prestaneš jesti meso, čak to može biti i vrlo opasno ako meso ne zamjeniš sa nekim drugim izvorom proteina (npr. tofu, soja) ...
kada se radi o mesu probaj svinjetinu i govedinu zamjeniti sa piletinom, puretinom ili ribom ....
krumpir možeš koristiti ali izbaci pečeni (u ulju), dakle po mogućnosti kuhani ..
voća i povrća nije nikada dosta jer je i to već vrlo osiromašeno vitaminima i mineralima koje je nekad imalo ..

http://www.nahrungsergaenzung.de/dow..._1986_2002.pdf

jedan podatak za salatu:
nakon pola sata kada ste salatu ubrali u vrtu ona izgubi 50% vitamina, upitajte se od kuda i kako je došla salata koju ste kupili na tržnici ?
ja se sjećam da je moja baka išla u vrt po salatu tek kada je već juha bila na stolu i to mi nikada nije bilo jasno zašto ? .. zašto sve to unaprijed nije pripremila kaj nam je bilo potrebno za ručak .. sada znam ..

na kraju bi ponovno naglasio da za zdravo mršavljenje treba zadovoljiti slijedeće uvjete:
- raznovrsnost obroka - 3-5 dnevno
- voda - min.2-2,5 l dnevno
- smanjenje unosa kalorija ili povećanje potrošnje kalorija (ili i jedno i drugo)
- povećati unos hranjivih tvari (vitamini, minerali, biljna vlakna, proteini)
- ne izgladnjivati se tj. ne biti gladan (tu su jako bitni proteini)
- izbaciti iz konzumacije bijelo brašno (kruh), šečere (kolači), masti životinjskog porijekla (zasićene) ...

dakle, bitna je promjena navika, step by step .. bilo kakvo uskraćivanje na kraju se vraća na početak ..

ps: ponuda i dalje vrijedi ..

Old 26.04.2005., 15:09   #3
kem
♥ in meinem Leben ♥

Registracija: May 2004.
Re: Promjena prehrane - promjena kilaže?

Quote:
Indigo Girl kaže:
Ok, znam da sam upravo otvorila topic i tvrdim da je previše ovakvih tema, ali moram i ovo pirupitati. Uostalom, nije da tražim savjet nego čisto nekakvu teoriju ili mišljenje...

Znam da nema smisla ali ipak...voljela bih biti sto posto sigurna da je loša hrana loša bez obzira na sve
Matematika je vrlo jednostavna (a vec smo o tome govorili): ako uneses u organizam vise energije (putem hrane) nego sto potrosis, udebljat ces se. Ako konstantno unosis manje, smrsavit ces.
Naravno, bolje je izabrati raznovrsniju hranu, nemasno meso, voce, povrce.
Dakle, mozes se zdravo hraniti i debljati - ako jedes previse. Mozes i smrsaviti jeduci nezdravu hranu. Izbor je tvoj.
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2005., 18:54   #4
energy
Banned

energy Avatar

Registracija: Jul 2003.
indigo, i ja sam posumnjala u tako nesto. do prije 2-3 godine zivjela sam na cokoladi,tjestenini ,pizzama i fast fudu i nisam se debljala. sada zivim "urednije",papice su onak, od svega po malo..malo meseka,salatice,povrca i sl. i sada bujam,sirim se na ocigled.
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 26.04.2005., 23:49   #5
MacGregor
Registrirani korisnik

MacGregor Avatar

Quote:
energy kaže:
indigo, i ja sam posumnjala u tako nesto. do prije 2-3 godine zivjela sam na cokoladi,tjestenini ,pizzama i fast fudu i nisam se debljala. sada zivim "urednije",papice su onak, od svega po malo..malo meseka,salatice,povrca i sl. i sada bujam,sirim se na ocigled.
to ti je zbog godina ..
Old 26.04.2005., 23:54   #6
MacGregor
Registrirani korisnik

MacGregor Avatar

Re: Re: Promjena prehrane - promjena kilaže?

Quote:
kem kaže:

Mozes i smrsaviti jeduci nezdravu hranu.

ne bih se složio, nezdrava hrana je uglavnom visokokalorična a cilj je smanjiti kalorije, drugi problem je što sa tom hranom ne može zadovoljiti potrebne nutritivne vrijednosti pa je glad vrlo izražena ... a ako i ostvari određeni rezultat to je samo kratkoročno jer nakon toga organizam mora sve nadoknadit i usput se osigurat na mogući sličan pokušaj pa se javlja jo-jo efekt ..
Old 27.04.2005., 10:01   #7
Tinkili
:-)

Tinkili Avatar

Registracija: Nov 2003.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Tinkili
Evo da se pridružim milijuntom topicu o mršavljenju Prije nekoliko mi je preporučeno da zbog određenih problema pokušam skroz izbaciti slatko i mlijeko iz prehrane. Iako prije toga nisam imala nikakvih problema s kilažom, sad zaista vidim da sam smršavila dodatno. Prehrana je ostala kao i prije samo bez unošenja slatkog. U početku mi je bilo teško, jer sam osoba koja bi prehranu mogla slobodno bazirati isključivo na keksima i mlijeku - toliko ih volim, ali vidim da zaista samo izbacivanje određenih namirnica (čokolada, pokoji keks ili kinder pingui) čini razliku.

Prošlu nedjelju za doručkom nisam mogla odoliti gledajući partnera kako mlati nutellu, pa sam poklekla taj jedni put...inače sam čvrsti karakter. Čudno kako se čovjek disciplinira kad mu doktor reče da je zdravlje u pitanju.

Zadnje uređivanje Tinkili : 27.04.2005. at 11:04.
Tinkili is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 11:32   #8
maristella69
Light and shadow

maristella69 Avatar

Registracija: Dec 2002.
Ajde da vas čujem stručnjaci, kako objašnjavate ovaj paradoksalan primjer od Indigo?
Jer - toga IMA u praksi, fućkaš sad teoriju.
Slušam.
Old 27.04.2005., 12:06   #9
kem
♥ in meinem Leben ♥

Sta je tu paradoksalno? Kao sto rekoh (mozda ti je promaklo), ako unesess manje energije, mrsavis; ako uneses vise nego sto potrosis, udebljat ces se, bez obzira na vrstu hrane. Naravno da je bolje jesti hranu koja ce organizmu dati sve sto mu treba, a ne junk food.
Drugo, ima ljudi s ubrzanim metabolizmom, ali to vjerojatno nije problem u ovom slucaju. Da navedem primjer: jucer pricam s kolegom koji je pravi mrsavko, a tamani sve pred sobom. I kaze mi da mu je bazalni metabolizam 1800 kcal. Sreckovic. Stogod da pojede, nece se udebljati.
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 14:41   #10
zaz
Gdje ima dima ima i vatre

zaz Avatar

Što je to "bazalni metabolizam" i kako se to mjeri
zaz is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 14:42   #11
maristella69
Light and shadow

maristella69 Avatar

Ne zadovoljava me ovaj odgovor, to znam i ja.

Kako objasniti primjere koje ove cure navode, a i sama znam da su istiniti?
Old 27.04.2005., 14:45   #12
MacGregor
Registrirani korisnik

MacGregor Avatar

Quote:
kem kaže:

...Drugo, ima ljudi s ubrzanim metabolizmom, ali to vjerojatno nije problem u ovom slucaju. Da navedem primjer: jucer pricam s kolegom koji je pravi mrsavko, a tamani sve pred sobom. I kaze mi da mu je bazalni metabolizam 1800 kcal. Sreckovic. Stogod da pojede, nece se udebljati.

da, netko ima "sreće" kao tvoj prijatelj a nekome se sve "lijepi" kaj pojede ..

poznajem i ja nekoliko takvih ali nakon 40-te su počeli dobivati trbušćiće iako su okvirno dosta mršavi, a uz te trbušćiće su došli i neki zdravstveni problemi ...
ne kažem da su ti problemi došli zbog trbuščića nego je zbog nedostataka u unosu hranjivih tvari tokom niza godina njihovo tijelo počelo osjećat posljedice i to samo govori da nije najbitnije da li će netko imati viška kila ili ne da se uspije razbolit nego da prehrana tj. izbor hrane bitno utječe na naše zdravlje ..

na sreću, lakše je uočiti da s našim tijelom (i prehranom) nešto ne funkcionira najbolje ako primjetimo da imamo višak kila nego onome tko nema takvih pokazatelja i tko može pojest "što god" a da se ne udeblja (po meni je i to određeni poremećaj u organizmu) ...
bilo bi jako zgodno kada bi se kao automobil mogli prištekat na nekakav stroj koji bi nam automatski izbacio kaj nam fali, ali umjesto toga tijelo nam daje određene znakove na koje se mi s vremenom navikavamo, da li je to umor, nedostatak energije, glavobolje, alergije ... itd.

ako sami ne možete naći rješenje za te probleme onda ne budite previše "pametni" i ponosni nego pitajte onoga tko o tome nešto zna ..
Old 27.04.2005., 14:55   #13
kem
♥ in meinem Leben ♥

Quote:
zaz kaže:
Što je to "bazalni metabolizam" i kako se to mjeri
Zdravo seljacki receno: to je kolicina energije koju potrosis ne radeci ama bas nista, dakle samo za osnovne funkcije organizma. Zamisli da cijeli dan lezis u krevetu i ne mices se. Cim se pomaknes, misici rade i treba im dodatna energija.
Zaboravila sam kako se tocno mjeri, ali priupitat cu kolegu sta su njemu radili. Izmedju ostalog, mjeri se visina, tezina, kolicina masnog i misicnog tkiva i jos stosta.

Quote:
Prehrana je ostala kao i prije samo bez unošenja slatkog.
I cura je smrsavila. Sta je tu nejasno? Umjesto slatkisa, potrosila je svoje masne naslage.
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 14:59   #14
maristella69
Light and shadow

maristella69 Avatar

Quote:
MacGregor kaže:

na sreću, lakše je uočiti da s našim tijelom (i prehranom) nešto ne funkcionira najbolje ako primjetimo da imamo višak kila nego onome tko nema takvih pokazatelja i tko može pojest "što god" a da se ne udeblja (po meni je i to određeni poremećaj u organizmu) ...
bilo bi jako zgodno kada bi se kao automobil mogli prištekat na nekakav stroj koji bi nam automatski izbacio kaj nam fali, ali umjesto toga tijelo nam daje određene znakove na koje se mi s vremenom navikavamo, da li je to umor, nedostatak energije, glavobolje, alergije ... itd.

Da, kod takvih nelogičnosti u funkcioniranju metabolizma radi se o poremećajima - bilo da je u pitanju debljanje bez temelja u prevelikom unosu kalorija, bilo da je u pitanju mršavljenje uz prevelik unos kalorija.
Dakle, vaša sveta jednadžba je očuvana, no čovjek sa svojim specifičnostima kao individue daje joj konačnu vrijednost.
Tako se i može dogoditi da malo i zdravo jedemo a debljamo se.
Ili obrnuto.
No, to ne znači - a što bi se opet moglo krivo protumačiti - da treba jesti nezdravu hranu (uvjetno rečeno).

Naprotiv, treba se hraniti zdravo (ovo će trebati definirati, pa evo još materijala ) jer račun dolazi na kraju priče, bez obzira što će rok u kojem će on doći i njegov iznos biti posve individualni.
Old 27.04.2005., 15:05   #15
maristella69
Light and shadow

maristella69 Avatar

Quote:
kem kaže:

I cura je smrsavila. Sta je tu nejasno? Umjesto slatkisa, potrosila je svoje masne naslage.

U ovom primjeru nije ništa nejasno i ne sjećam se da je itko doveo u pitanje logičnost ovog posta.
Old 27.04.2005., 15:28   #16
MacGregor
Registrirani korisnik

MacGregor Avatar

Quote:
kem kaže:
Zdravo seljacki receno: to je kolicina energije koju potrosis ne radeci ama bas nista, dakle samo za osnovne funkcije organizma. Zamisli da cijeli dan lezis u krevetu i ne mices se. Cim se pomaknes, misici rade i treba im dodatna energija.
Zaboravila sam kako se tocno mjeri, ali priupitat cu kolegu sta su njemu radili. Izmedju ostalog, mjeri se visina, tezina, kolicina masnog i misicnog tkiva i jos stosta.

točno, bazalni metabolizam je potrošnja kalorija dok je tijelo u stanju mirovanja tj. dok je u fazi OBNAVLJANJA jer se tijelo regenerira i "poslaguje" dok mi odmaramo, sve šljaka kao npr. da u noćnoj smjeni u getrou slijedi popunjavanje polica onoga što je preko dana potrošeno ...

bazalni metabolizam je teško najpreciznije odrediti (upravo zbog ovih pojedinačnih slučajeva kao prijatelj od kem) ali on se određuje pomoću BMI (tjelesnom indeksu mase) ali budući da je to samo odnos visine i težine to nije dovoljno ..
slijedeći korak je procjena tj. mjerenje masnoća u tijelu i tu se mnogi ljudi zgroze nad onim što uređaj za mjerenje masnoće očita

http://www.medikor.hr/veleprodaja/Omron_mjeracmasti.htm

ono što mnoge iznenadi (koji na oko izgledaju da nemaju višak kilograma) je upravo taj postotak masnoće u tijelu ..

dalje, osobe koje imaju isti volumen, a različiti postotak masnoće (samim time i različit postotak mišićne mase) imaju drugačije potrebe za proteinima koji ustvari stvaraju mišićnu (kvalitetnu) masu i samim time povećavaju mjesto gdje se masnoće mogu otopiti tj. gdje se otapaju jer je poznato da se masnoće pretvaraju u šećer i izgaraju tj. otapaju se upravo u mišićima .. dakle, jednostavno je, što više mišićne mase - veća šansa za otapanje masnoća ..

dr. david heber (UCLA, USA) je direktor centra za ljudsku prehranu i taj problem proučava jako dugo (uz cijeli znanstveni tim) i napravljene su najnovije studije o važnosti proteina u prehrani gdje se protein stavlja na prvo mjesto u piramidi prehrane jer je on neophodan za srce, sve vitalne organe, i ukratko - za zdravlje u potpunosti ..

napravljen je najnoviji program "shape works" ("snaga proteina") koji u praksi djeluje fenomenalno i ono što je upravo žene oduševilo je to što centimetri nestaju, tijelo se popunjava tamo gdje je to potrebno (mišićna masa) a gubi se stvarni višak masnoće (nepotrebni) i tijelo dobija sasvim drugu formu ..

ja trenutno radim po tom programu, izračunavanje BMI, mjerenje masnoće u tijelu, proračunavanje bazalnog metabolizma, izračunavanje faktora proteina, dnevne potrošnje kalorija u odnosu na aktivnosti (od-do) i ovisno o želji i potrebama, proračunavanje dnevnog potrebnog unosa i potrošnje kalorija ...

ovo nema nikakve veze sa mesnim djetama jer se u organizam unosi sve, od ugljikohidrata, proteina, masnoća, vitamina i minerala, biljnih vlakana .. sve što je tijelu potrebno svaki dan ...

i sve je vrlo jednostavno ... i FUNKCIONIRA ..
Old 27.04.2005., 15:43   #17
MacGregor
Registrirani korisnik

MacGregor Avatar

Quote:
maristella69 kaže:

Da, kod takvih nelogičnosti u funkcioniranju metabolizma radi se o poremećajima - bilo da je u pitanju debljanje bez temelja u prevelikom unosu kalorija, bilo da je u pitanju mršavljenje uz prevelik unos kalorija.
Dakle, vaša sveta jednadžba je očuvana, no čovjek sa svojim specifičnostima kao individue daje joj konačnu vrijednost.
Tako se i može dogoditi da malo i zdravo jedemo a debljamo se.
Ili obrnuto.
No, to ne znači - a što bi se opet moglo krivo protumačiti - da treba jesti nezdravu hranu (uvjetno rečeno).

Naprotiv, treba se hraniti zdravo (ovo će trebati definirati, pa evo još materijala ) jer račun dolazi na kraju priče, bez obzira što će rok u kojem će on doći i njegov iznos biti posve individualni.
tu dolazi do značaja informacija o staničnoj ishrani koju pokušavam cijelo vrijeme na ovom forumu objasniti ..

ono što je glavna značajka stanične ishrane tj. ishrane na nivou stanica (cellular nutrition) je upravo unos SVIH hranjivih tvari SVAKOGA dana jer se jedino na taj način svačiji organizam može izregulirati na najbolji mogući način, laički rečeno uzme ono što mu je najpotrebnije a ono što ima viška (ako smo to već unijeli sa klasičnom hranom) jednostavno izostavi tj. izbaci van ...

problem je što medicina (i farmaceuti) još nema te odgovore i ako i uspiju utvrditi što u organizmu fali (željezo, kalcij ..itd) još ne znaju kako to organizam uspije nadomjestiti a pravi primjer za to je što mnogi gutaju i željezo, i kalcij ali od svega toga ispadnu jako loši rezultati ... ili samo djelomični ...

otkrilo se da je najveća tajna upravo u OMJERIMA jer određeni vitamini i minerali najbolje funkcioniraju kada dolaze zajedno (i najbolje djeluju) ...
to je i odgovor kemičarima na prirodne i umjetne vitamine koji su na oko (mikroskop) identični ali nemaju istu snagu jer u prirodi uvijek nešto dolazi sa njima i ispada da je upravo taj omjer tajna cijele priče .. a tko zna tu tajnu ? .. unaj tko upravo na tome radi i istražuje 25 godina ..

dakle, u procesu skidanja kilograma koji je za tijelo vrlo šokantan vrlo je bitno obezbjediti unos hranjivih tvari kako to sve zajedno organizamu nebi naštetilo .. a svjedoci smo kako razne dijete ostavljaju posljedice na zdravlje općenito i kako uništavaju organizam ..

na kraju, svakom čovjeku treba pristupiti individualno, svako ima određene potrebe, svako već ima određeni nedostatak tj. problem koji je posljedica određenog nedostatka unosa ovih ili onih hranjivih tvari tokom godina jer ne postoje dva čovjeka koji su u sebe unijeli identičnu vrstu i količini hrane tokom određenog vremenskog perioda .. ... isto tako su i rezultati, na nekoga djeluje brže, na nekoga sporije, ali svatko može doći do svoga rezultata ako je dosljedan i ne očekuje sve preko noći ..
Old 27.04.2005., 15:57   #18
magriz
antiprotivna

magriz Avatar

Registracija: Jul 2004.
Quote:
MacGregor kaže:
to je i odgovor kemičarima na prirodne i umjetne vitamine koji su na oko (mikroskop) identični ali nemaju istu snagu jer u prirodi uvijek nešto dolazi sa njima i ispada da je upravo taj omjer tajna cijele priče .. a tko zna tu tajnu ? .. unaj tko upravo na tome radi i istražuje 25 godina ..

sličnosti ili razlike vitamina se ne gledaju na oko ili mikroskop (to trkeljaš jer ćeš valjda ispasti pametniji), nego se gleda njihova struktura i kemijska formula! a ona je POTPUNO ISTA i kod sintetskih i kod vitamina izoliranih iz prirode!!!
uostalom što znači prirodni i umjetni? ako ih izoliraš i staviš jedan kraj drugog ni Bog otac neće utvrditi razliku, a kamoli ti!!!
magriz is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 16:10   #19
kem
♥ in meinem Leben ♥

Quote:
magriz kaže:
sličnosti ili razlike vitamina se ne gledaju na oko ili mikroskop (to trkeljaš jer ćeš valjda ispasti pametniji), nego se gleda njihova struktura i kemijska formula! a ona je POTPUNO ISTA i kod sintetskih i kod vitamina izoliranih iz prirode!!!
uostalom što znači prirodni i umjetni? ako ih izoliraš i staviš jedan kraj drugog ni Bog otac neće utvrditi razliku, a kamoli ti!!!
Sto manje zna, to je pametniji.
kem is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2005., 16:16   #20
magriz
antiprotivna

magriz Avatar

Registracija: Jul 2004.
Quote:
kem kaže:
Sto manje zna, to je pametniji.
blaženi u neznanju!!!