Gledala sam da nema ova tema pa je otvaram,nažalost ima nas dosta,i ja sam nedavno završila na dijalizi pa sam željela da ovim putem razmijenimo iskustva i da pomognemo jedni drugima.i evo ja kao stari forumaš sada na ovoj temi umjesto na računovodstvu.Pa javite se
Za nas počinje jedan sasvim drugačiji život.
__________________ Oni koji se brzo obogate,u velikoj su pogibelji da brzo osiromaše
Veliko za temu.
Moj stari već godinu dana balansira na granici ići na dijalizu/pričekati još malo, tako da će svako iskustvo iz prve ruke biti i više nego poželjno.
Evo, mene za prvu ruku zanima koliko je teška prilagodba organizma na dijalizu? Čujem da zna biti dosta teško.
Što duže čekamo to gore po nas,jer bubrezi sve više propadaju.Pretpostavljam da se radi o kroničnom zatajenju bubrega.Ja sam osobno prihvatila sugestije liječnika da bi bilo dobro da krenem kako bismo što dulje očuvali postojeće stanje bubrega,odn,do ev.transplatacije.
Postoje dvije vrste dijalize;hemo-na aparatima i peritonejska,koju sam radiš doma.pa ja sam se odlučila za peritonejsku iz više razloga.
iskreno nije mi trebalo dugo da se priviknem,odmah kad je prvi šok prošao da sam bplesnik-invalid za cijeli život,krenula sam hrabro-
__________________ Oni koji se brzo obogate,u velikoj su pogibelji da brzo osiromaše
Radi se o 4.stadiju bolesti bubrega. Na ovoj razini stoji tu godinu dana, svakih mjesec dana radi pretrage krvi (kreatinin, urea, K, Na, P...) i onda mu doktor na temelju toga korigira terapiju. Pije valjda 30 tableta na dan. Sve me strah da mu želudac ne ode od toga.
Kad jednog dana krene na dijalizu, bit će to hemodijaliza, njemu nisu ni ponudili ovu peritonejsku, iako se spominje na svakom plakatu kojeg imaju u klinici.
moja stara ide redovno na dijalizu ,3 put u tjednu i pije razno ,razne tablete ..
treba koju kilu da skine da bi ju stavili na listu za bubreg,inace oko 3 g je na dijalizi
inace je ok,samo kad dode bude slaba i tlak joj padne pa prilegne ..
Da,to su simptomi kod hemodijalize,toga na peritonejske nema,jedeš sve u umjerenim količinama i piješ,nema nikakvih mučnina.
I ja sam redovno odlazila na kontrole svaki mjesec,a onda je odjednom kreatinin podivljao.pa kalij,fosfor,ma sve se poremetilo,krvna slika se srušila tako da sada trebam primati 2 put mjesečno injekcije eritropoetina,ali.....
naše zdravstvo je takvo kakvo je,pa iako je na listi odobrenih lijekova,nisu mi ga dali-zove se Mircera,pa sam nakon sto telefonskih brojeva uspjela dobiti pravnicu u Ministarstvu,odjelu za lijekove,radi se o jednoj rečenici koju liječnik treba napisati....molim da se primjeni VAN smjernica 28.i valjda će za slijedeći mjesec bit ok.
zanima me sve u vezi peritonejske dijalize, naime otac mi treba ić na dijalizu i nikako ne može odvagnuti ići na hemodijalizu ili na peritnejsku, dr mu je rekao da normalno sam treba odlučiti, osobno mislim da bi možda bilo bolje to obavljat u "kućnoj atmosferi" nego svako drugi dan ić u bolnicu. Pa bi me zanimalo koliko često to treba obavljat doma jer valjda ima neka više puta dnevno i noćna od 7 sati, kako to sve ide cili taj postupak, baš bi me zanimalo iz prve ruke.
Zahvaljujem
Dragi moji, meni se mama priprema za dijalizu, uskoro ide na taj neki pregled kojim će se ustanoviti koliko će još bubrezi raditi sami bez dijalize,.. ali naravno, dijaliza joj ne gine, svi smo u stresu zbog toga, jer koliko sam čula da ljudi koji rade dijalizu ne žive dugo , kako se vi nosite s tim?i još jedno bitno pitanju, zbog kojeg sam malo u zavadi s mamom, smije li ona uopće konzumirati sol u manjim količinama, ili sol mora biti potpuno isključena kad su bubrezi u pitanju??
I moja mama ima problema sa bubrezima. Ne bi smjela uopće jesti sol. Mi ne solimo uopće niti jedno jelo koje kuhamo doma. Ne bi se smjele jesti niti juhe iz vrećice, čipi-čips i slične stvari. Moja mama ima 67 godina, a problemi sa bubrezima su joj otkriveni prije 7 godina. Ima problema sa trombozom noge pa ide otprilike svaka dva mjeseca na vađenje krvi i kontolu hematologa u bolnicu, pa usput napravi i kreatinin. Njoj je kreatinin između 200 i 220, ovisno kako koji puta. Klirens kreatinina dosta rijetko radi, zadnji puta ga je radila prije više od godine dana. Sa nefrologom uglavnom razgovara preko telefona jer je otišao u penziju i radi privatno. Bilo je puno bolje dok je radio u bolnici, jer je onda puno češće išla na kontrole.
Koliko tvoja mama ima godina? Koliki joj je kreatinin i klirens kreatinina? Od čega su joj nastali problemi sa bubrezima? Gdje se liječi? Moja mama je imala česte tromboze, pa su izgleda trombovi otišli i u bubreg, tako da joj jedan bubreg uopće ne radi, a i drugi ima oštećenje. Na trajnoj je terapiji Marivarinom.
Moja mama ima 46g,.. probleme s bubrezima vuče već 5,6g za što nije ni znala,.. jer simptomi su joj bili povišeni tlak, i tako neke sitnice i uopće je njena doktorica nikad nije slala na provjeru bubrega sve do ove godine,.. kada se ustanovile ciste koje su zahvatile 1 cijeli bubreg koji uopće ne radi, i oštećenje na drugome, sada treba eto ići na to da vide koliko će biti još bez dijalize,.. koliko sam slušala od raznih ljudi da se dijaliza jako loše podnosi, ja se do sada nisam susretala s nekim tko je to imao, a vijesti koje sam čula sa strana nisu baš obećavajuće,.. :/
Zanima me ima li osoba pravo na sanitetski prijevoz bez obzira gdje boravi?
Ako se radi o kroničnoj dijalizi, sanitetski prijevoz bi trebao biti dostupan svakoj osobi.
Treba regulirati nešto dokumentacije, ne znam kako je trenutno to posloženo. Ovdje je nekakva regulativa.
Naravno, treba provjeriti kod nadležnog liječnika opće medicine detalje.