Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Hardver
Korisničko ime
Lozinka

Hardver Hardverske teme, sve osim pitanja, problema i oglasa. Podforumi: stolna, prijenosna računala, periferija, overclocking, Tableti

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.05.2005., 21:17   #1
Icepick
Nuian guardian

Icepick Avatar

Registracija: Nov 2002.
Pošalji poruku preko ICQ korisniku Icepick
Big Tower kućište i napajanje

Već jedno duže vrijeme razmišljam o kupovini Big Tower kućišta i prije jedno godinu dana sam i našao odličan izbor, ili mi je barem tako bilo rečeno ovdje na Forumu. Radilo se o AOpen kanti sa napajanjem od 450W. Nažalost tada nisam imao soma kuna za potrošit al' danas eto imam.

Međutim danas je drugi problem. Taj model AOpena više nigdje ne vidim (tada ga je imao HG-Šrot), a većina BT kućišta izgleda ovako: Chieftec kao primjer

Mislim WTF??? Čemu služe ta 'vratašca' na mjestu gdje bi trebali biti 5.25 otvori za CD/DVD. Se to da skinut, ne da...šta???

Da ne spominjem činjenicu da jedna takva kanta dođe gotovo 700 kn i to BEZ napajanja.

Anyways, pošo ja drugdje tražit neku finu BT kantu ali nailazim uglavnom na ovakve, ili neke koju dođe i preko 1300 kn bez napajanja.

Dok nisam naišao na ovo: Frontier

E to je kanta kakva meni treba. Plus, dođe 350 kn i još ima napajanje. (koje ionako ide van…al’ pustimo sad to).

No dobro, na stranu sad dizajn i boja, jer se na to ne palim. Po čemu je recimo onaj Chieftec toliko bolji pa dođe duplo skuplje nego Frontier, i to bez napajanja?

Isplati li mi se uopće uzeti taj Frontier kao BT rješenje, sa drugim napajanjem naravno?

Ne znam, možda sam ja jednostvno neupućen, ili lud , što mislim da mogu staviti bilo kakvo napajanje u bilo kakvu kantu. Možda ima neka finta zašto skupo napajanje ide u skupu kantu. Ali ukoliko ga nema ja smatram da bi taj Frontier za 350 kn bio čist dobar za ono što meni treba.

Još sam kratko i o napajanju. To me isto muči.

Tražim neko od nekih 450W ali i tu nailazim na različite cijene, ovisno o marki. (Links-ov cjenik jer imaju prilično velik izbor), a zaista ne znam razliku između Chiefteca i Enermaxa, recimo.

Onak, 500 kn bi bilo idealno kad bih mogao potrošiti za napajanje, s time da nije bed ako je i malo više (do nekih 650 kn) a razlika u kvaliteti velika.

Thanx
Icepick is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2005., 22:32   #2
Tommy
Schumacher!!!

Tommy Avatar

Registracija: Jan 2003.
I ja sam gledao to kućište, ali mi je na kraju ispalo preveliko za moje potrebe...

Ako ti treba Big Tower definitivno uzmi to... jeftino je i dobro...

Sta se napajanja tiče, kod nas je to još dosta skupo... pogotovo oni Enermaxovi i Antecovi...

Ja preporučam Tagan (imaš od 420 - 560W) i dodju te negdje oko 600injak kuna u HgSpotu...

Ako ti to ne paše imaš Fortrona koji su vjerojatno mrvicu bolji (imaš u Ve-milu selekciju od 400-530W...) i možeš birat ako hoćeš neko fancy (Blue Storm 500W) ili neko obično napajanje (sta se oblika i osvjetljenja napajanja tiče )

Ako ti to ne paše ne možeš fulat sa sljedećim markama napajanja: Enermax, Antec, Tagan, Fortron, Zalman i zadnji modeli Thermaltake-a
Learning comes from making mistakes.
I've made lots of mistakes... why am I still an $%^% idiot?
Tommy is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2005., 22:46   #3
Icepick
Nuian guardian

Icepick Avatar

Quote:
Tommy kaže:

Ako ti to ne paše imaš Fortrona koji su vjerojatno mrvicu bolji (imaš u Ve-milu selekciju od 400-530W...) i možeš birat ako hoćeš neko fancy (Blue Storm 500W) ili neko obično napajanje (sta se oblika i osvjetljenja napajanja tiče )
Eh, pa taj sam i gledao kao primjer.

FORTRON 500W, BlueStorm, Super Silent, 12cm vent., ATX2 ver 2.0 - 600 kn u Linksu.

Sam opet, kaj ja znam da li je to kvalitetno napajanje ili je u rangu sa MSI, Everpower i sl. I da li je to 500W stvarno snage ili 'peak'.

BTW, ovo kaj je ATX2, to nema veze kaj je kušište ATX ili...???
Icepick is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2005., 23:19   #4
Equilibrium
Telephone Sanitizer

Equilibrium Avatar

Registracija: Jul 2003.
Quote:
Icepick kaže:
ATX2 ti je oznaka da ima onaj 4 pinski konektor kaj ide pored procesora i gutačima omogućuje direktnih 12V.

pogledaj na:
http://www.formfactors.org/developer...s%5Catx2_2.pdf
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Old 17.05.2005., 23:33   #5
Icepick
Nuian guardian

Icepick Avatar

Quote:
Equilibrium kaže:
[COLOR=purple]ATX2 ti je oznaka da ima onaj 4 pinski konektor kaj ide pored procesora i gutačima omogućuje direktnih 12V.
Yep...to znam. Mislio sam da se možda ne razlikuje u veličini il' nešto...pa da se teže, ili nikako, montiraju u kantu.

Nego, gledam malo slikice nekih od napajanja i mnoga (sva ) imaju ventilator na gornjoj strani. Sad, to bi značilo da i kanta mora imati neke otvore sa gornje strane, zar ne? Tj. možda i ne mora al čini mi se da onda taj jedan gornji ventilator i nema funkciju ako je iznad njega odmah poklopac.
Icepick is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 08:44   #6
Dede
Registrirani korisnik

Registracija: Oct 2003.
Quote:
Icepick kaže:
Nego, gledam malo slikice nekih od napajanja i mnoga (sva ) imaju ventilator na gornjoj strani. Sad, to bi značilo da i kanta mora imati neke otvore sa gornje strane, zar ne? Tj. možda i ne mora al čini mi se da onda taj jedan gornji ventilator i nema funkciju ako je iznad njega odmah poklopac.
Nije na gornjoj strani. Na slici jeste tako da se vidi vent ali kad montiras napajanje, vent dodje iznad procesora tj. sa donje strane tako da izvlaci direktno topli zrak.
Dede is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 13:09   #7
Icepick
Nuian guardian

Icepick Avatar

Quote:
Dede kaže:
Nije na gornjoj strani. Na slici jeste tako da se vidi vent ali kad montiras napajanje, vent dodje iznad procesora tj. sa donje strane tako da izvlaci direktno topli zrak.
Cool...pa ti mi onda dođe kao napajanje i prvojetravanje kante u jednom. Iako na slikici zaista izgleda kao da taj drugi vent gleda prema gore. This side up

Mislim da sam suzio izbor na ova dva (ili tri):

FORTRON 500W, BlueStorm, Super Silent, 12cm vent., ATX2 ver 2.0

ili

ENERMAX 420W, EG425AX-VE(G) SFMA, NoiseTaker, dual fan, ATX2 (ona prva slikica)

Fortron ima 500W i dolazi kao retail, ali Enermax je koliko čujem jedna od boljih marki.

A ima i ovaj ENERMAX 460W, EG465AX-VE(G)FMA, reg. brzine, S-ATA power cable, ATX2

Malo mi je van budžeta jer dođe 700 kn ali ipak je 460W.

Koje od ta 2 (ili 3) bi preporučili?
Icepick is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 13:23   #8
No22
Sokol

No22 Avatar

Quote:
Icepick kaže:

Koji god uzmes neces se zeznit
No22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 14:10   #9
Dede
Registrirani korisnik

Fortron je malo ljepsi i tisi nego enermax jer ima veci vent i samo jedan vent. Ali enermax je kao marka po meni bolja.
Dosad sam vidjeo 1 izgorjeli fortron, 1 fortron otisao vent, 1 fortron vent skripi; pa bih zato vise isao na enermax.
Kao wataza ti je sasvim dovoljno 400 w jer moj komp. bez monitora trosi oko 200-220 w a unutra je p4 3.0@3.45 prescot, 2x512 mb ram, 1 hard sata 160 gb, 1 combo, 1 dvd writer, floppy, graficka 6800 le isto kloknuta.
Najbolje ti je da gledas koliko ima amp. na koliko volti i koji bude imao vise tog i kupi, a cini mi se da enermax po tim stvarima vrlo jak.
A imam napajanje super flower i ima vent od 14 cm, i vent na istoj strani kao i fortron i vent ti dodje iznad procesora kao sto sam rekao.
Dede is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 16:20   #10
Equilibrium
Telephone Sanitizer

Equilibrium Avatar

Quote:
Dede kaže:
Kao wataza ti je sasvim dovoljno 400 w
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 16:45   #11
No22
Sokol

No22 Avatar

Quote:
Dede kaže:

Kao wataza ti je sasvim dovoljno 400 w
Ja imam Anteca 350W i dva hard diska i dvije optike i 20% overklokan procesor i sve super radi
No22 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 17:06   #12
Dede
Registrirani korisnik

Pa normalno da radi.
Rekao sam koliko trosi moj komp. max 220 w, a nije ni tako slab.
100% sam siguran u to. Tko ne vjeruje neka mjeri.
Dede is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 18:40   #13
mobyXXL
...

mobyXXL Avatar

Registracija: Dec 2003.
Quote:
Icepick kaže:
Cool...pa ti mi onda dođe kao napajanje i prvojetravanje kante u jednom. Iako na slikici zaista izgleda kao da taj drugi vent gleda prema gore. This side up

ili

Fortron ima 500W i dolazi kao retail, ali Enermax je koliko čujem jedna od boljih marki.

A ima i ovaj ENERMAX 460W, EG465AX-VE(G)FMA, reg. brzine, S-ATA power cable, ATX2

Malo mi je van budžeta jer dođe 700 kn ali ipak je 460W.

A čuj ja sam imao dvojbu Čiftek 420W ili Enermax 353W (to se još prodaje ) i uzeo sam maxa Zakon je

A tebi od ova dva su oba super al ja bi na tvom mjestu dodao još 50 na onih 650 i uzeo Enermax.
mobyXXL is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 19:32   #14
Tommy
Schumacher!!!

Tommy Avatar

Quote:
Icepick kaže:
FORTRON 500W, BlueStorm, Super Silent, 12cm vent., ATX2 ver 2.0 - 600 kn u Linksu.

Sam opet, kaj ja znam da li je to kvalitetno napajanje ili je u rangu sa MSI, Everpower i sl. I da li je to 500W stvarno snage ili 'peak'.

Fortron ti je jako dobra marka... mislim da neke njihove modele proizvodi cak PC P&C... a oni rade najbolja napajanja na planetu tako da...

U biti nije 500W, nego je nekih 461W izmjereno na benchmarkovima, ali je to PRAVIH 460W... i mislim da ima PFC sa učinkovitošću konstantnom od 60W - 450W otprilike 78%....

ATX2 ti samo govori da zadovoljava tu specifikaciju... što znači da ima ona 2 dodatna konektorčića za napajanje više... a mislim da je ovaj fortron ATX 2.01, što znači da ima DVIJE +12V odvojene linije sa 15A po liniji... što je super...
Nisam siguran ali mislim da ovaj fortron zadovoljava i BTX specifikaciju... a i ne dobiješ onaj standardni ATX 20 pinski konektor nego 24pinski... samo što u kutiji dobiješ i konverter...

Quote:
Icepick kaže:

ili

Ja bi definitivno uzeo Fortrona... ljepo izgleda, pod malim opterećenjem je tiši (kako ima duplo veći ventilator od Enermaxa). Enermax je dobar, ali kako kažu ljudi vani Fortron je popularniji i bolji... samo je stvar da kod nas to nije toliko popularno jer su tek nedavno došli u većem broju na tržište...

Usput Enermax ti nema odvojene +12V linije što se ZAHTJEVA u ATX specifikacijama od 2.0 pa nadalje...
Tommy is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 20:50   #15
Icepick
Nuian guardian

Icepick Avatar

Danas mi je izgleda napajanje spržilo jedan disk. Na svu sreću šteta nije velika (propalo oko 300 MB prostora) a sutra disk prodajem. (da sam barem minutu ranije ugasio komp )

Uglavnom, današnji događaji su me ponukali da što prije kupim novo napajanje, pa i kantu.

Šta je kod mene stvar. Imam EverPower kantu i napajanje od 400W....dobro svi mi znamo koliko je to po EverPoweru. Stvar je u tome što je u kanti gužva, i zvučna i USB kontroler i IDE kontroler i grafulja, i 3 optike i 2-3 diska spajam u ladice pa hlađenje na diskovima i ladicama i tako. A inače vozim Celerona na 1,3 sa 512 Mb RAM-a. Drugim riječima zna to bit prilično opterečeno a stabilnost kante nikakva.

Sljedeća stvar, ja sam seosko dijete....kod nas je strujna mreža u qurcu. Čim malo zagrmi il' zapuše vjetar nestane struja. Kućne instalacije nisu u ništa boljem stanju.

Drugim riječima, nije toliko pitanje snage napajanja jer 400W, al' pravih, znam da je dosta. Već više neke ''stabilnosti'', da se ne događa da mi se HDD ugasi u radu jer mu nestane struje (to mi se izgleda danas dogodilo).

Znači vidim da većina zagovara Fortron. Pitanje je onda Links ili Ve-Mulj. U Ve-Mulju piše da je retail i mrvicu je jeftinije čini mi se, ali Ve-Mulj ne preferiram baš zbog njihovog 'customer relationshipa', a i seru oko garancija.
Icepick is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 21:12   #16
Tommy
Schumacher!!!

Tommy Avatar

Kažeš 3 optike... 2-3 diska, pola giga rama... i celeron (ajde to barem ne troši)...

Ne znam... ako ne favoriziraš ve mulj, onda sa linksovog gledišta

Tagan 420w, super silent, tg420-u01 - oko 614kn
Fortron 460w, fsp-60pfn, ver 2.0 - oko 600kn
Fortron 500w, bluestorm, 12cm vent. - 600kn

Sve ti je negdje slične kvalitete... sad odaberi što ti paše sa gledišta estetike/cijene

Onaj fortron 500W je kao što sam napisao u biti 460W, ali je marketinški 500...

I kako kažeš da si na selu, baš bi ova skuplja napajanja u takvim uvjetima trebala bolje radit... a ako nisi siguran baci još 500 kuna u UPS, ili 50 kuna u neki "surge protector"
Tommy is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 22:21   #17
Equilibrium
Telephone Sanitizer

Equilibrium Avatar

Ice,
disk: max 15W
optika: max 20W

dakle, u tvom slučaju, optika i diskovi max 90W. Zaokruži na 100.
Celeron nije potrošač, kontroleri su pičkin dim od potrošnje.

Ako te jebe nestabilnost napona, kupi Zalmanovo napajanje, pokazalo se kao najbolji i najstabilniji izbor u takvim slučajevima.
ili kupi UPS sa stabilizacijom napona.
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 22:28   #18
Tommy
Schumacher!!!

Tommy Avatar

Ne znam bas koliko bi ja dao skoro 700 kuna za 400W napajanje...
Tommy is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 22:38   #19
Equilibrium
Telephone Sanitizer

Equilibrium Avatar

Quote:
Tommy kaže:
Ne znam bas koliko bi ja dao skoro 700 kuna za 400W napajanje...
hmmm...
Quote:
Tommy kaže:
Tagan 420w, super silent, tg420-u01 - oko 614kn
Nije baš neka razlika, kaj ne? Na tolki iznos, 80-ak kuna gore dolje...
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 22:53   #20
Tommy
Schumacher!!!

Tommy Avatar

Quote:
Equilibrium kaže:
hmmm...

Nije baš neka razlika, kaj ne? Na tolki iznos, 80-ak kuna gore dolje...
Pa i je razlika od nekih 100injak kuna, sasvim dovoljno... sa time da je jeftinije napajanje jače... i nazivno, i po testovima...

A za tih 700 kuna mogu kupit bolje stvari od zalmana... istina ovo što se kod nas prodaje je prva verzija tog napajanja dok su vani novije, koje su bolje i malo jeftinije...
Tommy is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement

Advertisement
Odgovor

Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja