Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Društvo > Prirodne znanosti
Korisničko ime
Lozinka

Prirodne znanosti Čista znanost za jako pametne i one koji takvima žele postati
Podforum: Armstrong Station - Astronomija i astrofizika

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.05.2005., 21:13   #1
Belle
Registrirani korisnik
 
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: Zadar
Postova: 2,424
Hitno, pomoć za mlađeg brata, gradivo 7. razreda osnovne

Zašto se šećer brže topi u toploj vodi, nego li u hladnoj?

Brzo potreban odgovor.
Belle is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 21:33   #2
El Tomo
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 9,170
Zato jer termicka agitacija uslijed zagrijavanja lakse razbija medumolekulske veze u kristalu secera.

A zasto je veca topljivost secera u toplijoj vodi (vise secera mozes otopiti - nema veze s brzinom otapljanja) - ne znam.
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. (A. Clarke)

Obnovljeni astronomski blog
El Tomo is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 22:28   #3
raliSHA
inverzno polariziran
 
raliSHA Avatar
 
Registracija: Jan 2005.
Lokacija: Rijeka
Postova: 6,545
Quote:
A zasto je veca topljivost secera u toplijoj vodi (vise secera mozes otopiti - nema veze s brzinom otapljanja) - ne znam.
Pa iz istog razloga, veća termička energija --> veća brzina čestica, veći broj sudara. Veći broj sudara s pojedinačnim molekulama šećera onemogućava stvaranje kristala i za veću koncentraciju.
__________________
...lurking in the dark...
raliSHA is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2005., 22:42   #4
El Tomo
Ponekad nisam na forumu
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 9,170
Ma danas mi se ne da razmisljati....

U pravu si
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. (A. Clarke)

Obnovljeni astronomski blog
El Tomo is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 19.05.2005., 09:44   #5
Rebecca Guay
TiO2 P25
 
Registracija: Apr 2004.
Postova: 1,189
Postoje krivulje topivosti određenih tvari s temperaturom, koji se povećavaju kod većine tvari. Inače objašnjenje povećanje topivosti je zbog povećanje kinetičke energije molekula otapala ali i molekula otopljene tvari.
A sad nagradno pitanje: zašto se topivost kuhinjske soli ne povećava s temperaturom.
Rebecca Guay is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2005., 09:50   #6
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,971
Quote:
Rebecca Guay kaže:
A sad nagradno pitanje: zašto se topivost kuhinjske soli ne povećava s temperaturom.
Uf, sjecam se tog pitanja s faxa, negdje mi cuci i odgovor u podsvjesti... jel to neka jaka luzina/jaka kiselina shema, pa ionizacija, ionske jakosti, ovo ono?

ako nije, obrisat cu ovo gore napisano, pa vas lijepo molim da me ne citirate da se ne sramotim!
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2005., 09:52   #7
Rebecca Guay
TiO2 P25
 
Registracija: Apr 2004.
Postova: 1,189
Tako je imaš pravo ne dolazi do reakcije hidrolize.
bravo kemik!
Rebecca Guay is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2005., 09:53   #8
kemik
and, i'm back
 
kemik Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 20,971
: streber:


Ipak se neceg sjecam s tog faxa!!!!
__________________
Freedom is just another word for nothing left to lose
Povedi me!
Riješite se komaraca u stajaćoj vodi
kemik is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2005., 09:57   #9
Rebecca Guay
TiO2 P25
 
Registracija: Apr 2004.
Postova: 1,189
PMF, FKIT ili nešto treće? just for the record
Rebecca Guay is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2005., 10:10   #10
čudna biljka
Registrirani korisnik
 
Registracija: Apr 2005.
Postova: 38
ma to ima veze s tim sto je otapanje nekih kristala egzoterman proces, a nekih endoterman. ako je otapanje endoterman proces, onda se dovođenjem energije povečava i topivost, jer se ravnoteža reakcije pomiče u desno.
kristali koji topljenjem oslobađaju energiju, neće povečati topljivost dovođenjem energije, smanjit će im se ionski produkt topljivosti. to je le chatelierovo pravilo, mislim
__________________
Nikad ne zaboravi da si jedinstven. Baš kao i svi drugi.
čudna biljka is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 22:45.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger