Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija > Teologija i religijska praksa

Teologija i religijska praksa Religije/denominacije, teološka i ostala vjerska pitanja

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.12.2016., 11:04   #1
Je li Kuran Božja objava? 30 točaka za razmatranje

30 činjenica koje otkrivaju da Kuran nije Božja objava:

1. Židovi i kršćani su vjerovali u Boga kao Oca, dok islam niječe Boga kao Oca (Post 49, 24, Iz 45,11, Mal 2, 10, Iv 1,12, Mt 6,9, Iv 14,21, 1 Iv 3,1)

2. Sinovi Božji su se pojavljivali u Starom i Novom zavjetu, te ih je Bog blagoslivljao i direktno se nazivao Ocem, dok ih Kuran niječe (Izr 4,10, Izr 4,20, Sir 2,1, Sir 16,24, Sir 21,1, Izr 3,11, Iz 45,11, Mal 2, 10, Iv 1,12, Mk 1,11, Dj 13,33)

3. Židovstvo i kršćanstvo su religije obreda, dok islam nema obreda u bogoštovlju (Izl 12,25; 29,1; 40,1-7, Lev 4,20; 4,31; 4,35; 5,10; 5,13; 5,16; 5,18; 5,26; 19,22, Br 15,25; 15,28, Heb 9, 22, Lk 2,41; 24,53, Iv 1,29; 11,56; Otk 5,9)

4. Hram u židovstvu i kršćanstvu ima oltar tj. žrtvenik (zbog prikazivanja obredne žrtve), dok u islamu nema oltara jer islam ne poznaje obred ni žrtve za Boga u Hramu (Post 8,20; 12,7; 13,4; 22,9, Post 25,26, Post 33,20, 35,1-3, Izl 17,15)

5. U Kuranu su zapisane povijesne netočnosti: primjerice pomiješane su osobe Merjem, Aronove sestre (Stari zavjet), i Marije, Isusove Majke (Novi zavjet, osobe udaljene mnogo naraštaja). Za autora Kurana to je ista osoba, što bi značilo da je Mojsije Isusov tetak. Kada su kršćanski apologeti ukazali Muhamedu na ovu potpunu besmislicu i neistinu u Kuranu, on je samo odgovorio da su ljudi davali slična imena. Što je netočno, jer niti je Marija iz istog plemena kao Aron i Merjem, i ne da je nevjerojatna slučajnost da bi se brat nazivao isto (Harun/Aron) ali da se i ta osoba (Marija), i brat i otac (Imram) da se nazivaju isto kao u Starom zavjetu: to samo osoba besmislenog nijekanja ne može vidjeti da je totalni falsifikat i čista kopija koju je Muhamed kasno shvatio kada je vidio da je neistinu u Kuran ubacio. Imena Marijinih roditelja znamo iz povijesnih činjenica: Joakim i Ana.
Kuran također povijesno netočno piše o godinama postojanja Nabukodonozora

6. Kuran niječe Božjega Sina, a u Bibliji stoji da svatko tko niječe Sina, nema ni Oca, te da nije od Boga. Biblija naviješta da je svatko tko niječe Oca i Sina u službi antikrista (1 Iv 2,22-23). Intrigantno, upravo islam inizistira da postoji Bog, ali niječe Oca i Sina, što je direktno ispunjenje te definicije.

7. U Kuranu se ne uči o ljubavi. Islamski "bog" je upravitelj koji želi potčiniti sebi svijet, dok je Bog objavljen u Isusu Bog ljubavi i milosrđa objavljen da ga prihvate onima koji to čuju.

8. Vidljivo je stanovito odstupanje retorike u Kuranu. Prve objavljene (iz Medini), puno su blaže od zadnjih objavljenih (iz Meke).

9. Definicijom abrogacije Muhamed je poništavao prethodno objavljene ajete kada mu je stekao veću moć.

10. Abraham nikada nije izgradio Kabu kao što muslimani vjeruju. Ne postoji niti jedan povijesni spis, te niti jedno židovsko ni kršćansko vjerovanje u to.

11. Kuran poziva muslimane da upitaju "Ljude Knjige" (židove i kršćane) o prijašnjim objavama. Kada ih pitaju, oni im odgovore što im je jedino zapisano, i niti jedna verzija ne odgovara islamskoj

12. Islam nosi nevjerojatnu tvrdnju da se svim ljudima pričinilo da je Isus bio razapet na križu. S druge strane, zapisano je da je Allah to učinio ljudima da ga krivo vide. Ono što upada u oči je nevjerojatna činjenica: po islamskom shvaćanju, sam Bog je namjerno u krivu vjeru poslao ljude, da ih bi poslije osuđivao zbog svoje odluke. I tu se otkriva da Kuran nije Božja objava.

13. Kuran proklinje židove i kršćane. Ne mogu se voljeti one koje proklinjemo. Zgražati se nad nekime znači da ta osoba/učenje indirektno uči mrziti.

14. Isus u Bibliji govori da će se spasiti svatko tko se pokrsti. Islam potpuna suprotnost tome, se još i bori protiv krštenja.

15. Isus je osuđivao odlične poznavatelje Levitskog Zakona u raznim djelima koje je činio nauštrb tog Zakona i dopunivši taj Zakon novim milosrdnim zapovijedima. Sličnu paralelu kao sa židovima imamo danas sa muslimanskim shvaćanjem "zakona" koji je matematičko-mehaničan kao što je bio i židovski

16. Kuran uči da je Isus došao da "obnovi vjeru". To je netočno, vjera u Jedinoga jedincatoga Boga - Boga Abrahama, Izaka i Jakova je bila već ustanovljena, što je bilo vidljivo u Isusovim diskusijama i sa grešnicima. Upravo je u vjersko okruženje među farizejima došao Isus.

17. Muslimani govore da nebi priličilo Bogu da dođe u tijelu. Biblija im odgovara da je priličilo u Starom zavjetu da se Bog objavljuje u oblaku i gorućem grmu. Muslimani nisu mjerodavni da kažu što Bogu priliči a što ne. Ako on želi, on se može utjeloviti, i to se desilo u Isusu Kristu, koji je bio bezgrešan, a to je božanska osobina.

18. Islam mora nijekati Izaiju 53 i Isusovu žrtvu i smrt za grijehe naroda da bi opravdao svoju neistinu

19. Muhamed se nije držao kuranskih naputaka (imao je puno više od 4 žene), umro je od trovanja a ne svetačkom smrću

20. Besmislica je da je Isus kao Božja Riječ i jedini bezgrešan najavio običnog čovjeka Muhameda koji nije čak bio nikakav Svetac (imao više od 4 žene, dao osakatiti oči nekim grešnicima)

21. Kuran govori da je Muhamed zadnji poslanik, a hadisi da će Isus ponovno doći. Ako je Isus običan čovjek (po nauku islama), kako to da će biti ponovno poslan. Još jedna od činjenica koje otkrivaju da Kuran nije Božja objava

22. Muhamed je govorio ljudima da prihvate islam, da druga vjera neće biti priznata. Po krutosti i načinu držanja Zakona, islam je izuzetno sličan židovstvu. Ako je Jedan Bog što i Židovi vjeruju, mogao je ljude uputiti da vjeruju u Boga kao i Židovi dalje. I to je pokazatelj da islam nema veze sa Božjom objavom

23. Muslimani imaju praksu hadža. Židovi ni kršćani nikada nisu imali takve propise, ali su takve propise imala poganska arapska plemena za vrijeme Muhameda

24. Za vrijeme nastanka islama u Kabi se je štovalo 360 poganskih bogova. Jedan od njih je bio Hubal, koga se smatralo centralnim "bogom" svih "bogova". Njega je Muhamed zamijenio Allahom a zadržao propise da umiri dotada višebožački sustav.

25. Islam nosi simbol polumjeseca. Simbol polumjeseca je bio simbol Hubala. Hubal, sama riječ govori je verzija Baala: Hu-baal. Tako je "Allah" zamijenio Hubala

26. U islamu je Isusova majka puno više čašćena od Muhamedove. Ako je Muhamed "pečat svih poslanika", zbog čega njegova majka nije toliko bitna? Jedna od nelogičnosti islama.

27. U Kuranu je dozvoljen brak sa do 4 žene. U takvom sistemu nema ljubavi. Voljeti se istinski mogu samo dva srca, sve ostalo rađa ljubomoru. A nismo objekti, već vršitelji Božje Riječi. Isus i Novi zavjet jasno govore o jednoj ženi i ništavnosti braka sa drugom.

28. Muslimani govore da je Muhamed poslan svim narodima. Ipak, za života, nikada nije bio ni u Europi, ni u Africi, Južnoj Americi, ni Australiji, Europi, ni bližim Azijskim zemljama od arapskih. Znači da ga Allah nije ipak poslao nigdje osim na arapska mjesta. S druge strane, Isus, koji je fizički bio poslan samo u Izrael, je logično ono što nije stigao za života, poslao svoje učenike da krste sve narode i nakraj svijeta naviještaju evanđelje.

29. Biblija je više puta naviještala da će doći i da po plodovima možemo raspoznati lažne poslanike/proroke (Mt 7). Uz sva ova učenja, kršćanstvo jasno vidi to u Muhamedu.

30. Isus je pokazao ljudima što znači trpljenje, obraćenje, poniznost i da se zbog ljubavi za druge isplati umrijeti za druge, a Muhamed je pokazao da nema veze sa takvim Isusom već je osudio sve što je smatrao pogrešnim (i proglasio sve osim njegovog mišljenja da ide u pakao), te tako pokazao ljudima egoizam i krivu pobožnost.


(Nemojte žuriti sa odgovorom, najprije o svemu razmislite. Kada razmislite, krenite sa odgovorima ali ne žurite da sve točke replicirate u jednom postu.)
with_one is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 11:44   #2
Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
30 činjenica koje otkrivaju da Kuran nije Božja objava:
Činjenica za sve ljude ili samo za kršćane?

Pitam jer ustvari navodiš biblijske citate i gdje god postoji oprečnost sa Kur'anom, ti staješ na stranu Biblije...

Nije baš neka mudrost i nauk, samo potvrda da si kršćanin. I ja kao musliman isto mogu uraditi/napisati, što ne bi značilo da je zbog toga islam istina a kršćanstvo zabluda, nego samo da sam ja musliman.
Palenholik is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 12:01   #3
Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Činjenica za sve ljude ili samo za kršćane?

Pitam jer ustvari navodiš biblijske citate i gdje god postoji oprečnost sa Kur'anom, ti staješ na stranu Biblije...
Za sve analitične ljude, čak i one poput ateista koji ne vjeruju niti u Bibliju niti Kuran. Zašto? Lako mogu provjeriti što su vjerovali i židovi i kršćani, a čega nema u Kuranu. Naravno, oni neće priznati postojanje Boga, ali će jasno moći prepoznati razlike i odstupanja.

I pogotovo one koji poznaju i Bibliju i Kuran.

A razlog prihvaćanja prijašnjih objava postoji, jer je na nauk Kurana upozoreno u Bibliji, i jer ponavljam, postaje ta odstupanja koja i židovstvo i kršćanstvo prihvaćaju, a islam je miljama od njih.

Također ove neke dodatne činjenice nisu eksplicitno navedene niti u Bibliji niti Kuranu, poput Hubala, poganskog božanstva kojem je simbol bio polumjesec, i drugih.
with_one is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 12:36   #4
Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
12. Islam nosi nevjerojatnu tvrdnju da se svim ljudima pričinilo da je Isus bio razapet na križu. S druge strane, zapisano je da je Allah to učinio ljudima da ga krivo vide. Ono što upada u oči je nevjerojatna činjenica: po islamskom shvaćanju, sam Bog je namjerno u krivu vjeru poslao ljude, da ih bi poslije osuđivao zbog svoje odluke. I tu se otkriva da Kuran nije Božja objava.25. Islam nosi simbol polumjeseca. Simbol polumjeseca je bio simbol Hubala. Hubal, sama riječ govori je verzija Baala: Hu-baal. Tako je "Allah" zamijenio Hubala

[/COLOR][/B]
Samo da se malo nadovežem ovde. Slažem se otprilike sa tim što pričaš. Samo ovo ispravka. To što kažeš, zapravo Isus nije razapet na križu, na drvetu je razapet. Prevod kaže drvo...

Da hubaal, imaju mnoge njihove obrede i običaje i simboliku. I oni što su napravili hubble teleskop isto vjeruju u hubala baalaha kabbalaha, kult bala
Kabala (hebr.: קַבָּלָה , znači "primanje", "predaja")
morskigolub is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 12:55   #5
Quote:
morskigolub kaže: Pogledaj post
...I oni što su napravili hubble teleskop isto vjeruju u hubala baalaha kabbalaha, kult bala
Kabala (hebr.: קַבָּלָה , znači "primanje", "predaja")
Daj malo ovo razradi.
bolid74 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 14:02   #6
Čekaj, čekaj...

Ti kažeš "30 činjenica koje otkrivaju da Kur'an nije Božija objava"

A onda kažeš da su te "činjenice" za sve ljude, pa i ateiste koji ne vjeruju u Boga, pa prema tome ni išta drugo što ima veze s Bogom (Poslanici, Objave, Meleki, Zagrobni život, džennet i džehennem...)

Dakle, status Objava kod nevjernika, kršćana i muslimana ovako nekako izgleda:


Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
Za sve analitične ljude, čak i one poput ateista koji ne vjeruju niti u Bibliju niti Kuran. Zašto? Lako mogu provjeriti što su vjerovali i židovi i kršćani, a čega nema u Kuranu. Naravno, oni neće priznati postojanje Boga, ali će jasno moći prepoznati razlike i odstupanja.

I pogotovo one koji poznaju i Bibliju i Kuran.
Dobro, dobro... priznajemo "časni sudija", krivi smo što nismo dobro prepisali iz Biblije... odnosno nismo nikako prepisivali

Usporedbom se ne može ustvrditi da Kur'an nije Božija Objava.

Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
A razlog prihvaćanja prijašnjih objava postoji, jer je na nauk Kurana upozoreno u Bibliji, i jer ponavljam, postaje ta odstupanja koja i židovstvo i kršćanstvo prihvaćaju, a islam je miljama od njih.
Kako ono kažu... što više gledaš u neki problem, on sve više raste i raste...

A da malo gledaš u sličnosti umjesto što tražiš razlike?

Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
Također ove neke dodatne činjenice nisu eksplicitno navedene niti u Bibliji niti Kuranu, poput Hubala, poganskog božanstva kojem je simbol bio polumjesec, i drugih.
Ima li u historijskim spisima, tragovima... igdje išta... koji kip je bio posvečen Allahu? Da li su predislamski arapi napravili kip posvećen Allahu?

Da su arapi zabrazdali u idolopokloništvo, to je poznata činenica. I da su štovali raznorazna božanstva i pravili im kipove... i to se zna.

No, da li su naprvili kip posvećen Allahu?

VEZANO ZA TVOJU TEMU:
Raspravljati o gore navedenim tačkama za mene nema smisla jer su tvoje "činjenice" ustvari citati iz Biblije. Oni mogu biti činjenice za tebe jer si kršćanin, i ja to poštujem, ali za sve ostale koji to nisu... pa moraš shvatiti da to za nas nema takav status.

Isto kao što za bilo kog ko nije musliman, kur'anski ajeti sami po sebi ne predstavljaju nikakvu činjenicu. Može se tražiti smislenost, logika, utemeljenost i sl... ali sam kur'anski ajet za nemuslimane nije činjenica.
Palenholik is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 14:07   #7
Quote:
bolid74 kaže: Pogledaj post
Daj malo ovo razradi.
Nemam razrađivač Dovoljno je to reči, a koga zanima dublje može sam istraživati
morskigolub is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 14:52   #8
Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Čekaj, čekaj...

Ti kažeš "30 činjenica koje otkrivaju da Kur'an nije Božija objava"

A onda kažeš da su te "činjenice" za sve ljude, pa i ateiste koji ne vjeruju u Boga, pa prema tome ni išta drugo što ima veze s Bogom (Poslanici, Objave, Meleki, Zagrobni život, džennet i džehennem...)

Dakle, status Objava kod nevjernika, kršćana i muslimana ovako nekako izgleda:Dobro, dobro... priznajemo "časni sudija", krivi smo što nismo dobro prepisali iz Biblije... odnosno nismo nikako prepisivali

Usporedbom se ne može ustvrditi da Kur'an nije Božija Objava.


Kako ono kažu... što više gledaš u neki problem, on sve više raste i raste...

A da malo gledaš u sličnosti umjesto što tražiš razlike?Ima li u historijskim spisima, tragovima... igdje išta... koji kip je bio posvečen Allahu? Da li su predislamski arapi napravili kip posvećen Allahu?

Da su arapi zabrazdali u idolopokloništvo, to je poznata činenica. I da su štovali raznorazna božanstva i pravili im kipove... i to se zna.

No, da li su naprvili kip posvećen Allahu?

VEZANO ZA TVOJU TEMU:
Raspravljati o gore navedenim tačkama za mene nema smisla jer su tvoje "činjenice" ustvari citati iz Biblije. Oni mogu biti činjenice za tebe jer si kršćanin, i ja to poštujem, ali za sve ostale koji to nisu... pa moraš shvatiti da to za nas nema takav status.

Isto kao što za bilo kog ko nije musliman, kur'anski ajeti sami po sebi ne predstavljaju nikakvu činjenicu. Može se tražiti smislenost, logika, utemeljenost i sl... ali sam kur'anski ajet za nemuslimane nije činjenica.
Islam je definitivno zaslužan da se ogroman broj ljudi upozna sa Stvoriteljem, i otrgne se iz politeizma.
__________________
Ribe su morale biti strašno ljute kad su prvi put izašle na plažu i uzdržavale se da ne udahnu dok im otpadnu škrge i razviju se pluća. Ali kad ozbiljno odlučiš da evoluiraš, nema više natrag.
Markanm is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 16:44   #9
Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Čekaj, čekaj...


Dobro, dobro... priznajemo "časni sudija", krivi smo što nismo dobro prepisali iz Biblije... odnosno nismo nikako prepisivaliIma li u historijskim spisima, tragovima... igdje išta... koji kip je bio posvečen Allahu? Da li su predislamski arapi napravili kip posvećen Allahu?

Da su arapi zabrazdali u idolopokloništvo, to je poznata činenica. I da su štovali raznorazna božanstva i pravili im kipove... i to se zna.

No, da li su naprvili kip posvećen Allahu?
Mjesec i zvijezda su kipovi idoli. Idoliziraju se. Bogomolje koje imaju iste arhitektonske oblike kao i crkve sa raketama ili imitacijom sumersko egipackih hramova koji su imali po jednu, dvije ili četiri i više visokih obeliksa okolo hrama.
Kocka koja se obožava idolizira. Magnetni meteorit koji se idolizira. Slova koja se idoliziraju. Slike u kučama i kalendari i drugi predmeti. Simboli koji su urezani u bogomolje i idoliziraju se. Previše je tu idola posvečenih bogovima sunca, mjeseca, kiše, plodnosti, sexa, zvijezdama i planetama se klanjaju i suncu i mjesecu i saturnu i jupiteru i veneri. Bogovima egipackim, sumerskim, akadskim, babilonskim, medopersijskim, kananskim, rimskim itd. To isto sve rade i katoliki, pravoslavoci, i druge dugopostoječe retardirane religije
morskigolub is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 17:57   #10
Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Usporedbom se ne može ustvrditi da Kur'an nije Božija Objava.
Može, ako su odstupanja dijametralnih različitosti a taj isti Kuran se poziva na istog Abrahamovog Boga. To onda više nije isti "bog", objava, i tako dalje.

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
A da malo gledaš u sličnosti umjesto što tražiš razlike?
Sličnsti ima, ali sličnosti ima u svakoj religiji po tome. Vi ste komentirali mene kao kršćanina, a ja mogu vas kao muslimana - da vama itekako "igra" da prikažete sve kao sličnosti, da biste naravno obranili svoju tezu da Kuran nastavlja sve dotada objavljeno od Boga. A to jednostavno nije tako.

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Ima li u historijskim spisima, tragovima... igdje išta... koji kip je bio posvečen Allahu? Da li su predislamski arapi napravili kip posvećen Allahu?
Ima Hubalu. A Hubal je vrhovni "bog" svih 360 bogova Kabe. Njega je zamijenio Allah, tj zasjeo na njegovo mjesto. Što je bio Hubal za Kabu prije Muhameda, to je Allah nakon Muhameda. To ništa ne mijenja što je kasnije ikonografija i prikazivanje religijskih motiva izbačeno islama, to je i dalje činjenica.

O Kabi ima dobar video sa hrvatskim prijevodom od Davida Wood-a:
https://www.youtube.com/watch?v=06sdh6o9wRM

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Raspravljati o gore navedenim tačkama za mene nema smisla jer su tvoje "činjenice" ustvari citati iz Biblije.
Nisu sve, ali se itekako baziraju na Bibliji - Staroga zavjeta (Tore) i Novoga zavjeta. Hvala na priznanju. Jer obično se dešava da muslimani Biblijom pokušavaju objasniti kršćanima "svoje" istine. Sada kada ste im vi ovo rasvijetlili da su to činjenice iz Biblije - te da se ipak ne mogu oslanjati na njih jer su to drugačiji nauci, vjerujemo da više neće toliko griješiti.

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Isto kao što za bilo kog ko nije musliman, kur'anski ajeti sami po sebi ne predstavljaju nikakvu činjenicu. Može se tražiti smislenost, logika, utemeljenost i sl... ali sam kur'anski ajet za nemuslimane nije činjenica.
U potpunosti se slažem.
with_one is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 18:03   #11
Quote:
Markanm kaže: Pogledaj post
Islam je definitivno zaslužan da se ogroman broj ljudi upozna sa Stvoriteljem, i otrgne se iz politeizma.
Islam se najprije mora zapitati zbog čega mora nijekati temeljne židovsko-kršćanske istine, poput toga da je Bog Otac i za židove, a ne samo kršćane (a tek kasnije razmatrati svoje pogrešno shvaćanje Jednog jedincatog Boga objavljenog u trima osobama):

Izaija 45,11 Ovako govori Jahve, Svetac Izraelov, njegov tvorac: "Zar je vaše da me o mojoj djeci pitate i da mi nad djelom ruku mojih zapovijedate?

Malahija 2, 10 Nemamo li svi jednog Oca? Nije li nas jedan Bog stvorio? Zašto smo onda jedan drugome nevjerni te skvrnimo Savez svojih otaca?

Evanđelje po Ivanu 1,12 A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime,

Knjiga Postanka 49, 24 Ali luk mu čvrst ostaje, mišice mu ojačale, rukom Jakog Jakovljeva, imenom Pastira, Stijene Izraela, 25 Bogom, Ocem tvojim, koji ti pomaže, Svesilnim koji te blagoslivlje blagoslovom ozgo sa nebesa, blagoslovom ozdo iz dubina, blagoslovom iz svih prsa, iz svih utroba!

Mudre izreke 4,20 Sine moj, pazi na moje riječi, prigni uho svoje mojim besjedama.

Mudre izreke 3,11 Sine moj, ne odbacuj Jahvine opomene i nemoj da ti omrzne njegov ukor.

Knjiga Sirahova 16,24 Slušaj, sine moj, i steći ćeš spoznaju; upravi svoje srce riječima mojim.

Evanđelje po Mateju 6,9 Vi, dakle, ovako molite: 'Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje!

Poslanica Hebrejima 12,5 Pa zar ste zaboravili opomenu koja vam je kao sinovima upravljena: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori.

Evanđelje po Marku 1,11 a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!

Djela apostolska 13,33 Bog je ispunio djeci, nama, uskrisivši Isusa, kao što je i pisano u Psalmu drugom: Ti si Sin moj, danas te rodih.


i mnogi drugi citati...

Islam je sustav koji se mora zapitati o svojem pogrešnom pogledu na Boga.
with_one is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 18:07   #12
Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
Može, ako su odstupanja dijametralnih različitosti a taj isti Kuran se poziva na istog Abrahamovog Boga. To onda više nije isti "bog", objava, i tako dalje.


Sličnsti ima, ali sličnosti ima u svakoj religiji po tome. Vi ste komentirali mene kao kršćanina, a ja mogu vas kao muslimana - da vama itekako "igra" da prikažete sve kao sličnosti, da biste naravno obranili svoju tezu da Kuran nastavlja sve dotada objavljeno od Boga. A to jednostavno nije tako.


Ima Hubalu. A Hubal je vrhovni "bog" svih 360 bogova Kabe. Njega je zamijenio Allah, tj zasjeo na njegovo mjesto. Što je bio Hubal za Kabu prije Muhameda, to je Allah nakon Muhameda. To ništa ne mijenja što je kasnije ikonografija i prikazivanje religijskih motiva izbačeno islama, to je i dalje činjenica.

O Kabi ima dobar video sa hrvatskim prijevodom od Davida Wood-a:
https://www.youtube.com/watch?v=06sdh6o9wRM


Nisu sve, ali se itekako baziraju na Bibliji - Staroga zavjeta (Tore) i Novoga zavjeta. Hvala na priznanju. Jer obično se dešava da muslimani Biblijom pokušavaju objasniti kršćanima "svoje" istine. Sada kada ste im vi ovo rasvijetlili da su to činjenice iz Biblije - te da se ipak ne mogu oslanjati na njih jer su to drugačiji nauci, vjerujemo da više neće toliko griješiti.


U potpunosti se slažem.
U Krscanstvu je bog sunca ili nepobjedivo sunce SOL upakirano s Isusom
To mozemo gledati iz vise uglova.
Ako gledamo na nacin kao ti Islam onda ne treba crtati ...
EliEliLama is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 19:46   #13
Jel ovo objavio dnevno.hr?
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 20:45   #14
Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Ima li u historijskim spisima, tragovima... igdje išta... koji kip je bio posvečen Allahu? Da li su predislamski arapi napravili kip posvećen Allahu?
I, šta reče?

Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
Može, ako su odstupanja dijametralnih različitosti a taj isti Kuran se poziva na istog Abrahamovog Boga. To onda više nije isti "bog", objava, i tako dalje.
To isto se može reči za Bibliju.... pošto je Biblija u kontradiktornosti sa Kur'anom, mora da je ljudska izmišljotina jer nije ni nalik Božijoj Objavi - Kur'anu

Argumentacija ti je mašaAllah

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Sličnsti ima, ali sličnosti ima u svakoj religiji po tome. Vi ste komentirali mene kao kršćanina, a ja mogu vas kao muslimana - da vama itekako "igra" da prikažete sve kao sličnosti, da biste naravno obranili svoju tezu da Kuran nastavlja sve dotada objavljeno od Boga. A to jednostavno nije tako.
Hmmm, ne znam ko je prijašnju Objavu pripojio svojoj knjizi, i ko ju je uzduž i poprijeko prošarao tražeći "proročanstva" za Isusa boga.

Kur'an je samostalna knjiga, ne oslanja se na prethodne knjige i tekstove. Ne posuđuje pasuse ni citate iz prijašnjih knjiga. Tokom odgajanja muslimana također ne referiramo se na prijašnje objave da bi dokazali nešto u svezi islama. Jednostavno takvih veza nema - a kršćanstvo?

I opet ono što kažeš "islam je miljama daleko" - ortodoksni jevreji, dakle vjernici koji drže do svoje vjere, kršćane smatraju idolotarima a muslimane ne - stvarno se trebaš praviti slijep i ignorisati kompletan islamski nauk da bi muslimane proglasio idolotarima.

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Ima Hubalu. A Hubal je vrhovni "bog" svih 360 bogova Kabe. Njega je zamijenio Allah, tj zasjeo na njegovo mjesto. Što je bio Hubal za Kabu prije Muhameda, to je Allah nakon Muhameda. To ništa ne mijenja što je kasnije ikonografija i prikazivanje religijskih motiva izbačeno islama, to je i dalje činjenica.
U predislamskom vremenu ime Hubal i Allah nisu smatrani jednim te istim. Allah je za predislamske arape bio Stvoritelj svega, nisu posvetili nikakav kip Allahu. No vremenom su stvorili panteon božanstava kao božiji suparnika i posrednika do Njega.

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
O Kabi ima dobar video sa hrvatskim prijevodom od Davida Wood-a:
https://www.youtube.com/watch?v=06sdh6o9wRM
Sad mi je jasno otkud ove nebuloze o poveznici između Hubal i Allaha. Kršćanski evanđelisti su najjači zagovornici ideje da su muslimani idolotari/idolopoklonici, a to nastoje dokazati izvrčići značenje i smisla islamskih obreda; stvarajući nemoguće paralele i usporedbe; krivotvoreči historijske činjenice i sl...

Iskreni učenjaci, orijentalisti priznaju da nije jasna pozicija i mitološki značaj Hubala kod predislamskih arapa. Predpostavke su da je bio bog: gatanja (ispred njegovog kipa se bacale strelice i tako gatalo); rata i mjeseca. Wiki

Nisam našao da iko pokušava napraviti između imena Hubal i Allah. Hu - duh, bog i baal - gospodar.

Vjernici koji dijele isti jezik, arapski jezik, ne padaju im na pamet ovakve malverzacije i podvale. Ovakve malverzacije i podvale padaju na pamet nearapima koji zaboravljaju odakle je njihova vjera potekla - klasična zapadnocentrična vizija svijeta - sve što nije kao naše, pogešno je.

U Starom Zavjetu na arapskom jeziku fino stoji:
U početku Allah stvori Nebesa i Zemlju. (Knjiga stvaranja, 1)

A neki se ovdje upinju svim silama dokazati kako je Jahveh jedino prihvatljivo Božije ime i kako ime Allah nema nigdje u Bibliji Tako da ovo nasilno poistovječivanje predislamskog Hubel božanstva sa Allahom, je jednako uvredljivo za arapske kršćane i židove kao što je za nas muslimane.

Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Nisu sve, ali se itekako baziraju na Bibliji - Staroga zavjeta (Tore) i Novoga zavjeta. Hvala na priznanju. Jer obično se dešava da muslimani Biblijom pokušavaju objasniti kršćanima "svoje" istine. Sada kada ste im vi ovo rasvijetlili da su to činjenice iz Biblije - te da se ipak ne mogu oslanjati na njih jer su to drugačiji nauci, vjerujemo da više neće toliko griješiti.
Pa da, ako raspravljaš sa kršćaninom i želiš dokazati neko svoje stajalište vezano za njegovu vjeru, naravno da ćeš koristiti Bibliju i biblijske citate. To rade kršćani međusobno, a ne vidim problem da i muslimani rade isto.


Nego, šta Biblija kaže šta je činiti s nama krivovjercima? Možemo li pored vas ili s vama živjeti šireći svoj nauk? Ima li šta na tu temu?

Zadnje uređivanje Meadow : 03.01.2017. at 22:30. Reason: margine
Palenholik is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 21:15   #15
Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
Islam se najprije mora zapitati zbog čega mora nijekati temeljne židovsko-kršćanske istine, poput toga da je Bog Otac i za židove, a ne samo kršćane (a tek kasnije razmatrati svoje pogrešno shvaćanje Jednog jedincatog Boga objavljenog u trima osobama)
Isto tako, kršćanstvo se mora zapitati zašto nijeka temeljne ŽIDOVSKE istine poput one da je Bog jedan i da mu niko nije ravan, da se slijedi Objavljen Zakon?

Po tome, nepristrasnom istraživaču i posmatraču, islam i judaizam su jaaaako slični, mnogo sličniji nego judaizam i kršćanstvo

Quote:
with_one kaže: Pogledaj post
[COLOR="blue"]Izaija 45,11 Ovako govori Jahve, Svetac Izraelov, njegov tvorac: "Zar je vaše da me o mojoj djeci pitate i da mi nad djelom ruku mojih zapovijedate?

Malahija 2, 10 Nemamo li svi jednog Oca? Nije li nas jedan Bog stvorio? Zašto smo onda jedan drugome nevjerni te skvrnimo Savez svojih otaca?

/CUT/

i mnogi drugi citati...

Islam je sustav koji se mora zapitati o svojem pogrešnom pogledu na Boga.
Kršćani, a i jevreji, su najbolji dokaz da je islamsko učenje o Bogu najispravnije. Dok se jevreji donekle osjećaju povlašteni zbog tog odnosa "djeca - Bog", kršćani su otišli korak dalje pa su to pretvrili u stvarni biološki odnos "sin - Otac", zamutivši i zakompliciravši na taj način čisti monoteizam.

Muslimani i ako prihvataju u nekom duhovnom smislu da smo svi djeca Božija, da smo svi od Njega potekli... to nikako ne uzimaju za osnov ili pravo da se neko osjeća povlašćenim pred Bogom, da Bog zbog tog odnosa neće biti u stanju kazniti griješnike.

Zbog insistiranja na tom odnosu "otac - sin" zamućuje se svarna slika Boga, nestaje strahopoštovanje i čovjek srlja u činjenje krupnih grijeha jer Otac neće karati niti žestoko kažnjavati svoga sina - Otac to ne može.
I jevreji i kršćani kažu: "Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi." Reci: "Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?" A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti. Kur'an; Trpeza 5:18
Stoga u islamu, da se nikad ne bi stvorila takva pogrešna i lažna predođba, da se čovjek ne bi umislio i uzoholio... koriste se termini "Gospodar i rob".

A krajnja i potpuna mudrost takvog izražavanja jedino je Njemu, Svevišnjem, poznata.
Palenholik is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 21:19   #16
U postanku poglavlje br 1 nema IHVH nego ALHIM.
EliEliLama is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 21:51   #17
Zašto gledanje Božje objave kroz judaizam i kršćanstvo?

Što samo židovi imaju ekskluzivna prava izvještavati o Bogu?
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2016., 23:24   #18
Quote:
Palenholik kaže: Pogledaj post
Isto tako, kršćanstvo se mora zapitati zašto nijeka temeljne ŽIDOVSKE istine poput one da je Bog jedan i da mu niko nije ravan, da se slijedi Objavljen Zakon?

Po tome, nepristrasnom istraživaču i posmatraču, islam i judaizam su jaaaako slični, mnogo sličniji nego judaizam i kršćanstvoKršćani, a i jevreji, su najbolji dokaz da je islamsko učenje o Bogu najispravnije. Dok se jevreji donekle osjećaju povlašteni zbog tog odnosa "djeca - Bog", kršćani su otišli korak dalje pa su to pretvrili u stvarni biološki odnos "sin - Otac", zamutivši i zakompliciravši na taj način čisti monoteizam.

Muslimani i ako prihvataju u nekom duhovnom smislu da smo svi djeca Božija, da smo svi od Njega potekli... to nikako ne uzimaju za osnov ili pravo da se neko osjeća povlašćenim pred Bogom, da Bog zbog tog odnosa neće biti u stanju kazniti griješnike.

Zbog insistiranja na tom odnosu "otac - sin" zamućuje se svarna slika Boga, nestaje strahopoštovanje i čovjek srlja u činjenje krupnih grijeha jer Otac neće karati niti žestoko kažnjavati svoga sina - Otac to ne može.
I jevreji i kršćani kažu: "Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi." Reci: "Pa zašto vas onda On kažnjava zbog grijehova vaših?" A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće, On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratiti. Kur'an; Trpeza 5:18
Stoga u islamu, da se nikad ne bi stvorila takva pogrešna i lažna predođba, da se čovjek ne bi umislio i uzoholio... koriste se termini "Gospodar i rob".

A krajnja i potpuna mudrost takvog izražavanja jedino je Njemu, Svevišnjem, poznata.
Bog nije jedan nego jednota !
Shema Israel Adona Elohenu Adonai EHAD...Ehad je jednota ,unija

A unija čega ?
EliEliLama is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2016., 15:26   #19
Quote:
Srebrni-medvjed kaže: Pogledaj post
Zašto gledanje Božje objave kroz judaizam i kršćanstvo?

Što samo židovi imaju ekskluzivna prava izvještavati o Bogu?

Zato što je Jahve Bog stvorio svijet i poslao svog Sina Isusa Krista na Zemlju
koji je svoje učenike poslao da objave dobru vjest svima. Ne mogu izvještavati
o Bogu oni koji ne poznaju Boga, neznabošci, jer oni nisu upoznati sa Bogom
ni sa Njegovim obečanjima i planovima. Oni imaju svoje đepne bogove, alternativne bogove
i ne znaju ustvari ne poznaju dobro puteve Boga Jedinog.
Bog je tako odredio na kraju krajeva, pa tko je čovjek da se suprostavi Bogu.
Mora biti neki red.
morskigolub is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2016., 15:53   #20
Quote:
morskigolub kaže: Pogledaj post
Zato što je Jahve Bog stvorio svijet i poslao svog Sina Isusa Krista na Zemlju
koji je svoje učenike poslao da objave dobru vjest svima. Ne mogu izvještavati
o Bogu oni koji ne poznaju Boga, neznabošci, jer oni nisu upoznati sa Bogom
ni sa Njegovim obečanjima i planovima. Oni imaju svoje đepne bogove, alternativne bogove
i ne znaju ustvari ne poznaju dobro puteve Boga Jedinog.
Bog je tako odredio na kraju krajeva, pa tko je čovjek da se suprostavi Bogu.
Mora biti neki red.
Ne postoji jedan isusov i drugi muhamedov Bog, nego samo postoji Bog
__________________
Onaj tko dobije znanje i prenese ga ostalima, ispunjavaju mu se sve želje i postiže uspjeh, sreću i blagostanje u svom životu (Atharva veda)
Srebrni-medvjed is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:15.