Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.05.2003., 20:12   #1
Kolač od šumskih jagoda

Nabavila sam kilu šumskih jagoda pa bih molila neki prijedlog za dobar kolač od šumskih jagoda
frida1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2003., 21:59   #2
Talking

Ne grijesi dusu, kakvi kolaci te napali. Lijepo jednu po jednu jagodicu u usta i uzivat, uzivat i uzivat u njenom okusu Eventualno ih mozes malo zamazati secerom i slagom, ili npr. sladoledom .
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2003., 23:56   #3
kad mi se ne da nesto komplicirano i da dugo traje, obicni biskvit napravim , voce gore i zelatinu preko toga.

Kad je vruce, zapravo mi je to i najdraza vrsta kolaca.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2003., 10:32   #4
ma jagode su najboLje sa šLagom, i onda gore šećera... njam, njam, njam
__________________
i rece maja: "jebat ces i tocka" i tako bi
bloody sailor moon is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2003., 12:01   #5
ajde molim lijepo toliko majstora kuhara na forumu a da niko nezna kakav recept, božeeee...
frida1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2003., 18:09   #6
pa ja ti dala ideju, zar ne znas ispeci OBICAN biskvit ?
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2003., 07:02   #7
ja sam ga radila jucer... i tak je bilo fino da sam se u pol 3 ujutro digla po jos jedan....
dakle..., speci biskvit...., kad je gotov samo na njega stavi jagode, obicne narezi na snite, a sumske mozes samo stavit gore ... i bjelanjak zmixas i stavis na jagode i sve to u pecnicu dok bjelanjak ne pozuti lagano i zapece se.....
fenomenalno i brzo, a biskvit postane super socan jer jagode puste svoj sok

Vinska
Vinska Mushica is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 11:00   #8
Voćni kolači

Kako slijedi vrijeme obilja voća recepte sam izdvojila.
Ima recepata za voćne kolače i na "kolačekima, kremastim" pa ih možete i tamo potražiti.




ČUPAVA TORTA SA SIROM I JABUKAMA

Tijesto:
- 25 dkg brašna
- 12,5 dkg šećera
- malo soli
- 1 vanilin šećer
- 12,5 dkg putra
Odvojite dvije žlice brašna. Sve ostale sastojke izmiješajte u mrvičasto tijesto. Na mrvice u posudi pospite odvojeno brašno i sve dobro protresite.
2/3 tijesta čvrsto utisnite u namašćen kalup.

Nadjev I:
- 1 kg jabuka
- 1 želatina u vrećici
- 10 dkg šećera
Očišćene, narezane jabuke prodinstati sa šećerom i malo vode. Pred kraj kuhanja dodat želatinu priređenu prema uputi na vrećici.
Staviti na tijesto u kalupu.

Nadjev II:
- 15 dkg putra
- 1 vanilin šećer
- ribana korica od 1 limuna
- 1 žlica soka od limuna
- 2 jaja
- 50 dkg svježeg sira
- 1 puding od vanilije
- 1 žlica štaub šećera
Putar pjenasto umutite, dodajte jedno po jedno jaje stalno miješajući. Umiješajte ostalo.
Kremu stavite na jabuke.

Ostatak tijesta – mrvica rasporedite po rubu kolača.
Pecite 45 – 50 min.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 11:01   #9
AMARENA TORTA

Tijesto:
- 3 jaja
- 6 dkg šećera
- 6 dkg brašna
- 2 dkg škroba
- 2 dkg kakaa
- 3 žlice ulja
Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom. Dodajte ostalo i rahlo umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ispecite u kalupu. Hladno prerežite na 2/3 visine. Deblji dio je dno, tanji poklopac.

Nadjev I:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 1 listić želatine
Vrhnje istučete u čvrst šlag. Umiješate rastopljenu čokoladu i želatinu.
Stavite na biskvit za dno u kalupu.

Nadjev II:
- 1 kg zrelih amarena višanja
Očišćene višnje poslažete u dva kruga na prvi nadjev.

Nadjev II:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 1-2 žlice sirupa od višanja ili malina
- 1 listić želatine
Vrhnje istučete u čvrsti šlag. Umiješate sirup i otopljenu želatinu.
Stavite preko višanja i na to drugi dio tijesta.

Premaz:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 10 dkg čokolade
- 1 listić želatine
Vrhnje istučete u čvrst šlag. Umiješate rastopljenu čokoladu i želatinu.

Nakon što torta odstoji 2-3 sata u frižideru skinete joj obruč i premažete premazom.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 11:02   #10
TORTA SA JOGURTOM I JAGODAMA

Tijesto:
- 3 jaja
- 6 dkg šećera
- 6 dkg brašna
- 2 dkg škroba
- 3 dkg rastopljenog putra
Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom. Dodajte ostalo i rahlo umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ispecite u kalupu.

Nadjev:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 10 dkg šećera
- 4 dl čvrstog jogurta
- 7 žumanjaka
- 3 lista želatine
- sok od jednog limuna
- preljev za tortu
- ¾ kg sitnih jagoda
Žumanjke i šećer tucite na pari. Dodajte rastopljenu želatinu. Prohlađeno pomiješajte sa jogurtom i tučenim vrhnjem.
Nadjev stavite na tijesto u kalupu. Na nadjev stavite jagode i prelijte ih preljevom za torte.
Ohlađenoj (nakon cca 4 sata u frižideru) torti skinuti obruč.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 11:04   #11
VOĆNI KOLAČ

Tijesto:
- 5 jaja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice brašna
- 3 žlice griza
Bjelanjke i šećer izmiksat u čvrsti snijeg. Dodati ostalo i staviti peći.

Nadjev I:
- 1 kg voća
- 5-6 žlica šećera
Voće posuti šećerom i staviti da se procijedi.
Na pečeno tijesto stavit voće.

Nadjev II:
- ½ l mlijeka
- 4 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna.
Žumanjke, brašno i šećer ukuhati u mlijeku kao puding.
Prohlađeno preliti preko voća.

Nadjev III:
- 4 bjelanjak
- 20 dkg šećera
Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera na pari.
Staviti ga preko kuhane kreme.


Dobro rashladiti
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 11:04   #12
LIMUN TORTA


Tijesto:
- 3 jaja
- 3 žlice vruće vode
- 15 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 dkg brašna
- 10 dkg gustina
- 1 prašak za pecivo
Pjenasto izmiksat jaja, vodu i šećer. Dodat ostalo i ispeći. Hladno prerezati.

Nadjev:
- 6 listova želatine
- sok od 3 limuna
- ribana korica od limuna
- 4 jaja
- 15 dkg šećera
- 1/8 l bijelog vina
- ¼ l slatkog vrhnja
- 3 žlice džema od limuna ili naranče
Želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju.
Jaja pjenasto izmiksat sa šećerom na pari. U rashlađeno umiješati tučeno vrhnje i sve ostalo, staviti na list tijesta u kalupu i poklopiti drugim listom.

Premaz:
- ½ l slatkog vrhnja
- naribana korica od limuna
Istući vrhnje u čvrsti šlag i umiješati koricu.

Ohlađenoj torti skinuti obruč i premazati je slatkim vrhnjem
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 17:04   #13
SNITE SA TRESNJAMA

Tijesto:
- 10 dkg brasna
- 5 dkg putra
- 2,5 dkg aeera
- 1 jaje
- 10 dkg mljevenih oraha
- 1/2 kg ociscenih zrelih tresanja
- cimet
Umijesiti tijesto od jajeta, secera, brasna i cimeta. Razvaljati ga, stavit u protvu, posuti orasima i tresnjama.

Preljev:
- 6 dkg secera
- 4 jaja
- 3 dkg putra
- 7 dkg brasna
Na pari pjenasto istucite jaja sa secerom. Dok se hladi par puta promijesajte. U ohladjeno umijesajte brasno i putar.
Prelijte preko tresanja i stavite peci.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 17:17   #14
TORTA SA SLJIVAMA

Tijesto:
- 6 jaja
- 10 dkg secera
- 1 vanilin secer
- 4 dkg prezli
- 15 dkg oraha
- 1 zlica ruma
Pjenasto izmijesajte zumanjke sa secerom, dodajte ostalo i snijeg od bjelanjaka. Rahlo promijeaajte i stavite pec-
peceno, ohladjeno prere~ite tortu na pola.

Nadjev:
- 1 kg zrelih sljiva
- 10 dkg secera
- 1 kom cimeta u kori
- 1 klincek
- 1/4 l vode
- 3 dkg gustina
- 1/4 l slatkog vrhnja
- 1 list zelatine
Sljive raspolovite i stavite kuhati sa secerom, cimetom i klincekom. Kad su kuhane sljive odlijte malo soka (po potrebi dodati vode ako se ukuhala) i u njemu razmutite skrob, vratite natrag i prokuhajte joa par sekundi.
Ohladjene sljive stavite na tijesto.
}elatinu pripremite prema uputi na pakiranju. Slatko vrhnje istucite, primjeaajte mu zelatinu i stavite preko sljiva.

Premaz:
- 1/4 l slatkog vrhnja
- 1 vanilin secer
Vrhnje i secer istuc u cvrsti slag. Premazati tortu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 17:26   #15
TORTA SA VISNJAMA I COKOLADOM

Tijesto:
- 10 dkg putra
- 10 dkg secera
- 1 vanilin secer
- 2 jaja
- malo soli
- 15 dkg brasna
- 1,5 prasak za pecivo
- 1,5 dkg kakaa
- 3 zlice mlijeka.
Putar, jaja i secer pjenasto izmijesajte. Umijesajte ostalo i stavite peci. Pecenu, ohladjenu tortu prerezati na pola.

Nadjev I:
- 3/4 kg ociscenih visanja
- 10 dkg secera
- 3 zlice visnjevace (mo~e rum ili sl.)
Visnje sa secerom i visnjevacom malo prodinstajte. Ako treba dodajte malo vode.
Ohladjene visnje stavite na tijesto.

Nadjev II:
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 1 vanilin secer
- 2 kremfiksa
- 10 dkg cokolade
Vrhnje sa secerom i kremfiksom istuc u cvrsti slag. jednu trecinu odvojiti, u ostatak umijesati otopljenju cokoladu.
Vrhnje sa cokoladom staviti na tresnje.
Poklopiti drugim listom tijesta i cijelu tortu premazati odvojenim slatkim vrhnjem.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 08:17   #16
recepti su

i može li jedno pojašnjenje..., što je to aeer, a spominje se u kolaču pod nazivom Šnite sa trešnjama !
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 08:59   #17
BAKIN KOLAČ OD KUPINA

Tijesto:
- 20 dkg putra
- 20 dkg šećera
- 4 jaja
- 20dkg brašna
- 15 dkg gustina
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dl mlijeka
- ribana limunova korica
Pjenasto izmiksajte putar i šećer, dodajte jedno po jedno jaje stalno miješajući. Dodajte ostalo. Ulijte u protvu.

Nadjev:
- ¾ kg kupina
- 5 dkg putra
- 7,5 dkg bademovih listića
- 5 dkg šećera
- 0,5 dl vrhnja
Po tijestu pospite kupine. Putar, bademe, šećer i vrhnje prokuhajte i rasporedite po kupinama.
Ispecite.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 09:02   #18
Quote:
emili kaže:
recepti su

i može li jedno pojašnjenje..., što je to aeer, a spominje se u kolaču pod nazivom Šnite sa trešnjama !
To ti je jedinstven sastojak kojeg nema svatko.
Prepametna djeca koja su udesila fontove na kućnom stroju pa trenutno ne postoji ništa sa kvačicama.

Radi se o šećeru.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 09:03   #19
KOCKE OD JABUKA SA GROŽĐICAMA

Tijesto:
- 65 dkg brašna
- 2 jaja
- 32,5 dkg šećera
- 40 dkg putra
- malo soli
Umijesite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider. Nakon hlađenja, podijelite ga na pola i izvaljajte dva lista.

Nadjev I:
- 2 kg kiselkastih jabuka
- 10 dkg grožđica
- rum
- sok od limuna
Jabuke ogulite, prepolovite i očistite koščice. Prokuhajte ih 15-tak minuta u vodi sa limunovim sokom. Dobro ih ocijedite.
Grožđice potopite u rumu.
Jedan list tijesta stavite na dno protve. Po njemu položite polovice jabuka kojima na mjesto jezgre utisnete grožđice prerezanom stranom na tijesto.

Nadjev II:
- 1,5 puding od vanilije + šećera prema uputama
- 7,5 dl vrhnja
- 1 vanili šećer
- 1 žumanjak
U vrhnju skuhajte puding, izlijte ga na jabuke.
Stavite drugi list tijesta. Žumanjka izmiješajte i njime premažite gornji sloj tijesta.
Ispecite.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 09:04   #20
TORTA OD MALINA I MARELICA

Tijesto:
- 10 dkg putra
- 5 dkg šećera
- 10 dkg badema
- 10 dkg brašna
- ribana limunova korica
- 1 žlica vrhnja
Umijesite prhko tijesto. Stavite ga na pola sata u frižider. Ohlađeno razvaljajte i ispecite u kalupu za tortu.
- 2 žlice soka od malina
Pečeno, ohlađeno natopite malinovim sokom.

Nadjev:
- 1 puding od vanilije
- 3 dl mlijeka
- 3 žlice šećera
- 3 dl slatkog vrhnja
Puding i šećer skuhajte u mlijeku. Hladno pomiješajte sa tučenim vrhnjem. Stavite na tijesto.
- 30 dkg malina
- 30 dkg marelica
Po kremi ukrasno poslažite marelice i maline. Prelijte preljevom za torte napravljen prema uputstvu na vrećici.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 12:47.