Forum.hr

Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija
Korisničko ime
Lozinka

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.05.2003., 21:12   #1
frida1
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2003.
Postova: 73
Kolač od šumskih jagoda

Nabavila sam kilu šumskih jagoda pa bih molila neki prijedlog za dobar kolač od šumskih jagoda
frida1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2003., 22:59   #2
Juraj
Registrirani korisnik
 
Juraj Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,227
Talking

Ne grijesi dusu, kakvi kolaci te napali. Lijepo jednu po jednu jagodicu u usta i uzivat, uzivat i uzivat u njenom okusu Eventualno ih mozes malo zamazati secerom i slagom, ili npr. sladoledom .
Juraj is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2003., 00:56   #3
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
kad mi se ne da nesto komplicirano i da dugo traje, obicni biskvit napravim , voce gore i zelatinu preko toga.

Kad je vruce, zapravo mi je to i najdraza vrsta kolaca.
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2003., 11:32   #4
bloody sailor moon
- - - - -
 
bloody sailor moon Avatar
 
Registracija: Jan 2003.
Lokacija: - / -
Postova: 1,152
Pošalji poruku preko ICQ korisniku bloody sailor moon
ma jagode su najboLje sa šLagom, i onda gore šećera... njam, njam, njam
__________________
i rece maja: "jebat ces i tocka" i tako bi
bloody sailor moon is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Old 01.06.2003., 13:01   #5
frida1
Registrirani korisnik
 
Registracija: May 2003.
Postova: 73
ajde molim lijepo toliko majstora kuhara na forumu a da niko nezna kakav recept, božeeee...
frida1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2003., 19:09   #6
Winona
Banned
 
Winona Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: s prave strane Majne
Postova: 7,203
pa ja ti dala ideju, zar ne znas ispeci OBICAN biskvit ?
Winona is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2003., 08:02   #7
Vinska Mushica
(profesionalno sjebana)
 
Vinska Mushica Avatar
 
Registracija: May 2003.
Lokacija: Zagreb
Postova: 145
ja sam ga radila jucer... i tak je bilo fino da sam se u pol 3 ujutro digla po jos jedan....
dakle..., speci biskvit...., kad je gotov samo na njega stavi jagode, obicne narezi na snite, a sumske mozes samo stavit gore ... i bjelanjak zmixas i stavis na jagode i sve to u pecnicu dok bjelanjak ne pozuti lagano i zapece se.....
fenomenalno i brzo, a biskvit postane super socan jer jagode puste svoj sok

Vinska
Vinska Mushica is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 12:00   #8
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
Voćni kolači

Kako slijedi vrijeme obilja voća recepte sam izdvojila.
Ima recepata za voćne kolače i na "kolačekima, kremastim" pa ih možete i tamo potražiti.




ČUPAVA TORTA SA SIROM I JABUKAMA

Tijesto:
- 25 dkg brašna
- 12,5 dkg šećera
- malo soli
- 1 vanilin šećer
- 12,5 dkg putra
Odvojite dvije žlice brašna. Sve ostale sastojke izmiješajte u mrvičasto tijesto. Na mrvice u posudi pospite odvojeno brašno i sve dobro protresite.
2/3 tijesta čvrsto utisnite u namašćen kalup.

Nadjev I:
- 1 kg jabuka
- 1 želatina u vrećici
- 10 dkg šećera
Očišćene, narezane jabuke prodinstati sa šećerom i malo vode. Pred kraj kuhanja dodat želatinu priređenu prema uputi na vrećici.
Staviti na tijesto u kalupu.

Nadjev II:
- 15 dkg putra
- 1 vanilin šećer
- ribana korica od 1 limuna
- 1 žlica soka od limuna
- 2 jaja
- 50 dkg svježeg sira
- 1 puding od vanilije
- 1 žlica štaub šećera
Putar pjenasto umutite, dodajte jedno po jedno jaje stalno miješajući. Umiješajte ostalo.
Kremu stavite na jabuke.

Ostatak tijesta – mrvica rasporedite po rubu kolača.
Pecite 45 – 50 min.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 12:01   #9
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
AMARENA TORTA

Tijesto:
- 3 jaja
- 6 dkg šećera
- 6 dkg brašna
- 2 dkg škroba
- 2 dkg kakaa
- 3 žlice ulja
Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom. Dodajte ostalo i rahlo umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ispecite u kalupu. Hladno prerežite na 2/3 visine. Deblji dio je dno, tanji poklopac.

Nadjev I:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 1 listić želatine
Vrhnje istučete u čvrst šlag. Umiješate rastopljenu čokoladu i želatinu.
Stavite na biskvit za dno u kalupu.

Nadjev II:
- 1 kg zrelih amarena višanja
Očišćene višnje poslažete u dva kruga na prvi nadjev.

Nadjev II:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 1-2 žlice sirupa od višanja ili malina
- 1 listić želatine
Vrhnje istučete u čvrsti šlag. Umiješate sirup i otopljenu želatinu.
Stavite preko višanja i na to drugi dio tijesta.

Premaz:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 10 dkg čokolade
- 1 listić želatine
Vrhnje istučete u čvrst šlag. Umiješate rastopljenu čokoladu i želatinu.

Nakon što torta odstoji 2-3 sata u frižideru skinete joj obruč i premažete premazom.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 12:02   #10
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
TORTA SA JOGURTOM I JAGODAMA

Tijesto:
- 3 jaja
- 6 dkg šećera
- 6 dkg brašna
- 2 dkg škroba
- 3 dkg rastopljenog putra
Žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom. Dodajte ostalo i rahlo umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Ispecite u kalupu.

Nadjev:
- ¼ l slatkog vrhnja
- 10 dkg šećera
- 4 dl čvrstog jogurta
- 7 žumanjaka
- 3 lista želatine
- sok od jednog limuna
- preljev za tortu
- ¾ kg sitnih jagoda
Žumanjke i šećer tucite na pari. Dodajte rastopljenu želatinu. Prohlađeno pomiješajte sa jogurtom i tučenim vrhnjem.
Nadjev stavite na tijesto u kalupu. Na nadjev stavite jagode i prelijte ih preljevom za torte.
Ohlađenoj (nakon cca 4 sata u frižideru) torti skinuti obruč.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 12:04   #11
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
VOĆNI KOLAČ

Tijesto:
- 5 jaja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice brašna
- 3 žlice griza
Bjelanjke i šećer izmiksat u čvrsti snijeg. Dodati ostalo i staviti peći.

Nadjev I:
- 1 kg voća
- 5-6 žlica šećera
Voće posuti šećerom i staviti da se procijedi.
Na pečeno tijesto stavit voće.

Nadjev II:
- ½ l mlijeka
- 4 žumanjaka
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna.
Žumanjke, brašno i šećer ukuhati u mlijeku kao puding.
Prohlađeno preliti preko voća.

Nadjev III:
- 4 bjelanjak
- 20 dkg šećera
Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera na pari.
Staviti ga preko kuhane kreme.


Dobro rashladiti
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 12:04   #12
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
LIMUN TORTA


Tijesto:
- 3 jaja
- 3 žlice vruće vode
- 15 dkg šećera
- 1 vanilin šećer
- 10 dkg brašna
- 10 dkg gustina
- 1 prašak za pecivo
Pjenasto izmiksat jaja, vodu i šećer. Dodat ostalo i ispeći. Hladno prerezati.

Nadjev:
- 6 listova želatine
- sok od 3 limuna
- ribana korica od limuna
- 4 jaja
- 15 dkg šećera
- 1/8 l bijelog vina
- ¼ l slatkog vrhnja
- 3 žlice džema od limuna ili naranče
Želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju.
Jaja pjenasto izmiksat sa šećerom na pari. U rashlađeno umiješati tučeno vrhnje i sve ostalo, staviti na list tijesta u kalupu i poklopiti drugim listom.

Premaz:
- ½ l slatkog vrhnja
- naribana korica od limuna
Istući vrhnje u čvrsti šlag i umiješati koricu.

Ohlađenoj torti skinuti obruč i premazati je slatkim vrhnjem
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 18:04   #13
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
SNITE SA TRESNJAMA

Tijesto:
- 10 dkg brasna
- 5 dkg putra
- 2,5 dkg aeera
- 1 jaje
- 10 dkg mljevenih oraha
- 1/2 kg ociscenih zrelih tresanja
- cimet
Umijesiti tijesto od jajeta, secera, brasna i cimeta. Razvaljati ga, stavit u protvu, posuti orasima i tresnjama.

Preljev:
- 6 dkg secera
- 4 jaja
- 3 dkg putra
- 7 dkg brasna
Na pari pjenasto istucite jaja sa secerom. Dok se hladi par puta promijesajte. U ohladjeno umijesajte brasno i putar.
Prelijte preko tresanja i stavite peci.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 18:17   #14
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
TORTA SA SLJIVAMA

Tijesto:
- 6 jaja
- 10 dkg secera
- 1 vanilin secer
- 4 dkg prezli
- 15 dkg oraha
- 1 zlica ruma
Pjenasto izmijesajte zumanjke sa secerom, dodajte ostalo i snijeg od bjelanjaka. Rahlo promijeaajte i stavite pec-
peceno, ohladjeno prere~ite tortu na pola.

Nadjev:
- 1 kg zrelih sljiva
- 10 dkg secera
- 1 kom cimeta u kori
- 1 klincek
- 1/4 l vode
- 3 dkg gustina
- 1/4 l slatkog vrhnja
- 1 list zelatine
Sljive raspolovite i stavite kuhati sa secerom, cimetom i klincekom. Kad su kuhane sljive odlijte malo soka (po potrebi dodati vode ako se ukuhala) i u njemu razmutite skrob, vratite natrag i prokuhajte joa par sekundi.
Ohladjene sljive stavite na tijesto.
}elatinu pripremite prema uputi na pakiranju. Slatko vrhnje istucite, primjeaajte mu zelatinu i stavite preko sljiva.

Premaz:
- 1/4 l slatkog vrhnja
- 1 vanilin secer
Vrhnje i secer istuc u cvrsti slag. Premazati tortu.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2005., 18:26   #15
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
TORTA SA VISNJAMA I COKOLADOM

Tijesto:
- 10 dkg putra
- 10 dkg secera
- 1 vanilin secer
- 2 jaja
- malo soli
- 15 dkg brasna
- 1,5 prasak za pecivo
- 1,5 dkg kakaa
- 3 zlice mlijeka.
Putar, jaja i secer pjenasto izmijesajte. Umijesajte ostalo i stavite peci. Pecenu, ohladjenu tortu prerezati na pola.

Nadjev I:
- 3/4 kg ociscenih visanja
- 10 dkg secera
- 3 zlice visnjevace (mo~e rum ili sl.)
Visnje sa secerom i visnjevacom malo prodinstajte. Ako treba dodajte malo vode.
Ohladjene visnje stavite na tijesto.

Nadjev II:
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 1 vanilin secer
- 2 kremfiksa
- 10 dkg cokolade
Vrhnje sa secerom i kremfiksom istuc u cvrsti slag. jednu trecinu odvojiti, u ostatak umijesati otopljenju cokoladu.
Vrhnje sa cokoladom staviti na tresnje.
Poklopiti drugim listom tijesta i cijelu tortu premazati odvojenim slatkim vrhnjem.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 09:17   #16
emili
Registrirani korisnik
 
emili Avatar
 
Registracija: Dec 2002.
Postova: 1,351
recepti su

i može li jedno pojašnjenje..., što je to aeer, a spominje se u kolaču pod nazivom Šnite sa trešnjama !
emili is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 09:59   #17
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
BAKIN KOLAČ OD KUPINA

Tijesto:
- 20 dkg putra
- 20 dkg šećera
- 4 jaja
- 20dkg brašna
- 15 dkg gustina
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dl mlijeka
- ribana limunova korica
Pjenasto izmiksajte putar i šećer, dodajte jedno po jedno jaje stalno miješajući. Dodajte ostalo. Ulijte u protvu.

Nadjev:
- ¾ kg kupina
- 5 dkg putra
- 7,5 dkg bademovih listića
- 5 dkg šećera
- 0,5 dl vrhnja
Po tijestu pospite kupine. Putar, bademe, šećer i vrhnje prokuhajte i rasporedite po kupinama.
Ispecite.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 10:02   #18
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
Quote:
emili kaže:
recepti su

i može li jedno pojašnjenje..., što je to aeer, a spominje se u kolaču pod nazivom Šnite sa trešnjama !
To ti je jedinstven sastojak kojeg nema svatko.
Prepametna djeca koja su udesila fontove na kućnom stroju pa trenutno ne postoji ništa sa kvačicama.

Radi se o šećeru.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 10:03   #19
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
KOCKE OD JABUKA SA GROŽĐICAMA

Tijesto:
- 65 dkg brašna
- 2 jaja
- 32,5 dkg šećera
- 40 dkg putra
- malo soli
Umijesite prhko tijesto i stavite ga na pola sata u frižider. Nakon hlađenja, podijelite ga na pola i izvaljajte dva lista.

Nadjev I:
- 2 kg kiselkastih jabuka
- 10 dkg grožđica
- rum
- sok od limuna
Jabuke ogulite, prepolovite i očistite koščice. Prokuhajte ih 15-tak minuta u vodi sa limunovim sokom. Dobro ih ocijedite.
Grožđice potopite u rumu.
Jedan list tijesta stavite na dno protve. Po njemu položite polovice jabuka kojima na mjesto jezgre utisnete grožđice prerezanom stranom na tijesto.

Nadjev II:
- 1,5 puding od vanilije + šećera prema uputama
- 7,5 dl vrhnja
- 1 vanili šećer
- 1 žumanjak
U vrhnju skuhajte puding, izlijte ga na jabuke.
Stavite drugi list tijesta. Žumanjka izmiješajte i njime premažite gornji sloj tijesta.
Ispecite.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2005., 10:04   #20
polly
.
 
polly Avatar
 
Registracija: Nov 2002.
Lokacija: zgb
Postova: 24,375
TORTA OD MALINA I MARELICA

Tijesto:
- 10 dkg putra
- 5 dkg šećera
- 10 dkg badema
- 10 dkg brašna
- ribana limunova korica
- 1 žlica vrhnja
Umijesite prhko tijesto. Stavite ga na pola sata u frižider. Ohlađeno razvaljajte i ispecite u kalupu za tortu.
- 2 žlice soka od malina
Pečeno, ohlađeno natopite malinovim sokom.

Nadjev:
- 1 puding od vanilije
- 3 dl mlijeka
- 3 žlice šećera
- 3 dl slatkog vrhnja
Puding i šećer skuhajte u mlijeku. Hladno pomiješajte sa tučenim vrhnjem. Stavite na tijesto.
- 30 dkg malina
- 30 dkg marelica
Po kremi ukrasno poslažite marelice i maline. Prelijte preljevom za torte napravljen prema uputstvu na vrećici.
polly is offline  
Odgovori s citatom
Sponsored links
Advertisement
 
Advertisement
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Pravila postanja
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smajlići su On
[IMG] kôd je On
HTML kôd je Off

Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +1. Trenutno vrijeme je: 01:06.



Powered by vBulletin Version 3.8.4 (hrvatski)
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Site content ©1999-2014 Forum.hr
Ad Management by RedTyger