Pogledaj jedan post
Old 03.01.2024., 10:24   #13
The Jerk (1979)

Potpuno blesav, ali simpa film na koji sam se par puta od srca nasmijala. Danas bi se moglo zaključiti da pleše na rubu političke korektnosti - granično inteligentni bijelac odrastao u crnačkoj obitelji spozna da u njegovoj krvi nije gospel i blues nego 'bjelačka' glazba i zato mora u svijet pronaći svoj put ... ali u filmu nema nikakve malicioznosti, zdrav neopterećen humor s dobrim glupavim forama koji ne proizlazi iz vrijeđanja ikoga.
Sekvenca s Carlom Reinerom koji gleda u križ i nije znao kad treba viknut cut

Fun fact, s imdb trivije: Stanley Kubrick was a big admirer of this film. He would often recite lines from the film to cast and crew on his films and he once invited Steve Martin over so they could play chess.

Wonka (2023)

Planirala sam ga preskočiti iako/zato što jako volim originalnu priču o Wonki, ali nećakinja ima crush na Timmyja pa sam ju odvela u kino. I očekivano, kad se gleda odvojeno od predloška, to je sladak i prpošan filmić, ima šarma i ugodan je za gledanje, al u suštini nepotreban prequel. Nisam zapravo ništa novo saznala o Wonki, ako išta, nejasno mi je nakon ovog filma odakle mu tako mračna strana. Ne znam kako povezati ovog sentimentalnog dobricu i zašećerenu poruku filma da je bitno dijeliti čokoladu/ljubav s prijateljima sa samotnjakom mizantropom u izvedbi Wildera, pa i Deppa. Baš mi je falilo malo morbidnosti i ekscentričnosti - nisam sigurna jel do Chalameta ili do toga kako je lik napisan, vjerojatno kombinacija. Sad se zabavljam razmišljanjem kako bi bilo da ga glumi npr. Keoghan
Inače, ima dobrih fora, pjesme su ok, zlikovci su super, a meni je najdraži sporedni lik Atkinsona kao korumpiranog svećenika čokoholičara.

Reality (2023)

Ovo je baš jako zanimljivo Cijeli scenarij je zapravo stvarni transkript razgovora dvojice FBIjevaca i zaposlenice NSA osumnjičene za povredu tajnosti vladinog dokumenta. Dobro je prenesena atmosfera nelagode, od kvaziprijateljskog čavrljanja o psima i dojmu da je riječ o usputnoj formalnosti, do rasta tenzija kad ju stjeraju u kut (skoro pa doslovno). Ima tih nekih bezveznih 'simboličnih' momenata, npr. kad ona zuri u puža koji se uvlači u kućicu, ali jednostavnost koncepta osvaja. Sweeney je odlična tu, najbolja od dosad svih uloga (naravno, s nestrpljenjem očekujemo Anyone but you).

Prijavljujem i drugo gledanje The Wicker Man (1973.), nakon cca 10 godina, i dalje ludo, jezivo i divno, i opet sam se naježila na kraj.
Inconnu is offline